Magas betéti kamat? Vigyázz!

2014-02-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

József talált egy nagyszerű ajánlatot egy nagy kereskedelmi banknál: 7,8% kamat kombinált betétnél.

Mielőtt belevágsz, azért olvasd el az apróbetűt is:

A pénzed kétharmadát egy zártvégű befektetési jegybe kell tenned és csak a pénzed maradékát teheted be akciós bankbetétbe.

Ha elolvasod, oda is csak 60 napra. Vagyis az összes kamat, amit kapni fogsz a pénzedre, az éves 7,8% kamat hatoda, abból se felejtsd el levonni a kamatadót.

Tehát összesen egy egész százaléknyi kamatról beszélünk. Ha ezt a pénzt egy másik bankból utalod oda, akkor minimum kifizetsz 0,3% tranzakciós adót a bankköltségen túl. Ha lejárat után el akarod utalni, újabb 0,3%-kal leszel szegényebb.

Ebben az esetben a teljes nyereséged maximum 0,4% két hónapra. Ennyit a legrosszabb esetben is megkapsz a pénzedre a jelenlegi bankodban is.

Ezért a "nyereségért" cserébe vásárolhatsz zártvégű alapokat, amiket nem tudsz eladni lejárat előtt, csak komoly vesztességgel, a másodpiacon. (Ezért zártvégű, vagyis szemben a nyiltvégűvel, ennek nincs napi vétele és eladása, csak ha találnak valakit, aki hajlandó megvenni tőled. Olyan áron, amin ő fog sokat keresni és nem te.)

További öröm, hogy ezek közül a legtöbb az adott banknál tőke vagy hozamvédett, ami egyet jelent a "majdnem biztos, hogy semmit nem fog hozni 3-5 év alatt" kifejezéssel. Erről már itt írtam.

Úgyhogy soha ne szédülj meg a magas kamatok láttán, egyáltalán nem biztos, hogy nyersz egy ilyen ajánlattal.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram