Ukrajnában helyzet van

2013-09-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A hét fő híre, hogy Ukrajnát a Moody's egy osztállyal lejjebb sorolta a hitelminősítési listáján (a másik két minősítő nem tette meg.)

Ez nem lenne nagy dolog, csak éppen Ukrajna a "B" szekció alján volt (egyébként csak eggyel alattunk), így ezzel a "C" szekció tetejére került, ami már nem túl előkelő helyezés. Sőt, a Moody's negatív várakozást fogalmazott meg, ami azt jelenti, hogy akár még tovább ronthatják a megitélését.

Ukrajna sok tekintetben sokkal jobban áll, mint Magyarország, az államadósság messze a fele sincs, mint a magyar, a munkanélküliség sokkal kisebb, mint idehaza és a recesszió is elkerülte az országot az elmúlt években.

Azonban az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát mesterségesen a dollárhoz kötötték és évek óta fix az árfolyama.

Ennek az állapotnak a fenntartása rengeteg devizát emészt fel a jegybank devizatartalékaiból, ezért vészesen lecsökkent az ország devizatartaléka, mindössze két és fél havi import fedezésére elegendő a devizatartalék.

Ha ez kevés, a jövő év végéig 10 és fél milliárd dollárnyi lejáró devizás államkötvény után kell fizetni, ez a jelenlegi tartalék bő fele.

Ha engednék a hrivnyát leértékelődni, ahogy ez történt 2008-ban, akkor megoldódna minden gond, csakhogy ott is devizás a hitelek mintegy majdnem 70%-a. A nem teljesítő hitelek aránya már most is 35% feletti és a leértékelés után további romlás várható. (A magyar adat is csak egy lehelettel jobb, 32%. Ebben a 90 napnál kevesebb és régebb óta késedelmes hitelek is benne vannak.)

Ha minden kötél szakad, ott van az IMF hitel, csak az ország vezetőinek ott is fontosabb a következő választás 2015-ben, ezért kérdéses, meg tudnak-e egyezni.

Szerintem a helyzet nem annyira rossz, mint a mostani cikkekből az sugárzik, persze az alacsony devizatartalék tényleg veszélyes, de ez a helyzet már évek óta. A pánik hatására húsz havi mélypontra esett az ukrán államkötvények értéke, persze ez másik olvasatban semmivel se rosszabb a helyzet, mint másfél éve.

Úgyhogy aggódni van miért, de azért pánikolni szerintem felesleges.

Update: Egy ukrán bankár véleménye itt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram