Kazáncsere buktatói

Nem mondok el nagy újságot, ma épkézláb építőipari szakembert találni nagyjából lehetetlen küldetés. Eddig sem volt túlsúlyban a gondolkodni képes és az egyszerű feladatoknál többet is elvégezni képes szakember, de most különösen tragédia a helyzet.

Mindenki az építőiparban próbál szerencsét, minőséget nem is akarnak nyújtani, mert sehol nem akarnak újra dolgozni. Jó esetben valami OKJ vizsgájuk van, de gyakran még az sem.

Horrorsztorikat tudnék mesélni villanyszerelőről, aki a telefonban megbeszélt 10 ezer forint helyett 30 ezret kért, szigorúan számla nélkül és ezért annyit csinált, hogy kikötötte a garázsban a világítást tíz perc alatt. Nem megkereste, hogy miért vágja le a biztosítékot a lámpa, csak kikötötte, mert ennyire telt tőle. (A festők rossz kapcsolót tettek vissza, váltókapcsoló helyett normál kapcsolót, ezért vágta le a biztosítékot, amikor a másik kapcsolót felkapcsolták. Egy valamire való villanyszerelő erre azonnal rájött volna, de még egy kutyaütő is megkereshette volna a problémát tíz perc alatt. De hát mit akarsz azért a nyomorult harminc ezerért, örülj, hogy egyáltalán kijött.)

De az előtte dolgozók sem voltak sokkal különbek, a házban nincs Fi relé, mert mindig levágná, hiszen egy csomó elkötés van a házon belül. Ezért inkább kihagyták (ott volt, csak nem volt bekötve…), akkor nem jön rá a tulaj, hogy gebasz van. A kismegszakítóra mindenki mindent rábarmolt az évek során, senki nem vette a fáradságot, hogy gatyába rázza, vagy legalább mondja a tulajnak, hogy érdemes lenne megcsináltatni ezt az egyre nagyobb katyvaszt.

Van (lenne) kerti világítás is, a kerti nagy elosztó doboz tetején egy hatalmas lyuk, hogy az eső be tudjon esni a kismegszakítókhoz, a kertben szanaszét elosztódobozok, amikbe szintén be tud esni az eső, mert annyira balfék módon vannak megcsinálva. Nem is működött a kerti világítás, csak a legelső esőig. De hát mit akart a régi tulaj azért a néhány rongyos százezréért?

Most tart négyszázezernél a számla, mert egy értelmes emberrel rendbe rakatom, amit a sok kontár összebarmolt ebben a házban az elmúlt húsz évben. Nem tudom, összegben mennyi lesz a vége, mire lesz működő Fi relé a házban és minden elbarmolás és félrekötés ki lesz javítva. S hány ilyen ház van még az országban.

Ismerős inkább maga fest, mert a festők úgy dolgoztak, hogy minden egyes ecsetvonás látszott a falon és a korláton.

A házban kazánt is kellene cserélni, ki is jött két szaki megnézni a munkát. Az egyik adott egy másfél milliós árajánlatot, ebből bő félmillió maga a kazán, a többi a kéménybélelés és a többi szerelvény és munka. Szétnézve a piacon, ez nagyjából egy rendes piaci ár.

A másik megkérdezte, hogy el akarom-e számolni felújítási támogatásra, mivel naivan igent mondtam, küldött ugyanarra egy 2,2 milliós ajánlatot egy rosszabb kazánnal és a szeme sem rebbent. (Soha ne ismerd be előre, hogy el akarod számolni, mert akkor másfélszeres lesz a szorzó, hiszen te úgyis visszakapod a felét.)

A radiátorokkal, fűtéscsövekkel egyik se foglalkozott, csak a kazánnal, mert annak a cseréjéről van szó, nem? Akkor mi köze neki ahhoz, hogy milyen radiátorok és csövek vannak a házban?

Péterrel beszélgettem, ő mondta, hogy ez egy igen gyakori szívás-forrás, mert az új kondenzációs kazánok jellemzően sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a régebbi kazánok (akkor hatékonyak), így a meglévő, húsz éve a melegebb vízhez tervezett radiátorokkal és vékonyabb csövekkel becsövezett házban gyakran nem képesek megfelelő meleget adni a langyosabb víz miatt.

A másik gond, hogy a legtöbb szaki jó esetben egy-egy cégnek a termékeit ismeri csak, ezért aztán mindenkinek azt ajánlja és azt dicséri. Hiszen csak ahhoz ért, ha egyáltalán. Ahogy a mondás tartja, ha csak egy kalapácsod van, mindent szögelni akarsz majd. Esetleg egy adott nagykerben kap nagyobb árengedményt és azért beszél rá mindenkit arra a termékre.

Így aztán laikusként fogalmad sincs, hogy mit vásárolsz, egy kazán meddig bírja, addig is mennyi az éves karbantartása és mennyire van hozzá gyorsan alkatrész. Van olyan cég, amelyik szinte minden alkatrészt külföldről hoz, ami elég ciki, ha december végén leáll a kazánod és alkatrészt kell hozzá rendelni.

S ahogy írja is Péter, nagyon nem mindegy, hogy a “mester” kitisztítja-e a rendszert az új kazán felrakása előtt, vagy a rendszerben megbolygatott húszéves dzsuva fél éven belül hazavágja majd az új kazánt.

Apósoméknál is volt kazáncsere, a lángelme gázszerelő nem értett a napkollektorhoz, ami náluk van a fűtéshez bekötve, ezért aztán az egészet kikötötte a francba, mert csak zavarta. Jóval később derült ki, miért nem működik a kollektor. A kazán is elromlott rá másfél évre, mert a rendszerben felkavart, de nem kitakarított kosz tönkretette.

Mivel szinte senki nem ért a kazánokhoz, viszont szinte mindenkinek van kazánja, megkértem Pétert, írjon erről néhány szót.

A cikk inkább vitaindító, a hozzászólásokba várjuk a tapasztalatokat, a saját véleményedet vagy hozzáfűzni valódat.

(Amiről még lehetne vitatkozni, hogy egyáltalán le kell-e cserélni a kazánt. Most kértem árat kifejezetten fűtésre tervezett légkondikkal 1,7 millió lenne a ház felszerelése. Ekkor minden szobában, de még a fürdőben és a mosókonyhában is lenne elektromos fűtés. Erősen elgondolkodtam, hogy kell-e akkor a gázkazán cseréje 1,5 millióért. (Cikk a klímás fűtésről itt.) Igaz, melegvizet még mindig csinálni kellene valamivel. De ezt csak zárójelben.)

Következzen Péter cikke, amit ezúton is köszönünk.

A cikk NEM gyakorló épületgépész mérnököknek és szakembereknek szól, hanem hogy a témában nem járatos olvasók is érezzék egy árajánlat láttán, mit érdemes megkérdezni, megfontolni egy gázkazánnal működő fűtés korszerűsítése előtt.

Jómagam nem forgalmazok semmilyen épületgépészeti berendezést, kizárólag az eddigi tapasztalatok és a jelenlegi szakipari helyzet késztet megnyilvánulásra. Végzettségem okl. gépészmérnök, ipari szakterületen dolgozom már 20 éve, az elmúlt években pedig jó pár szakmát szereztem az épületgépészet területén. A világot nem én fogom megváltani, viszont pár hasznos dolgot remélem, hogy meg tudok osztani veletek.

Itt és most a gáz készülék témaköréből osztok meg pár tapasztalatot.

A fűtés rendszer egy összetett RENDSZER, ezért a feladatot összességében érdemes kezelni. A teljes fűtési rendszer csere esetében relatív egyszerű a helyzet, mert mindent kicserélünk, ezt megtervezi egy épületgépész mérnök, aki figyel a részletekre, ilyenkor kisebb a kockázata a komplex hibának. Vagy nem.

Gázkészülék/gázkazán csere esetében, több szempontot érdemes figyelembe venni, például milyen a jelenlegi gázkészülék, régebbi „B” típusú vagy már újabb „C” típusú, vagy csak fűtésre vagy fűtés mellett meleg víz előállításra is használjuk-használtuk?

A gázkészülékek típusait nagyon röviden leírom, akit bővebben érdekel a téma, keressen rá a „GMBSZ”-re a Google-ban és megtekinthető a jogszabály.

Az EU jogszabály innen tölthető le: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813

Gázfogyasztó készülék „B” típusú:  az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyeri és égéstermékének elvezetése közvetlenül vagy égéstermék-elvezetőn keresztül a szabadba történik.

Gázfogyasztó készülék „C” típusú, zárt égésterű:  amelynek üzeme az elhelyezés helyiségétől független, az égési levegőt közvetlenül a szabadból veszi és égéstermékét közvetlenül vagy égéstermék-elvezetőn keresztül a szabadba vezeti ki.

A gázkészülékek típusait azért fontos tisztázni, mert csere esetén más-más az elvégzendő feladat.

Ha van már „C” típusú kondenzációs kazánunk, de újabbat szeretnénk, és korábban minden ehhez szükséges módosítást elvégeztünk a rendszeren, akkor jó esetben csak a berendezést kell kicserélni, itt az úgynevezett „egyszerűsített készülék csere” jöhet szóba, azaz tervezés és terv engedélyeztetés nélkül meg lehet valósítani a cserét.

Ha régebbi, „B” típusú készüléket szeretnénk kicserélni „C” típusú kondenzációs berendezésre, akkor a kéményt is és a rendszer elemeit is módosítani, cserélni kell, ez pedig jelentős költség. Itt szükséges, kamarai regisztrációval rendelkező épületgépész tervező által készített terv, mind a gázvezetékre, mind a fűtési és melegvíz rendszerre, majd ezt engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval. Az engedély megszerzése UTÁN lehet elkezdeni a munkát.

Ha eddig NEM kondenzációs kazánunk volt, akkor érdemes átnézni a fűtési rendszert is. A kondenzációs kazánok alacsonyabb előremenő hőmérséklettel dolgoznak, mint a régebbi gázkazánok. (Alap esetben.) Itt lehet meglepetés, főleg, ha a kazán beállítására nem figyel megfelelően a beüzemelő.

Konkrétan az új szomszédunk tavaly nyáron kicserélte a kazánt kondenzációsra, új kémény kellett természetesen, a kazánházat – neki ez külön helység – átalakította, és a házban hideg volt…

Ez egy régebbi ház, nincs padlófűtés sem szigetelés a házon. SENKI nem nézte meg, hogy mekkorák a radiátorok és azok hogyan vannak bekötve. Jelen esetben ½” (igen, fél colos csővel). A kazán egyszerűen nem tudta felfűteni a radiátorokat. Most nyáron kicserélte a radiátorokat, meg a csöveket, tehát MINDENT felújított, sajnos 2 részletben. Plusz a 2 olajradiátor, amit azért vett, hogy ne fázzon a gyerek. Ez extrém eset, nagyrészt nincs ilyen probléma, de jobb, ha az elején kiderül minden hibalehetőség.

De olyan hiba is volt ismerősi körön belül, hogy a gázkészülék fűtés-előre csatlakozásánál csöpögött a rendszer, ezt a “Mester” úgy orvosolta, hogy a ¾”-os csatlakozásnál leszűkítette ½”-ra, mert olyan flexibilis cső volt az autóban. Így a kazán túlfűti magát, ki-be kapcsol, egy idő után kiáll hibára, meleg se lesz. Hasonló az előző helyzethez.

Amire érdemes szintén figyelni:

A régi fűtési rendszereket felújításkor ki kell(ene) tisztítani, egy 400-800 ezer Ft értékű új kazánt ne az iszap vagy a vízkő darabok tegyenek tönkre. A tisztítás órákig tartó folyamat, több lépésben. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, mert sok probléma forrása lehet később.

A fűtési rendszer feltöltésénél is figyelembe kell venni, hogy NEM SIMA csapvízzel kell(ene) feltölteni. Egyes gyártók tiltják a vízhez az adalékanyagokat, megint mások csapvizet írnak elő, van aki meg semmit.

Igen, de a csapvíz mást jelent Németországban, mint itthon. Magyarországon lehet 15-20 német keménységi fokú a csapvíz, Nyugat-Európában ez kb. 5-7. Tehát nálunk több az oldott só. Ezért célszerű sótalanított vagy lágy vízzel feltölteni a rendszert. Mind a sótalanított mind a lágy víznek megvan a felhasználási helye, hogy mikor melyiket, de egyik sem sima csapvíz.

Ezzel azt szeretném jelezni, hogy ha árajánlatot kérünk egy fűtés korszerűsítési munkára, akkor részletesen nézzük meg, hogy PONTOSAN mit tartalmaz. Ha nem egyértelmű, inkább kérdezni érdemes.

A gázkészülékek, hasonlóan az autó márkákhoz, nagyrészt szubjektív alapon kerülnek megvásárlásra, illetve a marketing ereje is jelentős tényező.

A saját véleményem alapján a Fondital és a Viessmann típusokat tartom műszakilag jól konstruáltnak, a Vaillant és a Wolf felső kategória, Bosch 3000-es sorozat, szintén jók, ezeket szétszedve és látva a belső felépítésüket engem meggyőztek. Az árat SEMELYIK berendezés esetén sem vettem figyelembe.

Ez nem azt jelenti, hogy ezekkel a készülékekkel nem lehet gond, vagy hogy minden más pedig nem jó, szimplán egy szubjektív vélemény, amivel lehet vitatkozni.

A gázkészülékek karbantartása külön téma, évente kell(ene) karbantartani őket. Ha a készülék jól működik, akkor az éves karbantartás elegendő.

Viszont, ha a készülék meghibásodik akkor itt jön be a képbe, hogy kevés a gázkészülék szerelő (a jó meg még kevesebb). Ha azonnal szükségünk van egy gázkészülék szerelőre nem biztos, hogy lesz elérhető időtávban, illetve az adott alkatrészre is lehet, hogy várni kell. Ezért is célszerű magasabb minőségű készülékeket választani. Van olyan márka, amelynél a szakszerviz se nagyon megy ki, mert nem tudnak mit kezdeni a készülékkel.

Januárban egy ismerősöm, kihívott egy gázszerelőt, mert hideg volt a víz fürdéskor. 28 kilowattos készüléke van. A szerelő válasza az volt, hogy hideg van, biztos hidegek a falak ezért hideg a víz. Ár 15.000 Ft, majd balra el. Végül is, ha kint meleg lesz, akkor a víz is melegebb lesz. 😊

Az új építésű házaknál, sorházaknál is érdemes a terveket megnézni vagy megnézetni.

Új építésű sorházat szeretett volna vásárolni egy ismerősöm, és elküldte nekem az elérhető terveket, hogy találok-e valami bennük. Nem találtam, mert nem voltak tervek valójában. Sem az, hogy mekkora és milyen kazán, sem a fűtőtestek méretei, csövek méretei, semmi. Elmentem vele az építtetőhöz, ahol közölték, hogy ez nem lényeg, mert benne van az árban, egyébként is ezt a végén szerelik, minek érdekel minket. És azt is zokszó nélkül közölték, hogy az építtető cég a munka befejeztével megszűnik, alakul egy új cég, ahol istenbizony lehet garanciát érvényesíteni. Mi visszaléptünk a vásárlástól, de azóta az összes ház elkelt. No comment…

Összefoglalásként annyi a javaslatom, hogy mindenki nézze meg és járjon utána az adott árajánlatnak/cégnek/berendezésnek/technológiának, inkább több idő menjen el ezzel, mint később a bosszúsággal évekig.

Többed magammal gondolkodunk egy ideje egy „csekklistán”, amit közre lehetne adni szabadon letölthető formátumban, hogy adott felújítás esetén mit érdemes megnézni egy ajánlaton illetve megkérdezni az adott szakembertől.

Dolgozunk már egy app-on, ami digitalizálja a munkalapokat. Ez egy munka előtt-közben-végén állapotfelmérés fényképes és videós dokumentálása lesz. Nem hiszek a nagy népszerűségében szolgáltatói oldalról, viszont a munkát megrendelőknek segíthet egy jobb minőségű munka elkészítésében, valamint garancia érvényesítésben.

Bizonyára észrevettétek, hogy nem vagyok gyakorlott blog író, külön köszönöm, ha építő jellegű kritikát kapok.

Köszönöm a lehetőséget Miklósnak ehhez a cikkhez. Ennél sokkal „szakmaibb” módon is lehet közelíteni a témához, most szándékosan nem tettem. Ha víz-gáz-fűtés-villany témában bővebben érdekel valakit valamilyen konkrét kérdés, akár mélyebben, akkor azt itt, a Kiszámoló blog keretein belül igyekszem – ahogyan az időm engedi – megválaszolni.

Share

200 hozzászólás

 • Kadarist
  Ennek az elolvasása után még többen elriadnak a gázkazántól és menekülnek többek között a jó öreg szilárd tüzelésű kazán felé, amiben legalább a szemét is elég. (Én jobban szeretem a több gázkonvektort, mert ha abból egy kirohad, még ott van legalább egy másik a lakásban és nem fagy rögtön halálra az ember, ráadásul cserélni is sokkal egyszerűbb.) A végeredmény a kínait is alulmúló levegőminőség.
 • Bence
  Jaj de jó lenne egy ilyen cikk a hidegburkolásról (kültéri/beltéri) szigetelések, szárazburkolás házilag, stb 🙂

  Arra gondolok, csinálni kellene egy ilyen sorozatot, csak olyan értelmes ember kellene hozzá, aki ért is az adott területhez. Én szívesen adok helyt ilyen vitafórumoknak.

 • Ádám
  Hát ezt a cikket nagyon, köszi. Szerintem egész nyugodtan elkezdhetsz blogolni, kellően érthető a stílusod 🙂 a téma pedig mindenképp érdekes. Mi nekünk a beüzemelés utáni tisztítás és korrózió védelem maradt el, ezért most ez plusz 140 ezerbe fáj két évvel a beüzemelés után. De legalább az eltömődött szelepet garanciában cserélték.
 • Vakmacska
  Köszönjük a cikket, azt hiszem nagyon sokakat érint a téma, és a helyzet ennél kicsit rettenetesebb, főleg olyan helyzetekben, ahol a műszaki adottságok, a pénzügyi lehetőségek és a témáról való tudásunk mind-mind borzasztóan korlátosak. A szabályozást pedig eközben EU-s alapokra, nyugat-európai lehetőségekre és műszaki fundamentumokra, kvázi a hazánkban tipikus ÚJ építésű házak műszaki nívójánál JOBB feltételekre írták.
  Az eredmény kb. az lett, hogy a „fűtéskorszerűsítés” kb. szitokszó lett már egy ideje, Budapesten nagyjából mission impossible egy gázkazáncsere egy átlag társasházban vagy öreg iker/családi házban, sokan így menekülnek most előre elektromos, légkondis, hőszivattyús megoldásokba, vagy hajmeresztő korrupciós csatornákon át így fogadtatnak el iszonyatos vagy már egész tűrhető gányokat.
  Mi most túlvagyunk egy ideje ezen, de pl. tisztítás itt is kéne (jókor szólsz….)
 • Banditosz
  Szia, hálás köszönet, pont kazáncserén agyalok, a régi B típusú készüléket szeretném nyugdíjba küldeni jövőre.
  A rendszermosással kapcsolatban lenne kérdésem: Érdemes a kazán elé HMV és fűtés körre is egy-egy külső hőcserélőt rakatni, pont azért hogy a kazán semmilyen módon ne értinkezzen a radiátorban lévő (koszos) vízzel? a költsége ennek kb annyi mint a rendszermosásnak.
  Köszönöm a válaszodat!
 • tp
  Miklos, ez a klimaval futes nem egy jo buli. Ergonomiailag rossz, nem muszakilag.
 • Mosténjövök
  Elektromos kazánnal van valakinek tapasztalata? Elvileg megbízhatóbb és kevésbé szervizigényes, mint a gázkazán.

  Szerintem rengeteget zabál, árammal fűteni sokkal drágább, mint gázzal, kivéve a hőszivattyút, ahol 3-4-szeres a hatásfok egy egyszerű elektromos kazánhoz képest. Akkor szoktak olyat, ha drága lenne bekötni a gázt.

 • Bery
  Van normális festőm és kazánosom, csak várd ki!
  Szólj, ha érdekel.
 • Treil
  Légkondin azért alaposan el kell gondolkozni, számomra a légmozgás és a kompresszor behallás miatt messze elmarad komfortérzetben a gázfűtéstől. Érdemes meglévő fűtés mellett kipróbálni egy szobába szerelt légkondival mielőtt beleugranánk a komplett fűtési rendszer kiváltásának. Ha nincs bent gáz akkor gondolkoznék pl. egy központi légcsatornás rendszeren, használati melegvízhez pedig villanybojler.

  A fűtéstől függetlenül kértünk klímára árat, most csak annyi a plusz, ha nem azzal akarunk fűteni, akkor a fürdőbe és a mosókonyhába nem teszünk egységet. Elvileg jövő héten szerelik, ki is próbáljuk, milyen vele fűteni.

  Aki ezzel fűt, elárulhatná, milyen.

  Állítólag csak lefelé fúj, maga alá, nem zavaró, a jobbaknak van éjszakai csendes üzemmódja és pl. a Gree akkor nem megy, amikor nem fűt (sok igen).

  De jobban örülnék, ha olyan írná le a tapasztalatait, aki egy-két éve együtt él a klímás fűtéssel.

  Más: napelem mellé kérhető vajon H tarifa?

 • Hunt3r
  Hú, engem az elektromos fűtés kérdése érdekelne, pont mert hasonló a gondom, mint Miklósnak. Lehalt a gázkazán, 16 különböző helyről hajtottak el, hogy ők ezt nem szervízelik, stb. Egy szaki jött ki, kicserélte az elemet a falon lévő digitális bigyóban, majd közölte, hogy 10,000 forint. Működik azóta is a kazán (és nyilván most már tudni fogjuk ezt a hibát kezelni mi is) de nem vagyok nyugodt, hogy mi lenne, ha komoly baja lenne januárban. Kb. 2 hét mire bárki kijön, és megszereli.

  80+ négyzetméteres családi házhoz mekkora hűtés/fűtésre alkalmas légkondi kellhet, hogy rendesen ki tudja fűteni? Vajon a padláson keresztül ki lehet építeni ezt a HVAC rendszert, ami akár sima légcserélésre is alkalmas? Van valakinek erről infója?

 • Ádám
  Kedves Péter!

  Egy ilyen ellenőrző lista (vagy app vagy akármi) ELKÉPSZTŐEN hasznos lenne! Nagyon sokan nagyon hálásak lesznek (remélem anyagilag is), ha csináltok egy ilyet.

  Én most csináltam kazánfelújítást, és több szerelővel/kivitelezővel is beszéltem, de teljesen fogalmatlanok voltak – végül Viessmannt választottam, de ebben senkitől nem tudtam értelmes tanácsot kérni, a “minek fizetsz többet, ugyanúgy elromlik mint a többi” meg a “csak drágább a szervize” szintjén mozogtak. Az egyik szerelő mondta, hogy felesleges a mágneses iszapleválasztó, nekem kellett utánanézni, hogy amúgy garanciális feltétel, egymásnak ellentmondtak, hogy kell-e gázterv vagy lehet egyszerűsített csere, külön kértem a rendszer átmosását, de az végül csak vízzel történt meg, azt utólag tudtam meg, hogy van erre spéci gép is.. és így is rengeteg időt töltöttem azzal, hogy egyáltalán fogalmam legyen ezekről.

 • Gábor
  Elég sok szaki kezdett el youtubeon a munkáiról videót feltenni. Ácsok, festők, csempések stb. Szegény megrenddelő képezheti magát.
 • Zoli
  Nekem meglévő kondenzációs kazán cseréjére adta 1,5 milkás ajánlatot. Az ár is meghökkentett, de az méginkább, hogy a szerelő lefikázta az eddig hibátlan 14 éves padlófűtéses, hmv tárolós napkollektoros rendszeremet. Ezért a kazáncsere nekem nem okozna hatékonyságjavulást önmagában. Az igaz, hogy a kazán dobált néha hibakódot az elöregedett hőcserélő miatt. A pontot az i-re a családi házra építendő 18 méteres kéményseprő járda igénye tette fel… Úgy, hogy a szerelt kéménybe nem néztek a kéményseprők még sose. Ezért rendeltem egy hőcserélőt Németországból a szállítási díjjal is a hazai ár kicsit több mint feléért… (Ezek a kis lehúzások is megérnek egy topicot – kedvencem autóalkatrészek itthon 65 ezres, autodoc 17) Alkalomadtán veszek egy komplett használt készüléket donornak 40 ezerért és örök élet +1 nap.
 • SzaboZ
  Szó szerint nekem is az a véleményem, mint a cikk írójának.
  Rengeteg kutyütő “mester” van, ha az ember utánanéz, sokkal jobban, lelkiismeretesebben (és persze olcsóbban) meg tudja csinálni, mint a “mester” csilliárdokért.
 • BPéter

  “Más: napelem mellé kérhető vajon H tarifa?”

  Igen, de a szaldós rendszerben nem tudsz a H-tarifás áramba betáplálni.
  Tehát lehet szaldós rendszer mellett H-tarifád, de a betáplálás a normál nappaliba megy.

 • Andrej
  Tavasszal cseréltünk kazánt (30+ éves régi álló kazán), Vaillant ECOTEC Pro 24 kW került be (300 ezer + ÁFA) csak fűtésre. A szerelő profi volt, alapból javasolta a külső hőcserélőt, így a kazán vízköre nem is érintkezik a radiátorok körével. Kéménybélelessel együtt 1,3 millió, 2,5 nap alatt hivatalosan átadva (mondjuk 3 hónappal előtte egyeztetve). Kiválóan fűt, májusban volt alkalom kipróbálni. A ház nincs szigetelve, de 38-as ikersejt tégla, műanyag ablakokkal (20 évesek), 2 szint, összesen 180 nm. Mindenkinek javaslom a külső hőcserélőt (SWEP, 70 ezer + ÁFA). Az új kazánt megvédi, mosni sem kell a régi rendszert csak újra feltölteni.
 • technojedi
  Köszönöm a cikket, bár nem nyelvtannáciként, olvastam, de mint nem egy könyv közreműködője mondom, hogy teljesen jó az írás, kár szerénykedni.

  Kazánnal szerencsére nincs dolgom, de mint aki épp túl van egy teljes lakásfelújításon, a kifogásoltak nagyon is ismerősek. Dolgoztattam ismerőssel és ajánlott szakemberrel egyaránt, akikre gondoltam, hogy ráhagyom a szakértelmet. Sajnos legjobb esetben is 80%-os volt a munka egy emberrel, minden területen legalább két “szakember” dolgozott. A vége az lett, hogy a hozzáértő ismerősök, a Google és YouTube segítségevel saját kezűleg orvosoltam többségében a problémákat. Jellemző, hogy egyesek fel sem veszik a telefont, miután távoztak, másoknak meg két hetente meghalt az anyósa. 🙂

  Nagyon nagy szükség lenne egy ilyen checklistre és az appra, utólag azt mondom, hogy akár fizetnék is érte.

 • Analfa Béla
  Viszonylag kis lakásban (60 négyzetméter) álltam át klímára fűtésre. A sok szutyok miatt gyakorlatilag nem volt áramlás már a rendszerben, aminek javítása (tisztítás, szelepek cseréje, stb.) pár éve is legalább félmilliós tétel lett volna.

  Egy hőszivattyús klíma (Whirlpool SPIW 312 A3WF/1) ennek kevesebb mint feléből kijött, és amúgy is terveztünk klímát a nyári kánikulák miatt. Bár a leírások alapján alulméretezett a lakáshoz, két hét téli távollét után is fél óra alatt kellemesre felfűt vagy 30 négyzetméternyi két egybenyitott helyiséget, és nyitva tartott ajtó mellett a többi szobának is nyilván emeli a hőmérsékletét. DE a többi helyiségben azért 2-6 fokkal kevesebb van, így valami kiegészítő fűtést érdemes beszerezni a fázósabbaknak, vagy ahol kisgyerek van. Azonban még úgy is, hogy a fűrdőszobában hősugárzó, a gyerekszobában olajradiátor működik, nem lett több a rezsi. Megérte.

 • googyi
  Saját kazáncsere:
  2016-ban költöztünk házba, akkor már nem volt opció nyílt égésterű(B) / turbós(C) kazán, csak kondenzációs.
  Amit érdemes tudni:
  – a kondenzációs kazán felületfűtéssel vagy túlméretezett radiátorokkal működik jól
  – hőcserélőt/szűrőt akkor kell beszerelni, ha pl. a padlófűtés vize nem oxigéndiffuzió mentes csövekben megy/radiátor belsejéből leválhatnak dolgok
  – a legtöbb márka középkategóriás kazánokat árul, legtöbbjük hőcserélőkkel dolgozik, nagyjából ugyanolyannak tekinthető egy Baxi/Vailant/Ariston/stb.
  – a legfontosabb szempont a szervízháttér, 2016-os infók alapján az országban sok helyen a Vailantnak van erős háttere, itt Szegeden pont nem, itt a Baxit ismeri/ajánlja minden cég, akikkel beszéltem (5 db)

  Miklós:
  Szegeden ezt a két céget tudom ajánlani kivitelezésre – több ismerősnél is kiviteleztek:
  Csongi fűtéstechnika
  Vito Venturi

  Szervízes:
  Sebők Roland

 • SID
  …és ezt az alaptól a tetőig minden egyes lépésnél el kell játszani, meg kell tanulni. Legyen az alapásás, vízszigetelés, hőszigetelés, gipszkarton, vízszerelés, villanyszerelés, burkolás kültéren vagy beltéren, stb. Értsél mindenhez. Persze ha elkezdesz hepciáskodni, akkor úgy otthagy a szaki/mester/generálos, mint eb a sz*rát, mert két házzal arrébb nem értenek hozzá és nem szólnak bele, így azt csinál, amit akar.
  Ezek a félkegyelműek válogatnak az ügyfelek között, és ha húszból te vagy az akadékoskodó egy, akkor ott a másik 19 palimadár. A helyzet katasztrofális. Egy ideje azon szomorkodom, hogy nincs saját ingatlanom. A fentebb is felvázolt körülmények miatt lassan ez átcsap örömbe.
 • Richmond
  “Soha ne ismerd be, hogy el akarod számolni, mert akkor másfélszeres lesz a szorzó, hiszen te úgyis visszakapod a felét” – márpedig ha el akarod számoltatni, akkor kénytelen leszel elismerni (dokumentáció, vállalkozói szerződés, formanyomtatvány, stb.)
  Amúgy üdv a klubban, örülök, hogy a felújítandó házat választottad. Jó, most nem úgy néz ki, hogy velem együtt örülsz, de a fentiekbúl bizony sokat lehet tanulni. Én két éve csinálom, és már-már élvezem – eddig 10,4 milliómba került, úgy, hogy a villanyszerelő, vizes-gázos, festő, burkoló ismerős/haver.
 • Grza
  Nekem Gree klíma van mint főfűtés (könnyűszerkezetes ház).
  Valóban csak akkor kapcsol be,ha fűteni kell,és akkor is halk,alacsony fokozaton.
  A befújás iránya választható, főleg a drágább modelleken.

  A lényeg: a klímával NAGYON kell vigyázni, ugyanis a hatékonyságot szeretik megadni (ugye SCOP/SEER), ami ugye ahogy egyre hidegebb van, csökken (a -20 fok esetén már majdnem 1, ami ugye a normál áram ára).

  DE!

  Amit elfelejtenek közölni, hogy a maximális teljesítmény is csökken!!! Azaz minél hidegebb van, annál kevesebb a fűtési telj.
  Speciel pont a Gree közli ezeket, az U-Crown (a régebbi), -30 fokon 80% (azaz a 2.7kW modell 2,16kW fűtést tud), ám pl. a régi Amber (nem a Royal), az -22 fokon 40%!!! (a royal 100%) Azaz a 2930W fűtése már csak 1172W!! Szóval túl kell méretezni!!

  A klíma átlagfogyasztás összemérhető a gázzal, átlag teleken.
  -15 – -10 fokos télen a klíma több lesz 🙂

 • Ványa elvtárs
  @kiszamoló,
  Mi egy fél telet fűtöttünk klímával gázkazán meghibásodás miatt kényszerből, 100nm-re 2db gree 3.5kw-os klímával, volt olyan nap hogy -10fok volt hajnalban. Két szobában van klíma, a harmadikban, a konyhában és a fürdőben nincs. A klímás szobák hőmérséklete tökéletes volt, a fűtetlen szobákban kb 3 fokkal volt hidegebb mint a fűtöttben, természetesen az ajtók mindenhol nyitva voltak. A két klíma havi szinten 20-25 ezer ft közötti áramot fogyasztott. Pont emiatt rakatni fogok egy klímát a maradék szobába is, így az alsó szint gyakorlatilag klímával kifűthető, nagy hidegben is kb 30 ezer forintból, a gáz is kb ennyi. Tartalék fűtésnek szerintem tökéletes, akár hosszabb távra is, jobb mint egy kandalló pl. A hangja 2 napig zavaró, utána észre sem veszed. Annyi hogy a bútorok hidegek maradnak, így a komfortérzet valóban alacsonyabb..
 • Richmond
  Ja, a témához visszakanyarodva: az első szaki által adott ajánlat amúgy nem is tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak – feltéve persze, ha jó munkát végez. Ennél sokkal olcsóbban nem fogod megúszni.

  Szerintem is korrekt az első ajánlat, az nagyjából a rendes piaci ár.

 • Endre bá
  Kedves Péter,

  30m²-es nyaralónak használt társasházi lakásban jelenleg gázcirkó van. Kéménybélés megússzása érdekében felmerült elektromos kazán. (Ferroli LEB 9 kW)
  Sok melegvíz fogy nyáron, télen főleg csak temperáló fűtés megy.
  Érdekelne a véleményed a váltásról. Mennyivel lenne drágább a használata?
  Köszönöm előre is!

 • tp
  Az én álomházam energetikailag így fest:

  – egy szintes, vázpilléres betonszerkezet
  – intenzív zöldtető (>80cm) födém
  – a tetőn napelem és napkollektorok
  – geotermikus hőszivattyú
  – teljes épületben padlófűtés és mennyezet hűtés
  – a homlokzaton nappali-konyha-ebédlő részen üveghomlokzat (3 rétegű melegperemes panorámaablakok)
  – itt zsaluzia
  – hálószobáknál 210×90-es ablakok, elektromos, pir habbal töltött alu redőnnyel

  És egy megfelelő telek, ahol mindez esztétikusan hat és még privát tér is marad bőven (>800nm).

