Az Erste megvette a Random Capitalt

A Random Capital díjszabása az egyik legjobb az országban, azonban a BudaCash, Questor, Hungária csődjei után sokan nem szívesen tartottak semennyi pénzt banki háttérrel nem rendelkező hazai kis brókercégnél, ahol a szomorú tapasztalat szerint nem biztos, hogy biztonságban volt a vagyonuk.

Most olvasom a hírt, hogy az Erste megvette a Random Capitalt, így a legnagyobb félelem a Randommal szemben okafogyottá vált.

Állítólag becsszó megmaradnak a Random kedvező költségei, bár egy kicsit szkeptikus vagyok, hogy az Erstének miért érné meg saját magának konkurenciát csinálni házon belül. Így csodálkoznék, ha akár középtávon is fennmaradna a két cég közötti költségkülönbség.

De ne legyen igazam.

Eddig eszem ágában sem volt a Randomnál számlát nyitni a fenn említett problémák miatt, de most erősen elgondolkodtam, hiszen tényleg olcsóbb, mint a többi nagyobb szereplő a piacon és mégse egy online külföldi brókercég, amelyik ha egyszer lekapcsolja a szervert, futhatok a pénzem után.

Share

47 hozzászólás

 • 147148
  Sziasztok!

  Nekem van számlám az RC-nél, mióta a PETI már nem az övék. Eddig semmi panaszom nem volt rájuk. Külföldi piaci elérésben is sokat fejlődtek.

  Üdv,
  A.

 • Zsolt
  Elég sok pénzembe került annó átvinni mindenemet a KCB-ből a Randomhoz, amikor a KBC felverte az árait (köztük undorító módona transzferálási díjakat is). Az ERSTE már eleve no way volt a magas kötlségek miatt. Ha most az ERSTE felveri az árakat a maga szintjére, iszonyú pipa leszek, pedig illúzióim, azok nincsenek.
 • Hitel
  Épp ebben a témakörben kutattam a költségek után, lasan nemcsak TBSZ-ben szeretnék gondolkodni. Lesz némi játszós pénz. Köszi az infót.
 • Kadarist
  Ez is olyan lesz, mint a *** Equitas (igen, a Kulcsár-féle cég): most még a kampány megy, egy-két év múlva meg majd a reformok (pl. ötszörös számlavezetési díj)
 • Szak1
  Én belépéskor millió kérdést tettem fel a RC-nak, felhívtak és készségesen válaszoltak mindenre. Nincs számlavezetési díj, hazai viszonylatban olcsók, lehet hozzájuk közvetlen forintot, dollárt és eurót is beutalni, tehát pozitív az összkép.
  A mobil appjuk csapnivaló, és talán itt mutatkozik meg, hogy az icipici hazai piacon nincs tér ennyi brókernek (és ennyi párhuzamosan futó, de ugyanazt csináló informatikai rendszernek).
  Megemlítendő, hogy akinek van külföldi, nívós brókere, teszem azt IBKR, és hozzászokott a körülbelül nulla jutalákokhoz és devizaváltási spread-hez, annak minden magyar bróker rettentő drága és gagyi. Az első külföldi bróker, aki csinál TBSZ-t, el fogja szippantani a teljes magyar piacot.
 • Körtefa
  Nekem épp az volt a félelmem, hogy nagy bankhoz kerül és megszűnik olcsónak lenni.
 • K.N.
  Sok éve hiányzik (nekem is) németo.-i, banki hátterű brókercégnél vezetett értékpapírszámla így Magyaro.-on élve.
  Vagy németországi lakóhely kell hozzá, különben tovább sem enged a számlanyitásban, vagy ottani postahivatalban személyazonosítás (én ilyeneket találtam a havidíjmentesen vezetett é.p.-számlák közt).
  Miklósnak hátha lesz információja ehhez ennyi hasznos cikk után.
 • Kristóf
  Az ötszörös számlavezetési díjjal nem lenne bajom mert jelenleg 0 Ft. 🙂 Viszont félek tőle hogy emelkednek a díjak és ki kell venni a TBSZ-t mert egyszerűen nem éri meg még 3-5 évig megtartani (például osztalékjóváírás 20 EUR osztalékonként, de nem akarok nekik tippeket adni).
 • Anno
  OBA szempontjából, továbbra is két jogalanynak fognak számítani, tehát ha Erste-nél és Random-nál is tartok pénzt, arra külön-külön vonatkozik a kártalanítási összeghatár?
 • Pki
  @Anno: Itt nem az OBA, hanem a Beva játszik… Ameddig “csak” tulajdonosi befolyás van, de két külöm entitásként működnek, addig a védelem is 2x.

  Ami pedig a költségeket illeti:
  Az Erste 2017-ben megvette a Citibank lakossági üzletágát így az Erste Bef. Zrt.‐hez kerültek az ép.számlák. Kb. 3 vagy 4 évig tartották a Citis (díjmentes) kondíciókat, aztán bevezették a számlavezetési díjakat.
  Valószínűleg most is hasonló lesz a helyzet…

 • random
  Nekem már csak az ERSTE bróker van, a folyószámlámat sikeresen elvittem, egy kb. 90% olcsóbb bankhoz. Igen, az Erste qrva drága, tavaly kb. 3 havonta tették ki az áremelős hirdetményeiket. Undorító.

  Már csak az állampapír plusz lejárati idejére várok, ami még jó pár év, de utána azonnal szüntetem meg az ÉP számlát is az Ersténél.

  Értékpapír-transzfer az Államkincstárhoz, aztán lehet bezárni a számlát azonnal….

 • Indexkövető
  A Társaságnak az utóbbi 3-4 évben nagyon sokat emelkedett a forgalma, ez a BÉT honlapján is követhető heti szinten, én már 11 éve ügyfél vagyok náluk, 60-70 milliót tartok náluk és nem bántam meg, a Randi szoftvert próbáljátok ki, ez a lehető legmagasabb színvonalú kereskedési rendszer, érdemes letölteni.
 • Indexkövető
  Eddig nem volt banki háttér és eddig se zavart, mert sokra mész a banki háttérrel, a Buda-Cash esetén is álltak a háttérben bankok, itt a személyi kérdések számítanak nem a számok, egy vállalatot emberek irányítanak és ezért bíztam meg bennük kezdettől fogva, mind az 5 alapító tulajt ismerem és tudom h a lehető legkorrektebbek, nem Tarsoly Csaba félék akik a Quaestort családi pénztárként kezelték és hatalmas veszteségeket értek el.
  A Random csapata mindig kiváló platformokat biztosított az online kereskedéshez, amely szimplán végrehajtotta a lehető leggyorsabban a megbízást és erre tökéletes, emellett kiváló oktatások stb.
 • headset
  Áthozva a Kazáncsere cikkből:
  “IBCE itthon van bejegyezve, van-e már vajon, vagy lesz-e tbsz-re lehetőség ott?”
  Nekem az év elején nem sikerült az IBCE-nél számlát nyitni. Akárhogy próbálkoztam, végül az írországi leánynál nyílt meg a számla.
  Azóta lett valakinek IBCE számlája? Tudtok egy linket adni, ahonnan elindulva ez menne?
 • örök körök
  Szép. Én úgy számolok hogy még lehet akkor 2-3 “jó” éve a RC-nak, amíg az Erste szép lassan hozzádrágítja a saját vackához.

  Annyiból nem érzem tragédiának, hogy az utolsó bástyák egyike is elesik, mert szerintem a TBSZ sem fog örökké létezni jelen formájában. Záros határidőn belül (válságkezelés miatti megszorítások során) szét fogja cseszni a kormány, mint a KATA-t. Egyrészt eleve nonszensz is volt, másrészt amúgy sincs nagyon már rá szükség a “népneveléshez”, mióta az MNB agresszívan nyomul, full adómentesen vehet amúgy is államkötvényt egyenesen az államkincstárból a magyar. Francnak akkor a szemét brókerek zsebét tömni adókedvezménnyel, lehet “államosítani” ezt a piacot is.

  Ha nem lesz (értelmes) TBSZ nem marad sok indok magyar brókernél tartani a pénzt. Akkor sem, ha a RC költségei maradnak a mostaniak.

 • skylaner88
  Szomorú. 🙁 Eddig élvezhettük a legjobb hazai diszkont bróker szolgáltatásait, díjait.
  Max 1-2 év és jönnek a brutál Erstes díjak. Ugyan ez volt a KBC esetében is…

  De legkésőbb akkor lesznek Erstes díjak amikor ez megvalósul:
  “. A jövőre nézve az a célunk, hogy az Erste és a Random rendszerek legjobb tulajdonságainak ötvözésével egy még jobb értékpapírkereskedő-rendszert alakítsunk ki.”

 • jami
  Hitel miatt vagyok az ERSTEhez kötve, viszont belátható időn belül csak a 3%-os kamattámogatott marad és nem volt még energiám utána járni, azzal érdemes mozdulni – nincs kedvem hitelbírálatot végig csinálni. Van még pár hónapom, addim megnézem, nagyon szeretném már elfelejteni őket…
 • Doktor Sör Kálmán

  Csak a történelmi hűség kedvéért, az a K&H Equities Zrt. volt. Azt a céget a Kulcsár-botrány után leépítette a K&H/KBC, (bár valamilyen szinten még működik), helyette hozták létre a KBC Securities Magyarországi Fióktelepét 2005 körül.
  A Virág Feri-féle Equitas Broker Zrt-t (tőlük jött a PETI, a régi Webbroker, és semmi közük az Equitieshez) 2007-ben felvásárolta a KBC Securities, és 2011-ben olvasztotta be magába teljesen (jó indikátor lehet, hogy meddig tart az olcsóság).
  A Random Capital Zrt.-t pedig 2008 körül alapította meg szintén Virág jó pár ex-Equitas-os dolgozóval. Most pedig történt, ami történt.

  Igazából abban reménykedek haloványan, hogy az IB, vagy valamelyik külföldi brókercég végre lenyúl az apróért, és megcsinálja a TBSZ-t. A random-ot ugyanúgy be fogják szántani, mint az Equitast, és onnantól nem marad értelmes árazású brókercég, ahol TBSZ elérhető lenne.

 • Ádám
  Keresem az oldalukon, hogy milyen külföldi tőzsdék érhetőek el tőlük. Esetleg látja valaki, hogy milyen piacokon lehet kereskedni náluk? Főleg a román és a görög piacra lennék kíváncsi.
 • usespanner
  Hát ez nekem csodás hír, köszi, user PKI! 🙂

  A KBC meg elmehet a sunyiba a maga 7 milliós kártalanítási plafonjával.

  Azt továbbra is fájlalom, hogy nem ad egyik bank/bróker sem befektetési hitelt normális kamatra (mondjuk 5 évre), pedig pont semmi kockázata nincs.

  De lehet ez törvényileg aggályos.

 • V
  ha a TBSZ nem lenyeg akkor Interactive Brokers-t tudom ajanlani, eltoroltek az inactivity fee-t az IBKR Pro szamlacsomagrol igy ez mindennel olcsobb


  “Vagy németországi lakóhely kell hozzá, különben tovább sem enged a számlanyitásban, vagy ottani postahivatalban személyazonosítás”

  a postahivatali azonositas (PostIdent) eseten is kell nemet lakcim

 • Alfa
  Tudjafene
  Volt már KBC-s számlám. Kivettem a pénzt mert éppen kellett, bezártam.
  Tavaly nyitottam a RC-nél, mert mégiscsak legyen TBSZ számla is valahol. (#erstesuxx, KBC drágagagyi.
  Nem lettem rajongó.
  Amire nyitottam arra majdnem jó:
  – lehet ETF-et venni, de kevés érhető el, kőkorszaki pull-down menükből kell értékpapírt választani, kereső nincs, ISIN-ről még nem hallottak, kínszenvedés a rövidített nevek alapján megtalálni bármit, GÁZ!
  – be lehet utalni pénzt, akár Revolut-ról is – miután bementél személyesen és azonosítottad magad.
  – rengeteg piac és termék NEM érhető el. Nincsenek pl. frankfurti certifikátok – WTF? (KBC-nél volt, bár a felület ott is siralom volt, be kellett telefonálni hogy weben beállítsák a terméket, amit meg akarsz venni.)
  TBSZ ide vagy oda, hajlok rá hogy elég az IBKR és a Tastyworks, a magyarok mind kuka.
  Esetleg Degiro, ha végre lesz rendes topup.
 • Alfa
  @Ádám : görög tőzsde???? ROFLMAO

  Még az előző kommentemhez:
  RC ügyfélszolgálat 4 HETE nem válaszol arra a bonyolult kérdésemre hol lehetne megnézni hogy mondjuk hó elején vagy hó végén mennyi volt a portfólióm értéke. Ugyanis nincs erre mód. SEMMI. Képesek a havi számlakivonatban a naturáliakat elküldeni, aztán szevasz. Nincs ilyen a felületen. (Ők kérték telefonon, hogy emailben kérdezzek. Zero válasz.)
  Nem várom el hogy IBKR szintű rendszer legyen (tetszőleges riportot generálhatsz magadnak, ütemezheted, stb.)
  De a sima emailben kiküldött havi IBKR activity riport saruját sem méltó megkötni az egész RC IT gárda.
  A generált pdf activity report megnézésée után a netboon-t megnyitni meg csak szuicid szándék esetén ajánlott…
  Jobban meggondolva a TBSZ-en kívül semmi sem szól mellettük, egy kalap ****.

 • gertitorpee

  Befektetési hitel -> semmi kockázat. Látom még tanulod a dolgokat :DDD

  On: a hír szomorú az ügyfeleknek, és valószínűleg jó hír a volt tulajdonosoknak. Ez egy kemény piacnak tűnik, Magyarország meg a maga ~3%-kos lakossági részvénybirtoklási aránnyal egy kerekítési hiba.

 • Zupa

  Miota a nemet Flatex megvette a Holland DeGiro-t, te is tudsz Mo-rol nemet banki hatteru ertekapirszamlat nyitni. (degiro.hu)
  TBSZ az nincs, ami sokakat visszatart, de nekem nem gond mert Hollandiaban elek.
  5 es feleve van naluk szamlam es elegedett vagyok veluk.
 • Zupa

  Nekem a DeGiro Eonia + 1.25%-ra (eves) ad EUR befektetesi hitelt.
  Mivel az Eonia evek ota negativ, igy azt 0-nak veszik, szoval evi 1.25 % az EUR hitel kamata jelenleg.
  Minden honap elseje elott beallithatod mennyi hitelt es milyen devizaban szeretnel a kovetkezo honapra es kesz. Ha nem hasznalod fel, a kamatot akkor is felszamoljak az egesz honapra.
  Ha csak ugy ad-hoc mesz negativba, akkor Eonia + 4%, viszont csak azokra a napokra, amig hitelre vasaroltal.
  Az USD es HUF kamatat nem tudom, mert nem erdekelt.
  Mielott beleugranal, nezd at a hirdetmenyt alaposan, mert lehet hogy Mo-n masok a kondiciok, en Hollandiaban elek.
 • jenaux
  @headset: “Azóta lett valakinek IBCE számlája? Tudtok egy linket adni, ahonnan elindulva ez menne?”
  Ha a Captrader.com-nál (mint Interactive Brokers “klón” cégnél) nyitsz magyarként számlát, akkor IBCE-s számlád lesz, ez tuti, én így csináltam.

  @Ádám: a Random-nak a külföldi piacok közül csak ide van hozzáférése: Xetra, Euronext Párizs, és még asszem, USA is..de ennyi. Külföldi tőzsdékhez hozzáférésben nem erősek.

 • KommentElek
  Nem örülök neki.
  Voltam náluk, egy mocskos tróger banda, még egy véletlenül kiküldött, rólam szóló véleményt tartalmazó belső levelezés is benne volt egyszer egyik válaszukban, akkor vittem el tőlük mindent.
  Ne legyen illúziója senkinek, vége lesz a kedvező díjaknak és jönni fog a lehúzás. Ezt játszotta el a KBC is anno. Lesz egy kis beetetős időszak, hogy “minden marad a régiben”, majd az ügyfelek és a folyamatos fejlesztések biztosítása érdekében sajnos emelni kell.
  Sebaj, addigra az IB talán megveti még jobban a lábát és lesz hová lelépni.
  A Random maximálisan korrekt cég (volt?) eddig, voltam már 4 konkurensnél korábban, a szintén Virág féle Equitas volt még ilyen, a többi tróger kategória mind hozzáállásban, mind a díjakban.
 • random
  “Értékpapír-transzfer az Államkincstárhoz, aztán lehet bezárni a számlát azonnal….”

  Igen, erre gondoltam én is, sajnos havonta vásároltam a kötvényeket, így van vagy 15 külön sorozatszámú kötvény, aminek a transzferálása elég drága lenne, gyakorlatilag sorozatszámonként vonatkozik rájuk a transzferálás. Úgy számolom, még van 3-4 év a lejáratig, addig a 350 forintos számlavezetés ketyeg, ami 16000 forint, szemben a 15*5000 forinttal.

 • DEGIRO
  A degiro.hu -nál is lehet valami, mert most nem lehet új számlát nyítni:

  Dear investor,
  We are re-evaluating our strategy regarding our services in the Hungarian market. For now, we have decided to stop on-boarding new clients. Our apologies for the inconvenience.
  Kind regards,
  DEGIRO

 • attila
  “a postahivatali azonositas (PostIdent) eseten is kell nemet lakcim”
  Abban az esetben kell ha erre a lakcímre megy a levél amiben benne van a postident 🙂
  A postán csak útlevelet kérnek…
 • mgpx

  Figyelembe véve, hogy a PMÁP-ok kamatbázisa és így kamata egy ideig várhatóan magas lesz, várhatóan nem lesz túl rossz üzlet a MÁP+-okból a következő kamatfordulón 100%-os árfolyamon kiszállni és PMÁP-ra váltani. Ezzel egyúttal értékpapírszámla-vezető céget is válthatsz.
 • Garázs
  Ez az eset is mutatja, hogy a mézes-mázas marketing dumákat mindig fenntartással kell fogadni: Eddig azzal reklámozták magukat, hogy ők milyen olcsók, mert a befektetők érdekeit nézik. Erre most eladják a legdrágább, legganébb cégnek az RC-t!
 • aujjobba

  Szerintem ennel joval egyszerubb a keplet.
  A mobilappjuk kompletten kuka, a webes rendszeruk eppen hasznalhato, de semennyire nem kenyelmes es leragadt a 90-es evekben. A hatterrendszeruk meg valoszinuleg nem bir el tovabbi felhasznalotomeget (ha az elotetek vackok a hatter se lehet egy leanyalom).
  Azt gondolom inkabb eladtak, mielott az egesz bedol ugy ahogy van. A fiatalokat se tudjak mar ezekkel a feluletekkel megfogni, amikor a piacon van mindenfele flinci-flanci tozsdei fintech.
 • Ádám
  @jenaux: Köszi a választ, akkor ezért nem találtam erről infót. Viszont így nézve akkor mégsem nagyon tudok jobbat a KBC-nél, ahol ilyen “egzotikusabb” részvénypiacokat is elérni, hisz az Erste és a Concorde még drágább mint ők.
 • OTP refugee
  Nem tudom hol vezeted az értékpapírszámlát, de én is hasonló cipőben jártam kb és az OTP-nél 15*1000 FT volt kb a transfer. (Hülyének is megérte, mivel lassan már 10k-t gomboltak le rólam folyamatosan) K&H-nál se volt drágább a páromnak. Az OTP meg a KH tájékoztatása is igen félrevezető, de ha utánamész, akkor elmondják, hogy állampapír nem annyiba kerül transzferelni mint értékpapírt.

  Amúgy meg vicces volt, mert annyira nem transzferelnek értékpapírt az emberek, hogy a nagyvárosi OTP-be bemenve a nő csak pislogot, hogy ő ilyet még nem csinált és kér egy felezőt meg egy közönség segítséget… hasonló volt a szitu a KH-ban is 😀

 • sgmhgn
  Pont most szerettem volna RC tbszt nyitni, de nem sok jót írtatok az Erstevel kapcsolatban így elbizonytalanodtam.

  Bármi más bróker – etf vásárlási célból – aki jó áron dolgozik és van tbsz + 100k beva? Vagy ez túl szép álom?
  Köszi
  S

 • Petya77

  Azt hogy csinálod az Ersténél hogy csak 350 Ft a díjad havonta az állampapírra? Csak mert nekem is van és a legnagyobb sarc az nem is a havi fix 350 Ft, hanem az állományi díj, ami mondjuk 10 millánál már 1000 Ft havonta.
 • aujjobba

  Tul szep alom.
  RC van, vagy mehetsz egyenest az Erste-hez ezekkel a magas igenyekkel.

  Valahol egy vicc, hogy gyakorlatilag a TBSZ az, ami ezeket a brokereket eletben tartja.
  Ha nem lenne, mar reg felszivta volna a teljes piacot barmelyik kulfoldi diszkontbroker.

 • headset

  “Ha a Captrader.com-nál (mint Interactive Brokers “klón” cégnél) nyitsz magyarként számlát, akkor IBCE-s számlád lesz”
  Köszönöm. Utánanézek.
 • Péter
  Egy kicsit OFF, de tudja esetleg valaki, hogy milyen bróker cégnél lehet görög bankrszvényeket vásárolni? pl. Eurobank vagy National bank of greece. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.
 • Gabor
  Trading 212 jön itthonra
 • aujjobba

  IBKR-en latom mindkettot, de semmi arfolyam es hasonlo adat nincs hozzajuk, legalabbis en nem latok.

 • Péter

  Köszönöm a válaszod. Furcsa, mert a National Bank of Greece a KBC-nél is ott van de ott sincs hozzá árfolyam vagy akötéskönyvben bármi.

 • Kukabuksi
  Trading 212ről jókat hallottam.
  Az mit jelent hogy jön itthonra? Tbsz?
 • Degiro
  A Degiro talán tavaly kitalálta, hogy a számládon nem tarthatsz pénzt, s ha nem fekteted be, akkor 2 napon belül visszautalja a bankszámládra…
  A másik tragikus húzásuk az volt, hogy megszüntették a GTC stop-losst, csak napon belüli érvényű maradt.
  Ekkor váltottam IBKR-re.
  Kár érte, mert abszolút felhasználóbarát felülete volt, s a díjaik is rendben voltak
 • Németh László
  Itt nem olvastam, de Erste-nél van egy olyan kedvezmény talán 2022.12.31-ig rendszeres Future csomagba fektetett megtakarítás esetén fix és állományi díjkezdvezmény is van. Ez havi 200e Ft esetén az összes számla összes díjának elengedését jelenti. Persze az alapnak van egy vételi költsége (1-2%), de az amúgy is lenne. Szóval így szerintem nem olyan drága az Erste most. Mondjuk külföldi osztalékrészvényt valóban nem érdemes venni, mert annak a nagy része elmegy a jutalékban.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.