Így vásárolj az interneten

2012-03-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Minden apróhirdetési oldal, a Vatera és más fórum tele van olyan eladóval, aki meg sem vásárolt termékeket árul. Ha mondjuk leütjük a Vaterán a kínált mobiltelefont és ki is fizetjük, ő megrendeli az interneten féláron Kínából és a mi címünket adja meg postázási címnek. A semmin keres 70-80-100%-ot.

Mivel interneten mi is ugyanolyan egyszerűen tudunk vásárolni, mint a fenti huszárok, ablakon  kidobott pénz rajtuk keresztül vásárolni.

Ezért szeretném most röviden összefoglalni, hogyan tudod ezt megtenni.

Amint a bankkártyákról szóló bejegyzésben itt már jól megbeszéltük, bármilyen kártya alkalmas internetes vásárlásra, amelyiknek tudjuk a CVV kódját. Ezt általában a kártya hátulján találjuk, jellemzően egy 3 jegyű szám.

Internetes vásárláskor a CVV kód mellett meg kell adni a kártya sorszámát, amit az előlapon találunk és a lejárat dátumát is (hónap/év).

A legtöbb internetes vásárláshoz mindössze ennyi adatra van szükségünk, ezek az adatok már a legolcsóbb elektronikus (nem dombornyomott) kártyákon is megtalálhatóak.

(Ebből az is adódik, hogy bárki, aki ezeket az adatokat megszerzi, például egy rejtett kamerával lefényképezi a kártyánk elejét és hátulját, akadálytalanul le is tudja meríteni a kártyánkat. Ezért azt szoktam javasolni, hogy írjuk fel a CVV kódot magunknak, majd kaparjuk le a kártyáról, ha már volt olyan zseni a kártyatársaság, hogy belevéste a kártyánkba. Jó, hogy a PIN kódot nem gravírozzák bele. Másik trükk, hogy telefonon felhívnak, mintha a bankodból keresnének, hogy te vettél-e gyémánt nyakéket egymillió forintért? Ha nem, akkor bizonyítsd be, hogy nálad van a kártyád és nem lopták el tőled, diktáld be a számokat róla. SOHA nem adjuk meg telefonon se a PIN kódunkat, se a CVV kódunkat és a bank ilyet soha nem is kérdez! Inkább mondjuk azt ilyenkor, hogy adjon egy számot, ahol vissza tudjuk hívni. Egyszer majd szeretnék írni ezekről az átverésekről is.)

De vissza az online vásárláshoz. Bármennyire is furcsa, ennyi az egész. Ha veszünk bármit az interneten, ha van kártyás fizetési lehetőség, csak ezeket a számokat kell megadnunk.

(Néha van utalási lehetőség is, de a magyar banki tarifák mellett nem biztos, hogy megéri kiutalni 20 eurót majdnem 10 eurós költséggel.)

Fontos, hogy csak 100%-osan megbízható oldalon vásároljunk, hiszen az adatainkkal bármikor visszaélhetnek.

Legyünk józanok is, ha például új Iphone-t kínálnak egy oldalon 40 ezer forintért, az tuti átverés. Vagy a kártyaadataink kell nekik, vagy semmit nem fognak küldeni a pénzünkért.

A legjobb, ha úgynevezett virtuális kártyát használunk, ami csak egy kártyaszám és mindig csak annyi pénz van rajta, amennyit éppen rátöltünk a rendes számlánkról. Ezt némelyik bank némelyik számlacsomagjához kérhetjük. Két példa: Erste virtuális kártya, OTP virtuális kártya (lap alján)

A másik megoldás, hogy van egy külön számlánk, amelyiken kevés pénzt tartunk és ezt használjuk internetes vásárlásra. Én ilyen célból egy Axa számlát használok, amelyiknek nulla forint a havi díja. Soha nincs rajta több pénz, mint 30-40 ezer forint, így bátrabban adom meg a számát a világhálón.

A másik biztonságos vásárlási mód a Paypal. Ez egy fizetési rendszer, ahová regisztrálunk, egyedül ide adjuk meg a kártyaszámunkat és a mindenféle weboldalon csak a Paypalon keresztül fizetünk, így ők nem szerzik meg az adatainkat, tehát nem is tudnak vele visszaélni.

Ezt a számlát is könnyű megnyitni. Menjünk a Paypal oldalára és regisztráljunk. Sajnos ennyi év alatt sem tanult meg a Paypal magyarul, ezért egy kevés angol nyelvtudásra szükségünk lesz a regisztrációhoz. Nagyon fontos, hogy a nevünket úgy adjuk meg, ahogy a bankkártyán szerepel és a címünk legyen pontos, mert sok eladó a Paypalnál megadott címre küldi a megrendelt árut. Azért, hogy ellenőrizzék, hogy valóban miénk-e a bankszámla, először a Paypal levesz valami 400 Ft-ot a számlánkról és a tranzakció kódját el kell nekik küldeni a kivonatukból. Ezt az összeget utána jóváírják.

Ha Paypallal fizetünk, nem-teljesítés esetén 45 napig vissza tudjuk venni a pénzt az eladótól. Arra vigyázzunk, soha nem lépjük túl a 45 napot. Sok csaló addig húzza a dolgot, hogy kifussunk az időből. ("ha nem kaptad még meg, akkor a jövő héten újra postázom")

Ha már rendelkezünk Paypal számlával, akkor az ebay-en is tudunk vásárolni. Itt megtalálható minden, amit valaha is gyártottak ezen a világon. Mi még a fogkefét is innen vesszük az Oral-B elektromos fogkeféhez, postaköltséggel együtt is negyedébe kerül, mint itthon, 3-4 nap alatt házhoz jön és van olyan jó minőségű, mint az eredeti.

Az ebay egy aukciós oldal, ez azt jelenti, hogy lehet licitálni is egy termékre és az viszi el, aki a legtöbbet adja érte. De rengeteg termék fix áras, azokat licit nélkül is azonnal megvehetjük.

De gyakran a legapróbb bigyót is interneten veszem, legyen az notebook-töltő (postaköltséggel együtt 2.400 forint házhoz szállítva, az itteni 10 ezer helyett.), telefonkábel, átalakító, LED izzó, tényleg mindent lehet kapni. Kevesebb pénzért még házhoz is hozzák.

Egyik kedvencem a Dealextreme.com, itt az árakban benne van a postaköltség is. (Bár sok minden az ebay-en olcsóbb.)

Az ebay.com-on meg tudjuk nézni, mi a többiek véleménye az eladóról. Ha már 7-800 tranzakción túl van az eladó és 98-99%-os a pozitív visszajelzés, akkor valószínűleg mi is megbízhatunk benne.

Például a fentebb említett fogkefe-fej árusról az alábbiakat tudhatjuk:

6.303 sikeres tranzakciója volt és a vásárlók 99.9%-a elégedett volt a termékkel.

De vettünk már ruhát az asszonynak az interneten, mert a magyar outletben nem volt az ő mérete. A postaköltség miatt egy lehelettel volt csak drágább a kabát Spanyolországból, mint idehaza az outletben.

Vám és ÁFA: Unión belül rendelt árura nem kell fizetni, máshonnan jövő postán küldött árura 150 euro felett kell csak fizetni vámot, viszont sajnos 22 euro felett már rávágják az ÁFÁ-t. Már ha fennakad az ellenőrzésen, de egy kisebb csomagoknak ritkán jut ilyen sanyarú osztályrész. Mindenesetre ezt kalkuláljuk bele a rendelésbe. Én a delextreme-ről ha több mindent rendelek, egymást követő napokon szoktam leadni a rendelést, hogy nehogy egybe csomagolják és átlépjem az értékhatárt. De ezek a kínai csomagküldök általában tudják a határokat és alacsonyabb értéket írnak a szállítólevélre.

Ha komoly amerikai cégtől vásárolunk, például az Amazontól, ők mindig kifizettetik a vámot és az ÁFA-t, nem fognak játszadozni, mint a kínai kis cégek. Ezt még kalkuláljuk bele az árba.

(Nagyon jó az origo összefoglalása a vám és áfa kérdésében, olvassa el mindenki itt.)

Minőség: erre figyeljünk, mert a szórás hatalmas. Érdemes rákeresni a termékre, amit venni akarunk és utánaolvasni a vásárlók véleményének. Aki pedig azt gondolja, hogy eredeti Gucci táskát fog venni a neten az eredeti ár huszadáért, az meg is érdemli.

Garancia: ez cégfüggő. Vettem olyan memóriakártyát, ami fél év múlva tönkrement. Írtam az eladónak, a Dealextreme-nek, minden további kérdezés nélkül küldték az újat, még azt sem kérték, hogy küldjem vissza a régit.

Szállítási idő: ez is változó. Európából sima postával is itt az áru maximum 4-5 nap alatt, Kínából jellemzően 3 hét a szállítási idő, de plusz pénzért kérhetünk gyorsabb szállítást is.

Összefoglalva: az internetes vásárlás olyan egyszerű dolog, mint a faék. Csak egy bankkártya, vagy Paypal regisztráció kell hozzá és akkor nem vesszük meg a Kindle olvasót 10 ezerrel drágábban egy magyar neppertől, hanem egyenesen az Amazontól rendelünk, ahogy a kínai termékekért sem fizetünk dupla árat a vaterán olyannak, aki csak megrendeli helyettünk az árut. Például nem vesszük meg ezt a mobilt 13.700 Ft-ért a vaterán garancia nélkül, Kínából, hanem megrendeljük ingyenes postázással közvetlenül az ebay-ről 6.070 Ft-ért. Mindjárt a fele pénzt megspóroltuk csak azért, mert megtanultunk vásárolni az interneten.

Ha tudsz megbízható külföldi internetes áruházakat, vagy jó/rossz tapasztalatod van internetes vásárlással kapcsolatban, osszd meg a közzel a kommentekben.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram