Mennyire háborús ez az infláció?

Az ország finoman szólva sincs jó gazdasági állapotban, elég egy pillantást vetni az összeomlott forint árfolyamára, az első félévben közel háromezer milliárd forintos államháztartási hiányra vagy az ősszel akár 20% közelében tetőző inflációra.

Most az új szlogen a “háborús infláció”. Ennek jelentése, hogy tényleg nagyon rossz a helyzet (hiszen ezt azért látják az emberek a boltban és a pénzváltónál), de mi nem tehetünk róla, a háború az oka mindennek. Ha jó sokat mondják, az emberek még el is hiszik, elfelejtik, hogy már a háború előtt is rossz volt a helyzet, azóta csak romlott.

Ha már ennyi energiát és pénzt beleölnek a “háborús infláció” kifejezés terjesztésébe, érdemes megnézni, vajon igaz-e ez az állítás.

Az első kérdés mindjárt, hogy mennyi is az infláció egyáltalán Magyarországon?

Az állam által eltérített rezsiárak, benzinárak és néhány élelmiszer ára miatt ezt nagyon nehéz megmondani. Mármint, hogy mennyi lenne a valódi infláció, korrekten nem tudjuk összehasonlítani más országokkal a helyzetünket.

Szerencsénkre van egy jó adat, amit úgy hívnak, hogy maginfláció. A gazdasági életben ezt figyelik inkább, mintsem a lakossági áremelkedést.

A maginfláció nem tartalmazza az energiahordozók áremelkedését, a nem feldolgozott élelmiszerek árváltozását és az alkohol és dohányárut sem.

Az energiahordozók árai le-fel mennek, az élelmiszerek szezonálisan is drágulnak és olcsóbbak lesznek (télen drágább a paprika, mint augusztusban), drágulhat a sertéskaraj a sertéspestis miatt is, a gabona az aszály miatt, zuhanhat az alma ára, mert a lengyel termelők nyakát maradt rengeteg, az alkohol és dohány árváltozása mögött pedig szinte mindig adóemelés van, így az nem valódi infláció, hanem adóemelés miatti drágulás.

Tehát a maginfláció az ezektől megtisztított érték, ez sokkal jobban mutatja a valódi inflációs folyamatokat, mint például a lassuló vagy gyorsuló inflációt.

S azt is megmutatja most nekünk, hogy ha kivesszük az államilag eltérített üzemanyag és rezsiárakat a magyar inflációból, akkor mennyi a pénzromlás üteme mondjuk az eurózónához képest.

A magyar maginfláció a legfrissebb adatok alapján 13,8%.

Az eurózóna maginflációja ugyanebben az időben 3,7% volt. (Nem elírás, a magyar maginfláció bő 10 százalékponttal magasabb, mint az eurózóna maginflációja.)

Mivel a maginfláció nem tartalmazza az élelmiszerek árváltozását sem, a magyar élelmiszerárak 22,1%-kal nőttek egy év alatt.

Európában az élelmiszerárak 8,9%-kal nőttek tavaly június óta.

Ezzel még korrigálhatjuk az inflációs különbséget.

Ezek alapján láthatjuk, mennyi lehet a valódi magyar infláció a költségvetést nehéz helyzetbe hozó, adóemeléseket és megszorításokat generáló rezsiharc nélkül. Valószínűleg közelebb van a 30%-hoz, mint a húszhoz a jelenlegi magyar valós infláció és ez csak rosszabb lesz a következő hónapokban a nagyarányú forintromlás miatt. (Már a mostani érték is a rendszerszerváltás körüli valós inflációs értékekre hajaz, ősszel már a török értékek sem fognak esetleg annyira extrémnek tűnni.)

S vajon mennyi volt a háború előtt a magyar maginfláció, 2022 januárban?

7,4% szemben az eurózóna 2,3%-os értékével. Hoppá. 5,1 százalékponttal magasabb volt már akkor is a magyar pénzromlás mértéke. Pedig akkor még rémálmunkban sem gondoltunk egy orosz invázióra. (Az azóta bekövetkezett további öt százalékpontos romlás fő oka valószínűleg a forint árfolyamának összeomlása.)

S a járvány előtt, 2020 januárjában mennyi volt a magyar és az eurózóna inflációja? 4,7% kontra 1,4%.

Ha nem a háború miatt robbant be a magyar infláció (s nem, hirdessen bármit a központi propagandagépezet), de még csak nem is a járvány miatt, akkor miért lehet ennyivel nagyobb évek óta a magyar pénzromlás?

Az egyik oka a forint árfolyamának tudatos gyengítése az elmúlt években. Egy százaléknyi leértékelődés a sok importált áru és szolgáltatás miatt durván fél százalékponttal emeli meg az inflációt.

2010 áprilisa óta közel 55%-kal többet kell adni egy euróért.

A másik a felelőtlen és felesleges kormányzati stimulus, amivel a GDP növekedését hajszolták, különösen 2017 óta. Ha egy gazdaságot mesterségesen túlhevítenek, annak mindig infláció a vége.

A harmadik ok a jegybank túl laza monetáris politikája és a szinte számolatlanul kiszórt kamatmentes hitelek inflációgerjesztő hatása.

Elég könnyű belátni, hogy ha a példa kedvéért a fiskális politika, vagyis a kormányzat szórja az ingyenpénzt a lakásvásárlásra (CSOK), a támogatott hitelt (CSOK hitel, babaváró hitel), akkor annak árfelhajtó szerepe van.

Ha ehhez a jegybank egy százalék alatt tartja a kamatokat (olcsó lakáshitel és nulla százalék bankbetét-hozam), akkor tovább erősíti a lakáskeresletet. Ha még nulla százalékos zöld hitelt is ad, az további olaj a tűzre.

Ami kevésbé ismert, a teljes gazdaságot megszórták az elmúlt években több ezer milliárd forint támogatott hitellel. Ezeknek “sikerét” jelzi, hogy a kkv szektorban időnként ezek a hitelek tették ki a teljes hiteligény 90%-át.

Kormányzati részről a Széchenyi Programba ölnek több ezer milliárd forintot, a jegybank ugyanezt csinálta a Növekedési Hitelprogrammal.

(Jóformán semmi hatása a kamatemeléseknek, ha közben a lakossági hitelek kamatait befagyasztják, a vállalkozások pedig mesterségesen alacsonyan tartott kamat mellett vehetnek fel szinte végtelen mennyiségű pénzt. A frissen kiáramló pénz mindig inflációt gerjeszt, miközben a kamattámogatás költségét az egész társadalom fizeti, hiszen vagy az államháztartás vagy a jegybank mérlegét terhelik ezek, amit majd az adófizetőknek kell kifizetni.)

Érdemes vetni egy pillantást a jegybank mérlegére, ott sorakoznak szépen a kibocsátott nulla százalékos hitelek, ahogy a jegybank által vásárolt állampapírok is. (Méretéhez képest elég sok állampapírt vett a jegybank, ezzel támogatva a kormányzatot. Jelenleg a teljes államadósság mennyiségének 7,5%-a van a jegybanknál, ami nem kevés. Ahogy a sokezer milliárd forintos hitelek állománya sem.)

(Az MNB mérlege valamivel több, mint a magyar GDP fele.)

Hát leginkább ezért ilyen magas a magyar infláció. A feleslegesen túlfűtött gazdaság, a rengeteg kiszórt támogatott hitel, a szándékos forintleértékelés a legfőbb okai a magas inflációnak.

Már a háború előtt is kiugróan magas volt, sőt két és fél éve is. Már a háború előtt is több mint háromszorosa volt a magyar maginfláció az eurózóna maginflációjának. A háború csak még rosszabbá tette a már eleve nagyon rossz helyzetet.

(S ha már itt tartunk, a sokat emlegetett 7,1%-os 2021-es rekord GDP növekedést is érdemes értelmezni. A 2020-as zuhanás után 2021 végére 2.1%-kal lett nagyobb a magyar GDP, mint 2019 végén. Vagyis a magyar gazdaság átlagosan 1%-kal nőtt évente az elmúlt két évben. Ugye mennyivel másképp hangzik így? )

Share

62 hozzászólás

 • tp
  Bízom benne, hogy ottfent a karmelitában is tudják ezt és kifelé csak hazudnak.

  Ha ott fent ezzel nincsenek tisztában, akkor ugyanis sokkal nagyobb a baj!

 • KATAklizma
  Kedves Miklós!

  Csak egy rövid kérdésem lenne. A jelen körülmények között is ajánlanád a prémium állampapírt? Köszönöm!

 • QTT

  Biztosan tudják. De a zemberek nem foglalkoznak számokkal, azok végtelen unalmasak. Ebben a cikkben is, mennyi szám van már. Ki érti ezt!?
  Ott van a két perc alatt elcsattintható videó, hogy a háborús infláció (amitől persze megvédünk). Na azt érteni fogja mindenki. Rövid, tömör és nincsenek számok.

  Mindeközben az idegenrendészetnél rajzpályázat gyerekeknek: bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1845:felhivas-rajzpalyazatra&lang=hu

  Kedvencem Ferkó bemutatkozása, aki megállítja a FŐGONOSZOKAT.

  Tényleg, mikor jön már a mantra, hogy a migránsok miatt is infláció van?

 • Addam
  Na jó.
  Ismét igazad van, nem állnak a helyzet magaslatán.
  De azért háború nélkül jobban állnánk.
 • Bence
  ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: hvg.hu/gazdasag/20220131_Tul_magas_lett_az_inflacio_a_torok_elnok_kirugta_a_statisztikai_hivatal_elnoket “Túl magas lett az infláció, a török elnök kirúgta a statisztikai hivatal elnökét”
  “Ez finom utalás arra, hogy minden bizonnyal komoly nyomás nehezedett rá, hogy mutasson ki Erdogan számára kedvezőbb inflációs adatokat. A hivatalos számok különben is csak részben tükrözik a valóságot. Független közgazdászok szerint

  a valós inflációs mutató 82%.”
  A prémium magyar állampapír a KSH által kimutatott inflációhoz képest fizet kamatprémiumot, már ameddig élni fog ez a lehetőség, mert ugye az sem garantált, hogy örökké lesz inflációkövető állampapír.
  Persze a KSH teljesen megbízható, valós, független stb. számokat közöl, csak azért linkeltem a cikket, hogy lásd olyan is van, amikor egy statisztikai hivatal nem teljesen független…

 • Nacionalista

  Sajnos ugyebár semmit nem tudunk a döntéshozatali folyamatokról, azt csak nálunk szerencsésebb történelmű országokban indokolja meg a kormány, hogy mit miért csinál.

  Én valahogy úgy képzelem, hogy a Tekintetes Úr adja meg a keretrendszert: rezsicsöki marad, CSOK marad stb. Aztán a feladatot meg rátolja az illetékes minisztériumra (vagy az MNB-re), hogy oldja meg. Ott meg hiába ülnek jobb koponyák (már ha azok vannak, nem tudom), a keretrendszerből ezt lehet kihozni.

  Nem tudom meg meri-e még mondani bárki a Tekintetes Úrnak ha elszúrt valamit. Valószínűleg csak nagyon virágnyelven, hogy ne sérüljön az egója, az meg vagy átmegy vagy sem.

 • Kard
  Biztos megfelelő eredményt ad, hogy összeadjuk a maginflációt meg az élelmiszer inflációt? Ha az élelmiszer infláció 22% körül van, a maginfláció meg 14% körül akkor valahol a kettő között van az infláció mivel egyik sem tartalmazza a másikat.

  14% plusz az élelmiszer, ami az inflációs kosár x%-a, plusz dohány megfelelő súllyal plusz energia.

 • NN
  “Valószínűleg közelebb van a 30%-hoz, mint a húszhoz” : Abszolút jól belőtted, legalábbis az építőipari “piac” is ennyivel kalkulál: tavaly év végén rendeltünk nyilászárókat most lettek kiszállítva. A cégvezető megjegyezte, jó, hogy tavaly rendeltük meg, mert mostanra 30%-al kellene többet fizetnünk érte.
 • Bence
  “Ezek alapján láthatjuk, mennyi lehet a valódi magyar infláció a költségvetést nehéz helyzetbe hozó rezsiharc nélkül. Valószínűleg közelebb van a 30%-hoz, mint a húszhoz a jelenlegi magyar valós infláció és ez csak rosszabb lesz a következő hónapokban a nagyarányú forintromlás miatt.”

  GKI szerint is: hvg.hu/gazdasag/20220713_GKI_inflacio_arrogzites

  “GKI: 11,7 helyett 31 százalékos lenne az inflációnk árrögzítések nélkül”

 • Norb
  Biztosan kérdezték már, de nem gondolkoztál rajta hogy nagyobb közönség előtt a blogon kívül is elmondd a meglátásaidat ilyen témákban szakemberként? Olyan jó lenne ha ezek a tények sok emberhez eljutnának. Akár tv rádió stb. Úgy megnézném, hogy beülsz a zemegybe és ezeket elmondod, de ez persze csak álom 😀 De a kérdést komolyan gondoltam.

  Szerinted eljutnának? Láttál már M1 híradót vagy az origo címlapját? Oda senkit nem engednek be, aki nem a Fidesz narratíváját nyomja.

 • Puffogok
  Offtopic – van allampapirban par millio forint, lesz vajon jobb alkalom ezt atvaltani dollarra, eurora? Vagy ne varjak vele, hagyjam bent a 6 havi vesztartalekot a tobbi meg menjen sp500-ba mindegy mennyiert?
  A kata dontes utan ezekben nagyon nem tudok megbizni… van valami kalkulator ami megmondja az okossagot?
 • Mindegy
  hvg.hu/gazdasag/20220713_GKI_inflacio_arrogzites
  Számításaik szerint 31%
 • LSV
  Horvátország 2023 jan 1-től bevezeti az eurót, Bulgária pedig 2024 jan 1-től. Vajon 480-nál beállunk a sorba, vagy kivárjuk az 500-at?
 • bableves
  Az a baj hogy Orbánék elkrták nem kicsit nagyon, aztán majd a dolgozó kisemberek fizetik meg. Lásd pedagógus nincs béremelés mert az inflációt okoz, már amúgy is nevetséges fizetésükre. Most a katások kiherélésére, minimum dupla adóteher vagy még több. De annyival okosabbak mint elődeik, hogy tudják “szent teheneket” nem bánjuk: oligarchák, nyugdíjasok, falusi földművesek és a kisebbségek. Magyarul a 3 millió szavazóbázisukat. Akkor omlik össze a NER, ha már ezt a réteget is nyírbálniuk kell.
 • Egyszerű honpolgár
  Köszönjük a trollkodást. Úgy küldött valaki, vagy mindenhová ezt szoktad írni, legyen bármi a téma?
 • Peter
  a 6 havi vésztartalékot miért is hagynád bent állampapírban, forintban? Én februárban az első félév után, amikor már fizetett kamatatot, gyorsan el is adtam az állampapírt és euróra, dollárra váltottam át a vésztartalékomat, hála az égnek…, igaz jelei látszódtak, hogy nem lesz jobb a forint és a magyar gazdaság, választások előtt ez meg még jobban látszódott…
  Hosszú távon semmiképp nem tartanék pl. vésztartalékot forintban, az állampapír hozama is már semmit sem ér így… 2-3 hónapja svájci frankot is váltottam, az is jól jött…
 • Athos
  Háborús infláció idővonal:
  – 2022. február 24. – Oroszország lerohanja Ukrajnát
  – 2022. február 12. – a kormány bejelenti, hogy további 3 hónapra meghosszabbítja a benzinárstopot
  – 2022. január 12. – a kormány bejelenti az élelmiszárstopot (február 1-i hatálybalépéssel)
  – 2021. december 22. – kamatstop
  – 2021. november 11. – benzinárstop

  Van kérdés?

 • L.
  : Jó kérdés. A lehetőségek:

  1. Abból ítélve, hogy óriásplakátokkal terelik ma is a lakosságot a prémium állampapír felé, szerintem nem szabad venni belőle.
  2. Abból ítélve pedig, hogy sokak szerint várhatóan fél éven belül tetőzni fog az infláció, az következik, hogy jó ötlet inflációkövető prémium állampapírt vásárolni, még úgy is, hogy a hivatalos és a valós infláció között szakadék van.

  Nem tudom melyik gondolkodásmód bizonyul majd helyesebbnek. Az állampapírnak talán az a veszélye, hogy a hivatalos és valós infláció közti szakadékot tovább nyitják majd, és így utólag jobban jártunk volna szabadulni a forinttól. Persze, 410 Ft-on meg az ember nem szívesen vált EUR-t sem (pl. PEMÁK).

  Kérdés: van lehetőség valamilyen kanadai/ausztrál/japán/új-zélandi államkötvényt venni Magyarországról magyaroknak?

 • Norb
  Láttam/látok sajnos. Azért volt a nevető emoji. Inkább a sírós kellett volna.
 • TG
  igen tudják (legalább is egy szűk kör biztosan, akik irányítják a propagandát) és igen hazudnak, de ha nem tudják és elhiszik azt amit szajkóznak az még nagyobb baj. De ahogy látom a válságstábot összehívták (biztosan nem azért mert nincs baj) lesznek új szavak amiket majd ismételgetnek és/vagy további nemmegszorítások (további hazudozás)
 • burnout
  miért nem különleges katonai hadműveleti infláció?
 • LK
  Akkor az a konklúzió, hogy Orbán, aki egy politikus, hazudik?

  Segítek: az igazából úgy van, hogy az összes politikus mindig azt mondja, ami neki az érdeke és az csak egy ritka véletlen, ha az pont a teljes igazság, tulajdonképpen olyan ritka, hogy sosem fordul elő, mert mindig egy kicsit túlpörgetik és akkor is hozzáhazudnak valamit, ha a nagy része véletlenül pont igaz. Vagy legalábbis nem bizonyított dolgokat is állítanak.

  Nem az a probléma, hogy hazudik vagy lop. Hanem hogy következmények nélkül teszik évtizedek óta. Az az abnormális.

 • V.A.Laki
  @l : Ha a sapkazatlan inflacio 30%, a szabad vilagpiac 30%-os inflaciot araz be a forint arfolyamara, szerinted mennyire boni 10%-ot hozo papirba rakni a penzt? (Ez nagyvonalu feltetelezes, a 2026/J PMAK tajekoztatoja 3.8%-os kamatot ir 2023. februarig. Nincs idom atnezni, honnan jott ki ez a viccnek is rossz szam nekik.) Azt a szereny 20% per evet mikor latod viszont? Vagy bizol benne, hogy az Orban rezsim a kovetkezo 50 evben kedvezmenyesen biztositja a benzint, es a gazt, mintha Kuvait lennenk? Vagy leveszik a sapkat es kifizetik az arrobbanast (hahaha)?

  En mindig azt irtam, hogy inflaciokoveto allampapirt a penzednek azon reszebol erdemes venni, amibol tejet es kenyeret akarsz venni oreg korodban, mert ezt meri az inflacios kosar es jo, ha az allam garantalja, hogy tudj enni. De jelen helyzetben ezt foleg hardcore fideszeseknek jo, akik biznak a szep orok jovoben.

 • Egyszerű honpolgár
  Most írtam le először
  Úgy gondolom, szokott látszódni, hogy nem mindig ugyanazt írom le.
  Trollkodás vagy nem, irónia vagy nem, attól még egy része tényszerű megállapítás nem pedig konteo.
  A cikkhez valóban nem szorosan kapcsolódik, max. annyiban hogy ezek az események szintén nem segítenek nekünk (amellett hogy OV-k bandájának döntései sem jó irányba vezetnek).

  Sebaj, fél4-től kormányinfo és tovább csámcsoghatunk.

  Idehordtál mindent, hogy miért rosszabb, ha mi rendezünk olimpiát, mintha Katar futballvilágbajnokságot, meg a tengeren szállított olaj, meg ilyen ide egyáltalán nem illő dolgokat. 100% tiszta trollkodás volt, már ne is haragudj.

 • Karcsika
  Akkor már ma bejelentik hogy 20-30 liter/tankolási korlátot vezetnek be, vagy még várni kell kicsit?
 • lekváros_kenyér
  Érdekes látni, hogy akik eddig az erdő széléről dobálták be a gyufát, öntötték a benzint az erdőtűzre és közben hangosan kiabálták, hogy milyen jó ez az ott lakóknak. Most ugyanezek a piromániások játsszák a tűzoltóbrigádot és közben hangosan kiabálják: a szomszédos erdőben lévők balhéja okozott mindent is.
  A Tabu játék, amiben bizonyos szavakat nem lehet kimondani, ahogy ők játszák: megszorítás, adóemelés, költségvetési hiány, xarban vagyunk, el..rtuk
 • xavv
  A babakötvényből ki lehet szállni valahogy és kivenni a pénzt? Átraknám máshova…. (Még van 14 év mire 18 lesz a gyermekem)
  Szerintem nem annyira utópisztikus gondolat, hogy ebből a kapkodó kormányzásból államcsőd lesz, Magyarország már legalább egy bástyahátránnyal játssza a sakkpartit. Az a jó, ha tévedek. De a kérdésem fenntartom.
 • kritizator
  olimpiáról jut eszembe:

  milyen lett volna a 24-es olimpia rendezésünk letolt gatya mellett?

  csak fityeszesektől várok válaszokat.

  Mentünk volna a görögök után a teljes csődbe.

 • Cinikus
  A kata után még nekem lennének ötleteim.
  – Egészségpénztárakat, önsegélyező pénztárakat beszántani. Ok: állami támogatást ne kelljen adni rá. Ürügy: gazdagok használták magánegészségügyi számlák rendezésére állami támogatásból.
  – Valutaváltókat államosítani, nemzeti valutaváltót üzemeltetni. Majd itt ők mondják meg, mennyi az annyi. Olcsó lesz az euró, csak engedély kell majd a váltáshoz. Ok: államcsődközeli helyzetben ne tudd a pénzedet kimenekíteni, mert az ront a helyzetükön. Ürügy: gazdagok spekulálnak a forint ellen.
 • kustela
  én is pmáp-ba tettem a pénzt, mert forinban kapom, és forinthitelt akarok majd elő/végtörleszteni. Amennyire szerény (és ez nem álszerénység, hanem tényleg nem értek hozzá vmi nagyon) tudásom szerint ki tudtam silabizálni a kalkulátorokból, én jobban járok ezzel 6 év távlatában. Hozzáteszem, örök optimistaként nem kalkuláltam 600Ft/Euro fölött… Aztán lehet mégis megszívom…
 • I.N.
  A jelenlegi helyzet is szépen rámutat arra, hogy a patkányforradalmárok (1918) unokái ülnek a parlamentben.

  Van némi hasonlóság (jelen) Tormai Cécile – Bujdosó könyv c. alkotásában leírtak szerint.

  “Részlet:
  – Károlyi kormányának hadügyminisztere azt mondta magyar hadseregünknek: nem akarok katonákat látni.
  – A népjóléti miniszter azt mondja: vándoroljon ki a magyar értelmiség.
  – A nemzetiségi miniszter elvesztegeti testvér nemzetiségeinket és átjátssza idegen népek jogara alá.
  – A pénzügyminiszter azt mondja: nem akarok gazdag embert látni, olyan adókat vetek ki Magyarországon, amilyeneket a világhistória nem ismer.
  – A miniszterelnök pedig azt mondja, hogy bárki is betör Magyarországba, apellálunk a világ művelt népeinek ítéletére, de fegyvert nem szegezünk ellenük…”

  A teljes parlamenti garnitúra, egy hazug rendszer(ek), választott örökösei, továbbra is kártékony továbbvivői.

 • valaki I.
  Kijött Brüsszel új jogállamisági jelentése: Magyarországon nincs előrelépés

  hvg.hu/eurologus/20220713_EB_jogallamisag_jelentes

  Azt hiszem a forintnak “odab@” ma

 • Óvatoskodó
  akk.hu főoldalán 9.9 % ot látok.

  Realitás az államcsőd??

  Aggódni ér???

  9,75% az alapkamat, teljesen reális hozam.

 • Valamirandom

  Jól leírtad a helyzetet, nem is értem, hogy mit nem értesz, amikor te is sorrendben írtad az eseményeket.
  Lerohanta Oroszország Ukrajnát, ami végül benzinárstophoz vezetett. Oda van írva, te írtad.

  😀

 • n.

  “Akkor már ma bejelentik hogy 20-30 liter/tankolási korlátot vezetnek be, vagy még várni kell kicsit?”

  Az Auchan kútnál már múlt héten is 30 litert lehetett maximum tankolni (azt is szigorúan csak az autó tankjába).

 • Addam
  Megjegyzem több kormánykritikus cikket is olvastam a mai helyzetről, jobboldali újságíróktól:
  pl. Rajcsányi, Bencsik.
 • Egyszerű honpolgár

  Kérve kérlek, ne adj több ötletet, megfogadják…,de hogy én is mondjak:
  – MÚV – Magyar Útépítő Vállalat létrehozása a kukaholding, szuperbank, MÁV-Volán összevonás
  mintájára. Vezér: természetesen Andi Hentese
  – Gyogyó: Gyorsír Országos Gyógyszergyártó
  – Kormányközeli települések megyeszékhellyé nyilvánítása, a nem kormányközeliek megyeszékhely
  státuszának megszüntetése (renitensek megzabolázása)

  Mást is ki lehetne még találni….

 • pkrt
  A KATA után felkészülhetnek a hitelesek. A szavazóbázis és lakás/autó stb. hitelesek metszéspontja elég kicsi. Így ezt a csoportot kevésbé fájdalmas lehúzni a WC-n mint a nyugdíjasokkal, kisebbségekkel a megfizethetetlen élelmiszerárakat lenyeletni. Aztán el lehet játszani a gondolattal, hogy mi van ha lakástakarék/csok/istentöke igénybevevőktől is visszahúzzák az állami támogatást – szükség törvényt bont alapon. A jelenlegi irányban előbb kezdik el őket elkaszálni mint hogy ne 480 legyen a benzin vagy piaci áron legyen az áram és a gáz.
 • Nyomd a gazt!
  nem a babakotvenyt nem lehet kivenni, majd ha 18 lesz a gyerek majd akkor… pont ezert nem fizetek babakotvenybe egy fillert sem, mert 14 ev alatt meg barmi is megtortenhet. Fel eve meg mindenki (na jo voltak akik nem) valltaig allitotta hogy oroszorszag nem indit haborut… Most a lengyeleket fenyegetik a belarusok…
 • www
  ha valaki abban remenykedik, hogy lassan elerunk a falig, es onnan mar csak jobb lehet, rossz hirem van. venezuelai, torok peldak mutatjak, hogy azt a falat nagyon, nagyon tavol is el lehet helyezni, es ugyanugy rothadhat minden tovabb haboritatlanul, meg evtizedeken at, a forint erteke meg 2-3 evente majd megfelezodik. egy tuti, VALAKIK jot fognak kaszalni ezen! nyugi, sracok, a zsiros dagadekok nem fognak ehenhalni! minden ok
 • KommentElek
  Áldom az eszem, hogy nem szálltunk be a Babakötvénybe.
  Valamelyik narancskádár éjjel benyújtja törvényt, másnap megszavazzák és életbe is lép.
  Én ezt nem értem, hogy a törzs szavazóbázis nem látja a brutális drágulást?!
  Mind beszopja, hogy ez a háború miatt van?
  Ennyire nem gondolkoznak azon, hogy mi,miért van?
 • Makk
  Itt egy cikk, hogy a cseh korona miért tartja magát meg ez mennyibe kerül nekik:

  portfolio.hu/deviza/20220713/kirobbano-formaban-a-forint-egyik-nagy-vetelytarsa-de-hatalmas-arat-fizet-ezert-az-orszag-556033

 • T.C.
  Ez pedig háborús infláció. A Fidesz folytat háborút a magyar társadalom ellen.
 • iHaveSpoken

  Szerintem a következők simán lehetnek a TBSZ-esek is, rájuk (ránk) is rá tudják sütni, hogy “adócsalók”… 2/3 el is hiszi.
 • Puffogok
  oké, de mégis hova tegyem a 6 havi vésztartalékot? Van bármi hasonló konstrukció euróban? (valami minimál lópikula kamatot ad, hogy legalább ne inflációt veszítsek, 1 nap alatt kiutalhatom magamnak – természetesen míg holnap nem hoznak ezzel ellentétes szabályt)

  1 millió forint esetében egy 410-en átváltom, 440-en visszaváltom sztorin lenne 73 ezer forint plusz, ennyit állampapír nem hoz, de nem tudom az ide-oda váltás költsége mit enne még meg.

 • Állampolgár
  Multinál melózom. Német anyavállalattal. Ők valamit csak tudnak.. aszongya azért nem.lesz fizuemelés mert OK most hogy infla van de úgyis vissza fognak menni az árak.. merthogy ott a nagy némethonban is így történt…na kérem.. szóval most már hogy én már tudom a jövőt, nyugodt vagyok… 🙂
 • Q
  “a 2026/J PMAK tajekoztatoja 3.8%-os kamatot ir 2023. februarig. Nincs idom atnezni, honnan jott ki ez a viccnek is rossz szam nekik.”

  A 3,88% az időarányos kamat a kötvény első kamatperiódusában, vagyis amit jövő februárban ténylegesen megkapsz. Ez azért kevesebb, mint az éves kamat (5,85%), mert az első kamatfizetésig nem telik el egy teljes év (csak kétharmad), hiszen a kötvényt idén júniusban bocsátották ki.

 • Kristóf

  A kamat és a kupon nem ugyanaz.

 • B.Csaba
  Nem szeretnék ötleteket adni, de:
  – gonosz devizázók (akár otp-ben váltja belső számlára) ellen éves devizakeret, mondjuk 500 eur/fő/év.
  – tbsz pár százalékos megsarcolása
  – benzinár elengedése, majd taxisoknak kedvezményes ár

  Más. Szerintetek mennyire szabadna ráengedni az igazságot a társadalomra? Szerintem 100%-ban, de a politika közbeszól. Nem szembesítjük magunkat a valós teljesítőképességünkkel, elhisszük hogy királyok vagyunk, közben önerőből nem sok minden tudna történni. Ezzel komoly bajban vagyunk.

 • Ádám
  Nem lehet, de ezen én is néha elgondolkodom, mi legyen. Első (most 2,5 éves) gyermekünknek ‘csak’ 350 ezer áll benn. Alapesetben szerintem nem lenne vele semmi gond, de a magánnyugdíj pénztári befizetések lenyúlása és főként a jelenlegi helyzet alapján azért forognak a kerekek a fejemben.
  Mivel nagy családbarátnak tartják magukat, abban bízom, hogy nem nyúlnak hozzá (és marad korlátlan a felhasználhatósága), de ki tudja….
  Nemsokára érkezik a testvér, ott lehetséges, hogy egyszerűen nyitok egy euro számlát és arra lesz neki valamennyi félre téve(és ha bedől a kötvény, ezen még lehet osztozni). Vagy anno itt az oldalon is volt preferálva egy úgymond jó unit linked biztosítás, akár a babakötvény alternatívájaként (Allianz egy terméke, ha jól emlékszem), az lehet a másik opció.