Kazáncsere buktatói

2021-08-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nem mondok el nagy újságot, ma épkézláb építőipari szakembert találni nagyjából lehetetlen küldetés. Eddig sem volt túlsúlyban a gondolkodni képes és az egyszerű feladatoknál többet is elvégezni képes szakember, de most különösen tragédia a helyzet.

Mindenki az építőiparban próbál szerencsét, minőséget nem is akarnak nyújtani, mert sehol nem akarnak újra dolgozni. Jó esetben valami OKJ vizsgájuk van, de gyakran még az sem.

Horrorsztorikat tudnék mesélni villanyszerelőről, aki a telefonban megbeszélt 10 ezer forint helyett 30 ezret kért, szigorúan számla nélkül és ezért annyit csinált, hogy kikötötte a garázsban a világítást tíz perc alatt. Nem megkereste, hogy miért vágja le a biztosítékot a lámpa, csak kikötötte, mert ennyire telt tőle. (A festők rossz kapcsolót tettek vissza, váltókapcsoló helyett normál kapcsolót, ezért vágta le a biztosítékot, amikor a másik kapcsolót felkapcsolták. Egy valamire való villanyszerelő erre azonnal rájött volna, de még egy kutyaütő is megkereshette volna a problémát tíz perc alatt. De hát mit akarsz azért a nyomorult harminc ezerért, örülj, hogy egyáltalán kijött.)

De az előtte dolgozók sem voltak sokkal különbek, a házban nincs Fi relé, mert mindig levágná, hiszen egy csomó elkötés van a házon belül. Ezért inkább kihagyták (ott volt, csak nem volt bekötve...), akkor nem jön rá a tulaj, hogy gebasz van. A kismegszakítóra mindenki mindent rábarmolt az évek során, senki nem vette a fáradságot, hogy gatyába rázza, vagy legalább mondja a tulajnak, hogy érdemes lenne megcsináltatni ezt az egyre nagyobb katyvaszt.

Van (lenne) kerti világítás is, a kerti nagy elosztó doboz tetején egy hatalmas lyuk, hogy az eső be tudjon esni a kismegszakítókhoz, a kertben szanaszét elosztódobozok, amikbe szintén be tud esni az eső, mert annyira balfék módon vannak megcsinálva. Nem is működött a kerti világítás, csak a legelső esőig. De hát mit akart a régi tulaj azért a néhány rongyos százezréért?

Most tart négyszázezernél a számla, mert egy értelmes emberrel rendbe rakatom, amit a sok kontár összebarmolt ebben a házban az elmúlt húsz évben. Nem tudom, összegben mennyi lesz a vége, mire lesz működő Fi relé a házban és minden elbarmolás és félrekötés ki lesz javítva. S hány ilyen ház van még az országban.

Ismerős inkább maga fest, mert a festők úgy dolgoztak, hogy minden egyes ecsetvonás látszott a falon és a korláton.

A házban kazánt is kellene cserélni, ki is jött két szaki megnézni a munkát. Az egyik adott egy másfél milliós árajánlatot, ebből bő félmillió maga a kazán, a többi a kéménybélelés és a többi szerelvény és munka. Szétnézve a piacon, ez nagyjából egy rendes piaci ár.

A másik megkérdezte, hogy el akarom-e számolni felújítási támogatásra, mivel naivan igent mondtam, küldött ugyanarra egy 2,2 milliós ajánlatot egy rosszabb kazánnal és a szeme sem rebbent. (Soha ne ismerd be előre, hogy el akarod számolni, mert akkor másfélszeres lesz a szorzó, hiszen te úgyis visszakapod a felét.)

A radiátorokkal, fűtéscsövekkel egyik se foglalkozott, csak a kazánnal, mert annak a cseréjéről van szó, nem? Akkor mi köze neki ahhoz, hogy milyen radiátorok és csövek vannak a házban?

Péterrel beszélgettem, ő mondta, hogy ez egy igen gyakori szívás-forrás, mert az új kondenzációs kazánok jellemzően sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a régebbi kazánok (akkor hatékonyak), így a meglévő, húsz éve a melegebb vízhez tervezett radiátorokkal és vékonyabb csövekkel becsövezett házban gyakran nem képesek megfelelő meleget adni a langyosabb víz miatt.

A másik gond, hogy a legtöbb szaki jó esetben egy-egy cégnek a termékeit ismeri csak, ezért aztán mindenkinek azt ajánlja és azt dicséri. Hiszen csak ahhoz ért, ha egyáltalán. Ahogy a mondás tartja, ha csak egy kalapácsod van, mindent szögelni akarsz majd. Esetleg egy adott nagykerben kap nagyobb árengedményt és azért beszél rá mindenkit arra a termékre.

Így aztán laikusként fogalmad sincs, hogy mit vásárolsz, egy kazán meddig bírja, addig is mennyi az éves karbantartása és mennyire van hozzá gyorsan alkatrész. Van olyan cég, amelyik szinte minden alkatrészt külföldről hoz, ami elég ciki, ha december végén leáll a kazánod és alkatrészt kell hozzá rendelni.

S ahogy írja is Péter, nagyon nem mindegy, hogy a "mester" kitisztítja-e a rendszert az új kazán felrakása előtt, vagy a rendszerben megbolygatott húszéves dzsuva fél éven belül hazavágja majd az új kazánt.

Apósoméknál is volt kazáncsere, a lángelme gázszerelő nem értett a napkollektorhoz, ami náluk van a fűtéshez bekötve, ezért aztán az egészet kikötötte a francba, mert csak zavarta. Jóval később derült ki, miért nem működik a kollektor. A kazán is elromlott rá másfél évre, mert a rendszerben felkavart, de nem kitakarított kosz tönkretette.

Mivel szinte senki nem ért a kazánokhoz, viszont szinte mindenkinek van kazánja, megkértem Pétert, írjon erről néhány szót.

A cikk inkább vitaindító, a hozzászólásokba várjuk a tapasztalatokat, a saját véleményedet vagy hozzáfűzni valódat.

(Amiről még lehetne vitatkozni, hogy egyáltalán le kell-e cserélni a kazánt. Most kértem árat kifejezetten fűtésre tervezett légkondikkal 1,7 millió lenne a ház felszerelése. Ekkor minden szobában, de még a fürdőben és a mosókonyhában is lenne elektromos fűtés. Erősen elgondolkodtam, hogy kell-e akkor a gázkazán cseréje 1,5 millióért. (Cikk a klímás fűtésről itt.) Igaz, melegvizet még mindig csinálni kellene valamivel. De ezt csak zárójelben.)

Következzen Péter cikke, amit ezúton is köszönünk.

A cikk NEM gyakorló épületgépész mérnököknek és szakembereknek szól, hanem hogy a témában nem járatos olvasók is érezzék egy árajánlat láttán, mit érdemes megkérdezni, megfontolni egy gázkazánnal működő fűtés korszerűsítése előtt.

Jómagam nem forgalmazok semmilyen épületgépészeti berendezést, kizárólag az eddigi tapasztalatok és a jelenlegi szakipari helyzet késztet megnyilvánulásra. Végzettségem okl. gépészmérnök, ipari szakterületen dolgozom már 20 éve, az elmúlt években pedig jó pár szakmát szereztem az épületgépészet területén. A világot nem én fogom megváltani, viszont pár hasznos dolgot remélem, hogy meg tudok osztani veletek.

Itt és most a gáz készülék témaköréből osztok meg pár tapasztalatot.

A fűtés rendszer egy összetett RENDSZER, ezért a feladatot összességében érdemes kezelni. A teljes fűtési rendszer csere esetében relatív egyszerű a helyzet, mert mindent kicserélünk, ezt megtervezi egy épületgépész mérnök, aki figyel a részletekre, ilyenkor kisebb a kockázata a komplex hibának. Vagy nem.

Gázkészülék/gázkazán csere esetében, több szempontot érdemes figyelembe venni, például milyen a jelenlegi gázkészülék, régebbi „B” típusú vagy már újabb „C” típusú, vagy csak fűtésre vagy fűtés mellett meleg víz előállításra is használjuk-használtuk?

A gázkészülékek típusait nagyon röviden leírom, akit bővebben érdekel a téma, keressen rá a „GMBSZ”-re a Google-ban és megtekinthető a jogszabály.

Az EU jogszabály innen tölthető le: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813

Gázfogyasztó készülék „B” típusú:  az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyeri és égéstermékének elvezetése közvetlenül vagy égéstermék-elvezetőn keresztül a szabadba történik.

Gázfogyasztó készülék „C” típusú, zárt égésterű:  amelynek üzeme az elhelyezés helyiségétől független, az égési levegőt közvetlenül a szabadból veszi és égéstermékét közvetlenül vagy égéstermék-elvezetőn keresztül a szabadba vezeti ki.

A gázkészülékek típusait azért fontos tisztázni, mert csere esetén más-más az elvégzendő feladat.

Ha van már „C” típusú kondenzációs kazánunk, de újabbat szeretnénk, és korábban minden ehhez szükséges módosítást elvégeztünk a rendszeren, akkor jó esetben csak a berendezést kell kicserélni, itt az úgynevezett „egyszerűsített készülék csere” jöhet szóba, azaz tervezés és terv engedélyeztetés nélkül meg lehet valósítani a cserét.

Ha régebbi, „B” típusú készüléket szeretnénk kicserélni „C” típusú kondenzációs berendezésre, akkor a kéményt is és a rendszer elemeit is módosítani, cserélni kell, ez pedig jelentős költség. Itt szükséges, kamarai regisztrációval rendelkező épületgépész tervező által készített terv, mind a gázvezetékre, mind a fűtési és melegvíz rendszerre, majd ezt engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval. Az engedély megszerzése UTÁN lehet elkezdeni a munkát.

Ha eddig NEM kondenzációs kazánunk volt, akkor érdemes átnézni a fűtési rendszert is. A kondenzációs kazánok alacsonyabb előremenő hőmérséklettel dolgoznak, mint a régebbi gázkazánok. (Alap esetben.) Itt lehet meglepetés, főleg, ha a kazán beállítására nem figyel megfelelően a beüzemelő.

Konkrétan az új szomszédunk tavaly nyáron kicserélte a kazánt kondenzációsra, új kémény kellett természetesen, a kazánházat – neki ez külön helység – átalakította, és a házban hideg volt...

Ez egy régebbi ház, nincs padlófűtés sem szigetelés a házon. SENKI nem nézte meg, hogy mekkorák a radiátorok és azok hogyan vannak bekötve. Jelen esetben ½” (igen, fél colos csővel). A kazán egyszerűen nem tudta felfűteni a radiátorokat. Most nyáron kicserélte a radiátorokat, meg a csöveket, tehát MINDENT felújított, sajnos 2 részletben. Plusz a 2 olajradiátor, amit azért vett, hogy ne fázzon a gyerek. Ez extrém eset, nagyrészt nincs ilyen probléma, de jobb, ha az elején kiderül minden hibalehetőség.

De olyan hiba is volt ismerősi körön belül, hogy a gázkészülék fűtés-előre csatlakozásánál csöpögött a rendszer, ezt a "Mester" úgy orvosolta, hogy a ¾”-os csatlakozásnál leszűkítette ½”-ra, mert olyan flexibilis cső volt az autóban. Így a kazán túlfűti magát, ki-be kapcsol, egy idő után kiáll hibára, meleg se lesz. Hasonló az előző helyzethez.

Amire érdemes szintén figyelni:

A régi fűtési rendszereket felújításkor ki kell(ene) tisztítani, egy 400-800 ezer Ft értékű új kazánt ne az iszap vagy a vízkő darabok tegyenek tönkre. A tisztítás órákig tartó folyamat, több lépésben. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, mert sok probléma forrása lehet később.

A fűtési rendszer feltöltésénél is figyelembe kell venni, hogy NEM SIMA csapvízzel kell(ene) feltölteni. Egyes gyártók tiltják a vízhez az adalékanyagokat, megint mások csapvizet írnak elő, van aki meg semmit.

Igen, de a csapvíz mást jelent Németországban, mint itthon. Magyarországon lehet 15-20 német keménységi fokú a csapvíz, Nyugat-Európában ez kb. 5-7. Tehát nálunk több az oldott só. Ezért célszerű sótalanított vagy lágy vízzel feltölteni a rendszert. Mind a sótalanított mind a lágy víznek megvan a felhasználási helye, hogy mikor melyiket, de egyik sem sima csapvíz.

Ezzel azt szeretném jelezni, hogy ha árajánlatot kérünk egy fűtés korszerűsítési munkára, akkor részletesen nézzük meg, hogy PONTOSAN mit tartalmaz. Ha nem egyértelmű, inkább kérdezni érdemes.

A gázkészülékek, hasonlóan az autó márkákhoz, nagyrészt szubjektív alapon kerülnek megvásárlásra, illetve a marketing ereje is jelentős tényező.

A saját véleményem alapján a Fondital és a Viessmann típusokat tartom műszakilag jól konstruáltnak, a Vaillant és a Wolf felső kategória, Bosch 3000-es sorozat, szintén jók, ezeket szétszedve és látva a belső felépítésüket engem meggyőztek. Az árat SEMELYIK berendezés esetén sem vettem figyelembe.

Ez nem azt jelenti, hogy ezekkel a készülékekkel nem lehet gond, vagy hogy minden más pedig nem jó, szimplán egy szubjektív vélemény, amivel lehet vitatkozni.

A gázkészülékek karbantartása külön téma, évente kell(ene) karbantartani őket. Ha a készülék jól működik, akkor az éves karbantartás elegendő.

Viszont, ha a készülék meghibásodik akkor itt jön be a képbe, hogy kevés a gázkészülék szerelő (a jó meg még kevesebb). Ha azonnal szükségünk van egy gázkészülék szerelőre nem biztos, hogy lesz elérhető időtávban, illetve az adott alkatrészre is lehet, hogy várni kell. Ezért is célszerű magasabb minőségű készülékeket választani. Van olyan márka, amelynél a szakszerviz se nagyon megy ki, mert nem tudnak mit kezdeni a készülékkel.

Januárban egy ismerősöm, kihívott egy gázszerelőt, mert hideg volt a víz fürdéskor. 28 kilowattos készüléke van. A szerelő válasza az volt, hogy hideg van, biztos hidegek a falak ezért hideg a víz. Ár 15.000 Ft, majd balra el. Végül is, ha kint meleg lesz, akkor a víz is melegebb lesz. 😊

Az új építésű házaknál, sorházaknál is érdemes a terveket megnézni vagy megnézetni.

Új építésű sorházat szeretett volna vásárolni egy ismerősöm, és elküldte nekem az elérhető terveket, hogy találok-e valami bennük. Nem találtam, mert nem voltak tervek valójában. Sem az, hogy mekkora és milyen kazán, sem a fűtőtestek méretei, csövek méretei, semmi. Elmentem vele az építtetőhöz, ahol közölték, hogy ez nem lényeg, mert benne van az árban, egyébként is ezt a végén szerelik, minek érdekel minket. És azt is zokszó nélkül közölték, hogy az építtető cég a munka befejeztével megszűnik, alakul egy új cég, ahol istenbizony lehet garanciát érvényesíteni. Mi visszaléptünk a vásárlástól, de azóta az összes ház elkelt. No comment…

Összefoglalásként annyi a javaslatom, hogy mindenki nézze meg és járjon utána az adott árajánlatnak/cégnek/berendezésnek/technológiának, inkább több idő menjen el ezzel, mint később a bosszúsággal évekig.

Többed magammal gondolkodunk egy ideje egy „csekklistán”, amit közre lehetne adni szabadon letölthető formátumban, hogy adott felújítás esetén mit érdemes megnézni egy ajánlaton illetve megkérdezni az adott szakembertől.

Dolgozunk már egy app-on, ami digitalizálja a munkalapokat. Ez egy munka előtt-közben-végén állapotfelmérés fényképes és videós dokumentálása lesz. Nem hiszek a nagy népszerűségében szolgáltatói oldalról, viszont a munkát megrendelőknek segíthet egy jobb minőségű munka elkészítésében, valamint garancia érvényesítésben.

Bizonyára észrevettétek, hogy nem vagyok gyakorlott blog író, külön köszönöm, ha építő jellegű kritikát kapok.

Köszönöm a lehetőséget Miklósnak ehhez a cikkhez. Ennél sokkal „szakmaibb” módon is lehet közelíteni a témához, most szándékosan nem tettem. Ha víz-gáz-fűtés-villany témában bővebben érdekel valakit valamilyen konkrét kérdés, akár mélyebben, akkor azt itt, a Kiszámoló blog keretein belül igyekszem - ahogyan az időm engedi - megválaszolni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram