Lakásárak és kamatemelkedés

Egyre sűrűbben visszatérő kérdés a tanácsadásokon, belevágjunk-e most a lakásvásárlásba a jelenlegi árakon és hitelkamatok mellett, vagy érdemes várnunk egy keveset?

Mielőtt erre kitérnénk, egy valamiről még írni szeretnék, ami gyakran előjön a hozzászólásokban, miszerint meddig mennek még fel az ingatlanárak.

A lakáspiac erősen hasonlít a nyersanyagok piacára. Amikor felmegy egy-egy nyersanyag ára, sok bányászati cég rámozdul a kitermelés fokozására, mert a megnövekedett árak mellett megéri újabb lelőhelyeket kutatni és ott megkezdeni a kitermelést. Azonban ez hamarosan oda vezet, hogy érdemi plusz kereslet hiányában túltelített lesz a piac, így elkezd esni a nyersanyag ára. Ami azt eredményezi, hogy senki nem fog új lelőhelyeket keresni, mert ilyen áron nincs értelme. Ami a kínálat fokozatos szűkülését okozza, amitől nő újra a nyersanyag ára. És kezdődik minden elölről. Újra és újra. Ezért hívják a nyersanyagok piacát ciklikus piacnak.

Ugyanez történik a lakáspiacon is. A nyolcvanas évek végén volt egy hatalmas árrobbanás, majd a kilencvenes években a magas infláció és banki kamatok miatt egy hatalmas esés.

Érdemi kereslet hiányában állt az újépítésű ingatlanok piaca, a beruházók még véletlenül sem láttak fantáziát a dologban. Egyáltalán nem épültek új építésű ingatlanok, csak saját kivitelezésben egy-egy ház.

Az ezredforduló környékén megjelent az állami támogatás a lakásvásárlásra plusz a devizahitelek 5% alá nyomták a hitelkamatokat. (Hogy milyen áron, azt ma már tudjuk.)

Ekkor egy hatalmas ingatlanár-robbanás volt. Mindenki lakást akart venni. A sok elhalasztott vásárlás plusz az állami támogatás miatti új vásárlók egyszerre jelentek meg a piacon az olcsó hitellel a kezükben.

Erre minden beruházó hatalmas fejlesztésbe kezdett, pont úgy, mint a bányászatban. Rengeteg új lakás épült rövid idő alatt, ami mind felszívta az újonnan kialakult és az addig elhalasztott vásárlói igényeket.

Az egekbe szökő árak miatt senki nem akart kimaradni, mindenki inkább előrehozta a vásárlást, ki ne maradjon az állami támogatásból és nehogy még drágábban kelljen ingatlant vennie egy-két év múlva.

Amikor túl sok lett a lakás és a hitelpiac is rosszabbra fordult, újra hatalmas áresés következett, a fejlesztők még 2013-2014-ben is csak a 2007-ben megmaradt lakásaikat árulták, kétharmad áron.

A túlpörgetett fejlesztések és a körülmények változása miatt a kereslet visszaesett évekre, ami miatt senki nem is épített új lakásokat.

S minden kezdődött elölről. Elmaradt fejlesztések és vásárlások, növekvő kereslet plusz újra az állami támogatás és az alacsony kamatok. Előre hozott vásárlások, pánik, hogy még drágább lesz jövőre, vegyük meg azonnal.

Itt tartunk most. Egy újabb ciklus tetején, vagy valahol még a tetőzés alatt. S nem, ez most sem lesz más. Nem tudjuk, mikor lesz esés és mekkora, de egyszer lesz, mert minden ugyanaz, mint volt 11 éve, 28 éve és előtte mindig. Rossz gazdasági ciklusban elmaradt lakásépítések és csökkenő árak, fellendülés idején ingatlanár-robbanás, majd minden kezdődött elölről. (Visszatérő szlogen a befektetéseknél, hogy ez most más. Most nem fognak esni az árak, mint eddig mindig, mert ez most más szituáció, mint volt az elmúlt kétszáz évben újra és újra.)

Azonban nem tudjuk, mikor jön a fordulat, ráadásul az ingatlanpiacon a fordulat lassú folyamat, az eladók egy-két év alatt hajlandók csak beismerni maguknak, hogy ennyiért már nem lesz vevő az ingatlanukra.

Ezért nézzük meg azt, hogyan járnánk jobban, ha drága lakást veszünk olcsó hitelből, vagy olcsó lakást drága hitelből?

Mivel most a mélyponton vannak a kamatok, biztos, hogy emelkedni fognak a közeljövőben. (Hogy ez a közeljövő hónapok vagy egy-két év, természetesen nem tudjuk. Lehet villámcsapás-szerűen szó szerint egy nap alatt, de lehet egy lassú folyamat is.) Ez garantáltan csökkenteni fogja az ingatlanárakat. Azonban lehet, hogy rosszabbul jársz két év múlva, mintha most vennél drága lakást olcsó hitellel.

Nézzük meg, 3-5-7 százalékpontos kamatemelkedés hány százalékos áreséssel egyenlő 10 és 15 éves lakáshitelnél, különböző önerő mellett.

Logikusan minél kisebb az önerő mértéke és minél hosszabb a futamidő, annál érzékenyebb vagy a kamatemelkedésre, annál nagyobb áresés kell, hogy kompenzálja a nagyobb kamatköltséget.

Egy 15 éves hitelnél 40% önerő esetén az ingatlan árának 30%-ával fogsz többet fizetni 5 százalékponttal magasabb kamatláb mellett.

Nem számoltunk az inflációval, ami már komoly tétel tud lenni 15-20 év távlatában. (A hitelnél végig ugyanannyit fizetsz, viszont 20 év múlva a havi törlesztőd akkori értéke feleannyi, mint most.)

Azzal sem kalkuláltunk, hogy áresés esetén nő az önerőd aránya, így kevesebb hitel kell.

Ennek ellenére a táblázat egy jó kapaszkodó, mennyit nyernél vagy buknál a várakozással. A jövőt nem látjuk, törődj bele, hogy te sem tudod kitalálni, mi lesz. Öt éve a panellakások feleannyiba sem kerültek Budapesten, mint most, viszont a hitelkamatok a háromszorosai voltak a mostaniaknak.

Jövőbelátással nem segíthetünk, a táblázat talán segít döntést hozni, milyen áresés kompenzálja az esetleges magasabb kamatkiadásaidat.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

169 hozzászólás

 • Tomzol
  Én inkább arra leszek kíváncsi, hogy ha az ÁFA-t vissza viszik az eredeti értékre, akkor hogyan alakulnak az ingatlanárak?
  Hiszen tudjuk, hogy az 5%-ra csökkentéssel a kivitelezők többsége szépen lenyelte a köztes részt, ellenben ha felviszik, akkor nyilván hogy nem szeretnék benyelni a különbözetet.
  A CSOk-ról ugyanezt gondolom. Ha kivezetnék, akkor sem lennének az új házak 10 millával olcsóbbak, ahogyan a bevezetéskor 10 millával drágábbak lettek hirtelen.
  🙁
 • tnt
  demográfia ….

  index.hu/gazdasag/allas/2018/05/08/munkaerohiany_szamoca/

 • jami
  A 200 nm eleve kitolás: berendezni, fűteni, takarítani, ráadásul eladni pont ezek miatt szívás. 100 nm nem nagy a gyerekek kirepülése után sem, mert legalább van hely, mikor hazajönnek.
  Egy ház előnye a függetlenség és a kert.
 • Józef
  Nincs valakinek az előző ciklusból konkrét példája? (jó, tudom, az árak/fizetések/infláció/kamatok mind mások voltak).
  De mégis példának.
  Tehát aki 2007-2009 között vett lakást hitellel, az mennyit fizetett érte összesen, milyen önerővel, milyen kamatra, és mennyiért tudta volna megvenni azt 2013-2015 körül, ha kivárt volna. Talán érdekes lenne konkrétan látni, még ha tudjuk is, hogy a múltra jellemző adatok nem feltétlenül relevánsak a jövőre nézve. De azért a ciklikusság az ciklikusság, az meglesz most is – előbb vagy utóbb.
 • realestate

  Én hasonlót várok mostantól mint amit te is említettél, hogy volt 2005-2008 között. Csorognak felfelé az árak tovább nagyjából az inflával évekig.Ha így lesz akkor mint írtam “Akinek pedig nincs meg a lakás ára, hogy kamatoztassa amíg vár a jó vételre az biztosan bukik a várakozással” tekintve, hogy egy lakás ára sok pénz ami nagy bázissal drágul.Igazából minél többen várnak az áresésre és döntenek későbbi vásárlás mellett annál többen fognak támaszt adni az áraknak később. Maguk a spekulálók fogják megfogni az áresést ha lesz,így kisebb volatilitással megyünk tovább felfelé mintha mostanában venne mindenki.

  A hosszútávú befektetés sem tart örökké! Szóval az egyik szemem mindig rajta van!
  Inkább úgy fogalmaznék,hogy úgy intézem az életem soha ne legyen szükség a lakások árára nem lakáscéllal! Nem is lesz. Így pedig szabadon,minden nyomás nélkül dönthetek a kiszállási pontról!

 • Zabalint

  Nem versenyképesek ezek a vállalkozasok, feltehetőleg a hazai adórendszer, az urambátyám kapcsolati háló és cégműködés, a nem hatékony munkaszervezés, az elavult technológia, módszerek, és még ki tudja miért. Valami oka biztosan van, hogy azonos gyümölcsárak mellett az osztrákok magasabb órabért tudnak kifizetni.
 • százegy
  Kiszamolo

  Az eustat adataiból dolgozó linkelt cikk is azt mutatja, hogy az ingatlan.com-nál elcseszték a régiós fővárosoknál a számítást, de a numbeo adatai se stimmelnek. Nagyjából azonos ideig kell dolgozni egy fővárosi lakásért a régióban a posztkommunista országokban, viszont Ausztriában kevesebbet.

  Zabalint

  Van amikor hosszútávon van reálértékben esés, a kiadás hozama alacsony. A pénz a jó vételben és eladásban van, nem a kiadásban és a hosszútávú “tartásban”. Az időarányos hozamot kell nézni mindig. Az emberek elfelejtik az alternatív hasznot. Én spec. most kb. 1 év alatt nettó 30% felett keresek egy eladással, miközben a jövőben pár évig 5-6% környéki évi reálhozanot tudnék elérni kb., ha tartanám. A portfolion volt egy elemzés, hogy 10 év alatt mennyit hozott egy lakás, 10 évre is kiemelkedő reálhozam volt 30%, de én még 9 évig forgathatom azt a pénzt. Ezért nem mindegy.

 • Józef
  ,

  ez csak kis részben demográfia (most még), inkább emigráció…

 • százegy
  Kiszamolo

  Az általam linkelt, eustat adatok alapján készült cikk azt mutatja, hogy mind az ingatlan.com , mind a numbeo tévedett, nincs jelentős különbség a régióban, hogy mennyit kell dolgozni egy lakásért.

  Zabalint

  Nem a hosszútávú tartásban és kiadásban van az üzlet, hanem a jó vételben és eladásban. Az emberek elfeledkeznek arról, hogy az időarányos nyereség számít, nem számolnak az alternatív költséggel. Én pl. kb. 1 év alatt kb. 30%-35%-ot keresek -reálhozam- most egy lakással, a jövőben viszont. 5-6%-ot keresnék csak évente. Ha ennél nagyobb hozamot tudok elérni, érdemes eladni, ezért árulom. A portfolion volt egy érdekes cikk, bemutatta, hogy 10 év után mekkora reálhaszon -vagy reálveszteség- van egy átlagos lakáson, attól függően, ki mikor vette. 30%-os hozam már 10 évre is kifejezetten jónak számít -sajnos nem találom-, viszont nekem még van 9 évem forgatni a pénzt.

 • Ildikó70
  Ha nekem egy budapesti egérlyukra lenne kp-m, akkor kp+hitelre vennék egy nem egérlyukat most. Ha annyit keresnék, amennyit egy másik városban is megkapnék, ahol magasabb lenne az életszínvonal és olcsóbbak is a lakások – feltéve, hogy tuti lenne munkám – akkor mennék egy kisebb, de jól élhető városba.
  Szerintem, ha az ÁFA visszaemelkedik és a CSOK-ot kivezetik az építőipar le fog ülni. Ráadásul, most olyan “mestereknek” is van munkájuk, akiknek egy normális kereslet-kínálatnál a lakásod közelébe se engednél. A férjem azt szokta mondani, hogy felénk aki tud 2 egyenletes vonalat húzni ecsettel az már festő, vagy ha egy csempét el tud vágni akkor burkoló. Most a nagy kínálat miatt rengeteg rosszul dolgozó építőipari munkásnak is van munkája. Nagyon örülök, hogy nem most kell építkeznem, mert amiket hallok, biztosan pár “mestert” már kirúgtam volna a házamból.
 • Szabolcs
  szerintem: 2019-től a két ellentétes hatás miatt nem fog jelentősen változni az ár, max 1-2 évig fog mozogni, ide-oda. az áfa +22% értelemszerűen nem érvényesíthető tömegesen, visszaesik az építés, csökken a telek, és NŐ a használt ára, hiszen nem lesz új sem.
  És miután a ciklus kb 2020-22 között esetleg lefordul, akkor mennenk fel a kamatok, és le az ingatlanárak, kb a 2019-es szintre (vagy alá. vagy fölé).
  Ki tudja 🙂 A lényeg, hogy sajnos nem megjósolható, csak kb az, ami fentebb elhangzott: telek várhatóan csökken (ahol van hely), hitelkamat megy fel, ezzel a lakások “drágábbak” lesznek, így ott csökkenni kéne, hogy eladható legyen hiteles vevőnek, így a cash-es jobban jár.
  De viszont hogy globál mi lesz az inflációvan 5-10 éves távon? Az is bekavarhat, hiszen a reáleszközök meg pont arra adnának megoldást, tehát tarts lakást, vedd meg most.
  Az a biztos, hogy gáz lesz. 🙁
 • Kobe
  Magyarország hajlamos a széllel szemben p….ni. Az MNB grandiózus tervet rak le egy 12 éves időszakra (ez alapból egy teljes piaci ciklus, ilyen időtávra stabil programot, hogy minden évben kijöjjenek a számok, nem lehet előre tervezni), viszont esélyes hogy az EU megregulázása után 2-3 éven belül elzárják a pénzcsapot. Biztos nem fogják az EU tagok 10-12 évig önként és dalolva önteni az illib államba a pénzt…..akkor meg mi marad Mo-n? Semmi, kb a sötét középkor…..feltolják a hitelezést, pénzcsap esetelg eldugul aztán mindenki néz majd hogy 0 növekedés mellett rommá adósított lakosság mit tud kihozni a szituból. Éhezők viadal 2.0 🙂
  ilyen külső függőségben szenvedő országnál úgy hogy direkt hergelik az alvó oroszlánt, elég rossz ötlet a lakosságot tudatosan arra biztatni hogy 12 évre merje a képességei határán túl vállalni magát, emrt az államnak az a jó….
 • Janos82
  Dornyei Jozsef: a haz elonye a telek is. Mi kb lakasmeretu hazakat kerestunk….
 • Garbo
  Kb. 2019 végén fog lassan elkezdeni felfelé csorogni a kamat, ezt nyilatkozta a jegybank alelnöke: jön az emelkedő BUBOR. Meglátjuk.
 • Ungarische betyár
  Két konkrét kérdésem lenne, azokhoz, akiknek konkrét tapasztalatuk van:

  1. Kecskemét lehet-e Győr szintjén pár év múlva? /A Merci már ott van és bővít./

  2. A mostani panel árak mellett, mennyire könnyen és mekkora haszonnal lehet Bp-en kiadni egy panel lakást /adózás mellett persze/?

  Köszönöm.

 • szocske
  @Ildikó70 “Ha nekem egy budapesti egérlyukra lenne kp-m, akkor kp+hitelre vennék egy nem egérlyukat most.” – a klasszikus hiba 🙂
 • Petike
  @Kiszámoló: Köszönöm a kiegészítést, erre gondoltam, amit írtál. 🙂
 • Petike
  @Ildikó70: ebben én is nagyon reménykedem, hogy ez 4 éven belül megtörténik. A nagy stadionépítéseknek talán vége, az ottani emberek is visszakerülhetnek a piacra, talán normalizálódik a helyzet.
 • Garbo
  . Betyár
  1, Kecskemét soha nem lesz Győr. A gyárakat bármikor el lehet vinni, és máris vége mindennek. Győrhöz Ausztria is közel van. Kecskemét a semmihez van közel.

  2, Hol van az a panel? XI-ben, vagy a Flóriánon most viszonylag jól mennek, olyan 150 körül. De én már nem szállnék be.

 • szocske
  @Józef, nem pontosan ilyen, de hasonló példám van konkrét számokkal:
  2013-ban vettem 18M Ft-ért egy házat, amit 2007-ben építtetett az első tulajdonosa.
  Neki – saját bevallása szerint – több, mint 30M Ftba került a telekvásárlás, az ott lévő vályogházak bontása és az új ház építése.
  Nem árulom most a házat, így nem tudom a pontos mai értékét, de az ismerősök elmondása szerint, akik mostanában akarnak a környéken vásárolni, úgy tippelem, hogy 25-30M körül lenne most a reális eladási ára, attól függően, hogy mennyire gyorsan akarok tőle megszabadulni.
 • Névtelen
  betyár
  1. Lehet, csak elég pénz kell hozzá.
  2. Nagyon, közepes. Remélem tudtam segíteni. Esetleg egy kávét is hozzunk? Tej, cukor?
 • Pampalini
  Egyaltalan nem ertem az 1M feletti budapesti m2-arakat uj epitesu projekteknel. Becsben 3-4000EUR-tol mar leteznek vallalhato helyen uj epitesu lakasok. Tenyleg olyan olcso meg mindig Pest?
 • Tamás
  “Kecskemét soha nem lesz Győr. A gyárakat bármikor el lehet vinni, és máris vége mindennek. Győrhöz Ausztria is közel van. Kecskemét a semmihez van közel.”

  Nyáron beszélgettem valakivel, aki ideiglenesen leköltözött amíg építkezett valamelyik kerületben. Albérletárban kb uaz volt, mint BP.

 • tnt
  @Józef: egyértelmű … én nem rövid távra gondoltam …. de mivel kint ennyivel jobban keresnek hamar kint is maradnak ill. sokan vissza sem jönnek — tapasztalat …
 • jami
  József, 2005 végén vettünk egy épülő lakást, ami 2007-ben készült el. Az már nem az olcsó nm árak ideje volt, utána feljebb nem is ment (de ott volt és olyan feltételekkel, ami nekünk ok volt). Most 30-35%-kal többért pár hét alatt el tudnám adni, holott már, nyilván, használt. 2016 elején még csak 20%-kal volt drágább.
  Viszont minden lakás ára nőtt, tehát ha nem befektetésként nézi valaki, hanem lakhatásként, akkor igazából mindegy. Egyik szomszéd is költözött: eladta az ugyanilyen lakását, plusz CSOK és 6m hitel = családi ház. Míg a lakás ovi-suli-tömegközlekedés szempontjából nagyon jó helyen volt, addig a ház a város szélén, ahonnan csak kocsival lehet bejutni, reggel-du. dugóban. De van kert.
 • Zingatlan
  Cikk témája, üzenete ide oda: én Magyarországon élek, sok embert ismerk szinte minden társadalmi szegmensből. Ismerek hontalan csavargót, kórházi ápolót, milliárdos cégtulajdonost, közgazdászt, mérnököt, bolti alkalmazottat. És úgy gondolom, össznépileg gondoljuk: a magyarnak nincs erre pénze, sőt semmire. Ha meg hitel van, semmi se drága.
  Kérem a kedves moderátor kollegat kérem engedje megjelenni a hozzászólásomat, bármennyire egyszerű az.
 • érdi példák
  Kis betekintés a telekárak változásába Érden:
  2015-ben kezdtünk telket nézni, 2016-ban vettük meg végül. Akkor csináltam egy térképet, ahova felvittem az egyes megnézett/megkérdezett telkek paramétereit, árait. Azt most összehasonlítottam a jelenlegi árakkal:

  -Példa utca 1: 737 m2-es telek 2015: 4 millió. Ugyan az a telek most: 9,5 millió
  -Példa utca 2: 700m2 2015-ben 4,9 millió. Ugyan az az utca, 736m2 most 8,5millió
  -Példa utca 3: 780m2, 2015: 2,9 millió. Ugyan az az utca, azonos telek adottságok, csak a méret más: 751m2 most 6,8millió
  -Példa utca 4: 700m2 2015: 6,8 millió, ugyan az most 9 millió
  -Példa utca 5: 799m2 2015: 2,99 millió, ugyan az most 6,9 millió

  Vannak részek, ahol majdnem minden 4. telken új ház épül, építtető cég által, eladásra.
  Ha nem is fognak eredeti árukra visszatérni, egy kb. duplára emelkedés után itt szerintem idővel 1/4-ével vissza fognak esni az árak.

 • Jano
  En megveszem a Vanguard Real Estate-t, dollarban, VNQ aki esetleg rakeresni 4,8 % (netto!!)yield dollarban, es csókolom. Ezek meg gorcsoljenek a levagott kamatokkal,CSÓK-os tamogatadsal, aurbnbvel, afacsokkentessel. Csak aztan ne lepodjenek meg, ha majd emiatt felkúszik a kemenydeviza ara. Azert rohogni fogok mikor sipit az aktualis MNB elnok a 350 ftos euronal
 • Random okos
  Látom sokan nem értik miért vesznek 120nm-es családi/ikerházat az emberek.
  A baráti körben pont most indult be ez (30-as évek eleje).
  Az ultimate indok a szomszédok.
  Én pl újbudai téglában lakom, tehát nem alsó decilis. Most is épp cigiznek és pofáznak a prolik az ablakom alatt. Múlt héten szemben grillparti volt hétköznap este egy erkélyen. Lakógyűlést nem is említem.
  Egyszerűen elviselhetetlen hosszú távon, ha az ember már elmúlt 25.
  Előző kecóban is ez volt, szintén 11 tégla.
 • ügyvéd
  Szerintem meg megvolt a csúcspont erre a ciklusra. Innen stagnálás, lejtmenet…
  Már csak az ingatlanosok próbálják felbeszélni az árakat. Egyetlen számot sem hiszek el amit ingatlanos/cég közöl.
  Többen írták, hogy 2008 után nem volt nominális árcsökkenés! Vicccccccccccc!!!!!!!
  Volt ahol LEFELEZŐDTEK az árak 2013 ra a mélypontra. Bp belvárosáról beszélek.
 • ügyvéd
  Miért nem tudok kommentelni?
 • ügyvéd

  Köszönjük leülhetsz. Esetleg majd nézz rá az USD/HUF történelmi chartra is…
 • Kiszamolo
  ügyvéd, nyomod itt nekem a moderálásra váró kommenteket, alig győzőm törölni. Nyugi. 🙂
 • Tamás
  18 ker-ben olyan telekre is húznak ikerházat, ahol mellette egy bazi nagy trafó van 5-10 m magasan egy magasabb feszültségű vellanyoszlopon.. ez a telek kb 10-15 évig üres volt (vagy romhalmaz).. kíváncsi leszek, hogy az építtetőre rászárad, vagy el tudja végül passzolni.. sok olyat is látok, hogy belevág(nak) és ki van téve az eladó tábla.. úgy építenek, hogy el sincs adva? ki érti ezt..
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Nem tudom mit “mókoltál”, de eddig ha kommenteltem, és “beküldtem” akkor “látszott” azzal, hogy a komment moderálásra vár. Ha nem ment át akkor nem látszott.
  Na most nem látszott, ezért azt gondoltam, hogy nem ment át, és ezért “nyomtam el” többször.
 • Ungarische betyár
  Névtelen.
  “Nagyon, közepes. Remélem tudtam segíteni. Esetleg egy kávét is hozzunk? Tej, cukor?”

  Erre mi szükség volt? Ha bosszant a kérdés miért válaszolsz? Miért így?

  A többieknek köszönöm szépen a válaszokat.

  Kecskemétről egyébként azt gondolom, hogy a merci évekkel ezelőtt sem költözött el, amikor a kormány még jobban multi ellenes volt. Azóta a merci stratégiai partner lett és bővít.
  Szerintem a németek nem hülyék, tudják, hogy mit miért csinálnak és nagyon megszámolják, hogy mire költenek és mire nem.

 • Jano
  Ügyved:

  Azt tudod, hogy az USD relative nincs alacsony szinten tortenelmi tavlatban, ugye? 🙂 raadasul, ha itthon rosszra fordulnak a dolgok( pl nem kapunk nyakra-főre (ellopható) eu-s penzt) mi lesz a folyó fizetesi merleggel es/vagy a forint arfolyamaval…? 🙂 a kerdes költői. Azt hiszem 4,8% hozam dollarban pont olyan jo, mint szenvedni a lakaspiacon a 6/7%ert bruttoban, hogy aztan bekrepaljon a cirkó, mosógép, hűtő, amortizalódjon es újitgassam…

  Csak annyit mondok, ha hosszú tavon lakaspiacba akarsz tenni csinalj egy IB-t, tegyel fel havi 100-200-500-1millat HUFban habitustól függően(ha van megtakarított penzed) es vegyel real estate alapokat.. havi szintu dollarra valtassal kikuszobolod az arfolyamparat… most valszeg jobb mint venni egy lakast meregdragan.. befekteteskent eleg jo passzív es likvid.. 😉

 • ügyvéd

  Könyörgöm: NE OSZD AZ ÉSZT!
  ( Soha nem fektetnék ingatlanba egy fillért sem, ez KÖZTUDOMÁSÚ itt a blogon.)
 • L70
  okos

  A háznál tényleg jobb lesz: bejön majd a fűnyírás is, és garantáltan lesz 100 méteren belül egy igazi ezermester is (fűrészel, köszörül, kalapál, ami épp aznapra bejön neki). Grillezés maradni fog, szépre száll a füstje ott is. Télen pedig garantált fatüzelés.

  Összefoglalva: másképp lesz ugyanolyan, de menőbbnek látszik majd, valamint jóval többe kerül az egész.

 • Otto

  +1 teljesen egyetértek! Nekem annyi különbség van, hogy én részvény ETF-eket is veszek. Korábban én is elgondolkoztam ingatlanvásárláson, de végül inkább ETF-portfólió lett. Hosszú távon 7-10% éves hozam, dollárban és valóban passzív befektetés. A bérlőkkel meg szívjon, akinek két anyja van.
  Persze aki magának, lakni veszi, az más tészta. Az egy életminőséget alapvetően meghatározó, elsősorban érzelmi döntés. “Ez a darab föld és rajta minden jószág az enyém, én élvezem a gyümölcsét” Ezt a szempontot abszolút meg tudom érteni.
  De befektetésnek (kiadni) egyedi ingatlant venni szerintem kimondottan rossz ötlet.
  Ez alapján a cikkhez is ez a mondanivalóm: aki lakni veszi, az vágjon bele, mert az időt, amit nem az álomlakásban/házban él meg, nem adja vissza semmi. Viszont aki befektetésnek venné, az inkább olvassa el pl András György könyveit ETF témában és vegyen ETF-eket.
 • Otto
  Most nekem is az van, mint ügyvédnek: nem jelenik meg a hozzászólás moderálásra várva.
 • GrandMasterB
  ‘Random okos’ teljesen jól leírta a házvásárlás fő okát. Külföldön is pontosan ez a helyzet. Most a legújabb játékszer a trambulin, amin normál hétköznap este 9-ig, hétvégén vagy ünnepnap este 11-ig ugrálnak az ablakod alatt a gyerekek. Bizonyos életkor felett az ember nem akar ilyen szűk közösségben élni más családokkal, amit a társasházak, még ha csak pár emeletesek is, adni tudnak.
 • recrea
  Szerintem pont a legfontosabb tényező nem lett említve a budapesti ingatlanárak drasztikus emelkedése okaként, az pedig a letelepedési kötvények, amiket a kormány osztogatott 2013-2017-ig. Ma Budapesten 10-ből 6-8 külföldi vesz lakást (kínai, orosz, arab), mivel a vett letelepedési kötvénye mellé kötelező ingatlant vásárolnia. A magyarnak már fáj a pesti négyzetméter ár, a külföldinek teljesen mindegy, h 800 e vagy 1 m az ára, megveszi, mert meg kell vennie, plusz tele van és otthonról még támogatást is kap.

  A tavalyi évtől nem osztanak letelepedési kötvényeket…

 • Garbo

  Csak nem mindegy, hogy füvet nyírnak a hálószobádtól 15 m-re, vagy a fejed felett trappolnak téglapapucsban hajnali négykor.
  A fatüzelés meg nem rosszabb, mint a szmog, amit a hülye falszomszéd mellé kapsz az arcodba …
  Nemrég vettünk házat, nettó gazdasági döntés volt, II. ker. legcsillogóbb részéről költöztünk, társasházból. És még ott is volt téglapapucs, meg felszálló szmog meg úgy három emelettel lejjebb az utcán dohányzó társaság, ami zavart, lakásba beszállt.
  Most nincs szmog, nincs téglapapucs, zajjal járó tevékenység csak limitált időintervallumban végezhető, égetés havi egyszer, különben jön a közterületes és büntet. Zajos bulinál szintén, de nincs is.
  Fűteni pedig aki fával teszi, az száraz fával esetleg, és nincs hulladékégetés meg bűz. Természetvédelmi terület melletti, tiszta levegő.
  Hatalmas a különbség életminőségben, holott a lakásom drágább volt, mint a házam.
 • jami
  Mi is lakás->ház váltáson vagyunk túl. Én arra számítottam, hogy hurrá, jobban elférünk, cserében viszont sohasem lesz berendezve, szívunk a kerttel, a szomszédok majd füvet nyírnak/flexelnek/égetnek/a kertben hangoskodnak.
  Ehhez képest: igen, sokkal jobban elférünk. A berendezéshez pár dolog hiányzik már csak, de megvagyunk így is (mert van kamra, lépcső alatti tároló, garázs). Imádunk a kertben lenni, totál stesszoldás a dudva-írtás is 🙂 És minimális forrásból is jó lett, semmi talajjavítást nem csináltunk, mégis nő minden. A szomszédokat max. mi stresszeljük – a vártakból semmi, a fűnyírást csak utólag látom (jé, de szép lett). Saroktelken vagyunk, egyedüli hátránya, hogy sok lámpa világít előttünk, cserében 2 szomszéd van csak 😉
 • Teletabi3
  En Zsiday mellett vagyok. Amig porog a gazdasag,jonnek az eu-s penzek,addig kar csokkenesre varni.
 • Nagy Vonalakban

  Ja.
  Hacsak nem jön váratlanul egy világgazdasági válság mint tíz évvel ezelőtt, és borít mindent.
 • Jano
  Ügyved:

  A velemenyem tartom, hogy te miert gondolod mashogy, nem lenyeges. Ez lakasvasarlasos blogbejegyzes, ugyhogy itt errol beszelgetunk.

  Viszont az ertelmi kepessegeiddel kapcsolatban a legutóbbi hozzaszolasod tukreben megvilagosodtam, ugyhogy a tovabbiakban nem reagalok rad.

  Tovabbi szep napot!

  Otto:

  En istartok rv etf-eket is, csak pont azt a penzt szanom bele, amit szivesen tennek lakasba. Igy nem vagyok kiteve egy kornyek le/felertekelodesenek,orszagkockazatnak/varoskockazatnak, egy ingatlan amortizaciojanak(kolteni kell a kemenyre, liftre, szigetelni kell, homlokzatfelujitas stb). A sajat amortizaciorol, nemfizeto berlorol stb… nem is beszeltunk. Megveszem a kosarat, ulok, es azt kapom amit a piac ad.. 🙂

 • Teletabi3
  Vonal
  De az barmikor johet,es ugyis megjosolhatatlan.
 • Tamás
  “Kecskemétről egyébként azt gondolom, hogy a merci évekkel ezelőtt sem költözött el, amikor a kormány még jobban multi ellenes volt. ”

  az orbán kormány sohasem volt termelő szektor ellenes..