Itt a legújabb kihívás: élj meg a várható nyugdíjadból!

Rengeteg agyament és értelmetlen kihívás járta körbe a világot az elmúlt években. Boríts magadra egy vödör jeges vizet meg a többi hasonló agymenés.

Eszembe jutott egy sokkal jobb kihívás, miután láttam egy angol műsort, ahol egy hasonlóra vettek rá egy középkorú házaspárt: élj meg a várható nyugdíjadból egy-három hónapig!

Az emberek nem hiszik el, hogy egyszer ők is lesznek nyugdíjasok és azt sem hiszik el, hogy nagyon rossz lesz megélni annyiból, amennyit kapni fognak.

A legnehezebb azt meghatározni, mennyi lesz a várható nyugdíjad. A demográfiai és egyéb problémák miatt csak becsülni tudjuk a várható nyugdíjat, de szerintem bőven felülbecsüljük, ha azt mondjuk, hogy a mostani bejelentett nettó fizetésed 60%-a lesz a nyugdíjad. (Szerintem a mostani nettó fizetésed fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni, de maradjunk a 60%-nál.)

Hogy miért nem lesz nyugdíjad, nézd meg itt:

Úgyhogy ha elfogadod a kihívást, a következő hónapban vagy inkább három hónapban élj/éljetek meg a mostani fizetésetek 60%-ából. Amit most a gyerekekre költesz, azt nyugdíjasként az orvosokra meg gyógyszerre fogod költeni, úgyhogy azzal nagyjából nem kell külön törődnöd.

Ebből a 60%-ból fizesd ki a rezsit, az ételt, a bevásárlásokat, utazást, autót és bármit. Vásárolj olyan ételeket és menj szórakozni oda, ami belefér ebbe az összegbe.

Persze ebben van egy hatalmas csalás: a nagy kiadásokat (mint a házad felújítása, vagy a fogaid megcsináltatása és minden hasonló komoly tétel), el tudod ódázni még egy vagy három hónapig, ezzel tudsz csalni. Mert ha minden hónapban ennyit kapsz majd, akkor nem tudod ezeket a végtelenségig magad előtt tolni. De azért egy próbának jó lesz.

Ha így akarsz majd élni három hónapig, rájössz, hogy ehhez képest a jegesvizes bohóckodást még kihívásnak is szégyen hívni.

Érdemes ezzel az anyagi problémával minél előbb szembesülni, amíg még tudsz tenni valamit ellene. Érezd egy kicsit a magad bőrén, mit jelent megélni közel fele annyiból, mint amit most keresel. Esetleg ha (katás) vállalkozó vagy, akkor kicsit megérzed, milyen lesz majd havi 40-50 ezer forintot beosztani.

Két lehetőség van: vagy nem sikerül és akkor most elkezdhetsz változtatni mind a kiadásaidon és mind a bevételeiden, vagy igen és akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mindjárt félre is tudod tenni az eddig feleslegesen elköltött pénzt a nyugdíjadra.

Nos, elég bátor vagy? Elfogadod a kihívást?

Share

145 hozzászólás

 • Sporolos
  Jelenleg kb a 15%-át költöm el. Kihívásból nem fogok pazarolni. 🙂
 • WZs
  Remélem, a következő generáció segít majd. Különben olyan sok értelme nem is lenne az egésznek.
 • Allando_olvaso
  Ooo, ha tudnam hogy a jelenlegi fizetesem (jelenertekenek) 60%-a lenne a nyugidjam, egy percet se aggodnek miatta.
  Pedig 31 evesen van meg par evem addig… en egesz konkretan 0 allami nyugdijjal szamolok, pedig teljesen bejelentett, multis allasom van, a haza atlagkereset tobbszorosevel…

  A legtobb szempontbol a legjobb korba szuletett a generaciom, de ez a hazai nyugdijrendszer eleg nagy szivas. Fizetjuk a jarulekot, amibol megveszik a szavazatokat, mi meg majd *****-t kapunk, nem allami nyugidjat 🙂

 • KL
  “tgwh, semmi olyan termékben ne gyűjts a nyugdíjra, aminek a nevében benne van az a szó, hogy “nyugdíj”.”
  Ott a pont:-)

  “A demográfiai és egyéb problémák miatt csak becsülni tudjuk a várható nyugdíjat, de szerintem bőven felülbecsüljük, ha azt mondjuk, hogy a mostani bejelentett nettó fizetésed 60%-a lesz a nyugdíjad. (Szerintem a fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni, de maradjunk a 60%-nál.)”
  Mármint minek a fele nem lesz?
  50% nem lesz, vagy 30% sem?
  Szerintem egy mostani minimumnyugdíj és annak mondjuk a 3-4x-ese (szóval mai értéken 28,5e és mondjuk 100e) között fognak szórni a nyugdíjak 25 év múlva, és legyen mondjuk 33% (szóval 300e-nél már eléred a maximumot).
  Ez legyen a kihívás alapja per fő, meg a nyugdíjra félretett vagyonod évi 3%-a.
  Pl. 2x500e bevétel most, 50M vagyon->325e/hó (100+100+50M*0,03/12)
  Részünkről done.

 • Kobe
  : AndroMoney

  Tobb szamla, tobb deviza kezelesehez, cloud bsckuphoz es eszkozok kozotti synchez eddig ez valt be a legjobban.
  Egy hatranya van: manualisan kell irogstni

  Jo lenne ha ifehaza is tudnak mar a bankok sajat maguktol ezt a featuret

 • DágványÚr
  Véletlenül előre elvégeztem. 2 éve felbosszantott, hogy lassan gyűlnek az anyagi tartalékaim a terveimhez képest, pedig nem kerestem rosszul. Ekkor találtam rá a Kiszámolóra.
  Első hónapban lefeleztem a költségeimet, majd igyekeztem tartani. Ekkor találtam meg, hogy milyen luxus termékek vannak az életemben, ami egy fikarcnyit sem tesz hozzá a boldogságomhoz (kaja rendelés, nespresso, drága kávézók, túlzott lovagiaskodás, gyakori tivornya, netről nem kellő kacatok rendelése, stb).
  Kb 4. hónaptól stabilan tudtam tartani, azóta viszont még tovább csökkent a havi budge, pedig az árak nőttek. Megtaláltam, hogy számomra mi a fontos és ennek megfelelően priorizálom költségvetésem. Netto nyertem rajta, nem csak pénzt.

  Ajánlom mindenkinek.

 • EgyBölcsész
  Hát nem tudnánk megélni a 60%-ból, mert így is hónapról-hónapra élünk és nem azért mert sokat költünk. 400 ezer a havi bevételünk és albérletben élünk, két kicsi gyereket nevelve. Ha növelnénk a bevételeinket, akkor 500 ezerből nagyon jól megélnénk, még fedezné a váratlan kiadásokat is, a maradék mehetne megtakarításba. Itt írtátok páran, hogy 700-800 ezres bevételnek a 60%-ból tök jól megéltek. Nah annak a 60%-ból mi is tök jól megélünk 😉 Szóval megint kijött a matek, hogy sokkal többet kell keresni és ugyanennyit költeni mint most. Plusz az is, hogy pénzt, csak pénzből lehet csinálni. DE nincs hitelünk. Az is valami.
 • 42
  Két éve így csinálom. Segít a kiadások írása (kockás füzet app), az, hogy vidéken olcsóbb az élet, hogy a főzés az egyik hobbim, a vásárlások és szükségletek folyamatos előre tervezése + vésztartalék váratlan kiadásokra, és hogy csórón nőttem fel, így van tapasztalatom, hogyan lehet, és hogyan érdemes spórolni. Nagyon kevésből egész jól lehet élni. A megoldás kulcsa az életszínvonal és az életminőség közötti különbség felismerése és a tudatos életvitel. Persze, még van hova fejlődnöm…
  A nagyobb rendszertelen kiadások valóban problémásak, ezekre plusz tartalékot kell képezni.
  Saját decemberi kihívásom: előre bevásároltam egész hónapra, csak friss élelmiszerért megyek boltba, azt is csak ha muszáj. Megdöbbentően olcsón kijöttem, kíváncsi vagyok a hó végi eredményre.
 • Dani2
  Meg is pofoznám magam, ha 40%-os megtakarítási rátám lenne. Éves szinten tudom tartani a 60-65%-os szintet, múlt hónapban viszont beficcent néhány durva kiadás (70 ezres szemüveg, 3 havi bkv bérlet, sok szülinap-névnap), így a fizum 65%-a elment. Novemberben viszont nem voltak nagy kiadásaim, kicsivel több fizut kaptam, ezért összejött egy 80% körüli megtakarítás. Ha megkeresném a piaci átlagbért, akkor ezt a szintet éves átlagban is tudnám hozni, csak lusta vagyok váltani. Nekem viszont nem nagyon lesz nyugdíjam, mert nem tervezek 65-68 éves koromig dolgozni, vissza akarok vonulni 45 éves koromig.
 • Lapri
  Szamolgatjatok itt az aprot..pedig az a lenyeg,hogy gec..gazdahg legyel 50 evey korodra,es akkor nincs mit szamolgatni.:D
 • Tristis
  Kicsit szívszorító olvasni a sorokat. Évek óta azon dolgozok, hogy a páromnak ne kelljen elhagyni a tanári pályát… (minimálbér, mi más). Az én fizetésem három év alatt megduplázódott. Most csinálom a harmadik diplomám, gépészmérnökit. Remélem megleszünk bár félek csak a nyelvtanári pálya lehet számára alternatíva hosszú távon. Lehet a magánóvoda soha nem fog összejönni… Majd még azért dolgozok az ügyön, mindig van megoldás…
 • speki
  A jelenem és a jövőm is biztos ebben a kérdésben.
  Alapszabály, hogy Magyarországon értéket nem tartok a befektetések csak külföldi alapokban, ETF-ekben, külföldi bankokban.
 • Zylver
  Gyorsan vetettem egy pillantast az Excel tablazatomra amelyikben a könyvelest vezetem. Ezek szazalekos tetelekre bontva es a bevetelhez viszonyitva:
  – Netto bevetel: 100%
  – Fix kiadasok (lakber, aram, internet, bevasarlas, berlet, Netflix, telefon): 42%
  – Fix megtakaritas: 42%
  – Buffer/fun money: 16%
  Ebben nincsenek benne a nyaralas es a csaladlatogatasi költsegek, illetve a 13. es 14. havi kereset sem, de azok altalaban kioltjak egymast. Ha meg marad belölük, akkor az is megy a megtakaritasok köze. 🙂
 • Kisbankar
  Én most is a 60%-ból élek. Vagy kevesebből. Szóval inkább ez, mnt a jeges víz.
  5 év múlva meg FIRE leszek… Ha semmi nem jön közbe:-)
 • Treil
  Dani2:

  Ha van feleséged akkor megtapsolom a 60% megtakarítást, ha egyedül vagy akkor nem lehetetlen. 🙂
  Persze nem mindegy hogy 250 ezer vagy 1 millió 30%-ból kell megélni.

 • RegElek

  Én a 1Money-t használom.
  Szinkronizál, sok számlát kezel, kategorizál, stb.
  Én nyomkodtam 1-2 órát az ingyenes verziót, utána megvettem.
 • matetoth

  tetszik a kihívás, de az én szemszögemből (aki hitelre nem vesz, csak állampapírt, és saját maga által tervezett tervgazda(g)ságban él), túl könnyű, mert a cash nézet egy-egy hónapban néha csak 30%-ot jelent, máskor meg “kidobom” a fizetésem 200%-át. Mert akkor megyünk nyaralni, kell számítógépet venni, etc.. Szóval a havi költségem nagy része céltartalék.

  Ennek a kihívásnak inkább évesnek, kétévesnek kéne lennie, ahol úgy tervezed meg a teljes éved, hogy csak max 60%-ot költesz (vagy akinek ez túl könnyű, 10% is érdemes lehet – bár ez azt jelentené, hogy 3 év alatt nyugdíjba mehetne…).

 • Eda
  Néhány éve így teszek . A félretett pénz harmadolva van, egy rész utazásra,pihenésre, egy rész fejlesztésre, egy rész megtakarításra .Néha nagyobb beruházás esetén áthajlások vannak.
 • sokfa
  sziasztok,
  azok akik nagyon sokat keresnek (pl. 500 netto vagy afelett), azok is kb 50-60%-at fogjak kapni a fizujuknak?
 • Kiszamolo
  sokfa, ez rendszeresen változik. Hol van nyugdíjmaximum, hol nincs. Ha nincs, akkor igen, elméletben a teljes fizetésük után kapnának X% nyugdíjat.

  Ha van, akkor a maximum X%-át kapják.

 • Dr fauszt
  Mondjuk nekem viszonylag könnyű mert nincsenek nagy igényeim, de viszont szeretek jól keresni. Kb 25-30%korul költők.
 • Peti
  @allando_olvaso

  Én is 0 állami nyugdíjjal számolok. Mert mindegy, hogy az összeg 60%, vagy 40%. Ha a korhatár 75 év lesz, azt nem szeretném megvárni.

 • Axt
  én sem vennék most lakást ilyen árak mellett. Ki kell várni. Mi kb 12 éve vettük, akkor jó árak voltak. Nem volt semmi tudatosság benne, akkor kezdtünk dolgozni, hatalmas mákunk volt, elismerem. De ha valaha lejjebb mennek az árak, simán vennék még egyet hitelre.
 • sittes
  Kispumak
  Évek óta használom az Expense IQ alkalmazás PRO verzióját. Szinkronizál több eszközt, több pénznemet kezel, lehet tervezni is vele, kategorizálni.
 • -nb- 5 év és nyugdijas leszek
  Egyrészt-másrészt azoknak, akik nem hisznek az állami nyugdíjban:

  egyrészt:
  nem árt kellően elővigyázatosan a lehető legrosszabbra készülni.

  Másrészt és DEHÁT:
  Az ötvenes években születetteknek a 1990-2010 közöt volt az a mondása, hogy hülye, aki az államnak bármit fizet.
  Több minimálbéres ismerősöm is nyugdíjas, vagy most készül, 50 – 70 ezer / hó között éshát erősen megy a sírás.
  Ha mondom nekik, hogy le voltam hülyézve, amikor olyan helyen dolgoztam, ahol csak legális pénz volt, akkor sértődött “dehát akkor ki gondolta?” a válasz. A kereset elment, a lakást és drága autót megvették, de más nemigen maradt.

  A TB nyugdíjkalkulátorára támaszkodva (vagy jól számolom, vagy nem):
  – ha nem lett volna 5-15 kalandos év a pályámon, akkor a jelenlegi netto kb. 80%-a lenne a nyugdíjam: 400 ezer, vagy esetleg picivel több.
  – a minimálbéres idő nagyon viszi lefelé a nyugdíjat, átlagbér jobb

 • Tibor
  “Több minimálbéres ismerősöm is nyugdíjas, vagy most készül, 50 – 70 ezer / hó között éshát erősen megy a sírás.”

  Aki minimálbéren volt, és nem tett félre magának nyugdíjra, az egy felelőtlen ember, aki csak a jelennek él, magára vessen.

  Meg az is szép, hogy ülnek most a hiteles bőrüléses kocsikban, azzal, hogy most kell élni, mit kuporgasson, majd lesz valahogy. Akkor meg tartják majd a markukat.

 • kritizátor
  Aki minimálbéren volt, és nem tett félre magának nyugdíjra,

  minimálbérből? EMBER!!!

 • Laney
  Tibor itt inkabb azokra a minimalberesekre gondolt, akik baromira nem minimalbert kerestek, csak minimalberre voltak bejelentve “okosba” 🙂
 • Tibor
  @kritizátor minimálbérre volt bejelentve, és a többit zsebbe kapta meg, ha még nem hallottál volna ilyet.
 • minimábér
  Tibor, minimálbérből mégis hogyan kellene félretenni a nyugdíjas évekre? várom a javaslataidat, részletesen számokkal alátámasztva.

  🙂

 • Zabalint

  Ha nem lennének erkölcsi aggályaim a feketézéssel kapcsolatban, akkor pusztán a le nem adózott pénz félretételéve, befektetésével jó eséllyel jobban jönnék ki, ha ugyanannyit költenék, mint amúgy. Ha a morális szempontokat nézzük, hogy gyakorlatilag te és más adófizeték fizették azt, ami állami szolgáltatásokat igénybe vettek, akkor nem azt rontották el, hogy feketéztek, hanem azt, hogy nem tették el a különbözetet.
 • Melasz
  @kritizátor:
  Minimálbérre volt bejelentve, de borítékban kapta a fizetését.
 • IBMer
  Kihívás elfogadva! 🙂
  Jan2 től a 250ből 100 félremegy, maradékból megélek(ha megy 🙂 )
  Első körben febr 2 ig, de ha bírom tovább is akkor esélyes.
  (saját lakás van, amúgy meg sekutya semacska senő, szóval lehet nem lesz drasztikus, de kíváncsi vagyok)
  Köszi Miklós a kihívást! 🙂
 • Nem!De!Mégsem!Mégis
  Nem könnyű. A feleségem kb 5 éve nem dolgozik, először a depressziója miatt kellett felmondania, mert kicsinálták a munkahelyén (állami cég…), aztán jött a baba. Ennek ellenére a jelenlegi fizetésem 57%-ból jövünk ki, a maradékot félre tudjuk tenni lakásra és nyugdíjra, de ez csak annak köszönhető, hogy jóval az átlag felett keresek.
 • SavingsRate
  @allando_olvaso

  Ha még 30 éved van hátra nyugdíjig akkor nem értem, hogy mégis mitől félsz? 3 évtizednyi időd van arra, hogy a minden hónapban félretett pénzed kamatozzon és kiegészítse majd a nyugdíjadat.

 • Mix6 Kálmán
  Mi 34 éves párként 50%-ot el tudunk rakni, ez 500ezer Ft, évente 6 millió. Lakásvásárlást tervezünk a következő években, kb 30 millió hiányzik, érdemes lenne minél előbb, vagy minél később venni?
 • Postás Attila
  Postásként egy évben nettó 180000-et keresek, túlórákkal, plusz a jaht. Egyik cikkben említetted, Miklós, hogy havi 120000-et kéne inflációval növelten nyugdíjcélra megtakarítani. Én havi 62500 befizetéssel érem el az éves max. 7500000-et Önkéntes Nyugdíjpénztár esetén. Értékpapírba, aranyba stb. való befektetést ajánlod a maradék összegre vonatkozóan? Vagy vegyesen, mindenből egy keveset, diverzifikálva? Még 27 évem van hátra a nyugdíjazásomig… Érdemes-e állampapírba vagy inkább részvénybe tartanom az Önkéntes Nyugdíjpénztári pénzemet? Az utóbbi nem túl rizikós ilyen távlatba? Köszönöm
 • Toni
  Azért nem igazán értem a blog törzsközönségének parázását, mert itt a többség – saját bevallása szerint – milliós fizetést visz haza. Ennek a fele félmillió. Abból azért már tényleg tisztességesen meg lehet élni.
  Szóval gyerekek nyugi, nem kell nektek aggódnotok.
 • dmry
  ehhez mondjuk, jó lenne látni az egyéni nyugdíjszámlámat is, kedves s.gabriella!
  de, mivel már alacsonyan a léc, ezért esetleg a minimum tíz évig érvényen lévő, világos, egyértelmű nyugdíjszámítási metodikát.
  addig is várom a nyugdíjkötvényként beharangozott akármit, továbbá remélem lesz dollár, euró vagy legalább jüan és rubel alszámla is benn-e 😉
 • xyz
  Amúgy csak az alapbér számít a nyugdíj számításnál, vagy amit ténylegesen megkapsz (műszakpótlékkal, túlórával, ügyelettel, stb. együtt)?
 • jurta

  “Ki milyen alkalmazást ajánl a költségvetés nyomonkövetéséhez?”

  Nekem az AceMoney jött be, a Money Manager és a GNUCash pedig nem.

  De ez attól függ, neked mire van szükséged (pl.: kimutatások fajtái, összecsatolás bankszámlával, megosztás házastárssal, magyar nyelv lehetősége legalább a bevitt adatokban… Ha még sosem jegyezted a pénzforgalmat, akkor lehet, nem is tudod. ekkor érdemes 3-6 hónapig táblázatkezelővel kezdeni, és figyelni, mire vagy kíváncsi.) Azzal kezdd, hogy ezt tisztázod.

 • Hakapeszi
  Mondhatni nincs más ember a neten, aki cikkekben már többször érthetően és következetesen leírta, hogy miért alakult ki a nyugdíjrendszer, mire szánták, és ami a legjobban tetszett eme érthetően nem túl népszerű gondolatok között, hogy legfőképp nem 20-30 év üdülésre szánták.

  Amit hozzátennék: nem volt róla szó (sajnos saját tapasztalat), hogy ebben az állami piramisjátékban aki nem érte meg a nyugdíjas éveit, avagy egy-két éven belül el is hunyt, annak is eltűnt a „befizetett” állami nyugdíja a rendszerben. Pontosabban ha maradt vér szerinti utódja, aki 18 év alatti és/vagy még diák, annak árvaellátás vagy ilyesmi címén adtak valamennyit (max. 25 éves korig, ha jól emlékszem). Gondolom, ez ma sincs másként.

  Ami meglepett: volt közmunkások közül sokan többet kapnak nyugdíjasként, mint amennyi a fizetésük volt.

 • Jéghegy
  A NETTÓ fizetésem 60%-a kb 60.000; a feleségemé 0 Ft. Asszem ebből éhen halnánk, télen pedig tán halálra is fagynánk. A VALÓS bevételem 60%-a úgy 2M; a feleségemé 0 Ft – de ebből a 2M-ból is jól megélnénk. Most akkor melyikkel számoljak?
 • dmry
  @jéghegy
  átlagod cirka 1 milla. nem mintha nem tudnád kérdésedre a választ 🙂
 • András György
  Sajnos a valódi kihívás egy fokkal bonyolultabb és nehezebb lesz:
  1. Tegyél félre öregkorodra
  2. Miközben gondoskodsz a szüleidről (ez egy ponttól havi több százezres költség lesz)
  3. És a gyerekeid helyett még gondoskodj arról az időszakról is, amikor te nem leszel önellátó

  “Szendvicsgeneráció” jeligére

  Elgondolkodtató cikk a témában:
  egyapolonaploja.wordpress.com/2019/05/23/milyen-alapon-remelik-a-tudatos-gyerektelenek-hogy-ok-majd-el-lesznek-latva-oregen/

 • Tinaturner
  5,5 eve irom minden koltsegem, kb 40% megy el a fizubol atlagban
 • kritizátor
  Jéghegy: te vagy az a minimálbéres:)
 • kritizátor
  Én sem értem:

  a blog törzsközönsége sír-rí, majdnem milliós fizetésekkel, hogy mennyi lesz a nyögdíja

  a lakatosok, ápolónők, tanárok stb. meg nyugton vannak

  furcsa

 • Matteo

  Teljesen mindegy. Havi nettó ~3,5 millióból neked akkor is meg kell tudnod majd élned a passzív bevételeidből, ha a nyugdíjad 0Ft lesz.

 • Copywriter
  Ez az 5. hónap, hogy félre tudunk tenni. Nem keveset. Változtattunk az életmódunkon, délutánonként már nincs csavargás a gyerekkel, nem járunk hobby-ból Kikbe, meg Pepco-ba, hanem sokszor éjjel 2-ig dolgozunk otthon a feleségemmel. A korábbi havi 700ezres bevételünk felugrott 1,2-1,5 millióra, és az elköltött pénz meg bezuhant 500ezer környékére. És ebben benne van egy 50000-es autóhitel meg a 150ezres albérlet. Pedig nem eszünk rosszabbul, mint előtte, sőt.

  A megtakarított pénzt hamarosan ninche oldalak felépítésébe fektetem, hogy stabil bevételem legyen Amazon affiliate-ből és Google Adsense-ből. Emellett külföldre is terjeszkedünk, szeretném, ha jövőre már nem csak mi ketten írnánk tartalmakat, hanem lennének hozzánk hasonló minőségű íróink is. Mi így készülünk a nyugdíjra.