Az elfelejtett pénzek

Most olvastam, hogy csak Nagy-Britanniában  körülbelül 2 milliárd fontnyi (mintegy hétszáz milliárd forintnyi) összeg az, amit elfelejtett vagy gazdátlan pénznek tartanak nyilván a bankokban. Ezek olyan összegek, amikhez már legalább 15 éve már nem nyúltak és a tulajdonosaikról sem tudnak semmit a bankok. Ennek egy részét, 330 millió fontot most az állam jótékony célokra fog elkölteni. (A teljes gazdátlan állomány ennél nyilván sokkal több, ez csak a már legalább 15 éve gazdátlan pénzek összege.)

Itthon is rengeteg elfelejtett pénz lehet a bankokban. A tulajdonos halála miatt, vagy csak egyszerűen külföldre költöztek és az évek során el is felejtkeztek a magyar számlán lévő pénzről.

Már meséltem arról, hogy ahol dolgoztam az egyik bankban, azokat az ügyfeleket kellett hívogatni, akik lekötetlenül komoly összegeket parkoltattak a számláikon. Egyszer valaki váltig állította, hogy neki már régen nincs pénze a mi bankunkban, miközben ott ültem a gép előtt és láttam, hogy bő 50 milliója van a számláján. Nem tudtam meggyőzni az ellenkezőjéről, az összeget telefonon pedig nem mondhattam meg neki, de mondtam, hogy menjen be egy bankfiókba, szerintem érdemes. Szeretnék én is olyan gazdag lenni, hogy ne vegyem észre, ha elkallódik valahol 50 millióm… 🙂

Persze ez a ritkább eset, a leggyakoribb eset, hogy meghal a számla tulajdonosa és az örökösök mit sem tudnak a bankban lévő pénzről, a Nagytétényben húsz éve vett építési telekről, a kéménybe dugott aranyérmékről, vagy bármi egyéb vagyontárgyról.

Már volt arról szó, hogy ennek elkerülése végett rendszeresen frissítsd a nyilvántartásodat, hogy hol milyen vagyonnal rendelkezel, mert egy hirtelen haláleset esetén az örököseidnek fogalma sem lesz, hogy hol mit keressenek.

Ha már csináltál ilyen listát, frissítsd fel, ha még nem, olvasd el az alábbi cikket és tedd meg az ott leírtakat, hogy a te pénzed és egyéb vagyontárgyaid ne a gazdátlan százmilliárdok állományát gyarapítsák.

Felkészülni a váratlanra

S végezetül még egy kapcsolódó sztori, amit az egyik ügyfelem mesélt. Egy amerikai ügyvéd felhívta, hogy örökölt egy általa nem ismert és sohasem hallott rokonától talán egymillió dollárt és el kellene intéznie a papír dolgokat, hogy megkapja a pénzt.

Mivel az összes nigériai átverés hasonlóan kezdődik, ő is el akarta hajtani az ügyvédet, de az csak erősködött, hogy tényleg így van, megadta az adatokat, az elérhetőségét, mindent és megnyugtatta, hogy semmit nem kell fizetnie előre.

Mint kiderült, ez az ügyvéd abból élt, hogy az ilyen ismert örökösök nélkül meghalt emberek legközelebbi élő rokonát felkereste, akár a világ bármelyik táján és 35% fejében tudatta vele, hogy örökölt, illetve elintézte az ezzel járó jogi dolgokat.

Nem kevés a 35%, főleg nem egymillió dollár 35%-a, de mivel ez tényleg talált pénz volt, boldogan kifizette az ügyfelem ezt a pénzt az amerikai ügyvédnek. Utána jött hozzám, hogy mit csináljon a pénzzel.

Szóval, ha valaki ilyen szöveggel keres meg, az csak az esetek 98%-ában átverés, néha tényleg arról van szó, amit állít az ismeretlen telefonáló. Ha biztos nem kell semmit előre fizetni, akkor azért hallgasd meg, mit akar mondani.

De visszatérve az eredeti témánkhoz: a legjobb, ha te még az életedben elintézed, hogy az örököseid pontosan tudják, hol mit tartasz és mit örököltek, illetve milyen biztosításaid és hiteleid voltak és hol. Akkor is, ha tragikus hirtelenséggel hunynál el. Olvasd el a fenti cikket.

S ha már szóba került, a legtöbb családban tabutéma a pénzről való beszéd, pedig sok örökösödési pert lehetne megspórolni, ha beszélnétek a kérdésről, amíg van rá lehetőség. Olvasd el ezt a cikket is, mert sokan nagyon rosszul csinálják ezt a dolgot.

Beszélnünk kell róla

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

54 hozzászólás

 • BB
  Azt tudja valaki, hogy az ügyvéd meddig köteles megtartani a nála letétbe helyezett összeget? Elvileg a férjem apjának, amikor meghaltak a szülei, az örökölt pénzt letétbe helyezték neki a testvérei. Ő nem foglalkozott vele és most ő is meghalt. Kb 20 éve lehetett a letétbe helyezés.
 • P.G.
  15-20 évvel ezelőtt – amikor még néztem tévét – volt erről az amerikai örökségbizniszről szó “a riporter” Frei Tamás műsorában. Nem tudtam megtalálni a neten most a videót.

  Egy magyar ügyvédről szólt, aki először egyedül csinálta ezt az örökösfelkutató vállalkozást, majd több alkalmazottal vitte tovább, akik a környező országok nyelvét is beszélik.

  Úgy rémlik, ez egy USA sajátosság, az ottani jog szerint a vagyon adott hányada az örököst megtalálót illeti. Kifüggesztik az ismert örökös nélkül elhunytak adatait valamilyen hivatalban, nem emlékszem pontosan hol. Lehet, azóta ez már neten is hozzáférhető. Onnan értesülnek az “örökösvadászok”. Szerintem ehhez nem kell ügyvédnek lenni, persze nyilván ők járatosak a jogszabályokban. Ugye az USÁ-ba milliók vándoroltak ki a térségünkből 100-120 év alatt. Csak magyar leszármazottból 1-1,5 millió lehet. Ez nagy üzleti lehetőség.

 • naa
  Egy idevágó kérdés: életbiztosításoknál 8 napon belül be kell jelenteni a halálesetet. De mi van, ha ez nem történik meg egy tragédia után? Azt olvasom, hogy pl. 2 év után évülnek el a követelések. De akkor mit jelent a 8 nap? Esetleg csak technikailag van jelentősége, mert egyébként körülményesebb behajtani?
  Ha 2 hónap után esik le az örökösöknek, hogy volt egy életbiztosítása az elhunytnak, akkor mi van? Kevesebbet kapnak? Vagy semmit? (Nyilván nem semmit, mert akkor mi évülne el 2 éven belül)
  Köszi
 • Kiszamolo
  Naa, a káreseteket kell jelenteni, hogy legyen lehetősége a biztosítónak kivizsgálni az esetet.

  Ha a halálesetet nem jelented, az szerintem nem olyan nagy gond.

 • vViktor
  Mivel az örökség nem évül el és mehet oldalágba is, ezért van rá kereslet.
 • naa
  Szerintem teljesen életszerű, hogy valakinek több biztosítása van, és nem mindegyiket jelenti be a kedvezményezett/örökös 8 napon belül.
  Ha pl. éppen külföldön ér utol egy baleset, akkor ugye van a normál életbiztosítás, azon felül ha van U/L esetleg, akkor azok is, van az esetleg megkötött utazási biztosítás, vannak a bankkártyákhoz, hitelkártyákhoz járó biztosítások, és ezek teljesen normál dolgok… Utóbbiak nyilván nem túl nagy összeggel, pár millió forint, de annak is lenne helye…
  Képzeljük el, egy tragédia utáni állapotban ezeket mind precízen végigcsinálni, bejelentgetni a megfelelő nyomtatványokon…
  Egy sablon levelet ajánlva feladni a postán a biztosítónak pl. megfelelő/elfogadják?
  Egy ötlet: kinyomtatni ezeket és felcímzett borítékokban betenni a megfelelő mappába, hogy csak postázni kelljen. Én azt tanácsolom, menjen el Kiszámolóhoz az örökösöm tanácsért, 8 napon belül…
 • FoX

  Sajnos elsőkézből tudok neked válaszolni. Egy éve halt meg édesapám, és bár mi hamar bejelentettük a biztosítónál, szóba került, hogy mi van, ha ez nem történik meg. A haláleseti igény nem évül el, a 8 napos bejelentést nem veszik annyira szigorúan, ha van rá indok, hogy miért maradt el. Egy hirtelen halálesetnél nem mindenkinek ez az első dolga.
  Ez a Groupama volt, de más helyről is hasonlót hallottam.
 • Endre
  Az én esetem speciális ebből a szempontból. Van egy házasságon kívül született gyerekem, akivel a ” szokásos” kéthetente hétvége és iskolaszünetek része-egésze kapcsolattartás jutott. Azonban az anyjával sosem volt normális emberi együttműködésre alkalmas viszonyom a későbbiekben. A gyereket pedig tinédzser kora elején ellenem nevelni kezdte, nem eredménytelenül sajnos. Így a kapcsolatunk egy vitát követően megszakadt. Még lehetne más örökösöm, de egyre kisebb a sansza. Így a végrendelet az egy kulcskérdés, már csak azért is, mert az anyja alig várja, hogy örökölhessen, mivel a pénzzel sose tudott bánni. Én az önkéntes nyugdíjpénztárra gondoltam, azaz a lányom, ha odakerül a sor, akkor az örökséget csakis egy ilyen számlán kaphatná meg. Ki mit gondol? 10 év után a hozamot felveheti, hitelfedezetként nem zálogosíthatja el, stb. Tudtok jobbat?
 • Kiszamolo
  Endre, az örökös azonnal felveheti a te nyugdíjpénztári megtakarításodat. Max úgy működne, hogy a lányodnak nyitsz ilyen számlát. De onnan is fel lehet venni a pénzt, csak ki kell fizetni a járulékokat, valami 30%-ot.
 • attila
  önkéntes pénztári számlánál van lehetőség megjelölni haláleseti kedvezményezett is, ez esetben ő kapja a pénzt nem az örökös, tehát ez olyan mint egy végrendelet tulajdonképpen 😉
 • jami
  Endre, ha a lányod nem tud bánni a pénzzel, mindegy. Bármit pénzzé tud tenni/eladja lábon, akármi. Ha nem tudtad tudatossá nevelni (mindegy miért), akkor fogadd el, hogy egy ilyen örökösöd kap mindent, a halálod után már nem a te felelősséged, addig az esetleg. Pl. többségében mást teszel meg örökösnek, a lányodra kisebb részt hagysz.
 • jami
  Nem tudom, ti hogy tapasztaljátok, nagyon visszás a hazai családon belüli gyakorlat. Azt mindenki szereti tudni, ki pontosan mennyit keres, mennyiért vett autót, házat, csináltat felújítást. De a családon belüli támogatásokról, pláne öröklésről kb. egyenlő a szülőgyilkossággal.
  Az végképp nagyon ritka, még a huszadik század elején született nagyijaim korosztályában volt csak gyakorlat talán, hogy beszéltek arról, milyen temetést szeretnének, az egyik nagyikámnak megvolt a sírhely, összegyűjtötte nemcsak a temetési költséget, de még halotti tor és a népes rokonság “helyett” megveendő koszorúköltséget is, hogy senkinek ne okozzon kicsi anyagi gondot sem a halála. (Az öröklést is még fénykorában lezavarta.)
 • kamatoskaresz

  Vidéken és/vagy idős szülők esetében több alkalommal is közvetett tanúja voltam, hogy aki először a “tetthelyre” ért az villámgyorsan leürítette a házat, elsősorban a készpénzt (ma is tömegek tárolják otthon) és a bemutatóra szóló takarékkönyveket ideértve. Utána semmit nem lehetett bizonyítani.

  Bizony az anyagiakról a legjobb a közvetlen családtagok előtt is csendben maradni, maximum egy közjegyzői letétből utólag osztozkodhatnak.

 • jami
  Szerintem meg jobb lenne tisztán, mert így sokszor a szülővel meghal a családi kapcsolat is az örökségen való cívódás miatt. Vagy épp volt egy hallgatólagos/egyszer/sokszor elmondott faktum és kiderül, hogy mégsem.
  Nyilván kellemetlen megélni a civakodást és/vagy vállalni, hogy fiam, neked ennyit segítettem (amiről a másik esetleg nem is tudott), most így gondolom. Szülőként sem értem, miért nem egyszerűbb nyiltan: így döntöttünk. Ehelyett a legfájóbb gyászhoz még hozzákeveredik, hogy ok, akkor mi legyen.
 • FoX
  Szerintem egy normális családban nem lehetnek ebből gondok. Ahol egy haláleset után az az első gondolat, hogy vigyük, amit lehet, ott már sokkal súlyosabb bajok vannak. Ráadásul nem “tegnap” kezdődtek. Nem csak családilag, hanem morálisan is nagyon mélyre süllyedtek az ilyen emberek.
  Sokkal inkább az a megoldás, ha a családban soha nem tabutéma sem a pénz, sem pedig a “mi lesz, ha…”
 • Tibor
  Engem az erdekelne, hogy mekkora az az osszeg, ami mar “megall a sajat laban” ? Ugy ertem ami hosszu tavon nem tunik el a bankszamlarol (kezelesi koltsegek, szamlavezetes stb), hanem megmarad, vagy a kamatok miatt hizik.
  Ugye ha 10-20ezret hagyunk egy szamlan, az nem fog megelni 15 evet, de 50 milla mar megel, hol a hatar?
 • porthosz
  Fox:

  Az a baj hogy minden családnak van nem normális része.

  A nagyobb baj hogy az öregek nincsenek tisztában az öröklési lánccal, igy aztán az ilyen “kisfiam/kislányom/unokám stb te fogsz örökölni mindent” naponta elhangzó igéretek nagyon gyakran zátonyra futnak, ráadásul 22-es csapdájaként mire az ember abba a korba jut hogy az örökségen komolyan elgondolkozzon, addigra már sokszor túl hülye ahhoz hogy felismerje végrendeletet kellene irni.

  És persze a rokon elcipelheti végrendeletet irni, csak ugye melyik rokon is fogja ezt forszírozni a legjobban, melyik fogja sutyiban elvinni egy ügyvédhez? Hát nem az amelyik a gondját viseli, hanem amelyiket 15 évente 1x látjátok akkor is csak temetéskor. Mert a normális családtag nem fogja forszírozni az örökség dolgát mert nem akarja hogy haszonlesőnek tünjön.

  Rengeteg ilyen sztory van meg még cifrább is.

 • Tibor
  @attila: majdnem olyan, a leglenyegesebb reszt kiveve: a halaleseti kedvezmenyezettre nem vonatkozik a vegrendeleti kotelesresz.
  Endre, ha ilyen a viszonyod a fiaddal, es nem varhato hogy javuljon, akkor amit tehetsz az vagy az, hogy meg eletedben a lanyodra irsz mindent (amig elsz addig ami a tied azzal ugye azt csinalsz amit akarsz – zarojelben jegyzem meg hogy azert itt is van mit tamadni, de ez mar bonyolult), vagy az hogy vegrendelkezel, es a fiadat konkretan kitagadod, de ennek szigoru torvenyi feltetelei vannak hogy mire hivatkozhatsz (hogy erdemtelen, becsuletserto kijelenteseket tesz rolad, stb).
  A halaleseti kedvezmenyezett esetenel ez a kotelesreszes hokamoka nincs, ott az kapja a penzt aki a kedvezmenyezett, vitanak helye nincs.
 • Tibor
  @Endre: bocsanat hetfo reggel van, valamit nagyon osszekevertem, ugy lattam hogy van egy fiad akivel megromlott a viszony az anyja miatt, meg egy lanyod akit szeretnel hogy orokoljon 🙂
  nem tudom mibol sikerult igy kihozni, innom kell meg par kavet…

  szoval a lenyeg: koss egy eletbiztositast de ne magadra, hanem az anyjara, a gyerekkel kedvezmenyezettkent, igy biztos hogy o nem fog soha hozzajutni, ellenben a lanyod – egyszer majd – igen 🙂

 • jurta
  Könnyen feleslegesnek tűnő, de a jelenség kivédésére alkalmas gyakorlat a rendszeres leltározás. A vagyonom igazán nem nagy, de nem saját ingatlanban élve alaposan diverzifikáltam. Most már hagyományom, hogy január 1. az átnézés és összegzés napja, akkor nem zavar senki. 🙂 Ilyenkor általában fény derül arra is, hogy valamit hónapok óta át kellett volna rendezni (lekötni, számlát bezárni, közös tulajdonról a többiekkel beszélni, adókat megfizetni, vagy csak simán pótolni kellene egy elfelejtett jelszót), szóval sok szempontból megéri. Ha meg gyarapodni is sikerült, akkor külön öröm, amikor kész van. 🙂
 • Rissa
  Mi a teendő, ha megtaláltam otthon a már rég elhunyt nagymamám vidéki bankba szóló takarékbetét könyvét? Valahogy megkaphatnám ezt a pénzt? Mondjuk vidékre nem nagyon akarnék lemenni. És van más unokája is. 🙁
 • glezmen
  Nem “hallottam valakitol hogy meselte egy ismerose”, hanem sajat edesanyammal tortent:
  2-3 eve ot is felkereste valaki, hogy orokolt egy tavoli nagybacsitol akinek o a legkozelebbi orokose. Szinten X %-ot kert cserebe.
  Mondtam anyamnak hogy NAGYON legyen ovatos, es foleg ne fizessen semmit neki (elore).
  A vege happy end, valami 800ezer forintot kapott vegul a meghalt rokon utan. Es ez teljesen magyarorszagi sztori, szoval nem csak az USA-ban letezik ilyesmi.
 • jurta
  @jami FoX

  Van ellenpélda is. Nem is annyira “szuper” családban 1,5 éve váratlanul elhunyt hozzátartozó pénzügyekben magába zárkózó volt (házastársa előtt is) – örökösökkel közösen, mindenki előtt nyíltan átrendeztük a családi vagyont. Zöldfülű 20on-30évesekként felvettük az élet adta feladatot, ügyvédekkel, szolgáltatókkal komoly ügyekről tárgyaltunk, életünkben először családunk jövőjéről hoztunk döntéseket, és gondoskodtunk róla, hogy többé egyikünk vagyonának szétosztása se járhasson ekkora nyomozással. Családi, szűk baráti körben többen végrendelkeztek. Közös célra (pl. sírhelyek) fenntartott pénzeket tisztáztunk, elkülönítettünk, kezelőt jelöltünk ki magunk közül. Talán kellett hozzá az is, hogy előtte egyikünk sem élt koldusszegényen, bár volt, hogy kompenzáltunk (munkanélküli családtag kapta az öreg autót annak minden nyűgjével – 1 héten belül sikerült eladnia).

 • Andras
  Szia Miklós

  “kallódó pénz” kicsit az önkéntes nyugdíjszlán lévő pénz is. s most a kamatemeléses időszakok mellett illetve egekben lévő tőzsdéket figyelve mi lehet most a jó koncepció? egy állampapír túlsúlyos portfolió igencsak tud csökkenni kamatemeléses időszakban.
  részvényes csomag most eléggé necces. mi a helyes jó út? – van valami javaslat!? vagy ekkor már érdemes tanácsadást kérni!? 🙂 köszönömn András

 • FoX

  Ezt mondom én is, hogy ez a normális, és nagyon becsülendő, ha valakik így intézik a dolgokat. Tény, hogy az átkosban felnőtt generáció zsigerből titkolózik, ha pénzről van szó, és ez talán érthető is.
  Leginkább arra gondoltam, hogy ha egy családban tényleg soha nem tabutéma az ilyesmi, ott sokkal kisebb eséllyel fordul elő a civakodás az örökségen.
 • kepton
  @BB: Az ügyvédi letétet az idők végezetéig meg kell őrizni. Ha az ügyvéd meghal vagy kamarai tagsága más okból megszűnik, akkor a kamara által kijelölt irodagondnok őrzi tovább.

  @Tibor: Tévedés, a haláleseti rendelkezést a bírói gyakorlat egyértelműen ajándékként kezeli, és az így megszerzett pénz nagyon is hozzátartozik a kötelesrész alapjához.

 • L70

  Felkeresed azt a közjegyzőt, akinél a hagyatéki volt, és bejelented póthagyatékira. A póthagyatéki végzéssel pedig az örökösök (ha Te leszel, akkor Te) felvehetik. Számodra rossz hír, hogy a másik unoka is kap majd belőle, mert ez nem arról szól, hogy stipistopi én találtam, enyém. Nem kötelező elmenni vidékre, ajánlott tértivevénnyel feladhatod a másolattal postán, és még hagyatéki tárgyalás is lesz akkor is, ha nem mégy el rá.

  Tudom, van tapasztalat.

 • Szabolcs
  1998-ban vetteünk egy lakást, liciten, önkormányzattól, mert örökös nélkül meghalt a néni, aki benne lakott. Kb. 8-10 hónapja kapok havi kivonatot a címre a néni nevére K&H-tól. Sokszor gondolkoztam mit tegyek, de még nem vett rá a lustaság, hogy intézzem, hogy adják át az államnak. Lehet, inkább az államnak jelentem be, hogy verjék ki a bankból… ááá, igazán egyik megoldás sem izgat…
  Mindenesetre fura, hogy laza 15-20 év után kibukott a rovancskor. 🙂
 • kamatoskaresz

  Pihenj nyugodtan tovább, amikor majd a behajtó dörömböl idegesebb leszel.

  Ugyan kérlek, emlékszel még a 2006-os tüzijátékra? Az emberek még a 100 forintos ásványvizet is ellopták a standokról menekülés közben.

 • 2018
  “a haláleseti rendelkezést a bírói gyakorlat egyértelműen ajándékként kezeli”

  Mivan?!?!?!?! Ez nagyon csúnya lenne …….

 • jami
  jurta, zöldfülű 30 éves ? 😀

  Sok öreg néni közelében nőttem fel, nagyon nem a szocializmus alatti a titkolózás, az öröklés és emiatt perpatvarok elég időtlen családi problémák. Igen, beszélni kell az anyagiakról, de a helyén. Azaz a rokonságnak kevés köze van az anyagi helyzetemhez, de pl. a gyerekek már most is tudják, mit gyűjtünk nekik és ahogy nőnek, úgy magyarázom folyamatosan a megtakarítás-beosztás párost, amit persz enem értenek, de majd ha kell, lesz emlékképük. És le van írva, mi hol van, mert az hagyján, hogy a gyerekeknek lilájuk nincs, de a férjemnek se sok.
  A minimum haláleseti megbízást adni bankszámlához, megtakarítások kedvezményezettjeit átgondolni. Idővel megbeszélni, hogy mi a prioritás, mi hétköznapi (pl. ep).

 • headset

  “Mi a teendő, ha megtaláltam otthon a már rég elhunyt nagymamám vidéki bankba szóló takarékbetét könyvét? Valahogy megkaphatnám ezt a pénzt? Mondjuk vidékre nem nagyon akarnék lemenni. És van más unokája is.”

  Sopron bank? Budapesten is van fiókjuk a Bajcsy-Zsilinszky úton. Vagy ha másik bank, keress rá google-al és hívd fel telefonon az ügyfélszolgálatot.

  Ha nem névreszóló a betétkönyv, mielőtt beváltod, fénymásold vagy fényképezd le az utolsó egyenleget és közöld a rokonokkal, hogy mennyi jár nekik.

  Ha névreszóló és nem adják ki, akkor póthagyatéki tárgyalást kell kérni. Feltehetően attól a közjegyzőtől, aki elosztotta a hagyatékot. De lehet, hogy másik közjegyző is jó. Lesz egy új hagyatéki végzés és azzal lehet menni a bankba.

  Az utóbbi esetben nem az lesz a legnagyobb fáradság, hogy a bank vidéken van. 🙁

 • headset

  “1998-ban vetteünk egy lakást, liciten, önkormányzattól, mert örökös nélkül meghalt a néni, aki benne lakott. Kb. 8-10 hónapja kapok havi kivonatot a címre a néni nevére K&H-tól. Sokszor gondolkoztam mit tegyek, …”

  Szerintem írd rá a levélre, hogy a címzett elhunyt és juttasd vissza a postásnak. Majd visszaküldik a feladónak és a bank megteszi, amit kell.

  Eddig sem lett volna szabad felbontanod a néni leveleit. Ki kellett volna rakni a postaládára, hogy a postás megtalálja és visszavigye. De szerintem ebből nem lesz baj, ezzel senki sem törődik.

