Mindenki be fog lépni az állami lakáshitel-mentő programba?

2012-03-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az állami lakáshitel-mentő program elemeiről itt írtam, a napokban történt változásokról pedig itt.

A kérdés, vajon mennyien fogják igénybevenni ezt a lehetőséget?

A még pontosabb kérdés, hogy van-e valaki, aki ki akar maradni belőle?

Először röviden az állami és banki szerepvállalás részeiről. A meghozott rendelkezés értelmében a devizában eladósodott hitelfelvevők kérhetik az árfolyamuk rögzítését svájci frank esetén 180 Ft, euro esetén 250 Ft-os árfolyam mellett.

A mindenkori árfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbség egy gyüjtőszámlára kerül, ahol ennek az összegnek a tőkerésze továbbra is az adós tartozása marad, ami a mindenkori jegybanki alapkamattal kamatozik (jelenleg 7%), majd ezt az összeget 2017 után kell elkezdeni törleszteni. (Ennek feltételei még nincsenek kidolgozva, de várhatóan nem egy összegben kell majd visszafizetni.)

A mindenkori különbség kamatrészét pedig a bankok és az állam közösen magára vállalja.

Mekkora lehet a tőke és a kamat aránya? A lakáshitelek szinte minden esetben annuitásos hitelek, ezért a futamidő elején a havi törlesztő legnagyobb része még kamat, de félidőnél is csak körülbelül 30-40%-a a tőketörlesztés. Ha valaki volt olyan peches, hogy életbiztosítással kombinálva vette fel a hitelét (hogy mennyire peches volt, arról itt írtam), az most egy picikét örülhet, hiszen a biztosítás futamideje alatt ő csak kamatot fizet a banknak, azaz nem marad tőke, ami  halmozódna a számláján.

Tehát egyrészt a jelenlegi 241 Ft svájci frank helyett csak 180 Ft-on törleszthetünk, maradék 61 forintból átlag 70-80%-ot átvállalnak  bankok és az állam.

De vajon a fennmaradó tőkerésszel mi lesz? Mivel jelenleg a jegybanki alapkamat 7%, az átlagos devizahitel kamata is legalább ennyi, ezen sem bukunk.

Mit csináljunk a felszabaduló pénzzel? Tádááám, most jön az újabb állami támogatás: tegyük be 4 éves lakástakarékba, amire újabb 30% állami támogatás jár, majd az ebben összegyűjtött pénzt a negyedik év végén fordítsuk a tőkeszámla kiegyenlítésére.

(Hogy miért nem kötünk ennél hosszabb lakástakarékot, arról itt írtam.)

Tavaly év eleje óta minden közvetlen rokonunk lakástakarék-pénzárát felhasználhatjuk saját célra is, arra vigyázzunk, hogy a gyerekek szerződésébe beleszólhat a gyámügy.

Összegezve: a hitel negyedének az átlag 70%-át kifizetik helyettünk, a maradék 30% az átlagos bankhitel kamata alatt fog kamatozni, a felszabaduló pénzünket lakástakarékban gyűjtve újabb 30% támogatást kapunk.

Ezek után csodálkoznék, ha bárki kimaradna a programból.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.postr.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram