Előnyös változások az elektronikus fizetések területén

Eddig a vásárlásokat a készpénz mellett szinte kizárólag csak bankkártyás fizetéssel lehetett kiegyenlíteni, a bankkártya megkerülhetetlen eszköznek bizonyul a mai napig is. (A banki előreutalás kevés esetben opció.)

Akármilyen trendi és modern fizetési mód is jelent meg, mind mögött a legvégén egy bankkártya állt, esetleg egy előre feltöltött egyenleg terhéig lehetett csak vásárolni, amit legtöbbször szintén bankkártyával lehetett feltölteni.

Ez nagyon kényelmes állapot a bankkártya-társaságoknak és elég költséges a kereskedőknek és így áttételesen a vásárlóknak is.

Két dolog történt a közelmúltban, ami kikényszerítheti ennek megváltozását.

Az egyik az uniós rendelet, miszerint a bankoknak hozzáférést kell adniuk a számlaadatokhoz a megfelelően biztonságos harmadik partner részére.

A másik pedig az MNB rendelete, ami jövő nyár közepéig adott haladékot a bankoknak, hogy lehetővé tegyék minden 10 millió forint alatti tranzakció esetén az öt másodpercen belüli teljesítést minden nap minden percében.

További előny lesz, hogy nem kell tudnom a címzett számlaszámát, elég lesz az e-mail címe, telefonszáma esetleg cégeknél az adószáma.

Így már bárkinek bármikor tudok azonnal utalni, akár a pénztárnál is tudok fizetni azonnali átutalással, feleslegessé válik a bankkártya és annak minden költsége is. (A bankkártya-elfogadás jellemző közvetlen költsége 2%, amit bár a kereskedő fizet, de természetesen érvényesíti a vételárban is.)

Megnyílik az út az olyan rendszerek előtt is, mint például a kínai Alipay vagy WeChat, amelyek bankkártya nélkül teszik lehetővé az egymás közötti fizetést. Bárki lehet pénzelfogadó és küldő is. Európai szemmel meglepő, hogy Kínában az utcazenész nem az aprót gyűjti a gitártokba, hanem kirak egy QR kódot és mindenki beszkennelve a kódot a mobiljával tud aprót küldeni a zenésznek. De ugyanezt a kódot látjuk a halas kofánál is a piacon és mindenhol, ahol csak fizetni szeretnénk.

Naponta(!!!) 520 és 900 millió felhasználó használja csak ezt a két rendszert, tavaly év végén negyed év alatt 5,9 ezer milliárd dolláros forgalmat bonyolított a két rendszer. (Az Apple Pay, Google Pay és a többiek sehol nincsenek ebben a ligában.)

A külföldieknek egyre nagyobb gond fizetni Kínában, mert a bankkártyát, különösen a külföldi kibocsátásút nem használják vagy nem fogadják el, de a készpénzt is egyre több helyen elutasítják.

Nem csak maga a pénzforgalom hatalmas üzlet a kínai szolgáltatóknak, hanem az információ is, hogy tudják, hogy ki, hol, mit és mennyiért vásárolt. Nem véletlenül tolonganak sokan ezen a piacon, ezek az információk a mai digitális világban többet érnek, mint a pénzforgalmi jutalék maga. Mennyit ér a Facebook az egymilliárdos felhasználói számával? S akkor a WeChat a hasonló nagyságrendű felhasználóival, akiknek az összes vásárlását és minden vásárlási szokását is ismeri?

Ami igazán ijesztő a rendszerben a nyugati bankoknak és kártyatársaságoknak, hogy kiderült, tökéletesen működik a fizetési rendszer nélkülük is. Bankkártya nem szükséges, az egész rendszer fényévekkel olcsóbb és modernebb.

Ezzel az azonnali átutalással, ami jövőre lesz kötelező idehaza a bankoknak, az ilyen rendszerek felé léptünk közelebb. Persze kérdés, lesz-e tőkeerős piaci szereplő, akinek érdeke lesz elterjeszteni egy hasonló új rendszert a mostani rendszerek ellenében.

A bankkártya-elfogadás elterjesztésére több száz, ha nem ezer milliárdot költöttek eddig harminc év alatt az állam, a bankok és a kártyatársaságok közösen és a legújabb adatok alapján a fizetések négyötöde még mindig készpénzben történik a darabszám alapján, de összegben is háromnegyed részük készpénzes idehaza.

Ezért komoly változást csak tőkeerős piaci szereplő tud elérni, de reméljük hamarosan lesz olyan, aki komoly anyagi lehetőséget lát egy új fizetési mód bevezetésében.

Köszönjük Harvy-nak a videóajánlást.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

81 hozzászólás

 • Peter
  igen, ez mindaddig működik, amíg azt feltételezzük, hogy az emberek jóhiszeműen használják ezeket a szolgáltatásokat
  amit megjelennek a csalók, ügyeskedők máris meggondolja az ember, hogy egy phising vagy bármilyen jóhiszeműen kicsalt utalás után van lehetőség a kártyatársasághoz fordulni a tranzakció visszatérítése ügyében, vagy csak széttárt karokat és sajnálkozást kapunk cserébe, hogy így jártál, minek utaltál 2 napja regisztrált email címre
  ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a mai világban, ahol a kiberbűnözés szerintem nagyobb business mint a kábszer vagy a pornó, én nem biztos, hogy szeretnék ennyire “szabadon” korlátok nélkül azonnal utalni – addig jó ez tényleg, amíg arra használjuk amire kell
  lehet csak azért vagyok szkeptikus, mert chargeback ügyekkel foglalkozom, és nap mint nap látom, hogy az emberek hová regiszrálnak kártyaadatokat (1 dolláros telefon vagy wizzjegy)
 • Kiszamolo
  Péter, írhatnál sztorikat chargeback-ről név nélkül, elferdítve, a lényeget meghagyva. Szerintem jó kis cikk lenne belőle, amiből tanulhatnának a népek. Esetleg magáról a chargebackről is, sokat változott az is az új rendelkezésekkel. Hogyan működik, mit kell csinálni, hová kell bejelenteni, meddig, milyen eséllyel kapod vissza a pénzt, a bank kártalanít vagy csak intézi helyetted, stb.

  Na? 🙂

 • Kiszamolo
  Egyébként ha nem kell megadnom a bankkártya adataimat, csak egyszeri utalást küldök az ugyisatverlek@gmail.com mögött álló csalónak, az szerintem biztonságosabb, mint ha ráadásul még a bankkártya adataimmal le is üríti a bankszámlámat.

  Félelmetesen naiv és buta emberek pedig mindig lesznek sajnos, akik elhiszik, hogy háromezer forintért eredeti Iphone-t rendelhet Kínából.

 • Dán
  Nem erre mutat a 20 000 Ft alatti tranzakciós adó eltörlése is?

  Én sokat járok Dániába, ott az egyik helyi bank által kiadott mobilepay alkalmazás a nyerő. Mindenki azt használja (más bank ügyfelei is) Lassan mindent azzal fizetnek (busz, piac, sörözés számla szétosztása, ajándékra gyűjtés a kollégának stb).
  Sajnos csak dánok tudnak regisztrálni, hiába bombázom az ügyfélszolgálatukat.

 • Kiszamolo
  Dán, de, ezért csinálták. Hülyén nézne ki, hogy itt az új rendszer, aztán a tranzakciós adó megfojtja az egészet. Ezért törölték el 20 ezer forint alatt, nem a bankok miatt. Ráadásul több bevételt terveztek jövőre ebből, nem egészen értem, mire gondoltak, de attól tartok, ők tudják miért.
 • Imre
  Szerintem itt az ideje, hogy felvegyék a versenyt az elkényelmesedett pénzügyi szolgáltatók. Nemrég az Unionnal leveleztem: átutaltam a GFB-díját és nem értettem, hogy miért nem küldik pár órán belül a fedezetigazolást. Amikor ezt én meg tudom csinálni a saját mini Bt-mben, pár olcsó szolgáltatás igénybevételével, hogy a pénz beérkezését követően egy órán belül ott a számla és persz bármilyen más pdf is.

  A biztosító válasza: nem vállalunk határidőt a fedezetigazolás megérkezésére.

 • harvy
  no igen kína nem sza**al gurigazik:

  youtube.com/watch?v=gysKE3POUv0&t=1s

 • dylan
  Semmi sem akadályozza meg a bankokat és kártyatársaságokat, hogy implementálják a saját kártya nélküli szolgáltatásukat.
 • mad823
  Lehet példálózni a kínai megoldásokkal, de ne felejtsük el, hogy ott kimaradt a kártyás fizetés, mint evolúciós lépés, helyette QR kódokkal bohóckodnak. Itthon viszont paypass minden, ami sokkal egyszerűbb. Nehéz lesz egy ennél időigényesebb, a felhasználó számára komplexebb fizetési módot bevezetni. Azt nem mondom, hogy lehetetlen, hiszen lehet NFC vagy BTLE alapú megoldásokat is ráhúzni az azonnali fizetési sémára, de egy az egyben nem hiszem, hogy lehetne távolkeleti megoldásokat implementálni.
 • gertitorpee
  Én az elmúlt pár hónapban pont azt próbáltam ki hogy készpénzt használok mindenhol. Azt vettem észre hogy így jobban fáj kiadni, ergó jobban meggondolom a vásárlásaimat és kevesebbet költök. Mivel fizikailag ott egy köteg pénz a tárcámban, azt is könnyebb követni ahogy fogy a hónapban és tudom hogy ha elfogyott és újra kell felvennem, akkor sokat költöttem.

  Lehet hogy csak az én agyam van így bekötve de szerintem minél messzebb áll a “token” a készpénztől, annál felelőtlenebbül szórják az emberek. Szép kártyáról szívesebben fizeted ki az amúgy túlárazott hotelt, de a legegyszerűbb példa hogy a kaszinóban ezért fogadsz zsetonnal és nem kp-val. A pénz megzavarná a “játékot” 🙂
  A mobilos, paypassos fizetéssel is ez a veszélyes, hogy túl könnyű vele költi és aki nem figyel, könnyen túlzásba esik.

  *ON: az 5 másodpercen belüli utalás szerintem nagyon menő és üdvözletes fejlesztés

 • toerpe
  Péternek teljesen igaza van, én nemrég egy ismert hardver forgalmazó céggel jártam úgy, hogy előre utalás után elkezdődött az időhúzás, és nem akart megjönni a notebook-om 🙁 Utánaolvasva rengeteg emberrel ezt játszották, örültem hogy több mint egy hónap után visszakaptam a pénzem, nagyon hiányzott valamilyen chargeback lehetőség.
 • Kiszamolo
  mad, minden jobb mobiltelefonban van NFC, az tökéletesen kiváltja a QR kódot. Azért telefont elővenni és odarakni a terminálhoz még egy faék egyszerűségű ember is tud. A QR kód csak akkor kell majd, ha nincs NFC olvasó a kereskedőnél vagy chip a telefonban.

  Szóval nem kell átvenni a kínai QR kódot, amit akkor találtak ki, amikor még okostelefon sem igazán volt.

 • KovácsJános
  ” minden jobb mobiltelefonban van NFC, az tökéletesen kiváltja a QR kódot. Azért telefont elővenni és odarakni a terminálhoz még egy faék egyszerűségű ember is tud.”

  Nem mindenkinek van okostelefonja.

  És netkapcsolat is kell a fizetéshez? Az pláne nincs mindenkinek.

 • Zabalint

  Nálam ez pont fordítva van, kp esetében fejben akkor költöm el, mikor felvettem az automatából, ellenben a kártyás fizetésnél fizetéskor fáj. Ezen kívül pénztárcában nem tudom követni mennyi pénzem van, ha tudom, hogy készpénzes helyre megyek, előtte megszámolom, és ha kevés, felveszek, de ha most megkérdeznéd, nagyjából sem tudom megmondani, mennyi van
 • Kiszamolo
  Kovács János, bankszámlája és bankkártyája sincs sok embernek, de ez miben befolyásolja a többieket?
 • Tamas
  Az OTP hasznal QR kodot SMS helyett, hat lassunak nem neveznem a leolvasat. Alig, hogy meglatja a kamera, mar villan is, hogy beolvasta. Ellenben a KH sajat kepet hasznal erre a celra, es az mar erezhetoen lassabb.
 • Szabolcs
  Peter
  2018-06-21 at 07:28
  toerpe
  2018-06-21 at 09:42

  Gondolom, mikor a termék átvétele és a fizetése helyileg és időben eltér, a veszély minden esetben fennáll. Ezt jelenleg pl. az Ali az alipay-jel és és az ebay is remekül kezeli.
  Akkor működik a qr kód szerű fizetés (vagy e-mailre utalás, vagy ilyesmi), ha azonnal átveszed és kifizeted.
  Ott meg nem életszerű, hogy az eladó rosszhiszemű lesz, nem így.
  A biztonsági kérdés inkább az lesz, hogy a Te tárcád adatát ne tudják lenyúlni, de azt meg nem a kereskedő, hanem a hacker fogja megpróbálni feltörni. Mint ahogy a banknál is. Ott a bank vállalja és viszi a balhét, a kérdés, hogy itt ki áll bele?

  Valószínűleg a megtakarításod nem azon tartod majd, amiről a hentesnél fizetsz, és marad a banki szolgáltatás is. Amíg értelmes áron adják. Ezen meg dolgozzanak a bankok, rájuk fér. 🙂

 • Kiszamolo
  toerpe, ismeretlennek, még ha cég is, nem fizetek nagy összeget előre. Ha mégis, arra használok valamilyen biztonságos dolgot, paypal, alipay, akármi, vagy legrosszabb esetben bankon keresztül. De a kismillió kis vásárlás mehet(ne) bankkártya nélkül is.
 • Bence
  EU szinten kellene ezt az azonnali átutalást bevezetni, EU szinten tiltani az utalásokra rakódó tranzakciós adót, és akkor lehetne valami. Akkor a bankok legalább az EU-ban tudnának kibocsátani saját márkás bankkártyákat, bankkártya társaság nélkül. Ez ugyanúgy működne, mint a jelenlegi bankkártyák, de csak a 2 bank között menne a tranzakció, kártyatársaság nélkül. Amikor odaérinti a vevő a terminálhoz, akkor elindul a banki átutalás, mely max. 5 másodpercen belül teljesül. Ilyen érintéses átutalásokra is lehetne hasonló védelem, mint jelenleg a chargeback, mert vissza lehetne követni, hogy az átutalás bankkártyával lett elindítva.
  Ugyanúgy interneten is mehetne hasonló megoldás, mint a PayPal, email címmel lehetne pénzt küldeni, vásárolni. Csinálna a bank egy Paypalhoz hasonló felületet, oda amikor bejelentkezik a vásárló, jóváhagyja az online vásárlást, és elindul a banki átutalás.
 • Névtelen
  chargeback:
  Tapasztalat egy nagyobb utazási irodánál:
  Legkésőbb 30 nappal az utazás előtt be kell fizetni, és csak készpénz vagy átutalás. Kártyával nem lehet fizetni. Vajon miért? (cahrgeback?)
  Szívtam is a fogam, hogy nehogy pont az utazás előtt csődöljön be, és nyelje el a 3×0 000 Ft-ot.
  A Malév csődjekor is csak azok kapták vissza maradéktalanul a pénzüket, akik kártyával fizettek, mert azt nem a csődeljárásban intézték, hanem a kártyatársaságok.
 • Imre
  Akit érdekel a fizetés fájdalma, olvassa el valamelyik Dan Ariely-könyvet.

  Egyébként a kp fáj a legjobban, a kártyás már nem annyira, a hitelkártyás még kevésbé és az sem véletlen, hogy az Amazon egyik első szabadalma az egykattintásos fizetés volt.

  És még kevésbé fáj az, amitkor előre fizetsz és idő telik utána a szolgáltatás igénybevételéig. Pl. All inclusive nyaralás kéz hónappal korábban fizetve. S persz minél ritkábban fizetsz, annál jobb – kevésbé fáj az is.

 • Stanlee
  Itt irtam a nemet PaybackPay szolgaltatasarol: logout.hu/bejegyzes/stanlee/qr-kodos_fizetes_payback_pay_tapasztalatok.html

  Amiota irtam, nem valtozott semmit a rendszer. Marmint hiaba van kint a matrica, az adott kasszaban nem megy a QR-kodos fizetes, vagy a kasszas meg soha nem hasznalta es mindent osszevissza nyomogat de nem jon ossze a fizetes. Amelyik kasszasrol tudom, hogy QR kompatibilis, gyorsan es fajdalommentesen fizetek. Egyebkent para.

  A QR kodos rendszer egyszeru: eloveszem a mobilt, felold, fizetes ikonra nyomok, pinkod vagy ujjlenyomatolvasas, QR kod megjelenik, penztaros lecsippantja, telefonon rogton jon a visszajelzes a sikeres fizetesrol. Nem rosszabb, lassabb, mint a paypass, mivel egy bizonyos osszeg felett az is ker pin-t.

  Elterjedhet, ha egy szolgaltato ingyen adna hozza hw-t, sw-t es backendet. Cserebe 0,1%-ot ker el. Mindenki happy.

 • Kiszamolo
  Névtelen, a kártyás fizetés költsége 2-3%, az utazási iroda haszna egy eladott úton 5-12%, de jellemzően 10% alatt. Csak ennyi az oka.
 • János
  A 18-69-es korosztály (2016-ban) 73%-a rendelkezik okos telefonnal, és 78%-ok rendszeresen mobilnetezik, 93%-ok pedig alkalmilag.
 • János
  Ft fizetésre bankkártyával 1-1,5%-osat sem nehéz találni. 2-3% már a paypal-i magasságú költség.
 • Kiszamolo
  János, aham, azért kellett állami milliárdokat költeni arra, hogy az első kártyaolvasót vevő vállalkozások két évig 1%-os költséggel fogadják el a bankkártyát, a hiányzó részt az állam pótolja ki a bankoknak. Ha már volt valaha bankkártya-elfogadásod azon a telephelyen, akkor nem igényelhettél ilyen akciós terminált.

  Kérj árajánlatot, én már kértem. Ha kellően nagy a forgalmad, akkor 1,5-2% (saját kártya-idegen kártya), egyébként inkább több.

 • akosom

  Kicsit off, de hasonló cipöben jártam. Többek között ezért is szeretem a monefy nevü appot, amivel külön a készpénzt (megtakarítási számlát is akár) kezelni. Az app-bol mindig látim, mennyi a kp állomány, megspórolja a számolási idöt.

  Monefy: youtu.be/LAIvHSVSsCI

 • mad823
  Azért ha ezt egy Apple Pay-hez vagy Google Pay-hez hasonlítod, ahol telefon felold és odaérint, és ennyi (se pin, se semmi más), akkor azért látható, hogy átfutási időben számottevő különbség van a kettő között. Illetve nem látszik a QR-os fizetés előnye a kártyához képest, és jelentős előny a felhasználók nemigen fognak jönni…
 • János
  Az utazási irodáról volt szó, ahol eddig nem volt semmilyen költség. Ott simán megvan az 1%-os dolog.
 • Kiszamolo
  János, szerezz 1%-os kártyaelfogadást, ha bírsz. Nem fog menni. Max a Tesconak és a hasonló kalibereknek. Kisvállalkozó havi 20 kártyaelfogadással örül a 2%-nak is.

  Úgy kezdődik, hogy a kártyatársaságnak megy 0,2%. Tranzakciós adó 0,3% és innen jön a kártyaelfogadó bank és a kártyakibocsátó bank haszna, a POS terminál költsége, telepítése és üzemeltetése.

