Újabb zseniális terv

A magyar infláció toronymagasan a legnagyobb az Unióban, majdnem másfélszerese az utánunk jövő második helyezett inflációjának és a bő háromszorosa az uniós átlagnak. S míg máshol már komolyan csökken az infláció, nálunk csak stagnál 25% felett. (Uniós mérési mód szerint 26% felett.)

Az élelmiszerek inflációjánál ugyanez a helyzet, az még mindig 45% felett van. Ebben benne van a kereskedelmi láncok különadóinak emelése és az árstop nevezetű kommunista agyhalál miatti áremelések is.

A mai legújabb zseniális ötlete a kormánynak, hogy kötelező lesz akcióznia az üzletláncoknak, minden termékcsoportból legalább egyet 10%-kal olcsóbban kell adniuk. Most éppen ettől várják a csodát.

Nem tudom, ezek láttak-e már akciós újságot az elmúlt 15 évben vagy a bejárónő intézi a bevásárlást? Eddig is voltak akciók és 10%-nál nagyobb mértékben.

Ha pedig ennek ellenére kötelező árcsökkenést akarnak a boltokra kényszeríteni, akkor vajon mi fog történni?

Pontosan az, ami az árstoppal: a többi termék árát emelik meg a boltok, sőt minden termék árát, aztán majd abból engednek 10%-ot. De mint mondottam, bár ezek nem olvasnak akciós újságokat, de nem létezik áruházlánc akciók nélkül.

Az embernek sírni lenne kedve. Tényleg ennyit sikerült kiötleni az infláció elleni harcban? Május óta 10% felett, szeptember óta 20% felett, január óta 25% felett van az infláció és szemben a többi országgal, nálunk nem csökken érdemben, s erre ennyit tudnak kitalálni?

Melyik zseninek pattant ez ki az agyából? S vajon majd itt is ki kell tenni minden akció mellé, hogy Magyarország zseniális kormánya intézte el az akciós árat? Az a szomorú, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ki kell majd tenni egy ilyen táblát. Az is lehet, hogy csak ez az egyetlen célja ennek az őrületnek: legyen ott a kormány, mint megmentő minden akciós újságban és minden üzletben.

Update: úgy tudtam. Még semmit nem lehet tudni, de már most (másnap) elárulták, hogy külön fel kell mindenhol tüntetni, hogy ez a kormány akciója. Szánalmas.

(Azt már csak zárójelben, hogy a KSH mindig a nem akciós termékek árát veszi alapul, így az inflációs mutató ettől nem fog csökkenni ám.)

Részben más, a Facebookon találtam:

Ami szomorú a képen, hogy már a sajtot is lopásgátló dobozba kell tenni, amibe néhány éve még csak a mobilokat, parfümöket és hasonló drága dolgokat csomagoltak.

Share

235 hozzászólás

 • KiábrándulT
  Eszük ágában sincs csökkenteni az inflációt, hiszen remek bevétel ez számukra, mivel nem jön pénz Brüsszelből, mert megállították.

  Az a borzasztó, hogy semmilyen ellenreakció, tüntetés, bármi…. nincs.

 • Csupakosz
  A szocializmus addig működik, amíg a mások pénze el nem fogy.
 • Csupakosz
  Látszattevékenység kell, ami nem sok vizet zavar.

  Aztán ha majd valóban csökken az infláció a bázishatás miatt, akkor verhetik a mellüket, hogy megint győztünk, megvédtük az embereket, kanyarban előzünk (apropó kanyarban előzés: épelméjű ember soha nem csinálná) stb.

 • Naneee
  Akciós az alma, de sajnos elfogyott!
 • Dani2134

  Szerintem is! Nem úgy van hogy az infláció tulajdonképpen – rövid távon – JÓ az államnak? (rejtett adó?)
  Most mondhatják a tévében hogy hogyan küzdenek ellene, beadták a vakcinát, stb. miközben a “háború miatt” magas marad.

  Lehet h túl laikus gondolkodás….

 • Pet
  Persze, hogy nincs, mert az emberek fejében már el lett ültetve réges-rég a mag, ami most szökken szárba: a magas árakért a gonosz Lidl, Aldi, XY multi csak a felelős, ők nem adják olcsóbban a portékát, mert kell az extraprofit amit kitalicskáznak az országból.
  A rohadt pénzéhes nyugat, Brüsszel stb. az oka ennek is, minden nyugati silány terméket ránk akarnak erőltetni, méghozzá busás haszonnal….

  Bezzeg, ha nem lennének multik az országban, csak ősmagyar termékeket lehetne kapni az ősmagyar cba-ban, mindegyiken a vitéz, megmentő, Orbán Viktor képmásával. A mi kegyelmes Vikorunk jóakaratából.

 • jami
  Minden boltlátogatás egy horrortúra. Pont az, ami a Bankrupt új számában, tehetetlen miazanyámvan életérzés. Ha mellé tesszük még ezeket a szuper és biztosan téves ötleteiket is, akkor az igazi “magyaros”.
 • attila
  Azért ez nem ilyen egyszerű 🙂
  A végtelenségig nem emelheti a többi termék árát senki, mert annyira visszaesik a forgalom hogy többet bukik a forgalomcsökkenéssel mint amit az emelés miatt nyer. Ráadásul beindul a határok mellett a bevásárlóturizmus ami megint csak forgalomcsökkenést eredményez itthon. Majd ha hozzászoknak hogy kint vásárolnak akkor nem egyik pillanatról a másikra jönnek vissza. Ez a bejelentés csak propaganda célokat szolgál. Semmilyen következménye nem lesz. Amúgy a magyar vállalkozásoknál alapból megvolt eddig is a “pofátlan emelés” ideológiája, aztán a kormánynak köszönhetően most már van mire / kire fogni 🙂
 • Csupakosz
  @Pet: előbb-utóbb el fog jönni a boltokban, amit vízionálsz, de akkor nem 25 % lesz az infláció, hanem 125 %
 • Skizó
  Ez most itt tényleg 2023-ban Magyarországon, az Európai Unió tagjaként történik?
  Vagy Magyarországon, csak 1983-ban a Szovjetunió “tagjaként”?
  Vagy skizó vagyok, vagy tényleg már rég kiléptünk az európaiból és beléptünk a szovjetbe, csak még nem hirdették ki.
 • Nacionalista
  Tegnap beszéltem anyámmal infláció témáról, hogy szerinte kinek az érdeme, hogy bárhol máshol drasztikusan magasabb mint nálunk.

  Természetesen a boltoké, és én nem tudhatom mert túl fiatal voltam, de sokkal jobban kezeli a Fidesz a válságot mint anno a Gyurcsányék. Akkor sokkal kevesebb maradt nekik hó végén, szóval egyértelmű a kép.

  Szerintem ez az ország elveszett, fusson ki merre lát.

 • Dr Tovigloki
  Nem félünk és nem fázunk, Orbán Viktor a királyunk.
 • Nagycsaládos
  A legjobban az szemlélteti a magyar kormány dilettantizmusát, hogy annak ellenére maradt a 25% és 45%-os infláció, hogy közben a Forint szépen visszaerősödött a 430-as Euróról a 380-as szintek alá.

  Ennek nyilván az egyik (fő) oka az a termék, ahol az árfolyam hatása közvetlenül is megjelenik: az üzemanyag.

  Ami ugye árstoppos volt tehát hiába csökkent jelentősen az ár, a 480 Ft-os szinthez képest még mindig jelentősen drágább a mostani 600 Ft körüli ár. Tehát a drága kormányunk akármit csinálhat, az üzemanyag hatása az bizony decemberig felfelé húzza majd a statisztikát. Nyilván Brüsszel meg a háború tehet erről is.
  Az, hogy ÁFA-t csökkentsenek nyilván szóba sem jöhet a következő választásokig…

 • Zabalint

  “Az a borzasztó, hogy semmilyen ellenreakció, tüntetés, bármi…. nincs.”

  De miért lenne? Ennél a “kötelező akció” bejelentésnél is biztosan előre monitoroztak, hogy a többségnek tetszeni fog, mert úgy gondolkodik, hogy jajj de jó, majd olcsóbban kapom a kenyeret, a szemét multik meg rohadjanak meg, hogy eddig drágábban adták. Nem fogják fel, hogy így többe kerül, és nem a hangzatos marxista jelszavaktól fognak jobban élni.

 • Pallos Levente
  Ez csak a birkáknak szól. Bemondta a tévé, hogy megment minket Orbán, aldassek a neve , rá szavazunk, bármi lesz.

  Ennyi a cél vele.

 • TT
  Közben egy falusi kisboltban 700 forintért árulják a Lidl sajátmárkás tejét.
 • Pietro
  Két vicc jutott eszembe még az átkosból. Nem tudom, hogy hogyan jönnek ide, de azért leírom.

  #1
  Vevő bemegy a henteshez.
  – Egy fél kiló sertéscombot kérek.
  Eladó: – Az sajnos nincsen.
  – Akkor egy fél kiló oldalast.
  – Az sincsen.
  – Akkor egy fél kiló dagadót.
  – Nincsen.
  – Akkor egy fél kiló lapockát.
  – Nincs.
  Mire a bolt vezetője kikiabál az irodájából:
  – Te Gyula! Ki az a vevő, aki így válogat?

  #2
  Vevő bemegy a maszek zöldségeshez:
  – Kérek egy doboz málnát.
  – Máris adom. 6 Ft 50 f lesz.
  – 6 Ft 50 f? Dehát a zállami boltban csak fele ennyi!
  – Akkor miért nem ott vásárol?
  – Mert ott nem lehet kapni!

 • HadÉnisHadÉns
  Most akkor kiderült, hogy a Tanú valójában sc-finek készült?
 • Krumplee
  Akkor minden héten mást nem lehet majd kapni?
 • Athos
  Egyszer volt, hol nem volt, valamikor réges-régen* egy nagyszerű gondolkodó, egy politikai és közgazdasági zseni** azt találta mondani, hogy “Mi is azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy az emberek BÉKÉBEN és JÓLÉTBEN éljenek, ahhoz SZABADSÁGRA és PIACGAZDASÁGRA van szükség.” Talán érdemes lenne megszívlelni e bölcs gondolatokat.

  *Múlt hét pénteken
  **A miniszterelnök

  (Aztán néhány perccel később bejelentette, hogy meghosszabbítják az árstopokat, továbbá mindenféle árfigyelő hatóságokat állítanak HADRENDBE… Ebből is látszik, hogy mekkora esze van: kényelmesen megfér benne ez a sok, egymástól meglehetősen távol álló gondolat is.)

 • .....
  Miklós: Egy elméleti felvetésem van (a valóságról nem akarok már beszélni. 😀 )

  Szerintem az inflációt a hatósági árak nem befolyásolják. Mivel árverseny van a boltok között, amennyit buknak a hatósági áras termékeken, annyival emelik a többi termék árát és ez összességében nem fog sem pénzt kivenni, sem pénzt benthagyni az átlagfogyasztó zsebében. Miért gondolod, hogy ez az intézkedés növeli az inflációt? (Azon kívül, hogy a megfigyelés szerint tényleg így történik, de szerintem a kapcsolat az árstop és infláció között nem ok-okozat, hanem közös ok.)

  Többiek: Nem érdekelnek az ideológiák. Csináltam néhány szimulációt, amiben az jött ki, hogy az árstop nem növeli az inflációt. Kíváncsi vagyok, hogy kihagytam-e valamit belőle, vagy helyes lett az eredmény. Az árstop egy ökörség, mert legjobb esetben nem okoz nagyobb inflációt, cserébe a kisebb cégeket kinyírja.

 • random
  Engem az érdekel, hogy Nagy Márton elolvasta már a Economics For Dummies c. köynvet?
 • Bolond bolond világ
  Decemberben 320 ezerért vett kád most 420 ezer lenne, úgy hogy a forint majdnem 10%kal erősebb.
 • Körtefa
  ” sokkal jobban kezeli a Fidesz a válságot mint anno a Gyurcsányék. Akkor sokkal kevesebb maradt nekik hó végén, szóval egyértelmű a kép.”

  Ez számszakilag biztos, hogy igaz is, hogy kevesebb maradt akkor, hisz akkor többet ért a forint.

 • Pít
  Szinte már látom magam előtt ahogy egy csapat kisnyugdíjas kora reggel elkapkodja majd a nemzeti akciós sólet konzervet a helyi teszkóba: tiktok.com/@388kke/video/7210986864747105578
 • random
  Egyébként a szent cél miért az 1 számjegyű infla? Az még így is max. 9 % (…..9,9999%), ami brutálisan magas még mindig. 😀
 • Norb
  1-2 havonta muszáj csinálniuk valami feltűnően nagy hülyeséget (látszatintézkedést) ami csak arra elég hogy morogjunk magunkban meg a kommentek között de azért a fotelből még ne álljunk fel. Már időszerű volt, még mindig tudnak újat mutatni.
 • KL

  A másodiknak lemaradt a vége (de könnyű kitalálni):
  – Ja ha majd itt se lesz, itt is feleannyiba fog kerülni
 • Imi
  Azoknak is igaza lehet, akik szerint ez plusz bevétel az államnak és azok is jól láthatják, akik az egységsugarú farhát kommunikácoióra szavaznak. De hogy a dilettantizmust se zárjuk ki, egy a blog jellegébe illő és ritkán hivatkozott példa: arról volt szó, hogy az USA megszüntette az 1979-es kettős adózást elkerülő egyezményt. Most elegánsan lendüljünk túl azon, hogy 1979! Tehát a komcsi Kádárékat is többre tartották ezeknél. De az megvan-e, hogy pár hete az oroszok is megszüntették ugyanezt az egyezményt velünk? Na, ízlelgessük ezt egy kicsit: még ahhoz is dilettáns ez a kormány, hogy rendesen szopjon. Úgyhogy szopunk mi, és simán kinézem, hogy vegytiszta ostobaság és genetikailag dtereminált monnunizmusról beszélgetünk.
 • CyberLolitta40000
  Gogol és ország vezetésünk szerelemgyereke a groteszk közgazdaságtan. Külföldről szemlélve szórakoztató lehet, kár hogy benne élünk..azért így is lehet rajta mosolyogni
 • yampi86
  OFF

  Még valamelyik régebbi posztnál osztottad meg a Bankrupt egyik számát. Ezúton szeretném megköszönni, mert akkor találkoztam velük először! Szerintem zseniálisak. A megtekintések kb fele tőlem származik. Szóval köszönöm! 😀

  ON

 • KL
  “Nem tudom, ezek láttak-e már akciós újságot az elmúlt 15 évben vagy a bejárónő intézi a bevásárlást? Eddig is voltak akciók és 10%-nál nagyobb mértékben.

  Ha pedig ennek ellenére kötelező árcsökkenést akarnak a boltokra kényszeríteni, akkor vajon mi fog történni?

  Pontosan az, ami az árstoppal: a többi termék árát emelik meg a boltok, sőt minden termék árát, aztán majd abból engednek 10%-ot.”
  Itt mi is a gondolatmenet? (ha van?)
  Így van, eddig is voltak akciók, első bekezdés igaz. Ezek önmagukban teljesítik majd az előírt 10%-os csökkentést, tehát a gyakorlatban semmilyen plusz akció nem lesz: a második bekezdésben az alapvetés értelmetlen. Innentől kezdve a harmadik bekezdésig el sem jutunk.
  Kell egy kis ingyen propaganda az akciós újságokban, mert lekutatták, hogy egy csomó Mari néni bizonytalan szavazóvá vált.

  (Bár az árak emelkednek tovább, de ez az intézkedés semleges hatású erre)

 • Károly
  “Az élelmiszerek inflációjánál ugyanez a helyzet, az még mindig 45% felett van. Ebben benne van a kereskedelmi láncok különadóinak emelése és az árstop nevezetű kommunista agyhalál miatti áremelések is.”

  Így van, csak az egyszeri fideszes szavazó nem látja át, hogy a különadót ő fizeti meg az árakban, az árstopnak meg örül, hogy milyen jóságos a kormány, nem látja, hogy ettől is drágul minden. A propaganda meg a boltokra fogja az áremelést, így az egyszerű emberek azt látják, hogy a jóságos kormány ad, a gonosz boltok meg elvesznek, nem értik, hogy a kormány elvonásai, piacba beavatkozása mind benne vannak az árakban.

  Így tehát a kormány zsebre teszi a bevételt a különadóból, besöpri a politikai hasznot, hogy ő milyen jóságos, és célpontot is kijelöl a nép haragjának, a boltokat. Nekik tiszta haszon.

 • Rege
  Normál ár feketével, akciós pirossal, “kormányzati” akciós pedig Narancssárgával lesz írva… 😀
 • vendég
  Amikor megláttam ezt a hírt, hangosan felröhögtem. Egyszerűen ez a kormány mindig képes nagyobb baromságot kitalálni, mint amit várnál.
 • feribók
  Kérdem én ha az infláció letörése a tényleges cél miért nem adnak 10-15% kedvezményt az autópálya díjakból, vagy a frissen felzabált telekommunikációs szektorukból?

  Ezért tilos bármiféle hatalomnak 2/3-ot adni több cikluson keresztül mert ide jut egy ország. Nincsenek fékek, csak a masszív populizmus ami az országunk múltját elnézve erősen merít a kommunista eszközökből. Hol van már egy alulról szerveződő ellenzék akik ezeket érdemben számonkérik a hatalomtól és akik nem az egyszerű populista sallangokat dobálják?

  Sajnos tényleg úgy gondolom ,hogy a fiataloknak menni kell innen minél hamarabb mert itt az összes adóm másnak a 200-300nm es házának a rezsitámogatására és a nyugdíjasok árstopja megy.

  Az utóbbi 1 év megmutatta hogy magyarország legjobb 10 éves gazdasági ciklusa valójában nem vitte előre az országot egy jottányit sem. 10 év és rendszerváltás incoming.

 • Gauchos

  Valójában még mindig túl olcsó az üzemanyag. Bőven 800 Ft feletti ár lenne a kívánatos, az ÁFÁ-ját csökkenteni pedig bűn lenne. Van jó és rossz infláció. Előbbibe nem sok dolog tartozik, de az üzemanyagár konkrétan igen (ugyanígy a lakossági energiaárak is). A legsúlyosabb probléma az élelmiszerárak brutális inflációja. Ez egyértelműen Orbán-infláció és ma már nem lehet a háborúra és a szankciókra hivatkozni ezzel kapcsolatban, mivel magasan meghaladja bármely más európai országét ez a szám.
 • jami
  Hihetetlen érzés, mert én is éltem Gy idején már felnőttként sőt, még a szocializmus végén is (ok, akkor gyerekként). És tök máshogy emlékszünk. Az eü-re is, az iskolarendszerbeli lehetőségekre. Közben én épp kitalálom, mit tanuljak még gyorsan, az anyanyelvemen, hogy versenyképesebb legyek, a szüleim pedig msot elhiszik azt a szocialista propagandát a keresztény-polgári kormánytól, amit anno a szocializmusban nem.
 • Számok tükrében
  Ócseny fasz@.
  Csatlakozom, ahogy Csupakosz is említette a Thatcher-i mondást.
  “A szocializmussal az a baj, hogy előbb utóbb elfogyott mások pénze.”
 • Iron1
  Kisker cégnél dolgozom. Fura módon a nem magyar piacon magunktól árstoppoltunk egy csomó terméket. Nem volt rendelet. Egyszerűen megérte. Hagyni kellene a piacot dolgozni, nem ilyen baromságokkal, kiskeradóval, 27% áfával nyírni.
 • Számok tükrében
  Tényleg kellene egy tudádsszint kérdés csoport a szavazóképes közönség soraiban.
  S ha megbukik a választási vizsgán, akkor 4 éve van felkészülni az újabb választásra. Ilyen kinyilatkoztatásokra, amiket saját fülemmel hallottam:engem nem érint az Eur árfolyam mert nem utazok, meg a benzin se, mert nincs autóm, meg nem baj ha másoktól einstandol a fityesz, tőlem nincs mit… és hasonló ökörségek.
 • Jizzlord
  És mindemellé mai hír a telexen vagy indexen, hogy a fidess támogatottsága újabb 1%-al nőtt.
  Agymosottisztánból nincs más kiút, mint a költözés a hanyatló nyugatra.
 • zs
  https://kiszamolo.hu/ujabb-zsenialis-terv/#comment-249747
  Az első szerepel Hofi Szíveslátás című lemezén is: youtube.com/watch?v=3hxT6_OHRlE&t=2735s
 • jami
  Nincs mit 🙂 Vagy 5 éve hallgattam először tök véletlenül (Péterfy Borinak a Ne keresd az igazit, az én voltam-ról találtm meg, h annak ez a magyar előzménye) a Törlöm a számod-t, imádtam a videóval együtt.

  Azóta néha ránézek, mit csináltak és hát a Feris számuk (is) telitalálat, még az egyik fiam is imádja.

 • Dani85
  Nem reprezentatív, és nem is a fogyasztói kosár, de akkor is:
  2021 decemberében vettem Németországban két gumit (négyévszakos) az autómra. 100€ volt a kettő. Januárban Pesten defektet kaptam, 1 db volt 30.000 ugyanabból. (Miklós! Egyszer vitatkoztam veletek, hogy a mai gumikkal utánfújásokkal el lehet menni a gumisig, aztán majd megjavítják, ritkán kell út szélén cserélni. Most vonom vissza az állításomat. Igazatok volt.) Mivel egy éves és 3000-ret futott volt a párja, nem láttam értelmét kettőt venni. Viszont most néztem, hogy a másik kettőn hiába van még elegendő barázda, sajons elöregedett, így vennem kell kettőt. Németországban 120€-ért megrendeltem a kettőt (másfél évvel korábban, ugye 100€ volt). Azért a rendelés előtt rákerestem ugyanannál a magyar forgalmazónál, ahol januárban vettem 30.000-ért. Folyt.
 • Dani85
  Majd leszédültem a székről, mikor megláttam, hogy 53.000 Ft/db. Háromszor néztem át, hogy nem írtam-e el valami paramétert / márkát / típust, de nem. 120€ a kettőért, az fele annyi sincs. Hihetetlen.
 • V.A.Laki
  Remelem, minden akcio ala kotelezo lesz egy kis narancsos, fideszes tablat kirakni a boltban, hogy ezt az akciot a kolostormalac jarta ki szemelyesen. De meg jobb lenne, ha lenne allami tervhivatal, es orankent beuvoltenek az ukazt az m1-en, ilyen “na te szemet sorosista Lidl, most azonnal engedj 10%-ot a finomino baromfiparizsi arabol, te dollarbaloldalosta Tesco, te meg tustent csokkentsd 10%-al a sajatmarkas 20%-os etelecet arat”. Sok nyugdijast tennenek nagyon boldogga, vegre lenne egy showmusor, amiben minden egyesul, amit szeretnek a vilagon.
 • Darkosia
  KL
  Ott hibázol, hogy zéró összegű játszmának feltételezed a normál piaci működésbe való belebarmolást. Pl. innentől majd extra munkaórát és erőforrást kell fordítania a boltnak arra, hogy a legújabb idiótaságnak való megfelelést megtervezze, ellenőrizze. Plusz a pártközpontból kevésbé optimálisan fogják szabályozni, mit is kéne leakciózni, mintha a bolt teljesen szabadon dönthetne (mily katasztrófa is lenne, ha egyik héten 19 termék lenne akciós, a másikon húsz, vagy neadisten 1 kategória kimaradna míg a másikból lenne 5 is…). És akkor erre még rájön, hogy a növekvő kockázatokat fedezni kell. Értsd, bármikor jöhet egy újabb roham valamelyik életében versenypiacon munkát nem látott kontraszelektált balf.sztól és arra tartalékot kell képezni a rendszerben.
 • Makk
  Kíváncsi vagyok mennyivel fog a nagyobb kiskereskedlmi láncok nyeresége növekedni, a 2022-es adatok nem sokára nyilvánosak lesznek.
  Van egy olyan érzésem, hogy a bevétel változásánál jóval nagyobb arányban fog nőni a profit.
 • Kojack
  Nyomorult kommunisták.
  Erre nincs szebb kifejezés.
  Nevükben demokraták, valójában legalja kommunista [szerkesztve].
  Ha kiengeded, kiengeded. Ha nem, akkor nem.
  El vagyok keseredve, hogy felélik a gyerekeink, unokáink jövőjét ezek az államadósságot 13 év 2/3 mellett kb.
  19960 milliárdról 50000 milliárdra “csökkentők”.