Jövedelem-kalkulátor

Bazsi ajánlott egy kalkulátort, ami a jövedelmed alapján kiszámolja, hány szegényebb, illetve gazdagabb ember él a Földön, mint te.

A használata egyszerű: Válaszd ki a legördülő listából Magyarországot (Hungary).  A “H” betűt nyomogatva is odaugrik.

Ekkor forintban fog számolni a kalkulátor.

Ezután írd be, hogy évente nettóban mennyit keresel, beleértve a prémiumokat, cafeteriat, minden hasonlót. (Havi nettó átlagkereset, szorozva 12-vel plusz bónuszok. Még egyszer: forintban kell beírnod.)

A “Show my result” megmondja neked százalékosan és számszerűen is, hányadik leggazdagabb ember vagy a Földön. A kalkulátor figyelembe veszi a vásárlóerőt is, vagyis hogy milyen árszint van az adott országban.

Egy magyar 143 ezer forintos átlagkeresettel (se cafeteria, se bónusz) te benne vagy a legtöbbet kereső 900 millió emberben, másként fogalmazva, a Föld lakosainak 87%-a szegényebb nálad.

A kalkulátor azt is kiszámolja, hogy óránként 894 forintot keresel, ez éppen tizenötszöröse az indonéz munkabérnek. (Itt random ad fel valami szegény országot), a fizetésed megfelel 44 kazah orvos fizetésének.

Ezeket az adatokat úgy éred el, hogy lassan húzod lefelé a csúszkát, rengeteg hasonló grafikon van még az ábrán.

Arra vagy kíváncsi, a vagyonod alapján hányadik vagy a sorban?

Menj vissza a lap tetejére és nyomd meg a “wealth” gombot az income mellett.

Megint válaszd ki Magyarországot (Hungary), írd be az ingatlanod értékét, az egyéb vagyontárgyaid (autó, nyaraló, bélyeggyűjtemény, stb.) értékét és a banki megtakarításaidat. Szintén forintban kell ezeket megadni.

Egy átlag magyar egy 10 milliós lakással, 5 milliós értéktárggyal és 5 milliós megtakarítással benne van az első 300 millió leggazdagabb emberben a Földön, vagyis az emberek 93,5%-nál vagyonosabb.

Lehúzva itt is a csúszkát, megtudhatod, hogy a vagyonod egy százalékából él egy szomáliai család két évig és  gazdagabb vagy, mint 76 bangladesi.

Azt mondom neked, mentsd el ezt az oldalt a böngésződ könyvjelzőjébe és akárhányszor rád tör a keserűség és a frusztráltság az anyagi helyzeted miatt, nyisd meg az oldalt és nézd meg újra és újra, hány milliárdan vannak nálad sokkal szegényebbek. Olvasd el megint, mennyi az átlagbér Ghánában, vagy Fülöp szigeteken és mindjárt rájössz, hogy nem sok okod van a keserűségre.

Egyébként az oldalt valami segélyszervezet üzemelteti, akiknek lehet adakozni. Ha érdekel a lehetőség, olvass utánuk.

Ennyi bevezető után itt találod a kalkulátort: globalrichlist.com

Share

85 hozzászólás

 • Körtefa
  Parádés május 1-jei felvonulás ingyen sörrel és virslivel. 🙂
 • Zsoca
  És már így is nagyságrendekkel jobban járt mint ha az EU-ba született színes bőrű (magyarul cigány) gyerek lenne. Hát még ha nem az EU-ba születik…
 • R3D
  De nehogy azt hidd, hogy máshol könnyebben jutsz lakáshoz. Ha így lenne, akkor a fejlett országokban nem létezne az albérlet fogalma. Írországban dolgoztam, onnét tudom, hogy ott pl. 35 évekre adnak lakáshitelt. Ennél még Mo.-on is rövidebb futamidőkre adnak lakáshitelt.
 • Hasonló téma képekben:
  offline.hu/kikapcs/2013/09/micsoda-kulonbseg-markas-cuccokkal-
  pozolo-bennszulottek
 • Almos Jozsef
  Ha 12000 GBP-t írok be, akkor 360 milliomodik vagyok, ha 4.2 millió HUF-t, akkor a 83 milliomodik vagyok. Pedig ugyanaz a pénz. A $PPP-ben a különbséget szerintem nem kell keresni. USA+Kína+UK+Németország együttesben biztosan több, mint 83 millió jobb módú él. A 12000 GBP, pedig nem sok mindenre elég UK-ban…
 • bobsys
  Krux szerint:
  Ez a $PPP érdekes, hogy vajon hogy jött ki, de a magyar átlag 2.5x-ese a fizetésem, és szerintük kb. a 60 000 000. ember vagyok keresetből.
  Én meg nem hiszem el, hogy csak 60 millió ember él nálam jobban. Szerintem USA,UK,DE min. 30%-a jobban él nálam,ez jóval több mint 60 millió ember.

  Meglepo, de az USAban az egyeni bevetel kevesebb mint $25 000/ev az emberek 48%nal. 75$ pedig kevesebb mint $50 000 fizetesert dolgozik

 • Hitel
  ..Imádom a kalkulátorokat.
  Benne vagyok az első 60millióba az éves jövedelmem alapján
  🙂
  Meglepően jó eredmény, bár én nem szoktam sírni de ettől függetlenül szívesen lennék az első 1000 ben is.
  🙂

  A másik részét nem néztem mert az értékeimet ha X-nek veszem akkor a lakáson lévő hitel ehhez viszonyítva 0,6x így itt nem tudok “tisztán számolni”

 • Szilvi
  Az mindegy, mert akkor írd be a befektetéseidből származó cashflowt éves szinten. Tök mindegy ebben, hogy honnan jön a jövedelmed, a kérdés az, hogy évente mennyit kapsz – akár fizetésként, akár befektetésből.
 • Én
  Igen, erre írtam máshol hogy a szerző nincs tisztában a viszonyokkal, mert ő olyan környezetben él ahol lehet ezek a számok inkább nevetségesek, de többet nem mert írni. Még Budapesten is elég durva számok, ahol az ingatlan drága, de vidéken, netalán falun … Ingatlan 2 millió, ingóság 500k, megtakarítás 0. És ez még mindig nem a legalja.

  Ha ezt egy karitatív szervezet üzemelteti az lenne a csoda ha azt írná ki: Csóró vagy, itt jelentkezhetsz segélyért.

 • Én
  Pontosan. Volt egy filmsorozat: Európa kék szalagja a Duna. 1999-2000 -ben végig evezték a Dunát, Németországból a Fekete tengerig. Romániában találkoztak vályogvető cigányokkal (2000 -ben!), de sokkal boldogabbnak tűntek, mint az átlag magyar. Sokat beszélek itteni asszimilálódott cigányokkal – megsúgom utálják a roma kifejezést, ők cigányok saját maguk szerint – és ők is azt mondták: Jobb volna az az élet, legalábbis semmivel nem rosszabb. Ők az élelemért hajtottak, mi a telefonszámláért. Gondoljuk meg, hát nem ugyanaz? Nem egy LCD TV, drága autó a kulcs a boldogsághoz.
 • Benőke
  Remek móka, de nekem valahogy gyanús. Túl magasra taksál… Vagy ennyire marha jó fizu lenne egy 200.000 nettó? Top 374 millióba pakolja ezt. Pedig nyugatabbra ez egy vicces fizetés.
 • Kiszamolo
  A kiadásaiddal is kalkulál (vásárlóerő). Idehaza olcsóbb a ház meg az albérlet és a fodrász is.
 • R3D
  A vagyon szerinti számolásnál írja is, hogy az ingó- és ingatlan vagyont terhelő hátralevő hiteltartozást le kell vonni az értékükből. Úgy tudsz “reális” számolást végezni.
 • R3D
  A fizetések szerinti rangsorolást egy 2008-as World Bank-es felmérés adatai alapján csinálja. És ugye pont akkor hágott a csúcsra a munkanélküliség világszerte. A vagyon szerinti rangsorolást már 2012-es adatok alapján végzi, annak már pontosabbnak kell lennie.
 • István Ujj-Mészáros
  Itt vagyok én. Engem simán elküldött a belgyógyász, mert nem sürgősségi problémám volt. Kioktatott, hogy szokjak le a cigiről, vagy ne igyak, de nem igaz, hogy nem lehet kifizetni azt a havi 6300 forint biztosítást. Sajnos se nem dohányoztam, se nem ittam, sem nem buliztam. Sőt, akkor már egy éve a tévére se fizettünk elő, és a netet is ingyen kaptam a szomszédtól.
  Persze, sürgősségi ellátást adnak, de kívánom, hogy ne kelljen mondjuk fogorvoshoz menned, ha nincs biztosításod, mert akkor bizony nem fogsz tömést kapni ingyér.
  Tudom, akinek van, az el se tudja képzelni, hogy van olyan, akinek tényleg nincs.
 • István Ujj-Mészáros
  Erről annyit, hogy kilyukadunk az előző cikkhez, amiben le van írva, hogy ha nem felel meg a fizetésed, nem vagy kötelező annyiért odaadni magad. Én nem adom magam nettó 110 ezerért egy olyan cégnek, aki engem kér meg, hogy lódítsak, ha az EU-s pályázatot ellenőrzik, mert én csináltam valami olyat, amin a százmilliós pályázat múlik, és azt kell mondanom, hogy az már egy éve működik. Szóval, az én választásom, hogy elmegyek-e ennyiért dolgozni vagy sem, de én nem megyek, és haragszom is arra, aki elmegy. Mert pénz az éppenséggel gyakran lenne, csak nem szándékoznak az alkalmazottnak adni. Inkább vesznek a vezetők maguknak gyönyörű cégautókat, meg kiveszik a több tízmilliós osztalékot. Ez nekem így nem megy. Inkább próbálkozok a saját lábamon állni.
 • István Ujj-Mészáros
  Akkor én egy ilyet fogtam ki annak idején. Simán elküldött. Amit nem is éreztem logikusnak, hiszen tényleg bevasalják visszamenőleg a pénzt.
 • István Ujj-Mészáros
  Van gyereked? Nem könnyű ezt elmagyarázni, ha az osztály fele iPhone-nal rohangál. De ha van rá valami tuti módszered, oszd meg velünk, mert az tényleg hasznos lenne.
 • Zsoca
  Amúgy meg teljesen felesleges ez a kalkulátor meg a harmadik világ országaival való összehasonlítás, én a rinyacunamis rokonaimnak csak annyival szoktam érvelni hogy “mit rinyálsz, 4 és fél millió MAGYAR ember él a létminimum alatt, hozzájuk képest neked nincs okod panaszra”. És az előttem kommentelőknek írom hogy itt már nincs helye a vásárlóerő összehasonlításnak, meg hogy más az éghajlat és a többi. Ugyanaz az ország, ugyanolyan feltételekkel.
 • István Ujj-Mészáros
  Ezzel én teljesen egyetértek. Ráadásul azt is tegyük hozzá, hogy van, ahol az emberek megpróbálnak felelősen dönteni arról, hogy vállalnak-e gyereket, és van, ahol nem gondolkoznak ezen, viszont sírnak, hogy nincs kaja.
 • Okoska
  444.hu/2013/09/25/csokolom-marika-neni-tessek-mondani-hany-nagyfroccs-jon-ki-harommilliiard-forintbol/

  Kicsit off, de ezt olvastad, Kiszámoló? 🙂
  Vajon mit fog kezdeni a nyereménnyel?!

 • Saskal
  Szerintem a fentieknél sokkal egyszerűbb a mondanivalója az oldalnak. Nem számít mennyire pontos a számítás, vagy milyen adatok vannak figyelembe véve. Az üzenet (nekem legalábbis), hogy ne azon bánkódj mid nincs, hanem értékeld amid van. Kaptál egy közepes hátteret Magyarországgal, hogy kihozd magadból a legtöbbet, s lehetőséget, hogyha úgy gondolod, hogy mást szeretnél máshol csinálni, akkor menj és tedd meg. Korábbi cikkel is egyetértek, mindenki a maga életének kovácsa. Állj fel a székből és tedd meg / tegyél azért amire vágysz!
 • Benőke
  Világos, de valahogy akkor sem érzem teljesen reálisnak az értéket…
 • Zabalint
  Mondjuk országon belül sem mindegy, mert ha egy átlagos, kis családos modellben élő városlakó jövedelme hirtelen a falusi nélkülözőkére esne, tetézzük ezt egy hitellel vagy albérletben lakással, hogy nehogy azt lehessen mondani, eladja a házát és faluba költözik, akkor bizony utcára kerülne és éhezne, míg ugyanabból a jövedelemből szegényen, de megél az a falusi ember, aki fával fűt, amit tud, megtermel magának, és sokkal kevesebb a kötelező költsége.

  A helyzet az, hogy a mai európai városi ember már képtelen lenne olyan jövedelemből nem éhen halni, amennyinél a Föld lakosságának a 80%-a kevesebbet keres, mert egészen más közegben szocializálódott, más képességekkel rendelkezik.

 • pdw
  Mar ebbol a cikkbol is latszik hogy el fogja verni mindet aztan tunteto devizahitelesse valik.
 • kannavarro
  Igen. Akinek a térbeli összehasonlítás kevés, tegyen egy kis időbelit és kérdezze meg idősebb rokonát a bármelyik múlt időpontbeli Magyarországról. Unokatestvérem velem egyidős fia petróleum lámpa mellett olvasva végzett iskolát, tanult szakmát(70-es évek, Pest megye), de nem sírt fele annyit sem, mint ma az, aki nem tud mobil telefont cserélni két évente.
 • chaser
  “mondjuk csak az új generációk (iPhone5, Galaxy S4, stb.) az jóval több mint 60M db, és én nem tudnám kigazdálkodni.”
  Elég csak a környezetemre nézni. Tele hitellel,marad vagy 100e HUF elkölthető jövedelme, de megveszi a drága divat préselt tepsimobilokat, amik 12 óra alatt lemerülnek. De kell nekik!Azt veszem észre h 1 igazi üzletember nem is feltétlenül vesz ilyen kézben el nem férő kacatot, hisz mobilcélra nem alkalmas,de egy notebook közelébe nem ér. Úgy, hogy ez nem jó indikátor. Most tervezem mobilvásárlást,és megvehetném kp-ra a kártyafüggetlen divatmobilt (ellentétben a divatprolikkal, akik 24 hónapra tudják csak, és ezzel választ is kaptál miért is van ennyi ilyen mobiltelefon), de nem teszem, mert hamar lemerül, rossz fogni, a funkciók nagy részére nincs szükségem, amire meg van arra jobb a notebook, és mivel ez már lassan egy szánalmas réteg védjegye lesz, így inkább nem kell!
 • jurta
  Ez eléggé igaz!

  És ha a vadász/gyűjtögető életmódon már túlléptél, még akkor is lehetnek állataid, amik ingyen szaporodnak (hús, tej, szőrme), meg terményeid, amiket el is lehet vetni, nemcsak megenni. Na és mindezek sok mindenre el is cserélhetők. S akkor még mindig nincs egy fillérem sem. 🙂

 • Szarkóma
  Az nem jut eszébe senkinek, hogy a szegény országok földönfutói jelentős számban földművesek, és nem JÖVEDELEMBŐL élnek, hanem a földből?

  Hogy akár 150 éve Magyarországon is falun alig volt jövedelme a parasztnak, mert megtermelte az élelmiszerét, megépítette a házát, és csak a termékfeleslege eladásából volt pénze, amin megvehette a csizmáját, kaszáját, kifizethette az orvost …stb.?
  Minimális “annual net income” mellett sem nyomorgott…

 • Kiszamolo
  Nem nyomorgott? Csak éppen “3 millió magyar tántorgott ki Amerikába”, biztos a fene nagy jólét miatt. 🙂

  Ha úgy kéne élni ma valakinek, ahogy ők éltek akár csak 60-70 éve, biztos kiborulna a bili.

 • Szarkóma
  1. 150 éve biztos nem tántorgott ki 3 millió…
  2. A 3 millió kitántorgott többsége hazajött az álmok földjéről.
  3. A kötözködés ellenére remélem tiszta, hogy az éves nettó jövedelem nem egyenlő a megélhetéssel.
  Prímán meg tudsz élni, ha megtermeled a megélhetéshez szükséges javakat, és ettől még ott szerepelsz az 5 % koldusszegény között.
 • Gábor
  Ez aszongya, hogy: “Your monthly income could pay the monthly salaries of 38 doctors in Pakistan.”
  Azt azért nem hiszem! Kb. 100.000 forintról van szó.
  Ez jól lerombolta, ami szinte sikerült, hogy módosnak érezzem magam. :))
 • mesterséges unintelligencia
  Magyarországon egy átlagos felnőtt személyes vagyona körülbelül hatmillió forintra rúgott az idén – derül ki a Credit Suisse éves jelentéséből, a Global Wealth Reportból. Ennek kevesebb, mint fele lehet ingatlan, vagyis a svájci bank szerint átlagosan 2-3 millió forint parkolhat egy-egy ember bankszámláján vagy befektetési számláján. (…) A bank kutatása szerint ez a vagyon tekintetében annyit jelent: a magyar felnőttek kétharmada milliomos: ennyi embernek van legalább kétmillió forintnyi vagyona. Húszmillió és kétszázmillió forint közé esik körülbelül 395 ezer ember vagyona. A milliárdosok száma pedig ezrelékben sem kimutatható. Minden öt emberből kettőnek nincsen értékelhető vagyona, vagyis kevesebb, mint kétmillió forintja van.

  fn.hir24.hu/gazdasag/2013/10/10/ennyi-milliomos-van-magyarorszagon/~~fokusz

 • mesterséges unintelligencia
  fn.hir24.hu/gazdasag/2013/10/20/europa-legszegenyebbjei-kozt-vagyunk/~~fokusz
 • KOLOPAPA
  Találó mondás:

  Mindenki a maga szintjén nyomorog!

  Ez szerintem összefoglal mindent! 🙂