A T-nap, T+2 nap és a hasonló kifejezések jelentései

2015-10-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Közkívánatra most a T-napról írok, amivel sokat találkozhattok, ha értékpapírt, vagy befektetési alapot vesztek vagy éppen eladtok.

A T-nap a tranzakció napját jelenti, amikor egy értékpapír adásvétele létrejön. (Transaction date vagy T-date angolul.)

A tranzakció létrejön, de maga az elszámolás csak 2 vagy 3 nap múlva történik meg, amikor megkapom és kifizetem a megvásárolt kötvényt, vagy részvényt, vagy ha eladó voltam, akkor az ellenértékét a papírjaimnak, amit ekkora kell leszállítanom.

A kötvények jellemzően T+2 napos elszámolásúak, a részvények T+2 vagy T+3 naposak.

Fontos, hogy tőzsdei munkanapról beszélünk, vagyis a csütörtökön eladott részvényeim árát csak kedden fogom megkapni.

Azonban semmi nem gátol meg, hogy ha eladtam az OTP részvényeimet, ne vegyek azonnal MOL részvényeket, hiszen nekem is csak 3 nap múlva kell kifizetnem a papírokat, amit megtehetek majd az aznap befolyó bevételemből.

A befektetési alapok is jellemzően követik ezt az elszámolási metódust, vagyis ne akarjak a hétvégén elmenni abból a pénzből, amit a részvényeket tartalmazó befektetési alapom szerdai visszaváltásából remélek megkapni, mert az bizony csak hétfőn lesz a számlámon. (Van, ahol az alapkezelő a saját szakállára ad előleget a visszaváltásra, mondjuk a várható pénz 80%-át, de ez már egy másik történet.)

A nagy kérdés csak az, miért van erre szükség, amikor a mai világban akár egytized másodperc alatt létrejöhetne az adásvétel?

Nos, nem is olyan régen (15-20 éve) még a legtöbb részvény és kötvény bizony csak papíralapon létezett, vagyis fizikailag le is kellett szállítani mondjuk Békéscsabáról Budapestre, hogy ténylegesen át is tudjam adni a vevőnek az értékpapírokat és ez bizony időbe került. (Hogy London-Budapest távolságról ne is beszéljünk.)

A világ azóta hatalmasat változott (idehaza szinte már nincs is papír alapú értékpapír, csak elektronikusan nyilvántartott), a szabályozás maradt a régi.

Amit fontos megérteni, hogy ez csak az elszámolást érinti, a kialkudott árat nem. Vagyis ha most, 14:25-kor adom el az OTP részvényeimet 5.350 Ft-ért, akkor ennyiért kell elszámolni, nem pedig a három nap múlva akkor aktuális áron, vagy akár a fél órával későbbi tőzsdei árfolyamon.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram