Pályázat kisvállalkozóknak munkahelyteremtésre

Megjelent a hír az NGM honlapján, hogy augusztustól a kis és középvállalkozások igényelhetnek támogatást munkahelyteremtésre. Idézem:

“A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják – közölte a tárcavezető. A munkahelyteremtő támogatás regionális beruházási támogatás jogcímen vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható, amelynek mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben. A munkáltatónak köteleznie kell magát, hogy a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartja, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal.”

Ha esetleg érint a dolog, nézz utána, de ne felejtsd el, mennyit kapsz és mit kell vállalnod cserébe.

Share

27 hozzászólás

 • Jóska Pista
  Kidobott pénz. Szakemberhiány van, hulladékot meg minek vegyen fel az ember?
 • Addam
  Jóska Pista: Nincs szakemberhiány, csak alacsony fizetések. Bármilyen szakembert szerzek neked, de ne várd el, hogy minimálbérért keccsöljön. Ja “számla nélkül, okosba” áron alul tényleg csak hulladékok vannak, nem meglepő.
 • twgh
  Az a gond, hogy valahová még nettó 350 ezerért sem mennek el, míg ugyan azon szakma alja kb. szakmunkás minimálbér…
  Aztán ugye a megrendelőket sem kell félteni, minél olcsóbban gyártsd le nekik az adott terméket, ha nem, megcsinálja más, valószínűleg feketén. Sok helyen fenyegetőznek, hogy kiviszik a románokhoz a melót. Hát vigyék, két hét múlva úgyis hozzák vissza 😀
  Ha tömeggyártás a cél, akkor meg muszáj fejleszteni, mert attól hogy nőnek a költségeid, a 10 éves szerződés fix összegre szól…
  Másik dolog, hogy ez rohadtul nem segít a kis cégeken. Ahogy az sem, hogy a támogatások is feltételekhez vannak kötve, pl. fejlődnie kell a cégnek, ha nem, fizetheted vissza az egészet.
  Az a gond, hogy semmivel sem jobb, mint az előző rendszerben. Akkor volt pl. piros meg zöld valami, most van 5 fajta, abból 3 túlárazott vagy csapnivaló minőségű, tehát marad a piros meg a zöld 😀
  folyt. köv.
 • twgh
  folyt.
  Magas hozzáadott érték kellene, csak oda meg szakember meg k+f kell, akik ugye nem dolgoznak szalagmeló szinten, ahogy kurmányunk elvárja, mert nekik épp az az ideális.
  Minőséghez meg ugye sok minden kell, ami csak egy-két helyen van meg. Nem véletlen, hogy a külföldi cégek annyi képzést szerveznek a dolgozóknak.
  Mellesleg az autógyártók vonulnának keletre, mert itt középen már kezdenek túl sokat kérni a melósok…
  Lassan újra aktuális a régi mondás, miszerint; ,,Nem csak ló, már lóf@sz sincs…”
  De legalább vannak szép új drága stadionok…
 • Jóska Pista
  Addam
  Igazat adnék neked, ha nem lenne más a tapasztalatom.

  Valószínűleg az lehet az oka a vélemény különbségnek, hogy én munkaadói oldalról nézem a dolgot.

  A “számla nélkül okosba” megjegyzést meg kikérem magamnak, soha nem ez a típus voltam. Ennek ellenére elégszer belefutottam a határidő nem tartásba, gány munkába, stb. A jó magyar iparos szövegen csak röhögök.
  Példa: sütő és főzőlap bekötésére kerestem villanyszerelőt. Internet fellapoz, három telefon, email megkeresésre még csak választ sem kaptam.
  Negyedikkel sikerült felvennem a kapcsolatot, időpontot egyeztettünk. Küldtem neki sms-t, névvel címmel, munkaleírással és a megbeszélt időponttal, nehogy elfelejtse, azt a pár nappal későbbi munkavégzést.
  Gondolom kitalálod, elfelejtette. Vagy a negyedik hívásra vette fel, jaj, az ma van? Na akkor majd 4 óra múlva jönnek. Aztán előtte küldött sms-t, hogy közbe jött valami, nem jön.

