Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • fm!
  KATA-s egyéni vállalkozóként most próbálok árat emeleni szeptembertől, 30%-ot. Ha elfogadják, akkor ugyanott leszek mint most, ha nem, akkor is lesz valami, programozóként tuti lesz meló. Vagy max. kiveszek pár év szabit, ezzel se lenne semmi gondom.
 • Csinolina
  IT (támogatás) területen dolgozom: én a munkaerőhiányt érzékelem, a cég nem bír felvenni embert, mivel junior fejlesztőt nem szeretne, a tapasztaltabbakat meg nehéz megfogni. A cégnél már többektől hallottam, hogy a nyarat meghúzzák, utána spórolás. Szerintem a képzett munkaerőt keresik még mindig, mostanában több megkeresést kapok olyan platformokról, ahol már nagyon rég nem frissítettem az önéletrajzom se.. A boltokban egyre többeknél látom, ha nagy a sor, akkor várakozás közben tesznek vissza terméket…Rezsi: nem kívántam eddig sem az adómmal mindenki rezsijét támogatni (rászoruló rétegek kivétel), főleg nem akiknek egyszer besegítettem a családtámogatásos hitelükben, hogy többüknél erejükön felül jussanak nagyobb házhoz, most még akkor fizessem a rezsijüket is, mert a takarón túlnyújtóztak?? én meg közben egyedül lakok egy kisebb lakásban, ami mellett a munkabérem 20%-t félretehetem
 • Kronosz
  Logisztikai területen vagyok, semmi se látszik busenisse as usual.
  Mondjuk pár plussz sofőrt elviselnék… na nem kapacitás hiány miatt hanem, hanem hogy elküldhessük a leghülyébbeket..
 • Kisvárosi huszasok
  IT területen több helyre dolgozom, és még most is mindegyik ügyfél azt szeretné, hogy full time-ban neki dolgozzak. Nem látom még hogy kevesebb megrendelés lenne, vagy hogy ne lenne munkalehetőség, de nem látok rá, hogy ha új helyen próbálkoznék ott hogyan fogadnának.

  A kiadásaink viszont jelentősen nőnek, és úgy látom hogy ez egy öngerjesztő folyamattá kezd válni, amire csak rátettek még egy lapáttal a KATA kinyírásával. Körülöttem legalábbis mindenki árat fog emelni, nem pedig a feketézés irányába megy el. Meglátjuk mi lesz.

 • spórolós
  így ahogy írod

  nagyon széthúzott, széles a mezöny nagyon sok / minden szempontból

  nálam – de ez ugye igen kis minta – semmi érdemi változás

 • Én is akarok kommentelni...
  Mg. kereskedelem területen lévő cégnél IT:
  – folyamatos a munkaerő felvétel, illetve vennénk felfelé az embereket, aki elmegy, egy héten belül találunk a helyére újat
  – árbevétel tavaly 20%-kal nőtt, idén közel ennyi ismét meglesz
  – béremelés átlag 15% volt, jövőre a tervek szerint közel ennyi meglesz
  – felvásárolható termény mennyisége az aszály miatt kb. 30%-ot esett, az árak vegyesen: a búza nagyon magasan, napraforgó ára összecsuklott
  – folyamatosan sok a munka, dinamikusan növekszik a cég
  – azon termelők akik hitelből termeltek, az elszállt kamatok miatt nagy gondban vannak, ami ránk majd csak jövőre hat ki
  – pályázatokra várnak a gazdák, ami a forgalmat visszavetette, de ha nem lesz EUs pénz, az nekünk csak jó lehet (az elhalasztott vásárlások egy része megvalósul)

  +Eddig konszolidált árréssel dolgoztunk, de idén megemeltük az árréseinket is, így az infláció nekünk csak jó.

