Heti hírek röviden

Január első felében a legrosszabb 16 napját mutatta be az S&P 500 tőzsdeindex, s hónap végére csak hajszál híján maradt le az új rekordról a -8,47%-os teljesítményével, egyedül 2009 januárja tudott beelőzni -8,6%-kal.

Azért mielőtt megrettennénk a világvégétől, emlékezzünk meg, mennyit ment felfelé az index csak az elmúlt két évben.

Az esés oka (a túlárazottságon és az orosz-ukrán konfliktuson túl) a FED kamatemelésétől való félelem. A piacon néhány szereplő már attól retteg, hogy akár 2,75%-ra is felszaladhat a dollár alapkamata az év végére, ami maga lenne a teljes katasztrófa a tőzsdei áraknak. (Zárójelben, az amerikai decemberi inflációs adat 7% volt…)

Az amerikai fogyasztói hangulatindex nagyot esett, 2011-ben volt utoljára ennyire alacsonyan.

Az amerikai lakossági költés is csökkent 0,6 százalékponttal decemberben, de valószínűleg csak azért, mert sokan megrettentek az estleges áruhiánytól és már októberben bevásároltak karácsonyra.

A legtöbb nagy amerikai kikötőben új rekordok születtek, nem ritka, hogy 20% felett nőtt a fogadott konténerek száma. Vagyis ömlött be az áru az országba az elmúlt évben. Konkrétabban: 14%-kal nőtt az amerikai import és 4,6%-kal az export.

Az amerikai GDP 5,7%-kal nőtt tavaly.

Az olajár hétéves csúcson, nagyrészt az orosz-ukrán konfliktus miatt.

Erdogan török elnök a jegybank után megtalálta az újabb bűnbakot a magas, 36% feletti török infláció miatt: kirúgta a statisztikai hivatal vezetőjét, reméljük az utódja már nem fog ilyen képtelenségeket hazudni. Eközben a gyűlölt ellenzék szerint a valódi infláció ennek a kétszere volt, de hát tudjuk, hogy ők csak ártani akarnak a remekül működő, sziklaszilárd rendszernek.

Kína egy rossz hörcsög módjára elképesztő mennyiségű gabonaféléket raktározott be, ezzel jól felverve a világpiaci árakat. A világ népességének ötödet adó országban van jelenleg a világon elraktározott gabona 30-69%-a, ezzel nagyban hozzájárulva az elmúlt év 30%-os élelmiszer-áremelkedéséhez, ami a szegényebb országokban az éhezők számának növekedését okozta. Az elmúlt években Kína több termékből megsokszorozta az élelmiszer importját.

Rosszul indul az év Kínában, a PMI index még éppen 50% felett van, a megrendelt exportáruk viszont már 50% alá estek. Elég rosszak a számok, ez is azt támasztja alá, hogy könnyen lehet, hogy 2022 lesz az első olyan év az elmúlt 30 évben, amikor 6% alatt fog maradni a gazdasági növekedés. Bővebben (fizetős cikk).

Miután Litvániában kvázi nagykövetséget nyithatott Tajvan, Kína elkezdte csúnyán szivatni az országot, kitiltotta a termékeit Kínából, bezáratta a nagykövetséget és így tovább. Nagy nehezen, de végre az Unió is kiáll Kínával szemben a saját tagjáért, beperelte Kínát a WTO-nál.

A ma legnépszerűbb banánfajtát a Cavendisht támadó Panama-kór nevű gombafertőzés egyre jobban terjed, s lehet, hogy hamarosan újabb banánfajtával kell megbarátkoznunk a boltokban. A gond az, hogy az egész nyugati világ a Cavendisht eszi (a hatvanas évek előtt a Big Mike volt a nyerő, de a Cavendish puhább és édesebb), ezért az ültetvények mind erre álltak rá, ami elősegíti a gombafertőzés gyors terjedését.

Egy új kormányrendelet szerint az szja visszatérítést, amit most fog kifizetni a kormány a választási év okán, nem viheti el a végrehajtó. (Bár vannak akik szerint ennek ellenére végrehajtható lesz ez az összeg is, ez a kormányrendelet csak arra jó, hogy a NAV-nak ne kelljen még erre is figyelnie.)

Tavaly 128 milliárd forintot már folyósítottak is a felújítási támogatásból 88 ezer igénylőnek, akik a támogatáson túl kb. 50-60 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelt is igénybe vettek a felújításhoz.

A magyar jegybank 0,5 százalékponttal emelte a forint alapkamatát kedden, majd a kvázi alapkamatot 0,3 százalékponttal csütörtökön. Sajnos ez nem hatotta meg a forint árfolyamát, még mindig majdnem 360 forintot kell adni egy euróért.

Közben a jegybank elnöke arról beszélt, hogy a jegybanknak a magasabb kamatok miatt több száz milliárdos vesztesége fog keletkezni a következő években, amit a költségvetésnek kell majd állnia. (Már 2021 is veszteséges lett a hírek szerint.) Ha a több száz milliárdos jegybanki hasznot az elmúlt években ki lehetett szervezni alapítványokba és elkölteni mindenre, ami csak az eszükbe jutott, esetleg most nem lehetne visszavenni ezeket a pénzeket és eladni azt a rengeteg műtárgyat? Csak úgy eszembe jutott, mint megoldási lehetőség…. 🙂

Orbán Viktor közben arról beszélt, hogy győzelem esetén nem csak megtartják az eddigi családtámogatásokat, de újabbakat is bevezetnek. Hogy pontosan mit, arra nem tért ki.

Share

49 hozzászólás

 • KL
  Erdogan lépése, arra emlékeztet engem, mint amikor ahhoz akarták kötni a prémiumomat, hogy az általam kiszámolt, de nem az én munkámat minősító mutató eléri-e a 20%-ot. Mondtam, hogy hát jó, akkor 20% lesz:-). Meggondolták magukat:-)
  Az szja-visszatérítés a NAV-tól nem megy a végrehajtónak közvetlenül, de a számládról már lefoglalhatják – ha bírósági ítélet van ellened. Foglalják is le.
  A forint 1%-ot erősödött az euróhoz képest kedd óta. A kamatdöntés nem hatotta meg a forint árfolyamát, hiszen egy árfolyam nem ember, így nem tud meghatódni. Valóban a 357 az majdnem 360. És ha azt írnánk, hogy kerekítve 400 Ft egy euró, az is pont ennyire lenne igaz, meg az is, ha azt írnánk, hogy kedd óta elmozdult az árfolyam a 200Ft/EUR szint felé. Szóval igaz, ami a posztban van, csak olyan bulváros, majdnem origós.
  MNB-nél szóba kerülhetne a vezetők saját vagyona is a veszteség fedezésére:-)

  358,47, ha már kötözködni akarunk és amikor ezt írtam, hajszál híján 359 volt. Tehát nem 357, messze nem és kamatemelés előtt, a múlt héten is ennyi volt, tehát nem sikerült semmilyen módon erősíteni a forintot.

  Kedden 358.83 volt egy euró, tehát sehol nem találom az általad elég magabiztosan állított egy százalékot. Egy EZRELÉKET combosodott a forint, de szerintem azt hívhatjuk kerekítési hibának is.

 • Podi
  Legyen kiszámoló podcast? Szavazzatok!!!

  forms.gle/so5hwJbeXYdRTEf28

 • KommentElek
  Igen, MNB alapítványoktól vissza kell szedni a lóvét. De valószínűleg nem ez lesz a megoldás, ahogy a szintén alapítványokba kimentett Rába/MOL/Richter is marad ott, amit az állam majd egyszer megvehet sok pénzért, ha annyira kell neki. Hányinger.
 • Csirkeszárnyvég
  Remek összefoglaló!
  Köszönjük!
 • bobesbobek
  “Egy új kormányrendelet szerint az szja visszatérítést, amit most fog kifizetni a kormány a választási év okán, nem viheti el a végrehajtó. (Bár vannak akik szerint ennek ellenére végrehajtható lesz ez az összeg is, ez a kormányrendelet csak arra jó, hogy a NAV-nak ne kelljen még erre is figyelnie.)”

  Ez csak annyit jelent hogy a végrehajtó nem keresheti meg az államot hogy ezt a bevételt rögtön hozzá utalja és ne az adósnak. Ha már átutalták a bankszámlára, akkor a bankszámla inkasszó szabályai ugyanúgy érvényesek rá.
  Tehát a 28.500 ft alatti számlaegyenleg nem inkasszózható, a 114.000 ft feletti egyenleg viszont korlátlanul, a közéjük eső pedig részben.

  Rutinos magyar végrehajtás alatt álló egyén persze pont az inkasszó miatt nem tart fent bankszámlát. Ezeknek elvileg a posta kiviszi,így azt nem tudja megszerezni a végrehajtó.

  Csak egy szokásos Fideszes médiahazugság, szavazatokért

 • Deviza vs alapkamat
  Ez a deviza arfolyam es alapkamat osszefuggest mar ellehetne felejteni szerintem, nem csak itt, hanem az osszes tobbi “gazdasagi” oldalon.
  Ha az alapkamat mozgatja akkor a szinte nullahoz kepest mar elegge felment es megse ment vissza a 2 evvel ezelottire (kb 330!?), sot ha holnap 5 szazazelkot emelne Matolcsy akkor mondjuk 350re lemenne, jonne a hir hogy hurra, aztan 1 het mulva ujra 360 lenne. Ez ala mar hosszutavon nem fog menni, barmennyi is lesz az alapkamat. De kattintasnak jok ezek a cikkek, oke itt nem ez a lenywg, de egyeb oldalakon naponta van ilyen hir. De csak ha egy hazai reszveny peldat mondjak az OTP is kb par hetig volt beszakadva a kamatstop kapcsan, mar ujra szarnyalgat…

  Hát, akkor nem nagyon érted a lényeget…. :)Számít az alapkamat, mert ha kisebb a pénzromlás üteme, mint az elérhető kamatkülönbség, akkor forintba fektetnek a carry traderek, ezzel erősítve a forintot. Ha nincs miért forintot venni, mert gyenge a kamat, akkor nem is fog senki venni.

  Persze, számít az is, mennyi az export meg az import (mire van kereslet: forintra euróért vagy euróra forintért), de a kamat is fontos tényező.

  Nem véletlenül erősödik a dollár már csak a kamatemelés hírére is. De megnézhetsz más devizákat is, akár a cseh koronát is, hogyan erősödött a kamatemelés miatt.

 • Farhát bajnok
  Állítólag márciusban emel kamatot a fed. Szerintem az rendesen meguti majd a piacot.
  Ha meg tovább várnak, az megjobban fog fájni.
  Szerintem érdemes most eladni részvényeket.
 • Pít
  Kína valamire nagyon készül, talán egy háborúra… áá dehogy arra biztos nem… (⚆_⚆)
 • Ber006
  OFF: láttam, hogy az állampapíros számolgatós oldal megváltozott, ami itt az oldalon is fent volt (van?), az allampapirkalkulator.hu
 • kisbolygó
  Őszintén leírom, hogy én nem értem a podcast mostani térnyerését. Többször próbáltam hallgatni, de a számomra fontos vendég mondanivalójáig vagy érdekes téma kibeszéleséig az azt felvezető, bemutató témagazda üres locsogása miatt többször el sem jutottam. Időrabló, csak hallgatható, nem lehet érdemben keresni benne. Marketingből tanultam, hogy a kizárólag hangban történő közlés esetén az a probléma, hogy nagyon sokszor kell ismételni. Számomra sokkal fontosabb, hogy a leírt szöveg, ha a címét/témáját tekintve számomra nem hordoz érdemi információt akkor ellapozom, vagy ha részben hordoz csak azt olvasom el, illetve a témában mást keresek. Ami fontos, elmentem, kimásolom, használom. Mondjuk nekem fontos a vizuális közlés, de nem vagyunk egyformák.
 • V.A.Laki
  A 2.75%-os emeles lehetosegebe (!) beleremego tozsdetol rohog a vakbelem … milyen az a ceg, aki egy 7%-os inflacios kornyezetben, amikor kvazi automatikusan ennyivel no a profitja, nem tud megugrani egy 2,75%-os benchmarkot?

  A multkor rakerestem, mmikor a dotcom lufi “kidurrant”, a GDP aranyos amerikai allamadossag volt kb. 55%, es igy volt ter felemelni az alapkamatot 6-7%-ra, ez volt az a szint, amikor a nagyon hurka dotkom cegek ledoltek a labukrol. Most kb. 125% az adossagszint, ezert fizikailag nincs ter nagyon jobban megemelni az alapkamatot (szerintem amugy a 2.75% is koltoi tulzas, az inkabb 2% lesz a vegen). De mar ennyitol ereszt a biciklikerek.. barmikor maskor a tortenelemben ilyen parameterek mellett szarnyalt volna a vallalati szektor.

 • Rezső
  bobesbobek
  “Csak egy szokásos Fideszes médiahazugság, szavazatokért”
  1. Nincs hazugság, amit állitanak, az igaz.
  2. Naná, hogy szavazatokért. 99,999%, hogy te pont igy kommunikálnád ezeket a döntéseket. Semmi köze ennek ahhoz, hogy fideszdkakárkimás.
 • Csizkek
  ” milyen az a ceg, aki egy 7%-os inflacios kornyezetben, amikor kvazi automatikusan ennyivel no a profitja,”

  Ez nem igy mukodik. Nem tud mindem szektor mindem cege automatikusan inflaval novelni a beveteleit. Fizuk se nonek csak ugy automatikusan. Kispenzuek fogyasztoi kosara szukul, hitelbol vasarolt termekek piaca is megerzi..

 • Podi

  A podcast-ot fajtájától függően kell fogyasztani. Ezt nem egy full time szórakozásnak kell használni, hanem mellék tevékenységnek. Én pl útközben reggel este (15-15perc) hallgatom és jellemzően munka közben néha akár egész nap, ha nem kell nagyon koncentrálni. Hétvégente még főzés közben is inkább egy jó adást hallgatok, mint hogy rádió vagy trévé menjen. (Nincs is egyik sem a házban.) Alap, hogy gyorsítva hallgatom de ha mást is csinálok közben akkor csak 1,2x-es sebességen. Ha valamelyik adás jobban érdekel akkor azt meghallgatom nyugodtabb körülmények között is vagy elolvasom a hozzátartozó cikket. Vannak elfajzott podcastok mint pl a Friderikusz, ami inkább videós interjú, de hallgatható is. Ezek kicsit torzítják a kínálatot.
  Régen én is ufónak tekintetem a kollégámat aki podcastot hallgatott munka közben, nem értettem mit lehet hallgatni órákat.
  folyt.
 • ichi

  Tevekenysegek amik kozben podcastet tudsz hallgatni de olvasni nem:
  autovezetes, takaritas, mosogatas, teregetes, fozes, barmilyen fizikai munka..
 • Kiszamolo
  Ha nem akarod lopni az idődet a podcasttal, de érdekel a téma, megoldás egy speech to text lehetőség.

  Pl ez a weboldal: speechtexter.com/ Volt már, hogy hangoskönyvet ott hagytam neki (mikrofon a hangszóró előtt), aztán visszatérve gyorsan átolvastam, mit írt. 🙂

  Nem mondom, hogy 100%-os, de teljesen korrekt.

  Én is utálom a podcasteket meg vlogokat, a mondanivalót el lehetne olvasni tizedannyi idő alatt is, sőt.

  De van, aki szereti őket. Minél fiatalabb valaki, annál kevésbé szeret olvasni.

  30 éve még nem volt más lehetőség, ezért mi olvasni szeretünk.

 • Podi
  köv.
  Csak kell egy olyan téma ami érdekel. A teljesség igénye nélkül írok párat amiket én hallgatok, hátha felkelti valamelyik az érdeklődésed:
  -Bizniszboyz- három fiatal vállalkozó beszélget nem csak a saját vállalkozásaikról, hanem vannak vendégeik is.
  -Mi a matek- Az előbbiből a Tomi interjúztat szakembereket befektetés témában.
  -Fiderikusz- néha vannak érdekes sztorik.
  -Luke’s english podc.- mindenről is szól.
  -KKV FM- Egy marketing szövegírósrác készít szakmai, interjús adásokat.
  -WEBB podcast- webshoppos, vállakozós témák
  -Üzlet & Utazás (D.Z)- Interjúk vállalkozós témában
  -bezzeg a svédek?- Ez egy blog 1-1ben felolvasva, svéd érdekességekkel.
  -Magyar Business Podcast- 5? magyar válalkozó különböző földrészekről interjúztatnak jellemzően.
  -Totalcar Égéstér- Néha ezt is hallgatok, ha a fentiek elfogynak és még nem untam meg.
  stb
 • Kiszamolo
  Néhány éve egy napon belül voltam az RTL klubban meg a TC Égéstérben is vendég.

  Legalább húsz ember mondta, hogy hallgatta a TC-t és egy látott a tévében.

  Érdekes volt látni az arányokat. (Ok, hogy a tévéadást egyszer maximum kétszer adhatták le, a podcast meg talán ma is elérhető, de akkor is.)

 • Podi
  TV a múlt. Már elvesztette az eredeti funkcióját sokaknál. Kábeltévé meg reklámok 10 percenként, sajnálom azokat akik ezt még fogyasztják mint a vizet. Amíg néztem rendszeresen tévét (annak már kb 8 éve), egyszer egy gyógyszertárba betévedve döbbenten néztem a polcokat, hogy 80%-at ismerem a tévéből :O. Ezért kár. Meg a tömény propaganda. Vicc és még fizetnek is érte.
  Helyette youtube-prémium reklámok nélkül, és nem csak szórakozni lehet, hanem tanulni is. Sokkal minőségibb élmény megnézni egy Itt van amerika vagy Polgárnet videót mint, hogy a valóvilágot keljen lenyelni. Külföldi tartalmakról nem is beszélve.
 • zerohu

  Miert kene eladni? Inkabb venni kell meg hozza. Reszvenyeket orokke kell tartani nem allandoan venni/eladni. Ha eladod es megsem jon be a joslatod, azaz emelkedni fog az arfolyam akkor csak joval dragabban fogod tudni visszavasarolni.

  Ezt erdemes megnezni: youtube.com/watch?v=CN0t5Ebnomg

 • Copywriter
  Nem sincs időm általában podcastet hallgatni. Munka közben úgy tudnám, hogy kiteszem tévére, de az zavarja a családot. A fülemen hallgatva totál bezavar a kreatív munkába. A vezetés közben ha a gyerekkel vagyok, akkor ő a dj, ha meg magam, akkor beteszek egy kedvenc mixet, mert nem tapogatom a mobilt közben. Amikor még nem volt korlátlan YT Premium, akkor pendrive-ról szólt a zene, de a YT miatt szabadabb vagyok.

  Este meg, mikor van 2-4 órám kb. a munka vége és az elalvás között, akkor Youtube-ozok, vagy beteszem a Netflixet. De a Youtube videóknál is átpörgetem a hülyeséget, mert ma már nincs idő nulla minőségre. Ezért nem bírom a podcasteket sem, nehéz belepörgetni, viszont nagyon sok a filler. Fridi pl. szerelmes magába, a Partizán műsorvezetőinek többsége szar és újhullámos, ráadásul mindenhol kezdenek elfogyni a meghívható emberek. A legjobb egy főzős vagy DIY videó és kész.

 • V.A. Lucky
  A podcastra én sem álltam rá. Olvasni nem csak sznobizmusból szeretek: nekem sokkal könnyebb egy leírt szövegben visszakeresni a lényeget, mint mondjuk egy másfél órás, gyakran üres fecsegéssel terhelt hangfile-ból. Az IT guruk elmesélhetik, ha van az utóbbira is kényelmes megoldás.
 • gullible
  OFF: itt mi az üzlet?
  vitaminingyen.hu/
  A TV-ben is reklámozzák, elvileg egy évnyi adag D3 vitamint küldenek úgy, hogy a postaköltséget fizeted csak ki. Próbáltam elolvasni minden dokumentumot az oldalról, hogy mibe kell beleegyezni, hol éri ez meg nekik, mert még nem láttam ilyet. Most a legjobb tippem az, hogy (az mellett hogy odaadom a személyes adataimat) ezzel a rendeléssel előfizetek az éves csomagra, aztán ha nem jelzem expliciten, akkor megújul és ott a fizetési kötelezettség.
  Nagyon bűzlik de ha van módom arra hogy rendelés után lemondjak mindent akkor egész jó deal. Ti láttatok már ilyet?

  Hát szerintem ez: A Szervező jogos érdeke alapján a Résztvevő lakcímét és telefonszámát
  arra is felhasználhatja, hogy a Résztvevőt ajánlataikkal és újdonságaikkal természetes személy általi
  (azaz nem automata) telefonhívás útján megkeresse.

  Címanyagot és telefonszámot gyűjtenek. Mint amikor a biztosító ingyen ad egymilliós közlekedési balesetbiztosítást, aminek az értéke évi 200 forint a telefonszámért cserébe.

 • Nincs
  Félig offtopic

  A TV nézéshez kapcsolódóan. Gyógyszerész ismerős mesélte h néha teljesen random elfogy egy egy gyógyszer. Előtte hónapokig alig adnak el 1-2db-ot aztán egy nap 20 embernek is az kell.

 • Csizkek
  ” hogy akár 2,75%-ra is felszaladhat a dollár alapkamata az év végére, ami maga lenne a teljes katasztrófa a tőzsdei áraknak. (Zárójelben, az amerikai decemberi inflációs adat 7% volt…)”

  Volt mar ilyen a “tortenelemben”, hogy nem kepesek kamatot emelni a jegybankok es az alapkamat lenyegesen kisebb mint az infla? A fed azt kommunikalta, hogy erosen fellep az infla ellen es kamatemeles mellett a merlegfoosszeget is csokkenti.
  Ez igy eleg lesz? Megtarthato ez az alacsony kamatszint, 2,75% is k alacsony, ilyen infla mellett?

  Vhogy azt erzem kp-ibankok, kormanyok csak beszelnek. Es a vegen az MMT minden megtakaritast
  megzabal.

 • Maxi
  Az USA alapkamat kontra tőzsde témához : a kamatemelés természetesen a mostani közel nulla amerikai covid-éra hitelkamatokat is megdobja majd. Drágább lesz minden kölcsön (céges, hitelkártya, fogyasztási, jelzálog stb) valószínű a kereslet is szűkül, szóval gazdasági lassulással is jár. A finanszírozás drágulása és a kereslet szűkülése már közvetlenül befolyásolják a cégek működését, eredményességét. Szerintem ez is befigyel az okoknál, nem csak a kockázatmentes benchmark, meg az alternatíva költség.
 • Deviza va alapkamat
  Kiszamolo/Miklós: én ertem mit irsz es ertem az elmeletet is. Csak azt mondom, hogy a magyar deviza kicsi erosodese rovid ideig lesz latvanyos aztan megy vissza es igy tovabb. Amerikai reszvenyek kb addig esnek amig be nem kovetkezik amitol feltek es aztan ujra mennek az egekbe (lasd 2020 tavasza es azota) .
  A masik kerdesem hozzad es mindenkihez: szerintetek az atlag magyarnak jobb lenne ha 340 lenne holnaptol az Eur (kulfoldi oldalon vasarlas es utazast ne vegyuk ide) ??? Szerintem nem, megmondom miert, ugyanugy ahogy az afatartam csokkentest, ugy a pillanatnyi vagy akar evekig tarto 330 340es eurt is lenyelne a kereskedo, multi stb. Ha ma 360 korul jott be neki a termek es megvetted ftba annyiert amennyi es utana javul a ft az Eurral szemben, akkor hulye lenne a bolt csokkenteni az arakat ha te regebben megvetted dragabban. Afa ugyanez stb..nyilvan ne menjen feljebb az EUR, de na 🙂
 • Endre
  Felolvasást a Pocket is tudja, elmented az oldalt és aztán telefonról felolvastatod.
 • Pampalini
  “témagazda üres locsogása miatt többször el sem jutottam. Időrabló, csak hallgatható, nem lehet érdemben keresni benne.”

  Teljesen egyetértek. Kár hogy több, számomra fontos médium az írott szöveg rovására tolja ész nélkül a podcastot meg a videót egy ideje. Időtrabló formátum mindkettő. Nem azért olvasok, mert “azt szoktam meg”, hanem mert az egész napom rámenne a hallgatásra, hogy hozzájussak annyi (számomra releváns) infóhoz, mint 1-2 óra olvasással.

 • Puffogok
  Podcast – van rengeteg téma amikor nem kell a feszes, 10 perces videó, vagy a cikk, hanem jól esik hallgatni érdekes embereket beszélni.
  Lásd Joe Rogan – 2-3-4 órás beszélgetések és milliók hallgatják. Vezetés, házi munka során ideális, amikor nem tudod nézni a videót és nem baj ha elbambulsz és kimarad fél perc.


  Nem vagyok gazdasági szakember de sztem jobb lenne az erősebb forint, hisz kb MINDENT külföldről hozunk be.
  Igen, a gonosz multi talán kivinné a hasznot (most is ezt teszi), ugyanakkor a magyar gonosz kapitalista ha be is nyeli az így keletkező nyereséget ő mit is fog csinálni?
  Vesz magának egy puccos autót, meg drága házat és menő étteremben veri el a pénzét – ergo itt marad és pörgeti a gazdaságot még akkor is ha nem adja olcsóbban a külföldről behozott vackát.
  Szerinted van bármi előnye a gyenge forintnak?

 • Ferke
  OFF: Az említett a vitaminingyen is megérne egy “misét”. Ugyan nem rendeltem, de olyanokat találni róla, hogy ha nem figyelsz a rendelésnél, akkor mást is könnyen megrendelsz mellé, az pedig már messze nem lesz ingyen, sőt, az már előfizetéses alapon megy. Valaki olyat is írt, hogy sokadik kérésre állították csak le a termékküldést, amiért persze várták a pénzt.
  Szóval csak óvatosan!
  Ha annyira D vitamin kell, akkor háziorvos is tud felírni, és akkor jó áron megveheted minden sallang nélkül.
 • speki
  USA. kamatemelés esetén a forint nagyot fog zuhanni.
  A magyar kamatok emelése nem fog tudni lépést tartani a nemzetközi környezettel a rengeteg hitel miatt.
  A forint kilátásai nem jók, tartósabban gyengülni fog.
  Környezetemben van egy exportra termelő kisvállalkozás, vezetője arról panaszkodik, hogy a megemelkedett alapanyag árak miatt már alig tud működni, 350/euró árfolyam esetén már veszteséges lenne a működése és bezárná a céget.
  Közel 30-család megélhetése függ tőle.
 • csizkek
  “USA. kamatemelés esetén a forint nagyot fog zuhanni.”
  En is kivancsi leszek, mi lesz. Eleg nagy riziko ez, nem is nagyon beszelnek errol igy a valasztasok elott. Hogy lesz igy tamogatas ha a ingatlanhitel thm siman benezhet a 10%kozeli rangbe.
  Miota jonnek a hirek, hogy a fed leall a qe-vel es kamatemelesbe kezd. Kozben az ecb csak tokol. Igy tavaly szeptember ota gyengult az EUR 6%-ot.
 • Kristóf
  Több itteni hozzászólótól láttam már ezt az érvet, miszerint az áfacsökkentést, kedvezőbb devizaárfolyamot úgyis “lenyeli” a kereskedő.

  Nem értem hogy lehetnek emberek ilyen rövidlátóak: csak úgy lesz jobb nekem ha azonnal csökkennek az árak. Nos az a rossz hírem, hogy ez valószínűleg ritkán fog megvalósulni, az átárazás ugyanis költséges, az árak pedig mindig felfelé tartanak.

  A jó hír viszont, hogy öldöklő piaci verseny van és a hatás a középtávú árakban már észrevehető, hiszen az átárazás költséges és ha még mindig profitot termel valaki adott áron, nem fog emelni. Tehát idővel konvergálnak az árak egy ilyen intézkedés után, ami igenis jobb lesz a fogyasztónak.

 • Kristóf
  Hát ez érdekes. Olyan alapanyagot szerez be, aminek nem világpiaci az ára (elsősorban forintban kereskedik)?
 • D

  Tavaly szeptemberben 350 alatt is volt a forint, es 2020 marc. elott 335 alatt volt folyamatosan. Innentol kezdve vagy egy versenykeptelen es uj cegrol van szo, ami egyedul a folyamatos forintgyengules miatt tud eletben maradni, vagy kamu a sztorid.
 • lekváros_kenyér
  Bátrabbaknak most érdemes török lírát vagy török állampapírt rakni a portfóliójukba, hiszen hivatalosan/papíron rendkívüli erősödés várható 🙂
  Szinte még semmi se történt a határon és már csúcson az olajár. Mi lesz itt ha elkezdődik a csetepaté? 1000huf/liter lesz a benya?

  Ui: ez nem befektetési tanácsadás volt 🙂

 • Vitamin
  “OFF: itt mi az üzlet?
  vitaminingyen.hu/” Szerencsere a 70 eves Edesanyam is feltette ugyanezt a kerdest. Elolvastam az osszes aprobetut, es kalandvagybol megrendeltem. Elkuldik a cuccot (mondjuk fogalmam sincs, az van-e benne amit rairnak, mert etrendkiegeszito ugye, amit a kutya se vizsgal). Aztan elkezd omleni a marketing postan es emailben: piaci ar 3-5x-oseert eves adag megrendelese a havi osszeg feltuntetesevel, stb. Tipikus idosek lehuzasara optimalizalt uzlet. Megszabadulni a 3. fenyegeto email utan sikerult toluk. Azota tobb a spam azon az emailcimen, de ez lehet veletlen is…
 • tumpara
  Deviza va alapkamat: hehe, ez jó, szerinted amikor a kereskedő benyeli az áfacsökkentést vagy az importnál megnyeri árfolyamnyereséget, az kicsoda? Magyar kereskedők, illetőleg multik és azok magyar beszállítói! Vagyis több marad nekik, hogy befektethessenek, fejlődhessenek, bért emelhessenek (ha már mindenképpen gaz kizsákmányolóknak tekintjük őket, akkor végül a tulaj tud többet fogyasztani, ami pörgeti a gazdaságot, mert megvesz valamit valakitől, akinek ettől lesz munkája, bére, lehetősége). Próbáljuk már meghaladni, hogy vagyunk mi, a vevők, a másik oldalon meg ott vannak a gonosz eladók. Nekik fizetünk és értem, hogy ez fáj, de az eladók azok a vállalkozások, ahol mi is dolgozunk könyörgöm. Mindenki munkahelye importál valamit (ha alapanyagot nem is, széket, asztalt, számítógépet, papírt venni kell és az nem hazai gyártás), hogy aztán eladhasson, azért ezt illene felismerni.
 • Checkpoint hallgató
  mondjuk Joe Rogan-el óvatosan, elképesztő faszságokat és áltudomány-propagandát terjeszt néha.
 • sixhundred
  Nekem is az az alapvető problémám a videókkal és a podcasttal, hogyha olvasok, akkor kb 5-10x annyi számomra releváns információhoz jutok az adott időegység alatt, mintha nézném vagy hallgatnám ugyanazt. Egyszerűen gyorsabban olvasok, és az érdektelen szakaszokat át tudom ugrani; videoban vagy podcastben ez sokkal nehezebb.

