Csökkent a prémium állampapír kamata

Az eddigi befektetési sztár, a prémium állampapír infláció felett 4% kamatot fizetett évente. Sajnos ennek a papírnak az értékesítését az Államkincstár megszüntette és bevezette helyette a 2015/L jelzésű papírt, amelynek lejárata szintén 2015, azonban a kamata csak infláció plusz 2,5%, az első évre 8,5%.

Ezzel ez még mindig jó ajánlat, hiszen a legjobb három éves bankbetét EBKM értéke csak 6,65%, azaz 4%-os infláció felett jelenleg a prémium állampapír a nyerő választás.

Az új állampapír leírását itt találjátok.

Az jó hír, hogy a 2017-es lejáratú 2017/I, szintén infláció felett 4%-os kamatot fizető állampapír még kapható, úgy tűnik, érdemes belőle bevásárolni. Elérhető és már lezárt (“”i”-vel jelölt) állampapírok listája itt.

Az eurós prémium állampapír szintén euróinfláció felett 2,5% kamatot fizet, erről itt írtam.

A kötvényekről és az állampapírokról általánosságban pedig itt.

Share

12 hozzászólás

 • Barna
  hol lehet az ilyeneket megvenni?
 • Gonoszpók
  Csomó bankban (drágán). Legjobb és legolcsóbb megoldás, ha ezen az oldalon megnézed a hozzád legközelebbi iroda elérhetőségét:
  http://www.allampapir.hu/ertekesites/magyar-allamkincstar

  Állam bácsinál ingyenes a számlavezetés ésatöbbi. Az ügyintézés a Csalogány utcában egyszerű, gyors volt, és mikor én csináltam, rajtam kívül még a kutya nem volt ott. Webkincstár elérést kell csináltatni, meg rögtön érdemes TBSZ-t is.

 • NH3CL
  MÁK kirendeltségeken és minden Postán.
 • pdw
  Francba, remelem dec 18ig meg kitart a 2017/I (akkor jar le betetem).
 • titanman
  Szia,

  Ezután kell fizetni a 16%-os kamatadót?

 • Kiszamolo
  Csak akkor nem, ha TBSZ számlára teszed
 • Én tegnap este akartam venni a webkincstárban 2017/I-t, nem volt. Ma reggel felhívtam a Telekincstárt, megnyugtattak, hogy újra feltöltik a keretet. Így is tettek, 10 körül tudtam venni. Hogy ez egy természetes jelenség és máskor is előfordul, vagy annak az előszele, hogy már a 2017/I se húzza sokáig, azt persze nem tudom. Mindenesetre tegnap este elég mérges voltam, mert azt hittem, lemaradtam róla,
 • titanman
  köszi. Ha jól értem akkor a kincstárnál is lehet TBSZ számlát nyitni, oda betolom a pénzt és abból kell a kincstárjegyet venni.
 • Kiszamolo
  így van.
 • Nekem még egy olyan kérdésem lenne, hogy az oké, hogy tbsz értékpapírszámlát nyitsz, rátolsz zsét meg veszel pl 2017/i-t és aztán vársz és 5 év után kamatadó mentes lesz az itt elhelyezett összeg. Ha minden igaz 4% a kamatprémium amit a jan-jan közti ciklusban kimutatott inflációs rátára tesznek rá – ez íródik neked jóvá márciusban, ami most 2013 már-ban 9,5% lesz ahogy ugye reklámozzák. Ez a 4% kamatprémium mind az 5 évben garantált? Illetve a tbsz számlához magához nem nyúlhatunk 5 évig, tehát ebben az esetben a márciusban jóváírt kamatokat minden évben a főszámlára teszik rá, mert az értékpapírtbsz ugye érinthetetlen, kivenni a kamatokat nem tudod mert akkor szakítod a feltételeket, tehát a kamatokból minden évben valamilyen kincstári terméket kell vennem. Mi lesz ha csak hülyeségek lesznek? mármint akkor ez az úgymond “kamatos kamat” szindrómát csökkenti ha nem tudom értelmes termékekbe fektetni a pénzem. Vagy ti ezt hogy oldanátok meg? Van erre valami jó megoldás? csakmert ha még lesz is pl 2017I akkor sem tudom már tbsz-re tenni, vagy újat nyitok de akkor még egy plusz év korhadás, vagy csak simán a főszámlán hagyom értékpapírként de akkor emg van 16% kamatadó….valami ötlet? Köszi!
 • pdw
  A TBSZ-en levo papirok kapott kamata is a TBSZ-re megy. Ebbol ugyanugy vehetsz barmit (pl. ugyanugy 2017/I-t is).
  A 4% meg szerintem garantalt, csak az inflacio valtozik.