 • Jóska Pista
  Kíváncsi vagyok, ha az útiköltségre és a várakozás miatt kiesett időmre eső költségre beperelem, mit gondolt volna.
  A következő nem tudta vállalni csak későn, de ajánlott valakit akivel már nem volt bajom.

  Tudok horror történetet további “szakemberekről” is, ha gondolod. Vagy raktári munkásokról, akik munkaidő után versenyt rendeztek a targoncákkal, aztán mikor az egyik felborult és megsérült, még görcsölhettem a vizsgálattal a munkahelyi baleset miatt. (Nem teljesítmény bérezésben voltak, az 5km/h sebességnél nagyobb pedig tiltva volt, annyiszor mentek neki a könnyűszerkezetes épület oldalainak)
  Nyugi nem csak a kékköpenyeskkel van bajom, “irodisták” között is találkoztam elég hülyével, lustával.

  Persze minden ilyenre jut 5-10 normális, de ezek jellemzően nem a kiközvetített vagy évek óta munkanélküliek közül kerülnek ki.

 • Cts
  Pontosan. Alacsony fizetesek vannak, ez a problema.
  Fenn vagyok egy MBA levlistan. Nagyon gyakran keresnek szakembert. Olyan kitetellel, hogy jo szakembert keres de lehetoleg jo aron (azaz olcson). Na ilyen nincs. Sehol sem. Jo szakember nem olcso. A jo munkat meg kene fizetni.
 • Fairy
  Engem csak az érdekelne, hogy vajon a pénz már most el van osztva a csókosok között, vagy komolyan gondolják, hogy bárki megkaphatja.
  Nincs szó arról, hogy mennyit is akarnak ilyen jogcímen kiszórni, mi alapján döntenek a pályázatokról (automatikus, ha teljesíti a feltételeket, vagy kaphatsz “elutasítva, mert CSAK” döntéseket).
  Ezen kívül nem látok semmi garanciát arra, hogy “valaki” nem alapít egy céget csak erre, nem veszi fel a támogatást 30, vagy 300 emberre, lapátolja át a pénzt egy másik cégbe, majd viszi csődbe a céget már az első hónapban.

  Csak tippelek: ez egy látszatintézkedés, kb. mint a hűtőcsere. Nem tesznek mögé látható forrást, arra elég, hogy döngethessék a mellüket 2018-ban, hogy mindent megtettek a foglalkoztatásért.

  Várom a válaszokat azoktól, akik utánaérdeklődtek, esetleg igényelték is.

 • Warrior
  Irreális elvárások mindkét oldalon (munkaadó és vállaló) vannak bőségesen. A cégnél is, ahol dolgozom, van példa rá. Alig használható tudású, mindent elfelejtő, folyton úszó munkatárs bérigénye finoman szólva is mosolyra fakaszt. Az egyik álláshirdetésben pedig kb. 4-ig számoltam, mi minden kellene legyen az ember (termékfejlesztő, projektmenedzser, műszaki ellenőr, értékesítő, pénzügyes, a további “kompetenciákról” nem is beszélve), de így csak az elvárások feléig jutottam. A kínált bért elnézve nem csodálkozom, hogy nem sikerült “megfelelő” (értsd: multitalent, polihisztor) embert találni.

  A “szakik” problémája meg önmagában kitesz pár könyvet. Remek esettanulmányokat lehet találni arra, hogy ha valaki jó szakember, attól még nem lesz jó vállakozó (vagy fordítva) és akkor az árakat meg sem említettem.

 • szocske
  , nem néztem át a feltételeket, de sztem (remélem) elvárás, hogy legyen 1-2 lezárt éve a cégnek, és gondolom nem lehet 0-ról 300-főre sem támogatással fejleszteni.
  A csőd ellen persze semmi sem véd…
 • Én is akarok kommentelni...
  @Warrior:
  Nos, a párom ugye felmondott a munkahelyén. Az álláshirdetésbe beleírták a bruttó bérezést is, és leírták korrekten mik az elvárások.
  Két hónap alatt 12 nem megfelelő (kb. 10 elvárásból átlag 2-őnek feleltek meg) jelentkező, és ennyi. Egyetlen MAJDNEM megfelelő jelentkező volt (értsd: 2-3 év alatt pótolható lett volna ami képesítése nincs meg), csak ott ugye a bérigény: ő nettó és induló fizetésnek kért annyit, mint itt betanulás utáni bruttó bér lett volna.
  És a cég iszonyat amit szív a hiánya miatt, a volt munkatársak folyamatosan panaszkodnak a vezetésnek miatta, de feleslegesen.
 • szocske
  “a volt munkatársak folyamatosan panaszkodnak a vezetésnek miatta, de feleslegesen.” majd ha felmondanak még néhányan…
 • Zabalint
  @Én is akarok kommentelni…
  Magyarul van megfelelő szakember, csak a cég nem hajlandó / nem tudja megfizetni. Én az ott dolgozók helyében azon gondolkodnék el, hogy nincsenek-e durván alulfizetve…
 • Zabalint
  Azon meg senki se csodálkozzon, hogy ha kiírnak 10 elvárást, akkor rengetegen jelentkeznek úgy, hogy jó, ha kettő megvan. Ez azért van, mert mindenki azt látja, hogy rengeteg állashirdetésben sokkal többet felsorolnak, mint amennyi reális, közben meg örülnek, ha valaki a felét tudja. Őszíntén szólva én még életemben nem találkoztam olyan szakmai álláshirdetéssel, amelynek az összes kötelezőnek felsorolt feltételének megfeleltem volna, és most nem a bullshitre gondolok, hogy csapatjátékos, de önállóan képes dolgozni, jó a kommunikaciós készsége, stb., stb., hanem konkrét technológiákra. Ha ez alapján soha sehivá nem adtam volna be jelentkezést, akkor soha nem lett volna munkahelyem…

  (Máig a kedvencem, mikor az akkor 3 éve létező technológiaban kellett 5 év tapasztalat…)

 • Addam
  Jóska Pista: Nem akartalak megsérteni, csak általánosítottam saját és mások tapasztalatai alapján, ahogy Te is levontad a következtetést a sajátodból. Sajnos mindenki szív az ügyeskedők, igérgetők miatt. Ha nem azonnal kell a szakember, akkor azért meg lehet találni szerintem.
 • Én is akarok kommentelni...
  @Zabalint:
  Nos, ebből az álláshirdetésből kimaradtak ezek a bullshitek. Csak pusztán a szakmai elvárások (pénzügyi-könyvelési illetve bérszámfejtés stb. területek), végzettségek felsorolása volt tényszerűen + elvárt gyakorlat 3 év (egy 20 éves gyakorlattal rendelkező ember pótlására LOL). A felsorolt területek a munkakör betöltéséhez SZÜKSÉGESEK, ha valamelyik nincs meg, nem lehet 3-5 évig várni, amíg megszerzi az illető a megfelelő képesítést.
  Amúgy pedig a cég megtehetné, hogy minden alkalmazott bérén emel csuklóból 20%-ot, de inkább bevállalja, hogy 2-3 évente elmegy egy 5-20 éve ott dolgozó ember, akit utána nem tudnak pótolni (értsd: ha fel is vesznek valakit jobban járna a cég ha üres lenne az a cég, mert kb. csak a pénzt viszi). De igazából “nem teheti meg”, mert mindig kell az új BMW, 400m2-es ház meg hasonlók a vezetőknek, azok meg viszik a pénzt.
 • Magyar polgár
  A kazáncserés pályázatról is írhatnál, ami vagy két hónapja nyílt meg, az is milyen jól hangzott, hogy állambácsi ad maximálisan 700.000 forintot kazáncserére. Mivel régi turbós kazánom van, amely még prímán működik, de időszerű lenne lecserélni egy modernebb, kondenzációsra. Kicsit utánéztem, egyáltalán nem éri meg. Amennyit az állam ad, körülbelül, vagy majdnem pont annyival kerül többe a projekt azáltal, hogy egyáltalán igénybe veszed a pályázatot. Ugye kell energetikus, meg kell terveztetni, akkor a kazánszerelő számlával dolgozik, nyögöd az áfát, a papírmunkáról meg a felesleges utánajárásól ne is beszéljünk, meg ugye ha pályázat, akkor “viselkedni” kell. Magyarul adtunk egy pofont a szarnak. Akkor inkább megcsináltatom zsebből.

  Úgyhogy én már eljutottam egy pontig: mindenféle pályázatot BE KÉNE TILTANI, legyenek alacsonak az adók, és mindenki csinálja magának, ez a kapitalizmus.

 • Családfő
  Magyar polgár, amit leírsz megoldásnak (ÁFA nélkül, okosban stb.) az inkább “vadkapitalizmus”. 😉
 • Zabalint
  @Én is akarok kommentelni…
  A komoly problémák akkor kezdődnek igazán, mikor már tényleg sürgős a kiesett munkaerő pótlása, és ezért kénytelenek felvenni egy tapasztalt munkatársat az ott dolgozók bérének duplajáért, vagy egx kezdőt az ott dolgozó tapasztaltak béréért. A titkolás csak ideig-óráig megy, és vagy emelik a többi bérét, vagy bérfeszültség és további elszivárgás lesz…
 • szocske
  , Én is akarok, szerintem az a helyzet, hogy a többiek bár egyre jobban panaszkodnak, de egyelőre elvégzik túlórával vagy csak feszítettebb munkatempóval a felmondott kolléga feladatait. Ez egy ideig működik, de előbb-utóbb valakinek elege lesz és ő is felmond. A cég vezetése meg teszteli, hogy meddig mehet el…
  Azon persze lehet vitatkozni, hogy ez mennyire rövidlátó szemlélet és nem járnának-e jobban hosszú távon, ha megbecsülnék és megfizetnék a jelenlegi rutinos alkalmazottakat, de nagyon sok helyen mégsem ez a gyakorlat.
 • Jóska Pista
  Magyar polgár
  2017-08-01 at 09:51
  “Úgyhogy én már eljutottam egy pontig: mindenféle pályázatot BE KÉNE TILTANI, legyenek alacsonyak az adók, és mindenki csinálja magának, ez a kapitalizmus.”

  +1

 • Én is akarok kommentelni
  @Jóska Pista polgár
  Nem kell betiltani őket, teljesen át kell térni a 0% kamatos pályázatokra, ahol a támogatás kimerül a 0% kamatban. Ezzel nincs értelme túlárazni duplájára, mert az 50% támogatásból így ingyen megvan a cucc.

  Én pl. nagyon örültem ennek a pályázatnak, amivel 0% kamatra 20 év önerővel lehet a családi házakat energiakorszerűsíteni. Adtam is volna be a pályázatot már első nap, ha nem zárnak ki egy huszárvágással azzal a kikötéssel, hogy jelzáloghoz kötött a hitel, és csak terheletlen ingatlanra lehet bejegyezni függetlenül attól, hogy a ház fele terhelt csak.
  Így marad a házunk szigeteletlen továbbra is, lévén egyben 3 millió forintunk nincs erre, de a havi 12500 forintos törlesztőt észre sem vettük volna.

 • szocske
  Nem csak a túlárazás a gond, hanem az is, hogy a pályázatnak költséges feltételei vannak, pl. előtte, utána energetikai tanúsítvány, esetleg értékbecslés, földhivatali papírok kikérése, és kötelező számlát kell kérni a beruházásról.
  Bár én nem vagyok a számla nélküliség híve (LTP-ből fedezem amit tudok, oda is kell számla), de el kell ismerni, hogy ha neked 3M magánemberként számla nélkül a hőszigetelős beruházás, akkor ezekkel az extra kötelezettségekkel könnyen 3,5M lesz a vége, így már nincs is ingyen az ingyen hitel.
  Ráadásul a számlás feláron kívül a többi költség fix összeg, így ha valaki nem egy viszonylag nagy, 3M körüli beruházásban gondolkodik, “csak” egy kazáncserében 500ezerért, neki is fix 100-200ezerrel drágább pályázattal. És akkor még ott a rizikó, hogy kifizeti az első értékbecslést stb. aztán nem kapja meg a pályázatot, mert túl sokan igényelték, így bukta a költségeket
 • Bacsosz Sztavrosz
  @Jóska Pista

  Értem, piacgazdaság van, lehetőséged lett volna, ha ilyen szarul teljesítenek a pénzedért a magyar melósok, hogy svájci vendégmunkást hívj v. próbálkozhattál volna luxemburgi szakit megkeresni, de szerintem a skandináv munkaerőpiacról is toborozhattál volna jó melóst. Persze a német munkaerőpiac is ontja azokat a figurákat, akiket te a “korrekt” fizetésedért alkalmaztál volna, miért nem ott próbálkoztál? Egy régi görög mondás szerint, ha banánnal fizetsz, majmot kapsz érte.

 • Zabalint
  @Én is akarok kommentelni
  Nem, ne legyen 0% kamatos támogatás sem. Márpedig azért ne legyen, mert annak a beruházásnak, ami nem tud megtérülni piaci kamatozású hitellel, nem is kellene megvalósulnia. Ha pályazatok alapján azok a beruházások megvalósulnak, amelyek megkapják az ilyen hitelt, akkor kontraszelekció van, és nem csak az egyik oldalon, mivel az alapból, ingyenhitel nélkül amúgy piaci alapon megtérülő beruházásoktól is elvonják a lehetőségeket ezzel, hiszen ugyanazon a piacon küzd a csókos ingyenhiteles is az erőforrásokért (munkaerő, alapanyag, stb.), mint aki piaci hitellel ruházna be.
 • Én is akarok kommentelni...
  @szocske: @Zabalint:
  Ebben a pályázatban a munkatársam indult, az összes pluszköltsége a pályázat miatt 15000 forint volt. 1,6 millió forintos hitelt kap így 20 évre a napelemes rendszerére 0% kamattal. 6700 forintos havi törlesztővel kiváltotta a 15 ezer forintos áramszámláját. Jelenleg így néz ki a történet.
  Saját erőből nem tudott volna összerakni 1,6 millió forintot csak sok év múlva, piaci kamatozású hitellel ez persze megtérülhetne szintén (ha kapna hitelt, de nem kap, mivel van lakáshitelük), csak a megtérülési idő mondjuk 9 évről kitolódna cirka 25-30 évre.

  Szerintem az energiatudatosságot pont támogatni kellene ilyen hitelekkel.

 • Zabalint
  @Én is akarok kommentelni…
  Nem a hitelt kellene támogatni, meg pályázatokat kiírni, hanem ha mondjuk az energiatudatosságot akarjuk támogatni, akkor legyen áfamentes a napelem, vagy legyen alanyi jogon valamekkora állami támigatás a napelem vásárlásra. Akkor felveszi a piaci hitelt, de az is élni tud vele, aki zsebből veszi, mindegyiknek javít a megtérülésén. A támogatott hitellel egy dolgot támogat az állam: a hitelezést.