Nálatok mi a helyzet?

Az ember mindenfélét hall, hogy mi a helyzet most a gazdaságban. Leállás itt, fizetéscsökkentés ott, elbocsátások, esetleg pont fordítva, ki sem látszanak valahol a munkából.

Írd le a hozzászólásokban, nálatok mi a helyzet? Mi a pillanatnyi helyzet, amit tapasztaltok és milyenek a kilátások? Elvették a bónuszt? Vagy éppen még többet is fizettek? Elbocsátották nemcsak a bérelt munkaerőt, de a régi kollégákat is, esetleg pont fordítva, kerestek embert? Úgy érzed, remeg a te helyed is, vagy szerinted nincs mitől tartanod? Nehéz, de meg fogjátok oldani?

Meddig láttok előre, tudjátok-e vagy foglalkoztok-e már azzal, mi lesz, ha a mostani munkák kifutnak?

Milyen szektorban dolgozol, mekkora cégnél, mivel foglalkoztok?

Ha kellően sokan leírjátok a tapasztalatotokat, akkor ha nem is egy reprezentatív, de azért valamennyire használható képünk lesz, ki hogy érzi most magát a munkahelyén és mennyire optimista vagy pesszimista a jövőkép.

Előre is köszönjük, ha megosztod velünk a helyzeteteket.

Share

328 hozzászólás

 • szatti
  Nálunk egyelőre nem változott a helyzet, nincsenek túl jó kilátások, de inkább pesszimista a várakozás (szoftverfejlesztés szolgáltatás iparágban)
 • L70
  Munka változatlan, de teljes home office. Nekem nagyon bejön, hogy nulla utazási idő van. Nem bocsátottak el senkit. Jövedelem változatlan, és bevallom, fogalmam sincs mennyire stabil a helyzet, nem látok előre túl sokáig. Bár ez nálam mindig így volt évtizedek óta. Nem aggódom, mert van jelentős megtakarítás.

  Alig költünk valamit, mivel alapvetően betartjuk a kijárási korlátozást. Az változott, hogy otthon főzünk minden napra, és kezd beállni egy egészen kellemes változatos étrend. A gyerek home school-ja is kezd beállni, ez volt a legnagyobb kihívás a családban.

 • Kiszamolo
  Kellene az is, milyen munkakör és milyen cég.
 • Baltazár
  Folyamatos a felvétel. A hr szárnyal, végre van választék – gondolom olcsó pénzért is.
  Vidék, multi.
  Bónusz szerintem elszállt, mert a növekedés el fog maradni. Kiváncsi vagyok bonusz nélkül hogy veszi rá az embereket, hogy bonusz célokért küzdjenek…
 • ob
  Szabadúszó online marketing kivitelező vagyok (weboldalak, értékesítési tölcsérek, ecommerce oldalak, stb.) – tele melóval. Épp árat emeltem a COVID-19 előtt, ráadásul elég nagyot (az eddigi 10.000 Ft/óra munkadíjról 25.000 Ft/órára) és az azóta kiadott 13 árajánlatomból 12-t elfogadtak.

  Az öcsém Audinál CNC esztergályos: 9. hete nem dolgozik, felváltva van fizetett szabadság, állásidő, fizetetlen szabi. Az összes bérelt munkaerőt elküldték a részlegükről + az összes határozott idős szerződéssel foglalkoztatottat, amint lejárt a szerződésük.

  A barátnője szintén az Audiban dolgozik, de ő büfé pénztáros és nem az Audi alkalmazottja, hanem (talán) a Sodexoé. Mindenkit elbocsájtottak, csak a vezetők maradtak. Aztn a héten az újraindulásra visszahívtak 15 embert a 100-ból, akit elküldtek.

  Apósom kamionsofőr: 8-ról 9-11 órára nőtt a napi munkaideje, a bérét 50.000 Ft-tal csökkentették.

 • Geristtam
  Közbeszerzések mennek ott van bevétel,de lesz nadrágmeghúzás….iparkamarai kapcsolat azt mondta hogy rálátnak a kkv-ra és a 25 fő alatti cégeknek max 2 havi tartaléka van,nem több!
  ITs százfős cég vagyunk Évi 3Mrd bevétel!
 • Laca
  Saját IT cégem van egy nagy külföldi megrendelővel. Levagta a budgetet felére. Remelem majd visszatolja.
 • csizkek
  Nemzetkozi multi, szolgaltato szektor (valsag altal csak kozvetetten erintett). Kb. 10 EU-s orszag, Mo. is. En Nemeto. Egyelore az en csoportomban nincs leepites, de ez csak a miatt mert egyebkent 2-vel kevesebben vagyunk eleve. Betolve a 2 pozi nem lesz. Csoportszinten fejlesztes-beruhazas csokkentes, egyelore 1 szamjegyu, de ez meg csak az elso lepes es mar ez is 100mios tetel EUR-ban, EU szinten. Az osszes nem letfontossagu business utazas letiltva mar Oktoberig(!), meg a top management utazasi kerete is elveve. Online atalllas, home office(eddig is volt, de most mar HO tobblet) es miutan kiderult hogy ez tud mukodni, mostmar azon megy az agyalas, hogy csokkentsek az iroda berleteket. EUs nagyvarosokrol beszelunk, ezert az utazasi koltsegek es es tervezett kov eves iroda berletek felmondasai szinten 100mios EUR tetelek EU szinten.
 • Peter
  Tudom, itt a munkahelyekre vonatkozott a kérdés, de. Én magamnak csináltam munkahelyet kb. 10 éve, amikor a kedves HR-eseknek nem voltam elég jópofa és trendi hogy felvegyenek.. Na, abból kiválóan megéltem, a HR-esek fizetésének háromszorosát-négyszeresét biztos megkerestem. Jó sokat félre is tettem, és most abból élek, és meg tudok még élni pár évig. Mert most 0 bevételem van. Csináltam egy másik munkahelyet is magamnak most, daytradelek tőzsdén, egyelőre nem is rosszul, persze lehet egyszer elvesztem minden nyereségem, de időtöltésnek addig jó, míg ismét működni nem fog a területem, amiben az egyéni vállalkozásom van.
  Sok barátom, ismerősöm vesztette el a munkahelyét egyébként (vagy fizetés nélküli szabadság, vagy konkrétan munkanélküli lett), és más vállalkozó ismerősöm is nullázta a bevételét, csak neki tartaléka sincs. El kéne engedni már a vírust.
 • Daisy
  A fizetésem nem változott, munka is van bőven. A befektetői pénz lehívása (startupnál vagyok) viszont problémás lett, mert nem lehet találkozót szervezni, így minden kínosan lassú lett. Remélem azért nem fognak késni a következő fizetések.

  A páromat fizetetlen szabira küldtek az elején (webshop), de annyi lett a rendelés most, hogy mindenki ráér, hogy végül mégis minden nap dolgozik, kevesebb óraszámot, de teljes fizetésért.

 • gffg
  nalunk nincs fizucsokkentes, de az eves szabi felet ki kell venni juni vegeig (autoipar, k+f); ezen felul kotelezo home office, amit kozel 2 honap utan a tobbseg mar-mar meg is szeretett.
 • DM
  Biztosító/IT. Munka dögivel, emberhiány, most volt fizu emelés.
 • alkalmazott
  Egy telekommunikációs szoftverfejlesztő cégnél dolgozom, külföldi piac a célközönség, kb. 2000 dolgozóval a budapesti kutatás és fejlesztési központban. Mindenki otthonról végzi a munkát. Nálunk a béreket eddig nem vágták meg, a bónuszok is kiosztásra kerültek, sőt még a legjobban teljesítő kollégák plusz bónuszban is részesülünk a következő hónapban. Én még nem érezném, hogy kevesebb lenne a munka, rengeteg új funkciót fejlesztünk, ráadásul 2021-re is be vagyunk táblázva, de meglátjuk mit hoz a jövő….
 • szofter
  Multi budapesti SSC-je. A tavaszra tervezett fizetésemelés elhalasztva őszre (de a bónuszt megkaptuk), és új dolgozókat nem vesznek fel, de cserébe az az ígéret, hogy amíg átvészelhetőnek látszik a helyzet elbocsátások nélkül, addig nem rúgnak ki senkit. Március közepe óta mindenki otthonról dolgozik.
 • barna
  Építészeti tervezés, egyéni vállalkozó

  Munka van még, de látszik a vége. Hasonlóra számítok, mint 2008-ban. Az új építések helyett jöttek az átalakítások, belső felújítások.

  A kivitelezések még mennek év végéig van kifutó projekt.
  Tervezési munka 1-2 hónapnyi van még biztosra.

  Takarékoskodtunk, így reméljük nem lesz gond pár hónap kiesés, visszaesés.

  Az építőipar olyasmi, mint egy gőzmozdony, lassan mozdul. Akár megállás, lassulás, vagy gyorsitasrol van szó.

  Abban bízok, ami meg van ígérve (Máté evangéliuma 6,25-34), hogy a szükséges meglesz.

 • lvjtn
  it rendszerfelügyeletet végzek “katonailag védett” cégnél, itt nemhogy csökkenés nem volt a bérekben, de március végén hozzánk vágtak egyhavi fizetést bónusznak, hogy abból oldjuk meg a maszkot, fertőtlenítőszert, amit csak akarunk, de ne merészeljünk hiányozni vagy bárkit is lefertőzni. kivételesen ezt a bónuszt el is költöttem (amúgy 10% a megjelölt célra bőven elég volt), mivel 4-5 évi fizetésemnek megfelelő megtakarításom van

  a hálózatos rendszermérnökök azért parázhatnak, mert úgy néz ki, fele annyi emberrel is elvégezhető a szükséges munka, náluk lehet elbocsátás később

  szinte minden közvetlen munkatársam (8-10 fő) felesége, barátnője vagy szülei 25-50% jövedelemcsökkenést szenvedtek el. a körükben (bolti eladó, tanár, fodrász, önkormi alkalmazott, köztisztviselő, könyvfordító, autószervíz helpdeskes) nem elbocsátás, hanem a csökkentett munkaidő/munkabér dívik

 • Béla
  Magyar IT cég, kb 40 emberrel, elbocsájtás nem volt, sőt, brutál pörgés.
  Én középvezetőként HO ide vagy oda, itthonról két hét alatt 60 túlórát toltam, azóta sem sokat csökkent a munkamennyiség. Extra prémium beajánlva.
 • Kezdő
  Kijelentve március 16 tól. Úgy hogy az ügyfélkapuról tudtam meg. Papír se volt még aláírva. Vendéglátás
 • A.
  Autóipari szoftverfejlesztő cég, cég 40%-át leépíték éppen.
 • Loggan
  Bankban dolgozom, a legnagyobb magyar tulajdonú zöld logós központjaban. Projekteket vezetek, üzleti és IT tartalom is van ezekben. Március 13 óta a lakásban vagyok, home officeban. Fizetés nem változik, az elnök még az elején írt egy levelet, hogy ne aggódjon senki, stabil a helyzet. Nem tudok róla, hogy elkuldtek volna bárkit, az igazgatóságunkon még felvétel is van. A projektek szerintem lassabban mennek, de azért haladnak. Ez a full remote uzemmod sok dolgot nehezít, szerintem kB 70, nagyon max 80%-át tudjuk megcsinalni annak, amit gondolunk. Ezt tolerálják, ami azért jó. Jelentős megtakarításom van, nem izgulok. A szüleim nyugdíjasok, ők sincsenek sztem veszélyben anyagi szempontból.
 • HitelesAndrás
  Hitelszakértőként dolgozom. A március közepi két hetes visszaesés óta újra indult az élet. Babaváróból annyit közvetítünk ki, mint nyáron, és szép lassan a jelzáloghitel mennyiség is visszaáll.
  Hatan dolgozunk.
 • DontPanic
  Multi, középvezető, élelmiszeripar.

  Válság álló iparág plusz a konkurenseknek gyártási nehézségei vannak, így még plusz piacot is nyerünk. 10% feletti év/év alapon a növekedésünk.

  Ennek köszönhetően elbocsátásról szó sincs, ki se látszunk a munkából, éves béremelés is megvolt mindenkinek, pedig már napirenden volt a covid19 ekkortájt.

  Persze előbb vagy utóbb a mi termékeinkből se fognak annyit venni, illetve a bérek se fognak nőni ha a makrogazdasági helyzet nem indokolja. Szóval ha elhúzódik a válság, el tudom képzelni hogy személy szerint is érinthet a válság.

  Eddig tehát másokhoz viszonyítva “jól” is jártam, mert a viszonylag magas bérem, cégautóm változatlan formában megmaradt. Sajnos sokan ezt nem mondhatják el…

 • Cartman
  Szoftverfejlesztés, a helyzet változatlan, szerettem volna felvenni még ket kollégát, de a bizonytalan helyzet miatt letettem róla egyelőre. Jövőnk attól függ, Vietnámban és főként Japánban hogyan sikerül kezelni a járványt. Kihasználva a helyzetet, gőzerővel dolgozunk azon, hogy az ázsiai partnerünk partnerei minél előbb tudják digitálisan növelni a bevételeiket. Egyikük csőd közelben van, remélhetőleg időben végzünk és az ötlet is megnyerő lesz az emberek számára is. Vietnámban már kinyitottak, Japánt pedig figyeljük. Eközben Kína katonai állomásokat telepítget a dél-kínai tengeren, amiről nem igazán olvasni a sajtóban érdekes módon, a térség országai elég idegesek most emiatt elmondásuk szerint. Szóval érdekes heteknek nézünk elébe. Több évre elegendő pénz mind a cégben, mind saját zsebben, maximális a nyugalom. Ha esetleg pár hétre leállunk, dolgozunk a belsős videojátékainkon. 🙂
 • Ordas
  Irodaházakkal foglakozunk. Sok a meló, talán több is. Sok elvarratlan szál lezárható. Az idióta bérlők ellenben nem hiányoznak, lévén be sem járnak. A 2000 fős irodaházban jó, ha 60 bérlő bejön. Szóval tök jó. 3-4 évente kéne ilyen helyzet. Felvátva otthon, ill az üres irodaházban.
  A cég megrendelései megvannak.
  Egy negatív dolog van, bónusz fizetést elhlasztották. De a fizetések időben jönnek.
 • Carabelly
  (Fogaszati anyagokat gyártó multi)

  A legtöbb fogászati rendelő vagy becsukta a kapukat (magánszektorban 70%-uk), vagy mindösszesen sürgősségi ellátást biztosít, ami a esetleges fájdalom megszűntetését-kezelését jelenti. Egy olyan cégnek, amely nem forgalmaz/gyárt védőfelszereléseket, fertőtlenítőt, szinte felér a katasztrófával. (gyorsan ráállhattak volna, de nem) Ebből kifolyólag 0-ra esett vissza a forgalmunk. Már az első hónapban a sales-es kollégák fizetése 50%-al csökkent, ami valljuk be kicsit visszás, hiszen közben a management nem csökkentette a saját fizetését. Legyünk őszinték, a managementnek -50%, vagy úgymond a létra alján lévőknek -50%…nem mindegy. Miért nem egyetemlegesen viseljük a terheket?! Válságban ismerszik meg a jó vezető igazán…kinek mi a fontos, az emberek, akik majd kihúzzák a céget a válságból (ha maradnak),…..vagy a saját pillanatnyi zsebe?

 • Ádám
  Mindketten programozók vagyunk.

  A feleségem cége nem dúskál a projektekben. Szinte az elején mindenkit 2 órára jelentettek be és a maradékot borítékban fizetik ki. Összességében a “nettót” 10-20%-al csökkentették. Azóta ismét 10-20-os csökkentést kértek mindenkitől.

  Multinál dolgozom a korona után kaptunk egy jó nagy bónuszt. Azóta szó nélkül kaptam 5%-os emelést.

 • BBalázs
  Audi,Győr – járműgyár(karosszéria üzem)

  Kb március közepe óta nincs termelés,múlt héten indult újra mindkét felén(A3/q3) a gyártás egy műszakban. Az a3 rész alapból is így termelt,a q3 meg ugye új tipus,menne az 3 műszakban,elvileg beszállító végett nincs rendes termelés. Azért majd kiváncsi leszek a megrendelési számokra.

  Határozott szerződésesek a lejárat után,külsősök nagy része most elküldve.

  Idén kialkudott nyaralási pénz(br130000) átváltva szabira,meg a 13havi fizetés nagy része is szabivá alakul. Szerintem elég jól kezelik, mondjuk van is tőke a cég mögött.

 • Baking Brad
  Média/TV. Teljes home office március közepe óta. A homeoffice egyáltalán nem volt jellemző nálunk, az utóbbi egy évben kezdték a rendszert kidolgozni, és fokozatosan beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, úgyhogy nálunk ez egy éles teszt lett most így. A munka és fizetés változatlan, elbocsájtás nincs. A kilátások egyelőre nem borulátóak.
  Személy szerint én élvezem az itthonlétet, és hogy nem kell munkába járással az időt töltenem. És eddig is sejtettem, hogy nincs rám túl jó hatással, hogy open officeban kell dolgozni, de durva volt rádöbbenni arra, hogy ez mennyi stresz és mennyi energiát szív el. Most sok olyan dologra marad így időm és energiám, amire amúgy már nem maradt korábban. Én azt a közhelyes tábort erősítem aki kovászolt kenyeret süt, naponta edz itthon és mellette új dolgokat is tanul.
 • Gábor
  Multi, autóipari beszállító, irodai pozíció, Budapest. Pontosabb pozíciót nem írok, mert egységesen mindenkitől megvonták évvégéig a SZÉP kártyát de más, pozíció specifikus változás nem történt, fizetéseket eddig nem bántották. Most úgy tűnik, hogy a jövő évi bónusz is ugrott, de munkák egyelőre nincsenek veszélyben.
  Jövőre induló projekteket továbbra is készítjük elő, úgyhogy szerintem a cég volumen csökkenéssel igen, de kevesebb projekttel nem számol.
  Az én munkám egyelőre nincs veszélyben, de amúgy is van kb. 5 havi vésztartalékom, ami elég jó stressz oldó.
 • Karina
  KKV szektor, könyvelés, létszám 25 fő alatti, munka mennyisége nem csökkent, érkeznek újabb ügyfelek is. Elbocsátás nem volt a cégnél. A fizetésem eddig nem csökkent és utalás se volt arra, hogy a jövőben terveznék. A vezetőség jelezte, hogy van tartaléka a cégnek, nem kell aggódnunk (persze azt nem tudom hány havi). Március óta home office, nálunk egyelőre nem érzékelhető a válság szele.
 • kodex
  Nem írnám ki a cégnevet de: magyar tulajdonú, építőiparhoz, villamossághoz kapcsolható alapvetően disztribútor cég, 50+ feletti létszám, hitel nélkül, biztos lábakon, tavaly (is) rekord több Mrd feletti árbevétel. Idén Q1ben semmit sem látszik a Covid hatás, sőt nem kicsi (!!) emelkedés van. Valszeg ez kitart, lassuló ütemben Q2ben is – hogy aztán, ősszel mi lesz jó kérdés, de a 2 évvel ezelőtti eredményt még így is hozni fogjuk. Így értelemszerűen nem voltak elbocsátások semmilyen szinten sem és szinte mindenki home office-ban tolja (kivéve persze a raktár, kiszolgálás). 2021 (eleje) lesz a vízválasztó.
 • Inevitable
  Kötöttpályás közlekedés: nem voltak elbocsájtások, sőt még az év elején kiharcolt fizetésemelést is megkaptuk. Létszámstop az viszont sajnos van, pedig kiváló lehetőség lenne betölteni most a lukakat. Kötelező szabadságkivétel van, sokaknak home office is de nem általános.
  Az utasforgalom durván visszaesett, de a teherforgalom megy.
 • Kommentharcos
  Nem repretentativ de a német épitöipar még megy. Vannak új megrendelések is. Itt csak a logisztikai nehézségek okoznak gondot. De mondjuk ez egy ilyen stektor, én arra számitok hogy mi csak jövöre érezzük meg.
 • yimshagin
  Multi, femfeldolgozas. Probaidosek viszlat, szellemieknel munkaido es bercsokkentes, a munka tobb mint volt. Bonusz, teljeskoru jelenlet, beremeles off. Nyereseges a ceg (csak nem annyira mint a tervben), egyelore nem tul jok idenre a kilatasok, folyosoi pletyka van lehetseges ujabb elbocsatasrol. Kb. 2012-s szintre estunk vissza iden, azt mondta egy kollega.
 • eastwood
  Nalunk bonusz, eloleptetes, fizetesemeles elhalasztva januar 1-ig. Cserebe senkit nem rugnak ki. Mindenki teljesen home office, munka egyelore ugyanannyi mint volt, szerintem hozzank kesobb fog elerni a valsag szele.
  (Big4, tanacsadas)
 • X
  Flex Zalaegerszeg
  Eddig 150 operátort küldtek el
  4 műszakbol 3 lett
  Előre hozták a nyári leállást, és mindenkivel a szabja 2/3-át kivetettek
  Irodai dolgozoknak fizetés és munkaidő csökkentés 85%
  0 bonus, 0 fizetésemelés, 0 túlóra
 • Imsoup
  Multi, SCC, Budapest.A terület ahol dolgozok, nemzetközi IT üzemeltetés. Az ígért májusi bérkompenzációt eltolták augusztus-szeptember végére, bónuszt megkaptuk. Nem terveznek elbocsájtást, nem vesznek fel új kollégát. Az országban még 3 helyen van telephely ott is ez a direktíva.

