Itt vannak az új állampapírok

Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de már mostantól 11.75% a kamata, kamatforduló január 23.-án lesz.

A hétéves kamatprémiuma 1.5%, február végén fordul, addig viszont ez is csak 11.75%-ot fizet.

A Bónusz Állampapír pedig a 3 hónapos kincstárjegy hozama felett fizet 1% bónuszt. Mivel az infláció a világon mindenütt sokkal magasabb, mint az állampapírok hozama és ez idehaza még inkább így van, ezért ez nem tűnik akkora bóninak jelenleg.

Köszönjük Zsombornak a hírt.

Update: mindenki izgalomban van, hogy a Kibocsátó nem váltja vissza lejárat előtt a kötvényeket.

Ez eddig is így volt, sőt, minden kötvénynél így van (az a kivétel, ha nem). Eddig sem a kibocsátó (ÁKK) váltotta vissza, hanem a forgalmazó, a Magyar Államkincstár.

Tehát ez még semmit nem jelent. Persze az előfordulhat, hogy emelik a költségét.

Share

108 hozzászólás

 • Greg
  Még nem számoltam azzal, hogy az évenkénti -1,44m is inflálódik, és a bérleti díjak is emelkednek, azaz folyamatosan csökken is a betolandó összeg. MINDENKÉPP jobb számok jönnek ki, mint amivel számolok. Bárki megcsinálhatja ugyanezt az excel-t, és rájön ugyanerre.
  Véleményem szerint kb. 5 évig ingatlan reál veszteség lesz (évi 5-10% között), utána a megszokott hosszútávú ingatlan áremelkedéssel, ami = infla-2% amortizáció. Tehát még mindig megéri!

  Annak meg különösen megérte, aki egy éve sem dőlt be a kötvényhozamoknak, és 3% körüli hitelkamattal tudta ezt megcsinálni. Így nemhogy betolnom kell havi pénzt még, hanem már most cashflow pozitív az ügylet (esetemben 145e a bérleti díj, 112e a törlesztő, durván magas hozam). És igen, ezzel az ügylettel dolgozni kell a hitelfelvétellel, meg a bérlővel is, nem való mindenkinek. De érdemes számolgatni még a mai kamatok mellett is.

 • Kristóf

  De minek szenvednél ingatlanokkal? Tölts egy lottót szóval egyszerűbb. 😀

  Azért van pár “ha” a számolásodban.

  Egyébként nekem a bankmonitoron 264 500 havi törlesztő jött ki, ráadásul nem pótfedezettel, hanem 50 milliós ingatlanértéket beállítva. Pótfedezettel ez még több lenne.

 • BlaZember
  Én arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan fogja érinteni ezeket az állampapírokat a kialakult devizahiány. Ha egyéb forrás híján forint devizára váltásával kell kifizetni a devizában vezetett kötelezettségeket, akkor a forintos papírok még a zuhanó piacon moderált reálbukta célt is csúnyán elvéthetik, és az egyetlen értelmezhető felhasználási terület a fix ft kötelezettségek (kb hitel) fedezése maradhat. Így vagy a csillagok közé kell emelni a kamatokat (amit csak inflációból fog tudni kifizetni az állam), vagy a lakosság teljesen el fog pártolni ezektől a papíroktól, amiből meg újabb forráshiány lesz, és totális összeomlás (igen jelentős részt a lakossági állampapírok finanszírozzák az államot). Jelenleg gönyörű pénzszivattyú, azt meg kell hagyni. De ez a pálya, amire rákerültünk igen pocsékul néz ki… Háborús infláció for dummies.
 • magnes

  Szerintem olvass el néhány Kiszámoló cikket!
  Gondolom adózol is a bevétel után…
 • Greg
  @Kristóf
  Tudom, ez nem működik. Minden ügyletemnél mindig ezt mondják, sok éve.

  A friss számokat money.hu-n néztem. Uni-nál a törlesztő 239 641 Ft (25 év, 10 éves periódus, hitelösszeg 32,4m). Egyébként az Uni megcsinálta volna még kisebb önerővel, csak az eladó ragaszkodott a 10% előleghez.

  Persze hogy van kockázat, több is. De extra profit lehetőség is. Meg van kockázat az állampapírban is. Meg az S&P500 DCA-ban is amit itt (is) sokan csinálnak.

  Csak annyit akartam mondani az egésszel, hogy érdemes számolni még most is az ingatlannal. Csináld meg a saját számaiddal, ha neked túl sok a “ha”.
  Eleve nem 3 évre érdemes belevágni, csak a példa kedvéért mutattam, hogy még ilyen rossz helyzetben (túlárazottság, kamatkörnyezet) is megéri. Történelmi távlatban 10 évből 5 év emelkedés, 2 év stagnálás, 3 év csökkenés van reálárban, nominálban meg 10-ből 7 év emelkedés..

 • sz.p.roller
  Minden állampapíros cikk alatt jönnek a kommentek, hogy átváltsam-e a meglévőmet az újba. Tényleg mindenkinek annyi milliója van egyféle papírban, hogy ez számít? 1 m ft 1% kamata évente 10e, ami kb semmi. Itt meg 1-2%-okon megy a matek. Ha mondjuk 20 millióm lenne ott, már foglalkoznék vele. Jelenleg minden hónap elején megy 100e ft USD-be és a tőzsdére, 100e ft EUR-ba és tőzsde, 100e ft államkincstárba és valamilyen éppen tetsző állampapírba, szóval itt is diverzifikálok. Ha összegyűlik legalább 2 m ft a bankszámlámon, és nem várható nagyobb kiadás, akkor kb 1 m-t megint USD-re váltom és tőzsde.
 • Buy & Hold

  Vettél magadnak egy plusz munkahelyet, bejött, csúcs, tényleg. Bónusz pont amiért a végén meg is említed. De éppen ezért ne hasonlítsuk már egy full passzív befektetéshez egy-az-egyben.
 • Greg

  Ha rendesen elolvasnád amit írtam, látnád a választ.

  & Hold
  Igen, valóban kell foglalkozni vele. Az elején 20-50 órát, utána havi fél órát. Meg még évente extra 5 órát. Kibírom, ennél többet szoktam izgulni az állampapírjaim miatt, meg az S&P-s pozijaim meg részvényeim miatt 🙂 Nekem belefér, megértem ha másnak nem.

  Na mindegy, bocs hogy leírtam. Tudtam hogy belém álltok, de én örültem volna ha ezt 30 éve elmondta volna nekem valaki. Csak egy lehetőség, akinek van rá affinitása. De azért lottóhoz hasonlítani ezt, mint Kristóf tette, szerintem durva túlzás. Igen, több rizikó, több hozam, mint az állampapír. Az infla miatt jön ez fel, ami az ingatlanbefektető barátja hosszú távon. És azt sem mondom, hogy kizárólag ezt kell csinálni. De egy tízmillás PMÁP mellé befér egy tízmillás ilyen stratégia. De -nak igaza van, ilyen inflációnál állampapírozni? Lapozzunk..

 • sz.krisz
  “20% az infláció, 10%-ot kapok erre, ergo buktam is 10%-ot.”

  Állampapír az úgy működik, hogy 3 évre 9% az “infláció” és ugyanerre az időszakra 12-17 % évesített hozamot lehet vele csinálni. A te kereskedésedet nem kell, hogy befolyásolja, hogy a KSH szerint a szimulált Marinénivel mi történt a múltban, két külön szinten van, aki cukrot és zsömlét vesz, mint aki kötvényt és részvényt. A jó 3 évet, na azt kell aránylag jól eltalálni.

 • mgpx

  “Én arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan fogja érinteni ezeket az állampapírokat a kialakult devizahiány.”
  Ahogy tavaly nem láttuk előre a mostani állapotot, így erősen spekulatívok a devizahiányra vonatkozó jövőbeli prognózisok. Általánosságban, a fizetési mérleg hiánya leértékelődési nyomás alatt tartja a forint árfolyamát, de a magas árak miatt az import volumene is elkezd alkalmazkodni, ami csökkenti a hiányt. Kellően gyenge árfolyamnál az ingatlanok, vállalatok stb a külföld felvásárlási célpontjává válhatnak, az így beáramló deviza miatt be tud állni az árfolyamegyensúly. Ennek ára a nemzeti vagyon kiárusítása.

  A fogyasztásunk jelentős hányada importhoz kötődik, így a forint leértékelődése növeli a belföldi árakat. Emiatt a forint leértékelődésének áttételes következménye a PMÁP kamatának emelkedése. Ez igaz most és a jövőben is.

 • Zoliahegyrol
  Sz.p.roller
  Egy ilyen atvaltsam-e a dontes utan olyan 2x6p “melo” nekem ezek megerik 10.000ert (fizetett munkaidoben plane persze! S ugye van aki csak 200khufert golcsol 10percet…)
 • Giorgio
  Remélem nem veszed kötekedésnek, de én is úgy érzem, hogy a két befektetési eszközt nem lehet összehasonlítani. Az ingatlannak lehet helye egy portfolióban, de mire kell a pénz, amit oda teszel? A 6 havi tartalékom például nem fog ingatlanban állni, mert bármikor szükségem lehet rá. Szóval szerintem van olyan időtáv és cél, aminél az állampapír a legjobb eszköz.
 • anonymus
  OFFTOPIC: Esetleg, ha valakit érdekel, érdemes lehet megnézni az MNB új ÉSZLA mobilalkalmazását! Könnyen és egyszerűen ellenőrizheted, hogy a szolgáltatód mit jelent az MNB-nek és azzal egyezik-e a kivonatod.
 • Veszely
  PMÁP 2027/I átváltását számoltam az új 2029/I -re, (elvileg a 2028/I is ua.) és megéri átváltani, 0,5% nyereséggel, de csak a mák webkincstar oldalán, 5 perc.
  számítás: 2027/I: pl. 1 millió névértéken 2023.03.24 fog fizetni 7,72% (éves 6,6%) 77.200 kamatot
  a névértéken 1millió ft. mai árfolyamon: visszaváltási díj egy százalék levonva: 103,5% tehát 1.035.000 ez lesz az új
  2029/I névértéke: fog fizetni 4,64% (ezt tudjuk a hirdetményből) 48.024 Ft kamatot, 2023.02.21-én, azaz összesen: 1.083.024.
  azaz 1 hónappal korábban fogsz fél százalékkal magasabb kamatot kapni.
  uakkor meghosszabbítottad a papírt 2029-ig. (visszaváltási díj bármikor változhat, bármelyik papírnál, de bízunk benne, hogy az újaknak is csak 1% lesz.)
 • Dominika
  Sziasztok!

  A kérdésem Miklóshoz szólna, de ha esetleg más is rendelkezik biztos tudással az érdekelne, hogy: A fix államkötvény (pl.: 10 éves fix Magyar Államkötvény) EHM mutatójában az évenként kapott kamat újrabefektetése bele van számolva?

  u.i.: a házi feladatot elvégeztem az akadémia 5/1 és 2-ben nem volt benne ez, illetve a régebbi kötvényes írásokban sem.
  Köszönöm,

 • Zsorzs

  Igen, eleg fontos kerdes. Ha jo a gondolatmenetem, akkor nekem februarig nezve, az elso kamatforduloig kb. 3-400 erzres tobbletet jelent a mostani 2028/I papirhoz viszonyitva. Persze ha jo a szamitasom. Ezert tettem fel ujra a kerdest, hogy tolem okosabbak/tapasztaltabbak is igy kalkulalnak-e.

 • Danhadnagy
  Kiszamoltam, nekem 5 fele forintos premium papirom van, ha eladom az osszeset es megveszem ezt az ujat, a teljes tokem 2%at nyerem (ha 2029ig nem veszem ki). persze a visszavaltas engem is erdekelne.
 • Plez Úr?

  És annak utánaszámoltál, hogy ekkora infláció mellett amivel kalkulálsz (ami azért lássuk be, elég irreális) a pmáp 72%ot hoz 3 év alatt?

 • BlaZember
  Hogy spekulatív-e a devizahiányunk, az definíció kérdése. Az IMF megközelítése szerint devizahiány van (3 havi import alatt van a tartalék), az MNB szerint még nem (éven belül lejáró külföldi adósságok felett van). De ez igazából részletkérdés. Ami tény, hogy hónapok óta fogyóban van a tartalék, és hogy külföldön (is) már cikkeznek a sérülékenységünkről, az IMF pedig itt járt. Mivel a baromi drága energiát importálnunk kell, így azzal nehéz lesz alkalmazkodni. És az is kérdéses, hogy mennyire jönnek nemzeti vagyont venni a külföldiek a forintot megtámasztani (épp van fontosabb dolguk).

  A kérdésem lényege nem az volt, hogy a PMÁP emelkedni fog-e, hanem hogy a jelen piacon egyre durvább reálbuktájú inflációkövetés mellett a lakosság bennmarad-e az állampapír őrületben, vagy talál jobbat. A most bejelentett új sorozat nem tudom mennyire bizonyul attraktívnak majd pl 2 hónap múlva.

 • Bal
  hát ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor működnie kellett volna 2005-ben is. Csak hát akkor épp oltári nagy bukó lett volna.

  Pl. kihagytad, hogy az az ingatlan, amire nem költik el évente az építési értékének 3-4%-át, az csúnyán amortizálódik. A trendek változnak, 20-30 évente az egészet újra kell építeni. Száz éve különvécé, húsz éve amerikai konyha, most pl. az energia meg az elektromos autó kiállás napelemmel lesz a sláger. Nézd meg, mennyiért megy el egy ház, amit negyven éve nem újítottak fel. Telekárban.

  (Persze telket mindig vehetsz. Az ideális ingatlanbefektetés a Rózsadombon egy gazos kert, amin áll egy fabódé.)

  A 10%-os felértékelődés is vágyálom lesz a következő években. Hiába magas az infla, ha nincs kereslet, még a forintban kifejezett árak is csökkenni fognak, mert a hitelek ára is elszáll. A béremeléseket fogják csak követni, abban meg nem nézünk ki túl jól.

 • Befektető

  “az az ingatlan, amire nem költik el évente az építési értékének 3-4%-át, az csúnyán amortizálódik. A trendek változnak, 20-30 évente az egészet újra kell építeni. Száz éve különvécé, húsz éve amerikai konyha, most pl. az energia meg az elektromos autó kiállás napelemmel lesz a sláger. Nézd meg, mennyiért megy el egy ház, amit negyven éve nem újítottak fel. Telekárban.”

  Saját tapasztalataim alapján (ebben forgok) teljesen túlzó amit írsz. Egy 50 milliós épületre nem kell 50 milliót költeni 25-30 év alatt. Totál baromság. Mint ahogy az is, hogy 20-30 évente újra kellene valamit építeni, mert leamortizálódik. Nézd meg, hogy egy ezredforduló környékén megépített ingatlan milyen áron megy. Ha meg találsz nekem egy 40 éves házat (1980-as évek) telekárban, szólj, mert viszem a pénzt.

 • Kiszamolo
  Befektető, az hogy mennyiért akarják eladni vagy adják el, meg az, hogy mennyit ér, az más kérdés.

  Mi is néztünk 40 éves házat, gyakorlatilag az alap meg a téglafal maradt volna meg. Ennek értéke 20, maximum 25 millió forint. Mínusz a bontás költsége, beleértve a munkadíjat és a rengeteg millió forintot, hogy elszállítsd a sittet. Egy konténer 80 ezer forint, kell belőle talán ötven, ha megy a tető is, meg a tégláig minden?

  Egy negyvenéves ház, ha nem volt karbantartva, tényleg nem igazán ér teleknél többet.

  Új kazán, új vezetékek, új tető, új ajtók és ablakok, új teraszburkolat, új korlát, új kerítés, új minden. Villanyóra százéves, az áram kevés, bővíteni kell, stb, stb.

  S akkor még ott van a negyvenéves alapterület és elosztás a főfalakkal, ami ma már nem divat.

  Épp mostanában akartam erről írni, érdekes, hogy a hozzászólásokban is előjött.

 • Csoki
  Hiába ér annyit amennyit, ha annyiért nem adják el. Ergo nem annyit ér.
  Én is szeretnék telekáron vásárolgatni, de csak nem akarják eladni annyiért.
  Ha pedig megveszem drágábban, akkor pedig annyit ér, amennyiért megveszem, nem amennyit korábban gondoltunk, hogy ér.
 • Befektető

  Amit írsz, az igaz is. Ha viszont közben karbantartották, jó lesz az ára (és az értéke is). DE – és erre akartam rámutatni – ahhoz, hogy legyen egy jól karbantartott 40 éves épületed, egyáltalán nem kellett az építési költség 1-1,5-szeresét rákölteni a 40 év alatt.
  Mindenesetre várom, hogy írj erről! Nagyon érdekesek – és szórtak – lesznek szerintem a hozzászólások.
 • jami
  A szüleim rendszeresen költenek a házukra; mégis, a 45 éves házuk komfortja sehol nincs az 5 éves házunkéhoz (amire valahogy én is költök évente).
  Ráadásul a plusz költések nem olcsóbbak régebbi házra (sőt), ellenben eladáskor kevésbé lehet érvényesíteni az árban.
  Persze, egy rendszeresen karbantartott jobban/gyorsabban eladható, de nem jóval többért, mint egy rom, aminél az van, amit Kiszámoló ír.
 • Házas
  Mindkettőtöknek lehet igaza egyszerre. Nagyon függ a háztól és az igényszinttől is. Egy régi, de jó házat sokkal olcsóbb felújítani, mint egy régi és rossz házat. Pl. nagyon jelentős különbség tetőfelújításnál, hogy palatetőt vagy cseréptetőt kell lecserélni, vagy vízvezetékcserénél az összes falat és padlót szét kell verni, vagy csak rövid falszakaszokat. Az is nagy különbség, hogy folyamatosan egy jó színvonalú házban akarsz lakni, ami drága, vagy csak eladásra akarod feljavítani 40 év alatt egyszer, ami sokkal olcsóbb.
 • Feri
  Hát, nekem épp a minap járt le a 2019-ben vásárolt 2022L PMÁPom, amit kiváncsiságból raktam be.

  100.000 forintra keményen hozott 13.700 forintot, ugye arról volt szó hogy ez reálhozamot csinál, merthogy infláció feletti kamatprémiummal bír.

  Az egy dolog hogy a KSH eleve úgy csavargatja a számokat ahogy neki tetszik, de számomra ez egy ékes bizonyíték arra hogy egyszerűen értelmetlen bármiféle forint alapú befektetés, mert a forint romlása olyan mértékben felgyorsult, hogy nincs az a kamat ami ezt kompenzálná.

  Ha csak EURban állt volna a párnában, hozott volna 30%ot.

  Szóval innentől kezdve a KSH által kitalált számokon alapuló forint alapú befektetéseket én elkerülöm, semmi értelme az egésznek hogy egy kamuzó banda találja ki hogy mennyi a kamat. Inkább akkor döntösn a piac.

 • Bal
  Most linkeljek hirdetést? Itt van előttem kettő a környékünkről: telek 110m, egy utcával arrébb 1950-80 között épült ház felújított tetővel, új nyílászárókkal ugyanakkora telken 120m.

  Én húsz éves házat vettem 2012-ben telekárban (42m), ráköltöttünk úgy 70-et, most 200-250m körül menne el. Előtte volt már két ingatlanom, sok mindent láttam már. Lehet többet is, mint te.

  Direkt *építési* értéket írtam, amire pl. a biztosítás szól. Egy 50m-ba kerülő épületre valóban nem 50-et kell költeni, hanem annyit, amibe a telek birtokában a felhúzása kerül. A belvárosban elfogadják a lerohadt ötven éves műszaki tartalmat is, de annyival drágább is. Valójában ott is a telekért fizetsz.

  Nem véletlen, hogy kb. az amortizációt fizeti ki egy bérlő harminc év alatt. A piaci egyensúly logikája szerint ennek így is kell lennie.

  Persze nem az elmúlt pár évből kell kiindulni. Az nem hosszú táv.

 • Attila9
  “A Prémium Magyar Állampapír által megtestesített követelés a Kibocsátóval szemben nem évül el. Kamatfizetés évente történik, a kamat a tőkével együtt a futamidő végén kerül az ügyfél számláján jóváírásra.”
  Én úgy tudom hogy a kamatfizetés évfordulókor kivehető, átutalható a bankszámlámra.
  Vélemény?
 • Csabacs
  A PMÁP visszaváltás költsége jelenleg 2% az ERSTE-nél.
 • Marbella

  MÁK pedig a szokásos 1%-ot jelenleg.
 • BalageHKK
  Valakinek mukodik / nem az uj PMAP vasarlas? Nalam elegge akadozva bejon, de a “kerjuk, valasszon fizetesi modot” mar nem toltodik ki 🙁
 • Kiszamolo
  Tegnap is bénázott a mobilalkalmazás nálam.
 • bobo (az igazi)
  én éjfél körül eladtam/vettem, nem volt semmi gond
 • Buy & Hold

  Van még aki állampapírt nem közvetlenül a kincstárnál tart?
  Őszintén nem értem, mindenhol máshol csak lehúznak, számlanyitás negyed óra.
 • dsafdsa
  Holnap fogjuk megigényelni a babavárót az úton lévő babának. 90. nap letelt, szóval innentől ez már biztosan támogatott.
  Eredetileg úgy voltam vele, hogy nem szöszölök sokat és csak simán veszek belőle dkj-t vagy ilyesmit.

  Igazából ~4 év múlva vissza is fizetném (külföldre költözés miatt muszáj lesz), csak addig szeretném megforgatni.

  De ilyen forintromlás mellett… két nap alatt elment a kamat fele. 1 éves távlatban az euro készpénzhez(!) képest is bukó.

 • Buy & Hold

  Olvasd el figyelmesen, én olyan szerződést láttam ami 5 éven belül nem végtörleszthető, csak visszamenőleg megfizetett piaci kamat mellett. Úgy már egy elég drága személyi kölcsön…
 • dsafdsa
  Köszi a figyelmeztetés, de az arra az esetre vonatkozik, ha a gyerekvállalás nem teljesül és úgy akarsz 5 éven belüól 50%-t meghaladó előtörlesztést csinálni.
  A mi esetünkben a gyerekvállalás már most teljesültnek számít, így nem érint. Innentől fixen jár a kamattámogatás, csak a tőkét vissza kell fizetni, költözés előtt.
 • Befektető

  Az 1950-1980 között épült ház nem 20-30 éves, mint ahogy korábban vázoltad.
  Hogy 2012-ben telekáron vettél valamit az megint rossz példa az akkori ingatlanpiaci helyzet miatt, pláne, ha 70 millát ráköltöttél. Azaz, tényleg egy telket vettél egy rommal.
  A 2000-es évektől épített épületek már teljesen más kategóriát képviselnek, mint előtte. És ha hiszed, ha nem, egy normálisan megépített, ma 20 éves házra kb. a 20%-át kellett rákölteni az építésétől, hogy jó értéket képviseljen ma is.
  Ha ma építek 100 misiből egy házat, az nem épül le nullára 20-30 éven belül, ha nem költök rá ezalatt újabb 100 misit. Ez egy nettó baromság.

  “…sok mindent láttam már. Lehet többet is, mint te.”
  Ez a mondatod meg is magyaráz mindent. Mármint a kisebbségi komplexusod szempontjából. De, legalább helyesen használtad benne a “lehet” szót.

 • Bal
  no és milyen komplexusa van annak, aki kapásból baromságozza egy ismeretlen véleményét?

  Rosszul írtam: a házunk nagyobb részét 2003-ban építették, tehát alig tízéves volt. Nem volt teljesen befejezve, ezért volt olcsó, de laktak benne, bérlőkkel vettük. Most AA++ kategóriás.

  Szóval egy alig húszéves házból szerzett friss tapasztalataidból tudod, hogy mennyit kell majd rá a következő húsz évben költeni, hogy reálértékénél maradjon. A felújítások terhe farnehéz: pl. tetőt, fűtésrendszert, villamosságot nem szokás az első húsz évben cserélni, negyven évnél viszont meg muszáj. A divat is egyre gyorsabban változik, egy időben pl. minden ház mediterrán volt itthon, most pár éve a minimalista megy, a következőt még nem tudni.

  Láttam pont ilyen magabiztos embereket 2004-2006 környékén, aztán ugyanazokat sírni is. Mindenesetre sok sikert kívánok a befektetéseidhez.

 • MM

  Ez engem is érdekelne.

 • Helló
  Jó lenne, ha valami számolás is lenne az anyázás helyett, ha már kiszámoló az oldal neve.

  Melyik papírokat éri meg lecserélni az újra?

 • Kiszamolo
  KB. mindet, aminek a fordulója több, mint egy-két hónap.
 • Agent
  Lehet hogy nem erdemes mindent lecserleni. Ezt olvassatok el:

  portfolio.hu/befektetes/20220929/itt-vannak-az-uj-lakossagi-allampapirok-melyikbe-erdemes-fektetni-569907

 • Xyz
  Azért arra érdemes figyelni, hogy az új 5 éves papírnak csak 0,75 százalék a kamatprémiuma. A régieknek meg 1,25-1,5. Hosszú távon ez csökkenti az előnyét az új papíroknak. Tehát érdemes kicsit komolyabban számolgatni.
 • Peti

  Tudnál segíteni nekem szövegértelmezésben? Jól értem hogy a frissen bejelentett lecsapott kamat a PMÁP-on csak az újonnan kibocsájtott PMÁP-ra igaz?

  “A 2022. szeptember 30. napján és az követően forgalomba hozott sorozatok.. ” – nekem az eggyel korábbi szériában van megtakarítás, ami ha jól értelmezem, júniusban 15.6%+1.5%-ot hoz, és arra nem vonatkozik az újonnan kitalált 1 éves 11.75%-os sapka, jól értelmezem? – amennyiben ez igaz, nem értem miért nem beszélnek róla a releváns helyeken (portfolio.hu-n pedzegetve van hogy tedd át a pénzed a korábban kézhez kapható kamatprémium miatt, ami nagyon remélem hogy nem fizetett hirdetés)

  válaszodat előre is köszönöm!

 • Peti
  kérhetem a segítségedet szövegértelmezésben?

  nekem az eggyel korábbi PMÁP-ban van a megtakarításom egy része, és nem teljesen tiszta hogy az újonnan bejelentett 11.75%-os sapka csak az Új PMÁP-ot érinti?

  “A 2022. szeptember 30. napján és az követően forgalomba hozott sorozatok…” – amennyiben jól értelmezem, akkor a korábbi PMÁP jövő év közepén 17.1%-os kamatot fog hozni, őrá nem vonatkoznak az utólagosan kitalált új szabályok?

  Válaszodat előre is köszönöm!

 • Nagy Péter
  Miklós, szerinted arra van esély, hogy most ebbe terelik az embereket aztán, ha emelnék a visszaváltási díjat, akkor pl csak 2022 Szeptember utáni kibocsátásúra fogják ezt megtenni?

  Kb mint a kamatadó kedvezmény csak ez egy ilyen negatív vízválasztó lenne.

  Vagy egyszerűen csak azt akarják, hogy kvázi mindenki átrakja ebbe a pénzét és ezzel kitolják a tőketartozások kifizetését?

 • PB
  Látom, sokakat érdekel a csere kérdése. Én is gondolkodok 2028/J cseréjén a mostani valamelyikre, mondjuk a 2029/I-re. Saját számolásaim egyeznek a kommentelőkével: úgy tűnik, hogy megéri váltani. Valaki írt valamit az átlagos inflációról… de megnéztem, mindegyik szöveg ugyanazt tartalmazza, nincs különbség a kiírások között.
 • pmap22
  Ma en is szamolgattam es nekem is ugy tunik, hogy mindenkeppen megeri valtani. 20 millio koruli tartalekom van ott, siman megeri kettot kattintani. 🙂