Indul az új vármegye, illetve országos bérlet. Bónusz: megye vagy vármegye?

Május elsejétől elindul az új, fix összegű vármegye bérlet, ami felnőtteknek havi 9450 forint, diákoknak ennek a tizede. Két megyei bérlet árából vehetsz országos bérletet is.

Mivel a legtöbb embernek olcsóbb az új bérlet, mint az eddigiek, ne megszokásból vegyél májusi bérletet. További infók, értékesítési pontok ezen a weboldalon.

Update: a legtöbb embernek annyi ment át a cikkből, hogy megye vagy vármegye. Mivel ez egy igen fontos vita 🙂 , ezért hadd segítsek.

Idézném a wikipédiát: “A vármegye (latinul: comitatus) vagy megye a magyar közigazgatás alapvető területi egysége. A két elnevezés 1950 előtt párhuzamosan volt használatban, felcserélhetők voltak egymással.”

A köznyelv főleg a megyét használta, lásd például Mikszáth Kálmán műveit. De ebben a 19. századi tudományos munkában is mindkettőt használják, öt-hat megye kifejezésre jut egy vármegye, teljesen véletlenszerűen, minden rendszer nélkül. Ahogy Jókai, vagy akár Rákóczi Ferenc is mindkét kifejezést használta, szabadon cserélgetve őket.

Majd 1950-ben teljes reformot hajtottak végre, az 1876-ban végrehajtott megye-átrendezést újra átvariálták, főleg Trianon miatt kialakult csonka megyék miatt, 25-ről 19-re csökkentve a megyék számát. A példa kedvéért Csongrád és Csanád vármegyéből lett Csongrád megye.

A területi változások miatt onnantól az addigi felcserélhető megye-vármegye kifejezést leváltotta a megye, hogy senki ne zavarodjon bele, hogy a régi Csongrád vármegyéről van szó vagy az új Csongrád megyéről, amihez hozzácsapták Csanád vármegye határon belül maradt részét is.

Tehát a megye kifejezés nem kommunista találmány, előtte is használatban volt és a vármegye kifejezés mellőzése sem kommunista ármány volt, hanem a félreértések miatti szükségszerűség. Ezért amellett kardoskodni, hogy vármegyének kell hívni a megyéket, mert a kommunisták találták ki ezt kifejezést, nagyjából annyira valós, mintha azért harcolnánk, hogy krumpli legyen a burgonya, mert ez utóbbi kommunista kifejezés. A köznyelv évszázadok óta használta a megye kifejezést már a kommunisták előtt is.

Szívesen. 🙂

Share

91 hozzászólás

 • Adócsaló vállalkozó

  Érdekességképpen én azért megnéztem a megye és vármegye szó eredetét, javaslom neked is.

  A legtöbbünknek az a baja a vármegyével és főispánnal, hogy ezek bevezetése csak egy kísérlet. A következő a király lesz…

 • H.Péter92
  Miklós, a hozzászólások szellemi színvonalát látva nagyon felhigult a közössèg…
  Remélem te azért jól vagy, és jól teltek az ünnepek!
  Péter
 • Blend Ahmed
  @jami: “A vármegy-bérletre mit írnak angolul?”

  Waiting county.

 • Eenergetikus
  Azért irritáló számomra a vármegye elnevezés használata mert tényleges előremutató intézkedések helyett vezette be a hatalom. Pont olyan mint a kötelező 10 százalékos akciók és a többi akciótervük.
 • Buy & Hold

  Waitdoesitgo lease 😉
 • Satyi
  Azért vicces, hogy Szob-rol 70+ km a nyugati, eddig 50k volt a bérlet, lesz belőle 10k, nekem meg Bicske-Kelenfold 38km és 25k helyett lesz 19k… 😀
 • Takarékszámla
  A nevemet nem változtatom meg, a Cetelem Takarékszámla alternatívájáról továbbra is áll a kérdésem (ha eladják a Cetelemet, valaki tud-e hasonló jó takarékszámlát, nem a Gránitnál és nem a MagNetnél?), a cikknek a “bónusz” részéhez szeretnék hozzászólni – Esterházy Péter véleményével a vármegyékről:

  hvg.hu/kultura/20220624_Esterhazy_Peter_Varmegye_ispan_hitvallas_ennek_igy_semmi_koze_a_tradiciohoz__ez_csak_dagaly_es_fuszekli

  “Tévedések elkerülése végett: vármegye, ispán, hitvallás, ennek így semmi köze a tradícióhoz vagy mondjuk a nemzet múltjának tiszteletéhez, ez csak dagály és fuszekli, olyan, mint az étlapon a tikmony, miközben a konyhában a mangalica-levespor az úr.”

 • pontosan
  Megyei Helyközi Közösségi Közlekedési Bérlet
 • Fingugar
  Ha vannak főispánok, akkor mi jobbágyok vagymunk?
 • ggg
  A félreértések elkerülésének elkerülése érdekében Csongrád megyét visszanevezték Csongrád-Csanád megyévé.

  Néhány éve, azt is a múltba révedés hullámain. Mert az is nagyon fontos pótcselekvés volt.

 • Anita
  Az a baj ezzel, hogy jó magyarosan megkavarták a használhatóságát, mint minden másnak.

  Pl. érvényes lesz a pótjegyes gyorsautóbuszokra, de IC-re, EC-re nem, azonban IC-nél mégis lesz kivétel és érvényes lesz rá ott, ahol a rövidebb távolságok miatt nem kell hely- és pótjegyet venni pl. Bp-Hatvan.

  Ez máris két logikátlan szabály.

 • jami

  Ebből a waiting tökéletesen kifejezi a magyar tömegközlekedés lényegét…
 • Dani85

  Pont ugyanolyan logikátlan mint az autópályamatricák. Csak az évek alatt belenyugodtunk, hogy a Pest megyeivel el tudunk menni Váctól Lajosmizséig, a Veszprém megyei pedig szinte semmire sem jó.
 • Röff
  Köszi a (vár)megyés történeti áttekintést! Aztán már csak egy lényegtelen(?) részlet ha a színházbérlet a színházba jó, az uszodabérlet az uszodába akkor a megyebérlet a megyébe? 😀 😛
 • Xeleron
  Én Szombathely-Budapest között szoktam utazni 2002 és 2017 között heti-kétheti rendszerességgel az IC-n (azóta sokkal ritkábban) és durva volt az áremelkedés, 201x-ben már oda-vissza több mint egy tizes volt az út (köszönhetően az elb*szott km táblázatoknak és a MÁV-GYSEV kettészedett jegynek). Legnagyobb meglepetésemre, mikor idén utaztam, 5600-ból megúsztam ugyanezt az oda-vissza utat, tehát a 10 évvel ezelőttihez képest szinte féláron utaztam. Többször is meg kellett néznem, hogy jó-e a jegyem, és kicsit izgultam, mikor jött a kaller 😀 De ha ennyi, hát ennyi, én örülök, hogy megjött a MÁV esze 🙂
 • Bekemenet
  “Ha vannak főispánok, akkor mi jobbágyok vagymunk?”

  Nezz csak ra egy random ‘beke(sic!)menetre’ 🙂

 • 016
  NEM vagyok hajlandó a “vármegye” szót használni!!!
  Undorító, hogy mindent letolnak a nép torkán.
  Ahogy ez az egész fideszből jövő pökhendi nagymagyarkodás is.
 • Mészáros Lőre
  …és az ősi, 1000 éves magyar éktek: krumpli, paprika, puliszka
 • Zabalint

  Nem attól lesz kommunista egy rendszer, hogy hogyan hívják a megyéket, hanem attól, hogy hogyan működik. Ha lekkommunistázod azokat, akik a megye elnevezést preferálják, akkor ennek megfelelően hangosan tüntettél a többi jobboldalival, amikor az Orbán kormány zsarolással államosította a manyupokat… oh, wait..
 • Zabalint
  Egyébként engem a mostanában divatos “közösségi közlekedés” kifejezés jobban irritál, mint a vármegye. Abból indul ki, hogy a tömegközlekedés szó pejoratív lett, ezért találjunk jobbat. Ja, csak a közösségi közlekedés az olyan lenne, amit a közösség szervez, állami tulajdon esetén még úgy-ahogy rá lehetne húzni, bár inkább a telekocsi rendszer és társai a közösségi közlekedés, de a tömegközlekedés nem feltétlenül állami. Az angol public transport kifejezésben a public arra utal, hogy nyilvánosan elérhető szolgáltatásról van szó, bárki vehet egy repülőjegyet egy menetrend szerinti járatra, szemben a magán közlekedéssel, magán járatokkal.
 • Történész-miniszterelnök
  “Antall József történészként ellenezte a javaslatokat. Az MDF-es miniszterelnök azzal érvelt, hogy a vármegyék határai egészen máshol húzódtak, mint a mai megyehatárok, és a vármegyék funkciója is egészen más volt, mint a megyéké. Annak pedig Antall József semmi értelmét nem látta volna, hogy csupán névleg visszaállítsanak valamit, aminek nincs tartalmi jelentése. Ugyanilyen megfontolásból utasította a főispáni tisztség újbóli bevezetését is. Így aztán mindkét javaslat lekerült a napirendről. (Kajdi József, az Antall kormány miniszterelnöki kormányhivatalának vezetője.” nepszava.hu/3163795_orban-kormany-parlament-varmegyek-foispanok )
 • .....
  “a megszálló oroszok által kinevezett bábkormány nevezte át megyévé.”

  Ez egy annyira szép mondat, hogy szerintem ironizálsz. 😀

 • Kibic
  Némely hatályos jogszabályban sem sikerült átírni a megyét vármegyére. Azokat vajon hogyan kell értelmezni?
 • NAR
  Vajon kiszámolta már valaki, hogy ez mennyibe fog fájni a MÁV-nak?
 • Kićo
  Az összes átnevezés semmi másról nem szól, mint pénzlenyúlásról. Ha átneveznek egy intézményt, akkor annak új pecsétek kellenek (és valószínűleg nem csak a gumilapokat cserélik), új fejléces papírok, borítékok, stb. Nyilván ez egy hivatal esetében nem olyan nagy összeg, de ugye ki a kicsit nem becsüli… Ilyen eset például, amikor átnevezik a közteret, ahol a hivatal van. De az igazán nagy dobás az, amikor az ország teljes hivatalhálózatát érinti az átnevezés, mert vagy magát a hivatalt nevezik át (APEH->NAV), vagy akár a közigazgatási egységet (Magyar Köztársaság -> Magyarország). És ez utóbbi esetekben simán lehet még rendelni jó pénzért új grafikai dizájnt, amit aztán át kell ültetni a honlapra, telefonos applikációra, stb. Vagy például le kell gyártani a vármegye táblákat, az intézmények tábláit, közterek tábláit, vagy például a rovásírásos helynévtáblákat.
 • sittysutty
  @Márk
  Ne beszélj hülyeséget. Néz utána! Még hogy 1000 éven át vármegyének nevezték
  Délibábos magyarok.
 • M. Tamás
  mivel az alkotmány határozza meg, hogy vármegyékre tagolódik Magyarország, ezért mint legmagasabb szintű jogforrás, ha ellentét van egy jogszabály és az Alaptörvény között, akkor az Alaptörvény lesz az érvényes.

  Ugyanígy ha a törvényekben valami van így, egy alsóbb szintű jogszabályban emígy (ellentét van két, eltérő szabályozási szintű jogszabály között) akkor az alkalmazáskor a magasabb szintű jogszabályt kell irányadónak venni. Ez a jogi véleményem.

  A magánvéleményem, hogy jobb helye is lett volna annak a sok pénznek, amiből átnevezzük a megyéinket. Sírva tudnék fakadni ettől az egésztől (nemcsak a pénzügyi vonzata miatt).

  Mindegy hogy figyelemelterelés (legyen min csámcsogni); vagy korlátok nélküli hatalomtól elvakult hülyeségükben csinálták, borzasztó az egész.

 • sepa

  Az, hogy min és mikor akad ki a szakértő úr, az teljesen mindegy. Ő azért lehet időnként valaki, mert a rokona valaki. Bármikor szó nélkül félreteszik, ha a nagyobb érdekek úgy kívánják.

 • VITÉZ Untermensch4
  A rovásírásos helynévtáblákat pont nem kell cserélni, egyrészt nem “hivatalos” (jogilag reklámtábla), másrészt azelőtti hagyományt őrizget mielőtt Vajk sikeres puccsot hajtott végre és létrejött a vármegye koncepciója.
 • Krisztián
  Kedves Miklós

  Szeretem az írásaidat olvasni, igazán hasznosak.
  A kommentek nagy százaléka viszont tipikus magyar, mindenben csak a rosszat látják. Itt van a vármegye bérlet cikked, ami alatt a legtöbb hozzászóló az elnevezésről kommentel.
  Nehéz eldönteni, hogy a cikk értelmezésével van e gondjuk vagy pedig azért írnak, hogy kiadják magukból a fusztráltságot

 • Pampalini
  Jó, de mi történt a héten? 🙂
 • Kićo

  Roppant hiánypótló. Főleg a 21. században. Ez kis túlzással olyan, mintha az egyiptomiak hieroglifákkal is kiírnák a helységneveket.

 • VITÉZ Untermensch4
  Nálam inkább az utóbbi, a m.kir.sínbohócvállalat és a kormány feudális attitűdjei külön-külön is hergelnek, így együtt meg…
 • Hollós

  “mivel az alkotmány határozza meg, hogy vármegyékre tagolódik Magyarország, ezért mint legmagasabb szintű jogforrás, ha ellentét van egy jogszabály és az Alaptörvény között, akkor az Alaptörvény lesz az érvényes.”

  Ennek az elvnek az idecitálása csak abban az esetben lenne releváns, ha egy alsóbb szintű jogszabályban az állna, hogy Magyarország nem vármegyékre tagolódik (hanem valami másokra). Ekkor lenne ellentét a kettő között. Nem hiszem, hogy egy ilyen elméleti lehetőségre gondolt hozzászólásában. Hanem arra, ha egy jogszabály XY megyére hivatkozik, és olyan nem létezik. Ilyenkor nem áll fenn ellentét a jogszabály és az Alaptörvény között.

 • VITÉZ Untermensch4
  A gyakorlati beágyazottsága kb vetekszik az ír/gael nyelvével Írországban… ártani nem használ, elfér. Félig-meddig mesterségesen/rásegítéssel “újraalkotott hagyomány” (mint “a” jurta, amiből azért többféle is volt). Ráadásul ironikus módon a két “k” betű/jel őrzi az emlékét annak hogy törzsszövetségi (h)őskorunkban még nem voltunk így bezáródva az egynyelvűségbe.
 • Petike
  Huhú, ez a vármegye bevezetés is megérte, rendesen fáj a libernyákoknak. Még ilyet, hadd játszanak passzív ellenállósdit mind a 100-an.

  Petike, végtelenül szomorú, hogy az identitásodat és az önértékelésedet abban találod meg, hogy egy (egyébként velejéig korrupt és vezetésre alkalmatlan) párt eszméivel azonosulsz. (Még az eszme is túlzás, mert az sincs, csak populizmus, azt mondják, ami éppen jobban tetszik az embereknek. Ma ezt, holnap teljesen mást.)

  Inkább élj és találd meg magadban az értéket.

 • Valery
  A törvény szerint utána olvastam Mindenki aki jogosult bármilyen viszonylatban bérlet vásárlására az jogosult az új kedvezményes bérletek vallásra is Nekem rokkant nyugdijas karikás utazási utalványom
  van amire nem adtak Akkor most hogy is van ez jár jár csak nem jut ?Hova lehet fordulni, hogy teljes biztonsággal megtudjam ?
 • philbyster
  “A félreértések elkerülésének elkerülése érdekében Csongrád megyét visszanevezték Csongrád-Csanád megyévé.” Csongrád megyei vagyok. Valahogy nem éreztem a mindennapokban ennek a szükségességét. Arra hivatkozott a körzeti ogy. képviselő, hogy sok a Csanád öntudatú ember. Lehet, hogy így van, eggyel se találkoztam. A vármegye meg… Felőlem lehetne, de nem most. Most minden forintra szükség van, de nem vármegye tábla cserére. Ez bőven várhatott volna, már ha egyáltalán társadalmilag fontos dolog.
 • Kiszamolo
  Nyilván rengeteg Csanád tudatú ember van. A legfiatalabb is, aki akár csak egy napot is élt Csanád megyében, már 73 éves.

  Egymás sarkát tapossák a Csanád tudatú emberek. Nincs senki 80 év felett, akinek ne ez lenne az életének legnagyobb problémája.

  Ez a végtelen idióta agymosás, ezek csak ehhez értenek.

 • KL
  Csanádfóbia
 • asdf
  Szép nagyok az áthúzott számok, de természetesen marketinges átverés, aki a nagyfaluba vonatozik be, annak úgy 95%, hogy van Budapest bérlete, így természetesen nem ezeket a nagy számokat fizeti a bérletéért, hanem valami 15-20 ezerrel kevesebbet.