  Feleségem, kkv, 30-40 fős cég. Egy hete mondtak fel neki, előtte is már csak 4 órában volt. Valószínűleg a cégnek is kuka…

  Aktívan munkát keresünk neki, illetve aktívan nézünk képzéseket is.

  Anyagilag nincsen tragédia. Van cash, állampapír, ltp. Pályázati lakásba lakunk így egy fizuból is kihúzzuk, de nem ez a cél…

 • Live
  Magyar KKV, ipari termékek kereskedelme, nagyker-kisker szinten.
  A kimenő csomagszámban rekordokat döntünk folyamatosan. (Személyes átvétel szüneteltetése miatt)
  Home office-on az iroda 75%-a.
  Ahogy látom, talán minimálisan van kevesebb munka átlagban. Én nekem lényegében ugyanannyi a napi munkám, mint szokott.
  Fizu nem változott, persze előre kb 1 hónapot lát az ember. A mostani emelés biztos vagyok benne, hogy elmarad. Embert nem küldtek el még tudomásom szerint.

  Egyik tesóm szepsegiparban van, heti 3 nap meló.
  Másik szolgáltató ipar (sport es szórakozás) gyakorlatilag 0 ft a havi bevétele ezekből, keresi is a lehetőségeket….
  Harmadiknak biztos az állása, nem valtozott nála semmi.

  Adja az Isten, hogy a járvány hamar elmenjen es ne okozzon meg nagyobb kárt. Akinek van füle hallásra (kiszamolon olvasásra) az pedig a jövőben gyűjtsön, mert az idők gonoszak…

 • engineerwhocanweld
  Egy célgép építő multinál vagyok projektvezető, a legtöbb projektünk az autóiparhoz köthető. Nekem 12 jelenleg futó projektem van ezekből 8 kb. azonnal megállt, ahogy kezdett ez a korona dolog begyűrűzni a cégeknél. Az álló projektjeimnél a menedzsment minden projektet felülvizsgál és csak azt hagyják jóvá, ami tényleg létszükség, fejlesztésekre most senki nem költ, hiába volt meg már az előző negyedévben a budge-rá (pl. Bosch, Mahle, Continental). Új projektek jelenleg még akadnak, de a tavalyi-hoz képest kb. a fele a megkeresés.

  Home office van nálunk már lassan 2 hónapja, fizetést egyenlőre még nem csökkentettek szabadságból is csak az időarányost kérték, hogy vegye ki mindenki. A következő negyedéven fog múlni, hogy lesz-e le építés vagy fizu csökkentés.

 • szilvand
  építőipar (melyepites tervezes / feltaras)

  Magánszektor megrendelések lecsokkentek, nagy állami beruházások szerencsere mennek, akar nagyobb fejlesztes is indulhat (vasut pl). Nagyobb autóipari projekteknel elhúzzak a projekteket, vagy szüneteltetnek.

  Osszessegeben vegre “normal” tempó van, konyebb az emberek beosztását kialakítani. Eddig egyetlen megvonás, h az ütemezett telefon csere elmaradt/csúszik.

  Jovo: magánszektor kiesése miatt kevesebb kis melo lesz, azonban az állami beruházások miatt optimista a jövőkép. Vegre nem az építőipar a fo indikátor 🙂

 • csirketáp
  Takarmány-alapanyag gyártás és forgalmazás (én irodai dolgozó vagyok, de rálátok az egész cégre), külföldi tulajdonú cég magyar leányvállalata. Nálunk nem rúgtak ki senkit a Covid-19 miatt, egyik országban sem. Sőt, a gyáraink az átlagos termelési kapacitás 120-150%-án termelnek március eleje óta és az elmúlt két hónapban több terméket adtunk el, mint tavaly az egész első félévben. Egyelőre home office-ban vannak az adminisztratív dolgozók (nyilván a melósok nem). Szerintem érik valami plusz anyagi juttatás is, mert lassan két hónapja folyton túlórázni kell. Noha a home office-ban ezt nehéz mérni, de szerintem a vezetőség pontosan tudja.
 • Szonja
  Nagymulti, kontrolling gyakornok
  Fizetés változatlan, munka sokkal több, bónusz szerintem elmarad, online egyetem követhetetlen, állandó HO nem hatékony. Lehetetlen elválasztani a munkát a magánélettől ha rajtam kívül az egész család is itthonról dolgozik és be vagyunk zárva. Eredmény, hogy nem egyhuzamban, de 8-10 órákat is dolgozok naponta. Van 3 havi tartalékom, ha minimalizálnék mindent és csak itthon lennék akkor 6 hónapra is elég lenne. De 2022-ig tart a szerződésem külsősként, jogásszal konzultáltam, ki kellene a cégnek fizetnie a különbözetet egy leépítésnél, így viszonylag védve érzem magam. A külföldön élő pasimat viszont már nagyon szeretném látni, ha kinyitják a határokat kimegyek, aztán legfeljebb kiveszek + 2 hét szabadságot, ha vissza kéne járni dolgozni. A jövőben el tudnék képzelni egy heti 3 nap iroda, 2 nap HO felállást, különösen, hogy a kollégiumból ki lettünk téve.
 • Ferenc
  A Sparnál hálából elveszik a beígért cafatériát, meg valószínűleg a 13. havi is ugrik.
  Állítólag a multikra kiszabott plusz adó miatt, hát kell a pénz az államnak a járványhelyzet miatt legyen a nyugdíjasoknak 13. havi.
  Nem baj akkor táppénz októberig !
 • Gabriel
  Kihelyezett idegenvezető – külföldi utazási irodáé, mint egyéni vállalkozó bevételem 0, tartalékom van bőven, de bevallom őszintén, h. több millió eurós bevételű cégtől kicsit többreszámítottam.
  Ettől jobban már csak az itthoni helyzet sokkol, h. 3 nyelv ismertével, tapasztalattal több szektorban is, utazási hajlandósággal olyan nemzetközi cégeknél akik több milliárd euró nettó hasznot termelnek, milyen alamizsnáért kellene most dolgoznom… Elgondolkodtató mit csináltam rosszul, mindegy is…
  Erre felbuzdulva még több időt töltök tanulással, igyekszem, de valami jóhír már jól esne. Nem vagyok az az otthonülő típus.
  Remélem lassan visszaáll a régi állapot, máskülömben bajok lesznek és nem csak ebben a szektorban, hanem az egyszerűbb emberek körében is.
  A párom dolgozik, de ezen kívül ő még nyomorultabb helyzetben van, mint hr-es, a dolgozók 60%ának készíti a kilépő papírjait…
  Ennyike
 • legatus
  Földmérő.
  Engem is meglep de semmi változás. Volt 2-3 hét amikor érezhetően visszaestek a megrendelések. Mondjuk ennek hatására nagyjából utolérte magad. Megilyedtek az emberek gondolom.
  De azóta megint ott vagyok ahol előtte.
  Hozzáteszem ez még bőven rövidtáv.
 • káposztás juci
  Építőipar, nagyberuházások. Ezek mennek mint eddig. Semmi változás, semmi korlátozás.
 • Kepe
  Telekomunikáció, az egyik nagy multi.
  Az áprilisi béremelést elhalasztották nyárra, ugyan annyit kell dolgozni mint eddig.

  Az asszony fogyatékos otthonba dolgozik, ugyan annyit dolgozik kb, kaptak áprilisba 50 ezres bónuszt a korona miatt.

 • Nilnocere
  Gyógyszeripar,multi, képviselő
  Tudom, mindenki azt gondolja,na most aztán megszaladt a szekér, alig győzik az utánpotlást… Hát igen is,meg nem is. Mi krónikus terápiákban utazunk, márciusi forgalmazás az egekbe szaladt, de hamarosan visszanyal a fagyi. A betegek betáraztak szinte egész évre maguknak mindent, így visszaesés várható. Betegutak elvágva, aki nem Covidos, maradjon otthon, nincs kivizsgálás, nincs laborozás, a rendelők szinte zárva vagy telemedicina, ami szinte gyógyszermentes, csak tanácsokat adnak. Így új kivizsgált beteg nem lesz, aki terápiára szorul majd.
  Képviselőként home office, hiszen a rendelők, eü.intézetek közelébe se mehetünk, dokikat telefonon vagy egyéb digitális módon tudjuk elérni, de minek,, ha nincs beteg.
  Úgyhogy azért itt se rózsás. Egyenlőre fizu van, bónusz nincs és őszig biztosan kötelezò szabit is kivetetik,aztán jön a második hullám…
 • Peto
  Szoftverfejlesztés, nagy magyar cég:

  Külföldre szállítunk, a csapatunknak nagyjából két évre előre látszódik a munka. A vevőink a “túl nagy, hogy essen” kategóriába tartoznak, szóval a csődjüktől szerencsére nem félek, ha az üzleti utazás nyitottabb lesz azt mondanám hogy teljesen visszaálltunk a korábbi működésre. Erősen nyomják a HO-t, másfél hónap mögöttünk és legalább ez a hónap előttünk. Nem voltak elbocsájtások és csökkentések, optimista vagyok.

 • Építész
  Építőipari közép vállalkozásnál dolgozom (tervezés, kivitelezés….. stb.).
  Változatlanul megy minden szerencsére (építkezések is), nem érződik semmi negatív hatás (bízom benne, hogy így marad).
  1-2 új ember is jön, illetve állítólag még az év közi bónusz sem marad el.
  Szóval egy szót nem szólhatok.