  A másik pedig, hogy nem is nagyon van olyan üres időm, amikor eszembe jutna podcast hallgatással bíbelődni. Nagyrész home office-ban dologzom, olyankor ha üresjárat van, akkor a gépen olvasok. Ha bemegyek a munkahelyre egyedül, akkor lenne időm kb 2×20 perc erre, de egyszerűen nem jut eszembe ez, csak bekapcsolom a rádiót (általában az InfoRádiót.)

 • Deviza vs alapkamat
  Tumpara : legegyszerubb pelda :akkor majd kerdezd meg az ingatlanfejleszto cegeket, hogy a 27 es 5 szazalek kozotti afatartam kulonbsegbol mennyi bonuszt, fizetesemelest adtak 🙂 mert a vevok kb 0t lathattak belole, par szerencses elso megmarketingelt kivetelevel.
  Valaki irta fentebb, hogy koltseges az atarazas. Ja nagyon koltseges, hogy a rendszerben a ker. Lanc atuti az fatartamot, nettot noveli, brutto marad ugyannyi stb. Leultetnek 1-2embert es vagy manualisan vagy rendszerfejlesztessel megoldottak (arazast diakmunkaban 7 eve csinaltam, nem agysebeszet). A boltban az arcedulakat ki se kell cserelni mert a bruttot hagyjak ugy. Ugy emlekszek ott nincs kint kulon (még) a netto+áfa, csak a nyugtan de ott is csak a subtotalnal.
  Ritkan kommentelek, de szerintem 0ra lecsokkentem, kar mert konkretumok helyett altalanositasok jonnek reakciokent.
 • tumpara
  “akkor majd kerdezd meg az ingatlanfejleszto cegeket, hogy a 27 es 5 szazalek kozotti afatartam kulonbsegbol mennyi bonuszt, fizetesemelest adtak ” – Deviza vs alapkamat

  Most komolyan? A csúcsrajáratott építőiparra gondolsz? Amire embert nem találsz, s ha igen, az is be van táblázva jövő májusig? Ahol a cégek napi szinten happolják el egymás elől a betanított munkásokat plusz napi pénzért? Ahol a szakiknak kilőtt a bére az elmúlt 5-10 évben és szemrebbenés nélkül mondanak 2x-3x-os árakat? És még akkor se jönnek el, mert van búsásabban jövedelmező projektjük? Szerintem bőven kaptak az áfacsökkentésből, legalábbis a szakik biztosan.

 • Kiszamolo
  tumpara, mesélte vállalkozó, hogy az építkezésen a biztonsági őr nem a téglára meg az egyéb anyagra vigyázott, hanem az emberekre, nehogy valaki bejöjjön az építkezési területre és elcsalja a brigádokat másik építkezésre. Kemény.
 • "a svájci"
  Nagyobb mennyiségű HUF-t szeretnék váltani CHF-re.
  Kissé fentragadt az árfolyam véleményem szerint. Fura, hogy az 50 pontos kamatemelésre alig reagált vmit az árfolyam. Aktuálisan 342 környékén nem látom az alkalmi CHF vétel lehetőségét. Az ukrán események kapcsán ki hogy látja, lehet esély a kamatemelésekkel együtt egy erősebb forintra, vagy ez esélytelen?
  Szerintetek érdemes ilyen magas árfolyamon váltani a fenti rizikó miatt (rizikó: lényegesen gyengébb forint), vagy érdemes inkább kicsit várni, és egy esetleges leszúrásnál (HUF erősödésnél) CHF-et venni – ha lesz egyáltalán még ilyen?
  Hogy vélekedtek?
 • tinamu
  ikerdeficit, rekordon az államadósság, a hitelesek miatt lehetetlen emelni az alapkamatot érdemben, az USA márciusban kezd alapkamatot emelni (nem biztos, de most úgy tűnik), veszteséges jegybank, német gazdaság recesszióba fordulása.. ezek nem elég indokok a forint további gyengülésére?:D
 • "a svájci"

  Dede… 🙂 Alapvetően én is hasonlóan pesszimistán látom a helyzetet, de próbálnék optimista maradni. Illetve abban bízom, hogy választásokig még mindent megtesznek azért, hogy az árfolyamot stabilizálják.
  El sem tudom képzelni, mi történne egy ettől a szinttől elszálló forinttal. Milyen hatásai lennének….

 • Zanderke
  Szerintem örüljünk amíg ilyen erős a forintunk. Vityáék már készítik fel a lakosságot, hogy a választások után esetleg elzáródhat az eu -s pénzcsap… Sok jóra én nem számítok!
 • Z
  egészen biztosan meg fog enyhülni az EU-s bürökraták szíve, ha már Márki-Zay Péter miniszterelnök úrral kell leülniük tárgyalni. 🙂