Bankszámlanyitás Szlovákiában

2022-09-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újra nagy sláger a külföldi bankszámlanyitás, bár hozzátenném, sok esetben nincs túl sok értelme. Néhány (tíz)ezer eurót otthon is tarthatsz, azért kár számlát nyitni drága költségért máshol, ennél lényegesebben több pénzt pedig nagy pazarlás nulla százalékos kamatozás mellett bankszámlán tartani.

De mindegy, sokan szeretnének bankszámlát nyitni a magyar határok túloldalán.

Zoli Szlovákiában nyitott most számlát, volt olyan jó, hogy leírta a tapasztalatait. Következzen az ő levele:

A 2022. március eleji, Bankszámlanyitás külföldön poszt kommentjeit augusztusban végigolvasva én azt szűrtem le magamnak, hogy Budapesten élve (autó nélkül) Ausztriában nincs nagyon értelme próbálkoznom eldugott burgenlandi bankfiókoknál, hogy eurós bankszámlát nyithassak. Viszont Szlovákiában a kommentek három ingyenes EUR számlát kínáló bankot is említenek. Rákeresve ezen bankokra, azt találtam, hogy a 365.bank és az mBank csak szlovák nyelvű felületettel rendelkezik, míg a Fio Banka angol nyelvű internetbank és mobilapplikáció felülettel is várja az ügyfeleket.

Így végül bepróbálkoztam a Fio Banknál, méghozzá a legegyszerűbb módon: semmi előzetes e-mailezgetés vagy telefonálgatás, hanem megnéztem, hogy a legközelebbi bankfiókjuk Révkomáromban van, és augusztus közepén odautaztam nyitvatartási időben (délben egyórás ebédszünet lehetséges). Az óvárosban található bankfiók kicsi, két ügyfélfogadó asztal, egy pénztár, de összesen csak egy banki alkalmazott volt bent (még biztonsági őr sem volt), aki nagyon jól beszélt magyarul.

Csak annyit mondtam, hogy Magyarországon élő természetes személyként szeretnék bankszámlát nyitni, és ő bármiféle akadékoskodás nélkül, félóra alatt meg is nyitotta nekem a számlát, majd átment a pénztárba, ahol átvette a készpénzes befizetésemet, másfél héttel később pedig a budapesti lakcímemre megérkezett a bankkártya is. (Bankszámlanyitáskor 10 EUR-t be kell rakni, ezt elkülönítve tartják nyilván a folyószámla kimutatásokban is.)

A Fio Banka cseh alapítású bank, eredetileg netbróker szolgáltatásból (ebben már van magyar üzletáguk is) terjeszkedtek a bankszféra felé, teljesen ingyenes EUR számlacsomagot kínálva: se havi számlavezetési díj, se kártyadíj, sem tranzakciós költség, még a pénztári készpénz befizetés is ingyenes. Ami kockázat lehet: a Fio Banknak nincs saját ATM-je, és bár ők nem számítanak fel költséget az eurózónában bármelyik bank ATM-jéből való készpénzfelvételre, írásbeli kérdésemre leírták, hogy arra nincs ráhatásuk, hogy ha az adott ATM (vagy POS terminál) üzemeltetője költséget számol el az ATM (vagy POS terminál) használatáért.

(A számlanyitás óta eltelt egy hónapban a kártyával vettem már bécsi metrójegyet automatából és fizettem osztrák szálláshelyet internetes foglaláskor, ezek mind ingyenesek voltak, akárcsak az utalás a szlovák EUR számlámról a magyar EUR számlámra.)

A bankszámlát megnyitó alkalmazott felhívta a figyelmemet, hogy a bankkártyahasználat csak akkor lesz teljesen ingyenes, ha aktiválás után legelső alkalommal egy szlovákiai ATM-ből készpénzt veszek ki vagy egyenleget nézek meg. Minden egyéb első alkalmas esetben (pl. vásárlás) a rendszerük automatikusan beállít egy 0,30 EUR tranzakciós költség elszámolást a bankkártyás fizetésekre, és ezen utólag csak személyesen, bankfiókban lehet változtatást kérni.

Nekem sikerült ezt is kipróbálnom, mert a bankkártya megérkezése után (augusztus végén) Párkányban egy CSOB (exOTP) ATM-ben előbb egyenleget néztem, majd öt perccel később a pár méterrel arrébb lévő DM üzletben egy próbavásárlást is megejtettem, de sajnos a Fio Banka valamiért a vásárlást érzékelte az első tranzakciónak, és ezért rögtön fel is számította a 0,30 EUR-t. Ezt e-mailben is megírták nekem, amikor jeleztem nekik ezt a problémámat, úgyhogy végül (mivel útba esett), szeptember közepén betértem a Pozsony belvárosi bankfiókba, és ott elintéztem a javítást, most már ingyenes a bankkártya használatom is. (dombornyomott Mastercard)

Másik fontos dolog, hogy az angol nyelvű netbank és mobilapp felület mellett nincsen angol nyelvű szerződés, hanem minden papírt szlovák nyelven nyomtattak ki (a szlovákiai bankhonlapról letölthető hivatalos dokumentumok is csak szlovák nyelvűek), de a révkomáromi banki alkalmazott magától, illetve kérdéseimre is mindent készségesen elmagyarázott magyarul, hozzátéve persze, hogy ez nem hivatalos fordítás a részéről (tehát jogilag nem releváns a magyar nyelvű szóbeli tájékoztatás, csak a szlovák számít annak).

A pozsonyi belvárosi bankfiókban két alkalmazott volt, mindketten tudtak angolul. (Egyébként a Google Translate szerintem egész normálisnak tűnően fordítja magyarra a szlovák nyelvű banki szövegeket.)

A révkomáromi banki ügyintéző elmondta, hogy telefonon és e-mailben ne keressem őket, hanem szigorúan mindig a netbank vagy mobilapp belső üzenetküldő rendszerében írjak a banknak (szlovákul vagy angolul), amire ők már e-mailben válaszoltak nekem (meglepő módon magyarul, noha én angolul írtam nekik a belső üzenetet). E-mailben és a netbankban rendszeresen kapok szlovák nyelvű körleveleket, pl. ÁSZF változásról, de ezek sokszor csak az üzleti bankszámlákra vonatkozó körlevelek.

Ennyi a tapasztalatom a Fio Bankával, nekem megérte EUR számlát nyitnom náluk.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram