Magas betéti kamat? Vigyázz!

József talált egy nagyszerű ajánlatot egy nagy kereskedelmi banknál: 7,8% kamat kombinált betétnél.

Mielőtt belevágsz, azért olvasd el az apróbetűt is:

A pénzed kétharmadát egy zártvégű befektetési jegybe kell tenned és csak a pénzed maradékát teheted be akciós bankbetétbe.

Ha elolvasod, oda is csak 60 napra. Vagyis az összes kamat, amit kapni fogsz a pénzedre, az éves 7,8% kamat hatoda, abból se felejtsd el levonni a kamatadót.

Tehát összesen egy egész százaléknyi kamatról beszélünk. Ha ezt a pénzt egy másik bankból utalod oda, akkor minimum kifizetsz 0,3% tranzakciós adót a bankköltségen túl. Ha lejárat után el akarod utalni, újabb 0,3%-kal leszel szegényebb.

Ebben az esetben a teljes nyereséged maximum 0,4% két hónapra. Ennyit a legrosszabb esetben is megkapsz a pénzedre a jelenlegi bankodban is.

Ezért a “nyereségért” cserébe vásárolhatsz zártvégű alapokat, amiket nem tudsz eladni lejárat előtt, csak komoly vesztességgel, a másodpiacon. (Ezért zártvégű, vagyis szemben a nyiltvégűvel, ennek nincs napi vétele és eladása, csak ha találnak valakit, aki hajlandó megvenni tőled. Olyan áron, amin ő fog sokat keresni és nem te.)

További öröm, hogy ezek közül a legtöbb az adott banknál tőke vagy hozamvédett, ami egyet jelent a “majdnem biztos, hogy semmit nem fog hozni 3-5 év alatt” kifejezéssel. Erről már itt írtam.

Úgyhogy soha ne szédülj meg a magas kamatok láttán, egyáltalán nem biztos, hogy nyersz egy ilyen ajánlattal.

Share

25 hozzászólás

 • mutyilufi
  ‘További öröm, hogy ezek közül a legtöbb az adott banknál tőke vagy hozamvédett, ami egyet jelent a “majdnem biztos, hogy semmit nem fog hozni 3-5 év alatt” kifejezéssel.’

  Ez így van, ha kibocsátáskor veszel. Az ilyeneket másodpiacon kell venni, mint ahogy írtad is. Az ilyen OTP alapokból másodpiacon egész jókat ki lehet fogni., Főleg a mostanihoz hasonló kisebb nagyobb pánikok idején.

 • Andris
  Ilyen pofátlan ajánlatok az OTP-nél vannak általában.
  De nekem ma ajánlottak TBSZ számlán lejárt betét meghosszabbítására, az Unicreditnél 1,8 % ! Ez is szép.
 • sz.krisz
  “Kombinált” már eleve gyanús.
 • pdw
  Ez konkretan K&H. Miert nem lehet leirni nyiltan? Az interneten azt fikazunk akit akarunk 🙂
 • Kiszamolo
  Szerinted hány óra telt volna el addig, amíg megkeres a cég sajtófelelőse, ha leírom cégnévvel ugyanezt?
 • milyen feri?
  eleg szomoru, hogy ilyen cikkek utan kell monitorozniuk az internetet, nehogy valaki leirja a valosagot es be kelljen gyorsan fenyiteni. a masik, kicsivel tisztessegesebb modszer az lenne, hogy nem kinalnak olyan konstrukciot, amivel atverhetnek embereket. de hat ez van.
 • Kiszamolo
  Nem szoktak fenyíteni, udvariasan megkérnek, hogy ne tüntessem fel negatív környezetben a céget.
 • Centarior
  Erről az agyonreklámozott ajánlatról már én is épp kérdezni akartam, köszönjük a felvilágosítást, Kiszámoló!
  Akkor marad a pénz a Malacperselyben kemény 3%-on.
 • delspam
  Hát én most már csak ámulok bámulok…ez a blog több mint jó, épp kérdezni akartam, hogy ‘az adott banknál tőke vagy hozamvédett’ miért jelenti azt amit, és lőn ott a link…megyek is olvasni:)
  Új olvasó vagyok, de nem győzök pislogni, mik vannak:)

  A szülinaphoz pedig, csak annyit, hogy még legalább 3^3-on szülinapot kívánok:)

 • szocske
  : sajnos a malacpersely márciustól már csak 2,8%
 • Körtefa
  Javaslom az Erste új betétszámláját, CélBetét néven, ezzel cserélték le az ElőrelátóBetét-et. Itt már elég 20k-t eltenni a magas kamatért cserébe. No persze ez akkor jó, ha alapból Erstés az ember.
 • DE
  Márciustól 2,8 az a 3 😀
 • Affa
  Tudom, nem mindenkinek szimpi a kötvényes megoldás, nálam sincs a bölcsek köve, de a QUAESTOR-ban még mindig kapsz rá 7,75%-ot éves szinten, sőt, akár még többet is. Igaz, ennek más a kockázata, mint egy betétnek, viszont évtizedek óta ott a pénzem, semmi negatív tapasztalat, korrektek, ingyen vezetik a számlámat.
 • kp
  Pofátlanság csúcsa.
  És nyilván nem hülyék, azért csinálják mert megéri… mert sok figyelmetlen és/vagy hülye be…ja.

  Nem tudom van-e annyid és mennyi időre teszel félre, de 1-2 milla és 1-2 év felett már érdemesebb lenne 2-3 rendesebb bef. alapba elosztani.

 • mtoma73
  Mondjuk könnyű volt kitalálni, hogy melyik ajánlat lehet, mert mostanában eléggé reklámozzák. Először én is felkaptam rá a fejem, hogy hű milyen magas kamat, ráadásul még utalni se kellene se oda se vissza, de amikor az oldalukon a leírás azzal kezdődött, hogy befektetéssel kombinált, akkor a lelkesedésem is alább hagyott.
  Végül is nem verik át az embereket, csak az emberek nem olvassák el jól, hogy mi is ez, milyen feltételei vannak, nem számolnak utána, ahogy Kiszámoló fent megtette, vagy annak ellenére akarják, hogy nem értik a konstrukciót. Ilyenkor (és a devizahiteleknél is) beáll egy részleges vakság, és csak a számukra pozitív dolgokat látják az emberek, a hátrányost valahogy nem. Amikor pedig hátrányossá válik a konstrukció, vagy valaki rávilágít, hogy nem jól döntöttek, akkor jön, hogy át lettek verve, pedig nem.
 • Wnprt
  Kiszámoló, a Quaestor azért jobb a zártvégű alapoknál vagy a unit-linkednél, ebben egyetértünk.
 • qwibic
  Tisztelettel,ezeknek a zártvégü alapoknak hol található a “másod piaca”onnan vásárolni jó 5 letnek tűnik…
 • Kiszamolo
  Kötelező bevezetni őket a tőzsdére, ezért ott érdemes vadászni rájuk.
 • Ken
  Kb. 2 hete bementem az Erste-be, h. csináljanak már vlmit, mert a 2% betéti kamat vicc, és inkább elmegyek 1 másik rablóhoz..

  Nekem fontos a biztonság, és a tőkegarancia. Beajánlotta az ügyintéző az erste befektetési zrt, alapok-alapját. Azt mondta, ez jobban hoz mint a betét, és tőkegarantált. Ehhez képest, most pár 100 Ft. mínuszban vagyok. Felhívtam a telebankot, ott azt mondták, h. NEM TŐKEGARANTÁLT. TESSÉK? Az ügyintéző nem ezt mondta!!!

  Ezek szerint, ha jön egy újabb válság el is tűnhet a pénzem?? Mit tegyek? Rakjam vissza betébe mind? HOGYAN BÍZHATNÉK ezek után az Erstében??

 • Andris
  Ken
  Az Ersténél van olyan hogy Tőkevédett alapok alapja.
  És ez nem tőkegarantált ? Érdekes.
  Ebbe biztosan nem tennék pénzt, megnéztem az alap múltbeli hozamát.
 • Ken
  A telebank azt mondta, h. olyan nincs, h. tőkegarantált.. Az ügyintéző meg azt, h. igen.. Vajon kapnak ezért jutalékot? (Mármint a kötésért.)

  Akkor mit javasolnál? Állampapír? 1 évig tudnám nélkülözni a zsét..

 • Andris
  KEN
  Ez nem tőkegarantált. Az állampapír is csak 3.5 %/év körül hoz, annyit talán ez is fog, de az állampapír legalább nem kockázatos. 1 évre jó lehet a befektetési alap,de az Ersténél is van alacsonyabb kockázattal a múltban jobban teljesítő alap. Pl.:Erste Tőkevédett Kamatoptimum Alap. De ha nagyobb összegről van szó én más banka tenném.Ez csak az én véleményem, kíváncsi lennék kiszamoló mit ajánlana neked.
 • Zabalint
  Ezek szerint nem olvastam mindig a blogot, meg nem tájékozódtam eléggé, mert most vettem észre, hogy van ilyen, hogy célbetét. Látom online is lehet nyitni, nyitottam is, és a nyárra gyűjtendő pénz megy is bele.


  Nem tudom a konkrét alap tőkevédett-e, de a nyílt végű alapoknál a tőkevédettség azt jelenti, hogy egy adott periódusra vállalnak tőkevédettséget, van amelyiknél 1 hónap (likviditási alapoknál), van amelyiknél 1 év. Tehát ha legalább ennyi ideig tartod, a befektetési politika garantálja ezt. Megjegyzem, így ezek még a zárt végűeknél is versenyképtelenebbek, hiszen ez azt jelenti, hogy a vállalt periódusnál rövidebb lejáratú papírokat kell tartaniuk ahhoz, hogy biztosan ne legyen mínuszos a hozam a vállalt időre.

  Alapok alapja egyébként sem jó konstrukció, mert kétszer fizetsz alapkezelési díjat.

 • Andreana
  Nekem van most 2 célbetétem, az egyiket leürítettem, mert elértem a célom 🙂 A másikon van egy nagyobb összegem, kb 700 000 Ft, de egyelőre nem akarok ide pár hónapig havi plusz pénzt, 20e-t tenni, mert most megy a lakáskasszába. A kérdésem az lenne, hogyha minden hónap utolsó napján átpakolom ezt a 700-at a jelenleg üres betetszamlara, illetve a következő hónapban vissza, majd 3 hó múlva megint vissza es így tovabb, akkor is megkapom a kamatot? Vagy van valami megkötés erre vonatkozóan?