Lejárt lakástakarékok felmondása

A lakástakarékpénztári megtakarítások lejárat után várakozó állapotba kerülnek, amíg nem használod fel őket, ott várnak a sorukra. Mivel a felhasználás esetén igazolni kell a lakáscélt, sokan várnak a felhasználással.

A hírek szerint az OTP megunta a várakozást és elkezdte felmondani ezeket a már lejárt, de még nem felhasznált szerződéseket. Ha igaz a hír, hamarosan te is kapsz erről egy levelet, miszerint vagy elköltöd lakáscélra vagy visszautalják az államnak a támogatást és te megkapod a maradékot.

Ezt írta Miklós a témában:

Folyamatosan követem a blogot, illetve az oldalon keresztül jutottam el Solymosi Gáborhoz is, aki nagyon sokat segít/segített nekem pénzügyekben, ezt ezúton is köszönöm 🙂

Most – bár nem szoktam nagyon tollat ragadni – azzal kapcsolatban írok (nem tudom, hogy hozzád mennyire jutottak el ezen információk), hogy az OTP elkezdte felmondani a már határozatlan idejűvé vált lakástakarék szerződéseket, mint az én esetemben is, akinek már jó ideje lejárt (4 – 5 éve kb.), de még mindig vártam a megfelelő pillanatra, hogy elkölthessem valamilyen lakáscélra.

A felmondás azt jelenti konkrétan, ha nem kérem az összeg kiutalását lakáscélú felhasználásra (lakásvásárlás, felújítás stb.)/nem tudom megfelelően igazolni, akkor az állami támogatás részétől elesek, s azt visszautalják a kedves állambácsi részére. Az én esetemben ez a 2 millió Ft-os lakástakarékom esetében 600.000 Ft-ot jelent, ami azért tetemes.

Nyilván értem, hogy kivezetésre kerül(t) ez a termék a piacról (ez is szintén állambácsi hatása), de azért azt gondolom, hogy sok ember van, akinek ott állt bent a pénze, mivel nem volt lehetősége azt értelmesen felhasználni/kivár és azt a bank használta is, és azt is értem, hogy pörgetni akarják a gazdaságot ezekkel az intézkedésekkel is (vásárolj lakást mindenképpen, újíts fel lakást mindenképpen, pörögjön még az építőipar), de azért ez megintcsak elképesztő (bár lehet, hogy én látok valamit rosszul), s az állambácsi ebből csak jól jön ki, mert vagy visszakerül közvetlenül hozzá a pénz (nincs lakáscélú felhasználás) vagy egy lakásvásárláson keresztül “fellendíti” a gazdaságot.

Valószínűleg én vagyok pénzügyileg teljesen ostoba, de ez nagy érvágás nekem.

Share

71 hozzászólás

 • manus
  1. Ezt csak így megteheti az OTP, mert kedve szottyant? Csak van erre valami joszabályi keret.
  2. Miért fájna bármelyik banknak, hogy ingyen használhatja egy csomó ember pénzét? Valahogy nem tűnik logikusnak nem magánál tartani ezeket a pénzeket.

  Mivel az OTP már bezárta a boltot, nem foglalkozik tovább a lakástakarékkal, gondolom ki akarja gyomlálni a sok beragadt szerződést. Egyébként tudtommal kamatot fizet rá, amíg fel nem használod és vannak még ott 3%-os szerződések is.

 • Norbi
  Miklós: Te már kaptál konkrét felmondólevelet is? Mert nekem nemrég jött tájékoztatás arról, hogy felmondhatják most már bármikor, és annak mi lesz a menete, meg a múlt héten fel is hívtak, hogy szívesen foglalnak fiókba időpontot, hogy intézzek valamit, de az én értelmezésem szerint még csak zsarolásban van a számla, a konkrét felmondás még nem következett be. Amúgy egy idén nyári üzletszabályzat-módosítással ágyaztak meg ennek, úgyhogy lehet, hogy tényleg elkezdték be is darálni őket, de az enyém még szerintem nem tart ott.
 • feri
  Vegre egy jo hir, bar reggel kellett volna olvasnom, akkor megsporolok magamnak egy kavet.
 • adamo
  Nekem is már évek óta áll ott, és 3% kamat ketyeg rajta..nemrég küldtek levelet, de még csak arról, hogy határozatlanná tették, és felmondhatják a jövőben bármikor…mindenesetre bementem, kértem a kiutalást, kb november végén kapom meg, számlákat jóval utána is elég küldeni, talán 1 év vagy 9 hónap van rá..szóval jövő őszig kell 2-3 milliónyi számla, ami családból ősszegyűlik elvileg.

  Érdekes egyébként, hogy mivel nincs már az OTP-nél más termékem, ezért díjért utalnák ki más banknál lévő számlámra, de kp-ban ingyen felvehetem.

 • Ádám
  Utolsó nap nyitottam lakás takarékot, jövőre fog lejárni.
  Még mindig fogalmam sincs mit kezdek vele 😀
  Ingatlanom esélytelen hogy legyen, ha csak az evergrande nem ránt minket magával a középkorba.

  Esetleg valami ötlet? 🙂

 • skylaner88
  Meg kell nézni az LTP törvényt. Ha az lehetőséget ad arra, hogy a szerződés eredeti lejárta után még x ideig lehessen késlelteni a felhasználást és az OTP ennek ellenére fel akarja mondani, akkor mehet a panasz az MBNnek.

  Miklós, a végtelen kamatozást a Funda a 2018s beszántás után már levédte. Csak az eredeti futamidő végéig adja a szerződés szerinti kamatot, utána vagy semmit vagy ilyen 0,0001% körül. Sztem az OTP is meglépte ezt.

 • skylaner88
  Meg is van.
  47/1997. (III. 12.) Korm. rendelet, 16. § (2):
  “Ha a lakás-előtakarékoskodó nem fogadja el a várható kiutalást, ….. a szerződés hatályban marad, a lakás-előtakarékoskodót további betételhelyezési kötelezettség nem terheli…. Ebben az esetben a lakás-előtakarékoskodó a kiutalásra vonatkozó igényét bármikor benyújthatja. Az elfogadó nyilatkozat benyújtása esetén a lakás-takarékpénztár a következő kiutalási időszakban kiutalja részére a szerződéses összeget, ha a kiutalási összeg ezt lehetővé teszi”

  Ameddig az utolsó élő szerződés futamideje ki nem fut, addig lesz kiutalási időszak is.
  Tehát eddig biztosítania kell az OTPnek a “bármikori” kifizetést.
  Mehet a panasz az MBNek, mert az OTP nem teljesíti a vonatkozó kormány rendeletet.

 • GZ
  Nekem két Fundamentás szerződésbe is be van ragadva a pénzem :/
  Egyik már vagy 2 éve lejárt, a másik jövőre fog lejárni. A kettőbe együttesen 4,5 millió Ft-ot fizettem be, az állami támogatás + a kamatok összege a kettő esetében picivel már 1 millió Ft felett van.
  Sajnos semmire nem tudom elkölteni ezt a pénzt… Budapesten, vagy valamelyik környező településen szerettem volna lakást/házat venni, de mivel egyedülálló vagyok és nem akarom eladósítani magam egy soktízmilliós hitellel legalább 20 évig, így ez az LTP-s pénz jelen ingatlanárak mellett mondhatni semmire sem elég, még önerőnek sem nagyon.
  Szóval – sok más emberhez hasonlóan – számomra is átokká vált az LTP, mert csak jókora bukóval tudnék kiszállni belőle, tekintve, hogy felhasználni nem tudom…
 • Név
  Szerintem nem a 600ezer támogatást kéne siratni, hanem az elvesztegetett hozamokat/veszteségeket. 2m ft 5 éves állampapírral 2016-ba még bőven 5% feletti hozamú lehetett, ami kb 6oo ezer ft bukó. Ahelyett hogy bevásároltak volna az illetők nézték ahogy olvad a pénzük, illetve az adófizetők támogatása, és napról napra emelkednek az árak.
  Én nem sajnálom őket, sőt: akik 5 év alatt nem tudják elkölteni a pénzüket meg is érdemlik hogy vissza vegyék tőlük.
  Mennyi fűtőanyagot megtakarított volna a rajta vett szigetelés, 30%-ot bőven.

  Én idő előtt “felhasználom” a szigetelésen megtakarított nyereség miatt, és így tovább használom a szép új bejárati ajtót, ablakot, klímát, szigetelést.
  Lakás árak esésére nem érdemes várni, mert azok válság után évekig magasak maradnak. A lakást igaz 40%-al olcsóbban vettem, de a válság után 4 évvel, és kompromisszumokkal. Az ember életébe évekig várni nagy ár.

 • mad823
  Én pont pár napja beszéltem az Erstével (mint Aegon apport ügyfél), merthogy októberben jár le. Felhasználni még nem tervezem, csak annyit mondott az ügyintéző, hogy fizessem a havi számlavezetési díjat (150 Ft / szerződés) és kész. Nem fenyegetőzött felmondással és nem is tapogatózott a várható felhasználással kapcsolatban.
 • Sanya
  Nekem is felmondták. Pont most Augusztusban. Nekem a Funda. 2019-ben járt le, azóta csak ott áll. Külföldön élünk családostul és amikor kijöttünk még úgy gondoltuk, hogy majd visszamegyünk és veszünk valamit. Aztán egyre kevésbé gondoltuk úgy, hogy visszamegyünk egyáltalán. Persze ettől még vehettünk volna valamit akár befektetési céllal is, de a jelenlegi árak mellett én úgy gondolom sokkal okosabb elengedni mint kapkodva megvenni valami szart. Főleg úgy, hogy sem időm sem lehetőségem nincs eladó lakásokat nézegetni. Inkább elengedtem a 600k állami támogatást. Főleg annak fényében, hogy az az összeg, amit betoltam volna egy lakásra bőven visszahozza azt a 600k-t megfelelő portfólióba fektetve. Én ezért azt javaslom mindenkinek aki eddig jegelte, hogy gondolja meg, akar-e kényszerből ingatlant venni a jelenlegi árakon. Talán bölcsebb leírni veszteségként ezt a befektetést.
 • Woody
  Sziasztok!

  Nekem jövő ősszel jár le. Vajon azokra mennyi “türelmi” időt hagynak majd?

 • gaborr
  Szülői ingatlanban tulajdonrész vásárlás (úgyis te örökölnéd), lakástakarékkal kiegyenlít, illetékmentesen átír.

  Sajnos ügyvédet ki kell fizetni, de még mindig jobb mint bukni a teljes állami támogatást.

 • GinTonic
  Akinek még van jelzáloghitele, abba is be lehet tolni az LTP-t.
 • peetki
  Nekem kettő lakástakarékom van, 1 év különbséggel jártak le, a második most augusztusban. Annyit teszek, hogy mintha semmi nem történt volna fizetem tovább a lejárat ellenére. Nem kaptam még semmi levelet, a szoksásos “lejárat, gratulálunk, kérje a kiutalást” levélen kívül (OTP).
 • Poli
  4 erstes LTP-nk volt, 2 meg fut, 2 lejart. A 2 lejartat felmondtuk, es beleforgattuk a haz vetelaraba onerokent. Kertek adasvetelit, miegymast, beadtuk,aztan vartunk. Aztan kertek hianypotlast, azt is bekuldtuk. Egyszer csak szolt a beruhazo, hogy megkaptak a penzt. Minden rendben volt. Oroltunk, ok is. Szerintem az erste is. Nem tervezek perre menni. (Az elozo lakast a funda ltp-jebol vettem, veluk is meg voltam elegedve) Tudom-tudom. Senki sem fogja elhinni, en vagyok a hazug, a bankok lopnak, az ingatlanarak az egekben, mindenki menjen kulfoldre, ott minden jobb.
 • peetki
  Egyébként most, hogy lejárt a lakáskassza, mondjatok nekem egy tuti olyan befektetést, amit úgy futtatnék hosszan, hogy havi 50eft-ot utalnék éveken keresztül. Nem, nem veszek egyben 2 millióért semmit, ez a specifikációm: havi fix összeg mondjuk 4 éven át.
 • a
  Miután vérszemet kapott egyik ismerős, nyittatott szüleivel is, hogy majd felhasznál többet egy esetleges vásárlásnál. A szerződések nem egyszerre (évekkel térnek el) járnak le, viszont egyszerre akarja majd felhasználni. Ilyenkor mi lesz, lehet arra hivatkozni, hogy erre vár? (más kérdés, hogy ezután még a megfelelő vételre mennyit kell várni)
  Egyik legértelmesebb szabadulási mód: közvetlen családtag hitelébe (ha van) betörleszteni, ő meg átutalja. Win-win: neki ingyenes az előtörlesztés, másik fél pedig látja a pénzét, amire amúgy még vételnél is hónapokat várna.
 • Joy
  A legegyszerűbb mód a pénz felvételére, ha egyenesági rokontól, vagy házastárstól veszel lakóingatlan tulajdon(rész)t. Miután megkaptad az összeget, írtok egy másik szerződést (ha szükséges) az ellenkező irányba, azaz eladod a frissen vásárolt ingatlant/tulajdoni hányadot. Ekkor nincs illeték- és szja-fizetési kötelezettség sem.
  (Vigyázz, ha mástól veszel, illetéket rónak ki, és ha magasabb az második szerződésen az eladási ár, mint az elsőn a vételi, akkor szja-t kell fizetned!)
  Az ügyvédi munkadíj kétmilliós LTP összegre oda-vissza legfeljebb alig pár tízezer lehet, ami elenyésző az állami támogatáshoz képest. A földhivatali átírásnál is fizetni kell pár ezret, de még azzal együtt is jól jársz.
  Először itt olvastam a dologról, majd mikor a sajátok lejártak, személyesen megkérdeztem az ügyintézőtől, hogy működik-e a dolog, mielőtt magam is így jutottam hozzá a pénzhez.
 • a
  Mindenesetre a mostani helyzetben (ingatlanárak szárnyalnak, hitelek emelkednek) ilyen lépést bejátszani, hogy visszavenni azt a minimális támogatást is, amit adtak (megjegyzem, azokat a feltételeket teljesítette/teljesítenie kellet az ügyfélnek –> havi utalás) azzal az indokkal, hogy nem használod fel elég rossz érzéseket kelt az emberben. (Földön fekvőbe belerúgni kb)
  Arról nem is beszélve, hogy ma már aprópénz egy ingatlan esetén, amihez még ingatlanvásárlás esetén IS elég körülményes hozzájutni. Szóval azért a kevéske támogatásért még a berakott saját pénzed elérhetőségében is erősen akadályozva vagy.
 • 8LTP
  8 LTP-m fut, 2022 februárban járnak le. Az első gyerek születésekor indítottam őket, mert hátha 4 év múlva (2022-ben) majd nagyobb lakás kell. Végül még 2018-ban vettünk nagyobbat, az LTP-kre nem volt szükség. Jövőre nem akarok új ingatlant venni, de a terv, hogy a családban levő ingatlanokba szállnék be mint résztulajdonos, mondjuk a nagyszülők házából vennék 10% tulajdonrészt az LTP-vel. Csak hogy fel legyen használva, és a pénz a családban marad. Ilyet meg lehet tenni az LTP-vel?
 • 8LTP
  8 LTP-m fut, 2022 februárban járnak le. Az első gyerek születésekor indítottam őket, mert hátha 4 év múlva (2022-ben) majd nagyobb lakás kell. Végül még 2018-ban vettünk nagyobbat, az LTP-kre nem volt szükség. Jövőre nem akarok új ingatlant venni, de a terv, hogy a családban levő ingatlanokba szállnék be mint résztulajdonos, mondjuk a nagyszülők házából vennék 10% tulajdonrészt az LTP-vel, persze nem költöznénk oda. Csak hogy fel legyen használva, és a pénz a családban marad. Ilyet meg lehet tenni az LTP-vel?
 • Miku Tjaankoelke
  Ötletteleneknek: Egyenesági rokon is felhasználhatja (szülő, gyerek, testvér), és a most futó Otthonfelújítási támogatással együtt is elfogadják (2022.12.31-ig). Valakinek csak van háza/lakása amit lehet egy kicsit tuningolni, és legalább családban marad a pénz.
 • Pató Pálnál hamarabb
  Nekem még nem járt le az LTP-m, de az időpont egyre csak közeleg…Viszont mikor majd lejár, sem lesz annyi tőkém, ami egy lakásvásárláshoz elegendő lenne (vagy csak tetemes hitellel). Mi a mostani hozzáállás/felfogás? Elbukni az állami támogatást és tartogatni a magot, vagy elfüstöltetni ezt a kb. 2-3 M Ft-ot valamiféle felújítási projektbe a családnál?
 • Szaboz

  “Arról nem is beszélve, hogy ma már aprópénz egy ingatlan esetén, amihez még ingatlanvásárlás esetén IS elég körülményes hozzájutni.”