 • Ákos

  “kimaradt a kártyás fizetés”
  Miről beszélsz? 6 milliárd élő bankkártya van ma Kínában. Találtak egy jobb megoldást és ráugrottak.


  “minden jobb mobiltelefonban van NFC”
  De minek? Pont az a lényeg, hogy független legyen bankkártyától, NFC-től, mindentől, cserébe működjön.


  Ez technológia kérdése, nem pedig a szabályozásé. Mindig van 10-15 év lemaradás egy-egy ország bankrendszere között. Ennek oka az, hogy Németország a kezdet kezdetén invesztált, mi meg sokkal később. Ha megint ők jönnek, akkor át fognak lépni minket, aztán megint mi őket, stb. Nincs ezzel gond, csak ki kell várni.

 • naa
  Hmm, de ha 2% a kártyaolvasás költsége a kereskedőnek, akkor a Revolut pl. hogy csinálja, hogy ingyen töltheted fel kártyáról? (Bár ugye forintban még mindig nem lehet feltölteni, csak bétáról a korábbi cikk szerint – lehet, hogy nem véletlenül nem kapkodják el?)

  Minden ilyen egyszerűsítés és verseny generálás nagyon jó szerintem.
  A Paypallal is fizethetsz végül is banki rendszeren kívül másik paypalosnak, de ugye a költség ott is ugyanúgy magas…. Ha már Revolut, ha a kereskedőnek is van meg a vevőnek is, akkor 1 mp-en belül ott csilingel az utalás a kereskedő Revolut-számláján, és ez már most is elérhető… Ha kereskedő lennék, már buliból is kiírnám, hogy lehet Revoluttal is fizetni, 2% kedvezménnyel, hogy ne a banké legyen az a 2% kártyás fizetés díj – és én pl. használnám is…

 • KissZst
  Én azt várom már, hogy, a magyar bankoknál is elérhető legyen az Apple Pay. Hozzánk közel Ukrajnában és Lengyelországban már működik. Én itthon is használom, de amerikai kártya van hozzárendelve, az amögötti számlára meg drága az utalás. Óriási kényelem, hogy nem kell pénztárcát magamnál hordanom, elég ha rajtam van az órám, tudok vele fizetni, mindenhol, ahol elfogadnak kártyát.
 • buyer
  “A QR kodos rendszer egyszeru: eloveszem a mobilt, felold, fizetes ikonra nyomok, pinkod vagy ujjlenyomatolvasas, QR kod megjelenik, penztaros lecsippantja, telefonon rogton jon a visszajelzes a sikeres fizetesrol. Nem rosszabb, lassabb, mint a paypass, mivel egy bizonyos osszeg felett az is ker pin-t.”

  Jóval komplikáltabbnak tűnik, mert az én mindennapi vásárlásaim esetében pl. 90%-ban nem kell pin-t megadnom paypass-szel, csak odaérintem és kész, ehhez képest telefon feloldás, pin kódozás, sokkal komplikáltabb lenne, nem előrelépés.

 • Stanlee
  Mit erintesz oda egy alap 20 ezer Ft-os androidos telefonnal ha Google Pay-el fizetsz? Semmit, mert nincs NFC. De ugyanugy kell egy kartya moge, amirol Apple vagy Google leveszi a penzt es draga a hasznalata a kereskedo szemszogebol nezve, es ugyanugy kell egy POS terminal is. Az Apple telefonok NFC-jet csak az Apple pay hasznalhatja. A QR-t meg mindenki tudja olvasni, generalni.

  A QR-nek pont az lenne az elonye, hogy barhol egyszeruen leolvashato, nem kell terminalt venni, karbantartani, eleg, hogy a mobiltelefonod leolvassa a masikon a QR kodot es megy a fizetes.