 • LSV
  A 24kW-os kazánhoz mi célból kell 40kW-os hőcserélő (ezért az árért, ekkora teljesítményűt kapni a B8 típusból, de lehet a B5 is elég lenne, vagy az E5)?
 • Nándi
  Miklós az az “annyi lenne a különbség…” nagyon nem hangzik jól.
  Általában más készülékeket árulnak a gyártók hűtésre és hűtés/fűtésre.
  Igen, mindegyiknél van mind2 funkció, de amennyire emlékszem más hőfokig és más hatásfokkal működnek, szóval nem mind1, hogy télen fűteni is akarsz-e vele…

  Sajnos többre nem emlékszem,
  mert engem kizárólag a hűtés érdekelt.

  Ez Gree G Tech, -22 fokig fűt, dupla fűtőszál még a kompresszor olajához is, hogy az se dermedjen meg. Vagyis eleve fűtéshez (is) tervezték.

 • Copywriter
  Bérlőként: 3 éve vidéken olyan helyen laktam, ahol nyitott égésterű kazán volt. Jött a kéményseprő, leb.szott engem, miért nincs rés a falon a levegőnek, ha egy légtérben van a konyhai elszívó is. Amikor behalt a kazán, nem lehetett volna már javítani, de jött pisti bá, aki valami dróttal megbuherálta.

  Mostani albérlet: 15 éves társasház, zárt égésterű turbós kazán. Szétolvadt benne minden, 1M lett volna a kondi kazán és a kémény. A régi kazánt 300ezerért csináltatta a tulaj, a szerelő írásba kérte, hogy megérti, hogy bármikor újra meghalhat, és nem ajánlják a javítását. De persze a szarrágó tulaj inkább javította.

  Ezt csak azért írom le, mert nem csak a szerelők sz.rok ebben az országban, hanem az embereknek is minden ingyen kellene. Hát így vegyetek használt lakást, házat, hogy ott minden kuka, áramtól gázig, minden.

 • Sy
  73 négyzetméteres, régi építésű, 12 kerületi társasházban van lakásunk, két konvektorral. Kb . 700 ezer forint volt az elektromos radiátorok beszerzése (az elektromos rendszert fel kellett újítani amúgy is, ezért azt nem számoltam az elektromos fűtés kialakításának költségei közé), egy 2 kw-os ment a 20 m2-es nagyszobába, egy 1,5 kw-os a 18 m2-es hálóba, és két 1 kw-os az előszobába és a gyerekszobába (ilyeneket: atlanticfutes.hu/nirvana-radiator.html). Emellett egy 750 wattos törölközőszárító radiátort telepíttettünk még.

  A puding próbája most jön majd, a hideg idővel, de örülök, hogy megszabadultunk a gáztól. Plusz a blogbejegyzésben is olvasható 1,5 milliós (de inkább 2 milliós) kazáncsere + radiátorok és csövek beszereléseének költsége, és a kéménybélelés összesen háromszor annyiba került volna, mint a villanyfűtés. És ott a programozás komfortja is.

 • Peti
  Pont elromlott a lakásunkban (50nm) a kombi cirkó.
  Nyílt égésterű, szerencsére még gyártják.
  A lehetőségek:
  -Panelcsere 80e Ft
  -Cirkó csere ugyanerre a tipusra: 220 a cirkó, 150ezer(!) a munkadíj, 50e a segédanyag, összesen 500e (elég nagyvonalúan adta össze a szaki.. meg az eszem-f.aszom megáll, 150e munkadíj???? Ugyanarra a tipusra, tehát még a kiállások is ugyanott vannak??
  -Cirkó csere kondenzációsra: kb. 1,2-1,5M Ft.

  Ha nulláról kezdeném, nem szórakoznék cirkóval, feltennék minden szobába egy klímát (darabja 2-300e), a fürdőbe meg egy infra panelt.
  Hiába olcsóbb gázzal fűteni (még..), ha aranyárban van minden javítás, csere, karbantartás, kéménybélelés.

  Ja, a cirkó vezérlő panelt meg lehet javíttatni! Egyúttal az összes öregedő alkatrészt (kondenzátorok) is kicserélik rajta.
  Egy huszasért.
  Ja, és simán visszaszereltem én.

 • DontPanic
  Egy kifejezetten kozeli barat segitsegevel akarunk kazant cserelni tarsashazban – hagyomanyost kondenzaciosra (hala neki nem szamlazzak tul, ha el akarom a felet szamolni). Kulon kemenyen van minden lakas a tarsashazban. Gondoltam emiatt nem lesz annyira bonyolult – mi fizetunk mindent es kesz…

  1.) Eloszor felmertek ok mint kivitelezok (1 heten belul kijottek)
  2.) Aztan fel kellett mernie a katasztrofavedelemnek (~2 het, kis szerencsevel).
  3.) Kilepo/lepcso kell a tetore szerintuk, erre kellett ajanlat (kulon ceg, ismeros intezte de igyis 3 het volt mire jottek)
  4.) Mivel kozos teto, kozosen kell fizetni, egyeztetni k.kepviselovel, lakokozosseggel (3 het)
  5.) A kivitelezes nem kezdodott el a mai napig…

  Most vagyunk 10 hetnel, ugy hogy kozeli ismerossel inteztetjuk es meg mindig egy kapavagas nem tortent.

  Kerdem en, ha a tel kozepen kell kondenzacios kazanra valtanom, akkor WTF?!

 • googyi

  “A lényeg: a klímával NAGYON kell vigyázni, ugyanis a hatékonyságot szeretik megadni (ugye SCOP/SEER), ami ugye ahogy egyre hidegebb van, csökken”

  A fűtési hatékonyság a COP, a szezonális pedig az SCOP (különböző hőmérsékletekre mért COP-k súlyozott átlaga).
  A COP és a maximális fűtési teljesítmény is csökken a hőmérséklettel, vannak fűtésre optimalizált klímák, amik elég erősek maradnak nagyobb hidegben is.
  Fujtisu LTCA, Panasonic Nordic, Gree U-Crown, Mitsubishi VEHZ/VGHZ modellek

  Fűtésre szerintem érdemes fűtésre optimalizált klímát választani, különben tényleg túl kell méretezni.

 • Balatoni
  Volt már régebben valamelyik cikk alatt a kommentek között ez téma. Akkor is az egyszerübb rendszer mellett érveltem, ez azóta se változott, sőt.
  A mai világban, amikor minden készülék egyre bonyolultabb, és a gyártó részéről még a szándék sincs meg az egyszerü javíthatóságra, szerintem saját magát szivatja (és szivattam én is magam) mindenki a mai “korszerü” technológiával. Karbantartásra/szervízre egész egyszerüen nincs ember, és nem is “éri meg” úgymond.
  Nálunk kondenz. gázkazán lett padlófütéssel + egy multi klíma. Volt már mindkettővel gondunk, pedig még nincs 5 éves az épület … Szerencsére nem egyszerre romlottak el, mert abban biztos lehetsz hogy a kazán télen romlik el ( a klíma meg nyáron). Kazánhoz 2 hét után jöttek ki, miután többször jeleztem, hogy kisgyerek is van, de hadd ne részletezzem hogy mit jelent januárban fütés nélkül maradni … Folyt…
 • yahagyma
  Sziasztok!
  Split klímás fűtést használok 6 éve, így vannak tapasztalataim, már a 3. klímám van.

