Jövőre kötelező online fizetési lehetőség minden kereskedőnek

Jövőre (vagyis bő egy hét múlva) minden online kasszával rendelkező kereskedőnek kötelező biztosítani az elektronikus helyszíni fizetés lehetőségét. Kaptam is az e-maileket, hogy mi lenne a legjobb megoldás meg van-e kedvem piaci körképet csinálni.

Ez utóbbival az a probléma, hogy nem publikusak a bankok árai, így mindenhol kamuból regisztrálnom kellene, hogy elárulja a bank, mennyiért hajlandó nekem POS terminált biztosítani.

Azonban van más megoldás is.

Nem véletlen a megfogalmazás, hogy elektronikus fizetést kell biztosítani. Bár a legtöbben kártyaelfogadásra asszociálnak, ennek egyáltalán nem kell így lennie.

Több bank is kínál másik megoldást. Például a Raiffeisen is kínál QR kódos fizetést, á lá Alipay. Ezzel is teljesíted a kereskedői kötelezettségedet. Hogy a vevő nem tud úgy fizetni, mert csak bankkártyája van és nem is hallott ilyen lehetőségről? Hát így járt, te teljesítetted, amit kellett.

“Természetesen” a költségekről itt sincs egy szó sem, regisztráljál, aztán majd felhív valaki és elárulja, mennyibe is kerülne ez neked. A biztos költség, hogy első lépésnél vállalkozói számlát kell nyitnod a banknál. A többiről egy szót sem említenek, csak annyit, hogy fizetni kell valamennyit a tranzakció után.

Ha van másodlagos azonosítód és a vevő tud a helyszínen utalni neked, az is megfelel az előírásoknak, hiszen öt másodperc alatt ma már ott van a kisösszegű utalás a számládon. Ez is megfelelő és itt a vásárlót terheli az utalás költsége. Persze ez kevés üzletben kivitelezhető zökkenőmentesen, ha van forgalom is az üzletben.

De van egy másik megoldás is, ha szeretnél kártyát elfogadni, de nem szeretnél csilliókat fizetni a POS terminálért és a kártyaelfogadásért még 2-2,5%-ot alkalmanként.

A titok nyitja a mobiltelefonod, amit át tudsz alakítani kártyaelfogadó-állomássá. Erre a linkre kattintva találsz további információkat. Egy legalább Android 8-as, NFC-képes mobiltelefonra van csak szükséged és egy letölthető szoftver kell hozzá (meg persze az online szerződéskötés).

Bár a díjakat itt sem verik nagydobra, állítólag 0,95% díjat számolnak csak fel vásárlásonként. Aki már használja a rendszert, árulja el, tényleg így van-e.

Ez egy relatív olcsó és egyszerűen kivitelezhető lehetőség. Ha futáraid vannak, akik kihordják az éttermedből az ételt vagy piacon árulsz esetleg ritkán kell kártyát elfogadnod, szerintem ennél jobb lehetőséget nem találsz. S mivel ha jól értem, online tudsz regisztrálni, arra is jó, hogy január elsejétől már tényleg tudjál kártyát elfogadni. Ha találsz közben jobbat, tudsz majd változtatni később. (Persze nyilván van másik hasonló szolgáltató is, várjuk a neveket a hozzászólásokban. 🙂 )

Én ezeket hallottam, mint lehetséges alternatívákat, de kíváncsiak vagyunk arra, te mit találtál vagy melyik banknál vagy és mennyit kell fizetned érte. Előre is köszönjük az infókat.

Share

95 hozzászólás

 • Szs
  Nem volna érdemes egy olyan embernek, mint te pár kérdést feltenni a GVH felé?
  -Az összes bank által egyöntetűen titkolása a POS-kihelyezés mikéntjének, árainak, használatának költségeinek, na ez nem-e kartellgyanút sejtet?
  (Nagyon együtt, megegyezést sejtetve titkolnak)

  -A vállalkozói számla megkövetelése a POS-hoz nem-e árukapcsolás?
  (Aki nem AFA-s, anak nem kell vállalkozói számla)

  -A minimális befizetés kikövetelése(amikor nem %-os, hanem tranzakciónkénti díj is van, kétkiflis példa) nem-e erőfölénnyel visszaélés?
  (Szabály előír egy magatartást, ezzel visszaélve akár több pénzt is beszedünk, mint az eladott áru????)

