Változni szeretnél? Böjtölj te is

A Bibliában sok szó van a böjtről. Sokan böjtöltek, hogy a testi természetüket megfegyelmezzék, ezáltal megértsenek valami szellemi igazságot.

A böjt az ételtől, vagy könnyített esetben csak bizonyos ételektől való tartózkodást jelent napokig, vagy akár hetekig is.

Ezáltal az ember kiesik a napi rutinból és az automatikus cselekedetekből, így olyan dolgokra jön rá, amit a mindennapi mókuskerékben nem lát meg vagy nem ért meg. Ha nem mindig az evésen jár az eszed, sok minden másra is rá tudsz csodálkozni az életben.

Miért írok most erről?

Mert ezt megcsinálhatod a pénzügyi életedben is. Kitörhetsz a napi rutinból és az automatikus költekezésből azáltal, hogy pénzügyi böjtre fogod magad.

Ilyenkor 3-4-5 hétig semmit nem veszel meg, ami nem 100%-ig szükséges dolog, mint az étel a családnak, gyógyszer és ehhez hasonló dolgok. Elhatározod, hogy mondjuk egy hónapot át semmit, de semmit nem veszel meg, ami nem létszükséglet. Se egy ruhát, se egy kütyüt, de még egy szelet tortát vagy egy félliteres üdítőt sem.

Ahogy a rendes böjt is megtísztit és segít, hogy másként lásd magadat és a világot is, ugyanezt tudja elérni a pénzügyi böjt is, amikor kitörsz a napi rutinból és a vásárlásaidat minimalizálod és minden egyes pénzköltésed tudatos lesz és önfegyelemmel kontrollált.

Első lépésként le kell ülnöd és ki kell találnod, mi is a szükséges vásárlás kategória?

– Kenyeret, tejet, sonkát vagy felvágottat kell venni, de gyümölcsjoghurtot és túró rudit biztos nem. Elmész bevásárolni és rájössz a böjt alatt, hogy eddig a bevásárlásaid közel fele értelmetlen dolgok megvásárlásáról szóltak.

– Evések közötti nassolás biztos nem a szükséges kategória, ahogy a munkanapokon történő éttermi ebédelés sem az és a büfében való kávézás sem. Rájössz a böjt alatt, hogy mennyire automatikusan vásárolsz. Nem azért vásárolsz munkába menet és jövet valamit a pékségben a munkahelyed mellett, mert éhes vagy, esetleg szükséged van rá, hanem egyszerűen megszokásból. Ilyen megszokásból történő vásárlásokkal van tele az életed, amiből kizökkent a böjt és segít rácsodálkozni, hogy hányszor nyúlsz a zsebedbe, hogy megszokásból vegyél valamit.

– Taxizni szinte biztos nem kell ez idő alatt, de azon is gondolkodj el, hogy buszbérletet veszel és nem autóval jársz dolgozni.

– Fodrászhoz, kozmetikushoz is csak akkor menj el a böjt alatt, ha valóban nagyon szükséges. Ellenkező esetben bírd ki azt a pár hetet. Ugyanez igaz minden szórakozásra, ami pénzbe kerül.

– Ne járogass plázákba a böjtölésed alatt és ne is nézegesd az internetes oldalak ajánlatát. Sőt, akciós újságokat és egyéb vásárlásösztönzőket se olvass. Sokan unaloműzésből vásárolnak, jó arra rájönni, hogy pótcselekvésből vásárolsz. Arra is rájöhetsz, hogy mennyire nem veszélytelen mondjuk tévéreklámokat nézni, vagy akciós újságokat, ugyanis sokkal jobban hatnak rád ezek az ingerek, mint gondolnád.

Hagyd otthon a bankkártyádat vagy hitelkártyádat. Ha nincs nálad se feleslegesen sok pénz és bankkártya sem, nem fogsz tudni elcsábulni egy akció láttán, bármennyire is szeretnél vásárolni. De a kedvenc kávézódba sem tudsz bemenni munka után, ha egy ezressel a zsebedben indultál el reggel dolgozni.

A pénzügyi böjt rávilágíthat árra, hogy vajon mikor gondolkodtál utoljára, hogy mire, hogyan és miért költesz? Hogy az mennyire szükség, vagy csak inkább vágy, esetleg kényelem-szeretet.

Amit nem ismersz fel, azt nem is tudod megváltoztatni. Először szembesülnöd kell a jó vagy rossz szokásaiddal, hogy egyáltalán azt felismerd, hol kell megváltoznod.

Lehet, hogy nem hiszed el, de nagyon hasznos tud lenni egy ilyen egy hónapos pénzügyi böjt. Sok ember végigcsinálta már és sokan arról számoltak be, hogy sok tekintetben másként néznek azóta a pénzügyi életükre és a költéseikre. Sokkal tudatosabbak és összeszedettebbek pénzügyileg.

Sokan évente kétszer-háromszor is megcsinálják ezt a böjtöt.

Ha van kedved, vágj bele te is. Ha valakit rá tudsz venni, hogy veled együtt csinálja végig a hónapot, az nagy segítség és támogatás tud lenni.

Ha kipróbálod, szívesen vesszük, ha beszámolsz a tapasztalataidról, nehézségeidről, kudarcodról és győzelmeidről.

(Hasonló cikk: 200 nap új termék vásárlása nélkül)

Szeretnél egy ennél is még hatásosabb böjtöt?

Tudok mondani egy másik lehetőséget, amit akár ezzel a pénzügyi böjttel időben is végezhetsz.

Ez pedig böjt az időddel. Az emberek nem csak a pénzüket pazarolják el, de az idejüket is.

Sőt, az idejüket sokkal inkább. Több pénzt keresni nem olyan nagy művészet, de több időt egy perccel sem tudsz magadnak csinálni. Amit pénzt nem kerestél meg ma, annak nagy részét meg tudod keresni holnap is, de ami időt ma eltékozoltál, az már örökre kárba veszett.

Én azt csinálom, hogy megfogadtam, hogy este hétig semmi olyat nem csinálok, ami csak időpazarlás. Szórakozás, tévézés, hírportálok és mindenféle egyéb weboldalak olvasgatása, játék a telefonon, facebookozás, zenehallgatás, stb.

Nem érdekelnek a hírek, a pletykák, a tévéfilmek, semmi, ami lopja az időmet. Eddig órák mentek el naponta mindenféle hírportálok, autóstesztek, kütyütesztek olvasgatásával, de ennek most vége.

A böjt miatt ráérek este hét után átfutni a híreket és kikapcsolódni. (De érdemes egy másik korlátot is beállítani: este tízkor villanyoltás. Így fel tudsz kelni másnap frissen. Ha minden nap hajnal kettőig fenn vagy, ne csodálkozz, hogy ingerült vagy és szétesett állandóan.)

Mióta ezt csinálom, sokkal több mindenre van időm és szellemileg is sokkal jobb állapotban vagyok, mint amikor egész nap az indexet bújtam, meg a telefonon játszottam.

Naponta nagyon alsó hangon 2-3 órát eltékozol így egy átlagember az életéből. Plusz az átlagmagyar még napi 5 órát tévézik is.

Tudod hány napod van 25 és 65 éves korod között? 14.610 nap (beleértve minden napot). Ez borzasztóan kevés. Ahhoz mindenképp az, hogy az ébren töltött 16 órából legalább 3-4 órát üres és tartalmatlan dolgokra fecsérelj minden egyes nap.

Próbáld ki te is az idő-böjtöt.

Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig. Se hírek olvasgatása, se tévézés, se telefon-nyomkodás, se pletykák és vicces képek a facebook-on, se regényolvasás, semmi.

Helyette az így keletkezett tenger sok idődet fordítsd valami értelmes dologra.

A munkádra, a családodra, a szakmádban való elmélyülésre, nyelvtanulásra, bibliaolvasásra, elmélkedésre, bármire, aminek valódi haszna, értéke és értelme van.

Érdemes mindig egy-egy területet kiválasztani: mondjuk minden szabadidődben tanulj nyelvet vagy ismerd meg jobban a Java alapjait. Ha csak egy dolgot csinálsz a felszabadult időddel, sokkal nagyobb lesz a kontraszt, hogy mennyire értékes is a naponta elfecsérelt 2-3-4 óra.

Pár hét után rájössz, hogy mennyire untig elég az a napi 2 óra este arra, hogy az interneten lógjál, meg a tévéd bámuld, vagy a telefonod nyomogasd.

Nem is fog hiányozni a sok meddő üres dolog, ami ma kitölti a napjaidat és észrevétlenül eltékozolsz rá napi 2-3-4 órát. (Bár azért az első egy-két hét durva lesz, amikor nem tudod, hogy most mit csinálj, ha nem csinálhatod, amit eddig mindig. Hasonló érzés lesz, mint amikor a cigiről akartál leszokni. Sokan még fel sem ébredtek reggel, már nyúlnak a telefon után, mi történt a Facebookon, amíg aludtak. Ugyanolyan függők, mint aki cigarettáért vagy alkoholért nyúl, csak észre sem veszik.)

Ez egy olyan böjt, amit akár egy életen át tudsz csinálni.

Vágj bele te is és írd meg hozzászólásban, mik a tapasztalataid.

Kalandra fel! 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

154 hozzászólás

 • Karesz
  Ha nincs nálad se feleslegesen sok pénz és bankkártya sem, nem fogsz tudni elcsábulnI – mondom hogy benyelte az automata! 🙂

  Jo cikk. 5 eve nem tevezek es jo. Meg az is segit ha a penztar elott megegyszer atnezed a bevasarlo kocsit; tenyleg kell minden?

 • Xyzal
  Pénzügyi böjtöt szinte folyamatosan csinálom, mert egy időben muszáj volt. Semmivel sem vagyok levesebb, mint aki pár száz Ft-os dolgokra havonta tízezreket elver. Csak míg én fel tudok mutatni valamit (nem mutogatom), megengedhetek egy nagyobb kiadást (fontos műszaki cikk vásárlása), vagy egy váratlan helyzet nem okoz gondot, addig azok, akiknek folyik ki a pénz a kezükből, ilyenkor csődöt jelentenek (hitelt vesznek fel).
 • Happy
  Na, akkor most kikapcsolom a laptopot, és csinálok valami értelmeset:)
 • Én is akarok kommentelni
  Ez nekem nagyon ütött:
  “Helyette az így keletkezett tenger sok idődet fordítsd valami értelmes dologra.”
  …bibliaolvasásra…

  🙂

 • Emese
  Egy jó könyv elolvasása szerintem nem értelmetlen időtöltés. A többivel egyetértek.
 • okoska2
  Wow, ez nagyon betalált!!
  A pénzügyit már megcsináltam egyszer-kétszer, igaz, külső kényszer miatt. De nagyon tanulságos volt. A költéseimet azóta is rendszeresen írom, ez nagy fegyelmet ad.
  A másodikon is rajta vagyok. Nagyon hasznos pl. a facebook értesítéseket kikapcsolni a mobilon. Ha olyan emailcímről is jön értesítés, ahol csak reklámok jönnek, akkor azt is.
  Hallottam nagyon találóan a mobilról azt mondta valaki: modern rózsafüzér. Ha valakinek van pár perce, rögtön morzsolgatja.
 • Kiszamolo
  Emese, az a kérdés, hogy tanulás miatt olvasod, vagy szórakozás miatt csak. Semmi különbség nincs az internet és a könyv között. Attól függ, mi a célod.
 • reader
  A hírek olvasása nem rossz, csak csináld úgy, hogy tanulj abból is. Én pl. idegen nyelven (németül) olvasok híreket, így nyelvtanulásként működik a dolog. És közben kiírom az új szavakat, amiket később megtanulok.
 • Kiszamolo
  Akkor az nem hírolvasás, hanem nyelvtanulás.
 • funi
  Érdekes, hogy most jött ki ez a poszt, amikor a pénzügyi “böjtön” túl vagyok, az időbenit pedig tervezem elkezdeni.
  Na és hadd ne kerüljön a bibliaolvasás az értelmes elfoglaltságok közé, ha a regényolvasás tiltott gyümölcs! Vagy netán lesz poszt az imádkozás kamatokra gyakorolt hatásáról? 🙂
 • Pontosan!
  Én már közel 10 éve így élek (még ha eleinte nem is ment tökéletesen). Tudjátok mi az eredménye? A hobbimból egy vállalkozást építettem fel 0 anyagi tőkéből. A holnapot nagy izgalommal várom, mert szeretnék újat alkotni, újat tanulni. Nem utálom a hétfőt, nem kérek reggel még 5 perc alvást, inkább tele vagyok izgalommal, lelkesedéssel (hazudnék ha azt mondanám, hogy mindig, de inkább ez a jellemző). Persze van árny oldala is: a barátok és közeli hozzátartozók spúrnak és hülyének fognak nézni… eleinte. De az idő hosszú távon visszaigazolja, ki volt hülye.
  Nagyon örülök, hogy a Bibliaolvasás is szóba jött: ez is a napom szerves része. Jobb használati útmutatót nem is ajánlhatnék az élethez, elvégre a világ alkotója ihlette. Ebben olyan alapigazságok vannak, amik szemben állnak azzal, amit a média és a világ sokszor sugall… (folyt. köv).
 • Kiszamolo
  Értsük már meg: regényolvasás=szórakozás és kikapcsolódás.

  Szakkönyv olvasása=tanulás és önfejlesztés

  Biblia, vagy egyéb mélyebb értelmű könyvek olvasása=a világ megértésének szándéka, önfejlesztés.

  Este hét után annyi regényt olvasol, amennyit csak akarsz. 🙂

 • Topfly
  Felvágott létszükséglet, gyümölcsös joghurt meg nem az? Én előbb lemondok a felvágottról 🙂

  Az én taktikám nem feltétlenül az, hogy keveset hagyjak a kasszánál, hanem hogy értéket vegyek. Ha valami tényleg akciós és mindenképpen meg fogom venni a következő hónapokban, akkor inkább többet veszek belőle és betárazok hónapokra előre.

  Jó példa erre a januári akciók az ajándékcsomag kozmetikumból. A boltok valószínűleg adózási okokból nem tudják kicsomagolni a megmaradt karácsonyi ajándékcsomagokat és ezért 50-70% kedvezménnyel értékesítik őket januárban ahhoz képest, hogy külön-külön mennyibe kerül. Idén januárban 50-70% kedvezménnyel megvettem egy évre előre az összes borotvapengémet, tusfürdőt, sampont és stb. Számításaim szerint 60-70 000 forintot spóroltam.

  Aki januárban pénzügyi böjtöt tart, az rendszerint lemarad ezekről a jó akciókról.

 • Kiszamolo
  gyümölcsös joghurt= egy hitvány joghurt sok cukorral, ami csak annyi gyümölcsöt látott, hogy rá lehessen hazudni, hogy gyümölcsös joghurt. A többi sűrítőanyag, cukor és aroma.

  Ha borotvapengét veszel, az miért is felesleges pénzköltés?

 • pk
  Jó tippek, a pénzre és időre is. Rengeteg időt el lehet tolni így. Én pl. azt csináltam (index, 444 és többi alapvetően negatív és szenzációkeltő hírekkel manipuláló lap) hogy a gépemen a hosts file-ban letiltottam ezeket, vagy akár a router tűzfalában. Ez egy extra lépés, amit meg kéne tennem hogy újra elérjem ezeket otthonról, és ezt már nem teszem inkább meg. Kommenteket sem kell írogatni vagy olvasgatni ezeken az oldalakon, értelmetlen időfecsérlés.
 • Topfly

  “Ha borotvapengét veszel, az miért is felesleges pénzköltés?”

  Mert számomra alap, hogy borotválkozom és nem járok úgy, mint egy ősember 🙂

  “gyümölcsös joghurt= egy hitvány joghurt sok cukorral”

  A legtöbb felvágottról is az lehetne írni, hogy nem látott húst, hanem csak mindenféle adalékanyagot. Én a minőségi és drágább gyümölcsjoghurtok híve vagyok, amelyekben érzésre megvan minden ami kell 🙂

 • Imre
  A 14 610 nap szíven ütött…

  Én a pénzügyi böjthöz hozzátenném a kuponok, pontgyűjtő kártyák kidobását/otthon hagyását. Nagyon durván képesek manipulálni a vásárlás értékét és gyakoriságát.

  Az én szabályom az, hogy amiből az a tény, hogy sok van otthon, nem növel a fogyasztást, abból, ha éppen akciós sok is jöhet, mert hosszú távon olcsóbb. Ez pl. a túró rudira nem igaz és a romlandó dolgokra is csak mértékkel, de pl. WC papirra és hasonló jellegű termékekre igen.

 • Kiszamolo
  Ezért nem felesleges pénzköltés a borotvapenge….

  Egyébként meg felvágott helyett sonkát akartam írni, de akkor meg abba kötnének bele, hogy miért gondolom, hogy mindenkinek telik sonkára.

  Én sem veszek soha felvágottat.

 • Topfly
  “Ha borotvapengét veszel, az miért is felesleges pénzköltés?”

  Bocsi félreértettem! Felesleges tripla áron megvenni a pengét vagy borotvabetétet, mint januárban akciósan, de ahhoz az kell hogy ne sajnáld költeni a pénzt, amikor valódi akció van és betárazni akár egy évre szükséges dolgokból 🙂

 • pk
  Kozben meg eszembe jutott, milyen vicces, ha mindenki ezt kezdene csinalni (nem fogja), akkor kb. az egesz vilagon a gazdasag leallna, zarnanak be a jo kis “hasznos” dolgokat gyarto cegek, kisboltok, vendeglok (edessegek, gabonapelyhek, pletykamagazinok, stb. a lista kb. vegtelen) rengeteg munkanelkuli lenne meg inkabb, stb. Milyen jo is hogy az emberek alapvetoen irracionalisan viselkednek 😀
 • Énisénis!
  Nehéz lehet neked Kiszámoló, a sok ostoba, a cikkeidet szándékosan félremagyarázó kommentelőt higgadtan helyretenni, akik szándékosan nem akarják elérteni, hogy “értük haragszol, nem ellenük”. De – gondolom – ezt úgy éled meg, hogy a küldetésed része. Csak gratulálni tudok, és sok sikert hozzá. Jómagam rögtön lecsapok minden cikkedre, és akkor is elolvasom, ha akkor éppen abban nem is vagyok érintett.
  Egy bölcsességet hadd osszak meg a Nagyérdeművel, amire szert tettem az évek során, hátha valakinek még új: A szegény ember olyanra fordítja az erőforrásait (idő, pénz, hely stb.), ami viszi ezeket (további pénzt, időt igényel, mint pl. fölöslegesen drága autó és mobiltelefon stb.), a gazdag ember pedig olyanra, ami hozza.
 • Bierhoff
  Tavaly megcsináltuk a húsböjtöt, szuper volt.
  Elkezdtem tanulni a duolingon spanyolt, fejlesztem a nemetet es az angolt. Ez mellett csinálok egy web fejleszto alap tanfolyamot és elkezdtem Python programozast tanulni. Van órarendem hozzá, saját magamnak és bár mindig nem sikerül, próbálom tartani magam hozzá. A hülye híreket még néha olvasom de nem igen marad rá időm ezek alatt-elott-utan-kozben.

  Ami meg extra, reggelente futok 2(!!!) km-t. Ez egy kisebb kör a kornyeken, de megcsinalom minden nap, kivetel Vasarnap, az a pihenes napja. Kb 20 perc öltözés-tusolással. Meg 10 hasizom fekvőtámasz reggelente.

  Örülök, hogy írsz a Bibliáról, ez nagyszerű dolog, meg gyerekkoromban olvastam Ó és Újszövetséget, de nem ártana megint.

  5***** cikk!

 • danka90
  Remek írás, az idővel történő böjtölés eléggé ütött, gyorsan be is zártam az origot így fél órával a munkakezdés után. A pénzügyi részt nem éreztem annyira magaménak, csinálok havi költségvetést visszamenőleg, pénzügyi tervet előremenőleg, kb rendben vannak a pénzügyeim. Viszont az idő kérdése jogos, annak gyorsan neki is látok. Főleg úgy, hogy lenne miben fejlődni nyelvek terén…
 • Családfő
  Miklós, tesztelheted az olvasóidat. Ha napközben mondjuk ezt, vagy egyéb tanítóbb jellegű cikket olvasnak, miközben este 7 után a Kairos és hasonszőrű társai hozzászólásait szórakozásból (ide számítható néhány CSOK-os cikk is 🙂 ), akkor megfogadták a tanácsot.

  Már többen rápörögtek a gyümölcsjoghurtra: szerintem is felesleges. Legalább cukor még a legdrágábban is van, de inkább további felesleges összetevők is. Aki igazán jót akar, az vesz minőségi natúr joghurtot, és eszik hozzá kedvére való gyümölcsöt. 😀

 • danka90
  Eszembe is jutott egy kérdés: A kiszamolo.hu olvasása szórakozás, vagy tanulás kategória? Nekem néha mindkettő, akkor csinálhatom este 7 előtt?
 • Janos82
  :

  Nem, ha mindenki racionalis lenne, akkor a munkaido csokkenne le heti 15 orara, vagy tobb lenne a munkanelkuli. Fogyasztani ettol meg kene. Csak maximum tobb menne kutatasfejlesztesre illetve rekreaciora, egeszsegmegorzesre.

  Ugyhogy ne felj attol, hogy mindenki ilyen lesz:) Tobb elonye lenne mint hatranya (hosszutavon )

 • Jimbo
  pk:

  vagy esetleg az emberiség 4-5 óra munkával elő tudná állítani a szükséges javakat + még a környezetet se szennyezné annyira
  (ez egy utópia, ellentétben áll az emberi természettel, az enyémmel is)

 • Promo921
  Évekkel ezelőtt sokat bosszankodtam azon, hogy a 2-3-4-20 pengés csoda borotvákat és pengéiket aranyáron mérik, 2-3-4ezer forint 4db penge. Akkor találtam rá a régi világ egy csodálatos találmányára, a biztonsági borotvára (magyarul: zsilett pengés), azóta valahogy nyugodtabb vagyok, hogy nem csak öntöm ki a pénzt az ablakon. 100db penge külföldről rendelve is megvan 3-4 ezer forintból, és egy penge általában 4 borotválkozást kibír, szóval 100 penge egy évi adag. A borotva maga egy egyszeri nagyobb költség (~5-10e Ft), viszont az örök élet. Férfiként érdemes erre is odafigyelni, ha már spórolásról van szó.
 • Emese
  Vannak hasznos szórakozások is. Szerintem egy regény, meg a sport ilyen. A regényekből is lehet tanulni, pl történelmet.

  Imre a dm-es pontgyűjtő kártyával csak pelenkát vásárolunk, és csak azzal gyűjtjük a pontokat. Így 25% kedvezménnyel lehet megvenni.

 • Nándi
  Topfly: elsőre elborzadtam, hogy lehet 60-70k-t spórolni kozmetikumokon mikor évi 10-20ból kijön. Nyugtass meg, hogy ez az egész családé. 🙂

  pk: néha elgondolkodtat, hogy napjaink gazdaságában mennyi felesleges dolog létezik / működik ami valójában 0 hozzáadott értéket állít elő. Pl elsőre mindig a kuponos oldalak jutnak eszembe, de ennél sokkal többen és sokfélébben utaznak legális “potya” pénzekre.

 • Lac
  Én alapvetően tudatosan vásárolok (úgy gondolom magamról) és meglepődtem, amikor egy jó barátom a magyarok vásárán valami haszontalan dolgot vett jópárezer forintért, hogy minek. Viszont így tud minden ember megélni, hogy vásárolunk egymástól… és az lenne jó, ha mindenki helyit vásárolna, helyi termelőtől, helyi gyártótól (de ez gondolom másik cikk). Igy tudna egy közösség jólétben fennmaradni.

  A másik téma, amiről már sok cikket írtál a béreljek, vagy vegyek hitelre. Az emberek a banktól nem sajnálják a magas törlesztőt egy magánszemélytől viszont igen. “Mert a végén a tied lesz a lakás”, de azt nem nézik, hogy egy 40 Mft-os ingatlant megvesznek 30 év alatt 70 Mft-ért. 30 Mft-ot adnak a banknak. Mert a bank megérdemli? Bocs, kicsit elkalandoztam…

 • Kiszamolo
  Szerintem este 7 után.
 • Zabalint
  A regény is lehet mély értelmű, sőt adott világnézet esetében mélyebb is lehet a Bibliánál (nem azért írtam, mert vallási szeretnék, csak érzékeltetem, hogy sokfélék vagyunk).

  Egyébként abban igazad van, hogy a regény ugyanaz a kategória, mint mondjuk a film vagy a videojáték. Szórakozás, éa nem “hasznos”. Amiért idézőjelbe tettem, az az, hogy a munkán és az önfejlesztésen, tanuláson kívül valahol minden más szórakozás, de ugyanúgy szükségünk van rá, mint a munkára. Sőt, lehet egy regény, egy zene vagy egy dilm látókör tágító is adott esetben, amiből közvetve akár szakmailag is profitálhatunk.

 • Zabalint
  Mondjuk az este 7 után nekem nem sokat jelent, hiszen hétköznap ekörül vagy kicsit előbb érek haza. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Komolyabban csak hétvégén van időm új szakmai dolgokat tanulni, azt sem minden hétvégén.
 • Kiszamolo
  Zabalint, marha egyszerű eldönteni: azért olvasok, nézek valamit, hogy tanuljak, vagy azért, hogy kikapcsolódjak?

  Az összes többi csak önáltatás.

  Egy velvetes cikkből is sokat lehet tanulni, ha mást nem, hát azt, hogy így biztos nem akarok élni. Ezzel a lendülettel mindenre rá lehet fogni, hogy mennyit tanultam belőle.

  Vagy bámulod a National Geo-t és mindent megtudsz a tűzhangyák vándorlásáról három óra alatt.

  Tudás? Végülis az. Van valami értelme? Semmi az égvilágon.

 • S.E.
  @pk: nyilván nem fogja mindenki elkezdeni, tehát nem kell félniük a junk-gyártóknak, mindig lesz, aki megveszi a szart (is). A felvágott témakörbe meg bele sem érdemes kezdeni, nyilván csak egy példa volt – lehetett volna kenyeret meg tejet is írni (mint a két legklasszikusabb élelmiszer), de akkor meg jöttek volna azok, akik egyiket sem fogyasztják. Szóval tessék elvonatkoztatni picit.
  Amúgy a cikk jó, tetszett, köszi.
 • Garbo
  Miklós, én mindig bólogatok, de ne viccelj már ezzel a regényolvasással! A könyvolvasás minden esetben direkt és indirekt módon is építő: szókincs fejlesztése, kifejezőkészség és helyesírás javítása, ismeretek szerzése, plusz ott a belső mozi, ami olvasás közben az agyban forog. A belső mozi pedig fejleszti a kreativitást, a stressztűrést, stb. Hosszan lehetne folytatni a sort. Könyvet olvasni soha nem pazarlás, semmilyen szempontból. (Nem croissant-effektusom van, értelek, de ez azért nagyon más).
  Böjt: tapasztalataim alapján midig előre visz.Viszont félelmetes, hogy aki hányan nem is értik a kifejezést, hogy “valamit valamiért”. Egyszerűen csak adduramisten, demoströgtön, nekemmindenjár. De persze, nem jut, s akkor jön a sírás, ill. annak megfogalmazása, hogy aki áldozatot hoz és előbbre jut, az mennyire “mázlista”. Értsd: nem tettei következménye, hanem véletlen, ha valaki előbbre jut
 • sixhundred
  Köszi, főleg az időböjt nagyon ütött, sajnos régóta küszködöm ezzel. Volt egy folder a könyvjelzőben, amiben az index, a 444, a hvg, stb oldalak voltak, ezeket mindennap többször végigböngésztem munka közben. Most január 1-én kitöröltem ezt a foldert, és megfogadtam, hogy nem látogatom ezeket az oldalakat, az fb-ről meg kitöröltem magam. Eddig tényleg tartom is ezt a fogadalmat, csakhogy most más oldalakat böngészek.
  Borzasztóan idegesít, de nem tudtam ellene tenni hosszú távon, mindg elcsábultam. Most az ihletésedre megpróbálom majd ezt a 7 óra után böngészés dolgot…remélem, ez majd segít.
 • Kiszamolo
  Pedig ez a regényolvasás kezd croissant-ná válni.

  Lassan kiderül, hogy itt mindenki csak Dovtojeszkijt olvas, orosz eredetiben.

  Mindenre rá lehet húzni, hogy bár időtöltés, de mennyit lehet belőle tanulni.

  Az a kérdés, hogy be akarod magad csapni, vagy nem?

  Az is lehet időpazarlás, hogy akkor indexolvasás helyett csetelsz vagy skype-ozol valakivel órákon át.

  “Nem is időpazarlás, a társadalmi kapcsolataimat építem.”

  “Nem nézek csak igényes adásokat a tévében. Attól mindtől épülök. A Maunika só helyett csak a History channelt bámulom 5 órán át.

  Már mindent tudok a középkori Anglia történelméről.”

 • Zabalint

  Nem, nem ilyen egyszerű. Még fordítva sem, mert mikor Coursera-s vagy más online kurzust csinálok, azt is 50%-ban kikapcsolódásnak tekintem, olyannak eleve nem is állok neki, amiről tudon, hogy hasznos, de azt is, hogy nem élvezném. Vagy a másik térfélről, teljesen átálltam filmnézésnél arra, hogy mindent felirat nélkül vagy legfeljebb angol felirattal nézek, és ez egy tudatos döntés volt, előtte legalább magyar felirattal néztem a filmeket, néha magyar szinkronnal is, mert úgy gondolom, ezzel fejlesztem a nyelvtudásomat. Ettől még 100%-ban szórakozásból nézem, de tudom, hogy némi haszna ia van. Futni is szeretek, szórakozásból teszem, mégis segít a fizikai egyensúlyom fenntartásában, valamint feszültség levezető is.

  Nagyon kevés dolog van, ami besorolható kizárólag az egyik oldalra. Ráadásul abból, hogy milyen célból csináljuk, nem következik, hogy hasznos-e amúgy.

 • Silhouette
  Bierhoff: Csak jó tanács a futáshoz. A napi 2km helyett inkább heti 2-3 x fél óra futást próbálj teljesíteni. Kardiológusok szerint kell fél óra terhelés, hogy legyen értelme.
 • Kiszamolo
  Jó, Zabalint, de ugye azért érted, miről szól a cikk?
 • szocske
  mennyire igazuk van azoknak, akik nem dolgoznak és nem is akarnak, csak várják a segélyt: napi 8-12 órát megspórolnak az életükből, amit mi a munkahelyen töltünk, és mégsem halnak éhen 🙂
 • Zabalint

  Tudom, és nem értek egyet az időböjtös gondolatmeneteddel (a pénzügyi böjtössel részben). A regény csak egy példa. A lényeg, hogy szerintem nem arra kellene törekedni, hogy több időt töltsünk “hasznosan”, hanem hogy amit szeretünk csinálni, abból hozzuk ki a hasznosat.
 • Kiszamolo
  Jó, én meg nem így gondolom. 🙂
 • szocske
  sosem számoltam, ennyire sok pénz menne el borotvapengére és társaira? már értem miért egyre divatosabb manapság a szakáll 🙂
 • habba
  Köszönöm a cikket. Nagyon jó a téma. Mindig várom, hogy na végre, ezt majd minden kommentelő társ érteni fogja… Aztán mindig csalódnom kell, hogy nem akarjuk látni a lényeget. Amiről a cikk szól, és amerre mutat. Nem a parízerbe, könyvekbe kellene belekötni, hanem az üzenetet felfogni és azzal vagy egyetérteni, vagy nem.
  A cikk üzenete számomra világos. Pont az elvesztegetett napjaimra hívja fel a figyelmet. Az estéim egyformák és sablonosak. Sok időt vesztegetek el az interneten és a tévé előtt. A pénzügyi böjtölés már egy ideje folyamatban van (az asszonynak néha nehéz is betartani). Miklósnak (is) hála, most készülök megszabadulni a lakáshitelemtől, és egy két hét múlva végtörlesztek. További szép napot mindenkinek!
 • reader
  offtopik témajavaslat: ezen a technikai fórumon leírja valaki a friss tapasztalatait a mai magyar kórházzal, érdemes elolvasni: entity.hu/altalanos-beszelgetes/22826-korhazban-voltam.html

  Később valaki a topikban ajánlja a magánbiztosítást betegségekre, mondván, hogy nem is drága, és cserébe sokkal jobb ellátást kap az ember.

  Erről is lehetne egy cikk olyan szempontból, hogy melyik biztosítót érdemes választani, hogy biztosan jó és gyors ellátást kapj baj esetén (tehát nem az olcsóság lenne a szempont, hanem a kapott ellátás minősége.). Erről érdemes lenne írni, sok embert érdekelhet mostani kórházi viszonyok közt.

 • adhie
  Ezzel a mondattal vitatkoznék:
  “Kenyeret, tejet, sonkát vagy felvágottat kell venni, de gyümölcsjoghurtot és túró rudit biztos nem”
  Én inkább azt mondom, hogy kenyér helyett joghurt, ez eléggé drágának tűnik első körben, de ha beleszámolod azt is, hogy a gyógytornász mennyibe idődbe és pénzedbe fog kerülni a gerincműtét után (…csak mert 40-60 éves vagy), akkor látszik hogy igazán megéri!
 • TT
  Én pár éve az adblock-ban beállítottam, hogy az index/origo-n meg se jelenítse a Velvet-et és hasonló rovatokat, ahol az ember képébe tolják a hatásvadász és általában gusztustalan cikkeket (pl. szülési rémtörténetek, kéretlen szexuális tanácsok). A freemail kilépő oldalán is letiltottam a felugró híreket, aztán még a cikkek alatti komment szekció megjelenítését is letiltottam, hogy ne húzzam fel magam azon, hogy mennyire egyszerű az átlagolvasó (vagy csak troll). Az elmúlt hónapokban viszont már tudatosan meg sem nyitom a híroldalakat, a rádiót is elkapcsolom amikor hírek vannak, TV-t meg eleve nem nézek.
  Ennek a hírböjtnek a hatására nem idegeskedem azon, hogy hol robbantottak, kit fejeztek le mit hazudtak a héten a politikusok vagy éppen mennyit loptak el az adómból, mivel ezek az információk semmit nem adnak hozzá az életemhez, legfeljebb felesleges stresszt.