 • okniram
  Vidéki benzinkút üzemeltető itt.
  Ha nem alkalmaznánk tankolási korlátot, akkor folyamatosan járna az összes kútoszlop, végtelen mennyiséget elvinnének belőle.
 • Alex
  Ha szeretném tudni, hogy néz ki egy elefánt, nem vakokkal “nézetném”/vizsgáltatnám meg. Ha vak lennék, akkor se. 🙂
 • KRoy
  USA hátterű software multi itthoni leányvállalata. Továbbra is veszünk fel embereket. Felmerült, hogy az infláció miatt emelnek fizetést.
 • M. Tamás
  Nálunk nyugi van, minisztériumban dolgozom, és alsó szinten megtartották az embereket.
  Persze minél feljebb megyünk, annál többen cserélődtek április után, de ügyintézői szinten békén hagytak minket hál’ istennek.

  OFF Topic: Szijjártó a következőt nyilatkozta (isteni, hogy a szeme sem rebben, amikor ezeket kimondja):
  “Csak azok az országok tudnak alacsony adókat [értsd: alacsony társasági adó – M. T.] bevezetni, ahol fegyelmezett a gazdálkodás, alacsony az állami újraelosztás mértéke, és ahol a politika nem a népszerűséghajhász osztogatáson alapul”. Aztakutyafáját.

 • Hörcsi
  Saját tapasztalat amerikai multinál IT/Business területen: munka van bőven, talán több is, viszont a cég nem hajlandó reagálni és kompenzálni a magyarországi körülményeket. 1 év alatt kb 30%-kal fizetnek kevesebbet értünk dollárban. Amikor csapatszinten jeleztük a problémát, az a folyamatos válasz jön, hogy máshol is infláció van, ők is érzik Amerikában és hasonló bullshit szövegek. A munkatársaimon (és magamon is) látom a motiváció teljes hiányát. Adott egy nagy cég, jó névvel, fejlődési lehetőséggel, de az (így már) nevetséges fizetés miatt nem sokra megyünk vele.
 • Frazer26
  Fejlesztő vagyok egy multinál. Most váltottam pár hete munkahelyet és előtte legalább 20 cég keresett meg Linkedinen (mai napig szoktak írogatni, bár már kevesebben az tény). Találkoztam egy régi kollégámmal és azt mondta, hogy náluk is munkaerőhiány van, pedig a fizetés sem rossz.

  Családon belül foglalkoznak mezőgazdasággal és van hentes is. Egyelőre nem találnak embert, aki be tudna segíteni.

 • NGergő
  külföldi (nyugat-EU) cégek pont ugyanúgy vadásszák a jó programozót mint eddig, és pont ugyanúgy megfizetik, illetve a kollégák sosem beszélnek elszabadult árakról, problémákról, válsághelyzetről, ilyenekről
  költöznek, házat vesznek, házasodnak

  nekem ebből az a konklúzióm, hogy arrafelé nincsenek akkora problémák, mint magyarországon, illetve a problémák elhanyagolhatóak a megélhetés, a létbiztonság, normális közhangulat, meg ilyenek mellett

  a brit kolléga hasonlókról panaszkodik, mint amiket magyarországon lehet tapasztalni, de ő azért mégis nagyon nagyon jól elvan, nem kell semmin változtatnia az életében

  a magyar melós barátaim (katások is, többiek is) panaszkodnak, hogy nem tudják mi lesz a közeljövőben, de igazából nem látom, hogy bármiből visszavettek volna, mint ahogy mi sem tettük (mondjuk nyugat-EU senior fejlesztő fizetésből)

 • NGergő
  de pl anyáméknál a 60 éves (fidesz szavazó, mai napig hithű) férj Svájcba költözik, hogy meg tudjanak élni továbbra is, mert itthoni fizuból az emelkedett rezsi mellett nem tudnának
  mondjuk ők is “csak” panaszkodnak a bolti árak miatt, nem változtattak semmin, nem spórolnak

  hotel recepciós ismerősök (havi 200 nettó): rajtuk azt látom hogy hó elején meglepik magukat pár dologgal (gondolom hogy ne érezzék szarul magukat a semmit nem érő pénzük miatt), majd hó végén már át kell tenniük kiadásokat a következő hónapra, pl nőgyógyászt, fogorvost, ilyeneket

  a boltban egyértelműen azt látom, hogy hó elején tömötebbek a kosarak, és több az ember, hó végén megcsappan a számuk, meg a kosaruk mérete is alaposan

  én bár spórolni nem kezdtem el, de egyre szarabbul esik megvenni az egészséges termékeket, kiakadok néhány termék árán
  egyébként nem vagyok válsághangulatban, viszont költözünk külföldre

 • Karesz
  Bar en inkabb a lengyel helyzetet tudom leirni, viszont amit en latok itt az hogy a boltban az emberek ugy koltenek mintha nem lenne holnap. Tele vannak (tunnek) a szallasok/ettermek. Viszont hitelmoratoriumot vezettek be a jelzaloghitelekhez, mert sokaknak mar tobb a torlesztoje mint a fizetese (itt 95% valtozo hitel, mivel a fix csak tavaly jott be). Itt is van egyfajta allami energia arcsokkentes, ami majd valoszinuleg noni fog (pl. tamogatjak az embereket hogy szenet tudjanak venni, es csokkentettek az aram/benzin afajat).
  Tovabba ugy tunik hogy irodai munka (egyelore) tul sok is van (sok ceg nem talal penzugyi teruletre embert honapok ota), tobbi agazatra sajnos nincs ralatasom.
  A magam reszerol nem kellett szerencsere valtoztatnom az eletvitelemen, bar kb 10%-al nott a fizetesem Auditorkent, mert valtottam ceget, ezenfelul meg csokkentettek itt az SZJA-t ami tovabb noveli a fizut
 • NGergő
  sorry a “spamért”, van mit kiírni a témában… 🙂

  ami még ide tartozó tapasztalat lehet, hogy pl itt a hozzászólások között is, redditen is, barátaim, ismerőseim között is, és mi magunk is eljutottunk arra a pontra, hogy elmegyünk az országból a következő hónapokban

  viszont érdekes, hogy a legtöbben nem a pénz, a gazdasági helyzet, esetleges válság miatt, hanem inkább a bizonytalanság, és a szar közhangulat miatt

  ez talán a legfontosabb változás, amit mostanság tapasztaltam, igazából április 3 óta lógott a levegőben, mostanság felerősödöttt masszívan

  köszi a cikket ismét Miklós, betalált 🙂

 • K
  Párom állami egészségügyi vállalatnál mondott fel, a helyére már nem vesznek fel senkit. Egyelőre csak létszámstop van, leépítes csak belebegtetve.
 • almastaska
  Az infláció nagyobb mint egy óriás elefánt. Ebben szerintem kb mindenki egyetért. És abban is, hogy az infláció kb 30-40% körül lehet kb mindenben. A mennyire megy kérdés szerintem attól is függ, hogy hol, milyen ügyfelekkel dolgozik az adott cég/válallkozó
 • Gábor
  én úgy érzékelem, hogy érezhetően drágább lett az élet, kb 20-25%-al költök többet úgy is, hogy próbálok spórolni és a nem létfontosságú beszerzéseket egyelőre elnapolom
  még megy megtakarításba összeg, de egyre kevesebb
  nem vagyok optimista a jövővel kapcsolatban, úgy érzem komoly válság lesz az országban az ősszel/télen, ami talán elsöpri ezt a töketlen bandát végleg
 • Ritmikus Csimpifon
  Vidéken lakok, kb fél éve szeretnénk házat venni, de nagyon kevés eladó ház volt horror árakon. A rezsicsökkentés csökkentés óta legalább 10%-ot csökkentek az árak, és megnőtt a kínálat a kétszintes szigeteletlen kádárkockák/80-as években épült házakból.
  A cégnél semmi extra, de tisztességes fizetésemelést nem kaptunk.
 • Állampolgár
  Most fogunk beköltözni az új házunkba, a lakásunkat még márciusban eladtuk, 3 hét alatt jó áron. Szomszéd májusban tette fel, 7 nm-el nagyobb, érdeklődő sincs.
  Melóban, német anyavállalat magyar leányvállalata, évekig 10 % béremelés, most 8,5 januárban, azóta hiába veri az ügyvezető a dobot.. nulla kompenzáció az inflára, pedig szépen muzsikálunk, abszolút jók a számok, de nem akarnak adni, mondván ha visszamennek a számok, akkor visszaveszi? Nemtom, a németek – ha menedzsment- abszolút struccpolitikát folytatnak, ez a tapasztalatom- fizetésemelés kérdésben.
 • Petrence
  Nekem az a baj, hogy úgy érzem, meg sem foghattam az elefántot. Vagyis csak elképzelni tudom. A képzeletem pedig félelmetes. Úgy értem, nem láttam még a téli gázszámlámat (kiszámolni meg nincs kapacitásom bérlőként úgy, hogy nem is látom a számlákat), nem tudom, mennyi lesz az infláció és mennyi lesz a családi bevételünk. A háborúról, klímáról, bel- és külpolitikai helyzetünkről nem is beszélve. Nagyon rossz szcenáriókat tudok elképzelni, ráadásul a sajtó és a környezetem is csak riogat. Pedig valószínűleg “csak” annyi lesz a változás, hogy kicsit kisebb lábon fogunk élni és kicsit kevesebbet fogunk megtakarítani. Sőt, mi még pályánk elején fokozatosan lépdelünk előre a feleségemmel, inkább a növekedés üteme fog lassulni. De az ismeretlen mindig félelmetes.
 • Maccs
  Nagy cégcsoport, leginkább külföldre termelés. A vírus alatt ment igazán jól (profil miatt), így az enyhe fékezés korábban (a nagy lezárások megszűnése után) kezdődött, nem a gazdaság miatt. Amennyire átlátom a dolgokat, szerintem a gazdaság miatt is lesz fékezés, de az most még nem látszik.
 • Piotr Sztyopanovics
  Több hazai telephellyel is rendelkező nyugati multi: nőtt a bevétel, de nem érezni belőle semmit, elviszi a rezsidémon.

  (Egy alkalmazottjuk.)

 • egy IT-s
  IT-s multicég, ugyanúgy halászni kell az embereket, én kapom hétről hétre az ajánlatokat más helyekről.
  Közben a cégem (inflációt, árfolyamot kompenzálandó) teljesítménytől függetlenül komolyabbat emelt mindenki bérén…
  Lehet ez csak IT-s sajátosság, de nálunk dübörög a zenebona, cikázik a fény…!
 • Titan
  Állampolgárral hasonló tapasztalat németcég itthoni leányvállalata (prémium márka) és jól is megy, sőt kiemelkedő az idei teljesítmény öszeségében, de eddig az az infó, hogy nem gondolkodnak az infla miatti kompenzációban.
  Sok szektorban vagyunk jelen, amin látszik a visszaesés az építő és faipar, a nagyobb gyárak még termelnek és húzzák fel az átlagot.
 • TSubi
  Ha már elefánt.
  Évek óta most először látok ilyet (legalábbis a környéken): végrehajtói árveréseket hirdetnek az ingatlanos oldalakon.
 • Dani21
  “…észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.”
  Idáig voltak olcsóbb termékek, pl. a SPAR sajátmárkás tejtermékek elég jók voltak, nagyon alacsony áron.
  SPAR Tej 1 éve: 179 Ft, most: 359 Ft. Áprilisban még csak 249 Ft volt, de már akkor is dühöngtem. Budget Kis tejföl: 119 –> 179 Ft (pár hete nem néztem, lehet hogy most több). SPAR túró 249 –> 400 Ft. SPAR kenyér (amit mi eszünk): fél kiló 299–>499. És a legdurvább: fél kiló budget pörkölt mogyoró 600 alatt volt két héttel ezelőttig, most 999 😀 Szinte minden saját márkás termék még a márkás termékek pár hónappal ezelőtti áránál is sokkal drágább lett. Nincs kiút, egy átlag statisztikai kosár ára szerintem 50-60%-kal nőtt. Régen mindig oda kellett figyelnünk, hogy 5000-nél többet költsünk a boltban (az 500 Ft-os kuponok miatt), most 8000 alá nem nagyon tudunk bemenni.
 • MoMi
  Amerikai Multi, Fejlesztés, Elektronikai Ipar:
  Óriási rekordbevételek, emelt negyedéves bónuszkifizetés, néha extra egyszeri összegek, de egyelőre nem tervezik az alapbérek emelését az infláció miatt, pedig elismerik a jelenlétét. Gondolom ha rosszabbra fordul a dolog, akkor nagy kockázat a megemelkedett opex.
 • Z
  JAVA fejlesztő USA központú, befektetési multi bank magyarországi válallatánál (tavaly ősszel kezdtem): A gazdasági helyzetből adódóan idén (hitelkamatok, tőzsde stb.) van némi visszaesés de nem jelentős (tavalyi év az egyik legjobb volt a cég történetében). Kb. 1,5 hónapja lassították a felvételt, a budgetet elérő departmenteknél létszámstop van érvényben. Látják, hogy a jóval magasabb inflációval rendelkező régiókra (USA-hoz képest) ki kell találniuk valamit de elmondásuk szerint nem szoktak év közben bért emelni és most sincs tervben (infláció miatt sem, USD/HUF változás miatt sem), majd Januárban mondanak rá valamit. Van cégautó de az emelkedő költségek miatt (lízing kamatok, adók, szervíz díjak és autó árak). kivezetik. Év eleje óta bevezettek néhány jólléti intézkedést (rekreációs keret emelés, plusz ad-hoc szabik) de csak mis-másolásnak látom. Borzasztóan frusztrál a dolog.
 • nyman
  Szerintem panaszkodni a legtöbben hamarabb elkezdenek, így mély következtetések nem vonhatóak le ebből.

  Építőipar, ingatlanfejlesztés ahol dolgozom. 20 tavaszán a Covid miatt “varázsütésre” megtorpantak az irodaépítések. Sorra mondták fel a cégek a szerződéseket, felezték, harmadolták le az irodaterületet. A kivitelezési árak is átmenetileg vissza is estek, majd 20 év végén újra nőttek. 21-ben alapanyaghiány volt sok területen.

  Most megint van egy érezhető áresés az építőiparban. Alapanyagok egy része is esett. Már írtam pár napja, hogy ennek az oka az alábbi lehet.
  – Tényleg szűkül a piac – Mo-n az állami beruházások egy részét megállították – és van kapacitás
  – Az alapanyagonál – fa, acél – vége a felhalmozási időszaknak (WC papír effektus), és/vagy az orosz anyagok megtalálták az utat
  – Az előző ponthoz kapcsolódhat, hogy helyreálltak a logisztikai csatornák.

 • Kultúra
  Állami fenntartású kulturális intézmény. Az év végén elvont pénzek nem kerültek vissza, a beszerzések nagy része halasztva, a megvalósultak hosszú belső egyeztetés után mehetnek csak. Béremelés biztosan nem lesz, remélhetőleg létszámcsökkentés sem, a hangulat bizonytalan, a felső vezetés kommunikációja szinte a nullával egyenlő.
 • Multi
  Amerikai multi, masszív munkaerőhiány minden szinten(operátorok, mérnökök, logisztika, beszerzés, stb).
  Fizetést a covid óta, csak ímmel-ámmal emeltek, pedig most már egy 20-30%-os kiigazításra lenne szükség. USD-ben pedig még a kiigazítással se fizetnének nekünk többet, mint covid előtt mégis csuklóból elutasítják.
  Közben szinte minden nap beszélek fejvadászokkal és úgy látom más multiknál is pont ugyan ez a helyzet. Mindenhol keresik az embereket, de azt a 20-30%-t sehol sem lépték meg, így az egész multi világ elvegetál ugyan abban a lemaradt bérsávban és sehol sem értik miért nem jönnek az emberek.
 • Másik minisztériumos
  Szintén minisztérium. Rendőrségközeli terület, ügyintézői szint. Létszámstop, távozó kollégák státuszait bevonják, elvileg elbocsátás nem lesz…elvileg…
 • tgwh

  +1, ugyan ez van nálunk is, szóról szóra. Viccelhetnék, hogy zsidók az amcsi fejesek, és azért nem akarnak plusz pénzt adni, de tényleg azok 😀
  Volt némi fizetésemelés, de pár %, amit persze 10+pár %-nak kommunikáltal le. És ez jellemző az egész országra. Tudják hogy hazudtak, mi is tudjuk, és aki akar, felmond. Persze nem a vezetőség, ők sosem ismerik be ha hibáztak.
  Így hát az alacsony bérek miatt sokan mondanak fel, van ahol pótolni sem kell az embereket, mert visszaesés van, van ahová meg nincs elég képzett munkaerő. Plusz léptek a konkurensek is, így nálunk is kellett egy kétségbeesett mézesmadzag, megindult az osztogatás, de azért nem mindenkinek és nem annyit, mint amiről szó volt. Ez is ismerős, mondom én ugyan az megy, mint országos szinten, a legmagasabb körökig 😀
  Végszó; tehetségtelen, alkalmatlan, nem is értem hogy került oda emberek nagy pofával, várjuk a bukást…
 • Ivan Olsen
  Jaksity Görgy szerint ősszel jön majd a felismerés sok embernél/helyen, addig érdemes türelemmel várni, hogy mi lesz:
  concordeblog.hu/2022/07/12/jaksity-gyorgy-a-forint-a-jatekpenz-kategoriaja-fele-halad/
  Én egy amerikai székhelyű befektetési banknak dolgozom (amúgy IT), a heti körlevelek alapján minden szép, minden jó, de rúgtak már ki több ezer munkatársak Kínában, Londonban, amikor egy kicsit szorult a hurok. Nincs kétségem, hogy ez újra meg fog történni, mihelyst valami probléma akad.
 • Siljan
  Üdv.
  Főállásban tűzoltó, mellékállásban Autós oktató vagyok.
  Tüzoltoságon októbertől lesz jelentős (mármint a tüzoltó fizetéshez mérten) béremelés. Amúgy létszámhiány és kiöregedés van…illetve az aszály és az emberi hülyeség miatt több káreset.
  Autós oktatás: Tanuló van bőven, alig győzzük, szeptembertől áremelés lesz. Bármennyit kifizetnek….még egy darabig, gondolom én.
 • Györgyi
  Katás nyelvtanár. A bevételem kb. 10%-a van céges megrendelőktől, egyelőre tőlük búcsúzom szeptemberben. Még áprilisban emeltem óradíjat, meg több órát fogok vállalni. Eddig 20-22 órát tanítottam egy héten, most a 25-30-at fogom belőni. Azért nem tudok pontos számot írni, mert valamennyi lemondás mindig van benne még a szigorúbb lemondási feltételek mellett is. Egyelőre folyamatosan jelentkeznek újak, akik szeptembertől jönnének, és az eddigiek közül sem maradt ki senki sem a nyelvvizsgakötelezettség eltörlése, sem a várhatóan magasabb rezsi miatt.
 • nyman
  Már vagy két évtizede abból is szűrök le a gazdaságra, munkaerőpiacra vonatkoztatva információt, hogy mennyi álláshirdetés van egy adott kulcsszóra, illetve milyen gyakran jön az értesítő e-mail és ez mennyi lehetőséget tartalmaz egy-egy oldalon. Persze hosszútávon ez lehet torz, mert ma már szinte mindenki online keres, 15 éve még azért voltak akik nem. Illetve 1-1 portál veszíthet, vagy nyerhet a népszerűséget. De talán a hétről-hétre, hónapról-hónapra nézve jó indikáció.

  Ma az egyik kedvenc álláskereső portálomon ebben a pillanatban 171 mérnöki hirdetés fut a rendszeren ellenőrzött kulcsszavamra. 2009-2011 között ez a szám jellemzően 30-40 körül volt, ritkán lépte át ebben az időszakban az 50-et. Összehasonlításul 2006-2007-ben 200 feletti számok voltak. Szintén 250 körül volt 2-3 éve. Tehát lassulás lehet, de válság ebből kiindulva szerintem még nincs.

 • jinjang
  Közszféra, a helyzet változatlan. A home office/hibrid továbbra is szitokszó, leépítésről nem hallani (bár tőlünk már nincs kit, így is lassan kihalunk). De belengetett fizetésemelések már most elmaradtak.

  Megyeszékhely, boltok:
  – érezhetően rosszabb választék (kevesebb fajta, ami van, az a rosszabb minőségű)
  – rezsivédett húsból alig, az is láthatóan rosszabb
  – kisebb adagok a régi csomagolásban
  – megnőttek a különbségek (kilós árra számolva is) a különböző márkájú (pl. tejfölök, tejek) között
  – akciók már nem 5-10-15-20%, hanem nagyobbak és fura számok: 26%, 32%; belőttek egy magas árat, egy ennyiért adjukat, és kiszámolták a % különbséget
  – gyümölcs aranyáron, szintén rosszabb a választék, de nőtt a hazai aránya – már nem hoznak pl. málnát Lengyelo.ból

  Vakként azt érzem, hogy egyes cégek kihasználják az inflációt, és növelték az árrésüket, az emelést meg ráfogják az inflációra.

 • dsadsa
  IT-s fejlesztőmérnök vagyok, és naponta(!) több megkeresés jön. A cég ahova csak bedolgozom, hetente kínál fel valami pozíciót, hogy felvehessenek hozzájuk. Mindig nagyon erős volt a szegmens, de mióta több nagy multi egyszerre fogott bele nagyon komoly létszámbővítésbe a területemen, azóta az értesítést is kikapcsoltam linkedinen inkább.

  Tavaly kétszer emeltek fizetést. Idénre is van beígérve egy évközbeni emelés nyár utánra.

  Ellenben a szilicium-völgyben már komoly leépítések kezdődtek, nem tudom ez átgyűrűzik-e ide vagy pont emiatt nő meg itt a lehetőségek száma.

  Kicsit olyan az IT mintha csak nőni tudna bármi történik, nem tudom ez is dotcomlufi-e, de nem tűnik pukkadásnak egyelőre.

 • Ótógyár
  Kb. végtelen nagy a kereslet. Legalább egy évre előre le van kötve a teljes gyártási kapacitás. Ha kiesik 1-1 műszak, annak az oka az alapanyaghiány. Minden bizonnyal rekordév lesz az idei is. Leépítésről rövid távon szó sincs. Igaz, béremelésről is csak módjával és szelektíven. Lényegesen csökkent a reálbér az elmúlt 2 évben, EUR-ban számolva kb. 10-15%-ot, pedig az EUR infláció is lassan 8%.
 • porthosz
  Amerikai cegnek dolgozo it-sok: ideje munkahelyet valtani, nalunk is ugyanez volt 1-2%os fizuemeles 30%os infla mellett, mert meg volt magyarazva hog az o penzugyi ciklusok meg a masfel evvel ezelotti inflat veszi alapul…
  Komplett csapatok altal fel, mindenki 20-50% plusszert valtott es egy honapon belul talalt mindenki allast.

  Szoval ne legyetek luzerek, ha az amcsi ceg adna 20%kal tobb fizut neki meg akkor is kevesebbe kerulnek mint tavaly.

 • expect
  Sztem saját munkakörnyezetből kevesebbet dolgot lehet levonni, mintha egyszerűen szétnézünk a hétköznapokban és kicsit nyitottabb szemmel járunk. Jobb indikátor, hogy mire vagy mire nem költenek a tömegek.
  A városban (megyeszékhely) levő éttermek, kifőzdék csaknem mindegyikénél nagyon komoly forgalomvisszaesés tapasztalható, több évtizedek óta működő helynél rebesgetik, hogy be fognak zárni, van amit már árulnak is. Közben újíttatok fel ezt-azt és mivel már pár éve benne vagyok, van némi összehasonlítási alapom a várakozási időkkel kapcsolatban. Bolti bútorrendelés egy éve 6 hetes várakozás, most 2. Asztalosmunka 4 hónap helyett másfél, klímás másfél hónap helyett 2 hét. Közben tömegek állnak sorba minden reggel az mvmnél, hogy odaadják a biztonsági őrnek az átalánymódosításról szóló papírt.
  Nincs kétségem afelől, hogy egy éven belül bőven kétszámjegyű munkanélküliség lesz az országban.
 • Fox (IT)
  Nyugat europai / USA IT munkaero piacon a berek emelkedese megallt. Big Technel hiring freeze van (kiv Apple, Amazon) es a high growth start uppok teljesen eltuntek es foleg leepitenek.

  Nyugat europaban IT tanacsado cegeknel nagyon sok ures pozicio van. Hagyomanyos enterprise cegeknek is boven vannak poziciok, ezek jol fizetnek de nem kiemelkedoen.

  Mivel data engineer tanacsadokent dolgozok latom a dolgokat megrendeloi oldalrol is. Cegem kizarolag Nemetorszag/Svajc/Austria/Israel foglalkozik.
  A start up megredelesek kb eltuntek de az enterprise megrendelesek alig gyozzuk teljesiteni. Az osszes enterprise a kozelgo nehezsegek miatt pontosan akarja tudni, hogy mit csinal ezek jelentos fejlesztesek tortennek es minden kb tegnapra kell.

 • energy
  Energiaipar, külföldi multi magyar irodája. Év elején volt 10% körüli béremelés (+bónusz, amit a tavalyi teljesítmény után fizettek). Újabb emelésről hallani sem akarnak a már fent említett okok miatt (hogy aztán ha csökken az infláció, akkor visszacsökkentsék a fizetést?). Nem is értem ezt a hozzáállást, hiszen olcsóbb már nem lesz semmi, csak kevésbé drágább. Ha most azt látja mindenki, hogy a magasabb árat is “gond nélkül” kifizeti mindenki – márpedig kifizetik – akkor miért csökkentené az árat a későbbiekben, ha kisebb lesz az infláció (inkább megy profitba a többlet)…felvétel érdekes, mert azt hangoztatják, hogy örüljél, hogy dolgozhatsz és vannak mások a helyedre, közben meg alig találni olyat aki a nevét le tudja írni, nemhogy önállóan munkát végezni és emiatt az életképesek szó szerint összeomlanak a tehertől.
 • Dénes
  Rokonságban van cukrászdákat és italboltot vezető vállalkozó is.
  Gyakorlatilag kéthavonta új embereket kell keresniük, pedig nagyon korrektül fizetnek.
  Az emberek szinte nem hajlandóak dolgozni, már az első beszélgetésen közlik, hogy csak hétköznap, napközben tudnak dolgozni. Mindegyik fiatal, életerős ember.
  Elképesztő, hogy mennyire nincs fogalmuk arról, mi az a munka.
  Néhány évvel ezelőtt örültek volna ilyen lehetőségnek, most meg meg vannak sértődve, ha arrébb kell tenni valamit.
  Csúnya világ lesz itt, ha ezek az elkényeztetett pici gyerekek mégis oda kerülnek majd, hogy melózni kell.
 • D
  Nyugatra dolgozó IT kontraktor: szép tempóban emelkednek a fizetések, próbálnak új embereket felvenni.

  Amit itthon észrevettem: az anyagilag tudatosabb ismerőseim is úgy költik a pénzt, mintha nem lenne holnap (teljesen felesleges kiadásokra, nem az infláció miatt). Talán a bezártság után mindenki be akarja pótolni a költést, vagy szimplán nihilistábbak lettek.

 • Pénzügyes
  Biztosítói és Banki szektor. Létszámstoppok és kifutó projektek, az új projektek és marketing költségek durván visszavágva jövőre. Tegnap tárgyaltunk az egyik legnagyobb iroda tulajdonossal, bérlemény visszaadása miatt. Azt mondta, ha nem történik valami az energia árakkal, akkor sajnos jövő májusban nagyon kellemetlen tárgyalások lesznek, mert képtelenek voltak az irodaházak jó áron áramhoz és energiához jutni, pedig megjárták az összes minisztériumot. Maradt a piaci ár a cégeknek pedig sokszoros rezsi áremelkedés. Mindenki két pulcsiban meg zokniban fog bent ülni mert a fütést nem lehet felrakni 22 foknál feljebb. Ahogy írtad a korábbi cikkben, nincs még válság és azok a cégek akiket első körben nem érintett közvetlenül a különadó azok nem is fogják fel nagyon, hogy mi lesz itt a tél végére.
 • Iron1
  eGrocery: Tegnap jelentettek be létszámstopot a központra, kirúgás csak egy országban volt a tervek átírása miatt, a többi helyen nincs. Fizetésemelés lehet, hogy lesz. Mindeközben kb. ugyanannyi megkeresést kapok.