 • Ákos

  “Itthon viszont paypass minden, ami sokkal egyszerűbb.”
  Az Apple Pay 2016-ban lépett a kínai piacra, ma 90%-os a részesedése a paypass-on. Ez így szépnek hangzik, de ez a 90% kevesebb, mint 10%-a a kínai mobil tranzakciós piacnak.
  Az NFC-alapú kifizetések 0 százalékos tartományban vannak a kisboltokban, ahol a QR kód (67%) tarol. Egyszerűbb? Hát nem. Itthon elfogadott, ennyi, de ebből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, mert nem vezet sehova.
 • Kubi
  Ami miatt várom a third party megoldásokat, hogy remélhetőleg csinál valaki egy olyan appot ami a havi elköltött pénzt autómatikusan kategorizálja és meg nézhető, mennyi ment el élelmiszerre, ruhára, számlára, étteremre stb. Nem kellene kézzel vezetni és nem lenne a jaj elfelejtettem beírni… Bankkártyás adatokból szerintem ezek mind kideríthetőek ha nem is tételes bontásban, ha más fizetési módok elterjednek ott akár még tételesen felsorolva is.
 • bélba báa
  Nem teljesen értem.
  Mobillal beszkennelek egy QR kódot, az éttermi kasszás pultján megjelenik egy pipa, és ezzel kész is lesz az átutalás? Így is lehet majd itthon fizetni?
 • expect
  “Én azt várom már, hogy, a magyar bankoknál is elérhető legyen az Apple Pay.”
  Minek? Ott az otp simple évek óta, pont ugyanazt tudja. Telefon felold, odarakod és ennyi.
 • senkifia
  ” Ha már Revolut, ha a kereskedőnek is van meg a vevőnek is, akkor 1 mp-en belül ott csilingel az utalás a kereskedő Revolut-számláján, és ez már most is elérhető… ”

  Igen, csak:
  1. Revolut nagyonnagyon gyerekcipőben jár. De nagyonnagyon. Nagyonnagyonnnagyon! (Alapozom ezt a gyakori, sok embert érintő hibáikra, amikor eltűnik a pénz, és az ügyfélszolgálatuknak nincs kapacitása foglalkozni az összes habzó szájú emberrel. Meg a személyes tapasztalat a mobil alkalmazásuk és honlapjukkal kapcsolatban, rengeteg hibájuk van, nagyon lassan fejlődik).
  2. Revolutot ÁFA körös vállalkozó nem használhat pénzforgalmi számlaként, ezt a NAV írta nekem.

  Sajnos úgy tűnik, nagyon problémás működő, stabil alternativát nyújtani a banki szolgáltatásokra.

 • Stanlee
  a Payback Pay eseteben ez forditva mukodik, tehat a telefonodon az app general egy egyszer hasznalatos QR kodot, amit a penztaros a vonalkod olvasojaval leolvas, es sikeres a fizetes. Ha a telefonon van net, akkor az app visszajelez, hogy mennyit es sikeresen fizettel.

  Amugy emlekszem arra, amikor a contactless payment kezdett terjedni, a fel internet attol rettegett, hogy egy kezi POS terminallal majd a 4-6os villamoson mindenkit kirabolnak 🙂

 • naa
  , úgy emlékszem, a Simple nem megy iPhone-on, valszeg azért… Hallottam egy interjút egy OTPs emberrel a Simple-ről, és azt mondta, hogy ők futnának az Apple cuccain is, de az Apple nem engedi, mert nem akar konkurenciát az Apple Pay-nek…
  Szóval Apple Pay nem megy már tök régóta (vagy még mindig), mást meg nem enged az apple, gratulálok a cég rajongóinak… Nekem mindenesetre még egy érv az Android mellett…
 • mers77
  Az előnyös elektronikus fizetések témaköréhez kapcsolódik, hogy a Transferwise 8 órája nem elérhető sem app-on, sem honlapján. A kártyáik sem működnek, ellenőriztem a sajátommal. Szóval itt is óvatosan. Jelenleg Twitter-en próbálják nyugtatgatni a jónépet ( már 4 bejegyzésben) főleg arról, hogy a pénzük biztonságban van, a probléma ideiglenes…
  Nekem Revolut és TW kátryám is van, de a számláimon (mindkettőn) 5.000.- EUR a felső határ, amit tartok.
  Mondjuk, ezt is igen komolyam fájna elvesztenem, de szerintem erre nem fog sor kerülni.
  Viszont ha most csak a TW kártya lett volna nálam, akkor ebédidőben az étteremben kínos helyzetbe kerültem volna.
  Szóval óvatosan a nem konvencionális megoldások kapcsán…mondom én, aki egyébként mindkét cégnek nagy rajongója vagyok…
 • Rigó Máté
  Már egyszer kommenteltem ezt az infót egy másik bejegyzésnél, de megismétlem.
  Forrás: bezahlen.de/kreditkarten-im-handel.php
  A hitelkártyás fizetésnél egy EUs rendelet szerint már csak maximum 0,3%-ot számolhatnak fel költségként.
 • Kiszamolo
  rigó, de ki? szerintem a kártyatársaság. De van még pár szereplő a tranzakcióban.
 • Jóska Pista
  Valaki már írta, Dániában már évek óta működik ilyen rendszer.
  -Nem csak dán regisztrálhat rá, de kell dán mobilszám és dán bankszámla :)-
  A dánoknál a MobilePay nem a bankkártya helyett, hanem azt kiegészítve használják. Gyakorlatilag mindenki regel rá, és ha elmentek 4-en sörözni, akkor az egyik kifizeti kártyával, négyfelé osztják a költséget és a másik három iziben átutalja neki a saját részét. Azonnali, költségmentes. Vagy elmész egy garázsvásárra, az eladó mobilszáma van kiírva és az alapján fizetsz neki.
  Létezik üzleti változata is, amikor egy kézi terminálon (mint egy mobil bankkártya olvasó) generálnak QR kódot amit lecsippant a mobilod, és a fizetés ténye megjelenik a terminálon.
  Pont annyira biztonságos, mit egy bankkártya, sőt. Itt csak akkor van fizetés, ha te pinnel, ujjlenyomattal, stb. jóváhagyod.
  Viszont egyszerűbb, ha ismered valaki mobilszámát, máris utalhatsz neki.
 • naa
  igen, az alap, hogy legalabb 2 kartya / ketfele fizetoeszkoz legyen nalunk…
  Nem vitas, kell meg hagyomanyos kartya es bankszamla is egyelore, pl. hogy be kelljen nagy osszeget az altbankokon tartani, hiszen barmikor azonnal feltoltom normal kartyarol 2 mp alatt, felesleges is.
 • mtoma73

  A két kártya még nem is biztos, hogy elég.
  Én, ha megyek ebédelni, akkor viszek Szép kártyát, bankkártyát, és hogy tuti tudjak ebédelni és ne mosogatással kelljen kifizetni az ebédet még kp-t is. :)))
  Ennél egyszerűbbnek tűnik egy engedélyezett QR kód olvasás mobillal.
 • T Contractor
  “Ennél egyszerűbbnek tűnik egy engedélyezett QR kód olvasás mobillal.”

  Igen, feltéve, ha van hálózat a telefonodon éppen akkor. Simán lehet, hogy éppen akkor nincs interneted vagy csak simán lassú, vagy a kiszolgálói oldalon hibádzik valami és az nem elérhető….

  Vagy lehet én nem tudok valamit jól, hogy hogy kommunikál a telefonod az eladó eszközével? Tudja valaki konkrétan erre a választ?

  A legegyszerűbb a kp, ez nem is kérdéses.

 • Ákos

  “hogy kommunikál a telefonod az eladó eszközével”
  A szolgáltató szervere kommunikál vele, nem a saját telefonod. SMS alapon is működik a kommunikáció ott, ahol nincs kellő mobilnet lefedettség. Gondolj az itthoni mobil parkolásra, az is megy SMS és mobilnet alapon is.

  “A legegyszerűbb a kp, ez nem is kérdéses.”
  Kínában úgy tartják, ha nem vittél magaddal pénztárcát, abból bajod nem lehet. Ha a mobilodat hagytad otthon, na akkor nagy bajban vagy. 🙂