Ezt még át kell gondolni

Tavaly a Bandi Tanyán nyaraltunk, amiről írtam is ebben a cikkben. Idén is el akartunk volna menni pár napra, de ez sajnos nem jött össze. Míg tavaly indulás előtt három nappal foglaltam le a szállást, idén már óvatosabb voltam, két héttel előtte írtam nekik.

Gyorsan jött a válasz, hogy sajnos nincs üres helyük, csak augusztus legvégén pár nap. Ja és egyébként, akik most vannak itt, meg akik előttük voltak, azok is a blogon olvasták, milyen remek hely. Nem lepődnék meg, hogy akik akkor voltak ott, amikor menni akartunk volna, azok is a blogon olvasták volna.

Kerestünk másik tanyát a környéken, de nem találtunk. Vagy lepusztult volt, vagy tömegszállás, vagy minimum hat főt kellett volna kifizetni, vagy nem is voltak állatok. Az a luxus, hogy magunk vagyunk és még állatok is vannak, máshol nem volt a környéken.

Jó tanulság volt, hogy legközelebb még írás előtt átgondoljam, hogy én akarok-e még ide jönni jövőre. 🙂

A másik dolog: a strandolós időszakhoz vettem egy vízhatlan telefon és autókulcstartót, ami majdnem akkora találmány, mint a szeletelt kenyér és a görgők a bőröndök alá.

A strandon nem kell vigyáznod az értékeidre, mint telefon, pénz és autókulcs, a nyakadban lógnak úgy, hogy közben még a telefont is tudod nyomkodni a tokon át, ha valamiért ezt szeretnéd. Elolvasod az e-maileket, vagy netezel, ha nagyon unatkozol a medencében.

Azt gondoltam, idénre már mindenkinek lesz egy ilyen a nyakában, meglepve tapasztaltam több napon át a zsúfolt strandon, hogy én vagyok az egyetlen sok száz ember között, akinek volt ilyenje. Pedig belefér két átlagos telefon (maximum 5,5 collos kijelzővel), egy vagy két autókulcs és a pénz.

Ha ennyire nem tudnak róla az emberek, csapok neki egy kis reklámot. Én az enyémet a Dechatlonban vettem 1.990 Ft-ért, de az ebayen is találsz rengeteget olcsóbban, mindenféle méretben. A Kindle olvasóra én is onnan vettem, de az autókulcshoz nem mertem bármilyen noname tokot venni, inkább kifizettem a dechatlonos felárat. Nem lenne jó az ország másik végéből hazavonatozni a pótkulcsért, csak mert ötödik alkalommal beázott az olcsó kínai tok. A jobb tokokon háromszoros zár (“seal”) van felül plusz még vissza is hajthatóak. Csak ha nem akarsz nagyon gagyit venni. Eddig a dechatlonos tok megfelelő, bár még csak pár hónapos, nem tudom, hogy fog öregedni az évek múlásával. Lehet, hogy évente ebből is újat kell venni a biztonság kedvéért.

Persze a dechatlonos toknál is vannak profibb tokok, természetesen drágábban. Tudsz választani az igényeidnek és a pénztárcádnak megfelelően.

Ha még te sem ismerted, remélem hasznosnak tartod majd. Strandoláshoz való, úszáshoz nem, mert ahhoz zavaró, de uszodában úgyis van széf meg zárható szekrény. Egyébként szörfözéshez találták ki eredetileg.

Share

80 hozzászólás

 • Bence
  Pont most jöttem ki a balatonból egy ehhez hasonlóval a nyakamban (kínából rendelt, két elfordítós feszítő zár van rajta).
  VISZONT barátnőmnek vettem egy ilyen decathlonosat, és az durván beázott a tengerben tavaly… pedig rendesen be volt zárva.
  Mondjuk erre a kinaira is ránézek 5percenként, de a 3 év alatt nem volt vele gond sosem!
 • Kiszamolo
  Bence, nekem szuperül működik és nem is tudom, hol tudna beázni a három zár meg a visszahajtás mellett. Maximum ha a sarkát ollóval kivágom.

  Mivel eleve szörfözéshez csinálták, azon is csodálkoznék, ha a sós víz kimarná.

 • Gábor
  Szerintem azért nem használják az emberek, mert “gáz”. Egy kicsit én is annak tartottam, aztán kitaláltam, hogy a zsinórt a derekam köré teszem és ott húzom össze. A tasakot pedig a fürdőnadrág zsebébe tudom tenni (bármelyikbe). Így nem igazán lehet észrevenni, kényelmesebb és biztonságosabb is, mint nyakban.
 • Kiszamolo
  Gábor, gyalog elmenni a legközelebbi rendőrörsre, mert az autódat és a telefonodat is ellopták, na az gáz.

  Én direkt élvezem, hogy a telefon is nálam van, így tudom, ha hívtak, meg valami értelmeset is tudok csinálni, amíg a gyerekekre kell vigyázni a térdig érő medencében.

 • kridli
  @Gábor Azért kíváncsi lennék, hogy akik cikinek tartják mit csinálnak a kocsikulccsal strandon?
  Ha a csomagból lenyúlják a kocsikulcsot és úgy lopják el az autót, még a casco sem fizet.
 • Garbo
  Vessetek a mókusok elé, de én nem használok ilyesmit, ha nincs nálam autó.
  Eleve a bícsre csak annyi pénzt viszek, ami éppen elég, nem a komplett pénztárcát, okmányokat soha, mobil a széfben, mert offline nyaralok, plusz van még egy könyv és egy törölköző. Ha valaki az aznapi strandra kivitt 25 eurómat el akarja lopni a könyvemből, akkor így jártam, igaz, én őrzött helyekre járok, nem nyilvános strandra.

  Nem kötekedésből írtam le, csak átgondoltam, hogy milyen valós élethelyzetben használnám a cuccot. De aki telót is visz, vagy kellenek neki egyebek, annak hasznos.

 • Warrior
  Engem meg kiröhögtetek, amikor azt írtam a tanyára, hogy köszi a tippet, néhány év múlva esedékes lesz, megjegyzem 🙂 Ugye, milyen igazam volt és felkapott lett a hely? 🙂

  A tok tetszik, ennek a reklámnak is célközönsége vagyok.

 • almastaska
  Nekem is van ilyen, de nem hordom mert kényelmetlen. Folyamatosan leng a nyakban, illetve folyamatosan figyelni hogy beázott-e vagy sem. Volt olyan is, hogy kiesett a nyakamból a vízben és épp hogy észrevettem. Szóval aktív mozgásnál nem a legtutibb. Ok ha csak gyerekre vigyázol, az más tészta.

  A megoldás itt is ugyanaz mint a pénzügyekben: diverzifikáció: több dolgot több helyre raksz. Kocsikulcs: mivel a kormányzár szerintem alap, a kormányzár kulcsát máshova rakod. A kocsi kulcsot ha el is viszik, a kormányzárat nem tudják kinyitni (vagy legalábbis nem olyan könnyen). A pénzt is több helyre elszórva szoktam rakni (pl.: zsepik közé, kaják közé, zokniba zacsiba, stb…).

 • Bellu
  Jó ötlet. Veszek.
 • Zabalint
  Ez nekem is mindig komoly fejtörést okoz, nagyon jó ötlet, be is fogok szerezni egyet. A Decathlonos nem lenne rossz, két dolog, ami aggaszt:
  1. A 30 perc 1 m mélységben jónak hangzik medencében punnyadásnál, de mondjuk úszásnál már nem biztos. Vagy ezt nem kell annyira komolyan venni?

  2. Esetleg nem tud valaki olyanról, ami kisebb, és kényelmesen karra tehető, és elég ha a kocsikulcs belefér (a többi úgyis bezárható a kocsiba). Szintén úszás miatt kérdezem.

  Ha nem találok jobbat, akkor a Decathlonost fogom beszerezni, inkább szenvedek vele, ha úszok, de gyakori probléma ez, főleg szabadstrandokon, hogy hová rejtsük a kocsikulcsot.

 • Zabalint
  Látom Decathlonnál van drágábban jobb vízállóságú is, úgyhogy az 1-es pontom nem probléma.
 • ügyvéd
  Ps.:
  “Azt gondoltam, idénre már mindenkinek lesz egy ilyen a nyakában, meglepve tapasztaltam több napon át a zsúfolt strandon, hogy én vagyok az egyetlen sok száz ember között, akinek volt ilyenje.”

  “Ez a sok hüjjjjeee mind szembejön az autópályán!” 😀 😀 😀

 • szocske
  Hiába, már komoly médiatényező lettél, nekünk is volt Egerben néhány foglalásunk idén is a tavalyi bejegyzésed hatására, ezúton is köszi 🙂
  Ugyan extra profitot ez nem jelent, mert a blogra hivatkozók továbbra is kedvezményes árat kapnak, a teltház pedig amúgy is meg lenne, tavalyhoz képest egy picit emeltünk is az árakon, mégis tele lett a nyári naptár már május elejére.
  Számomra is meglepően népszerű az apartman kiadás és Eger, mikor belekezdtünk nem is számítottunk ilyen magas kihasználtságra.
  Nyárra eleve 5 nap volt a min. foglalhatóság, és így is megteltünk, persze voltak lyukak. Az 1 éjszakás vendégekkel jóval több a munka, így ahol csak 1 éj maradt szabadon jelentősen árat emeltünk, hogy kompenzáljuk az extra munkát, de így is elkeltek ezek a napok is, igaz csak hetekkel, nem hónapokkal előbb.
  Fontolgatom +1 lakás vásárlását Egerben, csak félek akkor már nem bírnánk munka mellett.
 • nemtom
  Egy ismerősöm tavaly így hagyta el az értékeit a tengerben 😀 😀
 • Kiszamolo
  Úszáshoz nem való, mert zavaró. Strandoláshoz való.

  Úszásnál jellemzően uszodában vagy, ott meg van széf meg zárható szekrény.

  nemtom: arra kell vigyázni, hogy meghúzd a madzagját méretre, hogy ne tudjon lelebegni a fejedről észrevétlenül. Mert ez tényleg előfordulhat, ha te lebuksz a víz alá, a tatyó viszont úszik a víz felszínén tovább.

 • szocske
  “Úszásnál jellemzően uszodában vagy” ez egyénfüggő, sajnos ma már idő hiányában csak ritkán, de pár éve rendszeresen jártunk a közeli bányatavakra úszni. Nekem sokkal kellemesebb volt 2x1kmt úszni a tó túlsó partjára, mint a medencében forgolódni és kerülgetni a többi úszót.
  Ilyenkor a kocsikulcs elhelyezése sokszor probléma volt, bár főszezonban megkértük pl. a lángossütőt, hogy vigyázzon rá, cserébe mikor végeztünk vettünk egy lángost, nehogymár negatív legyen a kalória mérleg 🙂
 • fudosin
  Nem új találmány ez a tok, vitorlázók régóta használják. Az drágább, viszont fent marad a víz tetején és valami nagyon elütő színe van az hátuljának (pl. narancssárga) hogy megtaláld.
 • yoshida
  Milyen következtetést vonhatunk le a posztból? Vegyünk Teslát, ott már ha van mobilneted (és térerőd) nem kell kocsikulcs, működik csak a mobiloddal is (rajta az appal) 🙂

  Személyi vízálló, készpénz is. Esetleg még egy vízálló mobil jól jöhet, és akkor te vagy a legmenőbb a strandon.

  Mondjuk a tasak “kicsit” olcsóbb 🙂

 • ügyvéd
  @Kiszámoló!
  A “Ps” előtti szösszenetem miért nem jelent meg?
 • Paprikajancsi007
  Pf prolik miket hasznaltok ti:D
  Nekunk 200meterre van a strand, igy csak magunkat visszuk.
 • Barnabas.Jog

  A kormányzárat te is eltöröd ha akarod, nem hogy egy hivatásos. És ez még nem a kifinomult módszer. Ha 100 ezerért vetted, akkor már kicsit nehezebb.

 • EgyTipp
  Sziasztok,

  Ha már minőségit szeretnétek vásárolni, akkor ajánlom figyelmetekbe a következőt:
  (a weboldal gagyi, de a termék nekem maximálisan bevált)

  vizallotaska.hu/

 • János Orbán
  A nedves vb miatt zárva volt minden normál 50m-es medence, kivéve Csepelsziget, ami messze van autóval is és 1400 Ft a reggeli úszójegy. Ezért én a velencei tóhoz mennék úszni, szabad strandra (az üzemanyag ára kiegyenlíti az ingyenes strandbelépőt). Csak 1 kis vízálló, megbízható tartó kellene az autókulcsnak – kérlek írjatok ilyent, ha már próbáltatok 1et.
 • Zabalint
  Nem uszodában úszásra gondoltam, hanem természetes vizekre. Egy termálfürdőben, élményfürdőben is van zárható szekrény.
 • B.Péter
  Ha kisgyerekkel mész, akkor fogsz egy eldobható pelenkát, beletekered a cuccokat, és becsomózod egy nylonba.
  Senki nem fog ellopni egy használt pelenkát.
 • Andras
  3 eve amikor voltam horvatorszagban zrce-n (keleti ibiza), en ott vettem egyet, mert mindenki ezzel bulizik. Mert hogy 0-24 habparty meg medence party meg furdogatyaban csapatas de penz-telefon-szemelyi nem sok helyre fer a furdonadragba. Baromi hasznos, es csodalkoztam is h itthon miert nincs senkinek. Amiota hazajottem nem hasznaltam sem itthon, sem kulfoldi nyaralasnal.. az okat magam sem tudom. Talan ott tenyleg ez a 3 dolog volt nalunk, amit nem hagysz a parton, mashol meg jellemzoen van valaki aki kint marad a cuccokkal
 • Kiszamolo
  Paprika, de proli vagy, a valakiknek saját medencéjük van az elkerített tópart mellé, nem a pórnép közé mennek 200 méterre. 🙂
 • yimshagin
  .Péter Ellopni vszeg tényleg nem fogják, de egy lelkes takarító tutira kidobja egy ‘kisebb méretű’ szemetesbe. 🙂
 • Zabalint
  Honnan tudod, hogy nem akkora a telke, hogy 200 m-re a saját medencéje/tava/zárt partszakasza van? 🙂
 • Tibor
  “Nem lenne jó az ország másik végéből hazavonatozni a pótkulcsért”

  Tipp: a potkulcsot a szallodai szobaban hagyni szekrenyben/szefben 🙂

 • Tamás
  tegnap láttam egy embert a strandon, szerintem valami walkman szerűségben úszott, szvsz ultragáz volt…
 • Grza
  Nekem is ilyen van, sokkal jobb, mert övtáska, ergo úszni is lehet benne. Kicsi levegővel kell összezárni, és forgalmival+kocsikulccsal még lebeg. A mobilt meg be kell zárni a kocsiba (rejtve), ha azt feltörik, már úgyis mindegy.
 • Lau
  .Péter tetszik ez az otlet 🙂 igazabol meg gyerek se kell hozza. Inkabb egy kanal nutella 😀
 • zsmar
  .Péter: ez a trükk idén olyan sok helyen megjelent, hogy már nem bíznék benne, hogy működik. Egy használt pelenkának szaga is van, a pénznek(kulcsnak,bankkártyának) meg ugye…
 • szocske
  Ez mekkora divat volt vagy 30 éve:
  retropresso.blogspot.hu/2012/07/naakba-akasztos-vizallo-penztarca.html

  🙂

 • Zabalint

  “Tipp: a potkulcsot a szallodai szobaban hagyni szekrenyben/szefben ”

  Ami szintén nem mindig megvalósítható, sőt a legtöbb esetben ha meg is szálltal valahol, az nincs közelben, hiszen ha közelben lett volna, minek mentél volna kocsival. Megjegyzem, adott eseben egy szálloda kulcs strandon elhagyása is lehet necces, ha rá van írva, melyik szálloda… De perdze ha a lakás kulcsodat viszik a parton hagyott szatyrodból, az se jó móka.

 • Jóska Pista

  Valóban régi, 8 évvel ezelőtt már biztosan használtam. Egyébként a vízálló mobilt, iratokat is beleteszem. Egyszerűen azért, mert ha ki-beszálláskor ha beesik a vízbe, nem süllyed el.
 • Addam
  Ha a biztonság az elsődleges, akkor eleve nem használsz távirányítót a kocsihoz, tehát nem ázik be, mert nem is hordod magadnál, nem is vennék olyan kocsit, ami csak elektromosan nyitható.
  Nem tudom hova jártok amúgy strandolni, de az én cuccomhoz még sosem nyúltak hozzá.
 • ügyvéd
  Látom a reggeli első hozzászólásom elszállt az éterben, szóval a “Ps” előtt a következőt írtam kb:

  Übergáz!!! 😀 és felesleges

  Itthon:
  I/a: A Balatonon kb 300 méter a strand, ergo gyalog megy a zember, némi kaja/piapénzzel, amennyit nyugodtan ellophatnak, és egy kulccsal, aminek a másolata a szomszédnál van.
  Mindez egy hasitasiban, amit behelyez a zember a törölközőszéfbe, oszt áldás. Vigye aki akarja. Telefont csak a fontos emberek visznek a strandra, én meg nem vagyok az… 😀
  I/b: wellness, gyógyfürdő, uszoda: zárható szekrények/széf van, tehát csak az “órát”/karkötőt/kulcsot kell cipelni
  Külföld:
  II/a: tengerparti strand: Kizárólag parti szállodába megyek, max 100 m re a strandtól, felszerelés mint I/a
  II/b: wellness, gyógyfürdő, uszoda: zárható szekrények/széf van, tehát csak az “órát”/karkötőt/kulcsot kell cipelni.

  eztán jött a 2017-08-02 at 07:46-os “Ps.:” hozászólásom.

 • Kiszamolo
  Addam, oszt a gyári inditásgátló, az szereti a vizet? Persze ha 30 éves autód van, akkor az sem játszik.
 • ügyvéd
  Probléma csak akkor van, ha az embernek csak 20 ezrese van amikor a strandra megy a Balatonon, amitől azért már nem olyan vidám dolog búcsut venni, pláne mielőtt bármit ettél/ittál volna, de ilyenkor beadja a zember a haverkocsmárosnak megőrzésre/felváltásra, hiszen úgyis legurul néhány hideg fröccs, hekk, lángos stb…aztán hazamenetelkor megkapja a maradékot.
  Megjegyzem, még soha nem loptak el egy fillért sem tőlem a strandon.
 • KawaBazsy
  Pár éve elmentem egyedül Délkelet-Ázsiába nyaralni 3 hétre. Ott kártyával kevés helyen lehet fizetni, ergo elegendő kp-t is kellett vinnem.. 8500 kilométerre az otthonomtól szarul esett volna, ha lába kelt volna a pénznek, vagy irataimnak, úgyhogy én is körülnéztem vízálló tok ügyben. Ezt a Decathlonost ismertem, de így ránézésre nem tűnt elég biztonságosnak a feladathoz.. Úgyhogy bementem egy búvárboltba, s potom 6E Ft-ért vettem profi búvár cuccot. Tkp sima műanyag henger, viszonylag nagy, így simán belefér az okosteló is, többszörös gumi tömítéssel védve. Ja, s fenn marad a víz felszínén is. Strandon mindig a nyakamban lóg, máson még nem láttam ilyet. 🙂
 • Zabalint

  Nekem sem nyúltam hozzá soha semmilyen cuccomhoz a strandon, de az ördög nem alszik. Bar ha jobban végiggondolom, egyszer elloptak a törölközőinket egy termálfürdőben (volt értékmegörző, csak törülközőt vittünk be).

  Új autót már nem nagyon kapsz taviranyítós kulcs nélkül. Egy nem túl frekventált helyen meg azért jó eséllyel nem taviranyítóssal is kiszurják a kocsidat, ha megvan a kulcs (márkanév alapján lecsökken a lehetőségek száma).

 • Zabalint
  @ügyvéd
  I/a Balaton/egyéb édesvizek: A legtöbb fizetős strandon ugyan van értékmegörző, de az meg azt jelenti, hogy kapsz egy olyan kulcsot, amit szintén necces vízbe vinni, tehát ugyanott tartunk. Az, hogy te szállóból/apartmanból érkezel, egy dolog, de rednkívül változatos lehet ez, maradjunk pl. a klasszikus példánál, ha kocsival érkezel csak 1 napra. Mi is mindig 1 kulccsal(lakás, szállás vagy autó) meg pénzzel, törölközővel megyünk, esetleg némi kaja, pia, de a necces pont mindig a kulcs marad.

  I/b Ebben igazad van.

  II/a Ugyanúgy a kulcs a necces, mindegy milyen kulcs. Legutóbb az volt jó megoldás, hogy sikerült tömegtől mentes, nyugis partot találni, a nagy hotelek előtti partszakaszokra nekem kellene fizetnie valakinek, hogy odamenjek.

  II/b Lást I/b

  Szabadstrandnál már megörző sincs általában, és ráadásul bárki mászkálhat ott.

 • ügyvéd

  Én a Balatonon csak egy helyre járok, ahol a házunk van, ezért a strandra soha nem kell kocsikulcsot vinnem, csak a ház egyik kulcsát. (Pótkulcsok a családtagoknál, illetve még egy a szomszédban, ha mindenki elhagyná, ellopnák)
  Külföldön, szállodában simán a recepción kell hagyni a “kulcsot”.
 • Zabalint
  @ügyvéd
  Értem, de az nem ment meg a potenciális betöréstől, ha másnak is van kulcsa a házadhoz, főleg ha ismernek a környéken, és tudják hol a ház.

  Külföldön meg megint helyzet függő, értem hogy te csak a hotel közelében, de mások meg messzebb is, akár kocsival, vagy akár a szállás elhagyásának napján is. Meg jártunk olyan helyen is, ahol elég macera lett volna többször leadni, felvenni a kulcsot a hotelban, elsősorban nyelvi nehézségek miatt.

  Emellett járunk többféle strandon, akár Budapest környékén is, és persze autóval vagy kerékpárral, ahol szintén necces lehet az értékek őrzése.

  Szóval én jó ötletnek találom az ilyen vízhatlan tartót.

 • Ligu
  Van más megoldás is. Lopásbiztos táska/hátizsák + számkódos lakat + kábelzár.

  Az ilyen táskában mindenféle okosság tud lenni, pl. beleszőtt fémháló, hogy ne lehessen felvágni, fémdrót a vállpántban, tollal/hegyes szerszámmal bonthatatlan cipzár, lezárható/lelekatolható rekeszek/cipzárak.

  Kábelzárból nem kell a biciklizár változat, mert nehéz és sok helyet foglal. Vannak utazáshoz/táskához gyártott könnyebb, kis helyet foglaló, vagy önfeltekerős házzal rendelkező változatok. Lakatokból szintúgy. Az egyszeri tolvaj nem fog lángvágóval meg erővágóval szaladgálni a strandon.

  Használat: 1. Fontos cuccost táskába beletesszük. 2. Kábelzárat fix pont (fatörzs, fém korlát stb,) körül vezetjükt. 3. Számkódos lakattal összezárjuk a táska rekeszeket a kábelzárral. 4. Irány a víz.

  Nem olcsó (kb.40e Ft), de kényelmes megoldás. Sok más helyzetben is használható, utazás, buli, sport stb.

 • ügyvéd

  Akinek kell használja nyugodtan, nekem nincs rá szükségem, mert a két “leglényegesebb” cuccal, vagyis a telefonnal és a kocsikulccsal soha nem strandolok.
 • Létezik derékra és karra rögzíthető változat is, ami úszáshoz is kényelmes. Sőt kimondottan telefonhoz és tablethez való verzió is, amellyel kezelhető a kijelző is, fényképezni is lehet. Igaz nem kínai áron van, de profi minőség. Ha Miklós engedi, akkor linket is tudok betenni. Nekünk bevált, lányok tengerben fényképeztek vele, semmi beázás nem volt.
  https://www.outdoor-webaruhaz.hu/termek/vizallo-telefontok-overboard-nagy/
 • András
  Nekünk váltózár vált be legjobban. Kocsi kulcs kint a törölkőző alatt/táskában, a váltózár kulcsának pedig nem árt a víz…