Bankszámlanyitás Szlovákiában

Újra nagy sláger a külföldi bankszámlanyitás, bár hozzátenném, sok esetben nincs túl sok értelme. Néhány (tíz)ezer eurót otthon is tarthatsz, azért kár számlát nyitni drága költségért máshol, ennél lényegesebben több pénzt pedig nagy pazarlás nulla százalékos kamatozás mellett bankszámlán tartani.

De mindegy, sokan szeretnének bankszámlát nyitni a magyar határok túloldalán.

Zoli Szlovákiában nyitott most számlát, volt olyan jó, hogy leírta a tapasztalatait. Következzen az ő levele:

A 2022. március eleji, Bankszámlanyitás külföldön poszt kommentjeit augusztusban végigolvasva én azt szűrtem le magamnak, hogy Budapesten élve (autó nélkül) Ausztriában nincs nagyon értelme próbálkoznom eldugott burgenlandi bankfiókoknál, hogy eurós bankszámlát nyithassak. Viszont Szlovákiában a kommentek három ingyenes EUR számlát kínáló bankot is említenek. Rákeresve ezen bankokra, azt találtam, hogy a 365.bank és az mBank csak szlovák nyelvű felületettel rendelkezik, míg a Fio Banka angol nyelvű internetbank és mobilapplikáció felülettel is várja az ügyfeleket.

Így végül bepróbálkoztam a Fio Banknál, méghozzá a legegyszerűbb módon: semmi előzetes e-mailezgetés vagy telefonálgatás, hanem megnéztem, hogy a legközelebbi bankfiókjuk Révkomáromban van, és augusztus közepén odautaztam nyitvatartási időben (délben egyórás ebédszünet lehetséges). Az óvárosban található bankfiók kicsi, két ügyfélfogadó asztal, egy pénztár, de összesen csak egy banki alkalmazott volt bent (még biztonsági őr sem volt), aki nagyon jól beszélt magyarul.

Csak annyit mondtam, hogy Magyarországon élő természetes személyként szeretnék bankszámlát nyitni, és ő bármiféle akadékoskodás nélkül, félóra alatt meg is nyitotta nekem a számlát, majd átment a pénztárba, ahol átvette a készpénzes befizetésemet, másfél héttel később pedig a budapesti lakcímemre megérkezett a bankkártya is. (Bankszámlanyitáskor 10 EUR-t be kell rakni, ezt elkülönítve tartják nyilván a folyószámla kimutatásokban is.)

A Fio Banka cseh alapítású bank, eredetileg netbróker szolgáltatásból (ebben már van magyar üzletáguk is) terjeszkedtek a bankszféra felé, teljesen ingyenes EUR számlacsomagot kínálva: se havi számlavezetési díj, se kártyadíj, sem tranzakciós költség, még a pénztári készpénz befizetés is ingyenes. Ami kockázat lehet: a Fio Banknak nincs saját ATM-je, és bár ők nem számítanak fel költséget az eurózónában bármelyik bank ATM-jéből való készpénzfelvételre, írásbeli kérdésemre leírták, hogy arra nincs ráhatásuk, hogy ha az adott ATM (vagy POS terminál) üzemeltetője költséget számol el az ATM (vagy POS terminál) használatáért.

(A számlanyitás óta eltelt egy hónapban a kártyával vettem már bécsi metrójegyet automatából és fizettem osztrák szálláshelyet internetes foglaláskor, ezek mind ingyenesek voltak, akárcsak az utalás a szlovák EUR számlámról a magyar EUR számlámra.)

A bankszámlát megnyitó alkalmazott felhívta a figyelmemet, hogy a bankkártyahasználat csak akkor lesz teljesen ingyenes, ha aktiválás után legelső alkalommal egy szlovákiai ATM-ből készpénzt veszek ki vagy egyenleget nézek meg. Minden egyéb első alkalmas esetben (pl. vásárlás) a rendszerük automatikusan beállít egy 0,30 EUR tranzakciós költség elszámolást a bankkártyás fizetésekre, és ezen utólag csak személyesen, bankfiókban lehet változtatást kérni.

Nekem sikerült ezt is kipróbálnom, mert a bankkártya megérkezése után (augusztus végén) Párkányban egy CSOB (exOTP) ATM-ben előbb egyenleget néztem, majd öt perccel később a pár méterrel arrébb lévő DM üzletben egy próbavásárlást is megejtettem, de sajnos a Fio Banka valamiért a vásárlást érzékelte az első tranzakciónak, és ezért rögtön fel is számította a 0,30 EUR-t. Ezt e-mailben is megírták nekem, amikor jeleztem nekik ezt a problémámat, úgyhogy végül (mivel útba esett), szeptember közepén betértem a Pozsony belvárosi bankfiókba, és ott elintéztem a javítást, most már ingyenes a bankkártya használatom is. (dombornyomott Mastercard)

Másik fontos dolog, hogy az angol nyelvű netbank és mobilapp felület mellett nincsen angol nyelvű szerződés, hanem minden papírt szlovák nyelven nyomtattak ki (a szlovákiai bankhonlapról letölthető hivatalos dokumentumok is csak szlovák nyelvűek), de a révkomáromi banki alkalmazott magától, illetve kérdéseimre is mindent készségesen elmagyarázott magyarul, hozzátéve persze, hogy ez nem hivatalos fordítás a részéről (tehát jogilag nem releváns a magyar nyelvű szóbeli tájékoztatás, csak a szlovák számít annak).

A pozsonyi belvárosi bankfiókban két alkalmazott volt, mindketten tudtak angolul. (Egyébként a Google Translate szerintem egész normálisnak tűnően fordítja magyarra a szlovák nyelvű banki szövegeket.)

A révkomáromi banki ügyintéző elmondta, hogy telefonon és e-mailben ne keressem őket, hanem szigorúan mindig a netbank vagy mobilapp belső üzenetküldő rendszerében írjak a banknak (szlovákul vagy angolul), amire ők már e-mailben válaszoltak nekem (meglepő módon magyarul, noha én angolul írtam nekik a belső üzenetet). E-mailben és a netbankban rendszeresen kapok szlovák nyelvű körleveleket, pl. ÁSZF változásról, de ezek sokszor csak az üzleti bankszámlákra vonatkozó körlevelek.

Ennyi a tapasztalatom a Fio Bankával, nekem megérte EUR számlát nyitnom náluk.

Share

71 hozzászólás

 • Károly
  “sok esetben nincs túl sok értelme”

  Így van. A legtöbb ember pánikol, és nem gondolkozik, hogy van-e értelme egyáltalán az egésznek. Ez volt tizenéve is.

  Mások meg attól félnek, hogy a forintjukat elvenné az állam a bankszámláról. Mi értelme lenne ennek? Ott vannak az adók, ott van az infláció, az államnak ezer lehetősége van, hogy megnyírja az embereket, teljesen felesleges lenne ez, és mint látjuk a gyakorlatban nyírják is az embereket keményen (pl. különadók, amiket a boltok, cégek áthárítottak, beépültek az árakba).

  Ahelyett, hogy az infláció miatt aggódnának, ami eszi a pénzüket, inkább olyantól tartanak, aminek minimális az esélye, miközben az infláció aktívan darálja a megtakarításaikat.

 • Karl
  Miklós!
  Ennyire nagy a gáz tényleg, ahogy Jaksity mondta?
  szabadeuropa.hu/a/jaksity-gyorgy-interju-magyar-gazdasag-europa-valsag-inflacio/32047607.html
  Azaz, hogy annyira nincs deviza, hogy az orosz gáz kifizetése is problémás lehet?
  Ha ez igaz, akkor néhány hónap és borul a bili elég rendesen.
 • Richmond
  Ez egész jól hangzik. Annyira még nem érzem szükségét az eurós számlának, deegynek nem rossz – és tényleg nem kell azon agyalni, hogy vajh milyen árfolyamon váltanak forintról-euróra.
 • Mark
  szerinted Miklósnak vannak olyan belsős információi, amilyenek másnak nincsenek? És ha lennének, akkor a blogján keltené a pánikot?
 • KGyörgy
  “Azaz, hogy annyira nincs deviza, hogy az orosz gáz kifizetése is problémás lehet?
  Ha ez igaz, akkor néhány hónap és borul a bili elég rendesen.”

  Baj esetén mindig ott van az IMF, amihez lehet fordulni, hogy adjon devizát. Persze Orbán ezt meg akarja úszni, ha lehet, de végső mentsvárként az IMF mindig ott van, ami be tud lépni segíteni, ha odajutna a helyzet. De egyelőre nem tartunk itt.

 • Gary

  “Néhány (tíz)ezer eurót otthon is tarthatsz.”
  – mondd, nem félsz a betörőktől?
  Értem én, hogy kihalófélben vannak, de ekkora összegben nem fogadnék rá, hogy hozzám pont nem jönnek. Amíg egy nem óriási tv és pártízezer forint az összvagyon a lakásban, nyugodt szívvel elutazok két hétre, de ha a párnaciha lenne a bankom, folyton paráznék. Továbbá amíg számlán van a pénz, addig bizonyított az eredete, amint kp, alaptalan gyanúkat szülhet.


  “Mások meg attól félnek, hogy a forintjukat elvenné az állam a bankszámláról. Mi értelme lenne ennek?”
  A MANYUP óta csak az a kérdés, hogy országhatáron belül van-e.

  Esetleg bármi infó arról, hogy lehet-e kint USD/CHF számlát is nyitni?
  Az eurózóna egyik legnagyobb gazdaságával rendelkező országában a friss választási eredmény nem sok jót sejtet az EUR kapcsán.
  Hozam: Szlovák állampapírt lehet venni? Esetleg zimbaweit?

 • dtam
  Ugyan ezek az en tapasztalataim is a Fio Bankaval kapcsolatban.
  Csak erdekesseg: marcusban nyitottam a szamlat, akkor meg nem volt 0,3 EUR-s tranzakcios koltseg, nem kellett ennek elkerulesehez egy Szlovak ATM-et hasznalni eloszor. Ugy tunik ennyi valtozott azota.
  Koszi az elemenybeszamolot 🙂
 • tumpara
  Károly: Recesszióban adót emelni mi értelme lenne? Csak tovább mélyíti a recessziót. Veszteséges cégeket különadóztatni? És élelmiszer-kereskedelmet óriási infláció közepette? Teljesen igazad van, csakhogy a prociklikus gazdaságpolitika sosem a rációról szólt, hanem a dőzsölésről, aztán a kapkodásról. És ezekbe sajnos minden belefér, ne várj ott rációt, ahol eddig sem volt. Mert kell a pénz, mindegy, hogy honnan. Tizenéve a bikapiac kihúzta az országot a csávából. Most épp a globális recesszióba csúszunk bele.
 • Zoliahegyroll
  Az ugye mindenkinek megvan h a pemak ad eur infla plsz 0.25kamatot (olyan 8-10szazalek lesz hamarosan) mikozben kulfoldi bankokban ugyanez max 1-2 szazalek (mert ugye az eur alapkamat is meglepoen alacsony) – ergo ezt miert vesziti el aki kulfoldon nyit szamlat (12-14millanal egy milla veszteseg evente). Nincs a Foldon megegy ilyen eur kamat mint a pemak szerintem… persze az “allamcsod” kockazata ott van de ha az tamadna azert a nagy elemzohazak azt mar jeleznek (egyelore egyik se valtoztatott meg a kilatasokon se nemhogy rontott volna a besorolasunkon). Hajra
 • Káló Bone
  Nem értem én se ezt a külföldi szamlanyitas dolgot.
  Főleg hogy Szlovákiaban meg Ausztriaban nyitják az emberek.
  Angliában vagy Svájcban még megertem, egyik se EU tag ugye
  De szerintem kisebb osszegekre wise és revolut is jó.
  Nagyobb osszegnél meg USA brókert valasztanék, mondjuk interactive brokerst vagy tastyworksöt.
 • Nagy Peter
  “Baj esetén mindig ott van az IMF, amihez lehet fordulni, hogy adjon devizát.De egyelőre nem tartunk itt.”

  Javaslom elolvasni a másik kommentben linkelt Jaksity György interjút:

  “Az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza. Ez az abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája.”

  “Recesszióban adót emelni mi értelme lenne? Csak tovább mélyíti a recessziót.”

  Szintén az említett cikkből: “Egy recesszióban adókat emelni, lakossági jövedelmet elvonni, akár energiaár-emelés vagy adók formájában, az klasszikus prociklikus intézkedés, és tovább mélyíti a recessziót. Ez ellen egy tankönyvi megoldás van: amikor jól megy, tartalékolni kell, amikor rosszul megy, fel kell szabadítani a tartalékokat. Magyarország – hasonlóan a világ jelentős részéhez – pont fordítva működik.”

  Mivel nincs tartalék, nincs más lehetőség.

 • Medve
  Orbán Magyarországán szerintem, OV számára megvalósíthatatlan feltételeket szabna az IMF. 😀 Van egy olyan érzésem, hogy el fogunk jutni oda is megint. Viszont kíváncsian várom, hogy mik lesznek a korrupcióellenes és egyéb feltételeik, mert itt aztán lenne miből válogatni.

  És nem fognak finomkodni, mint ahogy az EU is teszi. Bár nagyon-nagy gázban úgyis segít az EU…

 • Tekintetes úr

  Nem csak államcsődben lehet gondolkodni, túl földhözragadtak vagytok.
  Ha valami, bármi miatt nem tudnál hozzáférni az itthon tartott pénzedhez, van annyi kp-d, hogy egy hónapig kihúzd?

  “– mondd, nem félsz a betörőktől?”
  Simán eláshatod a kertben, vagy ha extra paranoid vagy, ráépítesz egy kerti faházat. Ha felássák a kertet, megérdemlik azt a pár ezer eurót, mert a kertrendező is pont ennyiért csinálja, csak számlával.

  “USA brókert valasztanék, mondjuk interactive brokerst”
  Amikor magyarországi lakosként, számlanyitáskor a fejlécben IBCE Zrt. van, az nekem azért gyanús. 🙂

 • Alfa
  : Interactive Brokers az nem USA bróker. A brexit óta a KE operáció Magyarországon van, magyar magánszemélyként nem tudsz külföldi számlát nyitni.
  Az bizony magyarországi számla lesz.
 • jurta
  Hogy meg fog élénkülni az észak-komáromi fiókjuk forgalma ezen a héten! Ha tényleg csak két asztal van, vigyetek is olvasnivalót meg szendvicset a sorban álláshoz, bár bizonyára a legfrissebb Kiszámoló-cikkeknek a többi várakozóval való megtárgyalása is népszerű időtöltés lesz! 🙂
 • Kiszamolo
  Azt már mondtam, hogy meghívták az IMF-et valamikor nyáron és itt is járt? Most derült ki egy-két hete…. 🙂
 • tumpara
  Amúgy külföldi bankszámlának tényleg nincs sok értelme, max végszükségben, ha ki akarjuk menteni a vagyont. De azt is egyszerűbb Wise-zal egy külföldi brókerhez (Captrader, Tastyworks, Saxo), ott játszani is lehet vele.
 • tumpara
  Nagy Peter: ezt tudom, költői kérdés volt. Ez is jelzi, hogy baj van.
 • peetki
  Kollégám szokta mondani: Ha lenne “Néhány (tíz)ezer euróm” már nem lenne…. 🙂
 • Gary

  A 250000. likvid USD-m (vagy megfelelő deviza) körül elkezdek majd Svájcban gondolkodni. A pártízezer eurónál még fontosabb szempont, hogy felülsz az esztergomi vonatra/végighajtasz az M1-esen és ott is vagy.

  Kevered a szezont a fazonnal.
  Nem akarva párhuzamot vonni, de az argentín állampapír is milyen jövedelmező volt a 2000-es években. Már amíg az volt. A Quaestor is mesésen fizetett. Amíg fizetett.

  Országkockázatnak Magyarországon élő magyar állampolgárnak lenni is köszönöm, de bőven elég.

 • lekváros_kenyér
  Szerintem csak a sajtos-tejfölös balatoni lángost jöttek megkóstolni.
  Másodszor is elveszik a zemberek nyugdíjmegtakarítását? Vagy most a gazdasági növekedés fedezi majd a hiteltörlesztést?
 • terpesz
  Szerintem ha Meszaros lemondana akar csak 1-2 negyedevig az extraprofitrol (amit ugy szeretunk elvenni masoktol), es befizetne veszhelyzeti ado formajaban, mar abbol helyreallhatna az orszag merlege, dehat ilyen SOHA nem lesz nyilvan, hogy majd meg OK fizessenek 2 fillert is azert, hogy ne rohadjon szet az egesz, majd elvesszuk azt is mastol 🙂
 • Zabalint

  Az elásott euroval csak az a probléma, hogy pont az a tartalék, amit folyószámlán tartasz, fontos, hogy likvid legyen, ha pedig mindig elő kell ásnod, amikor épp kell belőle, akkor bukott a dolog.
 • V.A.Laki
  , : Allamcsod veszelye eseten nem az a baj, hogy az allam elveszi a forintod (annyit se fog erni, mint a papir, amire nyomtak, miert venne el), hanem hogy az allam elveszi a devizad, hogy abbol kepezzen devizatartalekot. Egy nap arra ebredsz, hogy befagyasztottak a devizaszamlad, nehany het mulva arra, hogy az kocslonvett devizad menthetetlenul el is egett az allamcsoden. C’est la vie.

  Es tenyleg kell magyarazni, miert tart az ember deviza casht? Szerenyen megjegyzem, most, 2022 oszen a bitcoin szakad, US tozsdek szakadnak, nemet tozsde szakad, bux szakad, EUR szakad de hatha az ecb fordit ev vegere a trenden, most van az az idoszak, mikor az ember spekulativ celbol is tarthat szemmel lathato forex poziciokat, varva a beszallora. Kb. az utolso gondolatom lenne azt a penzt leadni a MAK-nak (akar forintban, akar euroban) a nagy kamat igeretere.

 • dtam
  Mivel feljött kérdésként: a Fio Banka-nál EUR mellett lehet még 14 másik pénznemben is ingyenes számlát nyitni (USD, HUF, stb…), illetve ha már van accountod akkor akár a mobilalkalmazásból is meg lehet tenni, nem kell másodszor is befáradnod. De bankkártya csak az EUR és a CZK számlákhoz van.
  Ha jól emlékszem akkor a többi pénznemről is ingyenes az utalás, de az nem tudom, hogy az átváltás mennyire kedvező náluk a pénznemek közt.
 • Tekintetes úr
  “ha pedig mindig elő kell ásnod”
  Pontosan milyen gyakoriságról beszélünk, milyen kockázatot akarunk ezzel kivédeni? Az elásott euró olyanokra jó, hogy államcsőd, vagyon zárolás, stb., nem arról beszéltem, hogy hó végére elfogy a fizu, és hozzá kell nyúlni a tartalékhoz. Azt a pénzt tényleg hülyeség elásni, de még a külföldi számla is felesleges.
 • Zoliahegyrol
  Arra h egy magyar allamkotvenyt nem fog visszafizetni az allam arra 0 azaz nulla esely van – linkeljen be barki barmilyen elemzest ami ennek az ellenkezojerol szol s nem forumos gipsz jakab hozzaszolas 😉
 • //COMMENT DD *

  Szerintem nem a forint számlák, vagy nem féltelenül azok miatt aggódnak. Harminc év előtt Milošević, egy akkor épp polgárháborúban álló, gazdaságilag megrottyant, devizával nem rendelkező országban lefoglalta a lakossági devizaszámlákat, mert csak így juthatott devizához.(Akkoriban ez jobbára nyugatnémet márkát jelentett.)

  Nem állítom, és jelenleg nem is várom, hogy ezt megtörténik itthon. Feltéve, de meg nem engedve, hogy megtörténik, akkor szerinted ez a lépés mennyire adható el a kormánypropagandában a segítségre szoruló, napi túléléssel küszködő, elszegényedett embereknek?

 • Attila
  “Allamcsod veszelye eseten nem az a baj, hogy az allam elveszi a forintod (annyit se fog erni, mint a papir, amire nyomtak, miert venne el), hanem hogy az allam elveszi a devizad, hogy abbol kepezzen devizatartalekot. ”

  Ilyen nem lesz, mert éppen erre való az IMF. Legutóbb a szerbek fordultak hozzá. Nyilván politikailag öngyilkosság lenne az államtól, ha az emberek devizáját elveszi, és nincs is semmi értelme, amikor az IMF éppen ezért van ott, hogy segítsen.

  2011-ben már fordultak az IMF-hez, nyilván most is ezt tennék, ha kell: index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/20/hig/

 • USA brókerszámla
  Tegyünk tisztába néhány dolgot: Interactive Brokersnél csak magyar számlát tudsz nyitni Magyarországon élőként (IBCE). USA számlához SSN kell. Wise és Revolut beutalást Tastyworks nem fogad (banki utalás vagy currencyfair megy). Magyar magánszemélyként Tastyworksnél és Tradestation US.-nél tudsz amerikai brókerszámlát nyitni.
 • aron
  Nem túl bölcs dolog abban az országban magyar állampolgárként számlát nyitni, ahol még érvényben vannak a Benes dekrétumok, amik alapján még nemrégen is elvettek magyaroktól földeket
 • TG
  Pedig Szlovákiában pont a magyarországi kádárizmus az, amit az emberek jó példaként tartanak a szlovák politikával szemben és irígykedve néznek, bár a bankszámlák olcsóbbak.
 • tumpara
  Zoliahegyrol: teljesen igazad van, a probléma itt inkább a Black Swan jelenséggel van. A pénzpiacon es amúgy a világban rendre bekövetkeznek nagyon kicsi valószínűségű, de végzetes események. Pl. ki gondolta volna a Lehman Brothers dominóeffektusát? A Covid miatti világlezárást? Háborút a szomszédban? Nem lehet ezeket megjósolni, de felkészülni igen. Nem kell mindig és folyamatosan (nem lehet így élni), de turbulens időszakban több mint ajánlott. És ha azt látom, hogy ezektől bármi kitelik (ezt cáfolja meg valaki :)), el is képzelek bármit. Legalább annyira, hogy távol tartsam magam tőle. Az usd amúgy már 423. Egy év alatt 38%-os gyengülés. Biztos alapokon a gazdaság.
 • Alfa
  : aztán az egymilliárd billpengőről hallott-e már kend?
  Visszafizetik, hát persze, 5 éve ezt pofázom, hogy infláció általi kirablás következik.
 • Zoliahegyrol
  Eur allamkotveny vs 1szazalekos kamat a szlovak bankban a topic 😉 sztem jobb az a 8-10 szazalekos pemak
 • kissbéla
  Ha az EU nem ad pénzt, kérünk mástól:

  index.hu/belfold/2022/09/26/orban-viktor-parlament-orszaggyules-fidesz-kdnp-ellenzek-haboru-energiavalsag/orban-viktor-ismertette-a-kovetkezo-evek-terveit/

  Van itt olyan, akire ez nyugtatólag hat?

 • Ryuzaki

  Pont ugyanolyan uniós állampolgárok vagyunk, mint egy ausztriai osztrák vagy egy németországi német.


  A zemberek majdani nyugdíját elvenni nem volt büdös nekik, és politikailag se haltak bele.

 • Karl
  Jönnek az új állampapírok.
  BMÁP és PMÁP.
  portfolio.hu/befektetes/20220926/megjelent-az-uj-lakossagi-allampapir-itt-vannak-a-reszletek-568967
 • Flameboom
  Miért nem jó a Revolut Eurót tartani? Én személy szerint hamarabb bízok meg a Revolutban mint a szlovák ügyintézésben.
 • Asd
  Én azt nem értem, hogy aki tényleg fél ettől az miért nem a kiköltözést tervezi extra tempóban. Ha tényleg zárolják a deviza számlákat akkor itt nagyon gyorsan megáll az élet és rég nem látott folyamatok fognak lezajlani egyik napról a másikra. Ott már kevés lesz párezer euró egy külföldi számlán.
  Ez a szlovák bank mennyivel jobb, mint egy Revolut? Párezer euróra az is bőven jó.
 • gaborr
  tastyworks fogad wise ach direct debit átvezetést, én úgy használom magyarországról. 0 költség.

  én a szlovák számlanyitást nem értem főleg, hogy oda kell menni érte, minden szlovkákul van, bár korábban már javasoltam a fiót mint opciót, akinek szimpi, inkább bunq.com

 • Csaba_
  valóban kevés az esélye, viszont Magyarországon annyira nincs semmiféle jogbiztonság, hogy meg tudom érteni akinek ilyen jelenleg irracionálisnak tűnő félelme van és inkább elkezdi kifelé pakolászni a likvid vagyonelemeit az országból (főleg, hogy eléggé rapid ütemben távolodunk az EU-tól is).
 • porthosz
  pár ezer vagy tízezer euró külföldi bankszámlán pont pár ezer vagy tízezer euróval több annál mint akinek 0 van.
  Ha gyorsan kell futni, életet menthet, illetőleg időt tud adni hogy egy biztonságosabb helyen átgondold mit csinálj.

  Szvsz, érdemes mind valutát tartani mind devizát, mert a határőr (rendőr, katona stb) a bankkártyával nem megy sokra, ellenben a devizát meg nehezebb ellopni, szóval mindkettő hasznos.

  Az meg hogy mekkora az esélye egy ilyen vészhelyzetnek, kérdezzétek meg azt a pár millió ukránt aki eddig elmenekült

 • Nagy Peter
  Azért bunq-ról fintech-hez képest elég pocsék a közvélemény: trustpilot.com/review/bunq.com

  Tradícionális bankok jóval ritkábban zárolnak számlákat meg utalásokat véletlenszerűen. Lásd kiszámoló “Wise mondjon le” cikkét. Namost ők 4.5 csillagon állnak Trustpiloton. Akkor szerinted 2.6 csillagos bunq?

  Még ha az a sokkal sokkal ritkább eset elő is fordulna Fionál, elég nagy előny, hogy másfél óra autóval Pest környékéről mondjuk oda tudsz menni egy fiókba intézkedni, nem napokat vársz egy ügyfélszolgálatosra.

 • Gary

  Extrém sport. Más repülőből ugrik ki, mi maradunk 🙂

  Viccet félretéve: nem akarunk csórókeletimigránsok lenni, amíg nem muszáj. Illetve annyira nem tartjuk valószínűnek, hogy lépjünk. Annyira viszont igen, hogy a pénzünk egy része… permanensen kint nyaraljon.

  Egyik napról a másikra pont elég arra, hogy a legszükségesebbeket összepakold, majd füstölő gumikkal elhúzz a naplementébe.

  Amit meg kint kell megvenni, arra ott a szlovák Mastercard. 😉

 • 404? 440.
  “ Nem túl bölcs dolog abban az országban magyar állampolgárként számlát nyitni, ahol még érvényben vannak a Benes dekrétumok,”
  Annál nagyobb hülyeseg már csak egy elértéktelenedő pénzű országban tartani a pénzed, ahol a regnáló kormány a nyugdíjpénztárak
  Vagyonának ellopásával nyitott és hülyeségekra tapsolta el a pénzt.
  Kaptál elszámolást az ellopott nyugdíjszámlád egyenlegéről amire megesküdtek lesz?

  Nem? Akkor rendben.
  Még csak egy elméleti számra se vették a fáradtságot.

 • Csizkek
  “ visszafizetni az allam arra 0 azaz nulla esely van “

  Igy van, lasd Gorogorszag par eve:)
  De ha vissza is fizeti, kaphatsz a nyakadba barmikor egy 40% kulonadot mert csak. Barminor donthet ugy az allam higy nem valtja vissza lejarat elott. Ha epp gebasz van azonnal illikvid lesz a „penzed“, mert nincs akkor „masodpiac“. Es lehetne meg sorolni..
  tul sok dolgot lattunk mar a ner-tol.

 • Coolijo
  A családok pénzügyi vagyona-egy ezt ösztönző pénzpolitika esetén- bevonható a teljes helyreállítás pénzügyi forrásai közé. (Matolcsy 21.07.19)
 • Karesz

  Hogyan tudsz WISE-rol utalni a Tastyworks-re?
  En 2-3 hete kerdeztem oket, hogy miert nem hagytak jova az ACH keresemet, es irtak, hogy a WISE-t nem fogadjak el egyaltalan, szoval nem tudom az ACH-t beallitani sem. A reddit-en is lattam hogy sokan raktak ki screenshot-ot arrol hogy sorra dobja le oket a Tastyworks a korabban a WISE szamlajukkal osszekotott ACH utalasi opciot.
 • RDLDR
  Nem kuldoldi EUR szamlat kell nyitni, hanem elhagyni a sullyedo hajot.