  1: A nem japán gyártók klímái nem alkalmasak fűtésre, mert hangosak lesznek valóban és gyakran ki/be kapcsolnak a leolvasztás végett! Csak a Toshiba/Panasonic/Mitsubishi.
  Ha alaposan ennek utánanézel, ez azért van mert -15 celsius fokban az alábbi Pana klíma 4,2 kW-al tud fűteni!
  A legjobb ár érték arányú fűtésre való klíma:

  szegedklima.hu/klima/panasonic/katalogus/panasonic_nordic_etherea_klima_2021_hu_katalogus.pdf

  2: Hőszigetelni kell, mert a fel nem használt energia a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb
  3: Klímát méretezni kell a fűtésre! (pl kádárkocka 200 W/nm, mai modern ház 30 W/nm fűtési igényű)
  4: Nem szabad ki be kapcsolgatni, fűtéskor folyamatosan pl 23 fokon üzemeljen, ha otthon vagy csöndes ventillátor fokozaton, mikor távol vagy magas fokozaton kell használni.

 • Kornél
  Saját történet, mi 6 éve költöztünk. Az eladó leszereltette a gázórát, hogy spóroljon havi 1000 ft-ot (üres volt a ház). Mindez ugye december eleji beköltözéssel. Sajnos a visszarakatás már nem volt olyan egyszerű, komplett kazáncsere kellett, természetesen kondenzációsra – szerencsére ennek egy részét fedezte a szerződésben levő biztosíték a dologra. Nálunk a kéménybélelés megállt 300 000 Ft körül (szerencsére kb 6 métert kellett bélelni, de azt két kéményben a szívás és fújás miatt). Hajdu kazánt vettünk – akkor többen dicsérték, hogy viszonylag egyszerű. Nagy előny, hogy volt víz-gáz fütésszerelő barát, aki kifejezetten olcsón megcsinálta, a komplett csere (kéménybéleléssel) megállt 1,1M ft-ból, ebből a kazán volt 300. A kazán 6 éve működik szépen, karbantartani aki jár, az többször dicsérte a vízszerelési megoldást (van egy 125 literes puffertartály, hogy ha 3 helyen nyitod a(folyt k
 • Sokadig Tamás
  Kb. 8-9 éve klímával fűtök 50 nm-es lakást, kivéve éjszaka, mert akkor norvég elektromos fűtőpanellel, mivel annak nincs hangja. A legesleghidegebb téli hónapban kb. 10 ezer forinttal dobja meg az áramszámlát ez a kettő így.
 • Kornél
  folyt: vizet, akkor is meleg víz follyon. A csavar a történetben, hogy nálunk a hideg víz nyomja ki a tartályból a meleget, ezért ugyanazzal a nyomással jön, mint a hideg, mindig csodálkozom, hogy milyen gyorsan megtelik a kád másik helyekhez képest. A napkollektorról lebeszéltek, hogy nem éri meg sajnos. Ja, és nálunk eleve padlófűtés volt, így ahhoz ideális volt a kondenzációs. A másik, klímás fűtés: a tetőtérbe most rakattam klímát, azzal tervezek fűteni (csak ott), viszont az folyamatosan mozgatja a levegőt, amit sokan nem szeretnek – télen nálunk kiderül.
 • Balatoni
  Folyt. Szóval amíg enyhe időben jó a klíma egy kis temperálásra, addig a nagy hidegben…hát erősen kompromisszumos. Nem tudsz úgy befüteni, más a hőérzet, persze a hangját ugyanúgy meg lehet szokni, mint vasút mellett a vonat hangját … szokás dolga. Minket zavart, pedig hőszigetelt épület.
  Legújabb szívásom a beépíthető WC tartály(Ge…it)Mazochistáknak ajánlott, ha a tömítés elöregszik, vízköves lesz, biztosan nem tudod javítani, nekem 40e ből megszerelték, ebből 15e az alkatrész, hálás voltam hogy kijöttek… No comment 1 párszáz forintos házi tömítéscsere helyett …
  Ismerőst a hiperszuper okosotthonos passzívházban télen a kandalló mentette meg, amit főleg romantikus okokból rakatott, de a hőszivattyút majd fél év után javították …
  Másik okosotthonos ismerős, 2 hónapja sötétben, lámpafénynél élnek, itt a motoros redőny KO. Mindenki 1-2M-ért telepít,az a buli, nem 30ért javítani.
 • yahagyma
  Kedves Nándi!
  Ez új info volt nekem, a Gree G tech, utána is olvastam, alább a rövid összefoglaló:

  gree-magyarorszag.hu/wp-content/uploads/2020/04/g-tech-09k-12k-specifications-1.pdf

  2,7 kW hűtési teljesítményű GWH09AEC
  3,5 kW hűtési teljesítmányű GWH12AEC

  1: Fűtéskor:
  – a 2,7 kW-osnak 28 decibel a beltéri ventillátor hangja minimum fordulaton
  – a 3,5 kW-osnak 26 decibel a beltéri ventillátor hangja minimum fordulaton

  Ez már a zavaró kategória.

  A suttogás 30 dB. A működő hűtőszekrésny 50 dB. Ablakon átszürődő esti zaj, illetve könyvtár 40 decibel. Szóval azért 28 decibelt zavarónak még nem hívnék…

  2: fűtési teljesítmény – 15 Celsius fokon nagyon kevés:

  2,7-esnek: 3200*0,4=1280 W
  3,5-ösnek: 3810*0,4=1524 W

  Az általam ajánlott és 2 éve üzemben lévő Panasonic Nordic 3,5 kW-os klímának -15 celsius fokon 4200 watt a fűtési teljesítménye! Hasonló műszaki paraméterűt használtam kb 5 éve az albérletemben és télen nem tudta kifűteni a lakást….

 • Pistu
  tl;dr “Így aztán laikusként fogalmad sincs, hogy mit vásárolsz” – Ezért kell megbízni szakembert, hogy nézze át a használt házat, autót, akármit, mielőtt pénzt adnál érte. Kitartást kívánok! Esélyt sem látok a helyzet javulására.
 • yahagyma
  Fűtésre való klíma méretezése nagyon fontos az aktuális ház/lakás energetika tulajdonságaihoz.

  Nagyon leegyszerűsítve az alábbi fűtési igényekkel kell számolni és -15 Celsius fok külső hőmérsékletre kell méretezni:

  kádár kocka: 200 W/nm
  90-es évekbeli átlagos ház: 150 W/nm
  alul/oldalt/felül hőszigetelt ház modern ablakokkal: 50-75 W/nm (attól függ hol van szigetelve, milyen anyagokkal és milyen vastagon)
  passzív ház: 30 W/nm

  Azaz, ha a klímád -15 Celsius fokon tud 4000 W-ot, akkor ha:
  -kádár kocka házad van 20 nm-re lesz elég
  -passzív házad van 133 nm-re lesz elég

  de ezen felül split klímánál alapszabály, hogy minden helyiségbe kell 1 db beltéri, mert különben nem fűti/hűti semmi a helyiséget.

 • Èpgèp
  Mindenhol picsa dn80as elszívó vezetéket építenek be amire 3*annyiba kerül az elszívó…Kazánok jó ha 5-6evet kihúznak. Alaplap hiba,nem éri meg javítani. Társasházaknál az ablakok felé nem nyújtható, arra senki sem gondol hogy lehet a redőny hátoldalát így takarítani.
 • szocske
  5 éve fűtünk klímával átmeneti időszakban, mi nagyon szeretjük. Szándékosan túlméretes került fel (3,5 kW elég lett volna légköbméter alapján, de 5 kW-os lett), így a legcsendesebb módban is kellemesen átmozgatja a levegőt, tehát sosem viszi le a hajam a ventilátor.

  Oda fúj, ahová állítod, hűtésnél nyilván a mennyezetre, fűtésnél lefelé érdemes irányítani.

  Van egy halk alapzaja, lényegesen halkabb, mint mikor megy a gázkazán keringető szivattyúja, viszont folyamatos. Alvás közben hálóban engem zavarna, nappali normál zajban fel sem tűnik.

  Egy jól szigetelt házban sztem simán elég a nappaliba klíma fő fűtésnek, a hálókba, fürdőkbe pedig infra panel, ami ugyan drágán fűt, de nem kell neki sokat menni, mert a klíma adja a fő fűtést, ez csak rádob néhány fokot. Hálóban azért nem gond, mert ott úgyis komfortos pár fokkal hidegebb, a fürdő meg nem nagy légtér.

 • Balatoni
  Eddigi tapasztalataim alapján, kazánnál és bármi egyébnél is csak olyat szabad választani aminek megvan a tényleges szervízháttere a lakókörnyezetedben, minimum 2 olyan szakival akit ismerősök ajánlanak is. Így talán az egyik kijön belátható időn belül, ha gáz lenne. Ez kisebb/ közepes városban talán könnyebb.
  A “prémium” márkákkal lehet Magyarországon igazán nagyot szívni,duplaáron kapsz hozzá pocsék szolgáltatást ha baj van. Sajnos kazánnal, klímával, autóval, stb is többször megjártuk.
  Közepes árkategóriát érdemes választani, elmegy többnyire annyit mind a legdrágábbak, cserébe a nagy számok törvénye alapján többen értenek hozzá, nagyobb vele a tapasztalat, stb és a különbözet árából veszel egy újat ha teljesen elromlana.
  A Fogy.Védők egy vicc, elmehetsz bíróságra meg ahova akarsz, csak a pénzed pazarolod és az idegrendszered fogja bánni, teljesen bizonytalan a vége.Sajnos tapasztalat
 • utálok klímával fűteni
  A normál fűtés a leghidegebb napokat nem bírja rendesen, ezért néha fűtünk is a klímával, nekem a következők a tapasztalataim:
  – nagyon zavar a hangja, de jobb mint fázni, főleg, ha mondjuk éjjel elindul.
  – nagyon zavar a légmozgás, állítható merre fújjon, de tolja maga előtt a levegőt és érezni egy lassú áramlást, akármit csinálok
  – a meleg visszafordul felfele, ezért fent már meleg van, amikor lent még nagyon hideg (galériás), ez nyilván normális is, de a különbség nagyobb, mint a radiátornál.
  – kicsit az előzőhöz tartozik, de rossz helyen méri a hőmérsékletet. ha fent bemelegszik, akkor lent lehet még meleg, de lehet hideg is, ezért nem elég csak simán kicsit nagyobbra venni, aktív közreműködés kell.

  A legutolsóhoz: jobb klímákban pont azért, mert a meleg felfelé száll, ahol a klíma van, a távírányítóba is tesznek hőmérőt és ahhoz állítja magát a klíma, nem pedig a plafonon méri a hőmérsékletet.

 • Cortina
  Érdemes először azt eldönteni, hogy hol lesz a kazán ( új ház és felújítás esetén is) . Sokan nem tudják, de a nagyobb teljesítményű és drágább kazánoknál sem egyértelmű, hogy mennyit tud a füstgáz elvezetése dupla csőben (80/125). Itt a zárt égéstér miatt beáramló és távozó oldal is van. Na most, mi úgy jártunk, hogy előbb vettük meg a kazánt, mint sem utána néztünk volna ennek, és a füstgáz elvezetése nem tudott 6 méternél többet dupla csőben, ezért a szívó és távozó oldal is külön-külön kéménycsőben lett megoldva. Így is lehet, de emiatt át kellett tervezünk a páraelszívó helyét.
 • attila
  Üdv! 5 éve fűtünk klímával. Nem volt bevezetve gáz, kértem árat gáz központi-fűtésre kondenzációs kazánnal. 2,5 millió lett volna 5 éve. Kértem árat klímás fűtésre 1,5 és 2,5 között szóródott. 2,5-ért csináltattam végül prémium minőségben. Van 3 darab kültéri egységem és 6 darab beltéri. Bár a kültérik elég drágák voltak, de nem bántam meg, ezek nem hiába kerülnek sokba. Kompresszor zaj 0 ! Lehet olcsóbban is meg lehetett volna oldani ugyanezt a rendszert, de a szervízes azt mondta hogy azért vegyem ezt mert ha ebben bármi elromlik akkor másnapra itt az alkatrész. Maga a levegőkeringetés minket abszolút nem zavar. Sokszor télen a gyerekek még élvezik is hogy ha megjövünk beállnak alája és fújja a meleget. Csak akkor megyha fűt, de 5 perceként csinál egy minimális keringetést hogy megmérje a hőmérsékletet. Ezt azonban nem lehet észrevenni csak ha nagyon figyelsz.H tarifa van napelem mellé
 • Janos
  Gondolkodom kazancseren en is. szerinter edemes? 2009-ben epult az ikerhaz fel, Beretta 24 CSI kombi cirko (turbos) van. kb 4 evig nem laktak a hazat, igy temperalva volt csupan, tehat kevesebbet hasznaltak (tenyleg igy volt, az ikerhaz szomszed tanusitja)
  most az otthonfelujitasival felmerult hogy kondenzaciosra lehet / kene cserelni.
  csereljem vajon? vagy medig huzhatja meg? ahogy neztem nem egy premium kategoria ez a beretta.
  bar eddig baja nemigen volt, 4 eve lakunk itt.
  koszonom!

  A gáz az, hogy elromlani a legnagyobb hidegben fog, amikor amúgy sem találsz szakembert még kisebb javításra sem.

  Ráadásul engedélyeztetni kell, meg terveztetni, az átfutás minimum két hónap, de akkor nagyon mákod van.

  A mi házunkban sem rossz a kazán, de szintén 12 éves, ki tudja, mikor hasal meg.

 • SzaboZ

  “Szóval amíg enyhe időben jó a klíma egy kis temperálásra, addig a nagy hidegben…”

  Mikor volt utoljára nagy hideg?
  5X éves vagyok, egyre inkább vicc a tél.

  “Másik okosotthonos ismerős, 2 hónapja sötétben, lámpafénynél élnek, itt a motoros redőny KO. Mindenki 1-2M-ért telepít,az a buli, nem 30ért javítani.”

  A telepítés 1-2M Ft? 😮
  A munkadíj, vagy summa?