Újabb olvasói kérdések

2014-04-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy közel négymilliós megtakarítással hogyan tudnék egy havi fix jövedelmet generálni, lehetőleg alacsony kockázat mellett?

Elvileg lehetne, például különböző lejáratú állampapírok folyamatos megvételével. A sokkal érdekesebb kérdés, hogy van-e valami értelme? Egy négymilliós megtakarítás havi kamata a manapság jónak számító 4% mellett is adózás után 10.400 forint. Ha az inflációval is számolunk, akkor ebből még vissza is kell forgatnunk a tőkébe, hogy megőrizze az értékét. Havi ötezer forintos fix bevételért van értelme variálni?

Két évre keresek egy biztonságos befektetési alapot, lehetőleg magyar kötvényt tartalmazót. De félek attól, hogy ha emelkedik a kamat, akkor bukni fogok a befektetési alapon. Milyen alapot javasolnál, ami számomra megfelelő, de nem pénzpiaci, mert az túl keveset hoz?

Szerintem két évre felesleges befektetési alapokkal bíbelődni. Ilyen rövid távra csak alacsony kockázatú alap jöhet szóba, ez pedig valóban maximum kötvényalap lehet. De azt jól látod, hogy egy kamatemelkedés esetén akár sokat is bukhatsz rajta, főleg ha hosszúkötvény alapról van szó.

De egyébként is ott van az alapkezelői költség, az értékpapírszámla éves díja és egyéb költségek.

Én a helyedben besétálnék az államkincstárhoz és vennék féléves kincstárjegyeket, amit mindig megújítanék, amikor lejár. Se alapkezelői díj, se kockázat (félévente újat veszel, ha emelkedik a kamat, te is többet kapsz), se értékpapírszámlának nincs költsége. Szerintem egyetlen kötvényalappal sem járnál jobban, sőt.

Külföldre dolgozok webes munkát, az ügyfelek paypallal fizetnek. Nem szeretnék tovább feketén dolgozni, ezért kiváltanám a KATA-t. Kérdezem, hogy lehet-e KATA-val külföldre dolgozni?

Igen, semmi akadálya, csak ki kell váltani az eu-s adószámot. Egymillió felett ha számlázol egy cégnek, itt is be kell jelenteni az adóhivatalnál. De mivel valószínűsíthető, hogy nem jársz be naponta New Yorkba dolgozni a cég irodájába, nem fogják bújtatott munkavállalásnak minősíteni. (Valami hat szempont van, mint nem használod a cég eszközeit, nem származik a cégtől a bevételeid több mint 50%-a, nem a cég osztja be az idődet és a többi. Ha ebből legalább kettő nem áll fenn, akkor elfogadják.)

Azonban nagyon fontos, hogy az áfatörvény miatt külföldre nem számlázhatsz alanyi mentes minőségben! Vagyis csak áfás számlát bocsáthatsz ki, hogy neked kell-e befizetned áfát, azon múlik, hogy magánszemély-e vagy cég a számla befogadója és melyik országban lakik. Ha cégnek dolgozol, alapesetben nem neked kell fizetni az áfát. Erről itt egy jó összefoglaló, de mindenképpen ajánlom, hogy keress fel egy adótanácsadót. Én nem vagyok az, esetleg őt merem javasolni, ha te nem ismersz valakit, akiben megbízol.

Édesanyám meghalt, mi lesz az édesapámmal közös számlán tartott pénzével?

Ilyenkor a bank zárolja a pénzösszeg felét és csak a közjegyzői határozat birtokában adja ki a pénzt az örökösöknek. Ezt meg lehet előzni egy elhalálozási rendelkezéssel, erről már itt írtam. Akkor is érdemes vele élni, ha már idős a számlatulajdonos, ugyanis így elkerülhető a közjegyzői díj, ami az örökölt vagyon százaléka alapján kerül kiszámlázásra. Ha a bankbetét a rendelkezés miatt nem tartozik ide, annyival is kevesebbet kell fizetni és még az esetleges fél év várakozást is megspóroljuk.

A közjegyzői díjak mértékét itt találod.

50 angol fontot utaltam a forintszámlámról Angliába, a költségeket én fizettem. Kicsit megdöbbentem, hogy fillérekkel lett kevesebb az utalási költség, mint maga az elutalt összeg.

Hát igen, ezért olvasunk folyamatosan Kiszámolót. A megoldásról itt írtam tavaly.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram