Ne kerekíts

Számtalanszor előfordult már, hogy valakinek nem volt készpénze, ezért pénzt vesz fel az ATM-ből, majd amikor fizet, gondban van a visszajáróval.

A gyereknek is mindig valami lehetetlen összeget kell bevinni az iskolába, az utánvéttel vett termékekért is jó lenne nem csak húszezressel fizetni a futárnak, mert lehet, nem tud visszaadni (és kártyával sem lehet fizetni). Szóval mindig kell otthon kisebb címlet. De mintha soha nem lenne elég belőle.

Nem tudom miért, de szerintem 20 emberből tizenkilenc mindig kerek összeget vesz fel az ATM-ből: 50 ezret, 80 ezret, 150 ezret és így tovább. (Már ha nem az összes pénzét veszi ki az ATM-ből, csak egy részét.)

Utána a fejét vakarja, hogy nincsen váltópénze, csak húszezresei és jobb esetben tízezrese.

A megoldás annyira kézenfekvő és mégis olyan kevesen csinálják.

Ne 100 ezer forintot vegyél fel, hanem 99 ezret, 60 ezer helyett 59 ezret. Mindjárt lesz tízezresed, ötezresed, és ezreseid, de legalább kétezreseid.

Amikor további kisebb címlet kell, akkor pedig érdemes a Tescoban, Sparban, sőt most már néhány Auchanban is a készpénzes önkiszolgáló kasszáknál fizetni. Vehetsz egy csomag ropit és fizethetsz húszezressel. Az automata nem fogja húzni a száját, mint egy pénztáros, hanem szó nélkül visszaad.

Ugyanitt szoktam beváltani a rengeteg fém aprót. Az automata azt sem teszi szóvá, ha egy csomó százassal, húszassal, meg tízessel fizetsz.

(Persze a legideálisabb, ha mindenhol tudsz fizetni kártyával, de ha mégis kell készpénz, így juthatsz apróbb címletekhez.)

Share

96 hozzászólás

 • Hitel
  Pont igy szoktam. Ha nagy ritkán veszek fel pénzt. Apropó ropi..utolso emlekem a nógradi ropogós vmi 75ft tavalyról. Tegnap elém került, 189ft. Agyrém. Azt sem fogok venni egy darabig.
 • Nbazs
  Régóta alkalmazott “trükk” mindig 149000-et veszek ki. (Szerencsére az utóbbi időkben egyre ritkábban, 4-5 hónapig elvagyok egy pénzkivétellel.

  Apró beváltására egy időben a céges kávé/csoki automatát használtam, simán bedobáltam az aprót, majd a visszajáró-kérő gombbal kiadta 100/200-asokban. Sajnos ezt “meghackelték”, 5 Ft-ost már nem fogad el, és kell valamit venni, anélkül nem ad vissza.

 • Körtefa
  Erste ATM-ben egy külön menüpontban megadható, hogy melyik címletből mennyit kérek.
 • Zabalint
  Én leggyakrabban 19 ezret veszek fel. De van olyan automata, amelyiknél lehet választani, volt hogy 40 darab ezrest fel tudtam venni.
 • Ma született bárány
  Nagyon hasznos cikk.
 • beetle
  Idejét nem tudom, mikor vettem ki utoljára kp-t, de igen, némelyik ATM-nél kiválasztható melyik címletből mennyit kérsz.

  Egyszer összegyűlt vagy 15 ezer forintnyi apró, főleg 10, 20, 50 forintosokból. Ha láttátok volna a Tesco-s alkalmazott arcát, mikor az automatába elkezdtük bedobálni egy pár ezer forintos vásárlásnál.

  Másik felhasználás a kocsimosó, ha százasokból, kétszázasokból van sok.

 • István
  Tíz éve nem vettem fel pénzt. Egyáltalán minek?

  Néhány példa benne van a cikkben: küldjél be a gyerekkel kiránduláspénzt az iskolába, fizess a futárnak, akinél nem lehet kártyával fizetni, mosd le az autódat pénzbedobós helyen és így tovább.

 • NiandraLades
  tesco önkiszolgáló pénztár egy idő után nem fogad el egy darab 10-t, 20-t se ha előtted valaki jól megpakolja. nem egyszer jártam már pórul emiatt, ráadásul olyankor nagyon apróban is ad vissza.
 • Gábor
  Hú ezek életmentő jó ötletek! Köszönjük!
  Létezik még hely, ahol nem lehet kártyával/utalással fizetni? (Kivéve persze az éjsötét fekete építőipart, ahol kivétel nélkül mindenki kizárólag készpénzben fogadott el mindent és majd holnap hoz számlát – talán. Egy se hozott 😀 )
 • Benedek
  Ezt a problémát én már megoldottam: nem használok készpénzt. Sablon válasz szokott lenni, hogy vannak helyzetek, amikor kell. Az én válaszom erre, hogy nem, nincsenek. Csak tudom, hiszen készpénz nélkül élem az életem. Pont a futár esetében nem fordulhat már olyan elő, hogy nincs nála terminál. Tudom, hogy 2-3 éve még volt ilyen, de már nincs, a covid sok mindent átalakított. Már a piacon is tudok kártyával fizetni, az osztálypénzt is tudjuk átutalással fizetni. Ha esetleg az a lehetetlen helyzet állna elő, hogy valahol mégsem, egyszerűen megoldom: elkerülöm azt a helyet. De ma már többször van olyan szituáció, amikor valahol csak kártyával lehet fizetni, készpénzzel nem. Tipikusan ilyenek a kávé – és jegyautomaták. Tehát nem, nincs szükség készpénzre, pénztárcára se, és egy 20 Ft-os zacskót is nyugodtan ki lehet fizetni kártyával.

  Csak az elmúlt hónapban TÖBBSZÖR előfordult, hogy nem lehetett kártyával fizetni a futárnál. Vagy eleve nem lehet vagy éppen nem működött a terminálja.

  Volt két olyan csomag is egy hónapon belül, ami azért ment vissza, mert olyan futár hozta, amelyik csak kápét fogad el.

  S új webáruháznál én nem utalok előre. Majd fizetek akkor, ha itt a csomag. Akkor is, ha drágább így 400 forinttal.

  Ha verném az asztalt, biztos lehetne a holnapi kirándulásra 1500 forintot utalni a tanárnéninek, majd ő oldja meg magának a készpénzfelvételt, de bunkóság lenne és kitolás a tanárral.

 • Kiki
  Nincs egy hete, amikor pont így fogalmaztam meg a férjemnek a választ arra a kérdésre, hogy miért fizetem húszezressel azt a kétszáz forintos valamit (az önkiszolgáló kasszánál). Mondtam: mert kell az apró, és a gép nem húzza a száját 😀

  Nem is olyan régen beszélgettünk a falunk diszkontjának az egyik pénztárosával, mesélte, hogy a (főleg idősebbek) rendszeresen azt csinálják, hogy a szemben lévő takarék automatájából kivesznek pénzt, aztán bemennek egy ropiért, mert fel kell váltani a tíz- vagy a húszezrest.

 • Garázs
  Jó 20 évvel ezelőtt ezért veszegettem ki a pénzemet 4000 forintjával, az ABN Amro Bankos számlámról.
 • Kifőzdés
  Pont így csináltam eddig is. Kp felvétel X9000, 20e-sel önkiszolgálónál vagy ha túl sok az 5 forintos, beleszórni, akár a 20e-es mellé. Ezért mindig ki tudom számolni a futárnak (borravalóval). Sőt, a közeli kis éttermet segítem azzal, hogy több maroknyi apróval megyek, mert ott örülnek neki. A hipermarketben van apró a pénztárosnál és ha elfogy, kér még pár gurigát, de a kisboltoknak számít ha a postán váltani kell, mert a sok átlag alatti iq-s csak egy lépcsőben gondolkodik.
 • BBalázs
  Unicreditnél mintha alapból ilyen összegek lennének megadva. 9000ft biztosan. Mondjuk én sem sűrűn veszek fel pénzt
 • Vanda
  Ha az infláció meg a forint leértékelődése ilyen ütemben halad az önmagától megoldja ezt a problémát. A húszezres gyakorlatilag apró lesz.
 • beetle
  És 1 EUR-ért lehet majd tankolni egy liter benzint.
 • flashgordon
  Ez az ötlet jó pár évvel ezelőtt meg lett említve egy blogban, ahol a külföldön élő magyart figurázták ki. ott így írták le: mindig tíz- húszezressel fizet, rég elfelejtette a trükköt, h 9 és 19 000 forintot is kiad a gép. 🙂
 • Endre bá
  A nem kell készpénz okostóbiásoknak: Lehel piac őstermelők, nyilvános WC-k, minden iskolai befizetés állami iskolákban, jófej borravaló étteremben/futárnak (ami tényleg a pincéré/futáré lesz), “jaj elromlott a POS terminál” esetek, Balatonfüred, Tagore sétány vegyesbolt csak kp vagy azonnali utalás (ez a kötelező kártya elfogadás kikerülésének legális módja) stb.

  Milánóban jártam úgy, hogy csak 500 eurós volt nálam, mert azt adta itthon a pénzváltó. Sehol nem fogadták el, pedig pl. egy bőr táskát akartam venni. Végül egy McDonald’s-ban vettem vele 2 fánkot. Picit meglepődtek, de szó nélkül adtak vissza.

 • blur7
  modoros.blog.hu/2010/04/14/olvasoi_rovat_a_tudatos_bankkartya_hasznalo?full_commentlist=1#comments
 • Tünde
  Akik azt mondják, hogy ma már nem kell kápé semmire, azok nem fizetnek lakbért, nem járnak távolsági busszal. Tudom, járjak kocsival és keressek normális albit. 🙂
  Amúgy kábé hetente lehetne elmondani, hogy 150e helyett 149-et vegyél fel, mert sokak tudatáig nem ér el…
 • Kiszamolo
  Ja, tényleg. Távolsági buszon alap, hogy nem lehet kártyával fizetni. Csodálkoztam is rajta, mindenkitől elvárják, de a Volán felmentést kap.
 • AB válasz
  ATM készpénzfelvét kapcsán friss történet: Egy balkáni tengerparton nyaralunk, és épp úgy nyílik az eréklyünk, hogy a fakorona alatt épp az ATM-re látunk. Sorra jönnek a lakosok és a turisták, szórakoztató ahogyan küzdenek. A legnagyobb lehúzás az, hogy az automata a legutolsó lépésben felkínál két lehetőséget: A) a saját bankod váltási arányával ad ki pénzt B) Pontosan levezti az átváltási arányt, kiszámolja, egy helyi pénz így mennyibe kerül. Gyönyörű többsoros levezetést ad erről az esetről pontos egyységárral.
  Nos, 8 emberből 7 ez utóbbit választja. Vannak, akik gondolkodás nélkül, vannak akik még a mobiljukat is segítségül hívják, majd fejvakarva böknek a rossz (B) válaszra. A B esetben 4 százalékkal drágább a pénzkivét egyébként. De mivel az automata nem árulja el nekik, az A esetben az mennyi lenne, az emberek döntő része a biztos nem túl rossz lehúzást választja.

  https://kiszamolo.hu/mondj-nemet-a-valtasra/

 • Torzsutas
  Távolsági buszra is lehet jegyet venni kártyával, mobilos alkalmazáson keresztül. Nem bonyolult, nem is értem, hogy miért nem ezt használja mindenki, időben is megvan annyi idő alatt, mint hogy a sofőr beüti, és kiadja a jegyet, így közvetlenül felszállás előtt is el lehet intézni a vásárlást, ha nem vesszük meg előre. Nekem személy szerint megváltás volt, hogy itt is megszabadulhattam az aprótól.
 • Körtefa
  Távolsági buszon nem, de előtte telefonos appal meg lehet venni a távolsági jegyet kártyával, és a járaton QR kóddal érvényesíteni.
  Az más kérdés, hogy neked kell tudnod a km övezetet, és olyan összegben venni. 🙂

  Ok, de az már milyen, hogy mindenkinek kötelező, a taxisnak talán még a rendszámát is elveszik, ha nincs kártyaolvasója, a Volán meg anélkül üzemel?

  Egy üzlet is mondhatná, hogy vedd meg online, itt a boltban csak kápéval lehet fizetni.

 • umate
  sajnos elég sok futár játsza azt el, hogy nicns terminál. Illetve nem játsza, tényleg nincs, de nyilván erről nem tudsz előre, csak mikor szól, hogy akkor 30 perc múlva ott vagyunk. Jellemzően a Gebrüder Weiss működik anélkül, hoztak mostanában nagy háztartási gépet vagy építőanyagot. De van például feladó, aki eleve úgy rendeli meg a szállítást, hogy csak kp, mert azt hamarabb megkapja. Ekkor hiába van terminál az embernél, nem fizethetsz kártyával. Ezt vagy észreveszed rendeléskor vagy nem, nálunk pont ilyen helyzetekre van itthon mindig valamennyi kp. Aztán ott van pl a bölcsi: hiába van lepapírozva minden, kapunk számlát, full legális az egész, mégis csak kp-val lehet fizetni…és ez nem 20-30k havonta…ráadásul a betegségek, hiányzások miatt sose kerek összeg. És aztán ott van még mondjuk a műszaki vizsga, nyilván ez nem rendszeres, de az is csak kp, bárhova mentem eddig.
 • Hidrogénfejlesztő
  Távolsági buszra a megoldás (de helyire is jó): simple mobiljegy. Igaz annyi bonyodalom van benne, hogy neked kell menetrendek.hu alapján megnézni hogy hány km az út, azt felkerekíteni és az alapján megvenni a km jegyet, meg külön kiegészítőt ha kell, plusz ha át kell szállni akkor annyi jegyet ahány járattal utazol. De ezeket leszámítva használható 😀

  Sőt, nem tudom az még él-e de volt ilyen, hogy 5%-al olcsóbban adja ott a jegyet, mint a pénztárba vagy a buszon. De legfeljebb ugyanannyi. Sose értettem ezt a tömegével való fedélzeten történő jegyvásárlást (legalábbis a nagy állomásokon), nagyon sok időt elvisz.

 • Pallos Levente
  Az én bérlőim utalnak. Nem kötelező a kp
 • Dóra
  Én az 5-10-20 Ft-os érmékkel küzdök, több kilónyi van itthon ládákban, de lehet akad közöttük 1-2 Ft-os is 🙂 Már egy ideje tervben van a Magnet Bank meglátogatása ahol van érmeváltó automata.

  (Csak jelzem, ha valaki még érintett, hogy 5000 Ft-ig díjmentesen, afölött 10% kezelési költség levonásával váltják be nagyobb címletekre)

 • black65
  Kedves Miklós!

  “Távolsági buszon alap, hogy nem lehet kártyával fizetni. Csodálkoztam is rajta, mindenkitől elvárják, de a Volán felmentést kap.”

  A fodrászok, kozmetikusok, magándokik is felmentést kapnak. Vajon miért? Gondolom, erős az érdekképviseletük.

 • Slumbery
  A Budapest Bank automatái nekem rendszerint akkor is adtak kisebb címleteket, ha kerek összeget vettem fel. Sőt, volt hogy ötezresekben és ezresekben kaptam meg 100 000-et. (Gondolom ki volt fogyva a nagyobb.)

  Tehát lehet úgy programozni azt az automatát, hogy mindig adjon kisebb címletet is.

  Erre persze nem lehet építeni, úgyhogy a tanács jó. Én is majdnem mindig 8 vagy 9 végű összegeket veszek fel.

 • Asti
  A távolsági busz már régóta nem téma, ott a mobilapp, még olcsóbb is a jegy azon keresztül – és így bankszámláról – véve.
 • Ordas
  Nem tuom miért nagy truváj az erste módszere, ahol az atm-ból címleteket ki lehet választani.

  Érdekes, én meg úgy leszoktam a kápéről, hogy harmincezerrel hónapokig elvagyok…

 • Gábor
  Volánbusz felmentés: sajnos bőven van olyan hely az országban, ahol nincs térerő/mobilnet a kártyás fizetés lebonyolításához.
 • Benedek
  Nyugodtan fizethetsz előre új webáruházban is, ha egy pénzintézet oldalára irányít és az SSL tanúsítvány is hiteles. Kamu webáruházzal nem fog szerződni pl. az OTP Simple. Valószínűleg ez a kulcs: én nagyon régen rendeltem utoljára utánvéttel, talán csak valami étteremnél nem lehetett előre fizetni. Emiatt nem találkozok a készpénzes problémával. Nem tartok az előre fizetéstől, mert tudom, mit csinálok, megnézem, hogy milyen felületen vagyok.

  A készpénzmániás tanítónénit meg be kell vezetni a 21. századba, ő se vegye ki az osztálypénzt, és ügy megoldva.

  Mind olyan helyzeteket írtál le, amelyek elkerülhetők. Úgy látom, abból indulsz ki, hogy valahol csak készpénzt fogadnak el, ezért van nálad pénztárca, és meg is találnak ezek a helyzetek. Én nem használok készpénzt, és nem hiányzik. Ha a sarki virágárus nem fogad el kártyát, az az ő baja, nem vásárlok nála.

 • Vladislav
  Annál még egyszerűbb a volanbusz.hu online jegyvásárlását használni. Ez nem egyezik meg a mobiljegyes csodával. Itt kiválasztod, honnan hova szeretnél menni, hány százalék kedvezménnyel, majd fizetsz (és a kedvezmény sem az, mint a MÁV-nál, hogy 35 fajta van, itt csak a %-ból kell választani). Persze ez sem tökéletes (miért is lenne az), mert van olyan megálló-kombináció, amivel nem működik, de az nagyon ritka. Kb. 2 perc a jegyvásárlás.

  Magam is évek óta 149 000 Ft-ot veszek le minden hónapban: albérlet + fodrász. Van olyan futárcég, ahol egyébként lehet kártyával is fizetni utánvétes csomagot. Nekem a GLS és a DHL rémlik.

 • Attila11
  Én meg azt nem értem, hogy miért kell (egyeseknek) mindig, mindent kártyával fizetni.
  Sokkal jobban észben tarthatóak a költések, ha készpénzzel fizetek és fizikailag látom, tapintom a költéseimet.
  Arról nem is beszélve, hogy nem “butolok el”, hogy csak odatartom a kártyát, hanem számolok, fejben rendezgetem a címleteket, stb.
  Ráadásul eggyel kevésbé vagyok kiszolgáltatva a “Nagy Testvérnek”, így is elég sok mindent tudnak rólunk a különböző cégek, nem kell a költéseimet is forintra pontosan tudniuk.
 • 360
  https://kiszamolo.hu/mondj-nemet-a-valtasra/

  “Általában éppen hogy ekkor húznak le, de nagyon. Az eurót majd valami nagyon hasbaakasztós árfolyamon, akár 350-360 forintért fogják neked váltani.”
  (2016-08-16)

  🙂

 • Yggdrasil
  “Sokkal jobban észben tarthatóak a költések, ha készpénzzel fizetek és fizikailag látom, tapintom a költéseimet.
  Arról nem is beszélve, hogy nem “butolok el”, hogy csak odatartom a kártyát, hanem számolok, fejben rendezgetem a címleteket, stb.”
  Na, nekünk erre van például a házipénztárunk. Egy google sheet, amibe az utolsó reggeli pogi árát is be szoktam írni, dátummal, meg hogy mire költöttük el az adott összeget. Egyrészt kiválóan követhető, mikor mire megy el, mennyi a megtakarításunk, min tudunk fogni, ha szükséges. Nagyon szeretem ezt a rendszert, mert átlátható, naprakész és rendkívül informatív.
  A fene fog készpénzzel mókolni meg szorongatni a táskájában. Én is mindig csak arra veszek fel, amire muszáj, pl. iskolai ebédbefizetés. Azt nem lehet máshogy, szóval inkább befizetek 4-5 hónapot előre, és nem kell vele havonta szívni (ideértve a munkaidőmben sorbanállást is).
 • mtoma73
  Én is pont így csinálom évek óta és magamtól jöttem rá ezekre a “trükkökre”. Szerintem aki rászánna 5 percet az életőből azért csak rájönne ezekre a lehetőségekre, de lehet túl optimista vagyok.
  Az Erste automatánál valóban van címletállítási lehetőség, de a 10000-est kihagyták.
  Ha jól rémlik már az MKB automatáknál is van címletválasztás.
 • TG
  Végre egy könnyebb téma a kommentelőknek 😀
 • ggg
  Nekem atm-ből 500 forintost még nem sikerült kiszednem, de gyakran 1000 és 2000 forintos címletek miatt is szakad meg tranzakció “technikai hiba” miatt.
  Azok a boltok ahol nem fogadnak el kártyát, felőlem pusztulhatnak. Rohadt idegesítő, hogy nem száll rájuk valami hatóság mikor már több mint egy éve kötelező.
 • Gábor
  Vagy 20 éve Svájcban csodálkoztam rá, hogy az ATM megkérdezte, kis vagy nagy címletet akarok felvenni. Aztán a minap rácsodálkoztam, hogy az egyik OTP automata szintén megkérdezte. Gondoltam nocsak, 20 év után kezdjük utolérni a hanyatló nyugatot. Kár, hogy a hanyatló nyugat nem állt egy helyben az elmúlt 20 évben… Azért az is érdekes, hogy a 99000 Ft felvételéről cikket kell írni. A másik irányú problémára viszont nincs jó megoldás, amikor az ember _nem_ akar egy szakajtónyi papírfecnit, de az automatában nincs nagy címlet…
 • Sz_J
  Én is így veszek ki, mindig 9000 a vége.
  Van 9 db emelkedő sorszámú ezresem, mert egyszer így adott az atm ezreseket, én meg eltettem, mert megtetszett.
 • Géza
  Ha tanár lennék, és engem megpróbálna megnevelni az egyik szülő, hogyan kezeljem a pénzt, hogy neki kényelmes legyen, simán bejelenteném a szülői értekezleten, hogy az idén nem lesz kirándulás, mert Kovács apuka nem tudja eljuttatni az 1500 ft-ot.

  Gondolom, ezzel így vannak a tanárok is.

 • balázs
  Kp-t ritkán veszek fel, és talán a közeli ATM csak 10db 1000HUF-os címletet ad ki, de mindig kihasználom. A pénztárcát meguntam és egy kis fényszelencében hordom az irataimat és egy nagy címletet, és pár ezrest, ha épp nem lehet kártyával fizetni. Az aprókat külön kis kosárkában tartjuk, és a szombati piacozáskor viszem. Ezen kívül céges telón Apple pay, később könnyebb nyomon követni a költéseket a havi excel átmazsolázásával.
 • az igazi bankosok
  A szegény agyontámogatott és mimden alól felmentett ősternelő nem tud kigazdálkodni egy 6.000 forintos kártyaolvasót. Mindig meg szoktam sajnálni őket.

  mert a kp drága. a logisztikat es a nem adozok adojat is Te fizeted, csak nem tudsz rola.

 • iddqd

  Próbálj meg egy bárdis futárt bankkártyával kifizetni. Gondolom nem vagy autószerelő, de ez a jelenség pl egy komplett szakmát magába foglal. A “házhoz” kért cuccot csak is kp-ban lehet kifizetni, a házipénztár egyenleg nagy örömére 🙂
 • Szegedi Dorina
  A fenti trükkökön kívül én még 2 módszert szoktam alkalmazni:

  a) az arpót címletenként külön kis (átlátszó joghurtos) pohárkákba gyűjtöm; amikor 500 vagy 1000 forint összegyül azonos címletből, akkor csak az azonos címletűt viszem a boltba, nem vásárolok belőle csak mondom, hogy van 50 db 20 forintosom, átváltanák-e ezresbe. Így örülni szoktak neki még a spárban is, kisboltokban meg pláne.

  b) posta.hu/penzugyi_szolgaltatasok/keszpenz_cimletvaltas

  ba) lakosságnak maximum 200.000 Ft összeghatárig, legfeljebb 10 darab nagycímletű bankjegy (20.000 és 10.000 Ft-os bankjegyek), legfeljebb 30 darab bankjegyre (10.000, 5.000, 1.000, 500 Ft-os címletekre) váltása díjmentes.

  bb) továbbá maximum 4.000 Ft értékű bankjegy ellenében, maximum 20 darab érméig (kizárólag 200 és/vagy 100 Ft-os érme) szintén díjmentes a váltás.

  Minden állandó postán jár, van, hogy csak egy pénztárnál.

 • adhie
  A tescos automata a legviccesebb, egyszer volt h oda kellett jonnie az alkalmazottnak hogy segitsen – talan jova kellett hagynia a sort vagy nemtom, de ez most mindegy is. Amikor mar a vegen voltunk es fizetni kellett, en elkezdtem egyesevel dobalni be a penzermeket es figyelni h most epp az aktualisat beveszi-e vagy nem (ujratervezes cimszoval) erre azt mondja nekem hogy adja csak ide! Odaadtam enki az az osszes aprot es egy laza mozdulattal bedobta az egeszet. Meg a nyilas is olyan, hogy ilyen felgomb alaku, csomo belefer es odatalal a vegen minden penzerme, nem kell szerencseltenkedni. En eppen guvadt szemekkel neztem hogy ebbol mi lesz, erre ramnez es vigyorog hogy a gep ugyis kiszamolja es visszaad, nem kell sajnalni 🙂

  Azota alig par helyen vagyok rakenyszeritve hogy kp-val fizessek, de ez a story szamomra felejthetetlen…

 • Laca
  A készpénz a szabadság utolsó mentsvára. Nagyobb üzletekben 20ezressel fizetek párezer költést is, így mindig lesz apróbb címletem.