Mennyit teszünk félre havonta?

Az Erste Bank kihozta a legfrissebb felmérését a megtakarítási hajlandóságról, amit a régió hét országában évente vizsgálnak.

Ebből megtudjuk, hogy a járvány miatt mindenhol nőtt azok aránya, akik szerint fontos megtakarítani, ez idehaza most 80%.

Idehaza nőtt a havi átlagos megtakarítás mértéke forintban, de sajnos euróban csökkent. 2020-ban a magyarok átlagosan 22,6 ezer forintot tettek félre, ez a negyedik helyre elég a vizsgált hét régiós országban. Egyébként ezzel az összeggel csak a megtakarítok kevesebb mint egyharmada elégedett. Bővebb infók és adatok a fenti linken.

Share

147 hozzászólás

 • Juhee
  A bevételünk felét
 • Én is akarok kommentelni...
  Ehh, azt hittem elírás a 22,6 ezer forint, így kattintottam a linkre. Ott még jobban elborzadtam, mert nem hogy nem elírás, de ez már egy 50%-os növekedés eredménye.
  Ajjaj.
 • bobo (az igazi)
  Nem gondoltam volna, hogy az átlag ötszörösét teszem félre már évek óta, mellesleg átlag alatti fizuból.
 • Ritkán kommentelek
  A feleségem GYEDen van, én dolgozom, de körülbelül, havi 400-430 e. – t sikerül megtakarítanunk, befektetnünk havonta. Ez a jelenlegi bevételek 55% a kb., 2 gyerkőc van + hitel is.
 • Leoka70
  Sajnos ez az összeg nagyon kevés…Annyi mindenre kéne félretenni, nyugdíj, lakás előtakarékosság, autó vásárlás, tanulás…
  Persze tisztában vagyok azzal, hogy ha nincs miből…
 • MaciLaci
  Nagyszerű hír, hogy egyre nő a megtakarítás fontosságát látók száma, ugyanakkor a ténylegesen megspórolt összeg döbbenestes, főleg akkor, ha ez már tartalmazza az önkéntes nyugdíjmegtakarítást, a gyermekek taníttatására félrerekott összeget, netalántán az egészségpénztári megtakarításokat is.
  Az ember ilyenkor reménykedik benne, hogy az adatfelvétel nem reprezentatív…
 • ZAkkant
  A jövedelmünk kb. 25%-át tesszük félre. A 2 felnőtt mellett van 2 gyerek is a családban. Ez is számít, mert kamaszkorban sokat kell költeni rájuk is. Volt olyan időszak, amikor 40%-ot is félre tudtunk tenni.
  Ha a tőkejövedelmet is számolom, akkor a teljes éves bevételeink kb. egyharmadát tesszük félre.
 • átverés
  ezek a kimutatások nettó f…gok szerintem. Mindenhol azt számolják, hogy az átlagembernek nincs 1 hónapnál több megtakarírása, 20e ft-t ha félrerak havonta, akkor 400 év alatt vesz meg egy panelt….
  Ahhoz képest plázák televannak vásárlókkal, sok ember elvesztette az állását már tavasszal, még is valahogy kijön 9 hónapja az ‘1 havi félretett’ pénzéből még úgy is, hogy megveszi a legújabb tv-t…
  szóval én nem adnék sok alapot ezeknek a számoknak
 • Treil
  Azt teszik félre amit nem tudnak, nem akarnak elkölteni. Nyilván 1 milliós bevételből félre lehet tenni 400 ezret, 400 ezresből meg jó ha 50-100-at. Nyilván ez saját lakás, gyerek, igények kérdése. Azért nem fog senki zsíroskenyéren meg parizeren élni hogy 40 ezerrel növelje a megtakarításait. Az számít hogy a havi szükséges kiadások után mennyi marad “elverni való” amiből félre lehet tenni.
 • Kiszamolo
  átverés, mondjuk azt nem látod, hogy közben mennyi személyi hitelt vett fel vagy hogy áll a hitelkártyája.

  Meg aztán a budapesti plázákból indulsz ki, de a munkanélküliek zöme a gyári szalag mellett álló munkásokból kerül ki a vidéki Magyarországon, akiket nem is látsz soha életedben.

  Az átlaggal is vigyázni kell pont ezért, mert a medián bér valahol nettó 200-230 ezer körül lehet, így teljesen reális, hogy a társadalom felének nincs megtakarítása, akinek viszont van, az meg 22 ezer forintot tesz el.

  Sok hasonló felmérést olvastam, MNB-set is, ott is mindig hasonló szám jön ki, 15-30 ezer között szokott szóródni.

 • Györgyi
  Ezeket az átlagokat hogy számolják? Csak a munkaképes lakosságot veszik alapul, vagy beleveszik a gyerekeket, nyugdíjasokat is?
 • Theocritus
  4-5 éve takarékoskodom, 20-as éveim elején járok, jelenlegi megtakarítási rátával, ha elérem a 4%-os éves kamatot, 45 éves koromra havi 400 ezer forint körüli fizetést tudok majd elérni a kamataiból. Persze mit jelent majd akkor ez az összeg, azt nehéz megmondani. Én csak azt nem értem, hogy aki informatikusként, mérnökként, egyéb magasan képzett, jól fizető pozícióban, ha nem szenvedélyből, akkor minek dolgozik 50 éves kora után (nyilván 400k-nál magasabb havi szintet is el lehet érni, ha milliós fizetésből 300-400-at teszel el havonta…)?
 • Pista
  mondjuk ha 100 emberből 99 nem takarékoskodik, 1 meg havi 1 millát félrerak, akkor átlagban 10000 Ft-ot takarítanak meg. a medián viszont nulla. amely értékről diszkréten hallgat a felmérés
 • Kiszamolo
  Györgyi, minden felmérésnek vagy egy statisztikai leírása a mintavétel mikéntjéről, azt kellene megtalálni. Ha fizetésről meg megtakarításról van szó, akkor logikusnak tűnik, hogy a munkaképes korú lakosságot mérik.
 • Copywriter
  Na, a hozzászólások megint nem lesznek reprezentatívak, ide a megtakarítástudatos emberek járnak. Az ismerőseim közül mi vagyunk az egyetlen, aki megtakarít. A húgomék Ausztriában nyáron és karácsony előtt megkapják a 13. és 14. havi bért, 3 héten belül odavernek neki. Nyáron nyaralás, télen nem tudom mi. Hiába mondom nekik, hogy pörgessék be a lakáshitelbe, olyan szépen elolvadna már csak ezektől az extra befizetéstől.

  Feleségem húgáék utolsó fillérig eladósodva lakáshitellel, szülők is beszálltak a házukkal, emellett Provident, hitelkártya és amit még találnak. Igaz, hogy a side-by-side hűtőjük mindig tök üres, de legalább amcsi hűtő. Én is azt látom, hogy az emberek nem azért költenek, mert van, hanem azért, mert nincs. Az ismerőseim nagy része már adósságcsapdában van, és elég egy betegség/válság, hogy bukjanak mindent.

 • Hana
  Nem mindenki mérnök és informatikus. És az informatikusok bére is igen nagy szórást mutat. Pl: Bp-n kívül egy, senior hálózati mérnök ha eléri a bruttó 600-at, akkor már sikeres. Röhej. Egyébként az életkorral, családi helyzet változásával az igények is növekednek. A megtakarítást fel is élik, majd új célra gyűjtenek. A felvázolt 400k egy átlagos 4 fős csalad szűkös büdzséje, amiből félrerakni a 15-20-at is szép.
 • krisz
  Informatikus / mérnök fizetés kb. 55%-át teszem félre havontva, kb 250e Ft Gyerektartás van lakáshitel / albérlet nincs.
  Ha lehet próbálom államoktól és jegybankoktól mentes helyre rakni a pénzemet.
 • ToxicWaltz
  Szerintem az nagyon árulkodó, hogy sokan úgy várják a fizetést, mint a Messiást. Ha pár órával később jön a fizetés adott napon, akkor már el se indulnak a tervezett bevásárlásra. Ez azért eléggé arra utal, hogy nagyon ki vannak centizve a pénzügyeik.
 • Dani21
  A megtakarítási rátám tavaly 62% volt, idén 61% körül lesz. A feleségemnek ennél is jobb, de nem ismerem a pontos számokat (de kevesebbet költ nálam, és az idei fizuemelése miatt többet is keres mint én).

  Kicsit elszaladt velem a ló ősszel, és rengeteg “hiányzó” könyvet vettem 🙂 Többet költöttünk a lakásra is, mint tavaly. Azt viszont nem értem, hogy hogyan költhettünk többet idén összességében, hiszen az irodába se kellett bejárni (-bkv bérlet, -drága ebéd), új ruhákat se nagyon vettem, étterem/kocsmázás kilőve. Gondolom, a kaja drágult meg jelentősen.

 • gaborr
  Ugyanilyen jó a tőkejövedelmi statisztika. Mindenki 472 millió Ft tőkejövedelmet vallott be átlagosan felcsúton 🙂
  hvg.hu/gazdasag/20201222_felcsut_tokejovedelem_bevallas_nav
  Ehhez képest budapest legelitebb kerülete is putri.
 • bicskanyitogato
  Sziasztok! Imadom, amikor a joletet abbol allapitja meg valaki, hogy: tele vannak a plazak, sorok allnak az ATMek elott KP kivetelre, Pesten szinte csak R meg S rendszamokat latni, raadasul draga kocsikon es meg a zold rsz is rengeteg… Csak azt felejtik el, hogy a RENGETEG nagyon szegenyt nem latni! Ok meg a tomegkozlekedesen se nagyon mutatkoznak! Milliok kuksolnak valami lukban – ha van egyaltalan hol, probalnak kijonni nagyon keves penzbol – jo, ha valami rosszul fizeto munka berebol es csak vegetalnak… Nagyon sokan! Es oket nem latni. Nem talalkozol veluk. Egy kvazi parhuzamos vilagban tengodnek, sajnos. Es ok nagyon el vannak felejtve.
  A statisztikat meg lobogtathatjuk, ahogy akarjuk.
  Ezuton kivanok mindenkinek Kellemes Karacsonyt es (sorozatos, kenyszeru, kijozanito, onkormanyzati csodoktol hangos) Boldog Uj Evet!
  Koszonom ezt a blogot Miklosnak es a sok-sok epito hozzaszolast!
 • Nem rossz
  Elég jól nyomod ha 25 év alatt össze tudsz szedni 1.200.000.000Ft-ot.
 • bicskanyitogato
  Ja, hogy mennyit teszunk felre: marciustol szeptemberig semmit nem nottek a megtakaritasaink – de nem is csokkentek…
  Szeptembertol elketyegunk munkailag, varjuk a virushelyzet (remelhetoleg joiranyu) alakulasat es egyre csokkeno kedvvel kovetjuk a gazdasagi amokfutasokat es halasak vagyunk, hogy a 30as eveink elejen volt annyi eszunk+eronk+szerencsenk, hogy megalapozzuk azt, hogy most tobb eves tartalekkal meg tudjuk orizni a nyugodtsagunkat. Bar a nyugodtsag is azert fogyogat … mas okbol…
 • Poli
  Ritkán kommentelek:
  Fura volt ezt olvasni, olyan mintha en irtam volna!! Nekunk nincs hitelunk, most tervezunk hazat vasarolni, akkor lesz a CSOK hitel.
  De,hogy a cikkre is reagaljak: elkepeszto, es ijeszto!!! 2020, europai unio. Es a legrosszabb, hogy van aki ezzel elegedett!!!!! Erre mar szavak sincsenek.
 • L
  Szerintem helyénvaló, hogy a magyar emberek nem tesznek félre semmit, hiszen egyrészt létbiztonság van, másrészt a jobboldali elvtársak nagykoalíciója megvédte a nyugdíjakat 2011-ben, tehát a jövőnk is biztonságban van. Ez az én véleményem.
 • Bélaőrnag
  – > azért mert szeretsz dolgozni. Élvezed, amit csinálsz és nem esik nehezedre. Én szinte biztos vagyok benne, hogy ha elérem a nyugdíj korhatárt, akkor is szeretnék dolgozni heti 15-20 órát. Nehéz lenne a hirtelen váltás.
  Persze az is hozzátartozik, hogy többen azt választják, hogy jobb fizetés mellett többet költenek és így kevesebb lesz a tőkejövedelem természetesen.
 • átverés
  akkor meg végképp semmi értelme ezeknek a kimutatásoknak, mert végülis mit akar bizonyítani? Hogy aki 200e alatt keres, szalag mellet dolgozó munkásnak nincs megtakarítása, és? Ez amióta világ a világ tudni lehet sajnos, hogy aki keveset keres, az nem fog tudni félrerakni…
  Szóval nem értem mire jó egy ilyen statisztika, nem reprezentál semmit…
  Engem jobban érdekelne pl, hogy bizonyos kereseti számok mellet, milyen a megtakarítási arány, mennyit változott tavalyhoz képest, Vagy egy adott bankban lévő embereknek kb mi az aránya, mennyi a költekező, mennyi aki meg megtakarítja a bevétele pl 20%át… Az legalább kicsibe megmutatná, hogy arányos mennyi tücsök/hangya mentalitású ember van.
  De az ‘átlag’gal való számításnak semmi értelme nincs
 • Sleepy McGee

  Esetleg az lehet az oka, hogy aki sikeres egy területen és annyit keres vele, hogy akár 50 évesen abba is hagyhatná az szereti amit csinál és nem teherként tekint rá. A munka fitten tart szellemileg, ad egy ritmust a hétköznapoknak, emberekkel is találkozol közben így vagy úgy. Nekem inkább az a furcsa, hogy ha valaki 50 éves korára vagyont tud felhalmozni abból amit csinál akkor utána hogyan képes hirtelen leállni.
  Láttam a környezetemben 50-es embereket, akik teljesen le voltak már épülve csak a centit vágták mikor mehetnek már nyugdíjba, de volt szerencsém az egyetemen olyan profhoz is, aki 70 felett is teljesen fiatalos naprakész volt szellemileg és biztosan nem azért dolgozott mert kenyérre kellett neki a pénz.
  A tevékeny ember halála a semmittevés.
 • Péter
  Miért kellene 1.200.000.000. forintot összeszednie? Szerintem elég “csak” 120.000.000. forintot összeszednie. Persze ez sem kevés, de nem is lehetetlen.
 • tumpara
  Nem rossz: túlpörgetted a nullákat, 120 millió lesz az.
 • móricka
  Két szempont azért fontos: elinflálják a megtakarításodat, nagyon nehéz olyan portfóliót találni, amivel kevés adminisztráció van és követi a VALÓS inflációt, nem a KSH által behazudottat. A másik szempont, hogy a gyerek oktatására való félretevés egy bullshit.A jelenlegi állapot szerint nem fizetődik ki az egyetem, csak néhány kivételes esetben. Az összes mérnök ismerősöm br 500-650 között keres, és én is ebben a sávban vagyok. Ezért a fizetésért egy dinamika ZH-ra sem éri meg beülni, nemhogy lediplomázni. Autószerelőtől kezdve maszek villanyszerelőig,bármelyik szakmunkás megkeres ennyit. Diplomával jellemzően multinál lehet elhelyezkedni, akik az alacsony fizetések miatt vannak itt, és hiába van diplomád meg nyelvtudásod, lenyomják a fizudat. Erre a xarra, amire az egyetemi csoptársaim és én tudtunk menni mérnöki diplomával, egy büdös fillért nem teszek félre a gyerekeimnek.
 • okosban megoldjuk
  Én a megtakarításainkkat illetően is kompromisszumok mentén hozom a döntéseket. Alapelv, hogy jusson is maradjon is. Jusson a mai napra, mert azt most élem és nem akarom, hogy a jövő érdekében tett intézkedéseim szélsőségesen beszűkítsék a jelent. De maradjon is a jövőre nézve, mert mit lehet tudni, hogy mi lesz még velünk. A keretek adottak, azon belül kell maradni és kész máris megvan, hogy mik lehetnek számunkra elérhető célok. A meghasonlás akkor kezdődik, amikor valami olyan cél kezd bennünk (a családomban) megfogalmazódni, amit nem tudunk megfizetni. Akkor szoktam elkezdeni gondolkozni, hogyan és miképpen haladjunk tovább. De ilyen meghasonlás a jóval gazdagabb emberek életében is van, ha annyival drágább céljaik is vannak.
 • FLD1987
  Theocritus (2020-12-23 at 11:05) hozzászólására válaszom:
  Jelenlegi információim alapján kb. 10 évente duplázódnak a fizetések. Ha ez folytatódik, akkor 20 év múlva kb. 250.000 HUF nettó átlagkeresetből lesz kb. 1.000.000 HUF nettó átlagkereset.
  Számítási módszerem: 250.000 X 2 = 500.000 X 2 = 1.000.000 HUF (2040. év)
  2040. évben 400.000 HUF = átlagbér – 60% = 1.000.000 – 60% = 400.000 HUF
  2020. évben 100.000 HUF = átlagbér – 60% = 250.000 – 60% = 100.000 HUF
  Ez alapján kb. olyan lesz majd a 4%-os bevételed, mintha minimálbérért dolgoznál, mert majd 2040. évben a minimálbér kb. nettó 400.000 HUF összeg lesz.
  A nettó átlagkereset kb. összege a nemzetgazdasági szintű nettó átlagkereset 2019. évre vonatkozó összege alapján van számolva, vagyis ennyi volt kb. havonta a nettó összeg.
 • Ricky Gervais

  %-ra pontosan tudod a megtakaritasi ratadat, de kepes vagy papiralapu konyvre penzt kiadni? Meglepo 🙂
 • Husz János Puszita
  Annak fényében, hogy a moratórium és babavaro stb. miatt nincsenek hiteltorlesztok, tényleg sokkoló az összeg. Kritikus tömegnek nincs semmi megtakarítása, a járvány pedig nem akar alább hagyni. Félelmetes.
 • handyman
  @theocritus: van egy ismerősöm, aki 70 felett van, rengeteget dolgozik. Imádja, amit csinál. Szenved, ha nem dolgozhat. Nekem tetszik, amit csinál, inkább, minthogy tévé előtt tespedjen egész nap – erre is látok példát.
  Másik ismerősöm 70+-osan eladta a jólmenő vállalkozását és egy másik komoly projektbe kezdett. Ő játékként tekint rá, másoknak ez komoly megélhetést biztosítana.
  Amikor egyiküknek mondtam, h faterom nyugdíjasan egyáltalán nem akar dolgozni, csak a tévé előtt döglik egész nap, azt mondta, h “De hát akkor meg fog halni!”
  Nagyon bízok benne, h 70 felett nekem is lesz erőm, egészségem dolgozni, és remélem, hogy nem szükségből.
 • xyz
  Nekem inkább az a furcsa, hogy azt gondolod, hogy a “nyugdíjba menés” (=nem kell dolgoznod a megélhetésedért) az egyenlő a semmittevéssel.
 • Péter
  Ha megnézed volt olyan időszak 1960-2020 között (nem is folyan rég) mikor még megtízszereződött az átlagkerest 10 évenként. Ezek szerint lehet egy lassuló tendenciát látunk? Lehet, hogy csökkenni fog a fizetések emelkedése? Persze ez nagyon függ a gazdasági környezettől, szóval 2040-re előre megjósolni, hogy mennyi lesz az átalgkereset elég erős szerintem. Persze abban egyetértünk, hogy a forint erősödni hosszú távon sosem fog….
 • Lala
  Akkor megint oldalakon keresztül lehet majd olvasni, hogy beírják emberkék, hogy mennyit keresnek és mennyit tudnak félrtenni ebből, természetesen mindenki óriási pénzeket keres és a fizetésénél is többet félre tud tenni. Mintha bárkit is érdekelne úgy egyébként. Persze úgy adják elő, mintha ők nem dicsekednének, hanem közérdekű adatot közölnének. semmi gond, átpörgetem ezeket, csak már unom.
  A havi 22,6e megtakarítás meg szégyenletesen kevés és még súlyosabb a helyzet, ha úgy nézzek, hogy 1 megtakarítóra valószínűleg jut több olyan, aki meg semmit nem takarít meg, hanem éppenhogy kijön a fizetéséből a következőig.
  Az sem segít egyébként, hogy tényleg alacsonyak a magyar bérek, miközben az árak meg ugye hasonlóak, mint nyugaton. Ebben az országban nem nehéz a fizetést teljesen elkölteni.
 • Dani21

  Ne felejtsd el, hogy mikor a szakemberek 50 évesen lerobbannak, a fehérgallérosok még simán tudnak fingot fűrészelni egy irodában.

  Gervais
  Szeretek Excelben bütykölni, azért tudom 🙂 De a könyveket is szeretem, az ebook nekem a guminő alkoholmentes sörrel kategória 😀 Persze néha veszek 1-2 Kindle könyvet az Amazonról, hogy ha éppen várok valahol / utazok a villamoson / ülök a WC-n, akkor ne facebookot nézegessek a telefonomon, hanem valami hasznossal töltsem el azt a pár percet.


  Ez nekem is furcsa. A héten szabin vagyok, és nagyon gyorsan elmegy minden nap. Csináltam a házimunkát, főztem, lementem a boltba, megvettük a fát, olvastam, a kislányunkat vittük-hoztuk a bölcsibe, játszottunk vele, elmélyedtem a JavaScriptmas kihívásban, és még ezer dolgot csináltam. Tök jól ellennék a napi munka nélkül, és még úgy is hiányérzetem lenne, mert nem lenne időm mindenre.

 • L70

  Kb ebben a cipőben járok. 50 vagyok, és a megtakarításunk kb 25 évre elegendő jelenleg. Dolgozom, de mekkora különbség van abban, ahogy a stresszes helyzetekhez hozzáállok. Korábban a mások által megszabott határidő szent volt, és túl sokat vállaltam / pakoltak rám, nem mertem nemet mondani. Ma pl. nagyon sokszor módosítom a határidőt, és önmagában ezzel meg is szüntetem a stresszt. Simán közlöm, ha valami nem fog menni. Legrosszabb esetben kirúg az ügyfél, gondolom sokszor, de nem, eszébe sem jut kirúgni. Valószínűleg sokkal hitelesebb lettem, sokkal nyugodtabb is vagyok, hogy nem kell kellemetlen mellébeszélésekkel mentegetnem magam és a helyzetet. Sikerült tehát levetnem magamról azt, ami miatt nem szerettem dolgozni. Egyébként szerintem sokkal lassabb vagyok, mint 30 körül voltam, a tapasztalat több, de a sebesség már nem.
 • Ritkán kommentelek
  : Sok sikert a ház vásárláshoz! 🙂
 • Blend Ahmed
  “Engem jobban érdekelne pl, hogy bizonyos kereseti számok mellet, milyen a megtakarítási arány, mennyit változott tavalyhoz képest,”
  Én is kíváncsi lennék rá, hogy vajon készült-e olyan kimutatás, amely a megtakarítási rátát jövedelmi decilisenként mutatja.

  “de kepes vagy papiralapu konyvre penzt kiadni?”
  Vannak olyan területei az életnek, amelyet én sem rendelek alá a hatékonyságnak. Nem az a havi 1-2 könyv fog csődbe vinni.

 • ultrakapitalista nagytőkés
  Theocritus

  Azért dologznak,mert élvezik. Van akinek pedig már játék. Befektetni ebbe, befektetni abba, venni-eladni, kitalálni valami újat, tovább fejleszteni valamit. A lényeg, hogy legyen ami motiváljon, hogy újat tanulj nap mint nap. Legyenek kihívások. Talán ha 20%-a ilyen az embereknek, a többi meg komcsi.

 • Én is akarok kommentelni...
  Párom rokonságából 2 embert tudtam rávenni pár éve, hogy legalább havi 20 ezer forinttal kezdjenek már el megtakarítást gyűjtögetni. Nem sok, de több a semminél, és ha már elkezdték, majd lehet növelni. Persze nem növelték, ma is annyit tesznek félre, de amikor az egyikük elvesztette az állását, akkor az egyikőjük csak kibökte, hogy azért csak nyugodtabbak, hogy van pár havi tartalékuk.

  Volt munkatársamék egy szem megtakarítása egy unit linked biztosítás volt (itt a fél blogolvasó közösség felsír fájdalmában, tudom). Felbontották, valahogy kb. nullára kijöttek nullára belőle, de utána legalább ők is elkezdték havonta 2×25000 forintért a MÁKnál venni az állampapírt kártyás vásárlással (sokat számított náluk a minimális macera). Azóta ők minden évben növelték az összeget.

