Lakásárak és kamatemelkedés

Egyre sűrűbben visszatérő kérdés a tanácsadásokon, belevágjunk-e most a lakásvásárlásba a jelenlegi árakon és hitelkamatok mellett, vagy érdemes várnunk egy keveset?

Mielőtt erre kitérnénk, egy valamiről még írni szeretnék, ami gyakran előjön a hozzászólásokban, miszerint meddig mennek még fel az ingatlanárak.

A lakáspiac erősen hasonlít a nyersanyagok piacára. Amikor felmegy egy-egy nyersanyag ára, sok bányászati cég rámozdul a kitermelés fokozására, mert a megnövekedett árak mellett megéri újabb lelőhelyeket kutatni és ott megkezdeni a kitermelést. Azonban ez hamarosan oda vezet, hogy érdemi plusz kereslet hiányában túltelített lesz a piac, így elkezd esni a nyersanyag ára. Ami azt eredményezi, hogy senki nem fog új lelőhelyeket keresni, mert ilyen áron nincs értelme. Ami a kínálat fokozatos szűkülését okozza, amitől nő újra a nyersanyag ára. És kezdődik minden elölről. Újra és újra. Ezért hívják a nyersanyagok piacát ciklikus piacnak.

Ugyanez történik a lakáspiacon is. A nyolcvanas évek végén volt egy hatalmas árrobbanás, majd a kilencvenes években a magas infláció és banki kamatok miatt egy hatalmas esés.

Érdemi kereslet hiányában állt az újépítésű ingatlanok piaca, a beruházók még véletlenül sem láttak fantáziát a dologban. Egyáltalán nem épültek új építésű ingatlanok, csak saját kivitelezésben egy-egy ház.

Az ezredforduló környékén megjelent az állami támogatás a lakásvásárlásra plusz a devizahitelek 5% alá nyomták a hitelkamatokat. (Hogy milyen áron, azt ma már tudjuk.)

Ekkor egy hatalmas ingatlanár-robbanás volt. Mindenki lakást akart venni. A sok elhalasztott vásárlás plusz az állami támogatás miatti új vásárlók egyszerre jelentek meg a piacon az olcsó hitellel a kezükben.

Erre minden beruházó hatalmas fejlesztésbe kezdett, pont úgy, mint a bányászatban. Rengeteg új lakás épült rövid idő alatt, ami mind felszívta az újonnan kialakult és az addig elhalasztott vásárlói igényeket.

Az egekbe szökő árak miatt senki nem akart kimaradni, mindenki inkább előrehozta a vásárlást, ki ne maradjon az állami támogatásból és nehogy még drágábban kelljen ingatlant vennie egy-két év múlva.

Amikor túl sok lett a lakás és a hitelpiac is rosszabbra fordult, újra hatalmas áresés következett, a fejlesztők még 2013-2014-ben is csak a 2007-ben megmaradt lakásaikat árulták, kétharmad áron.

A túlpörgetett fejlesztések és a körülmények változása miatt a kereslet visszaesett évekre, ami miatt senki nem is épített új lakásokat.

S minden kezdődött elölről. Elmaradt fejlesztések és vásárlások, növekvő kereslet plusz újra az állami támogatás és az alacsony kamatok. Előre hozott vásárlások, pánik, hogy még drágább lesz jövőre, vegyük meg azonnal.

Itt tartunk most. Egy újabb ciklus tetején, vagy valahol még a tetőzés alatt. S nem, ez most sem lesz más. Nem tudjuk, mikor lesz esés és mekkora, de egyszer lesz, mert minden ugyanaz, mint volt 11 éve, 28 éve és előtte mindig. Rossz gazdasági ciklusban elmaradt lakásépítések és csökkenő árak, fellendülés idején ingatlanár-robbanás, majd minden kezdődött elölről. (Visszatérő szlogen a befektetéseknél, hogy ez most más. Most nem fognak esni az árak, mint eddig mindig, mert ez most más szituáció, mint volt az elmúlt kétszáz évben újra és újra.)

Azonban nem tudjuk, mikor jön a fordulat, ráadásul az ingatlanpiacon a fordulat lassú folyamat, az eladók egy-két év alatt hajlandók csak beismerni maguknak, hogy ennyiért már nem lesz vevő az ingatlanukra.

Ezért nézzük meg azt, hogyan járnánk jobban, ha drága lakást veszünk olcsó hitelből, vagy olcsó lakást drága hitelből?

Mivel most a mélyponton vannak a kamatok, biztos, hogy emelkedni fognak a közeljövőben. (Hogy ez a közeljövő hónapok vagy egy-két év, természetesen nem tudjuk. Lehet villámcsapás-szerűen szó szerint egy nap alatt, de lehet egy lassú folyamat is.) Ez garantáltan csökkenteni fogja az ingatlanárakat. Azonban lehet, hogy rosszabbul jársz két év múlva, mintha most vennél drága lakást olcsó hitellel.

Nézzük meg, 3-5-7 százalékpontos kamatemelkedés hány százalékos áreséssel egyenlő 10 és 15 éves lakáshitelnél, különböző önerő mellett.

Logikusan minél kisebb az önerő mértéke és minél hosszabb a futamidő, annál érzékenyebb vagy a kamatemelkedésre, annál nagyobb áresés kell, hogy kompenzálja a nagyobb kamatköltséget.

Egy 15 éves hitelnél 40% önerő esetén az ingatlan árának 30%-ával fogsz többet fizetni 5 százalékponttal magasabb kamatláb mellett.

Nem számoltunk az inflációval, ami már komoly tétel tud lenni 15-20 év távlatában. (A hitelnél végig ugyanannyit fizetsz, viszont 20 év múlva a havi törlesztőd akkori értéke feleannyi, mint most.)

Azzal sem kalkuláltunk, hogy áresés esetén nő az önerőd aránya, így kevesebb hitel kell.

Ennek ellenére a táblázat egy jó kapaszkodó, mennyit nyernél vagy buknál a várakozással. A jövőt nem látjuk, törődj bele, hogy te sem tudod kitalálni, mi lesz. Öt éve a panellakások feleannyiba sem kerültek Budapesten, mint most, viszont a hitelkamatok a háromszorosai voltak a mostaniaknak.

Jövőbelátással nem segíthetünk, a táblázat talán segít döntést hozni, milyen áresés kompenzálja az esetleges magasabb kamatkiadásaidat.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

169 hozzászólás

 • Warrior

  A te eseted szerintem nem általános, ellenkezőleg, inkább nagyon is egyedi. Értem ezalatt, hogy
  1. az ország családi házas területeit tekintve valószínűleg nem a Budapest környéki (budai?) agglo természetvédelmi terület melletti része a sokéves átlag.
  2. Ugyanez érvényes lehet a lakókra is, akik ott vesznek házat, feltehetőleg több szempontból is eltérnek a nagy átlagtól, pl. abban is, hogy mivel és hogyan tüzelnek.
  3. Nincs mindenkinek válófélben lévő építész ismerőse, aki épp megválik a magának épített, de be nem költözött házától (amely lokáció szerint épp ideális), amit meg lehetne venni.
  Ezzel azt akarom mondani, hogy ez most talán egész jó példa arra, hogy az egyén tapasztalatát kivetítve és általánosítva nem mindig lesz érvényes a tömegre is. Neked épp nagyon bejött, de az átlag valszeg tényleg szembesül legalább egy ezermesterrel, egy bulibáróval és egy szemétégetővel.
 • naa
  , a VNQ osztalékhozamából levontad a 15%-30% USA osztalékadót, ugye? (A brókered levonja úgyis)

  Visszatekintve most 76-77 körül megvenni valóban nem tűnik rossznak, de aki 84-ért vette pár hónapja, azért annyira nem örül, és ahogy emelkednek a kamatok USÁban és a további kamatemelés a várakozás (US 10 éves már versenytársa sok REIT-nek és kockázatban ugye külön liga elvileg), nem biztos, hogy pár hónap/év múlva nem még lejjebbről szemléled a grafikont. Ettől függetlenül szerintem is kell REIT a portfólióba és az tuti, hogy kevesebb macera – de azért vannak kockázatok lefele…
  A Zsiday-hivatkozáshoz: nézzétek meg a legutóbbi, tegnapi cikkét is. Ha a köv, globál recesszió gyorsabban jön, mint az EU pénzek kifújása, az is válság lesz itt, akármit ugrál és jósol az mnb, ha egyszerre, az brutál lesz, ha utána nem túl sokkal, az is… Szóval van azért pár elgondolkodtató eshetőség.

 • Tibor
  En azt tapasztalom hogy akarhol is eljen az ember az ingatlan ara mindig ugy van belove, hogy egy elet munkaja kelljen hozza legalabb (de van hogy az is keves). Igy mar letettem arrol hogy magyar fizetesbol magyar, oroszbol orosz, vagy francia fizetesbol francia lakast vegyek.
  Ami azonban mukodik az francia fizetesbol magyar vagy orosz lakas. Francia lakast talan svajci fizetesbol lehetne venni.
 • Paprikajancsi007
  Tibor

  De akkor a svajci, hogy vasarol? 😀

  En ugy hallottam, hogy befektetesi ingatlannal a 10x-es szabalyt kell alkalmazni. Vagyis ha a berleti dij 100k, ami evente 1,2 millio x 10 = max 12 millioig erdemes nezelodni. Minden ami folotte van, az tul draga.
  Egyebkeht numbeon nezegettem az arakat, es nagyjabol mindenhol ugy van belove, hogy az atlagfizetes fele az lakasra megy.

 • Garbo

  Én azt mondom, hogy minden eset egyedi, és mindenkinek lehetősége van azt a tengernyi kutatást betolni a döntéshozatalokba, mint nekünk volt a mostani, és a pár évvel ezelőtti költözésnél is. Sok hülyeséget ki lehetne kerülni vele.
 • tnt
  portfolio.hu/gazdasag/nem-mindenki-hisz-az-orban-kormany-gazdasagi-csodajaban.284846.html
 • Feri78
  Nincs jövőbelátó szemüveg, Miklósnak igaza van: lesz gazdasági válság.

  Próbáljunk a józan ész talaján maradni. Számoljunk előre 5 évet. Induljunk ki egy 20 milliós, jó állapotú, nappali + 2 hálós lakásból.

  Egy ilyet most bérelsz havi 120 eFt-ért: 5 év alatt kifizetsz 7.2 millió forintot bérletre.

  Ha megvásárolod, felveszel 15 millió hitelt 3.5% kamaton, a kamatköltséged 2.7 millió forint. Számoljunk egy minimális évi 1% karbantartást, magyarán elköltesz 5 év alatt 1 millió forintot alapvető karbantartásra. Az 5 milliós önrészeden veszítesz 500 ezer forint reálkamatot. Tehát a vásárlás költsége 5 éves időtávon 4.2 millió forint.

  Ezen felül, a 15 milliós tőketartozásod inflálódik évi 2.5% mértékben, 5 év alatt +1.9 millió.

  A vásárlással megspóroltál 4.9 milliót, ami a vételárhoz képest egy 24%-os áresést fedez.

  Időszakosan talán, de TARTÓSAN sztem nem fog 24%-ot esni a lakások ára.

 • Pamacska
  15 milliós hitelnek 3,5% kamat? Tesóm ebben a hónapban vett fel hitelt 12.000.000 ft-ot és 17.350.000et kell visszafizetnie 15 év alatt (fix kamat) jó állással, magas bérrel (kezes szintén)
  Én most fogom eladni a lakásom (vidéki egyetemvárosban) és költözök párommal BP-re , ahhoz hogy BP-n egy hasonlót tudjak venni kb nekem is ennyit fel kellene vennem (lakásértékem mellé) csak a hitel kamatának összegéből 5 évig bérlünk albit (ami alatt a hiányzó részt inkább összegyűjtjük) a pénz befektetési hozamát nem is számolva. Én már egyre inkább úgy vagyok, hogy a megtakarításom mértékét növelem, aminek a havi hozama viszonylag rövid idő alatt fedezni fogja a lakhatást, így bőven lesz időm kivárni míg csökkennek a lakásárak (ha csökkennek persze) De gondolom aki ezt a blogot olvassa kiszámolja neki hogy jobb.
 • Otto
  , Paprikajancsi007
  Nem tudom, ti hol éltek, de itt, ahol én lakom (német város, 300 000 lakossal) a helyi átlagos lakbér az átlagos nettó fizetés negyede. Az átlagos négyzetméterár pedig kb egy havi átlagfizetéssel egyenlő, azért nem mondanám, hogy egy élet kell összerakni.
  Egy nagyobb városban biztos nehezebb, de most próbaképp beírtam Berlint a numbeoba:
  átlagos négyzetméterár a külvárosban: 3375 EUR
  átlagos négyzetméterár a belvárosban: 5089 EUR
  átlagfizu: 2035 EUR
  Még ez is sokkal olcsóbbnak tűnik, mint Budapest, ahol ugyanezek a számok sorrendben: 1402 EUR, 2395 EUR és 661 EUR. Igen, ez utóbbi a budapesti átlagfizu.
 • százegy
  Feri

  1. 20 millióért jobbára egy 40 nm-es lakást kapsz közepes “belvárosi” kerület, közepes állapotú házában, egy közepes állapotú lakást.
  2. Kifizetsz rá 800.000 illetéket, 150.000 ügyvédi és egyéb ktg-et.
  3. Ezeknél ált. fel kell újítani dolgokat, mint nyílászárók cseréje -legyen csak 400.000-, normális felszerelt konyha 1-1.500.000 millió, fürdő 500.000-1.000.000, egyéb felújítás legyen csak 300.000 -festés, padló, csillár stb.-, bútorok legyen csak minimális 500.000. Ebben nincs benne új kondenzációs kazán, új radiátorok, új csövek, légkondi, teljesen új vezetékezés, villanyóra stb., pedig sokszor ezeket is szükséges cserélni.
  4. 3,5 % kamat rövid kamatperiódusra van, ha kiszámítható végig fix hitelt veszel fel, ez rögtön magasabb.
  5. Amortizációra hosszútávon kevés 1%. Ez akkor állhat, ha szinten minden új állapotú.
  6. Kamatos kamatnál nem mindegy, hány évre veszed fel.

 • százegy
  Szóval a valóság nem olyan egyszerű. Ha az egyszerűség kedvéért úgy számoljuk, hogy a lakást teljes egészében Bp-en, 15 éves fix kamatozású hitelre veszik, az amortizációt is hozzászámolva kb. 2-szer annyiba kerül -hiteltörlesztés, 2% amortizáció-, mintha bérelnék. Ebben nincs benne a felújítás, berendezés költsége. Viszont, a törlesztőrészlet nem változik, amíg a bérleti díj nőhet -nem sűrűn csökken-, emellett az amortizáción és az infláción feletti árnövekedés is reálhaszon, ha valamikor eladással realizálja -persze lehet veszteség is, ha az infláció és a költségként fellépő amortizáció magasabb a nominális árnövekedésnél. Már kómás vagyok, hirtelen ezek jutottak eszembe.
 • mp
  Garbo,
  hol vettetek házat, ahol ilyen jó a levegő? Mert általában családi házas részeken télen nem túl jó a fa + egyéb (gumicsizma, PET palack, bútorlap, stb.) tüzelés miatt.
  Azért kérdezem, mert szeretnénk költözni, keressük, h hova lenne érdemes. Ahol most lakunk, itt nagyon durva szmog van. 🙁
 • mp
  Garbo,
  megkérdezhetem, hol vettetek házat (város esetleg városrész) ?
  Csak a jó levegő miatt kérdezem. Ahol mi lakunk, ott rettenetesen rossz a levegő, pedig annak reményében költöztünk ide (dunakeszi). Uh. el akarunk innét menni, de még bizonytalanok vagyunk, hova lenne érdemes. Bár azt mondják, télen a családi házas környékeken nagyon rossz a levegő a fával és egyébbel (PET, bútorlap és társai) fűtés miatt.
 • tamás
  Kecskeméten is megindultak az új lakás árak.
  Egy év alatt jó 10-15%-kal ment feljebb. Mostanra kezd beérni igazán a Merci faktor. Sokáig nem volt érdemi hatása, de mostanra már látványos. Albérletek is drágulnak keményen. Nem irigylem azokat, akiknek a fizuja ezt nem követi le és bérelniük kell.
 • jami
  Feri78
  Amennyiben a bérleti díj 5 éven át marad 120e (nálunk nappali+2 hálós, jó állapotú most sincs ennyiért; gyerekeseknek pláne).
 • Herr Riporter
  Többször szóba került a kivándorlás, mint ingatlanpiacot befolyásoló tényező.
  Itt figyelembe kellene venni a bevándorlást is, nem csak a magyarok kivándorlását.
  Mi lesz, ha észrevehető számban költöznek ide nyugatról az alacsonyabb árak miatt és a sok bevándorló elől?
 • Garbo

  Budai agglo, annak is a “nagyon jónak” mondott része. Nem Biatorbágy, nem Érd, nem Törökbálint, nem Budaörs, nem Páty, konkrétumok nélkül.

  Ahol most jó a levegő például télen is, az a terület, ami tájvédelmi körzet mellett van közvetlenül, esetleg kicsit magasabban, mint a szmoghatár 🙂 gyakran járok Leányfaluba és Tahiba: a szigorúan a hegyoldali részen teljesen más a levegő, mint lent, a “földszinten”.

 • Kiszamolo
  Herr Riporter, hagyd már ezt a sületlenséget. Nincs érezhetően több bevándorló Nyugaton, mint volt 10 éve. Ja de. A magyarok.

  Az csak a kormánypropaganda, hogy hirtelen minden bokorban migráns nőtt, de annyi, mint a dudva, ezért menekülnek a nyugatiak az egyébként vad-balkánnak tekintett keletre.

 • Kiszamolo
  Garbo, akkor Telki, esetleg Nagykovácsi. 🙂
 • loston
  Pamacska:
  Ekkora összegből mégis milyen hozamot tudsz kihozni? Mert azért 10%-os havi hozamokat elérni hát hogy is mondjam inkább lehetetlen.
 • mp
  Garbo, köszi! Budakeszin körülnéztünk. Jó hely, mennénk is arra a környékre, csak az meg messze van a munkahelyemtől 🙁 Plusz kevés az iskola, de sok a gyerek. Úgy hallottam, sokan kénytelenek behordani arról a környékről BP-re a kölyköket iskolába. Az meg mekkora szívás…
  De hát valamit valamiért nyilván.
 • Péter

  arra vigyázz, ha most van egy lakásod, az egyértelműen a Te különvagyonod, ha összeházasodsz a pároddal. 50% az esélye, hogy el fogtok válni, (statisztika), akkor is a Tied marad.

  Ha eladod, és a pénzt forgatod, annak a hozama már közös vagyon lesz, (míg a lakás értéknövekedése továbbra is különvagyon). Ezenkívül ha 10 év alatt átrendezed a portfóliót néhányszor, a bíró már nem tudja majd követni, mi volt közös és mi volt különvagyon, úgyhogy esélyes, hogy közös lesz.

 • százegy
  Otto

  A numbeo adatai rosszak. Az OTP és az FHB adatsorait nézzed, ott vannak a ténylegesen megvalósult adásvételek adatai. Olyan 440e/nm körül van az átlagár, Bp-i nettó pedig 250e feletti.

  Kiszamolo

  A nagy probléma a permanens radikalizálódás, az xedik generációs bevándorlók jó része nem tud úgy beilleszkedni, mint a szüleik, nagyon magas a termékenységi rátájuk a fehér lakossághoz képest. Folyamatosan romlik az őslakosság és a migránsok kapcsolata. A 2008-as válság gazdasági utóhatása, a középosztály relatív elszegényedése, az iszlám szélsőségek mind ezt erősítik.

 • Herr Riporter
  Kiszamolo

  “Az csak a kormánypropaganda, hogy hirtelen minden bokorban migráns nőtt, de annyi, mint a dudva, ezért menekülnek a nyugatiak az egyébként vad-balkánnak tekintett keletre.”

  Számomra is sok, hogy a csapból is ez folyik, letagadni az egész jelenséget azonban a másik véglet.
  A külföldiek ingatlanvásárlásai mögött nem csak a letelepedési kötvény van.

 • Paprikajancsi007

  Tenyleg nincs. Pusztan par millio ember jott be 2-3 ev alatt a semmibol. Hatarellenorzesek folyamatossa valtak a schengeni zonan belul is, pedig emlekszem mikor bevezettek csak,, fel evrol” volt szo.

 • Kiszamolo
  Ja ja, úgy egymillió bejött egy 500 milliós térségbe. Ahol már amúgy is élt néhány 10 millió bevándorló, gyakran már a harmadik generáció óta.

  Londonban már 100 éve is rengeteg gyarmatokról jött indiai meg arab élt, dettó Franciaországban, na de a müncheni meg kölni török negyedet sem két éve építették.

  De hagyjuk ezt a marhaságot, ha kíváncsi rá valaki, majd belehallgat a kormány propagandába.

 • Feri78
  Budapesten belvárosban lassan garázst kapsz 20 millióért. Viszont pesti külvárosban, ill vidéki megyeszékhelyeken reális a 20 millió egy “beköltözhető” lakásért. Lehet játszani a számokkal, de ez nem változtat két alapvető tényen, hogy:
  1. egy átlagos lakásnál a piaci érték 7-8%-át fizeted ki évente bérleti díjra, míg a legolcsóbb kamatok már 3%-on vannak, és ez a különbség 5 év alatt a mostani piaci érték 15-20% eltérést okoz, magyarán egy ekkora áreséssel még nullán vagy
  2. sokan nem számolnak az inflációval: miközben a tőketartozásod inflálódik, az árak és a fizetések emelkednek, ezért ez egy rejtett nyereséget generál neked
  más sokszor leírtam, a vásárlás/bérlés hitvitánál azt kell nézni, hogy mennyi a bérlés éves költsége összehasonlítva a kamattal

  családban rokon megyeszékhelyen bérel nappali + 2 hálós új építésű lakást mélygarázzsal havi 105 ezerért

 • százegy
  Kiszaámoló

  A vicc az egészben az, hogy 2000-ig a Liberális Internacionálé tagpárt FIDESZ képviselői a bevándorlásügyi bizittságban szervezték a betelepítéseket. A radikális jobboldalon kívül az EU-ban konszenzus volt arról, hogy a népességfogyást Keletről kell ellensúlyozni, az integrációs problémák ellenére, a FIDESZ is ezt vallotta. A nagy “keleti nyításnál” azért hangsúlyozta a keleti népek és a magyarok nem létező rokonságát többek- az ázsiai “beütés” nálunk csak 4%, ami közép-európai átlag-, mert betelepítésre készültek. Részben teljesült, hiszen Afrikából és a török-arab térségből több minz 50.000-et fogadtak, plusz erre jöttek a dk-ázsiaiak, kínaiak, az oltalmazotti státuszú migránsok, akik közül a többi V4 országhoz képest messze mi fogadtuk be s legtöbbet a lakosság arányában, 30.000 letelepedési kötvényes. Orbán csak simám ellopta a JOBBIK-tól a bevándorálellenességet. 🙂

 • Teletabi3
  Kiszamolo.

  Igen,ez is eleg nagy problema mar most,ugyanugy mint ahogy nalunk a ciganysag.En is egyebkent csak 5 percre lakok egy no-go zonatol.:) Nalunk pl az egyik pizzeria honlapjan is szerepel,hogy xy utcaba nem szallitanak.

  A kinaiakat,es indiaiakat nem kevernem ide,veluk egyutt lehet elni.
  Egyebkent hiaba probalod szepiteni,boven eleg ha az 1 milliobol -ami valojaban 2-3- , csak az 1%-a radikalizalodik.

 • százegy
  Feri78

  Nem játszok a számokkal, ingatlanokban forgatom a megtakarításom jó részét, nekem ezek húsbavágó dolgok. Megpróbálom a te oldaladról megvilágítani a dolgot
  Legyen 7-8% a piaci értéknek az albérlet, viszont
  – nem számoltál a felmerülő költségekkel, illeték, ügyvéd, berendezés -ne is legyen nagyobb felújítás-, min. 2-3 millió, ami bérlésnél nem merül fel, ami eleve 10-15% plusz induló ktg.;
  – nem számoltál min. éves 2% amortizációval, ami a te ktg-ed lesz;
  – 3%-os kamattal számolsz -ami rövid kamatperiódusú extra feltételek mellett, ami borulhat- , miközben 2000-2014 között 10-17% volt az átlagkamat. Számolhatsz te reálértéken csökkenő tőketartozást, ha a kamat felmegy 10-12%-ra, drasztikusan megugrik a törlesztőrészlet. Számolj utána!
  – ahogy írtam, kb. az albérlet duplája a 15 éves fix kamatozású hitel+amortizáció, tudod finanszírozni biztosan, hosszútávon?

 • százegy
  Feri78

  -előzőhöz- Mert a törlesztést akkor is fizetni kell, ha lebetegszel, munkanélkülivé válsz, satöbbi.
  – Sokaknak egyéb dolgokért is megérli a bérlés. Pl. mobilisak maradnak -fiataloknál fontos-; jóval magasabb hozamot tudnak elérni a befektetett vagyontömegen, mint amennyit az albérletre fizetnek; nem tudják az albérleti ár dupláját megfinanszírozni vagy a hitelezési korlátok miatt nem tudják megfinanszírozni, stb..
  Túlságosan leegyszerűsíted a dolgokat, gyakorlatban összetettebb jóval. Sokat lehet nyerni, de bukni is. Tízezrével dőltek be a devizahitelnél is, bár most nincs árfolyam-, csak kamatkockázat -ami viszont nagyobb-. Aki nem fixálta a kamatot, nagy bajban lehet később. Majd az idő eldönti.

 • Pamacska

  Kérlek mutass Pest külvárosában 20 millió forintért olyan 2 szobás lakást, ahol nem dől rád a társasház, beköltözhető állapotú a lakás illetve nem putri közepén van. Viccen kívül tényleg érdekelne!

  3%os a legolcsóbb kamat? és milyen feltétellel? fix hitellel 44%-os kamattal (szerintem teljesen mindegy milyen költségeket, hogy neveznek el, amennyivel többet kell fizetned az nálam kamat) kapott tesóm hitelt. 10-15 évre ki merne bevállalni egy változó kamatozású hitelt ? ez a 3% nagyon irreálisnak tűnik, vagy elég sok egyéb hátrányt takar, amivel szintén számolni kellene ha megtérülést nézzük
  az infláció lakásvásárlásnál valóban plusz lehet a hitelfizetésre vetítve, de akkor vegyük figyelembe azt a mínuszt is, amit a lakásár befektetés hozamaként elbuksz

 • L70

  Javaslom, hogy menj el Miklós tanfolyamára, hiszen egy 15 éves lakáshitelhez tartozó 3% kamat (a kamatot évesítve szokták megadni) fogalmával és számítási módjával sem vagy tisztában, így aztán nem fogsz tudni jó döntést hozni. Sajnos az iskola és a szülők pont erre nem készítik fel az embert, érdemes bepótolni.

 • Péter
  , itt egy 3,5 szobás, nem sokkal drágábban, egy ismerősöm árulja:

  ingatlan.com/xviii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+18+kerulet+vasut+utca+49/25969806

 • Feri78
  Oké. 🙂 Kőbányán a 10. kerületben a Szent László tér környéke vagy pedig a Harmat utcától az Óhegyen keresztül a Sibrik Miklós útig.

  Sok a jó vagy beköltözhető állapotú nappali + 2 hálós eladó lakás 18-21 millió körül, olyan rendezett társasházban ahol nincs kisebbség.

  Tömegközlekedéssel a Deák tér 25 perc, kb annyi idő mint mondjuk a 11 kerületből.

  És mielőtt megpróbálnátok eladni nekem hogy Kőbánya mennyire veszélyes hely és c***ny bandák uralják, elmondanám hogy ott nőttem fel, családom egy része a mai napig ott él, és konkrétan van ott egy lakásom pont olyan társasházban amit írtam. Teljesen normális középosztálybeli lakókkal, stb.

  Ami gáz hely kőbányán, az a bihari út és környéke, meg a Hős utca.

  (Ja és sok a kínai. Viszont megnyitott a Dunapanda kínai szupermarket 🙂 egyébként tök jó kajáik vannak, jó ízük van csak nem tudod mi az mert kínai a felirat rajtuk. :-))

 • Ildikó70
  Lehet, igazad van, de akkor is ezt tenném. A kamatot fixálnám 10 évre, a hitelt felvenném 20-ra és a hitel mellé kötnék lakáskasszát, amennyit csak tudnék, ha lejár betörleszteném, majd újra kötnék, ha kellene még. Én ezt tartom a legjobb megoldásnak. Az emberek 80%-nak nincs pénze egy olyan lakásra amilyenben élni szeretne.
 • szocske
  , megfordítanám: Az emberek 80%-a olyan lakásban szeretne élni, amire nincs pénze…
 • Pamacska
  Mindenképp szeretnék Miklós egyik tanfolyamán részt venni, illetve nyáron szeretnék személyes tanácsadásra is elmenni. Sajnos otthon valóban nincs kitől tanulni pénzkezelési kultúrát. A pénz az én családomban is tabu téma.

  @Péter és köszönöm a lakásajánlásokat!

 • Petyu

  Mi a véleményed a rehabilitált Kis-Pongráctelepről? (Salgótarjáni utca)

 • valaki
  Korábban olvastam a blogon az http://www.olcsohitelek.com/ -ról.

  Épp vennék egy lakást és elküldtem nekik a kitöltött kérdőívet, de 1 napja nem jelentkeztek, telefont nem veszik fel.

  Megbízható az az oldal érdemes velük foglalkozni? Meddig célszerű várni, mikor kell inkább mást keresni. Nagyon nem akarok sokáig várni, nehogy az eladó meggondolja magát.

 • Sándor
  @Garbo: “Kb. 2019 végén fog lassan elkezdeni felfelé csorogni a kamat, ezt nyilatkozta a jegybank alelnöke: jön az emelkedő BUBOR. Meglátjuk.”

  Remélem azért tisztában van mindenki az ország tényleges gazdasági súlyával és erejével… Nem azért van alacsonyan a kamat, mert Orbán Úr/Matolcsy Úr így akarta. Éppen ezért nem is tudják ott tartani ellenszélben.

  Ha a nemzetközi viszonylatban a kamatok megindulnak felfelé, kapálózhat itt a vezetés, sok mindent nem fog tudni ellene tenni.

 • Kiszamolo
  Valaki, megbízható, csak elfoglalt. Fel fog hívni, de ha akarod küldj neki SMS-t, hogy sürgős.
 • Ildiko70
  Ez is igaz. De az is, hogy az emberek 80%-t nem fizetik meg és csak hitelből tud még lakást is venni. De ha fiatalon, míg dolgozik nem lesz lakása, akkor nyugdíjasként nem tud albérletet fizetni és utcára kerül.
 • százegy
  Ildiko70

