Tovább romlik az eurós prémium állampapír

Február 16-tól új, lényegesen rosszabb kondíciókkal bíró eurós állampapír bocsát ki az AKK. A kamatbázis az elmúlt év euró inflációja lesz, a kamatfelár 0,5 százalékpont, az első évben 3,1% lesz a papír kamata. A három (négy) éves kötvény megszűnik. Részletek itt.

Share

92 hozzászólás

 • Bamba
  Ezek szerint túl jó volt?
  A drogériában is a jó termék (jó áron) szokott hirtelen eltűnni a polcokról örökre. Hm.
 • kártyás euró töltés?
  És a kincstár mennyi idő alatt írja jóvá a (revolut) bankkártyás feltöltést a pénzszámla egyenlegre? Kedden indítottam a tranzkaciót aminek a státusza “teljesíthető”.
 • MÁPedig
  Kártyás feltöltés kb 3 munkanap, utalás 1 munkanap.
 • Petrence
  Most akkor hogy lehet a leggyorsabban venni? Be kell utalni eurót vagy inkább bankkártyával érdemes vásárolni?
 • KommentElek
  Nyomorultak további forint gyengítésre készülnek, ha nyernek. Ekkora álladósság mellett nem nagyon van más út, mint azt elinflálni.
 • gaborr
  Túl sokat erősödött a forint 🙂 Most érné meg vásárolni.
 • Steve

  4 munkanap volt nekem a jovairas.
 • Valasz
  A kincstar 6 munkanap alatt irja jova az euros befizetest. Ma kerdeztem az ugyfelszolgalatukat.
 • philosopher
  A forintot próbálják erősíteni ezzel: kevesebben tartsák euróban, vagy váltsák euróra a pénzüket. Inkább fordítva, aki eurós állampapír helyett Ft-ra vált, azzal a forintot erősíti. A 0,5%-os kamatprémium nem sok, de ha elszállna az EUR/HUF 400 körülre, akkor még mindig jobb, mint a forint alapú állampapír.
 • Nokomment
  Nincs itt semmi látnivaló. Túl sokan kezdhették el vásárolni az utóbbi időben az infla hatására.
 • Hitel
  Wise-rol tegnap utaltam be EUR-T. Ma már vettem is. “Elszámolás alatt”. Sztem holnapra kesz is..
 • beetle
  Azt lehet tudni, hogy a régit mikor vezetik ki? Ha most fizetek be bankkártyával, még 16 előtt beérhet, kérdés, hogy lehet-e még akkor kapni majd a régi sorozatból.
 • Belavoltam
  Akkor most versenyfutas megy, hogy meg idoben jovairjak a wise-rol atutalt penzt 🙂
 • T-étova
  5.-én utalva 10.-én könyvelték be.
 • V
  ”A kincstar 6 munkanap alatt irja jova az euros befizetest. Ma kerdeztem az ugyfelszolgalatukat.”

  nyilvan megemeltek a jovairasi idot is, akinek nem tunt volna fel ezek a bejelentesek mindig ugy jonnek hogy mar ne tudj a regibol venni

 • András
  Ingatlan vásárlásra van félrerakva sima eurós bankszámlán euró. Nem tudom mikor lesz rá szükség pontosan. Lehet 1 hónap múlva, lehet csak 2-3 év.

  Érdemes euró állampapírt vennem? Milyenek a feltételek idő elötti visszaváltás esetén és ezek mennyire vannak kőbe vésve? Változtathat rajt az állam utólag?

 • Röff
  Eurót ha nem itt, akkor hol érdemes parkoltatni?
 • Petya
  A meglévőket ami pl. az év végén járna le… 1% veszteséggel is érdemes most gyorsan eladni és amíg lehet még venni a 2027 sorozatból. Számoljunk… !!! —- Ekkor nincs “felküldési” idő – Mert logikusan deviza számlához kapcsolt bank kártyával érdemes. = Ekkor nuku tranzakciós illeték. stb.
 • Petya
  Mellesleg… a sok kamatkiadás az ikerdeficit és pénzosztás – több ezer Mrd forint… Harc az EU-val stb… a választások után az Euró jó ha megáll 380-nál (szerintem) Most az MNB megteheti, hogy havonta pár Mrd-ot beáldozz, hogy tessék-lássék milyen jó a magyar gazdaság és a forint is(!) erősödik… A rezsicsökkentés sem tartható fent ez önmagában 500Mr adópénz évente…
 • xavv
  Egyébként breaking news van, csipogtak a banki sms-ek, az adóvisszatérítéseket megkapták a gyermeket nevelők. Én is megkaptam, szóval nem kamu 🙂 Nem akarok hazudni, jó kedvem van, én is pénzből élek. Annak ellenére tudom, hogy milyen kemény böjtje lesz ennek, hatalmas az államháztartási hiány.

  Most fog csak igazán beindulni az infláció, pislogni sem lesz idő. Még a KSH-kamu 7%-ot is vissza fogjuk sírni, most megmondom….
  Egyetlen fillért sem takarítok meg forintban, mind megy euroba meg egyebekbe.

 • speki
  Elkezdték lebontani a forint megtakarításokat és túl sokan Euróba helyezték át.
  Erre léphetett az MNB. fájt nekik, hogy egyre többen fordulnak el a forint megtakarítások felől.
  A külker mérleg is deficites, köszönhetően a megemelkedett világpiaci áraknak, nincs más út, le kell értékelni a forintot.
  Választásokat a fidesz behúzza, ezzel nagyobb forint leértékelés is jöhet, fogunk látni 400-nál magasabb euró/huf árfolyamot is.
 • KommentElek

  Meg kell nézni az elmúlt 12 év EUR/HUF grafikonját. Egyértelműen látszik. Ha a Fidesz marad, mennek tovább a szándékos forint gyengítés útján.
  Forint bő 35%-ot gyengült az euróhoz képest. Még a lengyelek, horvátok, románok, bolgárok is kevesebb gyengüléssel megúszták.
  Cseh korona meg nemhogy gyengült, hanem ellenkezőleg, még erősödni is tudott.
  Ha valahol nézik azt, hogy az emberek jobban éljenek felelős gazdaságpolitika mellett, az nem Magyarország, hanem Csehország.
  Majd ha újra 300 Ft lesz egy euro itthon, akkor majd elhiszem, hogy a nép érdekeit is stem előtt tartják, addig nem. A lakosság és az ország vagyonának elértéktelenítése zajlik fű alatt 12 éve. Aki ezt nem látja, az kőkemény fanatikus.
 • Euro
  Héfőn mèg lehet venni a régit szerintetek?
 • Szenti
  köszi, hogy szóltál!
  kedd reggel utaltam €-t az állampapír kezelőhöz és csütörtök dél környékén megérkezett az összeg.
  A 6 nap butaság.
 • Mátyás
  Természetesen most, hogy lépni kell azoknak, akik nem akarnak lemaradni, az államkincstár weblapja leállt.
 • home ofisz
  “Eurót ha nem itt, akkor hol érdemes parkoltatni?”

  Ez engem is kőkeményen érdekel!! Az ilyen zároljukaszámládatmerakislábujjadátmérőjétnemadtadmeg Revolut és társai nem érdekelnek, csak a komoly megoldások érdekelnek. Sima deviza számla VALÓS díjai kb mennyire vészesek a prospektusokon hirdetetthez képest? Gondolom az ilyen 64FT/hó az csak a felszín, alatta meg sokkal nagyobb lehúzás van, csak az a prospektuson nincs rajta. Kb 2 millió HUF menne most euroba, meguntam hogy a lakásomban többszázezer Forintnyi eurot rejtegetek, nincs az a betörő aki megtalálja, de azért mégiscsak létezhet jobb megoldás. Meg ezt a +2M-t már nem szeretném kp-ban rejtegetni.

 • Copywriter
  Tudom, hogy nem leszek népszerű, de osztrákban dolgozó ismerősnek már szóltam, hogy ne váltsa be az euróját, mert megveszem tőle. Így mindketten jobban járunk. Amint érkezik az adóvisszatérítés nekem és az asszonynak, megy bele az euróba, és tudjátok mi lesz belőle, a kiköltözés után megy bele a kaucióba vagy az autóvásárlásba.

  Tudom, hazaáruló vagyok, meg milyen jogon viszem ki más adóját blabla, de az egész szituációt baromira viccesnek tartom. (és igen, ez az összeg meg sem közelíti azt, amit leadóztunk mostanában). Ezt kifejezettem azért írtam le, hogy húzzam az agyát azoknak, akik már unják az A betűs ország emlegetését.

 • KommentElek
  OFF:

  Januári infláció 7,9%.
  Magyarország előre megy (a szakadékba), nem hátra.

  5 éves PMÁP 6,6%-os kamata is kezd sovány lenni erősen.

 • apogee

  Lehet még kedden is venni a régit. A kérdés hogy akinek jelenleg még nincs bent eurója a számláján annak beérkezik-e időben. Eddig olvasott tapasztalatok alapján kártyás befizetés már esélytelen de még az utalás is kétséges, hogy le lesz-e könyvelve addig. Főleg, ha esetleg szándékosan visszatartják 16-ig az átkönyveléseket.
 • mephisto5
  akkor ha jól számolom, 2022/X-es PEMÁP-ot érdemes most azonnal visszaváltani és a még elérhető 2027/X-be áttenni, feltételezve, hogy az év végi lejárat után is az volt a terv vele, hogy visszaforog a következő leghosszabb lejáratú eurós papírba.

  más is jutott hasonló következtetésre?

 • Zoliahegyrol
  Kp euro befizetessel a kincstarnal hetfon meg szerintetek lehet venni?
  Xavy… a 7szazalekot vissza fogjuk meg sirni… hat mire “felkeltunk” ki is jott a januari 7.9szazalek… kivancsian varom h minek lesz meg hatosagi ara.
 • Okostojas
  örülök, hogy örülsz. Es mindennek, amit kapunk halasnak kell legyünk érte. Ez az alap működésem. (amugy nalam meg nem csilingelt az sms pedig elviekben jogosult vagyok en is ra)
  De azért vegtelenul elszomorit, hogy ennyire nem nezhetunk az orrunk elé. Es persze mit lehetne tenni, visszautalni? Meg amúgy is ellopjak, akkor legalab legyen nalunk. De – es tudom nem a telefon a gazdasag fokmeroje, raadasul nem is kell venni ilyet – kétségbeejtő hogy itt tartunk, Mianmarban is olcsóbb mint itthon. napidroid.hu/az-usa-ban-legolcsobb-magyarorszagon-legdragabb-samsung-galaxy-s22-ultra/

  Mit fogunk mondani a gyermekeinkenk? Miert hagytuk ezt az egesz szart amit ezek a trogerek megengedtek maguknak, hogy már az unokainktol is ellopták a jövőjüket?

 • ejnye
  András, a MÁK honlapján és a letölthető anyagokban minden hiteles infót megtalálsz.
  “Érdemes euró állampapírt vennem? Milyenek a feltételek idő elötti visszaváltás esetén és ezek mennyire vannak kőbe vésve? Változtathat rajt az állam utólag?”
 • Infláljuk el
  Offtopic: 7,9%!
 • Osszajaészt

  “Forint bő 35%-ot gyengült az euróhoz képest.”

  Ezt a különbséget 12 év alatt évi 2.5% kamat kompenzálja. Ennél viszont szerintem még mindig többet “hoztak” átlagban a forint alapú papirok, mint az euro alapúak (plusz átváltási költségek).

  De mindezek persze morzsák az ingatlan befektetésekhez képest. Ugyanúgy morzsák, mint arról beszélni, hogy mikor váltsa vissza az ember a papírokat, mert bukik 0.25%-ot, vagy 1%-ot.

  Szerencsejáték minden befektetés, mert semmit nem a józan ész irányít (lásd. Bitcoin). Sokkal nagyobb szerepe van a pillangóhatásoknak. Gyurcsány őszödi 1 mondat > 2/3 > választási törvény > 12 év > CSOK, ingyenhitelek > ingatlanárak az egekben…

 • Kisvöcsök
  Megoldották. Elérhetetlen a kincstár honlapja. Ha valakinek nincsenek felírva az EUR számlájuk adatai, akkor nem is tud utalni, de ha utalt nem tud rendelkezni róla. Ügyes, mondaná az öreg….
 • umate
  lehet akkorte kaptad meg a miénket is, nálunk még semmi jele a dolognak :D.
 • cat in the box
  forint gyengítésre felkészülni! van egy olyan érzésem, hogy a kamatemelés és a kicsit stabilabb euro csak a választásoknak szól, utána Magyarország előre megy nem hátra a török úton…
 • Anemona
  A tanácstalanoknak egy ötlet: a szomszédos országok közül több is használ eurót, és vannak olyan városok, ahol a történelmi sajátosságok miatt kell biztosíteni magyar nyelvű ügyintézést, de angolul biztosan tudnak segíteni
 • Kisvöcsök
  Kincstár mai tájékoztatása: 2-3 munkanap mire jóváíródik az átutalt összeg, szóval egy mai utalásból már nem nagyon lesz régi papír! De a hab a tortán: ha megpróbálod, (mert elvileg lehetséges hogy lemegy a vétel) akkor a pénz visszautalását megtagadhatja a Kincstár, be KELL fektetned az EUR-t náluk. Érvük: ez egy befektetési számla, az oda érkező pénzt be kell fektetni. Állítólag benne van az üzletszabályzatukban. Én nem keresgéltem ki, elhittem az ügyintézőnek és feladtam a vásárlást.
 • kritizator

  “A tanácstalanoknak egy ötlet: a szomszédos országok közül több is használ eurót, és vannak olyan városok, ahol a történelmi sajátosságok miatt kell biztosíteni magyar nyelvű ügyintézést, de angolul biztosan tudnak segíteni”

  Mi a határtól 2 km-re lakunk. Mi a teendő abban a bankban? Megköszönném, ha meg is indokolnád.

 • örök körök

  >Érvük: ez egy befektetési számla, az oda érkező pénzt be kell fektetni. Állítólag benne van az üzletszabályzatukban.

  Sajnos ez nem az államkincstár speciális átverése, ez minden befektetési számlánál így van, törvényi előírás. Pont azért, hogy ne használd bankszámlaként a befektetési számládat. Egy bankszámlára más előírások vonatkoznak, más elvárásoknak kell megfelelnie a pénzintézetnek (lásd pl. BEVA meg OBA is külön van).

  Délelőtt utaltam egyébként Wise-ról egy adag EUR-t, úgy nézem csak 13:30 után érkezik meg az államkincstárhoz, ami azt jelenti, hogy 2 munkanap az átfutási idő: allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4893/
  Kedden szerintem már nem lehet a régi papírból venni, szóval jól ráb*sztam, szerintem aki Wiseról utalna, az már inkább tényleg felejtse el a dolgot. Tegnap reggel utalva még biztosan sikerült volna.

 • csizkek
  Szerintem mar csak kartyas fizetessel lehet venni. Mostani utalast mar nem erkeztetik idoben.
  En vettem HUF-os kartyaval, igy bevallalva eg ykis bukot az utalashoz kepest. Ugyis valtani akartam HUF-t EUR-ra.
 • Szegedi Dorina
  @Kisvöcsök
  Ezt félreértetted, nyilván azért utalod be, hogy vegyél belőle régi papírt, ez maga a befektetés.
  Amit az ügyintéző mondott, hogy nem javallott egyik számláról beutalni az eurót és amint megérkezik, akkor meg kiutalni valami másik számlára. De az, hogy beutalod, veszel belőle valamit, aztán vagy lejár vagy eladod és utána kiutalod a pénzt, az a normál befektetés.
 • beetle
  Azt nem értem miért nem lehet eleve eurós kártyával kifizetve közvetlenül megvenni az eurós papírt. Bár biztos le van írva valahol.
 • kisvöcsök

  Nem értettem félre, a kérdésem lényege az volt, ha oda utalom de már nem tudok venni a régi papírból akkor vissza tudom-e utalni. A válasz szerint megtagadhatják ezt a visszautalást, be KELL fektetnem. Ezért adtam fel, mert vissza tudják ha akarják tartani a jóváírást +1 napot és akkor megszívtam. Muszáj venni az újat, annak a visszaváltása meg plusz bukta.

 • AdaptiveTempomat
  Sziasztok!

  Akkor mizu, ha Wise-os kártyával fizetem? Az ugyanúgy kártyás fizetésnek minősül mintha belföldi HUF-os (vagy akár EUR-os) számla/kártya lenne? Vagy más az elbírálás?
  Illetve azt esetleg tudja-e valaki hogy ebben az esetben a Wise minek minősíti a kártyahasználatot, nemtudom, előfordulhat, hogy készpénzfelvételnek pl? Gondolom annak plusz díja van…

  @csizkek: A PEMÁP különleges feltételeiben ez áll: “Bankkártyás fizetés esetén legkorábban a fizetést követő 6. munkanapon kerülhet sor a kártyatranzakció elszámolására, a Forgalmazónál vezetett értékpapír nyilvántartási-számlára történő jóváírással.” Ha jól értem te ma vettél, akkor ez most hogy működik?

  Köszi a segítséget.

 • Anemona
  Az osztrák bankokról tudok nyilatkozni, ott foglalsz egy időpontot interneten, az útleveleddel bemész egy bankfiókba, és elbeszélgetsz a lehetőségeidről. Bécsújhelyen, Kismartonban, Schwechatban biztosan van magyar nyelvű ügyintézés. Szerintem aki nem érzi euro állampapírban biztonságban a pénzét, de kitartana az euro mellett, annak egy plusz lehetőség, hogy a határon túl is nézelődik. A téma már felvetődött régebben itt is:

  https://kiszamolo.hu/bankszamlanyitas-kulfoldon/

 • Infla
  Orok korok, en is utaltam ma wise-rol, 16.00kor lesz a mak szamlajan, ha leallokalja gizike hetfo reggel (vagy akar kedden reggel) miert ne lehetne venni még 2027 x et? Feb 16-ig jegyzik az arfolyamàt tehat kedden meg vasarolhato nem? Max elszamolas alatt lesz 2 napig…. Vagy rosszul gondolkodom ?
 • Sajtos Makaróni

  Forintos bankkártyával eur vétel jóváírás 6 nap. Ez mi?
  Oda kell menni kikunyerálni a forintodat, elmenni a törökhöz a körútra és visszacipelni a casht.
  Hihetetlen hogy még mindig itt tartanak.