  Azért írtam a fenti példákat, hogy ez két család, és ekkora megtakarításért is noszogatni kellett őket.
  Szomorú.

 • Johnny Weissmüller
  Ebben az őrült, 2020-as évben minden hónapban a fizetésem kb. 53%-át tettem félre akkor, amikor be kellett járnom az irodába. Home office-ban viszont a fizu 65%-át tudtam félre tenni (ennek oka, hogy nem kellett tömegközlekednem, csak otthon ettem, ill. nem jártam haverokkal sörözgetni, moziba, stb.).

  Mivel idén a félretett pénzemből vettem magamnak egy autót, jelenleg az összes megtakarításom kb. 4,5 millió Ft (azzal, hogy van egy kb. 1,5 milliós diákhitelem is, szóval az egyenleg kb. 3 millió), ami egyelőre a folyószámlámon csücsül. Lassan kellene valami megtakarítási számlát nyitnom, esetleg előtörlesztenem a diákhitelt. Nem szeretném szétoffolni a topicot, de kíváncsi vagyok, ti mit kezdenétek ezzel? Azért ez nem akkora összeg, hogy bárhová is befektessem, viszont átlagosan havi 180-200 ezer Ft-tal növekszik (ebbe belekalkuláltam egyetlen költséges hobbimat, az utazásaimat is).

 • Copywriter
  Én azért képezem magam folyamatosan, hogy még több pénzt keressek. Amint meglesz a megfelelő mennyiség, tutira abbahagyom a melót. De az is lehet, hogy megpróbálom önjáróvá tenni a vállalkozásom, még ha kevesebbet is termel.

  Nekem az lenne a főnyeremény, ha tudnék venni egy kvázi kényelmes lakóautót, és bejárnánk a feleségemmel a világot. Addigra a gyerek majd éli a világát, és véletlenül sem akarom, hogy velünk utazzon. Legyen saját csaja, majd családja.

  Ha lenne elég pénzem, akkor lakóautó helyett motelekben szállnánk meg, és egy Skodával vagy VW-vel járnánk. A cél, kipróbálni mindenhol a kaját és italokat, megnézni a világot és csak úgy szabadon felfedezni a dolgokat. Nem sietnék, és tutira nem mennék veszélyes helyekre. Európa önmagában évekre elég lenne, mellé még USA és Kanada, és nekem elég is lenne a boldogsághoz. Most olyan 15 évre teszem, míg összejöHET.

 • Belavoltam
  A havi 22 ezernel azert tobbet elteszek havonta. Ho kozepen automatikusan utalok egy fix osszeget egy megtakaritasi alszamlara. Ha marad meg valamennyi pluszban, mire a kovetkezo fizetes megjon, akkor azt is utalom at arra az alszamlara.
 • tundra
  Mi számít megtakarításnak? Ha 20ezret félreteszek és 3 hónap múlva elköltöm mert elromlott a mosógép, akkor az annak számít? Vagy hogyan számolják ezt?
 • Copywriter
  A tanácsotokra utána jártam a MÁP Plusznak. A megtakarításunk jó részét beletenném, de fontos a likviditás.

  1 millió forintos körökben vennék állampapírt, hogy ha kell, akkor csak egy-egy 1 millió forintot kelljen visszaváltanom. Pár kérdésem lenne, talán ti megválaszoljátok:
  – Ha 1 milliónként akarok venni MÁP+ papírt, akkor minden hónapban 1 millióért vehetek, és várni kell a következő hónapig? Vagy 2 milliónál 2 darab 1 milliós vásárlás, 3-nál 3 darab és így tovább kell, akár pár percenként?
  – Ha jól értem, 1M Ft-nál idő előtt 0,975M Ft a visszavásárlási érték. Leviheti ezt az állam akár 10%-ra is? Ez mennyire valós forgatókönyv?
  – Idő előtti visszaváltásnál is jár kamat, az eltelt napoknak megfelelően.
  – Mennyi a bankszámlára utalás díja, ha idő előtt visszautalom?
  – Hol a csapda? 🙂 Amit bukhatok, az 1M Ft-nál max 25e, kivéve, ha csökken a visszaváltási arány.Nekem jó dealnek tűnik