Lejárt lakástakarékok felmondása

A lakástakarékpénztári megtakarítások lejárat után várakozó állapotba kerülnek, amíg nem használod fel őket, ott várnak a sorukra. Mivel a felhasználás esetén igazolni kell a lakáscélt, sokan várnak a felhasználással.

A hírek szerint az OTP megunta a várakozást és elkezdte felmondani ezeket a már lejárt, de még nem felhasznált szerződéseket. Ha igaz a hír, hamarosan te is kapsz erről egy levelet, miszerint vagy elköltöd lakáscélra vagy visszautalják az államnak a támogatást és te megkapod a maradékot.

Ezt írta Miklós a témában:

Folyamatosan követem a blogot, illetve az oldalon keresztül jutottam el Solymosi Gáborhoz is, aki nagyon sokat segít/segített nekem pénzügyekben, ezt ezúton is köszönöm 🙂

Most – bár nem szoktam nagyon tollat ragadni – azzal kapcsolatban írok (nem tudom, hogy hozzád mennyire jutottak el ezen információk), hogy az OTP elkezdte felmondani a már határozatlan idejűvé vált lakástakarék szerződéseket, mint az én esetemben is, akinek már jó ideje lejárt (4 – 5 éve kb.), de még mindig vártam a megfelelő pillanatra, hogy elkölthessem valamilyen lakáscélra.

A felmondás azt jelenti konkrétan, ha nem kérem az összeg kiutalását lakáscélú felhasználásra (lakásvásárlás, felújítás stb.)/nem tudom megfelelően igazolni, akkor az állami támogatás részétől elesek, s azt visszautalják a kedves állambácsi részére. Az én esetemben ez a 2 millió Ft-os lakástakarékom esetében 600.000 Ft-ot jelent, ami azért tetemes.

Nyilván értem, hogy kivezetésre kerül(t) ez a termék a piacról (ez is szintén állambácsi hatása), de azért azt gondolom, hogy sok ember van, akinek ott állt bent a pénze, mivel nem volt lehetősége azt értelmesen felhasználni/kivár és azt a bank használta is, és azt is értem, hogy pörgetni akarják a gazdaságot ezekkel az intézkedésekkel is (vásárolj lakást mindenképpen, újíts fel lakást mindenképpen, pörögjön még az építőipar), de azért ez megintcsak elképesztő (bár lehet, hogy én látok valamit rosszul), s az állambácsi ebből csak jól jön ki, mert vagy visszakerül közvetlenül hozzá a pénz (nincs lakáscélú felhasználás) vagy egy lakásvásárláson keresztül “fellendíti” a gazdaságot.

Valószínűleg én vagyok pénzügyileg teljesen ostoba, de ez nagy érvágás nekem.

Share

71 hozzászólás

 • Gábor
  Na beszállok a botcsinálta jogászkodásba 🙂 A törvényben van egy ilyen: “A lakástakarékpénztár üzletszabályzatában köteles a[z] […] általános szerződési feltételeit meghatározni úgy, hogy az legalább a következőket tartalmazza: […] g) a szerződés felmondásának esetei és jogkövetkezményei”. Namost az OTP ÁSZF-ben le van írva, hogy “Az OTP Lakástakarék bármikor felmondhatja azon lakás-előtakarékossági szerződéseket, melyek
  határozatlan idejűvé alakultak, mert […] a lakás-előtakarékoskodó nem fogadta el a várható kiutalást, vagy a várható kiutalás
  elfogadásáról nem nyilatkozott”. Ez nem olyan régen került bele, viszont: “Amennyiben a[z] […] ÁSZF ügyfél számára kedvezőtlen módosítása a már megkötött szerződésre kiterjed és az ügyfél a hirdetmény megjelenésétől számított 30 napon belül észrevételt nem tesz, kifogást nem emel, a változást részéről elfogadottnak kell tekinteni”.
 • Kolompos

  Még egy kis adalék…
  Revolut: 350e feletti váltás esetén 0.5% plusz koltseg a kozeparfolyamhoz , hacsak nincs revolut premium plus szamlad vagy ilyesmi
  Transferwise: beutalási koltseg (cib) + tw konverzios dija 0.7% korul
  allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4890/

 • NN
  Csak érdekességként írom: Svácjban 3 éve még kb. 1,34% volt egy 10 éves lakáshitel kamata, most kb. 0,80%-nál tartanak. Bankosokkal beszélgetve kiderül, hogy a francia ügyfelek (és a francia pénzügyi közgondolkodás) hasonlóan a magyarhoz a (lakás)hitel minél hamarabbi visszafizetése mellett kardoskodik. Svájban pont ellenkezőleg, arra bíztatnak, hogy ne siess a hiteled visszafizetésével, mert nem jársz jól. Persze ehhez kellenek az ilyen alacsony kamatok. A tőkéd meg legjobb esetben bankban 0,03%-ot kamatozik, a csecsemökötvény a legjobb, az kemény 0,3%-ot tud. E mögött az a pénzügyfilozófia áll, hogy amennyiben a hitelezést ésszerű keretek között tartjuk, az emberek nem görcsölnek annyira rá arra, hogy a hitelösszeget egy összegben visszafizessék, kevesebb a (banki!) megtakarítás így a fogyasztás sokkal jobban pörgeti a gazdaságot. (De komoly megtakarítás azért van: a nyugdíjalapokban.)
 • FifiTheReal

  Mint már felettem írták, ha nincs €-d, akkor ne a CIB-bel váltsd!
  Nem tudom, hogy a CIB milyen konverziós árfolyamon hajtja végre a kártyás vásárlást, de ha ezen a deviza eladásin, akkor az brutál: net.cib.hu/maganszemelyek/arfolyamok/archiv/index
  Erre ott a revolut, zen, curve stb.

  Másrészt szerintem (főleg, ha az €-t veszed) nem business a PEMÁP kivétel, ha nem a kamat miatt tartod, hanem az árfolyam emelkedésre spekulálsz és csak azért veszel belőle értékpapírt, hogy ne heverjen parlagon.

  Pl. ha 345-ön veszed az €-t (mostanában biztos nem), akkor egy 1m Ft és 2900€ állampapírba történő összehasonlítását könnyedén megteheted itt: allampapirkalkulator.hu/index.php
  Szerintem magukért beszélnek a számok 😉

 • Kérdező
  Sziasztok!

  Aki élt már a lakáspapírok kivételével, az állami támogatás elvesztésén kívűl az OTP felszámolt bármilyen költséget pluszban?

  Előre is köszönöm

 • mókuskerék

  “Pl. ha 345-ön veszed az €-t (mostanában biztos nem), akkor egy 1m Ft és 2900€ állampapírba történő összehasonlítását könnyedén megteheted itt: allampapirkalkulator.hu/index.php
  Szerintem magukért beszélnek a számok ”

  Lehet nekem van korán, de mit számol a PMÁP állampapír hozamaként, MAP+ és az PEMAP jónak néz ki, és hiába írod át a kamat értékeket nem változik semmi.
  Most a forintos meg az eurós papírokra is infláció+0,75 (3 éves), infláció+1,25(5 éves) fizet, a Plusznál meg a végén 27 százalékot, nekem annyira nem egyértelműek ezek a számok.

 • mókuskerék
  folyt köv
  Bocs, hogy közben állampapíros fórum lett ebből,
  allampapirkalkulator.hu/index.php ez a fentebb linkelt kalkulátor tök amatőr, az alappértelmezet kamatértékek nem valósak, nem tudom valaha voltak e azok. Új értékeket csak akkor fogad el, ha tizedesvesszővel adod meg a számokat, és olyan minhta hat évvel számolna az öt éves papíroknál.
 • cga82
  @Gábor: persze, de az a kérdés hogy magasabb rendű jogforrás valahol felülírtja-e ezt.
 • Tudatlan
  Ja, amikor kötöttük, arról volt szó, hogy nem muszáj felhasználni, ha lejár, hanem meg lehet hosszabbítani. Akkor még jó ötletnek tűnt.
 • peetki

  Köszönöm a segítséget meg a számításaidat.
  Engem valószínű a MÁP+ ismertetőben ez a pont kevert meg:

  allampapir.hu/ismerteto/MAPP/MAP-Plusz-Ismerteto-200420.pdf

  “Ugyanakkor a Kibocsátó felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Magyar Állampapír Pluszt a befektető
  tartós befektetési értékpapírszámlán kívánja tartani, az Szja tv. tartós befektetésből származó
  jövedelemre vonatkozó rendelkezései alapján az ötéves lekötési időszak letelte előtti megszakítás
  esetén a lekötési időszak hosszától függően személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség merül fel.”

  A tartós befektetési számla helyett akkor Államkincstári számlán kell csinálni ahogy írod és akkor bármikor visszaváltható adókötelezettség nélkül. Jól értem remélem.

 • FifiTheReal

  Őszintén megmondom, nem számoltam utána, megbíztam a kalkulátor készítőjében, de ott a címe nyugodtan jelezd neki a hibát.

  “hiába írod át a kamat értékeket nem változik semmi.”
  Nálam igen, rányomtál a Számolás! gombra?

  ” MAP+ és az PEMAP jónak néz ki”
  Kérdezőnk esetében szerintem pont e két termék összehasonlítása volt a lényeg, akkor talán nem vezettem félre.

  Ha ez a kalkulátor tényleg fals, akkor tud valaki egy megbízhatót, ahol az ÁK-nál vehető babakötvényen kívül az összes papír összevethető?

 • feri
  “Pl. ha 345-ön veszed az €-t (mostanában biztos nem), akkor egy 1m Ft és 2900€ állampapírba történő összehasonlítását könnyedén megteheted itt: allampapirkalkulator.hu/index.php
  Szerintem magukért beszélnek a számok ”

  Mennyi lesz 5 év múlva a forint/euroárfolyam? Mekkora az infláció MO-n és mekkora az eurozónában?

 • mókuskerék

  kát hozzászólást írtam, a másodikra rájöttem, hogy a számokat csak akkor fogadja el ha tizedesvesszővel adod meg, az egész számokkal van a baj:)

  de tényleg nem jól számol szerintem.
  mivel most egyforma az infláció feleti kamat mind az euros mind a forint papíroknak, csak attól függ, hogy te melyik valutában bizol meg jobban, szerintem, illetve a bevállalod a az ötéves pluszt, fix 27 százalékért.

 • Államilag nem támogatott
  Kedves Kiszámoló(k)!

  OTP LTP-met 2018. január végén kötöttem. 4 évre szól (hamarosan lejár a megtakarítási időszak), a vállalt befizetés – kerekítve – havi 10 ezer Ft. NEM szerződésszerű befizetéseim voltak, mindig az első két negyedévek vége előtt befizettem az éves díjnál többet. 2018-ra meg is kaptam a maximális adható állami támogatást (30% a tényleges befizetések után), viszont 2019-től „csak” 36 ezer forintot. Kérdésemre az OTP a 2018. október 17-i jogszabályi változásokra utalt, hogy kizárólag a szerződésben meghatározott betétösszeg (azaz 10 ezer Ft/hó) erejéig vehetem igénybe a támogatást.
  Levelükből idézve: „ A jogszabály hatályba lépését követően kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakás-előtakarékoskodót a 21. § szerinti állami támogatás nem illeti meg.”

  …folytatom…

 • Államilag nem támogatott
  De akkor mégis, a korábban kötött szerződésekre MI VONATKOZIK? Merthogy, úgy tudom, a már megkötött szerződéseket ez a változás nem érintette. (A szerződésemet nem módosíttattam, szerződéses összeg emelése utáni kérelmemet elutasították.)
  Kíváncsi vagyok, másoknál is előfordult-e hasonló eset, érdemes-e még futni egy kört, vagy törődjek bele, hogy nem kapom meg a remélt plusz állami támogatást.
 • Államilag nem támogatott
  folytatás (ha az előző nem jelent meg) …

  De akkor mégis, a korábban kötött szerződésekre MI VONATKOZIK? Merthogy, úgy tudom, a már megkötött szerződéseket ez a változás nem érintette. (A szerződésemet nem módosíttattam, szerződéses összeg emelése utáni kérelmemet elutasították.)
  Kíváncsi vagyok, másoknál is előfordult-e hasonló eset, érdemes-e még futni egy kört, vagy törődjek bele, hogy nem kapom meg a remélt plusz állami támogatást.

 • bobo (real)
  A korábban megkötött szeződésekre is az LTP törvény vonatkozik. Ha változik a törvény, változnak az általános szerződési feltételek “a törvény erejénél fogva”.

  Bezártak egy kiskaput, ennyi történt.

 • Államilag nem támogatott
  bobo (real)
  A net,jogtar.hu-ról idemásolva a hatályos 22. § : “Az állami támogatás éves mértéke a lakás-előtakarékoskodó által az adott megtakarítási évben a lakástakarékpénztárnál az adott szerződés alapján betétként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban megtakarítási évenként hetvenkétezer forint. A támogatás mértékének és felső határának módosítása a már megkötött szerződéseket – a lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének 29. § szerinti meghosszabbítását kivéve – nem érinti.”

  Kérlek, mondjátok meg, ha rosszul értelmezem, de szerintem a korábbi szerződéseknél a régi számítási módot kellene alkalmazni. Esetleg van olyan változás is, amiről tudnom kéne, és érinti a 2018. október 17-e előtt kötött szerződéseket? Válaszaitokat előre is köszönöm.

 • Joy
  a nyitási díjjal akartál trükközni, mint előtted már sokan mások. Nem fizettél annyi szerződéskötési díjat, amennyit egy húszezres szerződés után kellene, majd te háborodtál fel, amikor megszüntették a kiskaput. Államilag támogatott vagy! Pont annyira, amire a szerződésed szól!
  Hozzám hasonlóan neked is lett volna pár napod (pénzért) módosítáni húszezresre a szerződést, mikor ezeket bejelentették (azaz október 17 előtt pár nappal), de te nem tetted.
 • skylaner88
  : A funda is ugyanezt tette a trv módosítás utan.
  Abban szerintem is igazad van, hogy az új jogszabályban sincs semmi erre vonatkozó módosítás. Mégis mind 2 LTP így értelmezte a trv-t. Asszem a “jogalkotói szándékra” hivatkoztak, ha már a módosítást nem sikerült normálisan megfogalmazni.

  Lehet velük vitatkozni egy bíróságon, hogy nem tartják be a 22.§-t, de valsz nem te fogsz nyerni.

  “az adott szerződés alapján betétként elhelyezett összeg”
  A te szerződésed havi 10k-ról szólt, mégis 20k után kaptad az állami támogatást. Ezt a kiskaput csukták be azzal, hogy betűre pontosan azt tették ami már az eredeti trv.ben is szerepelt.

 • Joy
  “az adott SZERZŐDÉS ALAPJÁN betétként elhelyezett összeg harminc százaléka” Tehát, ha 10k a szerződés, akkor arra jár a támogatás.
  Korábban bőkezűbb volt az állam, a többletbefizetés után is utalta a támogatást, amit a pénzintézetek jóváírtak az egyéni számlán.
  A tv-módosítás célja az egész rendszer beszántása volt. Ezek után még várod, hogy neked újranyissák a kiskaput?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.