 • Géza
  – nem biztos, hogy örökös nélkül halt meg, csak az önkormányzati lakás bérleti joga nem szállt át hozzátartozóra (és az önkormányzat nem akarta másnak bérbe adni, hanem inkább eladta). Az ugyanis nem örökölhető a klasszikus módon, csak vele együtt lakó hozzátartozó folytathatja a bérlést.
 • jurta

  “Valahogy megkaphatnám ezt a pénzt? Mondjuk vidékre nem nagyon akarnék lemenni”

  Ha nem titok, nagyon érdekelne, mennyi az a pénz, amennyiért nem akarsz vidékre menni (csak hogy összehasonlítsam a saját ingerküszöbömmel). Ha mozgáskorlátozott vagy, vagy milliárdos, vagy ápolsz valakit, az nyilván más helyzet, ezért említsd meg. Bizonyos összeg felett 35%-ért szívesen elintézném neked meghatalmazással. 😉

 • Szabolcs
  @Headset: örülök, ha a postás meghozza, amit kell. vissza tuti nem visz semmit. amúgy meg csak simán bedobja… nem néz az semmit. Az elsőt véletlen bontottam ki, mert nem is gondoltam, hogy nem az enyém…
  @Géza: nem, ez a néni kecója volt, csak meghalt. Természertes vagy megjelölt örököse nem volt, így az örökös az állam lett, és az önkormi az állam nevében eljárva elárverezte. Akkortájt még így ment, most már nem az önkormi kapja meg eljárásra.
  @Tibor: szerintem nem kell rengeteg, hogy ne fogyjon el, csak beláthatatlan időtávon. Amikor a lakást vettem, ez kb a felét, vagy 40%-át érte volna a lakásnak. Most ennek az összegnek a 20-szorosáért verekedés lenne az ajtónál, ha meghíidetem annyiért a lakást. Tehát inkább értékét veszti, mint elvész/elfogy. szerintem uez igaz a legtöbb cash-re, bár lehet, van kivétel.
 • Szabolcs
  @András
  Ha hosszú távra akarsz hagyatékot hagyni, szerintem a föld/telek és a műkincs/ékszer/ilyesmi lesz a nyerő, cash-t felesleges. És legyen utóbbi jól elásva/eldugva hogy drága politikusaink vagy anarchia esetén a zabrálók ne találják meg. 100-200 év után a leggázabb festmény is érték, míg a 20Mrd millpengő akkor is csak egy darab papírfecni lesz, mint ahogy a 200 évvel ezelőtti USD/GBP 1 egységéért értelmezhető javakhoz jutottál (bárány/tehén, de ha csak csirke, akkor is), míg ma ezért max egy morcos nézést, ha csak ennyi a jatt.
  És legyél nagyon előrelátó, hogy kire is hagyod 🙂
 • kisz
  Azt hogyan lehet kideríteni, hogy milyen banknál volt számlája egy korábbi hozzátartozónak? Van erre valami hivatalos út?
 • Tamás
  ” Ezekhez képest a mienk kispályás: a foglalás során jelezzük a szállásadónak, hogy a mézes heteinkre (honeymoon) látogatunk hozzájuk.”

  De hogy még le is írod??

 • Szabolcs
  @kisz:
  van, közjegyzőnek van rá joga. igazolod felé, hogy érdekelt vagy (örökös), és ő eljárhat. Ha sok bankot kell átnéznie, lehet, drágább lesz. Hagyatéki eljárás során is van rá lehetőség persze, de akkor is csak célzottan szokták, és nem az összes magyar/külföldi bankot keresik meg.
 • FoX
  Ez elég off ezen a helyen, de szép lassan a bitcoin is az elfelejtett pénzek között lehet. Egyre több helyen és módon szabályozzák, be is esett az árfolyama. Gondolom, akik nemrég verték a mellüket a bitcoinos cikk alatt, azok most csendesebbek lettek. De ha megint lenne róla egy cikk, biztos leírnák páran, hogy szerencsére még 18850-en kiszálltak belőle. 😀 😀 😀
 • Tudatlan
  Az hogy derül ki, ha valakinek közjegyzőnél volt egy végrendelete?
 • headset

  “Headset: örülök, ha a postás meghozza, amit kell. vissza tuti nem visz semmit…”

  Értem.

  Egy szakadékban laktok, ahonnan nincs kivezető út. Az egyetlen kapcsolat a világgal a Postás, aki időnként ledobja a leveleket.
  Van ilyen. Abe Kobo: A homok asszonya. Film is készült belőle. 🙂

  De ha mégsem ez a helyzet, akkor annyi biztosan átjött, hogy a levélnek vissza kellene jutni a bankba. Nagy, piros “A címzett elhunyt” felirattal.

  Ha nem akarod a Postást megharagítani azzal, hogy kicelluxozod a levelet a postaládára, vidd vissza a postára.
  Vagy egy K&H bankfiókba.
  Vagy rakd egy plussz boritékba és küld el a K&H-nak.
  Vagy satírozd ki az irányítószámot (hogy az automata ne tudja feldolgozni), írd rá azt IS, hogy “vissza a feladónak” és dobd be egy postaládába.

  Azután majd a bank ellenőrzi az országos nyilvántartónál, hogy a néni tényleg meghalt-e és intézkedik.

 • Rissa  Köszönöm a javaslatokat, főleg jurtának az önzetlen segítségét! :-)))
  Nos, jobban megnéztem a betétkönyvet, nem teljesen egyértelmű számomra, hogy egyáltalán maradt-e rajta pénz, ha igen akkor max. 234 Ft plusz a kamatai. 🙁
  Természetesen logikus lenne egy póthagyatéki, de tekintettel a kis összegre, az utánajárás, telefonálgatás többe kerülne, ennyit nem ér az egész!
  Ami miatt egyáltalán foglalkoznék a dologgal, egyfelől, hogy le legyen zárva az ügy, akármilyen kevés is ez a pénz, ne az állam kapja, ha megkapnám, inkább odaadnám valami alapítványnak. Másfelől mert bemutatóra szól, bár a nagyi neve is szerepel rajta. Kíváncsi lennék, szerepel-e még valami nyilvántartásukban.Egyébként OTP-s postai takarékbetét. Majd ha egy Posta vagy OTP utamba fog esni, bemegyek és megkérdezem, hogy mit lehetne vele kezdeni. Gondolom cold case osztályuk biztos nincs.
 • L70

  Egészen biztosan kiderül, mert bekerül egy adatbázisba. Kiváló lehetőség, ha úgy akarsz végrendelkezni, hogy az örökösök előre ne tudjanak róla. Bármelyik közjegyző elkészíti egy bizonyos díjért cserébe.

 • Szabolcs
  @headset:
  Nem, Pesten lakom… Persze az is egyfajta szakadék. 🙂 De mint jeleztem, biztos meg tudnám oldani, csak lusta vagyok foglalkozni vele. Ez van, Te is így szeretsz, nem? 🙂
 • Tudatlan
  L70, köszi, ez érdekes. Sokszor nem érdemes idejekorán felfedni a kártyákat.

  Postán lehet arról nyilatkozni, hogy XY nevére érkező leveleket ne hozzák ki.

 • Tibor
  @kepton: amit te mondasz, a halaleseti rendelkezes az az, hogy valaki hozzaferhet halaleset eseten a bankszamlahoz (hogy ne kelljen a sokszor felevig is elhuzodo hagyateki vegzest megvarni hanem lehessen valamibol fizetni pl a temetest stb) – ez egyertelmuen ajandekkent van kezelve.
  Amirol en beszeltem az a kockazati eletbiztositas kifizetesi kedvezmenyezettje. Ott NEM ajandek, hanem a biztositott kapja az osszeget, tehat az orokseghez koze nincs.
 • Penge
  @FoX: Minek pazaroljam élcelődésre az időmet vagy győzködjek bárkit is, mikor hasznom nem származik belőle? Majd az idő fogja úgyis eldönteni, hogy kiknek volt igaza.

  Az ingatlannal kapcsolatban sem írom le újra és újra, hogy mennyire egyetértek realestate-tel.

  Vannak dolgok, amik sosem változnak, csak a keret. Terület, lakhatás mindig kelleni fog az embernek. Hamisíthatatlan értéktároló, amelyhez nem fér hozzá semmilyen hatalom (amíg online váltóra nem rakod) szintén.

  Érték pedig az, amit egy nagyobb (és egyre növekvő) csoport értékként elfogad. Legyen az arany, festmény, bitcoin vagy bármi egyéb.

 • Családfő
  Penge, pedig nem kell olyan messze visszamenni az időben, hogy lássuk: bizony hozzáfér, ha akar.