Az elfelejtett pénzek

2018-01-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Most olvastam, hogy csak Nagy-Britanniában  körülbelül 2 milliárd fontnyi (mintegy hétszáz milliárd forintnyi) összeg az, amit elfelejtett vagy gazdátlan pénznek tartanak nyilván a bankokban. Ezek olyan összegek, amikhez már legalább 15 éve már nem nyúltak és a tulajdonosaikról sem tudnak semmit a bankok. Ennek egy részét, 330 millió fontot most az állam jótékony célokra fog elkölteni. (A teljes gazdátlan állomány ennél nyilván sokkal több, ez csak a már legalább 15 éve gazdátlan pénzek összege.)

Itthon is rengeteg elfelejtett pénz lehet a bankokban. A tulajdonos halála miatt, vagy csak egyszerűen külföldre költöztek és az évek során el is felejtkeztek a magyar számlán lévő pénzről.

Már meséltem arról, hogy ahol dolgoztam az egyik bankban, azokat az ügyfeleket kellett hívogatni, akik lekötetlenül komoly összegeket parkoltattak a számláikon. Egyszer valaki váltig állította, hogy neki már régen nincs pénze a mi bankunkban, miközben ott ültem a gép előtt és láttam, hogy bő 50 milliója van a számláján. Nem tudtam meggyőzni az ellenkezőjéről, az összeget telefonon pedig nem mondhattam meg neki, de mondtam, hogy menjen be egy bankfiókba, szerintem érdemes. Szeretnék én is olyan gazdag lenni, hogy ne vegyem észre, ha elkallódik valahol 50 millióm... 🙂

Persze ez a ritkább eset, a leggyakoribb eset, hogy meghal a számla tulajdonosa és az örökösök mit sem tudnak a bankban lévő pénzről, a Nagytétényben húsz éve vett építési telekről, a kéménybe dugott aranyérmékről, vagy bármi egyéb vagyontárgyról.

Már volt arról szó, hogy ennek elkerülése végett rendszeresen frissítsd a nyilvántartásodat, hogy hol milyen vagyonnal rendelkezel, mert egy hirtelen haláleset esetén az örököseidnek fogalma sem lesz, hogy hol mit keressenek.

Ha már csináltál ilyen listát, frissítsd fel, ha még nem, olvasd el az alábbi cikket és tedd meg az ott leírtakat, hogy a te pénzed és egyéb vagyontárgyaid ne a gazdátlan százmilliárdok állományát gyarapítsák.

Felkészülni a váratlanra

S végezetül még egy kapcsolódó sztori, amit az egyik ügyfelem mesélt. Egy amerikai ügyvéd felhívta, hogy örökölt egy általa nem ismert és sohasem hallott rokonától talán egymillió dollárt és el kellene intéznie a papír dolgokat, hogy megkapja a pénzt.

Mivel az összes nigériai átverés hasonlóan kezdődik, ő is el akarta hajtani az ügyvédet, de az csak erősködött, hogy tényleg így van, megadta az adatokat, az elérhetőségét, mindent és megnyugtatta, hogy semmit nem kell fizetnie előre.

Mint kiderült, ez az ügyvéd abból élt, hogy az ilyen ismert örökösök nélkül meghalt emberek legközelebbi élő rokonát felkereste, akár a világ bármelyik táján és 35% fejében tudatta vele, hogy örökölt, illetve elintézte az ezzel járó jogi dolgokat.

Nem kevés a 35%, főleg nem egymillió dollár 35%-a, de mivel ez tényleg talált pénz volt, boldogan kifizette az ügyfelem ezt a pénzt az amerikai ügyvédnek. Utána jött hozzám, hogy mit csináljon a pénzzel.

Szóval, ha valaki ilyen szöveggel keres meg, az csak az esetek 98%-ában átverés, néha tényleg arról van szó, amit állít az ismeretlen telefonáló. Ha biztos nem kell semmit előre fizetni, akkor azért hallgasd meg, mit akar mondani.

De visszatérve az eredeti témánkhoz: a legjobb, ha te még az életedben elintézed, hogy az örököseid pontosan tudják, hol mit tartasz és mit örököltek, illetve milyen biztosításaid és hiteleid voltak és hol. Akkor is, ha tragikus hirtelenséggel hunynál el. Olvasd el a fenti cikket.

S ha már szóba került, a legtöbb családban tabutéma a pénzről való beszéd, pedig sok örökösödési pert lehetne megspórolni, ha beszélnétek a kérdésről, amíg van rá lehetőség. Olvasd el ezt a cikket is, mert sokan nagyon rosszul csinálják ezt a dolgot.

Beszélnünk kell róla

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

Ajánlott cikkek a kategóriából:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram