OTP Nyugdíjpénztár akció újra

Újra van OTP Nyugdíjpénztári akció, az új belépők vagy átlépők 20% de maximum 100 ezer forint jóváírást kapnak az első befizetésből (meg persze az adójóváírást, de az ettől teljesen független.)

Részletek erre.

Köszönjük Gábornak a hírt.

Share

98 hozzászólás

 • Negyvenes nem nyugdíjas
  Teljesen laikus vagyok a témában, gyakorlatilag semmit nem tudok az ilyen nyugdíjpénztárakról. Az adójóváírást leszámítva jobban muzsikál mint MÁP+ vagy a PMÁP? Köszi.
 • Szabó Gábor
  Ugyanaz hosszútávon, ha viszont fizetsz be SZJA-t, akkor abból évente max 150 ezer forintot (max 20%-a a befizetéseknek) vissza lehet igényelni.
  Tehát ha befizettél a nyugdíjszámlára 1 milliót, akkor max 20%, tehát 200e, vagyis max. 150 ezret az SZJA-ból vissza tudsz majd igényelni.
  Ami viszont hátrány: “Az OTP Nyugdíjpénztár egységes, minimális havi tagdíja 2013. január 1-jétől 5000 Ft.” Tehát évente 60 ezret elvisznek számlavezetés jogcímén. Na jó, de nézzük a bónuszokat!
  – 10 év után kérheted a kifizetést, többféle megoldásban, valamint!
  – 3 év tagság után vehetsz fel tagi kölcsönt!!! A számlaegyenleg 30 százalékáért, a jegybanki alapkamat +5% kamatért! Ez a legjobb rész a nyugdíjpénztárban!
  Remélem mások is kiegészítik a kommentem, hajrá!
 • szocske
  választhatsz 5-6 portfóliót, a konzervatív és részvény túlsúlyos között, muzsikálhat jobban is, meg akár bukó is lehet. Nyilván olcsóbban is lehet részvényt vagy bef.alapot venni, így szvsz az adójóváírás miatt lehet érdemes ide (is) pénzt tenni, de még mindig sokkal jobb, mint egy nyugdíjbiztosítás.
 • Tibor53
  Én is laikusnak számítok. Viszont 53 éves. De szeretnék megtakarítani nyugdíjas éveimre. Jelenleg MÁP+-ban van 2 millió. Váltsam át PMÁP-ba? Vagy osszam meg? Mert az infláció elszabadult. Ha minden a tervek szerint halad, 70-80.000 a havi nélkülözhető összeg.
 • Maki
  idén 10%-ot gyengült a forint az EUR-hoz képest. Ha csak egyszerűen átváltottad év elején a pénzed EUR-a, már akkor is jobban jártál, mint bármelyik magyar eszközzel. Ha így folytatódik a leértékelés, akkor nagyon nem éri meg forintban tartani a pénzt.
 • Zsolt
  A kettot szerintem nem nagyon lehet osszehasonlitani. Max kockazatvallalashoz es idohorizonthoz van kotve.
  En szeretem az onkentesnyugdij koncepciot, de lassan kezdek szkeptikus lenni, hogy megkapjuk-e, ha folyamatosan emelik a korhatart.
 • Soros
  Az elmúlt hónapokban 3 ismerős hagyta ott az otp nyugdíjpénztárt.
  Az ok:
  Nagyon magas amit levesznek díjat a befizetésből, mert az átlagembernek havi 10-20 ezernél több erre nem jut.
 • Körtefa
  “Nyomtatványok beküldése
  – Postán: 1370 Budapest, Pf. 369

  – AVDH-s hitelesítéssel

  Amennyiben AVDH-s hitelesített dokumentumként kívánja beküldeni a nyomtatványokat, kérjük, a kitöltött dokumentumokat külön-külön hitelesíttesse és küldje el részünkre az info@otpnyugdij.hu címre. Ez esetben nem szükséges a tanúztatás és aláírás.”

  Tök jó, hogy fejlődnek, és nem csak tanús papírokkal lehet szórakozni. 🙂

 • Lala

  “Tehát évente 60 ezret elvisznek számlavezetés jogcímén. ” A minimális tagdíj az nem a számlavezetési díj, hanem hogy mennyit kell minimálisan befizetned, különben lesznek egyéb levonások. Az aegonnál 6e forint egyébként a minimális elvárt havid tagdíj. Ezek nem nagy összegek szerintem, aki ennél is kevesebbet tenne félre azoknak nem ajánlható az önkéntes pénztár, csak ennyit jelent ez.
  A 20% állami támogatás miatt érheti meg a magánpénztár, más különösebb előnye nincs. Hátránya a korlátozott hozzáférés, illetve az is, hogy nem kiszámítható, hogy mennyi lesz a hozam. Ahogy nézegettem a map pluszhoz képest nem marad el nagyon a hozam sem, a legtöbb választható csomagban legalábbis, de itt ugye játszik még +20% a következő adóbevallásnál.
  Egy pillérnek jó, de minden pénzem nem pakolnám be.
 • Aranykor
  Nem tudja valaki, hogy Önsegélyező pénztárból is át lehet ide lépni?
 • Negyvenes nem nyugdíjas
  jaja, kb 100e euróm volt felhalmozva az utóbbi évek külföldi keresetéből. Most vettem házat amibe bele kellett toljak ebből kb 75-öt. Kérdeztem az eladót, hogy nem akarja-e inkább euróban, de mondta, hogy jobb neki a forint. Ez volt augusztus legvégén. Akkor 345Ft volt az euró, most meg 365, az laza másfél milla különbség. Azzal vigasztalom magam, hogy a nagy részét 356-körül váltottam, szóval legalább nem az idei mélyponton. Persze devizában tartani sem kockázatmentes.

  Akkor ha jól értem a max jóváírás évi 90eFt (150eFt minusz a tagdíj) és ehhez bele kell tolni 750eFt-ot egy évben. Ha pedig csak mondjuk 500eFt-ot rak bele az ember (szerintem Mo-n az sem egy rossz megtakarítás évente ilyen célra) akkor már csak 40eFt a jóváírás. Ha meg munkanélküli vagyok akkor 60eFt.

  Vagy félreértem és a tagdíj is befizetésnek számít?

 • Ákos

  “Az OTP Nyugdíjpénztár egységes, minimális havi tagdíja 2013. január 1-jétől 5000 Ft.”

  Ez nem a levonandó költségeket jelenti, hanem a minimum befizetendő összeget.

 • Spórolós
  “Az OTP Nyugdíjpénztár egységes, minimális havi tagdíja 2013. január 1-jétől 5000 Ft.”
  ez nem rendkivül brutalis ?
  tehat havi 5000 Ft befizetese utan csak az adoelöny maradna ?
  Havi 10e Ft befizetese eseten is felet rögtön elveszik dijra ?

  nekem is a fentiek teszik erössé a kérdést: erdemes ? a hozamaik nem rosszak szerintem; “szakértök” szerint ? pl. mnb.hu/letoltes/kozzetetel-honlapra.pdf
  vajon ebben a netto hozamrata tartalmazza a havi 5000 Ft dijat is ?

  “Nettó hozamráta 2019
  A bruttó hozamrátából a vagyonkezeléssel összefüggő költségek levonása után kapott hozamráta. ”
  milyen összegre lesz ez a tablazat szerinti, ha a levonas – legalabb egy resze – fix összeg ?? akkor annak kellene kiadodnia, hogy minel nagyobb a befizetes, annal nagyobb a hozam is (ha havi 5000 Ft a befizetes, akkor meg igen gyenge a hozam, nem ??)

  mint a kerdesek mutatjak, laikus vagyok ebben

 • A777
  Szabó Gábor “Az OTP Nyugdíjpénztár egységes, minimális havi tagdíja 2013. január 1-jétől 5000 Ft.” Tehát évente 60 ezret elvisznek számlavezetés jogcímén”

  Ha valaki évente 60 ezer forintot befizet az OTP nyugdíjszámlára, akkor ebből az összegből 94 % kerül az egyéni számlájára, tehát 56.400,- forint; 5,9 % megy a működési tartalékba, azaz 3.540,- forint és 0,1 % megy a likviditási tartalékba, azaz 60 forint. Tehát a befizetett összeg 94 %-a, vagyis 56.400,- forint az a befizető SAJÁT PÉNZE LESZ a saját számláján! A minimális tagdíj NEM egyenlő a számlavezetési díjjal! Számlavezetési díj nincs is az OTP Nyugdíjpénztárnál, a működési tartalékba került összeg fedezi ezt a fajta költséget a Pénztárnál! 240 – 500 ezer forint éves befizetés között már 98 % megy az egyéni számlára, 500 ezer forint éves befizetés felett pedig már 99 %!

 • Spórolós
  folyt: masben nem vagyok ennyire laikus, 30+ eve takaritok meg, 10+ TBSZ szamlam van, 3 intezmenynel stb.

  nincs erre egy kalkulator ..vagy nem csinalna valaki ??, pl.
  Szeretnék konkrét számolást, számpéldát kapni, mi történik, ha havi 5000, 10000, 15000, 20000 Ft-ot fizetek be es a brutto hozam pl. 7%, hogyan alakul az ev vegen a szamlan levö összeg ?
  (figyelembe véve minden dijat, pl. a min. havi 5000 Ft-os tagdijat is)

  …OTP-nek is irtam ezt

 • Negyvenes nem nyugdíjas
  Aha… szóval az évi 60 az befizetésnek minősül, vagyis azon felül 690eFt befizetésével maxolódik ki a 150eFt-os adójóváírás?
 • A777
  Tibor53: Jelenleg MÁP+-ban van 2 millió. Váltsam át PMÁP-ba?

  Kedves Tibor53,

  Nekem is volt a Kincstárban MÁP+ és PMÁP is. A múlt héten váltottam vissza a MÁP+ -t teljes mennyiségben és vettem helyette PMÁP – t. Fél évvel ezelőtt vettem MÁP+-t, erre megkaptan időarányosan a 3,5% kamatot, a második félévben 4% lett volna a kamat. Magasabb inflációra számítok, ezért váltottam PMÁP-ra. Most 3 éves PMÁP-t vettem hivatalos infláció + 1,4 % = 4,4 % kamattal (2023/L). Van 5 éves változat is (2025/J) 4,8 % a jelenlegi kamat. Aki 4-5 évben gondolkodik, annak érdemesebb az 5 éves 2025/J állampapírt megvenni. Évfordulókor (pl 4. évben) azt is vissza lehet váltani költségmentesen, legalábbis a jelenlegi szabályok szerint. Egyébként 2% a költség idő előtti eladáskor. A váltást én online intéztem, összesen kb 3 perc volt a két tranzakció.

 • sporolos
  jaaaa, a tagdíj nem is tagdíj, hanem a minimálisan befizethetö vagy befizetendö összeg.

  miért nem fogalmaznak pontosan ??

 • A777
  Kedves “Spórolós”

  A kalkulátor az OTP Nyugdíj honlapján:

  otpnyugdij.hu/hu/megtakaritas-kalkulator

  üdv: A777

 • Spórolós
  A777 : honnan vetted a konkrét számokat ?

  Te ezt írtad: “240 – 500 ezer forint éves befizetés között már 98 % megy az egyéni számlára, 500 ezer forint éves befizetés felett pedig már 99 %!”

  itt meg: onkentes-nyugdijpenztar.com/ mas szerepel, pl. 120-600e -ig 2.5%, 600e felett 1.5%

  …esetleg ezeket is barmikor ahogy szeretnék változtatják ???

 • Szakértő
  Az önkéntes nyugdíjpénztár mint megtakarítási forma kb olyan, mint a lakástakarék volt. Az adójóváírás nélkül nem jössz ki pozitívba! Csak viszi a pénzt. Nekem több, mint 1 millám tűnt el az OTP nyp pénznyelőjében. Ez akkor volt, amikor még nem volt ilyen szigorú keretek közé szorítva a nyp működése. Nemhogy nem kamatozott a pénzem, hanem még le is fogyott.
  Az OTP ajánlata nem rossz annak aki most másik nyp-ban van, mint pl. én is : Átlép, felmarkolja a 100 e bónuszt és jövőre visszalép oda ahol most van, aztán “Csókolom”. De még ennél is van jobb! A 150 ezer forintos adóvisszatérítést úgy is ki lehet használni, ha novemberben a Patikapénztárba utalja a 750 ezer forintot, majd pedig ott egy részét leköti ott. A lekötésre is jár plusz pénz, amivel már veri a pmáp-ot is. (750 ezer forintig)
 • Szakértő
  : kalkulátort nyugdíj célú befektetésekre csinálni kb annyi értelme van, mint gyűszűvel vizet hordani a Dunába.
  Amikor nyugdíjról van szó, akkor az egyén hosszú távra tervez és odaadja a pénzét valakinek, aki aztán mást tervez a pénzzel. Amikor a lehető legkorábban beléptem az OTP magánnyugdíjpénztárba és az OTP önkéntes nyugdíjpénztárba akkor kötöttem egy-egy szerződést, amiket azóta egyoldalúan többször is “módosítottak” és M I N D I G az én káromra. A múlt ismerete előre vetíti a jövőt. Azzal a pénzzel jobb, ha nem kalkulálsz. Ez a 100 ezer ft csali pénz, mire odaérsz, hogy meg is kapod, lehet, hogy már egy ebédre se lesz elég. Közben meg “elkommunizálnak” tőled százszor ennyit. Ha érted mire gondolok.
 • Gergő
  Tök jó lenne egy normális kalkulátor, amivel hozamokat lehetne kalkulálni, beleszámítva mindenféle költséget.
 • Kmiki
  Szerintem olvassatok vissza a blogon onyp-s cikkeket, mielott osszekeveredtek teljesen.
 • András
  Nekem van 18 éve mert a cég fizeti, 10 millió feletti összeg. Igyekeztem saját befizetéssel az adókedvezményt is kimaxolni. Pl.3 évente felvettem a hozamot és abból újra befizettem az adókedvezmény miatt.
  Korábban arra gondoltam, még nyugdijasként is fent tartom, fizetve a havi 5000 Ft-ot.
  De itt tanulva, rájöttem jobb konstrukció számomra, ha a nyugdijaskort elérve felveszem.
  10 millióért veszek állampapirt, a fennmaradó összegért pedig ETF-et, részvényt.
 • Zabalint
  Ha átlépek, akkor is az eredeti belépéstől számít a 10 év után felvehető a hozam, meg a továbbiak?
 • nyman
  Meddig kell ügyfélnek maradni? Azt nem találom.

  Mert adott esetben 1-2 évre ezért a 100 ezerért is megéri átlépni, ha nem tízmilliós nagyságrendű már a felhalmozott összeg. Van különbség a hozamok között és kisebb összegnél már megérheti.

  Ami nekem nem tetszik az ilyenbe, hogy miért csak az új ügyfélnek szól? Ez olyan, mint a különböző előfizetéseknél – internet, telefon stb. – új belépőként megkapok valamit, amit 10-15 éves ügyfélként meg nem.

  Szerintem ez inkább diszkriminációra hajaz így.

  (Mondjuk ha lehet, OTP ügyfél nem lennék, elég sok negatív tapasztalat gyűlt fel velük kapcsolatban korábban. Bár ahogy az összehasonlító oldalakat nézem, több portfólió hozama a felső harmadban van.)

 • A777

  “@ A777 : honnan vetted a konkrét számokat ?”

  A konkrét számokat az OTP Nyugdíjpénztár hivatalos honlapján néztem meg, de most újra leellenőriztem. Az onyp_alapszabály.pdf szerint valóban 120.001-600.000 forint éves befizetés között 97,5 % megy a fedezeti tartalékba (saját pénz) és 2,5 % működési célú felhasználásra megy, itt nincs likviditási tartalék. 600.001 forint éves befizetés feletti összegből 98,5 % saját számlára megy, 1,4% működési költségekre és 0,1% likviditási tartalékba.

  Ezek szerint a honlapon is kétféle módon látható az éves befizetés költsége. Az első adatot, amit írtam, az általános részen olvastam, viszont most már nem találtam. Lehet, hogy időközben az OTP-ben is olvasták e blogot, és javították. Úgy gondolom, hogy a hivatalos verziót az alapszabályból olvashatjuk el :

  otpnyugdij.hu/static/otpnyugdij/download/onyp_alapszabaly.pdf

  üdv:

 • naa
  Némi klikkelgetés után előjött a költség is, sávosan 10%, 6%, 2.5%, 1.5%.
  A maximális adójóváírást 750e éves befizetéssel lehet elérni, ennél többet nyilván értelmetlen ilyenbe fizetni.
  750e-re 2.91% költséglevonás lesz, évi 21850 Ft költség.
  Erre jön még az alapok beépített alapkezelői díja, amit nem találtam az oldalon, ehhez még többet kellene klikkelgetni, mindenesetre jól eldugták az infót. Tegyük fel, hogy 1.5% az alapkezelési díj, vagyis olyan 33.000 díjat kifizetsz évente majd, ezért a 100.000 forintért cserében.
  Szerintem ennél egy NYESZ számla fix évi 2000 Ft-os díja jobb, mivel azt olcsó szolgáltatónál kötheted és 100.000 Ft adóvisszatérítés arra is jár. De ha kimaxolnád a max. 280.000 éves adójóváírást és ehhez pont kell egy ilyen, akkor miért ne. A portfóliókban legalább van magas részvényarány, láttam olyat anno, ahol a legagresszívebb is 50% kötelező kötvényt tartott…
 • Poli
  Kiszamolo: ezen cikk eddigi kommentjei alapjan nem erzed ugy,hogy teljesen felesleges volt az eddig megirt 20-on valahany cikk az onkentes nyugdijpenztarakrol??
 • A777
  Visszatérve az eredeti témára, annak mindenképpen ajánlott most belépni az OTP Nyugdíjpénztárba, aki ki tudja használni a 20% adójóváírást is és viszonylag közel van a nyugdíjhoz, tehát kb 55-63 éves most. Nyugdíjba vonuláskor fel lehet venni a teljes összeget, de nem kötelező. Ha jól kamatozik az adott portfólió, akkor érdemes lehet még tovább fizetni a havi összegeket.

  Fiatalabbaknak is megérheti a belépés, legalábbis annak, aki otthon van a pénzügyek terén és aktívan tudja kezelni a portfóliókat. Mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy OTP-s vagyok, elmondom, hogy jelenleg nem vagyok nyugdíjpénztár tag (a múlt évben szükségem volt egy nagyobb összegre és ezért megszüntettem kb. 13 évi tagság után az OTP nyugdíjpénztári tagságot és felvettem a teljes összeget).

  Most gondolkodom az újra belépésen, november 20-ig van erre lehetőség.

 • furmint
  pont a Te eseted az, amikor a +20% adójóváírás jól jön. A nyugdíjpénztárak még így is tudnak trükkös, kevéssé látható módokon terhelni, első körben a NYESZ-nek nézz utána. 500000/12 = ~41700-at oda tegyél és vegyél belőle PMÁP-ot, a többi meg mehet egy előnyösebbnek tűnő nyugdíjpénztár részvény portfóliójába. Mindennek olvassál utána, rengeteg jó cikk van akár ezen a blogon is.
 • Alfa
  OTP szinte mindig túlárazott, ez is nyilván beetetés, tuti van olcsóbb a versenytársak között.
  Másrészt újszülöttnek minden vicc új, nekem 16 éve van önkéntes manyup, egy ilyen hülyítős promó miatt nyilván nem megyek át. Ez hosszú távú történet, hozammal és költségekkel, nem egyszeri nyomult százezret kell nézni hanem az itt is mindig hangsúlyozott költségeket.
  Valahol tuti van egy pénztár összehasonlító kalkulátor…
 • Z4D3F
  Mindenki “átlépést” emleget. Elég csak belépni, hisz egyszerre több ÖNYP-nek is lehetünk tagjai. Tizenéve vagyok az Aegon ÖNYP-nél. A legutóbbi ilyen OTP-s akció során beléptem az OTP ÖNYP-be IS. Befizettem az 500.000-et és megkaptam a 100.000 jóváírást. Ezután már másnap kérelmeztem az Aegonnál, hogy vonják össze a 2 ÖNYP-met, mert csak az Aegon-nál szeretnék tag maradni. Ilyen-olyan költségek levonása után 580.000 forintot utalt az OTP ÖNYP az Aegon ÖNYP számlámra. Az Aegonhoz is befizettem még 250.000-et, hogy kimaxoljam az adókedvezményt. Vagyis 750.000 befizetésre abban az évben kaptam 150.000 + 80.000 = 230.000 bónuszt. Ezt a jelek szerint 2 évente újra el lehet játszani.
 • Z4D3F
  Sőt! Előszedtem a fiókból a papírokat. Az OTP 100.000 forintjára is járt az állami adókedvezmény, így 500.000-et fizettem az OTP-nek, amire jött az OTP-s 100.000 jóváírás. Összesen 600.000 megvolt, így már csak 150.000-et fizettem az Aegon számlámra, hogy megkapjam a 150.000-es állami jóváírást. Tehát, abban az évben 650.000 befizetésre kaptam meg a 230.000 bónuszt.
 • András
  Zabalint azt nem tudom de a legutobbi 3 éves hozamkivételem 2018-ban lett volna. Rossz volt az árfolyam, vártam 2019 közepéig. Emiatt a következő adómentes hozamkivételem 2021 helyett 2022-ben esedékes.
 • AKK
  8-10 éve még esetleg megérte önkéntes nyugdíjpénztárral vagy egészségpénztárral szórakozni.
  De most már ez az évi 150 ezer forint semmit se ér. Nem érzitek, hogy elinflálódott?
  Nektek tényleg megéri az időtökből ENNYIÉRT ezekkel szórakozni?
  Be kellene már szüntetni ezeket semmire se jók, csak pazarlás az államnak.
 • VAG
  A kérdés az, hogy mit tud ez, amit a saját pénzeddel magadnak nem tudsz megcsinálni? Igen, a válasz az, hogy semmit az adóvisszatérítés kivételével. Az viszont 1. hosszú távon aprópénz, 2. bármelyik szép keddi napon egy tolvonással következmény nélkül megszüntethetik, lsd. magánnyugdíjpénztárak és lakástakarékpénztárak. Cserébe nem kapod meg a saját pénzedet, csak ha nyugdíjba mész (aminek a korhatárát úgyszintén bárhová felemelhetik közben), vagy ha újra adózol a már adózva megkeresett pénzed után (és akkor is csigalassúsággal, tehát, ha bármi miatt hirtelen kell, esélytelen). Igen, vannak, akik szerint nekik erre sosem lehet szükségük, de bármikor jöhet egy közepes háború, betegség, válás, országváltás, pandémia vagy miegyéb. Pluszban még ott van a “Kovács úr, magának nem is kell annyi állami nyugdíj, mert látjuk, hogy milyen szép nyugdíjmegtakarításai vannak” faktor.
 • -nb-
  Mindjárt nyugdijas leszek és a kezdetektől van önk. nyp-am.
  Volt egy nagy bukta (nem az OTP-nél), az NN valahogy kiszórta a rossz papírjait az önkéntesébe (ami persze tőle föggetlen), nem tudom, hogyan csinálták, de eltünt a pénz kb negyede.
  Azóta OTP-nél vagyok, itt kb. azt látom (nem számoltam, csak hasraütésszerűen), hogy a befizett pénz nagyjából megtartja az értékét, ehhez kell az adóvisszatérítés.
  Ami durva, hogy szerintem a költségeket sávosan vonják, emiatt a százalékok kicsit csalnak: a 2.5%-ot mindig levonják a 120 ezerből, a feletti részből lesz kisebb a levonás.
  Ez a levonás SZERINTEM NEM szerepel a hozamszámításban, mondjuk a bent lévő pénzből nem is vonják.
  Akkor volt igazán jó, amikor a munkáltató adómentesen fizethetett ide (kafetéria), most én mást keresnék, talán az állampapír is jobb mostani indulásnál.
 • Spórolós
  köszönöm a valaszt !

  akkor itt tetten is értük a folyton romlo kondiciokat, OTP eseten:
  – elöször Te ezt irtad: “240 – 500 ezer forint éves befizetés között már 98 % megy az egyéni számlára, 500 ezer forint éves befizetés felett pedig már 99 %!” (gondolom korabbi szabaly szerint)
  mar ez van: 120-600e között 2.5%, 600e fölöttire 1.5%
  – az aktualis is ugyanez otpnyugdij.hu/static/otpnyugdij/download/onyp_alapszabaly_korrekturas.pdf 13. oldala szerint

  : Te ezt irtad: “Némi klikkelgetés után előjött a költség is, sávosan 10%, 6%, 2.5%, 1.5%.” Te is az otp-re ? (a szamok azok, amik ebben lathatoak a 13. oldalon: otpnyugdij.hu/static/otpnyugdij/download/onyp_alapszabaly_korrekturas.pdf

 • Spórolós
  szerintem itt is jok vannak ennek kapcsan: szendreiadam.hu/nyugdij/onkentes-nyugdijpenztar/ pl. adokedvezmeny hozamnövelö hatasa idötav függvenyeben

  hasonloan latom, mint irta: “annak mindenképpen ajánlott most belépni az OTP Nyugdíjpénztárba, aki ki tudja használni a 20% adójóváírást is és viszonylag közel van a nyugdíjhoz, tehát kb 55-63 éves most.”

  kicsivel ugyan a fenti kor alatt vagyok, eddig nem leptem be, most lehet befogok. persze a megtakaritott összeg csak kis resze fog erre kerülni, azt nem gondolnam jonak, hogy erre menjen igen sok/nagy resze
  termeszetesen az adoelönyt max. kihasznalni is fontos, elönyös, azaz évi 750e-t beletenni

 • Lui
  Szerintem tul sok macera egy kis apróért. Intézkedni, nyomtatványt kitölteni, elmenni a fiókba, telefonálni, képben lenni az egésszel folyamatosan, szerintem nem ér meg ennyit. Ez idő alatt inkabb keress pénzt.
 • Tibor53
  Szia A777!

  Akkor a 3 éves PMÁP 4.4%. Ha ebben benne van az infláció feletti 1.4%, akkor ma a hivatalos infláció 3%? Az én inflációm messze meghaladja a 3%-ot.
  Még mindig laikusként azt látom, már Matolcsynak sem olyan őszinte a mosolya.
  Részben ebből, részben a gyenge forintból arra következtetek, hogy a MÁP+ lemarad a PMÁP-tól.
  Ha csak egyszerűen matekolok, a MÁP+ egészen 3.55%-os inflációig éri meg. A MÁP+ mellet szól viszonylagos likviditása (99.75% vs. 98%-os visszavásárlás), más nem.
  A777!
  Köszönöm a válaszodat.

 • sanyi
  adokedvezmeny nem csak itt van szerintem hanem minden nyugdij elotakarekossagban.
  csak azert kar valtani, sot…

  Adóvisszatérítés mértéke
  ÖNYP – 20%, max. 150.000 Ft/év

  Nyugdíjbiztosítás – 20%, max.130.000 Ft / év

  NYESZ – 20%, max.100.000 Ft/év

  Többféle nyugdíj előtakarékosság esetén max. 280 000 Ft / év

 • usespanner
  “Ha így folytatódik a leértékelés, akkor nagyon nem éri meg forintban tartani a pénzt.”

  Ez nyugdíjpénztár esetében édesmindegy, mert 20évet senki nem tud előrejelezni.

  Szerintetek érdemesebb EUR-ban befektetni rövidebb távon?

 • Zabalint

  Mivel mindegyiknél sávosak a befizetési költségek, ezért különösen akkor, ha egy átlagos évben keveset fizetek be, nem éri meg többnek a tagjának lenni.
 • Kolompos
  , a 3 éves pmáp, 2023/L inf+1%, az öt éves +1.4%. Tudtommal, futamidő végéig a vételi árfolyam 98%+kamat. Szerintem bizonyos összeghatárig a kettőt érdemes vegyíteni, függően a céloktól. Mondjuk innentől vehetnél PMÁP-ot, vagy PEMÁP-ot (5év, eur inf+1.25%). Kősőbb TBSZ mindenféle kockázatosabb dolgokkal… Egyébként a MÁK vmi nyugdíjcélú kötvénnyel is ki akart jönni novemberben, ha igaz… de vélhetően a jelenlegi helyzetben ez storno. Csak hogy a témához is kapcsolódjunk…
 • Okoska törp

  “Nektek tényleg megéri az időtökből ENNYIÉRT ezekkel szórakozni?”
  Igen meg. Én minimális időt töltök az egészségpénztáram kezelésével.
  Nekem bőven megér ennyit, az az évi 120ezer forint.
  Életútnál vagyok, mindent tudok elektronikusan intézni.

  De nyugdíjpénztárat nem fogok 30 évre kötni 🙂

 • Alfa
  :
  Okos.
  Egy apró hiba van, hogy már idén befizettem vagy 640 ezret különféle pénztárakba, így erre én zéró jóváírást kapok.
  Oké, éppen belefér hogy behajítsak ide is 500K-t nyugdíjra, további egy ajándék százasért, de azért idézek a szabályzatból:
  – “Egy pénztártag csak egyszer jogosult az ajándék jóváírására.”
  – “Amennyiben a Kampány során visszaélések, vagy olyan magatartás gyanúja merül fel, amely visszaélésre
  adhat lehetőséget, a Szervező fenntartja a jogot, hogy a Kampányt szüneteltesse vagy megszüntesse, illetve
  a visszaélést elkövető játékost a Kampányból kizárja.”
  -“A Szervező fenntartja a jogot arra, hogy a Kampányt bármikor indoklás nélkül módosítsa, illetve megszüntesse a
  Kampányban megjelölt tervezett záró napot (2020. november 20.) megelőzően.”
 • Alfa
  : a pénztárnak (adómentes) hozama is van, egyáltalán nem hülyeség ott tárolni pénzt nyugdíjas korodig.
  Az biztos hogy az adókedvezmény kihasználási célnál sokkal többet nem fizetnék be (és ezeket is elsősorban egészség és önsegélyező pénztárba, illetve ha nincs más/több megtakarításod, akkor talán hülyeség mindet a magyar állam kezére játszani (a pénztárak jobbára a magyar gazdaságnak kitett instrumentumba fektetnek, továbbá az állam bármikor átírhatja a szabályokat).
  Nekem a megtakarítások kevesebb mint 15%-a van benne, és azért ilyen sok, mert a munkáltatóm éveken át szórta bele a pénzt, kvázi ajándék.