20 éves az euró

2018-12-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ezelőtt 20 évvel, 11 ország összefogásával 1999 január elsején jött létre az euró számlapénz formájában, mely három évvel később mint készpénz is megjelent a tagok országaiban leváltva az addigi valutákat. Jelenleg 19 ország használja az Unióban, további négy törpeállam engedéllyel és Koszovó, illetve Montenegro önhatalmúlag vezette be az eurót.

Születése óta sok vihart megélt már a közös pénz, de az árfolyama többé-kevésbé állandó maradt a főbb devizákhoz képest.

Az euró 20 év alatt 40,9%-ot veszített az értékéből az infláció miatt, ez megfelel évi 1,73%-os inflációnak.

(A forint ugyanezen idő alatt 139,7%-ot veszített az értékéből, ami 4,75%-os éves inflációt jelent. Ennek fényében kifejezetten jól teljesített a forint az euróhoz képest az elmúlt két évtizedben. De ezt csak így zárójelben.)
Az euró számtalan előnyt adott a tagállamoknak, de ugyanennyi problémát is felszínre hozott. A közös pénzzel és a közös piaccal nagyot nőtt a tagországok egymás közötti és Unión kívüli kereskedelmük is, gazdaságilag erősebbé váltak. Azonban a saját pénzről való lemondással lemondtak a saját gazdaságuk pénzügyi eszközökkel való élénkítéséről is, mint a kamatlábak változtatása vagy a helyi deviza leértékelése az export élénkítése céljából.

Az euró legnagyobb problémája, hogy közös gazdaságpolitika nélkül nem lehet közös pénzt hatásosan üzemeltetni, de bármilyen központosított törekvés rendszeresen megbukik a helyi politikusok ellenállásán, akik legtöbbször a saját függetlenségüket és hatalmukat féltik a központi hatalommal szemben.

Az euró az eddigi egyik legnagyobb próbája a görög válság volt, egy nem túl jelentős tagállam adósságválsága komolyan megingatta az euróba vetett bizalmat és sok kérdést felvetetett, amit meg kell oldania az eurózónának.

2012-ben a hosszú spanyol államkötvények kamata 7,6%-ra ugrottak, ami újabb kérdést vetett fel a közös pénzzel kapcsolatban. Ezt az Európai Központi Bank spanyol és olasz államkötvények felvásárlásával oldotta meg.

Az euró a közös pénz keretébe szorítja a pénzügyileg sokkal stabilabb lábakon álló északot és a komoly adósságokkal küszködő peremállamokat. Ezt megfejelve a tagállamok a közös pénz szempontjából túl nagy önállóságával, nehéz kérdéssé teszi az euró hosszú távú stabilitását.

Sokan úgy gondolják, hogy egy újabb kiadós megrázkódtatást kellene átélnie az eurónak, hogy a politikusok kénytelenek legyenek hosszú távú és valódi megoldást találni az euró mögötti problémákra. Mert önálló és gyakran önfejű, eltérő gazdasági fejlődésű, érdekű, eladósodottságú államok közös pénzt nem használhatnak sokáig úgy, hogy az ne feszítse szét a kereteket.

Az egyik legutolsó probléma az olasz válság volt. Az éves GDP 132%-áig eladósodott olasz állam a recesszióba fordult gazdaságával, az összeomlás szélén vergődő bankjaival, elmaradt reformokkal, majd egy populista kormány hatalomra kerülésével megmutatta, hogy ami eddig csak az olaszok megoldhatatlan problémája volt, hirtelen a közös pénz miatt az egész Unió legnagyobb fejfájása lett. Ha egy tízmilliós görög állam majdnem magával rántotta az egész eurozónát, egy hatszor akkora Olaszország már sokkal nagyobb gondot okozna az Uniónak.

Már eddig is több új dolgot vezetett be az Unió a közös problémák kezelésére. Az egyik ilyen, hogy az eurózóna országainak elfogadás előtt be kell nyújtaniuk a jövő évi költségvetésüket vagy például a közös bankmentési alap létrehozása. Egyes szakértők szerint a közös pénz hatékony üzemeltetéséhez az kellene, hogy az országok a GDP-jük legalább 5-7%-át folyamatosan befizetnék egy közös költségvetésbe és ebből finanszíroznának sok közös célt.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke egyik híres beszédében egy dongóhoz hasonlította az eurót: a természet törvényei szerint nem tudna repülni, mégis megteszi és immár húsz éve minden válságot és problémát megoldottak körülötte.

Reméljük a következő húsz éve is legalább ilyen sikeres lesz. Boldog születésnapot, euró!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram