Változni szeretnél? Böjtölj te is

2016-02-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Bibliában sok szó van a böjtről. Sokan böjtöltek, hogy a testi természetüket megfegyelmezzék, ezáltal megértsenek valami szellemi igazságot.

A böjt az ételtől, vagy könnyített esetben csak bizonyos ételektől való tartózkodást jelent napokig, vagy akár hetekig is.

Ezáltal az ember kiesik a napi rutinból és az automatikus cselekedetekből, így olyan dolgokra jön rá, amit a mindennapi mókuskerékben nem lát meg vagy nem ért meg. Ha nem mindig az evésen jár az eszed, sok minden másra is rá tudsz csodálkozni az életben.

Miért írok most erről?

Mert ezt megcsinálhatod a pénzügyi életedben is. Kitörhetsz a napi rutinból és az automatikus költekezésből azáltal, hogy pénzügyi böjtre fogod magad.

Ilyenkor 3-4-5 hétig semmit nem veszel meg, ami nem 100%-ig szükséges dolog, mint az étel a családnak, gyógyszer és ehhez hasonló dolgok. Elhatározod, hogy mondjuk egy hónapot át semmit, de semmit nem veszel meg, ami nem létszükséglet. Se egy ruhát, se egy kütyüt, de még egy szelet tortát vagy egy félliteres üdítőt sem.

Ahogy a rendes böjt is megtísztit és segít, hogy másként lásd magadat és a világot is, ugyanezt tudja elérni a pénzügyi böjt is, amikor kitörsz a napi rutinból és a vásárlásaidat minimalizálod és minden egyes pénzköltésed tudatos lesz és önfegyelemmel kontrollált.

Első lépésként le kell ülnöd és ki kell találnod, mi is a szükséges vásárlás kategória?

- Kenyeret, tejet, sonkát vagy felvágottat kell venni, de gyümölcsjoghurtot és túró rudit biztos nem. Elmész bevásárolni és rájössz a böjt alatt, hogy eddig a bevásárlásaid közel fele értelmetlen dolgok megvásárlásáról szóltak.

- Evések közötti nassolás biztos nem a szükséges kategória, ahogy a munkanapokon történő éttermi ebédelés sem az és a büfében való kávézás sem. Rájössz a böjt alatt, hogy mennyire automatikusan vásárolsz. Nem azért vásárolsz munkába menet és jövet valamit a pékségben a munkahelyed mellett, mert éhes vagy, esetleg szükséged van rá, hanem egyszerűen megszokásból. Ilyen megszokásból történő vásárlásokkal van tele az életed, amiből kizökkent a böjt és segít rácsodálkozni, hogy hányszor nyúlsz a zsebedbe, hogy megszokásból vegyél valamit.

- Taxizni szinte biztos nem kell ez idő alatt, de azon is gondolkodj el, hogy buszbérletet veszel és nem autóval jársz dolgozni.

- Fodrászhoz, kozmetikushoz is csak akkor menj el a böjt alatt, ha valóban nagyon szükséges. Ellenkező esetben bírd ki azt a pár hetet. Ugyanez igaz minden szórakozásra, ami pénzbe kerül.

- Ne járogass plázákba a böjtölésed alatt és ne is nézegesd az internetes oldalak ajánlatát. Sőt, akciós újságokat és egyéb vásárlásösztönzőket se olvass. Sokan unaloműzésből vásárolnak, jó arra rájönni, hogy pótcselekvésből vásárolsz. Arra is rájöhetsz, hogy mennyire nem veszélytelen mondjuk tévéreklámokat nézni, vagy akciós újságokat, ugyanis sokkal jobban hatnak rád ezek az ingerek, mint gondolnád.

Hagyd otthon a bankkártyádat vagy hitelkártyádat. Ha nincs nálad se feleslegesen sok pénz és bankkártya sem, nem fogsz tudni elcsábulni egy akció láttán, bármennyire is szeretnél vásárolni. De a kedvenc kávézódba sem tudsz bemenni munka után, ha egy ezressel a zsebedben indultál el reggel dolgozni.

A pénzügyi böjt rávilágíthat árra, hogy vajon mikor gondolkodtál utoljára, hogy mire, hogyan és miért költesz? Hogy az mennyire szükség, vagy csak inkább vágy, esetleg kényelem-szeretet.

Amit nem ismersz fel, azt nem is tudod megváltoztatni. Először szembesülnöd kell a jó vagy rossz szokásaiddal, hogy egyáltalán azt felismerd, hol kell megváltoznod.

Lehet, hogy nem hiszed el, de nagyon hasznos tud lenni egy ilyen egy hónapos pénzügyi böjt. Sok ember végigcsinálta már és sokan arról számoltak be, hogy sok tekintetben másként néznek azóta a pénzügyi életükre és a költéseikre. Sokkal tudatosabbak és összeszedettebbek pénzügyileg.

Sokan évente kétszer-háromszor is megcsinálják ezt a böjtöt.

Ha van kedved, vágj bele te is. Ha valakit rá tudsz venni, hogy veled együtt csinálja végig a hónapot, az nagy segítség és támogatás tud lenni.

Ha kipróbálod, szívesen vesszük, ha beszámolsz a tapasztalataidról, nehézségeidről, kudarcodról és győzelmeidről.

(Hasonló cikk: 200 nap új termék vásárlása nélkül)

Szeretnél egy ennél is még hatásosabb böjtöt?

Tudok mondani egy másik lehetőséget, amit akár ezzel a pénzügyi böjttel időben is végezhetsz.

Ez pedig böjt az időddel. Az emberek nem csak a pénzüket pazarolják el, de az idejüket is.

Sőt, az idejüket sokkal inkább. Több pénzt keresni nem olyan nagy művészet, de több időt egy perccel sem tudsz magadnak csinálni. Amit pénzt nem kerestél meg ma, annak nagy részét meg tudod keresni holnap is, de ami időt ma eltékozoltál, az már örökre kárba veszett.

Én azt csinálom, hogy megfogadtam, hogy este hétig semmi olyat nem csinálok, ami csak időpazarlás. Szórakozás, tévézés, hírportálok és mindenféle egyéb weboldalak olvasgatása, játék a telefonon, facebookozás, zenehallgatás, stb.

Nem érdekelnek a hírek, a pletykák, a tévéfilmek, semmi, ami lopja az időmet. Eddig órák mentek el naponta mindenféle hírportálok, autóstesztek, kütyütesztek olvasgatásával, de ennek most vége.

A böjt miatt ráérek este hét után átfutni a híreket és kikapcsolódni. (De érdemes egy másik korlátot is beállítani: este tízkor villanyoltás. Így fel tudsz kelni másnap frissen. Ha minden nap hajnal kettőig fenn vagy, ne csodálkozz, hogy ingerült vagy és szétesett állandóan.)

Mióta ezt csinálom, sokkal több mindenre van időm és szellemileg is sokkal jobb állapotban vagyok, mint amikor egész nap az indexet bújtam, meg a telefonon játszottam.

Naponta nagyon alsó hangon 2-3 órát eltékozol így egy átlagember az életéből. Plusz az átlagmagyar még napi 5 órát tévézik is.

Tudod hány napod van 25 és 65 éves korod között? 14.610 nap (beleértve minden napot). Ez borzasztóan kevés. Ahhoz mindenképp az, hogy az ébren töltött 16 órából legalább 3-4 órát üres és tartalmatlan dolgokra fecsérelj minden egyes nap.

Próbáld ki te is az idő-böjtöt.

Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig. Se hírek olvasgatása, se tévézés, se telefon-nyomkodás, se pletykák és vicces képek a facebook-on, se regényolvasás, semmi.

Helyette az így keletkezett tenger sok idődet fordítsd valami értelmes dologra.

A munkádra, a családodra, a szakmádban való elmélyülésre, nyelvtanulásra, bibliaolvasásra, elmélkedésre, bármire, aminek valódi haszna, értéke és értelme van.

Érdemes mindig egy-egy területet kiválasztani: mondjuk minden szabadidődben tanulj nyelvet vagy ismerd meg jobban a Java alapjait. Ha csak egy dolgot csinálsz a felszabadult időddel, sokkal nagyobb lesz a kontraszt, hogy mennyire értékes is a naponta elfecsérelt 2-3-4 óra.

Pár hét után rájössz, hogy mennyire untig elég az a napi 2 óra este arra, hogy az interneten lógjál, meg a tévéd bámuld, vagy a telefonod nyomogasd.

Nem is fog hiányozni a sok meddő üres dolog, ami ma kitölti a napjaidat és észrevétlenül eltékozolsz rá napi 2-3-4 órát. (Bár azért az első egy-két hét durva lesz, amikor nem tudod, hogy most mit csinálj, ha nem csinálhatod, amit eddig mindig. Hasonló érzés lesz, mint amikor a cigiről akartál leszokni. Sokan még fel sem ébredtek reggel, már nyúlnak a telefon után, mi történt a Facebookon, amíg aludtak. Ugyanolyan függők, mint aki cigarettáért vagy alkoholért nyúl, csak észre sem veszik.)

Ez egy olyan böjt, amit akár egy életen át tudsz csinálni.

Vágj bele te is és írd meg hozzászólásban, mik a tapasztalataid.

Kalandra fel! 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram