Készülj fel a váratlanra is

Egy újabb sajnálatos haláleset történt az életbiztosításunkban, az egyik tagunk balesetet szenvedett.

Ez önmagában nem lenne hír, hiszen éppen ezért kötünk életbiztosítást.

Azért írok róla mégis, mert a feleség mit sem tudott az életbiztosításról.

Már éppen törölni akartuk a biztosítást, mert három hónapja nem volt fizetve és az ügyfél nem reagált a megkereséseinkre, amikor a feleség érdeklődött e-mailben a férje címéről, hogy mik ezek a levelek, milyen elmaradt díjról van szó. (Még szerencse, hogy be tudott lépni a férje levelezésébe.)

Tőlünk tudta meg, hogy a férjének volt életbiztosítása és jár neki sok tízmillió forint.

Biztos vagyok benne, hogy a férje mondta neki ezt évekkel ezelőtt, hogy kötött egy biztosítást, de azóta már elfelejtette.

Mivel mindenkit érhet baleset, mindig készülj fel a váratlanra is.

Töltsd le az életbiztosítás kötvényeit (Uniqa, NN), másold le a lakásbiztosításodat, a cascot, tedd oda a lakáshitel szerződését is, az ingatlan(ok) tulajdonlapját, közüzemi szerződéseket, csinálj egy listát, hogy melyik banknál vannak számláid és megtakarításaid és az egészet tedd bele egy mappába és nyomd a házastársad kezébe.

(Ha van életbiztosításod a cégednél is kötve a munkavállalókra vagy a bankkártyád mellé jár balesetbiztosítás, esetleg a casco része, az erről szóló infókat is tedd bele a dossziéba. Gyakran még az sem tudja, hogy van balesetbiztosítás a cascoban vagy a lakásbiztosításban, aki megkötötte. Akkor a házastársa honnan tudná?)

Éppen elég minden megoldandó probléma szakad a másik fél nyakába egy baleset esetén, kezdve onnan, hogyan tudja ellátni egyedül a gyerekeket és dolgozni is mellette teljes munkaidőben, odáig, hogyan kell befizetni a számlákat, a gyerekek menzáját, edzését és minden mást, amit a másik intézett addig.

Ezért amit tudsz tenni, tedd meg, hogy legalább ezekkel ne legyen problémája. Ne halogasd a dolgot, még ma csináld meg a mappát és beszélj róla a házastársaddal.

Mert az a biztosítás, amiről csak te tudsz, nem ér semmit, ha veled történik valami. Legyen szó életbiztosításról, cascoról, vagy bármiről.

Itt már írtam ezekről a témákról bővebben, olvasd el, ha még nem tetted:

Felkészülni a váratlanra

Özvegyek pénzügyei

Share

231 hozzászólás

 • naposidő
  🙂 Ez mind jól hangzik. Napos idő scenárióra.

  Sok esetben azonban nincs meg ez a fajta bizalom a házastárs fele.
  Ezekkel az információkkal ugyanis egy válás esetén pofátlanul vissza is lehet élni.

  Itt az a kérdés, hogy tényleg társként tekintesz a feleségre, vagy ellenségre. Sajnos rengeteg esetben utóbbi a helyzet. Miért nincs válás? Azért, mert sok esetben, – és higyjétek el vannak erre nagyon jó indokok – az együttélés -legalább addig amig a gyerekek kirepülnek – célravezetőbb, mint a válás.

  Én tutira nem kötnék mindent az asszony orrára, mint ahogy nem is kötök.

 • szgy
  Egy újabb fejleszthető részlet a dzsungelben, már úgyis elég sok szervezet jelent egymásnak bármiről. Létre kell hozni egy Pl. Nemzeti Biztosítási Adatbázist, amibe a kórházak, stb. jelenthetik a haláleseteket, baleseteket és a biztosítókhoz külön kérés nélkül eljutna az igény és ezek alapján meg kellene keresniük a kedvezményezetteket.
 • Kiszamolo
  Naposidő, oké, de akkor életbiztosítást is felesleges kötnöd, mert az a biztosítás, amiről csak te tudsz, az olyan, mintha nem is létezne, ha te meghalsz.
 • Zoli85

  Őszintén sajnállak

 • Csigabiga
  OFF

  Az én álmom is egy olyan őszinte bizalmon alapuló kapcsolat, amiben bármit az asszony orrára köthetek és nem kellene tovább titkolni a szeretőmet 😀

 • eferix
  te itt magadról beszélsz, nem másokról, felesleges általánosítással ködösíteni. Neked nem feleséged van, hanem lakótársad. Eleve milyen visszaélésről beszélsz, amikor TÖRVÉNYESEN a feleségednek JÁR a házasságban szerzett vagyonod fele. Éppen hogy te élsz vissza azzal, hogy eltitkolod előle a pénzed.
  Nem neked szól a poszt, de szerintem a blog sem, eleve hogy lehet ilyen mentalitással a családi pénzügyeket intézni, előre tervezni?
 • Ildikó70
  Tavaly szeptemberben sinus thrombosisom volt. Kb. 9 óra tömegközlekedés/várakozás után értem haza úgy, hogy nagyon rosszul éreztem magam – máig nem tudom hogyan értem haza. Másnap mentünk a sürgősségire, mert azt hittem csak migrénem van, de ott a CT kiderítette, hogy nagy a gond. 1 hetet töltöttem kórházban, bár abban, amelyikben dolgozom, senkinek nem kívánom. Kb. 90%-ban gyógyultam, de akár maradandó károsodásom is lehetett volna. Mikor már jobban voltam akkor írtam le mindent: biztosítás, EP tagság, bankszámla, megtakarítás, email belépés adatait, belépési kódoat, jelszavakat.
  Felnőtt gyerekeim vannak, ők és a férjem is sok mindent tudott, de így minden egy helyen van.
  Ez az eset megtíanított arra, hogy nem kell ahhoz meghalni, hogy a másiknak intézkednie kelljen és tudnia kelljen mindent.
  Ha olyan a viszony a házastársak között akkor lehet közjegyzőnek adni az adatokat.
 • Karl
  Ez mellbevágott, pedig nem tudom, kiről volt szó.
  Én csináltam hasonló listát tavaly, de ideje “ráncfelvarrni”.

  Igen, ha váratlanul bekövetkezik a baj, lesz ott elég megoldandó probléma. Ha ezzel a résszel nem kell foglalkozni, mert egy dossziéban ott van minden, már nagy segítség az egyedül maradt félnek.
  Sosem tudjuk, mikor jön el az utolsó nap. Egyszer el fog. Reméljük, minél később és csak évtizedek múlva.

 • Bálint

  akkor minek házasodsz meg, ha úgysincs bizalom, meg amúgy is elváltok? 😀
  Ez a kifordított logika nagyon durva.

  Hidd el, ha ennyire gáz a szitu, jobb, ha elváltok. Mindenkinek, GYEREKEKnek is!

 • naposidő

  “Neked nem feleséged van, hanem lakótársad.”
  – Nevezd aminek akarod.

  “Eleve milyen visszaélésről beszélsz, amikor TÖRVÉNYESEN a feleségednek JÁR a házasságban szerzett vagyonod fele.”
  – Nálad. Nálam nem, ugyanis az okos emberek kötnek házassági szerződést, és MEGSZÜNTETIK A VAGYONKÖZÖSSÉGET. Szóval, gondolkodj, utána beszélj!

  “Éppen hogy te élsz vissza azzal, hogy eltitkolod előle a pénzed.”
  – Ez pedig a tyúk és a tojás esete.

  “hogy lehet ilyen mentalitással a családi pénzügyeket intézni, előre tervezni?”
  – A pénzügyek tervezéséhez mi köze a feleség és a férj közti viszonynak?


  “Őszintén sajnállak” – Ne sajnálj, nincs miért. …és ne törj pálcát – védekezz. Te is kerülhetsz hasonló helyzetbe!

 • Kiszámoló életbiztosítással rendelkező
  Nálunk, ki van nyomtatva egy külön mappában, be vannak jelölve a fontosabb dolgok, feleségemmel átbeszéltük, hogy mit hogyan kell bejelenteni, ha szükséges. Ezen kívül Onedrive-on illetve egy db kódolt pendrive-on is fenn van minden adat, ami a családnál van.

  Sajnos amikor baj történik, a legutolsó dolog ami a hozzátartozónak eszébe jut, hogy van e életbiztosítása.

 • András
  Biztosításnál nincs olyan lehetőség, hogy az örökös a halotti anyakönyvi kivonattal megkerei a MABISZ-t vagy valami hasonló szervezetet és lekérdezik az összes biztosítónál, hogy volt-e az illetőnek biztosítása?
 • naposidő

  Te olyan naív vagy haver, hogy ha én a te feleséged lennék az alábbi módon “járnék el”:

  – Vetetnék veled egy szép nagy lakást a leendő családnak
  – összeházasodnánk
  – A rózsaszín ködben szülnék 1(-2) gyereket
  – ha letelik a gyes/gyed kitalálnám, hogy nem megyek vissza dolgozni (mit csinálsz?)
  – sőt: a házimunkát is rád hagynám. egész nap neteznék, dolgozz csak TE MAGAD.
  – Majd pár év múlva keresnék valami fiatalabb pasit, elválnék tőled, és vinném a fele királyságodat mivel épp te mondtad: TÖRVÉNYESEN JÁR ez nekem – igen: amiért te szép szorgalmasan megdolgoztál. Mivel, még annyi eszed sem volt, hogy házassági szerződést köss!
  – sőt: mivel kicsik a gyerekek, mi maradjunk a TE lakásodban!

  Ja, és nehogy visszaélj a helyzeteddel házasságban, és nehogy eltitkolj az asszony elől egy fillért is! irgumburgum! :)))

 • Trixie
  Egy megbízható jóbarátnak is le lehet adni egy ilyen zárt borítékot, főleg elváltak/egyedülállók esetén, különös tekintettel arra az esetre, ha gyerek is van.
 • Andris

  Ilyen esetben akkor minimum egy vègrendelet amiben ezek a dolgok meg vannak adva, legalàbb tudjanak ròla, ha màr neked nem lesz rà szüksèged. A vàlàsnàl valòban valid, hogy vissza lehet ezekkel èlni, de hàt mi az a vagyon amit èrdemes lehet eltitkolni a felesèged elől? Pàr milliònàl nem mindegy hogy megkapja felèt ha màr sok sok ève hàzasok voltatok ès amùgy is felezôdik minden vagyon 5 vagy hàny èv utàn a magyar jogban?

 • Nagyi13
  Nagyon jó a bejegyzés. Esetleg ötlet a másodlagos azonosítás megoldására, ha baj van? Aki ott maradt és korábban nem foglalkozott ezzel, hogyan férhet gyorsan egy számlához hozzá, hiszen a másodlagos kód SMS-ben, mailben jön. És adott esetben lehet a családtag telefonja használhatatlan.
 • KZsuzsa
  Nekünk nincs ilyen fizikai mappánk, egy közös google keep jegyzet van minden fontos infóval. A papírokat bármikor megtalálom, mert ott vannak az iratszekrényben szépen rendszerezve.
  De kellett rágni a férjem fülét kicsit, hogy csinálja meg. Nem mert titkolná, hanem mert ráér az.
 • Őszinte

  Esetedben maga a házasság – ami ellen zsigerből tiltakozol – volt értelmetlen. Miért tetted?
  Figyu, én például utálom a köröm pörköltet, okádok tőle. De, pont ezért nem tömöm magam tele vele csak azért, hogy utána a neten szétkürtlöljem, hogy okádok tőle és vigyázzon mindenki, mert szintén okádni fog.
  Mindenesetre egy érdekes ember lehetsz!
 • jami
  Nagyon bízom a barátaimban, de eszemben sincs átadni a bakszámláim számát és mindenféle adatomat, jelszavaimat. És közjegyzőnek sem, egy dolog ott tartani végrendeletet, de hozzáférési adatokat??
  Nekem a gyerekek tudják, amit kell, szintén nyomtatva, mappázva a dolgok; viszont a gyerekeim már nem kicsik.

  Ildikó, jobblást neked!

  A családnak részvétem.

 • Zsolt.
  Akkor már csak az a kérdés miért is a házasság? Miért mentél bele, ha ilyen csúnya rossz dolog? Szar lehet egy olyan ember mellett élned, hogy folyamatos rettegésben vagy. Kéne egy pszichológus nem gondolod?

  Amúgy ja, házassági szerződéssel ki lehet védeni ezeket a félelmeid. Mondjuk sávosan. Ha egy éven belül elváltok 99% a vagyonnak a tied, 5 év múlva már csak 70% 15 év múlva meg 50%. Vagy bármi.

  Vagy te az a típus vagy akinek csak azért van feleség, mert annyira fél a társadalmi elvárásoktól, hogy ha nem lenne mit szólnának a szomszédok, barátok, szülők? 😀

 • Belavoltam
  Minden hazassag szep remenyekkel indul, de nemelyik elromlik menet kozben.
 • Belavoltam
  A hazassagi szerzodest mikor kotottetek? Meg a hazassagkotes elott vagy valamikor kesobb?
 • Handyman
  Köszi a tippet, nyomtattam is. Bár időnként mondom is az asszonynak, hogy ne felejtse el, hogy van, de jobb, ha ki van nyomtatva, valóban. És most legalább update-eltem a többi infót is.
 • Kiszamolo
  Oké, akkor itt abbahagytuk naposidő ekézését.

  Nem tartozik a tárgyhoz, hogy mit gondol a saját feleségéről.

 • mobala
  Sziasztok!

  Én pont ezért létrehoztam egy mappát, amiben minden biztosítás és egyéb le van írva.
  Elmagyarázva, hogy hol, mit kell tenni, milyen címen stb.
  Ha frissül valami, frissítem.
  Azért ennyire szájbarágósan, mert ha történik valami, mindenen járni fog a feleségem esze, de pont ezeken nem. Talán így könnyebb lesz.

 • graphite
  Én még a korábbi cikk alapján kötöttem életbiztosítást, egy másolatot a feleségemnek, egyet az anyósomnak adtam (abból kiindulva, hogy ha egyszerre ér minket baleset a feleségemmel). A többit egy közjegyzőnél helyeztem el, halálom esetén adja a túlélőnek 🙂

  Köszönöm Kiszámoló.

 • Szabolcs
  Bár lehet, hogy más is mondja majd…
  Van a gmail-nek egy olyan funkciója, hogy ha 1-2-3 (már nem tudom pontosan, talán az utóbbi) hónapig nem lépsz be, akkor küld egy levelet a megadott email címekre, amikről aztán be tud menni a küldő (aki rég nem lépett be) fiókjába. Szöveget is írhatsz hozzá, miért “küldted”.
  Ott megadtam, hogy a google drive-omban hol találják halálom esetén a fontos dolgokat, sőt, pirosaztam is a file-t (pl. van számla x bankban, biztosítás itt, ingatlan tulajdonok, esetleges tartozások (most már nincs), stb), meg hogy üdv a kölyköknek pl. 🙂
  Egyik sem évül el, tehát a 3 hónap csúszás tutkó nem gond.
  Kapják többen, ha a nejemmel együtt üt el a villamos.
  Ennél többet csak közjegyzőnél, vagy vmi hasonló fizetős és macerás (offline, mindig frissíteni elég körülményes lenne) helyen tudnék szerintem rögzíteni.
  Hátha segítettem vkinek.
 • Szabolcs
  Andris
  2023-02-23 at 12:05
  “… amùgy is felezôdik minden vagyon 5 vagy hàny èv utàn a magyar jogban…”

  Tudtommal nem.
  Csak ami a házasság idején szerzett. A házasság előttről hozott vagyon annyira nem, hogy leszármazott nélküli öröklés esetén még az is az ági vagyon felé megy el. De ezt szerencsére nem kellett még lejátszanom, és remélem az életemben már nem is kerül rá sor, hogy ne a gyerekek örököljenek majd, szóval csak emlékezetből írom (de 99%)…

 • Prakt
  azt hogy mit gondol a feleségéről, az az ő dolga. Viszont a bizalom az igen is hozzátartozik ehhez a topic-hoz.

  Én belépési adatokat nem adok meg, az ott van a gépen egy programban.
  Ha megvan a bankszámla, hagyatékival hozzá tud férni. A fő számlánk meg közös.
  Mondjuk ha feldobom a pacskert, akkor nem tudom, hogy azt zárolják e.

 • regulater
  Kedves Kiszámoló!

  Eddig halogattam de akkor itt az ideje, hogy en is megkossem a biztositast. Van egy kezelt magasvernyomas betegsegem 37 evesen, ha a legfrisebb kardiologus vizsgalat eredmenyet csatolom, ami hivatkozik az elozmenyre (kb 15 eve van), akkor van eselyem, hogy befogadnak?

  koszonom!

 • Majomparádé
  Kicsit macsó ez a cikk. Ha nem is nyíltan, de burkoltan feltételezi, hogy a feleség marad egyedül és jaj, szegény, nem tudja majd, hogyan kell befizetni a számlákat. Mert ugye az nem életszerű, hogy esetleg fordítva is lehet, nem a férj intézett mindent, kezdve a lakáshiteltől a cascóig stb. Nem kötözködni akarok, csak ez a mentalitás ma sajnos ebben az országban még mindig.

  Kész szerencse, hogy direkt házastársat írtam, meg másik felet és még véletlenül sem feleségét vagy férjet, meg olyan példákat, mint iskolai menza.

  Én kérek elnézést, hogy a konkrét esetben a férj halt meg és téged még ez is zavar. 🙂

 • szirén
  Közjegyzőnek nem lehetne ezeket a doksikat odaadni?
 • Zabalint

  Nem értem a logikádat. Ha nem bízol a feleségedben, akkor eleve nem kötsz olyan életbiztosítást, aminek ő a kedvezményezettje, ha meg bízol benne, akkor nyilván tudnia kell róla, mert ő a kedvezményezettje. Abban semmi logika nincs, hogy életbiztosítást kötsz, de aki kapná a pénzt halálod esetén, az nem tud róla. Annyi erővel az ablakon is kidobálhatnád a biztosítási díjat.
 • Györgyi
  Ha ennyire fasírtban vagytok a feleségeddel, akkor gondolom, nem is ő a kedvezményezettje a halálod esetén az életbiztosításodnak. Nyomd akkor annak a kezébe, akit érinteni fog (gyerekek, testvér, szerető, szomszédasszony stb.). Attól még ugyanúgy érvényes, hogy hiába fizeted, ha nem tud róla, aki majd kapni fogja. A biztosítót csak akkor fogják értesíteni a halálodról, ha tudják, hogy volt ott biztosításod.
  Egyébként azt én sem értem, miért nincs erre egy központi adatbázis, ami automatikusan mindent értesít a halálesetről.
 • Zelei K Andor
  Ha nincs meg a harmónia, akkor nevezd meg magadat saját örökösödnek. 🙂

  De komolyan, lehet olyan élethelyzet, hogy nem akarod teljes egészében feltárni a vagyoni helyzetedet életedben (pl. mennyit költesz a hobbidra gyűjtőként). Ha meg már nem élsz, hagyj valamilyen információt hátra, hogy legalább ne semmizzék ki az örököseidet a bankok, biztosítók, becsüsök, etc.

 • Kiszamolo
  Regulater, van direkt egy magas vérnyomás nyomtatvány, azt is küldd be.

  Hogy befogadnak-e, nem tudom, nem kötik az orromra, hogy kit miért utasítanak el.

 • Zoltán
  Miklós, ezt a 2 kötvényt elég elrakni, ami itt a cikkben van linkként?
 • eferix
  Nekünk egy 1Password family fiókunk van, ahová mindenki menti a saját jelszavait, ebben vannak megosztott jelszavak, jegyzetek, bankszámla, netbank hozzáférések és minden egyéb.

  ha kötöttél házassági szerződést, akkor miért is kell azon vergődni, nehogy megtudja az asszony, hogy van egy kis dugipénzed? Vicces ez az egész gondolkodásmód, az meg pláne, hogy fel sem merül, hogy esetleg máshol az asszonynak is lehet egzisztenciája, kereshet ugyanolyan jól és így nem életszerű, hogy “ki akarná semmizni” a férjét és/vagy egész egyszerűen tisztességes ember.
  A házassági közös vagyon, csak a házasság alatt szerzett javakra vonatkozik. Ha a már házasság előtt is meglévő vagyonodból veszed a házad, annak nem tudja elvinni a felét, külön vagyonnak számít. Ez az egész akkor lehet érdekes, ha két nincstelen házasodik össze, majd az egyik közben megtollasodik, mire a másik vérszemet kap.

 • naposidő

  Jézusom.
  Nem, nem csak akkor jó.
  Neked még nagyon, nagyon sokat kell tanulnod.

 • Belavoltam
  “ha két nincstelen házasodik össze, majd az egyik közben megtollasodik, mire a másik vérszemet kap.”

  Ha mar felvetetted, erre is mondhatnal valami okosat 🙂

 • M. Tamás
  hiába adod a közjegyzőnek, ő nem fogja nyomon követni, hogy élsz-e vagy halsz-e.

  Igazából semmi értelme, mert ha odaadod a közjegyzőnek (vagy ügyvédnek ügyvédi letétbe) akkor is kell valaki, akinek ezt odaadja, halálod esetére.

 • Magyartanár
  Egy javaslat: A haláleseti tudnivalókat egy dossziéba gyűjtsd össze. A dossziét tedd olyan helyre, ahol más nem keresi, és véletlenül nem bukkanhat rá. Ilyen hely minden lakásban van, de ha néhány perc/nap gondolkodás után sem találsz ilyet, akkor akár egy bankszéfbe is teheted.
  Nyiss egy e-mail fiókot a legnépszerűbb ingyenes email szolgáltatónál /ha még nincs/. Ebben van egy lehetőség: “Inaktív fiók kezelője” néven. Itt tudsz készíteni egy “tervet” arra az esetre, ha x ideje nem lépnél be a levelező fiókodba. Ennek a tervnek a része, hogy a szolgáltató e-mailt küld az általad megadott személyeknek egy általad előre megírt szöveggel. Ide szépen leírod, hogy hol van a mappa amiben benne van minden tudnivaló arról, hogy mit kell csinálniuk az “inaktivitásod” esetén.
  Hozzá tartozik a történethez, hogy rendszeresen be kell lépned majd az e-mail fiókodba egész életedben.
 • Zsolti
  OFF:

  Sokat meg lehetett tudni most arról, hogy te pl. nem bízol meg a feleségedben. De milyen kapcsolat ez így? Hát jó gondolkodást rajta 😀

  ON:
  Részvétem a biztosított családjáért! A cikk pedig tényleg egy nagyon kellemetlen témát hoz elő, amivel kb. mindenki akkor akar foglalkozni, amikor már nagyjából nem lehet. Ez szívás.

 • HNR
  Fontoljátok meg, amit Naposidő írt.

  Nem állítom, hogy 100%-ban igaza van, de Micimackó is úgy gondolta, hogy “a baj előtt 5 perccel még semmi baj nem volt”.
  Persze, senkinek a felesége / férje sem OLYAN, persze azt ELŐRE LÁTJA MINDENKI, persze MINEK MEGY HOZZÁ…

  Egy középkorú férfi sokszor egyik pillanatról a másikra tudja magát az utcán találni, úgy h tegnap még családja volt…
  (és igen, ha a feleség válni akar, akkor bizony 90% h ő marad a lakásban a gyerekekkel, szóval az a minimum, hogy a vagyontervezésednél ezt a vészforgatókönyvet figyelembe veszed, nem biztos, hogy kisebb a valószníűsége, mint egy baleseti halálnak v rokkantságnak… azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben MÉG lenne tennivalód a jövőben is)

  Ha szereted a másikat, miért ne szerződhetnél vele korrektül a kapcsolat / házasság kezdetén?

  Disclaimer: anno én nem szerződtem, most már tenném, de nem mert ráb.tam

 • Zsolti
  Naposidő: egy válással már a hátam mögött, (ami úgy indult hogy nem kér a volt asszony pénzt semmit (2 héttel később meg hívott az ügyvédje, hogy hány milliót akarnak 😀 )) Veled értek egyet, hogy jobb ha a Párod nem tud mindenről. Viszont ilyenkor lehet egy végrendelet megoldás lehet még ha csak 30-as, 40-es éveiben is jár az ember (sose lehet tudni 🙁 ).
 • HNR
  Vicces, amikor vki hiszit, h a házassági vagyonjog fekete v fehér.

  Amikor az elmúlt 10-20-30 évben kellene bizonygatni, hogy kinek miből mi lett / mi volt ami már az életközösség kezdetén megvolt. Azt mégis mivel bizonyítod? Amit örököltél és eladtad azzal mi lett? Mit vettetek rajta? Amit ajándékba kaptál azt TE v TI kaptátok? és arra ki hogy emlékszik? vegyünk hozzá vállalkozás(ok)at, praxisokat, vett és eladott házakat + dolgokat amik ilyen olyan optimalizálás miatt akkor és ott éppen más nevére vagy cégre v cégére kerültek, vagy más összeggel, vagy más jogcímen… ugye ilyenek senki életében nem fordultak elő? … és mikortól van életközösség? arra ki és hogy emlékszik? és mivel bizonyítja? mikor szűnt meg? 🙂 Jó reggelt! 🙂 CSOK v bármilyen jogcímen lepottyant de feltételhez kötött pénz / hitel? Aha…

  Ha vita van, vita van, ha komolyan beleáll mindkét fél 5-10-15 év (!)

 • L
  Egy Google táblázatban tartom összeírva hogy hol mim van, fél évenként frissítem, és küldök róla emlékeztető emailt a feleségemnek és a sógoromnak, akikkel olvasói jogosultsággal meg van osztva. Ez így elég kell legyen.
 • Hashimoto

  En nagyon be akartam szallni “kozetek”, de anno azt olvastam, hogy a meglevo autoimmun betegseg kizaro ok.

  Ami netto baromsag, mert emiatt a bizonyos autoimmun miatt semmilyen emelkedett kockazatom nincs pl. rakra, szivrohamra, vagy barmilyen rettegett betegsegre.
  Autobalesetre meg vegkepp. 🙂

  Valtozott azota a policy ezugyben esetleg?

 • Atheist

  A gmail hasonló funkcióját használom, a késleltetett küldést.
  Minden hónap elejére pár email küldési dátumát átállítom a következő hónapra.

  Tudtommal nem csak a házasság, hanem az együttélés is alapot ad vagyoni követelésekre, úgyhogy csak óvatosan. (Egyre kevésbé vannak az élettársak a házastársakhoz képest diszkriminálva, sajnos ebben a konkrét dologban ez nem annyira pozitív.)

  A által említett szcenárióra megoldás lehet a szülőtől “bérelni” a lakást.

 • Őszinte

  “Neked még nagyon, nagyon sokat kell tanulnod.”
  Ez lehet, de biztos nem tőled…
  Teljesen kizárt, hogy rajtad akár orvos is segíthetne.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.