  -És igen, dez nem GVH: ha az állam ezt előírja (szerontem jól teszi), nem kéne előírnia a fentebbiek figyelembevételét, és a méltányos díjakat is?
  (Busz- vonatjegyhez van előírás. Ez legalább akkora közérdek)

 • IDSx
  SumUpról annyit, hogy az OfficeDepot üzlethálózatban már polcos termék, minap szemet is szúrt…1.95%-t kérnek, az olcsóbb terminál 7eHUF egyszeri díj (wifi vagy mobilnetes smartphone kell hozzá), a drágább 33eHUF (korlátlan 3G-s)…de most 33-ért van blokknyomtatós 3G-s is. Semmi kötelezettség vagy papirmunka.
 • IDSx
  Személyes vélemény: azok az üzletek, ahol én évek óta, csak azért is cash-onlyt meg nem “áll módunkban” pont azok akik évente módszeresen, kiszámíthatóan 10-15%al emelik az áraikat…kantinok, büfék, kifözdék, tipikus magyaros mentalitású vendéglátósok/szállásadók, sarki kisboltok, presszók, konditermek…

  A következö 10% emelésbe ne férne ez bele…? Nagyobb gond hogy ezzel már el kell számolni, megjelenik rögzítve is a pénzmozgás…sokat segítene az ország szolgáltatószektorán, ha nem a balkáni szürke/fekete okoskodással elérhetö árszint lenne a nívó.

  az évtizedek oda “adó optimalizálók” helyett már egyszer megfizettük a ktsgvetési hiányt más adónemben, majd most a fehérítés után a ktsgnövekményt is a lakosságra fogják terhelni ezek a vállalkozások…nem semmi!

 • Fikatours blogger
  Köszönöm a cikket, már régóta vártam, hogy ezt a témát boncolgassuk.
  Köszönöm azt a pár értékes hozzászólást, ami tényadatokat és személyes tapasztalatokat tartalmaz.
  Azoknak a hozzászólóknak, akik vásárlói minőségükben fejtették ki sommás véleményüket üzenem, hogy ez a cikk nem nekik szólt. Őt továbbra is álmodozzanak azon, hogy minél olcsóbban tudjanak vásárolni úgy, hogy tesznek rá, a kereskedőt és az iparost milyen újabb költségek terhelik, miközben a bevételük évről évre csökken.
 • Belavoltam
  Egyebkent itt is lehetne nagyot szakitani a fintech cegeknek a lehuzos bankok rovasara.
 • Balázs
  Sziasztok,

  SimpleBusiness most akciósan 9900 Ft regisztrációs díjjal és 03.31-ig 0,49%-os jutalékkal dolgozik. Az akció után 0,99% lesz. Nincs havidíj és forgalmi elvárás sincs és bármilyen számlára teljesít, nem kell OTP-s számla.

  Ezen kívül van az OFSZ. Tőlük van a POS terminálunk. Kértem visszahívást a terminál nélküli lehetőségre, de ez még nem történt meg.

  Raiffeisentől is kértem tájékoztatást. Itt is van bankszámlánk. Az ügyintéző kedvesen elküldte a honlap linkjeit. Karácsony lévén nem akartam válaszolni.

  Van a Sumup.hu most akciózik az eszközökre, van fizetési link is, bár a díja elég borsos

  Van mypos.eu ahol van virtuális POS terminál és szintén nem olcsó.

  Mellékesen jegyzem meg, hogy a lesajnált “csóró, rizszabáló” kínai kommunista országban,már évek óta az utolsó sarki árusnál QR kóddal fizetnek és 2 másodperc alatt ott van a pénz. Ettől vagyunk elájulva és megrettenve

 • rmm
  Fu, ez nagyon zavaros. Nekem, mint vasarlonak a legkevesbe sem hianyzik az, hogy a piacon levo 20 fele megoldas kozul egy boltba belepve 2-3-bol valaszthatok. Es ha pont azt a 2-3 megoldast nem akarom vagy tudom hasznalni? Ez a fajta hozzaallas a szabalyozo reszerol, haaat, nem tudom. Azt erzem, hogy valamit nagyon csinalni akar, de neki mindegy, hogy annak milyen hatasa lesz. Gondolkodni nehez, tudom, de neha illene megprobalni. Nagyon fajt volna kivalasztani egy azaz egy darab jo megoldast es azt szepen lassan elterjeszteni? Ha meg nincs me’g jo megoldas, akkor hagyuk mar, hogy magatol kialakuljon.
  Ez ilyen nesze semmi, fogd meg jol. Legyen online, kotelezo, de kiterdekel, hogy az ugyfel tudja-e majd haszalni… annyira tipikus allami projekt hozzaallas erzodik ki belole, sikitani tudnek az ilyen szuklatokoru szabalyoktol.
  Na jolvan, kipuffogtam magam, torolheto. 😀
 • BalageHKK
  Csak hogy megjelenjen ilyen is a kereskedők felé: jobban szeretek kártyával fizetni, de mindig tartok kp. – t is magamnál, és nem derogál azzal fizetni. Járvány idején azért kevésbé, de amúgy no problem.
 • Péter
  Engem vásárlóként nem rémít el, ha utalni kell másodlagos azonosítóra (pl. email címre), elég flottul használom a banki applikációmat. Ráadásul a 20 ezer alatti utalásaim még ingyenesek is.
  Attól tartok, az ilyen tranzakcióknál inkább az lesz a gond, hogy szerencsétlen pékségben dolgozó eladó (maradva a kiflis példánál) hogy ellenőrzi le, hogy megkapta-e a pénzt? Gondolom nincs állandó hozzáférése a pékség bankszámlájához.

  Szerintem egyébként az OTP hamarosan nagyon meg fogja tolni ebbe az irányba a Simple alkalmazását, QR-kódos megoldással. Ha jól csinálják, olyan dominánsak is lehetnek a magyar piacon, mint a sokat sztárolt kínaiaknál WeChat Pay. Simple használatához (vásárlóként) ugyanis már most sem kell OTP ügyfélnek lenni.

 • Pistu
  Az a “tipikus magyaros mentalitás” hogy követik az inflációt? Ha drágának találod, ne járj oda! Miért fáj az neked, hogy ezek a vállalkozások nem akarják a forgalmuk 1-2%-át odaadni valamelyik banknak amikor nincs is szükségük rájuk?
  “sokat segítene az ország szolgáltatószektorán, ha nem a balkáni szürke/fekete okoskodással elérhetö árszint lenne a nívó. ” – Ebben egyetértünk, de nem a kötelező digitális fizetés fogja ezt elhozni, pláne, ha az állam inkább bünteti a becsületeseket is, ahelyett, hogy ellenőrizné a simliseket.
  Hidd el, nem a KKV-k be nem fizetett adója hiányzik a költségvetésből.
 • A80
  :szerintem addig jó, amíg az állam technológia semleges a témában, nem lehet minden létező reális variációt ismerni, ez már számtalan esetben kiderült, amikor próbáltak valamit szabályozni. Tehát mondja azt, hogy legyen elektronikus fizetés, volt POS támogatási program, a többit meg majd a piac kimozogja. Nagyobb összegeknél a bankkártya borzasztó drága és az azonali átutalás jó alternatíva. Ha valahol nagyon kevés igény van rá, akkor ott is mehet az átutalás, az egyszemélyes kereskedő lépjen be a netbankba mobilról, aztán látja, hogy jött-e valami, több banknál is van vagy előkészületben a push üzenetes számlamozgás értesítő, nem kell SMS-t kérni a számláról stb. Nemrég voltam gumisnál, ott állok fél órát, addig bármit le lehetne zavarni. Pékségek, zöldségesek is sokáig ellenáltak,de nagyobb forgalmú helyeken ezt a vevők már rég kikényszerítették…
 • Moltiszanti
  Érdekes, hogy éppen a fizetési pontot nem ajanljatok a tapasztalatok alapján.
  Engem több kisvállalkozo ügyfél is megkeresett és néhány óra netes böngészés után őket ajánlottam nekik, mondván, hogy pár cikk és vélemény alapján őket látom a legjobbnak.
  Természetesen hozzá fűztem, hogy korlátozott időt töltöttem el vele és nem melyultem el benne, szóval a döntés mindenképpen legyen az övék.
  Amúgy a hideg kirazott ettől az egésztol annyi a paraméter amit meg kell fontolni. Terminál bérlet vagy vásárlás, jutalékok, vállalkozói számla vagy arra történő utalás…a tkm tele volt vele.
  Remélem az ugyfelek jól választanak és elégedettek lesznek.
 • Bence
  A SumUp-nál viggyázzatok, szerintem csak olyat érdemes kérni, amelyik azonnal ki tudja nyomtatni a nyugtát papíron. Vásároltam már olyan helyen, ahol SumUp volt, én mindig szeretem megnézni a kártya nyugtát, de az alap SumUp nem nyomtatja ki, hanem csak emailben vagy SMS-ben küldi el, viszont a számomat, email címemet meg nem adnám meg. Szóval nekem mint vásárlónak ez furcsa volt, nem tetszett.

  Ha sokan kérik a nyugtát, akkor csomó idő elmegy vele, mire a kereskedő bepötyögi az email címet vagy telefonszámot, ez ingyen munka a kereskedőnek. Ezért én csak azt a verziót venném meg, ami azonnal ki tudja nyomtatni a papír alapú nyugtát!

 • hb
  Azért nincs a bankok között komoly verseny, mert ez leginkább a kártyakibocsátókról szól. A Visa és a Mastercard külön tarifát számol tranzakciónént (utóbbi sokkal drágább), de ritkán több 1-1,5%-nál. Mikrovállalati számla van már havi kb. 200 HUF-ért, a terminál bérlése is megáll havi 1-3 ezer HUF között. Óriási lépés ez az elmúlt években sokszorosára nőtt, elképesztően drága és elavult kp-rengeteg leépítése felé. Fizetést, nyugdíjat sem engednék meg kp-ban fizetni a 2021-es évbe fordulva. Persze jogosan elvárt a tranzakciós adó kivezetése, alapszámlák, 0 Ft-os számlák visszaépítése, POS a legkisebb faluban is.
 • Számolgató
  Sziasztok!
  Csodálkozom, hogy az oldal olvasói mennyire nem bírnak kiszámolni dolgokat, pedig elvileg ugye a képzettebb réteghez tartoznak. Egy kis segítség:
  A kisbolt bevételének kb 10-15-20 % (max 30% szerintem) lehet a vállalkozó tiszta nyeresége. A könnyebb számolás végett, ha 20% a nyeresége, és a bevétel 2%-a a POS költsége, akkor a nyeresége 10%-át elveszik tőle.
  Nem tudom érthető-e …
  Szóval olyan mintha a hitvány terminálért vagy applikációért cserébe adnál kb 10-15% üzletrészt a banknak, ami természetesen emelkedhet…
  És a legdurvább, hogy ezt az előttem szólók egyáltalán nem látják át…
  Sok a kényszervállalkozó, nyugdíj előtt álló kisboltos, akiknek nincs választása, főleg kisebb településeken. Sajnálatos ez a rosszindulat és gyűlölködés ami árad a vállalkozások irányába. Pedig egyre kevesebben vannak, nem véletlenül…
  A multikat nem gyűlölitek? Aliexpresst? Ebay-t?…
 • Számolgatós
  IDSx :
  Bizonyára elkerülte a figyelmedet a béremelkedés, bérleti díj emelkedés, HUF gyengülés, …stb
  Ugye nem gondolod, hogy az a +10% minden évben a vállalkozásnál marad…
 • V
  “Nagyon fajt volna kivalasztani egy azaz egy darab jo megoldast es azt szepen lassan elterjeszteni?”
  psszt ne adj tippeket, mert megjelenik az orszag gazszereloje “orszag fizetesi-megoldas szolgaltatoja” minositesben is. Amit te leirsz az ilyen allamilag mesterkelt monopolium lenne – ahogy az lenni szokott a fogyasztok karara.
 • Körtefa

  “Amit te leirsz az ilyen allamilag mesterkelt monopolium lenne – ahogy az lenni szokott a fogyasztok karara.”

  De most ebbe az irányba tartunk, szép lassan amit csak lehet, államosítanak (vagy kiskirályságba tesznek). Nem tudom, hogy ez miben különbözik az 1948 körüli államosításoktól. Persze arra azt mondjuk, hogy “hűű” meg “haa”, gonoszok, most meg tapsolunk neki… 🙂 Csak egy példa: én mint adófizető mit érek azzal, hogy újra állami lesz a villanyszolgáltatás? Nyűg fenntartani, csomó pénzt bele kell tolni, a karbantartást is olyan, amilyen minőségben csinálják meg, ha egyáltalán. Ezzel szemben egy sima piaci cégre szépen rá lehet bízni, oldja meg ő, mi majd szépen megadóztatjuk és felügyeljük. Persze ő is vegye ki a profitját a cégből. Ennyi. Na mindegy.

 • hb
  A matek azért nem ilyen szimpla! Nyilván nem a bevétel 2%-a a POS költség, hiszen nem fog majd a vevők 100%-a kártyával fizetni, kistelepülésen csak elenyészően. Tény az is, hogy a kártyával fizetők költési hajlandósága nagyobb. Tovább számolva pedig már az MNB is rájött, milyen irdatlan pénzekbe kerül az irtózatosra nőtt kp-mennyiség az országnak, pénznyomda, újragyártás, szállítás, őrzés, töltés – ha vmi drága egy banknak, akkor az a pénzsszállítás – , szürke- és feketegazdaság. Ha kártyával fizetek, bekerül a gépbe, transzparens és jó eséllyel adóznak utána, kp-ben meg vagy kapok számlát, vagy nem. A terminálokra még most is fut állami támogatás.
 • niobix
  Azért elgondolkodtató, hogy hány magát értelmesnek valló ember írt ide is olyan kommenteket, miszerint csak elektronikusan lehessen fizetni, fúj készpénz, stb. A nyugdíjakat is csak utalni lehessen, stb.
  Hihetetlen az a mértékű agymosás, amivel az önmagukat képzettnek tekintő polgárokat komolyabb akadály nélkül “beleszerettetik” a készpénzmentes világba, ahol a “big data” mindent IS fog tudni a költési szokásaidról. Egyébként is fúj az “adócsaló vállalkozókra”.


  “(…) már az MNB is rájött, milyen irdatlan pénzekbe kerül az irtózatosra nőtt kp-mennyiség az országnak, pénznyomda, újragyártás, szállítás, őrzés, töltés (…)”
  Miért, ezt a pénzt, ha felszabadulna, akkor Rád és családodra költenék, esetleg másra?

  Én a végsőkig ragaszkodok a készpénzhez, számomra szabadságot jelent ebben az egyre inkább “surveillance” alapú társadalomban. Még mielőtt: van kártyám és fizetek is néha vele.

 • Számolgatós
  hb:
  Ez az állami támogatásos dolog ha jól tudom, a FizetésiPontok nagy “csábereje” volt, hát elég sok negatívat lehet róluk olvasni…
  Ez a “kártyával többet vásárolnak” mindig előkerül, ugyan miért vásárolna többet a legtöbb esetben bárki is?Iszol 1 kávé helyett 2-t? Veszel 1 mobil helyett 2-t?Hagyjuk … Már minden online, azonnal rendelkezésre áll, az ajtók bezáródtak lassan.
  Nem szeretnék olyan országban lakni, ahol privát bankok és cégek az utolsó fagyivásárlásomat is nyilvántartják, 6 évre visszamenőleg.
  Ha sikerült 80-90%-ra emelni a banki tranzakciók arányát, milyen jó is lesz az, mindenről levesznek 1-2%-ot. És ennek sokan örülnek…
  Picit matekozgassa össze mindenki a 27% ÁFA+ 2% IPA + 2% POS juti + egyéb huncutságokat. És utána rendeljen Kínából, ÁFA, Vám, és minden mentesen. És szidja szerencsétlen magyar boltost … Nagyon nem egyforma feltételekkel megy itt a “verseny”…
 • V
  ”friendly fire”, en pont nem tapsolok neki. Szerintem hagyni kell a piacot es majd kialakul hogy melyik megoldas terjed el – az amelyik technologiailag hatekonyabb a tobbihez kepest es igy osszessegeben olcsobb is.
 • hb
  Úgy-úgy, “fúj az adócsaló vállalkozókra”, de ugyanúgy fúj a haramia államra is. Ha magas az ÁFA, sok az adó, akkor nem pont a gazdaságot fehérítő kártyás fizetés ellen kell küzdeni. Miért nem akarod, hogy kövessék a pénzforgalmadat, ha tisztességes vállalkozó vagy? Megjegyzem, ha internetet használsz, telefonod van, közlekedsz, TB-számmal rendelkezel, így is tudnak rólad mindent. A kp a korrupció melegágya, szerencsére egy nyomorult vírus is tesz róla, hogy visszaszoruljon. Van jó pár (fejlett) társadalom, ahol egy buszjegyet is megvehetek a buszon kártyával, pláne nem engednék magánszemélyeknek milliós használati tárgyakat venni kp-ban. Persze amíg itthon a “számla nélkül mennyi lesz” és fele fizu zsebbe megy, a postás mellé külön biztonsági őrt kell fizetni, amikor viszi a nyugdíjat és egy pénzügyi edukációs blogon is a kp-t siratjuk, addig még jó darabig maradunk kipcsak-ökonómia.
 • Körtefa

  “”friendly fire”, en pont nem tapsolok neki.”

  Elküldés után éreztem, hogy attakosra sikerült, bár nem ez volt a cél, inkább egyetértő kiegészítésnek szántam. A “tapsolunk”-ot sem rád és rám értettem, hanem úgy a közhangulatra, amikor azzal érvelnek, hogy mennyi mindent szereztek vissza állami kézbe. Tök jó, csak minek. 🙂

 • Tamas
  Off: Hogyan lehetséges, hogyan érdemes Revolut számlára a lehető legolcsóbban pénzt betenni?
  Ismerősöm azt mondja, hogy ha usa számláról utal 1000 dollárt, akkor is kb. 20-30 dolcsi a költsége, de ha magyar bankból utal rá hasonló összeget, akkor is kb. hasonló a költség vonzata.
  Tranzakciós díj,stb.
 • Kiszamolo
  Tamas, Transferwise Revolut helyett?
 • hb
  elég kocka módjára matekozol. A többet költök nem csak azt jelenti, hogy egy helyett veszek kettőt, hanem a kávé mellé kérek egy sütit, az olcsó mobil helyett egy drágábbat, a Tesco-s kosárba öt termék helyett teszek hatot és nem pont ötezerért vásárolok, ha annyi van a pénztárcámban és számolgatom, nehogy túllépjem, hanem a vége 6428 lesz, pl. Ezt már számos helyen levezették nálam okosabb emberek és nyilván sok pénzügyi termék is erre épít, de ezzel a kereskedő is jobban jár a végén.
 • Tamas
  Miklós: Köszönöm, utána fogok nézni. Én személy szerint a Transferwise-t preferálom, főleg amit írtál róla, hogy ők azok, akik profitot is képesek termelni.
  Egyébként ezek szerint a Transferwise-ra olcsóbban lehet pénzt beutalni,mint a Revolut-ra?

  Másik kérdés: Ha valaki pl. Revolute-on játszik az árfolyam ingadozáson és azon fog némi összeget, akkor annak az összegnek az adózását önbevallással kell megoldani vagy esetleg eleve a rendszer von le valamiféle járulékot?

 • Számolgatós
  A konkrét cikkre válaszolva:
  Hosszas keresgélés után ismerőseimnél a BudapestBank akciója volt a befutó, ingyenes a POS és a számlavezetés 1 évig, semmi havidíj és egyebek, csak a jutalék. Aztán 1 év múlva majd kiderül…

  hb:

  Nagyon szerencsés ember vagy, mert péntektől a kötelező POS használattal a Te logikád szerint megszűnnek az adócsaló vállalkozások …

  Amúgy a vállalkozások nagy része nem vállalkozás a maga nemében szerintem, a kis EV-k, Katás egyszemélyes vállalkozásokra az “Önfoglalkoztató” vagy”Szabadúszó” lenne a helyes megfogalmazás. A vidéken, nyugdíjig vegetáló kis vállalkozásokat “kényszervállalkozás”-ként definiálnám leginkább, de nem tudnék irigykedni rájuk …

  A legfőbb gond, hogy az emberek nagy része összemossa az átlagember kisvállalkozását a milliárdos csalásokkal … Pár ezer bűnöző alapján véleményt mondani sokszázezerről …

 • Számolgatós
  hb:
  A Tescoban, akárcsak az elektronikai boltokban, eddig is volt POS, ez a cikk szerintem a kisvállalkozásokról szól, akiknek eddig nem volt. Attól hogy a Tescoban vagy Mediaboltban többet költesz, a kicsinek nem lesz jobb/több.

  A magam részéről bankkártyával vásárolok a multiknál, benzinkúton, stb, de kis üzletekben soha, mégha lehetőség is lenne rá. Ennyivel támogathatom őket plusszban, amellett hogy nem a német/osztrák stb multinál költök.

  Amúgy ajánlom pl a kínai elektronikus fizetési rendszert picit jobban tanulmányozni, akit érdekel mélyebben a dolog. Félelmetes lehetőségek vannak ebben a történetben, jó dolog ha buszjegyet, benzint, stb csak elektronikusan vásárolhatsz, de ott pl sokakat letiltanak a rendszerről, és ennyi. Utána mit csinálnál? Iszonyatos hatalom és iszonyatos kiszolgáltatottság lehet ez véleményem szerint …

 • Tamas
  En csak arra lennek kivancsi, hogy mi van akkor, ha a kereskedo nemes egyszeruseggel tesz magasrol erre, es NEM tesz lehetove semmilyen elektronikus fizetest, vagy tovabbra is limithez koti??
  Ma (12.28) hazafele beugrottunk a vasarcsarnokba egy darab citromert, nem volt nalam kp. – 11 zoldsegest kerdeztem meg – 9-nel egyaltalan nem lehetett kartyaval fizetni, 2-nel 1000 forint lett volna a limit.
  Az utolso 2-3-nak mar megjegyeztem, hogy nagy valtozasok jonnek itt 4 nap mulva, mire az egyik szemrebbenes nelkul kijelentette, hogy nala ugyan jan.1 utan se lehet majd elektronikusan fizetni.
 • adam
  Sziasztok! Valaki segítsen rendbe tenni a fejemben ezt a QR kódos fizetési rendszert.. miért nyomják ennyire ha még csak egy bank támogatja?!

  Tudtommal a QR kód egy állam által meghatározott szabályrendszer szerint kell, hogy elkészüljön. Mindez azért, hogy minden bank támogassa. Jelenleg azt látom, hogy mindenki feltalálja a spanyol viaszt… Billingonál van lehetőség a számlaképre ilyen MNB-s QR kódot illeszteni. Ez mind szép és jó, viszont most jön a fekete leves: csak a Raiffeisen mobil alkalmazása tudja beolvasni és értelmezni azt (se K&H, se BB, se OTP Smartbank, se SimplePay).

  Mit gondoltok mikor fog ténylegesen múködni bankok közt ez a QR kódos ÁFR rendszer?

 • Kiszamolo
  adam, a válasz egyszerű: a kártyakibocsátók véresre keresik magukat a monopóliumuk miatt. Kell valami, ami konkurenciát állít nekik. Ugyanolyan gyors, kényelmes, egyszerű, csak olcsóbb.
 • Grand
  Kiszamolos,
  Lehet, hogy én maradtam le valamirol, de péntektől egyáltalán nem kötelező POS-t használni. Elektronikus fizetést kell biztosítani. És itt jön képbe Tamas is, aki egy citromot nem tudott kártyával kifizetni.
  Aki nem akar, az péntektől se fog a kártyával foglalkozni. Megadja a bankszámla számát, és az ő részéről a dolog kipipalva. Hidd el, nem fogsz az egy citrom vagy a két kifli 70 forintjanak az utalasaval bohockodni. Főleg nem úgy, hogy mögötted áll a sor, mert érezni fogod a szúrós szemeket a tarkodon.
  A nyugdíjasok óriási bázis, akik kp-vel vásárolnak – és ezt a piacon is tudják. Hogy ezzel a hozzáállással vesztenek-e vevőket, azt majd minden kereskedő eldönti.
 • Szegedi Dorina

  Ezt ugyan nem használtam még, de QR-kódot sokszor.

  A QR-kód gyakorlatilag egy szöveget alakít át egy olyan képpé, ami hibamentesebb, könnyebben gépileg beolvasható-szöveggé visszalakítható, mintha a sima szöveget akarnád digitalizálni /nem érzékeny az elforgatásra, rossz beolvasási szögre, különféle betűtípusokra/.

  Tehát a technológia ügyféli szempontból annyi, hogy nem szöveges hanem képi formában rögzíti gondolom az átutalás adatait. Ügyfélként az a jó benne, hogy nem kell vaklálva gépelni 3*8 számot a számlaszámhoz, esetleg 20 jel hosszú ügyfél-rendelésazonosítóval megspékelve, hanem csak “lefényképezem” a kódot, és már utalhatok is, kitölti az utaláshoz az adatokat.

  Cserébe viszont én állom az utalás költségeit közvetlenül, ami számlacsomagtól függően akár kellemetlen összeg is lehet. Kártyás fizetésnél meg csak a magas kártyalegyártási és éves díjat fizetem.

 • Szegedi Dorina

  Nekem úgy rémlik, hogy csak azoknak lesz kötelező, akiknek amúgy is nav felé bekötött online kasszájuk van. Úgy gondolom, a piacon sok olyan árul, akinek nem kötelező az online kassza üzemeltetése, így nekik az online fizetés lehetőségét sem kell biztosítaniuk.

  Aki biztosítani fogja, az sem feltétlenül kártyást fog, nem az a része a kötelező, lehet, hogy online kell utalnod hozzá, akkor sem kártyával fogsz tudni feltétlenül fizetni.

  /Ha 300 ft egy citrom, meg 325 az utalás költsége, akkor lehet takarékosabb 2 citromot, meg mellé még 2 narancsot venni, és immár 1000 fölött fizetni kártyával./

 • naa
  Tamas, azert ezt az 1000 Ft limit problemat en nem ertem, manapsag hogy nem lehet 1000 Ft-ot elkolteni legalabb, hacsak nem sportot uzol ebbol? ha nem 1 citromot veszel, hanem 4-5 citromot, mar meg is van. Es nem kell felnaponta leugrani legalabb, ha megint citromos teat innal. Korbenezel es veszel meg valamit ami elfogy, szoval az 1000 Ft problema nem problema, szerintem.

  Valaki mondta, hogy kedvezmenyt ad annak, aki utalassal fizet webaruhazaban. Revolut Business erre a jo megoldas, es az neked es a vasarlonak is ingyenes. Ha alacsony a margin es nagyobb az osszeg, az a 2% is latszik. Revolutrol lehet ugyan normal szamlara is ingyen utalni, de az lassu, plusz 1 nap es plusz macera, pl. IBAN kod kereso kell. En ha kereskedo, vagy zoldseges lennek, lenne Revolut Business szamlam is, azt mutogatnam udvariasan, ha valaki 100 Ft-ot kartyaval fizetne. Kartyaterminalnal van min. dij amugy?

 • Tamás
  A kérdésemre (ki ellenőrzi, és milyen esetleges szankciója lesz a jogszabály be nem tartásának) választ sajnos nem kaptam.
  ?
  @grand: hidd el másodlagos azonosítóra kb 10 masodperc alatt fogok tudni utalni (ha lehetővé teszik), kp-t pedig továbbra se fogok magamnál hordani (már kb. 2 éve nem tartok tárcát)
  @szegedi-dorina: nem az őstermelő mamától akartam citromot venni, hanem az un. “kofáktól”. Mindnek NAV-os pénztárgépe volt (mondjuk nem használták rongyosra, de ez egy másik téma).
  És nem véletlenül írtam “elektronikus fizetést” kártyás helyett – nekem tökéletesen megfelelt volna egy azonnali utalási lehetőség is.
  @naa: engem személy szerint nagyon zavar, ha bármire rá akarnak kényszeríteni. Ha csak egy darabot akarok venni, akkor nem fogok egy kilót venni, csak azért mert a kofának az jobban megéri. Ma még nem kötelező kiszolgálnia, de péntektől – elvileg – igen.
 • Béla
  @tamás:

  “A kérdésemre (ki ellenőrzi, és milyen esetleges szankciója lesz a jogszabály be nem tartásának) választ sajnos nem kaptam.”

  NAV, mulasztási bírság (max. 1 millió).

 • Grand
  Tamas,
  Az utalas nem addig tart, mig elutalod.
  Egyreszt ha nem akar az elektronikus fizetessel foglalkozni, akkor nem hoz letre masodlagos azonositot, utalhatsz bankszamlaszamra. Masreszt “kis” idejebe fog telni leellenorizni, hogy megjott-e a penz (akinek nyug ez az egesz, annak SMS ertesito sincs beallitva). Szoval majd ha kiszolgalta a tobbi vevot, utana ranez a szamlatortenetre. Te meg addig ott allsz a citromoddal. Nem hiszem, hogy legkozelebb is oda mesz. Es ez a cel, ha nincs nalad kp.
  Akinel meg most sincs POS, az igy gondolkodik. Es teljesen szabalyosan jar el. Nem te vagy a nyero oldalon. Egyet tehetsz: nem mesz oda.
  Nem celom meggyozni, de jartam mar ugy MOL kuton, hogy a penztarnal derult ki, hogy nem megy a kartyaolvaso. Nem volt hatrany, hogy volt nalam kp.
 • Tamás
  @bela: köszi!
  @grand: idővel majd megszokják. 😉
 • adam
  , a QR működését értem és olvastam is a MNB által kiadott dokumentációt erre vonatkozóan. A problémám az, hogy jelenleg a sok-sok bank mobil alkalmazásai közül a legtöbb az iCheck QR beolvasást támogatja.

  Hol volt lehetőséged használni? Üdv, BUÉK!

 • Yo
  Az megvan, hogy a lottózóknak továbbra sem kötelező a bankkártya elfogadás? Elvileg ők eddig sem voltak online pénztárgép kötelezettek.
 • Zoltan
  Német tapasztalat COVID előtt a péknél: reggelente hosszú sor, csak kp, stb. Kérdem h kártyát nem akar elfogadni? Nem. Drága, macera stb.

  Jött a COVID, mindenki áttért kártyás, érintős fizetésre. Így o is.

  Ma: mindenki kártyával fizet, annyira hogy 2 órával nyitás után nem tudott váltani egy 20€-st, mert nem volt annyi váltópenze. Átlagos költés 2-5€
  Beszélgetek, hogy most mit gondol a kártyás fizetesrol:
  Szuper. Nincs sor, mert így kb 1.5x annyi embert tudok kiszolgálni csúcsidőben, nincs napi 30-60 perc pénzszamolhatas a nap végén, és egyezik a kassza a bevétellel, míg régen volt hiba sokszor ide-oda.
  És a költségek: van 2% de az idő és kényelem simán visszahozza

  Azt hiszem ez mindent elmond…

  (A pék nem emelt arat már vagy 2 éve…)