  Hát, én sosem tartottam nagy ötletnek ezt az LTP-t.
  80+ millióért vettem tavaly a házam, azzal tudtam nagyot (10M Ft) alkudni, hogy a vételár zömét egy héten belül utaltam.
  Ha hónapokat kell várni a fundamenta, otp ltp utalásokra, nem tudtam volna ennyit alkudni.
  Nagyon jól hangzik, hogy hú, visszakapsz pár százezret a befizetett adódból, hajrá, nyissunk a nagymama, meg a kutya-macska nevére is, de pont ahogy írjátok is, “pántlikázod” vele a pénzedet, és most lehet fogat szívni, hogy mire használd fel..
  Egyébkiránt ld. a “Fundamenta – az idegek harca” topikot:
  forum.index.hu/Article/showArticle?t=9069697&la=159235511

 • Zoli
  Helló.

  Írtátok fentebb, hogy LTP-ból lehet ingatlan tulajdonrészt vásárolni. Még amikor kötöttem 2018-ban, rákérdeztem, akkor azt mondták, csak úgy lehet, hogy utána az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomban lesz. Ez közben változott, vagy nem mondott igazat az ügyintéző?

 • Okoska törp

  Tuti befektetés nincs az állampapíron kívül.
  MÁP+ból vehetsz minden hónapban 50ezerért, semmi akadálya.


  “Végül még 2018-ban vettünk nagyobbat” Én biztos, hogy úgy vettem volna, hogy annyi hitelt felveszek, hogy az LTP-t bele tudjam törleszteni. De nyilván már mindegy.

 • tumpara
  8LTP: működik, legalábbis Erstével működött, én is így csináltam.
 • TT
  Ennyi erővel megéri építőanyagot venni belőle, amit aztán másnak eladsz. Senki nem ellenőrzi, hogy beépítetted-e.
 • gaborr
  kamu, rokon is felhasználhatja, és akkor 0%-os tulajdonrészed lesz.
 • NAR
  Ez (az ügyvédem szerint) színlelt szerződés és a Btk bünteti…
 • NN
  OTP, rendszerváltás, 1990-es évek eleje. Szüleimnek lakáshitele volt, szerződésben foglalt havi részletekkel, fix kamatokkal. Fizették is rendesen. Egyszer csak elszállt a forint. Jött is nemsokra rá a levél az OTP-től, hogy vagy kifizetik év végéig egy összegben a hátralékot, vagy – ha jól emlékszem – tízszeresére emelik a havi törlesztőt és jónapot. A kedves bank nagyban tett a szerződésben foglaltakra. Szüleim szerencsére örökséghez jutottak és végtörleszteni tudtak. A többiek sztorija évtizedes távlatokban széleskörűen ismert a magyar médiából “OTP lakáshitelesek ügye” címszó alatt. No ilyen az, amikor egy bank következmények nélkül “betartja” az aláírt szerződést. A fenti sztorit nem ismerem, de nem lepne meg, ha ugyanúgy tennének az aláírt szerződés passzusaira. Vér nem válik vízzé.
 • Hajrá
  Ezt nem akarom elhinni!! Nyílván ez nem lehet igaz! Kizártnak tartom, hogy akinek lejárt LTP -a van és nem költi el (mert pl albérletbe lakik, nincs mire) az elbukja az állami támogatást. Nem Szomáliába vagyunk tán.
 • naa
  “80+ millióért vettem tavaly a házam, azzal tudtam nagyot (10M Ft) alkudni, hogy a vételár zömét egy héten belül utaltam”
  1. a vételárnak csak kis része az LTP szóval a “zömére” nem kell várni
  2. Nincs pántlikázva, kifizetheted más meglevő pénzedből is, attól még jár a támogatás. Gondolom nem költöd el 100%-ban az összes pénzedet a vételárra, pl. marad azért pl. felújításra, berendezésre is, az is mehet az ltp részből.

  Ennek ellenére szerintem is túlbonyolított az egész és ha tudom, hogy ennyi macera van vele, nem szórakozok vele én se azért a támogatásért.

  Amúgy épp most tapasztaltam én is milyen elképesztő árak vannak bármilyen felújítással, átalakítással kapcsolatos dologra, köszönjük a sok “támogatásnak”. Ami támogatást bárki igénybe tud venni, annál többet emelkedtek az árak, mert vérszemett kapott az egész építőipar, túlkereslet és áru és emberhiány van.

 • mad823
  Szerintem nem kellene ekézni az LTP-t, mint megtakarítási formát. Lehet, hogy akinek aprópénz volt a kapott állami támogatás, meg macerásnak érezte a felhasználását úgy, hogy amúgy is zsebben volt már a pénz, annak tényleg felesleges. Őket valóban nem is kellett volna támogatni. De rengeteg embernek ez volt az egyetlen érthető megtakarítási mód. Lakáscél mindig van. Üveggyöngynek ott volt az állami támogatás, néhány évre, fix havi összegre elköteleződni pedig a legjobb edukációs eszköz volt.
 • Fillér
  Tipp: Szülői tulajdonrész megvétele, de közjegyzőnél kötött szerződéssel. Az alacsony érték miatt jobban megéri mint ügyvédnél, pár tízezer Ft.
 • Neemand
  Sziasztok!
  Kicsit off de végül is ha már elhangzott az állampapír…
  Most készülök Prémium euró állampapírt venni forintos már van. Az államkincstárban azt mondták euróban kell beutalnom a kívánt összeget mert ott nem váltanak. Kérdés bankkártyával tudok e vásárolni Prémium euró Állampapírt Cib forintszámláról?
  Vagy a bankban kell átváltatnom és euróban beutalni az államkincstárba?
  Köszi
 • Phoe
  Akinek van háza, lakása, ott mindig van mit felújítani, így nem hiszem, hogy ez akkora probléma lenne, mint ahogy néhányan írják. (persze akinek első ingatlanra kellett volna, az más kérdés).

  Mi 4 LTP-t indítottunk még korábban az OTP-nél, mind a 4et gond nélkül tudtuk felhasználni. (Tudom, köcsög OTP, de valahogy nálunk egy kis admin bakin kívül más gond nem volt velük… pedig sem csókosak, sem csokosak nem vagyunk.). Most is van 2 LTP-nk, idén decemberben vagy januárban jár le, jövőre majd 1 felújítási projektbe forgatjuk és kész. Drámázás nélkül.

  A felszabaduló pénz pedig megy vagy állampapírba (ilyen infláció mellett inkább a prémiumba, mint a +-ba) vagy ETF-be vagy önképzésbe vagy ezek kombinációjába.

 • peetki

  A havonta 50eft-al indítgatott MÁP+ 5 éves futamideje, akkor havonta indul minden egyes befizetésre, jól gondolom?
  Ha igen akkor amikor mondjuk megszakítom az 5 éves lejárat előtt akkor 15%-os jövedelem adó terheli a felhalmozott hozamot. Márpedig ilyen lesz, hiszen egyszer szükségem lesz a pénzre és tuti, hogy még valami plusz költséget a bank is számol, hogy megszakítom a futamidőt. Ennek tudatában is ez a legjobb befektetés meglátásod szerint ha havi 50eft-okat akarok félretenni?
 • Moltiszanti
  Felvetheti annak a gyanúját, igen.
  De ha várnak pár évet, akkor már egyre kevésbé, hiszen miért ne gondolhatnak meg magukat időközben és kothetnenek egy újabb szerződést csak fordított irányban? Ezt semmi nem tiltja, de ha azonnal lépnek akkor természetesen kilóg a lóláb. Kérdésként merül fel még, hogy a jövőben amikor visszaajandekoznak, aktuális állapot szerint illetékmentes lesz-e a történet.
 • Krumplee

  Csak a teljes fundamenta összeget lehet felhasználni. Én minden évben újítottam pár százezer forintokért, sose felhasználni fundamenta megtakarítást.
 • Joy
  NAR, mint több hozzászólásból kiderül, ez egy bevett gyakorlat, ami ellen az LTP-k sem emelnek kifogást.
  Amúgy az adásvételi önmagában nem elég, a tulajdoni lappal is bizonyítani kell, hogy valóban átírásra került az ingatlanrész. A lakáscél megvalósul, és az eladó-vevő viszonya nincs korlátozva a lakástakaréki szerződésben.
 • Szaboz

  “Ezt nem akarom elhinni!! Nyílván ez nem lehet igaz! Kizártnak tartom, hogy akinek lejárt LTP -a van és nem költi el (mert pl albérletbe lakik, nincs mire) az elbukja az állami támogatást.”

  Miért?
  Az állam az adott célra adta a támogatást.
  Ha erre nem használod el, visszaveszi.

 • Péter
  : tudsz venni bankkártyáról, de deviza bankkártyás tranzakciónak számít, tehát a bank a a 2% árfolyamköltséget rá fogja számolni a középárfolyamhoz képest. Ha nagyobb összegről van szó, érdemes lehet Wise/Revolut-ot használni proxyként az államkincstári számládra utaláskor, sokat spórolhatsz vele. Revolutban annyira nem vagyok otthon, de Wise-zel gyerekjáték és minimum 1.5%-ot spórolsz a banki átváltáshoz képest.
 • mókuskerék

  “Sziasztok!
  Kicsit off de végül is ha már elhangzott az állampapír…
  Most készülök Prémium euró állampapírt venni forintos már van. …………..”

  Én éppen most vettem így, annyi különbséggel, hogy revolutos kártyával fizettem, revolutra utaltam ott váltottam át eruróra és fizettem az államkincstár alkalmazásában vele.
  Amit észrevettem, hogy kiválasztod, az eurós állampapírt és hogy mennyit akarsz venni, felajánlja a bankkártyás fizetést, és ott te adod meg manuálisan az összeget. Ez három négy nap alatt jelenik meg a kincstárban és nem veszi meg automatikusan az állampapírt, hanem azt neked kell megint újra, csak akkor már rögtön ki tudod fizetni a beutalt pénzből.
  Vagy csak én voltam béna.

 • Okoska törp

  “A havonta 50eft-al indítgatott MÁP+ 5 éves futamideje, akkor havonta indul minden egyes befizetésre, jól gondolom?”

  Igen, mind külön sorozat. De bármikor visszaváltható, így ha kell az eddig berakott pénzt, egyszerre visszaválthatod mindet.
  A teljes összegre vetített átlagos kamat így 2-2,5% körül lesz.

  “15%-os jövedelem adó terheli a felhalmozott hozamot”
  Állampapírra 2019 óta nem kell adót fizetni. Ha 2 hónap után visszaváltod akkor se.

  “és tuti, hogy még valami plusz költséget a bank is számol”
  Államkincstári számlán kell csinálni, nincs semmilyen plusz költség. Kiutalás is ingyenes, nem terheli a tranzakciós illeték.

  “Ennek tudatában is ez a legjobb befektetés meglátásod szerint ha havi 50eft-okat akarok félretenni?”

  Meglátásom szerint jobbat nem fogsz találni a jelenlegi piacon.
  Ha mégis jön egy jobb visszaváltod és átrakod abba.

 • Hajrá

  De azt nem mondta az “állam” , hogy x éven belül mindenképp el kell használni különben bukod az állami támogatást.

  Vagy igen? Van ilyen az LTP szerződésekbe?

 • Rosen
  Még szerencse, hogy eltörölték az LTP-t. Megszabadították a két lépést előre gondolkodni képtelen embereket a felhasználás nyűgétől.
 • cga82
  Az OTP gyakorlata valószínűleg jogellenes, az MNB tud (és valószínűleg fog is) fellépni.
 • Okoska törp

  Csináltam egy kis számolást.
  4 éven át havi 50ezer MÁP+ban 2.400.000 befizetés, 2.615.000 Ft vehető ki.
  LTP-nél ez 3,1 millió körül volt.

  5 év esetén 3millió befizetés. 3,357millió vehető ki, LTP-nél 3,9millió volt.

  Állami támogatás nélkül most ez a reális.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.