  Az egyszerűség kedvéért számoljunk 15 éves fix kamatozású hitelt 20.000.000-ra, ennek a törlesztőrészlete 155-160.000-től kezdődik, 2% amortizáció, kb. 35.000 hó, tehát havi 190-195.000 kiadás, ami jóval a médián bér felett van. Az illetékkel, ügyvédi és egyéb költséggel, beköltözéskori felújítással, bútorozással, gépesítéssel nem is számoltunk. Erre jönnek a lakástakarékok befizetései. Csak a lakáshitel, amortizáció, lakástakarék -min. 2-3 kell- havi 240-260.000. Emellett kell megélni. A mediánbéresek számára nem túl kecsegtető lehetőség. 15 évig biztosan megfinanszírozni csak a hiteltörlesztést is nehéz ennek a szegmensnek. Válság miatti munkanélküliség, betegség, válás stb., aztán borulhat minden. Ennek a csoportnak jellemzően nincs megtakarítása se -állítólag a lakosság 2/3-nak pár milliós megtakarítása-, úgyhogy nagyon kiszolgáltatottak.

 • Kenrich
  Május elején a 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval szerepeltek a kínálatban.
  Ez kevesebb mint 60 ezer forintos havi kiadást jelent. 12-13 misiért pedig kapni jó állapotú/jó lokációjú lakást Pesten, amit akárki akármit mond, 100-120-ért azonnal ki lehet adni. Na ezért vesz most mindenki lakást!
  És ez így lesz még idén, és vagy még 2-3 évig.

  Én azt mondom, hogy amíg az RBNB tarol, már pedig tarol, addig itt nem lesz “zárcsökkentés”..
  Pedig ha az Uber taxi, akkor az RBNB szálloda! De kinek szúrja a szemét az RBNB Magyaroszágon? Szerintem senkiét! A tulaj jól keres, a bérlő olcsón száll meg, és az állam is kaszál egy szépet. Win-win-win..Hol itt a bibi?

 • Feri78
  Tőzsgyökeres (volt) kőbányaiként érdekes, de azt a környéket nem annyira ismerem. Első ránézésre azt mondanám, hogy a Pongrác út túlsó, Hős utca felőli vége nagyon gáz, felejtsd el. De ha onnan haladsz a Pongrác úton a Mázsa tér felé, talán egyre jobb…? A Pongrác/kőbányai kereszteződésnél, a kőbányain már egészen kulturált sátortetős 3 emeletes házakat láttam. Ami szerintem jó, az az Állomás utca egy része, es a sétány a városközpontban. illetve kőbánya legszebb része a kőrösi csoma sándor út, és a sibrik miklós út közötti kb 4 kilométer hosszú terület, de azon belül van egy pár gázosabb ház, ahol nem laknék. Nyilván az óhegy: a Barátság park és környéke nagyon szép a csősztoronnyal, jó a gitár utca, illetve a park túloldalán a 90-es évek elején épült sorházak. A park alatt van még pár szép ház a Lengyelkápolna közelében.
 • naa
  Sándor: “Ha a nemzetközi viszonylatban a kamatok megindulnak felfelé, kapálózhat itt a vezetés, sok mindent nem fog tudni ellene tenni.”

  +1
  Valóban érdemes tisztába tenni a fejekben, hogy a jegybanki alapkamat, ill. hogy a magyar jegybank mit akar, az egy dolog, a piacon kialakuló hozamok meg egy másik… Nyilván a kettő nem független, de sokan készénznek veszik, hogy amit valaki az MNB-től valahol nyilatkozik, hogy mi lesz 1-2 év múlva, azzal számolni lehet.
  Az esetleges és várható “kapálózást” én egyébként további kockázatnak érzem, ami csak súlyosbíthatja a helyzetet szerintem majd.

 • Frank

  A hitelügyintézőt nem a lakásnézés előtt érdemes felkeresni, hogy legyen a kezedben egy hitelbírálat már, amikor megnézed a kérót?

 • Aranyelet

  Azt írtad, hogy kiküszöbölöd az árfolyamkockázatot, ha minden hónapban dollára váltod a pénzt, ezt elmagyaráznád kérlek? Bele szeretnék kezdeni egy kicsit a tőzsdébe, ETF-eken keresztül, de pont Miklós korábbi cikke miatt nem akarnék dollár alapút venni, mivel a hozam és az árfolyam ellentétesen aránylik egymáshoz..hiába nő a hozam, a forint erősödik..így meg nincs nagy értelme.

  Előre is köszi!

 • Valaki
  Igen megnéztem a lakást szóban megegyeztünk tudom mennyi hitel kellene, de szeretném a legkedvezőbb feltételekkel. Gondolom a tulaj se örül ha most amolyan semmilyen állapot lesz az ügyben, nem akarom, hogy meggondolja magát és visszamondja.