Újabb zseniális terv

2023-04-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A magyar infláció toronymagasan a legnagyobb az Unióban, majdnem másfélszerese az utánunk jövő második helyezett inflációjának és a bő háromszorosa az uniós átlagnak. S míg máshol már komolyan csökken az infláció, nálunk csak stagnál 25% felett. (Uniós mérési mód szerint 26% felett.)

Az élelmiszerek inflációjánál ugyanez a helyzet, az még mindig 45% felett van. Ebben benne van a kereskedelmi láncok különadóinak emelése és az árstop nevezetű kommunista agyhalál miatti áremelések is.

A mai legújabb zseniális ötlete a kormánynak, hogy kötelező lesz akcióznia az üzletláncoknak, minden termékcsoportból legalább egyet 10%-kal olcsóbban kell adniuk. Most éppen ettől várják a csodát.

Nem tudom, ezek láttak-e már akciós újságot az elmúlt 15 évben vagy a bejárónő intézi a bevásárlást? Eddig is voltak akciók és 10%-nál nagyobb mértékben.

Ha pedig ennek ellenére kötelező árcsökkenést akarnak a boltokra kényszeríteni, akkor vajon mi fog történni?

Pontosan az, ami az árstoppal: a többi termék árát emelik meg a boltok, sőt minden termék árát, aztán majd abból engednek 10%-ot. De mint mondottam, bár ezek nem olvasnak akciós újságokat, de nem létezik áruházlánc akciók nélkül.

Az embernek sírni lenne kedve. Tényleg ennyit sikerült kiötleni az infláció elleni harcban? Május óta 10% felett, szeptember óta 20% felett, január óta 25% felett van az infláció és szemben a többi országgal, nálunk nem csökken érdemben, s erre ennyit tudnak kitalálni?

Melyik zseninek pattant ez ki az agyából? S vajon majd itt is ki kell tenni minden akció mellé, hogy Magyarország zseniális kormánya intézte el az akciós árat? Az a szomorú, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ki kell majd tenni egy ilyen táblát. Az is lehet, hogy csak ez az egyetlen célja ennek az őrületnek: legyen ott a kormány, mint megmentő minden akciós újságban és minden üzletben.

Update: úgy tudtam. Még semmit nem lehet tudni, de már most (másnap) elárulták, hogy külön fel kell mindenhol tüntetni, hogy ez a kormány akciója. Szánalmas.

(Azt már csak zárójelben, hogy a KSH mindig a nem akciós termékek árát veszi alapul, így az inflációs mutató ettől nem fog csökkenni ám.)

Részben más, a Facebookon találtam:

Ami szomorú a képen, hogy már a sajtot is lopásgátló dobozba kell tenni, amibe néhány éve még csak a mobilokat, parfümöket és hasonló drága dolgokat csomagoltak.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram