Közel 14%-os átlagos áremelkedés

Amint az várható volt, a gyenge forint és az adóemelések az inflációban is megjelentek, a fogyasztói árak 13,7%-kal növekedtek egy év alatt, ezen belül az élelmiszerek 27%-kal. Utoljára 1998-ban volt ekkora az infláció.

A maginfláció, ami gyakran jobban méri az inflációs trendeket, ennél is rosszabbul alakult, 16,7%. Ez 25 éve a legmagasabb adat.

Összehasonlításul, az eurózóna inflációja 8,6% volt júniusban (az előre jelzések szerint 8,9% lesz a júliusi adat), a teljes Unióé (amiben már a magyar adat is benne van) 9,6%. Az eurózónában a maginfláció 4%-ra nőtt, soha ilyen magas még nem volt.

A legmagasabb az infláció Észtországban, 22,8%, ennek felét az energiahordozók áremelkedése okozta. A maginfláció “csak” 10,1%. Az élelmiszerek 19,7%-kal drágultak egy év alatt.

S az okok? Ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Share

290 hozzászólás

 • Dani
  Az Erste tenyleg elmehet a bus picsaba.
  Ez az dijszabas amit kitoltak, az nem draga, hanem konkretan a rablas kategoria. Az RC volt a legjobb, legolcsobb es az ugyfelszolgalat is patent volt. Az,h kepesek 5$-t levonni egy erkezo osztalekbol / szamla, az konkretan a lopas minositett esete.

  Eleg komoly vagyont halmoztam fel, ma elkezdtem utanajarni,h hogyan lehet lelepni. IB lesz vagy Tastyworks. Sajna a transzfer igen fajdalmas lesz, de osztalekfokusszal epitek portfoliot, nem vagyok hajlando azert benn tartani a sajat penzem,h ilyen undorito modon oket gazdagitsam.

  Ha nem kell itthon a penz, kell majd masnak kulfoldon.

 • jami
  Nekem a fatüzelés-program mint technológiai miniszteri feladata, aztán a fakivágás rendelet volt az, amikor rájöttem, hogy azok az erdők, amiket imádok, már csak a fejemben vannak, tavasszal (ha lesz benzin) nem biztos, hogy érdemes lesz nekiindulnom túrázni. Még a szüleim vannak, akik nem fiatalok már (épp koronások) – viszont z a realitás, hogy ha én majd nem akarom visszahúzni a gyerekeimet, akkor együtt kell mennünk. Tavasszal dühöngtem, most már nem. Minden ilyen baromság segít nekem.
 • tumpara
  Random: a számlavezetési díj és az állományi díjak 2023 év végéig fel lesznek függesztve minden eddigi Randomosnak (erstemarket.hu/oldalak/eih-rc-egyesules-reszletei#modal-12). Másfél év múlva persze az így is fájni fog, de csak max. további 1-2-3 évig, míg kifutnak a TBSZ-ek. Az osztalékjóváírás díjemelését más is írta máshol, én sehol sem találom a hivatalos kommunikációban.
 • Átlagpolgár
  A Sparban a hatósági áras sajátmárkás tej ára 325-ről (08.04.) 365-re (08.09.) emelkedett.
  Az OTP a tranzakciós illetékét 0,2%-ról 0,3%-ra emelte (mi lett volna, ha továbbhárítják az extraprofitadót?), bár erről valahogy elfelejtettek látványosan kommunikálni. A benzint még 480-ért kapjuk, kivéve, amikor nem lehet kapni, ezzel 3 lánc kútjánál szembesültünk 4 nap alatt.
 • Zsolt
  Magam részéről igyekszem kifeküdni a költségeket és kivárni, amíg az InteractiveBrokers lefejleszti a TBSZ számlákat. Persze ebben hinni is kell hogy megcsinálják, de 2023 végéig a díjak mérsékeltebbek maradnak az Erste-nél, addig hátha megszülik a TBSZ-t. Tologatják egy ideje, és azért sok fórumon ninsc hó róla hogy ez fejlesztés alatt van. Egyszer már eljöttem a KBC-től a Randomhoz, és kurvasokba került, pedig nem is értékpapírtranszferrel vittem át a pénzem (az akkori számításom szerint kb 150.000 Ft-ba került volna). Kurvára nincs kedvem oda visszavánszorogni, de az Erste az 5€ osztalékjóváírási díjjal és a TBSZ-enkénti számlavezetési díjjal rendesen felnyomja a vérnyomásom. Elszomorít, hogy van egy kedvező adózási rendszer, és ezt kihasználva jól meg akarnak fejni. Mert ezekke a díjakkal a nemzetközi brókerekkel nehezen versenyeznének.
 • Boltos
  Tele az utak, a boltok és a plázák.
  Hol van itt nyomor?
 • V.A.Laki
  , : En is veletek vagyok. Eloljaroban annyit, havi kolteseim 30%-a adomanyozom, kuldok penzt a Telexnek, a Partizannak, $10-okat sok tartalomgyartonak. Ha valamelyik megszorulna, utalnek millio forintot azonnal. De bagazsnak, igazgyongynek, Ivan Gabornak, stb. az elmult evek utan nem adnek egyetlen forintot sem. Charles Schwabnak volt igaza, “if you are not the part of the solution, then you are the part of the problem”.

  Rohej, hogy te szeretetbol adsz a melyszegenynek, aki megvacsorazik belole a csaladjaval, aztan mennek a netre a megafonos jobbagylegioban izombol elpusztitani a meg letezo ertelem nyomait is. A magyarok 60%-a gondolkodas nelkul all putyin melle! Ezek azok a sotet senkik, akik mar elpusztitottak sok jo dolgot, koztuk a CEU-t es a regi indexet.

  Mindenkiben legyen esz, tartas, gerinc, eszmei immunrendszer: ezeknek soha, soha ne adjatok.

 • Látnokzsálya
  “Hát gyerekek, ez a háborús infláció, ami ebben a rendszerben van, teljesen kikészít minket anyagilag. Eddig sok mindenkit tudtunk támogatni, gyerekeket, unokákat, elesetteket, kutyusokat, cicákat, DE most már csak egyet: a Fideszt!
  Puszil titeket és értetek is védi a normalitást:
  Marika Mama és Laci Bácsi”
 • Zoli
  csak azt nem veszed számításba, hogy sehol nincs kőbe vésve, hogy neked plusz realhozamot kell hozon egy befektetésed. Vagy, hogy egyáltalán pluszba legyen.

  Be lehet ugrani egy részvény portfolióba is. De aztán nem kell csodálkozni ha pl jövőre 10+ % infláció meg -10% “hozam”.

  A prémium állampapír egyszerű, érthető késve de követi az inflációt.

  Lehet dobálózni, hogy jó de az én infláció 25-30%. Ok és mi fog hozni 25-30%-ot ? És milyen kockázata van ?
  KB így elsőre drog és fegyverkereskedelem ugrik be ami ezt talán tudná. :))))

 • Látnokzsálya

  “Az érdekel, hogy a közmegállapodás most is az, hogy így van jól. Ok, legyen.”
  Nagyon igaz az egész összefoglalód.
  Hagyjuk őket kiteljesedni a “jólétben”!
 • Lívia

  Nem szeretem az ilyen “Ausztriában 2 forinttal olcsóbb a zsemle” összehasonlítgatásokat, csak feszültséget szül…
  Németországban élek, Bayern. Én is találok a boltban olyan tejet, ami olcsóbb, mint az Auchanban. De a teljes képhez a többi dolog is hozzátartozik, csak hogy párat említsek:

  – esküvői próbafizura: 150.000 Ft
  – alap férfi hajvágás: 15.000 Ft
  – városi, nem magán! óvoda: 180.000 Ft
  – TV,- rádió adó: havi 8.000 Ft
  + van ingatlanadó, sávos adózás, esőadó, stb.
  Viszont NINCSEN CSOK, babaváró, KATA, Rezsicsökkentés, hitelmoratórium, SZJA visszatérítés, hadd ne soroljam.

  Nem panaszkodásként írom, csak a teljes képet kell látni. A ki kint él, az úgyis tudja, aki meg otthon, az úgyis azt mondja, hogy de bezzeg ott sokat keresnek. 🙂

 • Maccs
  @SM: ha olyan a hely és az áru, én az áru vonatlkódját összehasonlítom az árcímke vonalkódjával, hogy biztonyosan azt vigyem a kasszához, amit szeretnék. Plusz ha látom, hogy valami nem gömbölyű az árcédulákkal, fényképezek ott a boltban, aztán ha kell, az információnál reklamáció a pénzvisszaadásért.
 • Luna
  Én is megértem amit írsz, de az állatok nem tehetnek semmiről szerintem. Sírni, üvölteni tudnék én is, értem a haragodat. Anyám 3 diplomával 7/7 napot dolgozik, hogy meg tudjon élni valahogy és leszavaz megint a fideszre. Próbálom nem gyűlölni őt, de nagyon nehéz. Persze segítsünk be mamának, papának, ha sok lesz a rezsi télen (esetleg szülőknek), de azért mikor lesz már végre unoka? Amikor mondom, hogy én ebbe az országba nem fogok szülni azt hiszik, hogy viccelek. Hogy túldramatizálom. Az ismerőseim jelentős részével nem merek másról beszélgetni, mint az időjárásról, mert nap végére teljesen elmegy az életkedvem.
  Üdv: csak egy átlag elkeseredett (bárcsaknelennék) magyar…
 • tele a hócipőm
  , majd kiderül, hogy mi lesz a tücskökkel. A fix kamatozású hitel csak annyira fix, mint annak idején a 3% volt. Van egy pont, amikor a költségvetés nem tudja finanszírozni. Pont ahogy a rezsicsökkentést se. A 2/3-ad bármit megszavaz.

  Másrészt a hitelek nagy többsége NEM fix kamatozású, hanem támogatott vagy alacsony, de piaci. Most is piaci lesz, csak nem alacsony, megváltoztak a viszonyok.

 • IDSx
  a szolgáltatószektorok ára mindig arányos a bérezésekkel, ebben mi az újdonság? Férfi fodrász, Bp., egy jobb helyen 5500 Ft (jattal) – megnéztem 5 random pozit amit megpályázhatnék a németeknél, 2.5x annyi lenne az éves nettó szumma a végén, jóval több szabadságnappal. Talán kibirnám hogy a fodrász meg 3x annyi. 🙂

  Nagyon más az is, mikor napi dolgokat nézünk amit nem tudsz kiváltani, meg amikor 1.5 havi egyszeri kiadást kiváltható dologra. A magyarok jó része örülne ha a szolgáltatásokat kéne összehasonlitsa és ne a napi túlélést (élelmiszer, közlekedés, lakhatás).

  Fizetsz az óvodáért – na de a gyerek megkapja képzett pedagógusoktól (Magyarországon már ez se feltétel!) a megfelelö figyelmet, nevelést? Sokat adózol sok adónemben – de gondolom nem èrzed úgy: nem forgatják eléggé vissza a közfeladatokba, közfenntartású infrastruktúrába…?:)

 • Pallos Levente
  Random Capital: a számlavezetés 350 Ft. Azért az nem a kibírhatatlan teher.
 • Yggdrasil
  “Tele az utak, a boltok és a plázák. Hol van itt nyomor?”
  Az remélem megvan, hogy ez semmit nem jelent. Az utakon járnak céges autók és egyéb munkaeszközök is, elég nagy arányban. De ha magánautó, nem tudhatod, hogy azzal naponta járnak vagy havonta egyszer mennek haza vele a nagyihoz. A boltban X pont ugyanannyi helyet fog elfoglalni a két kiflijével meg a doboz tejével mint Y, aki épp impulzusvásárol félhavi átlagfizetésért. A plázákban nagyon sokan csak úgy korzóznak, de mivel ott nem csak butikok vannak, hanem egy halom szolgáltatás is, persze, hogy többen mennek be. Nem beszélve arról, hogy Budapesten vs. vidéki kisvárosban, pláne faluban nagyon más lenne az összkép mondjuk az autók számát illetően.
  Vagy mondok mást: én is szoktam nézni az ingatlanos oldalon az engem érdeklő trendeket (tehát felfele tolom a lakáspiaci statisztikát), mégsem vagyok lakásvásárló.
 • Danika
  Az elmúlt 3-4 hónapban egyre tanácstalanabb vagyok a boltban, minden egyre drágább és már nincsenek meg a szokásos kiskapuk (saját márkás termékek, akciós termékek mind sokkal drágábbak lettek, mint előtte a “drága” cuccok). Kicsit nehezen szokom meg az új árakat, de szerencsére ki tudnék fizetni 2-3x ennyit is kajára, nem okozna gondot. De aki máról holnapra él, vagy 20-án elkezd izzadni és várja a fizetést, azzal mi lesz? Aki elég “öreg”, az emlékszik a 90-es évek elejére, aztán a Bokros-csomag utáni időszakra, elég szar volt akkor az élet, de volt rá lehetőség, hogy az ember krumplit, zsíroskenyeret, tésztát meg ilyen szarságokat egyen, és valahogy túléljen. Na, most sok sikert a zsíroskenyérhez (1000 Ft-os kenyér, 4000 Ft-os zsír), a duplájára drágult tésztához, meg úgy mindenhez, ha az ember kap a pofájába egy jó kis fűtésszámlát.
 • tumpara
  Pallos Levente: a számlavezetés számlánként lesz havi 350 Ft (max. 4 db-ot számláznak), plusz állományi díj forintösszeg után, aztán devizaösszeg után, szóval azért az combos, igaz csak 2024-től.

  Zsolt: az IB már minimum 2 éve ígérgeti a TBSZ-t, legutoljára januárral hitegetett, azóta sincs hír felőle. Pláne, hogy azóta csak rosszabbak lettek a körülmények (különadók, tranzakciós illeték emelése stb.), a helyükben én nem sokat terveznék itt (pedig szeretném).

 • Zsolt
  itt ingyenes az ovi meg az iskolák. Szolgáltatások nyilván drágábbak, ez nem újdonság. Én mondjuk nem járok fodrászhoz, így az nem érint, enni viszont eszem elég gyakran:) Bár az éttermi árak Budapesten is kilőttek, pariban vannak már lassan az ittenivel. A fizetés sokszoros, de nincs a költségekben sokszoros különbség.
 • Hollós

  “Cola ízű szénsavas üdítő (2l): 95 Ft –> 149 Ft (57%)”

  Én azt hittem, ilyen árak max az ezredforduló környékén lehettek.
  Aztán rájöttem, hogy ez nem a Coca vagy a Pepsi leírása akar lenni, hanem az ilyen Queen kóla-szerűségeké.
  Az olyanra pedig, esküszöm, azt hittem, hogy max az ezredforduló környékéig léteztek. 🙂
  You made my day.

 • Hazudni nem szép dolog!
  “Németországban élek, Bayern. ”

  Érdekes, hogy forintban adtad meg az összegeket, komoly erőfeszítés volt átszámolni, mert én (veled ellentétben?) tényleg Németországban élek, Münchenben.

  Lagzit ugyan nem csaptunk, de ffi fodrásznál voltam többször is, igaz covid óta asszony vágja a hajamat otthon. De 20-25 eurónál többe nem fájt, ami azért az általad megadott összegnél jóval alacsonyabb.

  Ovi? Konkrétan 40 euró volt per hó a gyereknél. Milyen 180000 forintról beszélsz?

  A TV adó cirka 18 euró per hó, szintén nem 8000 HUF. Cserébe van valódi közszolgálatiság, nem csak MTVA.

  Az esőadó nem tudom micsoda, CSOK lehet nincs, de családos ingatlanvásárlási kedvezmények vannak. Ingatlanadó miért is probléma, mi vele a bajod? A többi meg populista baromság, nem is értem milyen kontextusban hozod fel ezeket. Szedd már össze magad, kommentelj valami értelmeset!

 • Hazudni nem szép dolog!

  “Random Capital: a számlavezetés 350 Ft. ”

  A nullához képest minden több. Főleg, hogy egyik német bankom / brókerem sem számít fel ilyen havidíj meg rendelkezésre állási díj meg fisz-fasz díjat. Nulla-nullás csomagok.

  Ez volt az utolsó csepp a pohárban, eddig is csak kolonc volt a régről meglévő magyar értékpapírszámla (mindig extra leadózni még rá a német szabályok szerint), de kész, megszüntetés lesz, nem kell nekem BUX, amúgy is megy a levesbe minden, ami magyar.

  Apropó magyar. Itt vagyunk, a gyerekeket elhoztuk a nagyszülőkhöz. Asszony délután leküldött a boltba húsért, gyümölcsért és kenyérért. Budapest, frekventált hely: csirke abszolút nincs, disznó darálthús oké, rohadt gyümölcsök elvétve aranyáron, pékáruk kifosztva. Tegnap érkeztünk, szóval nem tudom, ez most valami poszt-apokaliptikus helyzet? Hiába van lóvém, áru nincs!!! Talán benya lesz a határig…

 • Doktor Sör Kálmán
  Random: A különböző fórumokon feltett kérdések legalább fele értelmetlen, vagy megválaszolják az értesítőben, a válaszok fele pedig szintén blődség, vagy fals infó. Olvassátok el alaposan és értelmezzétek a levelet, a kondilistákat, gondoljátok át mit kéne tenni, ne döntsetek zsigerből.

  A gondolkodásra fordított idő sosem felesleges. Van még 3 hét, amíg élesedik a random új kondilistája, még szűk 2 hónap, amíg az erstés kondilista, és majd’ másfél év, amíg a fix és állományi díjakat elkezdik vonni.
  Akár maradtok (portfólió átvariálásával, vagy anélkül), akár mentek (számla beszántással, vagy transzferrel), akár máshogy döntötök, van idő. Itt most pont ki lehet számolni szinte forintra, hogy hogyan jártok jobban.

  IB: ma kaptam választ a levelemre, pontos céldátum nincs, azonban idézem: “a TBSZ elérhetővé tétele a magyarországi leányvállalatunk számára elsődleges prioritást élvez.”.

 • D
  Értékpapírszámlát nem az alacsony díjak miatt tartunk magyar szolgáltatónál, hanem a TBSZ miatt.
  A legtöbb európai országban erősen adóztatják a tőkejövedelmet (és ez szolidaritás oldaláról nézve valahol helyes):
  taxfoundation.org/capital-gains-tax-rates-in-europe-2022

  Magasak a díjak az erste-nél, és ez szívás? Igen, de hosszú távra való befektetés esetén az összes kisebb-nagyobb tétellel együtt is messze olcsóbb a TBSZ, mint ha fizetnéd a 15%-ot (feltéve, hogy sikeresek a befektetéseid). Szétaprózott befektetések és/vagy aktív kereskedés esetén az erste annyira nem jó, ezt leszámítva lehet használni. Aki meg szétaprózott befektetéseket tart és/vagy nagyon aktívan kereskedik, annak ott az IB (persze az aktív kereskedés kisbefektetői szinten jóeséllyel úgyis negatív eredményt jelent).

 • Yggdrasil
  Ja, még egy észrevétel, amivel itt (és máshol sem) találkoztam, pedig eléggé begyűrűzött. Szerintem sok termék áremelkedése már elérte a lélektani tűréshatárt sok embernél, és ezt nyilván a gyártók, boltok is érzik. Na ilyenkor van az, hogy a gyorsan kisüthető mirelit húskészítmény egyik héten nem drágul, viszont 900 helyett már csak 700g van a csomagban. Ezt amúgy nem tudom, más is megfigyelte, hogy az eddigi kiszerelések helyett most valahogy mások vannak? Vagy az eddig kiváló minőségű sm. trappista újabban olyan, mint a plöttyedt gumi, képtelenség lereszelni. Nyilván ezekkel (is) élnek, mert kevésbé feltűnő, viszont ezzel is sokat tudnak spórolni – a vásárló kárára.
 • testemen a jel
  Engem a cikk kapcsán az érdekelne főleg, hogy a – részben forint, részben deviza – megtakarításokat hogy érdemes kezelni ilyen magas infláció mellett? Vannak erre általános minták, sokszor sikerrel járt utak, javasolt szemléletmódok?
 • Ryuzaki
  egysenki
  A másik oldalt útálni akkor lenne egybites dolog, ha két majdnem egyformán jó alternatíva között nüansznyi különbségek lennének.
  A fideszesek sokkal rosszabb hellyé tették/teszik számomra (is) az országot, emiatt végtelenül haragszok rájuk, és igen, bárminemű szenvedésük örömet okoz. (“Rátok szavaztam” transzparenses KATA-tüntető megvan? Ott lettem volna tuti a pofájába röhögök.)
  Szerintem ahhoz, hogy minimális tiszteletet adjunk a másik oldalnak, a kormányzás minőségének is meg kellene ütnie egy elvárható abszolút minimumot. Ennek hiányában csak megvetni tudok mindenkit, aki április 3.-án (illetve 4 éve 8.-án, a folyamatok már akkor is látszottak) nem az egyesült ellenzékre (anno a 3 erős ellenzéki formáció bármelyikére) szavazott. Lustaság, nemtörődömség, tudatlanság, ostobaság vagy megvásároltság, haszonélvezet majdnem mindegy.
 • Morbiczer
  “ A TV adó cirka 18 euró per hó, szintén nem 8000 HUF.”

  Sok nem hiányzik hozzá. 🙂

 • Marek

  Pedig ott van az az osztalék díj az Erstés .pdf-ben amit linkeltek.

  Azt hiszem marad a Vanguard meg az IBKR uk számlákkal. Felb@sztam magam, csak azon, hogy átfutottam az otthoni díjtételeket.

  A bolti árakat amiket írtatok, nos azoktól is kerekedett a szemem.
  Itt is van 10-25% a termékeken, de a magyar adatok fényében egy szavam sem lehet.

  Köszi mindenkinek!

 • Ryuzaki
  Az említett elvárható abszolút minimum, ahol annak a határa van, hogy egy formáció szavazói polgártársak vagy közellenségek:
  – külön minisztériuma van az oktatásnak és az egészségügynek; egy Balog Zoltán képességeivel megáldott ember nem 6 évig, hanem maximum 6 napig vezethetné őket
  – a polgárok magántulajdona iránti feltétlen tisztelet (MANYUP esete; gyanús körülmények között NER-kézre kerülő vállalkozások elképzelhetetlennek kellene lenniük)
  – az adóforintok értelmes elköltése (Mészáros Lőrinc és Tiborcz István országában ez egyértelműen nem teljesül)
  – az EU iránti tisztelet (nem az asztalra sz@rás a vétóval minden adódó alkalommal, csakazértis alapon)
  – nem az orosz érdekek képviselete a nyugattal szemben

  Ismétlem, én elfogadom a máshogy gondolkodókat. Akinek viszont a fent leírt pontok közül az egyikkel sincs baja, arra nincsenek szavaim.

 • Fox (IT)
  nem tudom, hogy hol elsz de ezek az arak nagyon nincsennek rendben. En Munchen meletti (50km) ultradraga kisvarosban nem tapasztalom ezeket az arakat

  Ferfi hajvagas: toroknel 10-15€ (ok a legjobbak), kauflandban 20€
  Noi festes, vagas elit fodraszatban 200€ alatt boven megall.
  Bolcsi (varosi): 315-400€/ho (ar attol fugg hany orat van benn a gyerek)
  Ovi (varosi): 130-165€/ho (ar attol fugg hany orat van benn a gyerek)

  Ezen kivul elfelejtetted irni, hogy a csaladi potlek 220€/gyerek/ho es bajorban a gyerek 1-3eve kora kozott havi extra 250€/gyerek/ho. Igen igaz, hogy ezekert a szolgaltatasokert fizetni kell de kapott csaladi potlek boven fedezi.

  Bolcsis csoportokban 12 gyerek, ovis csoportokban 24 gyerek a maximum. Az ebedet helyben fozik regionalis bio organikus alapanyagokbol a varosi fenntartasu intezmenyekben is.

 • usespanner
  Hazudni,

  Egyszer azt írod, hogy van pénzed, csak a minőség érdekel, másszor meg a Random éves számlavezetési díját sokallod, aminek az ára évi 1 jófajta német sör.. nemáár… 🙂

  Az a sok, amit KAMATADÓKÉNT kell a német államnak fizetned, az akár milliós tétel is lehet, miért épp évi 1 sör árán aggódsz? Ich verstehe gar nichts.

  TŐZSDE–>
  “Egyszer már eljöttem a KBC-től a Randomhoz, és qrvasokba került, pedig nem is értékpapírtranszferrel vittem át a pénzem”

  Értékpapírtranszferrel ugyanannyiba kerülne, viszont sokkal macerásabb.

  A KBC-nél 8 millióig védett a pénzed, így max 8-10 milliót érdemes ott tartanod.

  Az ERSTE 30 millióig véd.

  Az én problémám az, hogy most, hogy a Random-ERSTE összeolvad, így átlépem bőven ezt a 30milliós keretet, és ha dől az ERSTE akkor úszott a pénzem is.

 • User123
  Ugyanezt látom én is, debreceni étterem, belváros, szombat este tele volt. Főételek 4-8ezer, limonádé 1200-1500. Számlán a szervizdíj 1400ft volt, tavaly ennyiből bőséges gyrostál (csirkemellből, steak krumpli, zöldségek, sajt) jött ki… Lakótelepen minden családnak 2 de inkább már 3 kocsija van. Mindenki külföldön nyaral, sokan 2x is (mondjuk az igaz hogy 1 heti balatonból kijön 2 hét tengerpart). Kiváncsi leszek, hogy fognak ebből az igényből leadni az emberek, ha egyáltalán lekell majd -> Interjúztam nemrégiben és szakmai kérdés nélkül ajánlottak 35%ot a béremre annyira nincs ember.
 • Fox (IT)

  Mi is itthon vagyunk Augusztusban a nagyszuloknel a gyerekekkel es itt minden jelentosen dragabb mint Nemetorszagban. Lassan visszater a 90-es evek, hogy mindenki kijar nyugatra bevasarolni mert ott olcsobb.

  Balatonon 5dik benzinkuton tudtunk tankolni, mert nem volt uzemanyag. Kulfoldi rendszam miatt csak piaci ar jar.

 • Kristóf

  Ne haragudj, de ezt nem tudom elhinni. Zürichben nincsenek ilyen árak.
 • Szuszi
  Ha nem lesz benzin ár sapka, mi lesz az átlagember közlekedésével? Agglomerációból városba ingázás, esetleg fordítva. Sokszor 2 autó van egy családba és csak így tudják összehozni a gyerek fuvarozást. Ritka az amikor az ovi, bölcsi, suli 5…10 percre van. Van olyan is amikor a városból jár az ember az aggloba dolgozni, vagy másik városba. Nem egy munkahely olyan helyen van, hogy tömegközlekedéssel nem lehet megközelíteni. Ez hogy lesz pár hónapon belül? 15Ft/km támogatás?
  Az fasza időszak lesz, ha családosként, mérnökként, közelebb a 40hez, megyünk 4en egy autóba és másik hónapban a következő szállít.
  Engem mostanában ez aggaszt.
  Erről kinek mi a véleménye?
 • nem ertitek tenyleg
  azert van inflacio mert tulfogyasztotok. In basic magyar: szintetek felett fogyasztotok a sok ingyen penzbol es a baromsagok nem allnak meg, lasd dupl a csp, nyugdij emeles es hasonlok. Megis hogy ne csapodna le a gazdasagban a plusz penz, elertektelenitve a penz erteket mert felhigult?

  Tenyleg olyan nehez egy kozgazdasagtant magatokhoz vennetek? Latva itt a hozzaszolasokat, a bloggal egyutt a fideszt ekezni elegge 【】 huzas. Igen, reszben ok a hibasak, de nem ugy ahogy az emberek gondoljak.

  Ma Magyarorszagon a fiesz viszi a szocialis balos politikat, az ellenzek meg egy klasszik jobbost. Ami egyebkent egy orulet, dehat ez van a gyarmatokon.

  Részben ők a hibásak, nem értitek a lényeget, nem a fidesz az oka, hanem a pénszórás, ezért sötét és nem érti a közgazdaságtant, aki a fideszt hibáztatja. Jót nevettem ezen a hozzászóláson. 🙂

 • IDSx
  muszáj megcáfolnom ismét egy sztereotíp általánositást. Budapesten 1000 felnött emberre nézve a magánkézben lévö autók számát pontosan a magyar középmezönybe tartozik; a privátra adott cégautó pedig közel sem annyira tipikus dolog, hogy ezzel Budapest az élmezönybe kerüljön. Gyakorlatilag tetszöleges vidéki, nagyobbacska városban nagyobb a forgalom ès szeretjük hinni, hogy nem, de ugyanúgy vannak dugók. Csak kisebb a népsürüség.

  Jellemzö egyébként hogy ezt a magyar átlagot (350-380 db autó / 1000 fö) mi már jólétnek hisszük – valójában ugyanúgy van egy post-szovjet vs nyugatEU vonal ezen a téren is: nyugatEUban a duplája, 650-700 db autó ez a KPI.

  A pénteki balatoni dugó a jólét szimbóluma? A beneluxban ahányszor járok 24/7 állnak az autópályák, mindenki is autózik.

 • IDSx
  Magyarországon az egyébként is tragikus élelmiszer minöségnek az infláció most még jobban betesz. Valóban èrdekes gondolatkisérlet lenne az egységárakat hasonlitani. (Meg mondjuk fossá adóztatni azt aki a kilós vödrös joghurtba 90 dekát tölt és 3 ujjnyi, nem minöségmegörzési cèlú légrést szállittat-raktároztat, végig hütött környezetben, csak hogy 3 forinttal többje legyen a terméken)

  LázárJ anno ráfeszült erre, csak hát populista mód energiaitalokat, nutellát, stb. vetettek össze “nyugati megfelelöikkel”. Jól tudták: ha normális alapanyagot, élelmiszert néznének kiderülne a szomorú valóság: rengeteg itthoni termék nyugaton eladhatatlan, valódi minöségi spektrum itthon nincs

 • IDSx
  ismerösöm párja szlovák határ melletti, szülök látogatásakor mindig kiugranak bevásárolni, telepakolják a kocsit. Lakásfelújitáshoz is inkább bérelt furgont és szlovákoktól hozott laminált padlót, járólapot.

  Unokatesómék Alpokalján élnek, a párja kint dolgozik, eurót kap – magyar oldalon bevásárlást már nem intéznek.

  Másik rokonom üzleti és magáncélból is sokat repül Bécsböl – telepakolja a kocsit tipikus FMCG meg tartóscikkekkel mindig. De van, hogy már csak egyet vásárolni ugranak ki Budapeströl – györi barátok szinte hetente járnak ki a határhoz legközelebbi ALDIba..

 • Interactive Brokers TBSZ
  Van Interactive Brokers TBSZ! Rendesen, külön szerződéssel. A Mexem nevű introducing brokerhez kell menni.
 • KommentElek
  PMÁP 6,6%-os kamat kezd elég nagy bukó lenni. Ok, hogy jövőre leköveti az inflációt valamennyire, de ha a KSH és a fityesz tovább játszik a számokkal, hogy az minél alacsonyabb legyen papíron, azzal csak ők járnak jól.
  Ma már online meg lehet nézni akár az egy évvel ezelőtti multi szórólapokat, van ilyen oldal. Cirka 60-100% (!) közötti kaja drágulás van tavaly nyárhoz képest.
  Milyen közel 14%-os inflációról hazudik ez a rendszerváltó gittegylet?
 • Tiboro

  Ki fogjak fizetni az emberek. Azert jelenleg meg nem olyan magas a benzin ara hogy panikolni kelljen. Inflacioval korrigaltan maskor volt mar dragabb is. Igen, masbol kell elvennie sokaknak (nyaralas, cigi, pia stb), de aki nagyon akar az fog tudni autozni. Vagy vissza lehet koltozni a varosba is ha tul magas a haz rezsije es draga a benzin a 2 autoba.

 • Ócsóbenzin

  Ez a benzin ársapkás nyavalygás már egészen idegesítő.
  “Mi lesz ezzel meg azzal…”
  Már réges-régen 700-800 Ft lenne az üzemanyag literje, ha “okos” kormányunk nem nyúl bele dilettáns módon.
  Akkor mi lenne most ezzel meg azzal? Elárulom: semmi. Ugyanúgy menne tovább az élet.
  Ugyanis nem a 700 Ft-os benzinár irreális, hanem a 480-as.
  Emlékszem, hány “lélektani határt” lépett már át a benzinár, és a világ még mindig működik.
 • Gary
  @szuszi:
  Értem a problémádat, de ez a krach be kell, hogy üssön.

  Az üzemanyagfogyasztás mérsékelése a globális felmelegedés miatt is fontos, erre gondolnod kellett volna amikor az aggloba költöztél/elfogadtad az állást, a 480 messze túl olcsó (nézd meg hányan járatják a motort álló autónál), az árakat képtelenség megállítani az országhatáron (Kádárnak se sikerült), a hatósági ár elég problémát okozott eddig is (kutasok helyzete, majd kivonuló importőrök miatt korábban elképzelhetetlen tankolási nehézségek).

  A tömegközlekedéssel megközelíthetetlen munkahelyek nagy részének van saját céges járata, esetleg kérjetek a főnökségtől.

  A carpoolinggal végképp nem tudom, mi a bajod, mert a tömegközlekedésel ellentétben meg tudod válogatni az utastársaidat.

  Tanulj meg szuperökoban vezetni, vagy vegyél egy takarékosabb autót.

  Az abnormális inkább az volt, hogy potom pénzért lehetett tankolni.

 • Rrz
  Erste: nem a díj a sok, hanem a jövedelmetek kevés ahogy másra is gúnyosan mondják
 • Én is akarok kommentelni...

  2->1 kocsi: hamarabb kell elindulni, később érsz haza, ez sima álprobléma.
  Átlagember vs. mérnökként: a mérnök nem átlagember.

  Vannak egész korrekt fogyasztású autók a 10+ éves korosztályból is, ha a mostani nem az. Nem muszáj a 8+ literes fogyasztású autókkal megmenteni a Földet. 6 literes átlaggal és 2000 km futás mellett nincs a piaci és ársapkás ár között 20 ezer forint különbség. Az ugye megvan, hogy ez ha tényleg a munkádhoz elengedhetetlen, akkor marginális probléma? A szomszédomnak a rezsije ennek többszörösével emelkedik.

  A nincsnél pedig nincs drágább. Múlt héten 5 kúton nem tudtam gázolajat tankolni prémiumot se.

  Le fognak ülni az emberek és átszámolják a költéseiket. Én sem veszek meg egy jó ideje 1-2 dolgot amiből máskor mindig volt a spájzban az oroszok mellett. Pedig megvehetném, inkább már most összébb húzom magam. Majdnem mindenki ezt fogja tenni.

 • Anita
  ertitek tenyleg Csak a pontosítás kedvéért. A csp nem dupla, csak évek óta a szeptemberi csp-t augusztus vége felé küldik, hogy legyen pénz az iskolai bevásárlásokra. Szeptemberben viszont nem utalnak. Csak ezt a részt már nem említi a közmédia.
 • BBalázs

  Lehet fura lesz, de azért van még pár üles az autóban, hogy 4en is tudjatok menni vele. Persze, megértem, közel 40hez mérnökként nehogy igazodni kelljen máshoz, mert mindenkinek jár az egyedül autózás! Végülis nem azért vannak állandóan tele az utak, mert mindegyikbe csak 1 ember ül.

  Neked ment a válasz, de igazából általánosítva irtam. Sok kollégám jár autóval, persze mindegyik egyedül. Parkolóhely miatt, üzemanyag miatt megy a panaszkodás, de felülni a buszra, esetleg letekerni azt a 4-5km-t, na azt már nem. Én meg biciklivel előbb otthon vagyok és mozogtam is egyet.