Már itt is a politika?

Magyarország sajnos egy nagyon beteg ország. Itt a politika még a vallásnál is súlyosabb kérdés. Aki az én pártomat kritizálni meri, az az ellenség táborából van, ezért gyűlölnöm kell. (Ellenség, nem ellenfél. Az ellenfelet becsülöm, az érdemeit elismerem, de a gyengeségeit kihasználom, hogy egy nemes küzdelemben legyőzzem. Az ellenséget csak gyűlölni lehet és elpusztítani, bármilyen érdemének elismerése egyenlő a hazaárulással.)

Mivel elkezdtem napi gazdasági összefoglalókat írni, egyre több embernek az a véleménye, hogy már itt is választási propaganda folyik.

Kedves Olvasóim. Mi ne legyünk már ilyen beteglelkűek. Aki kritizálja a mindenkori kormány intézkedéseit, az nem az ellenség embere. Kritizálni azt lehet, aki csinál valamit. Akár jól, akár rosszul.

Ha véleményt szeretnék mondani egy adott gazdasági-pénzügyi rendelkezésről, nem tudom megkerülni azt, hogy elmondjam a negatív véleményemet is. Ha dicsérném a kormány intézkedéseit, vagy amikor dicsérem, akkor az ország másik fele esik nekem, hogy az ő ellenségének az embere lettem.

Szívesen mondanék véleményt az ellenzék terveiről is, ha volna ellenzék, meg lenne bármilyen terve. De sajnos nincs.

A szocialista kormányzat 8 év alatt tökéletesen tönkre tette az országot az ostoba gazdaságpolitikájával. Erre jött a Fidesz és még csavart rajta egyet.

Az én véleményem szerint az elmúlt 25 évben csak két rövid periódusban szolgálták a vezetők az ország érdekeit. Az egyik a Bokros csomag utáni időszak volt, a másik is egy rövid egyéves szakasz volt. Ott is csak azért volt eredmény, mert nem akarták magukat újraválasztatni.

Minden más alkalommal a vezetők csak a saját hasznukat és politikai boldogulásukat nézték. Nem véletlen, hogy még nem volt kormány, amelyik mondjuk meg merte volna kérdőjelezni a nyugdíjasok ingyenes utazását. 3 millió szavazó mindig fontosabb, mint az ország érdeke. (Mellesleg az ingyenes utazási lehetőség is egy választási fogás volt.)

Én nem szeretném viszontlátni az ország élén se a szocialistákat, se a jelenlegi kormányt, se egy szélsőséges nézeteket valló pártot, maximum csak akkor, ha bármelyik előállna egy olyan gazdasági tervvel, amely az ország érdekeit nézi és nem a saját és a haverok érdekeit.

Egy olyan kormányt szeretnék látni, aki úgy rendbe hozza az országot, mint azt tette a Druzinda kormány Szlovákiában. Na, bele is buktak, mert az emberek nagy része buta. Az összes szlovák kormány azóta csak rombolta az eredményeket (populizmus rulez), de nézd meg hogy elhúzott mellettünk Szlovákia 10 év alatt. Cikk itt.

Az összes többiből elegem van.

Ezért drága Olvasóim, nem vagyok szocialista, se fideszes, se az ellenséged, se a te kutyád kölyke. Ha negatívan írok bármelyik párt bármelyik intézkedéséről, az azért van, mert így gondolom. Ezzel lehet vitatkozni (sőt, kell is, hiszen nem vagyok tévedhetetlen), de ne akarj olyat belemagyarázni, ami nincs benne.

 

Share

61 hozzászólás

 • Edvárd
  Az viszont szerintem tételesen nem igaz, hogy 2010-ben “úgy látták, hogy nem biztos hogy megnyerik a következő választást, akkor mindent megtettek hogy ellehetetlenítsék az utánuk jövők dolgát.” Mondjuk hátam közepére nem kívánom Bajnai csődgondnokot, de alapvetően tisztességes munkát végzett. Az MSZP pedig biztosan tudta, hogy kizárt, hogy nyer – csak az volt kérdés, hogy OV 2/3-ot szerez vagy sem. Mindenki tudta.
  Bajnai egy éve kb. legalább olyan tisztességes volt mint az első Orbán kormány (leszámítva a választási évet talán). Én egyébként a Bajusz helyett ezt a két időszakot nevezném a elfogadhatónak. Csodát tényleg ne várjuk a kormányoktól, kicsi a mozgástér, sok az érdekcsoport és nem kedvező általában a nemzetközi klíma sem: ha épp kicsit konjunktúra van, akkor sem, mert az ország elsősorban arra kell, hogy olcsó munkaerőt adjon a multiknak. Nos hát erre nem lehet sokat alapozni.
 • Edvárd
  Igazad van sajnos. 🙁
 • Kiszamolo
  Ez a cikk nem erről szólt. Sajnálom, ha nem megy át. 🙂
 • jurta
  “Nekünk nem jár? És nekik miért igen?”

  Előzőleg (a 90-es évek elején) 70 év volt a korhatár. Sajnos nem tudom, hogyan alakult azóta a várható élettartam, de szerintem abból indultak ki, hogy olyan kevesen érik meg utazóképes állapotban, hogy az ő viteldíjuk aztán tök mindegy a közlekedési társaságnak. (Egyébként a teljesárú utas is csak a legnépszerűbb – ezért egy utasra vetítve olcsón üzemeltethető – vonalakon fizeti meg a saját útiköltségét, szóval az önrész tényleg csak pedagógiai szempontból kell, hogy megbecsüljék, amit kapnak érte. De ez vonatkozik az idősekre is.)

  “Én MUNKÁBA JÁROK busszal, én nem érdemlem meg az ingyenes utazást?”

  Az ingyeneset általában nem :-), de ha alkalmazott vagy, van több jogszabály, ami szerint a munkáltatódnak téríteni kell számodra különféle utazási (rész)költségeket. Persze ennek lehetnek feltételei (pl. megfelelő lakcím).

 • jurta
  “Ezt igyekezett a Fidesz a pótjeggyel csökkenteni, de nem merték kimondani, hogy nincs ingyen utazás.”

  Ki lehetne azt vezetni fokozatosan is. Pl. először csak csúcsidőben/az emelt szintű vagy a reptéri járatokon nincs ingyen (a menetjegy sem). Én még a felmenő rendszerben való kivezetést is el tudnám képzelni (= aki holnaptól tölti be a 65-öt, az már hiába teszi), de az ellenőrzésben káoszt okozhatna.

  (Sokkal értelmesebbek az alanyiak helyett az olyan kedvezmények, mint a vizitdíjmentesség volt az akárhányszoros véradóknak. Az ilyen még ösztönöz is valami hasznosra, ráadásul azért elég sokáig eltart, mire megszerzed a jogot… :-))

 • Kiszamolo
  Hozzányúlni a nyugdíjasok kiváltságaihoz, akár fokozatosan is? Elmentek otthonról? Az politikai öngyilkosság lenne. 🙂
 • Zsoca
  Továbbra sem kaptam meg a választ arra hogy ha a nyugdíjasnak jár az ingyenes utazás akkor másoknak meg miért nem.
 • Zsoca
  Miért kéne fokozatosan kivezetni? Mától nem jár és kész! Mondjuk kapjanak ők is akkora kedvezményt mint a diákok, hogy ne legyen akkora csapás az átállás, de magának az ingyenességnek az elvétele csupán egy tollvonás lenne. Persze csak ha lenne elég vér a pucájában a vezetőinknek, de nincs, mert mind puhap*cs.
 • Rácz Gábor
  @Kiszámoló: “egyre több embernek az a véleménye, hogy már itt is választási propaganda folyik.”
  Az utóbbi időben nekem is az a benyomásom alakult ki, hogy ez a blog ellenzéki propaganda. Az is lehet, hogy nem, de ha igen, akkor az miért baj? Sok ismertebb ellenzéki blogon döntően a gyűlöletkeltésre, a jelenlegi kormányerők elleni uszításra összpontosítanak. Jobbos blogokon ugyanez pepitában.
  A mostani kormányoldal hozzám közelebb áll, mint az ellenzék, de józan vélemények érdekelnének a másik oldalról is. Csakhogy engem fröcsögéssel nem fog senki meggyőzni. Itt van viszont ez a blog, ahol fontos dolgokról józan okfejtéseket olvashatok, itt sokszor tanulok valamit. A propaganda ilyen kellene legyen mindkét oldalon, mert csak így lesz kölcsönös utálat helyett értelmes vita. A politikai vitával sincs baj, ha értelmes keretek között folyik. Úgyhogy hajrá Kiszámoló, ha propaganda, ha nem.
 • Kiszamolo
  Ha nem mész el szavazni, akkor az aktív kisebbséget támogatod, akkor is ha nem akarod.

  Azon kívül milyen jogon kritizálod a mindenkori kormányt, ha te nem tettél semmit ellene/mellette?

 • Siendor
  Igen, azért lássuk be, hogy ausztriában mennyivel olcsóbb a mobiltelefonálás mint itthon. Az energiaárak kb. azonosak, az infrastruktúra költsége kint magasabb (hegyek), a bérek jóval magasabbak kint, az adók elhanyagolható különbségűek (ÁFA különbségnél jóval nagyobb a differencia, és az a 2Ft/perc telekomadó sem számít annyit, a nyereségadó lényegtelen, úgyis “ki lehet hozni” a nekünk tetsző nyereséget).
  És mégis, nagyságrendi különbségek vannak percdíjban.