Napi 08.27.

Újabb kamatvágást kockáztatott meg a jegybank, bár csak 0,2%-ot a szokásos 0,25% helyett. Ennek hatására a forint 301,5 forintra gyengült az euróval szemben. (Minél kisebb a forinton elérhető plusz hozam, annál kevésbé vonzó a külföldi befektetőknek. Ezért általában egyenes következménye a kamatcsökkentésnek a forint gyengülése, kivéve, ha egyéb hatások ezt nem módosítják.)

Így most 3,8% a kamat, ami újabb rekord. A betéti kamatok csökkenése várhatóan követni fogja a jegybanki alapkamat csökkentését.

Egyébként a piaci innen már emelkedést áraz, igaz, csak egy szerény 0,2-0,3%-ot jövő év közepére.

**************************************

A privátbankár egy összefoglalót készített a devizahitelek körüli anomáliákról, a cikk jól kiegészíti azt, amiről én is írtam pár napja. Itt tudjátok elolvasni (több oldal.). Csak egy kiragadott példa a cikkből: rengetegen vettek fel japán jenes kölcsönt a házukra, hogy azt unit linked biztosításban megforgassák a kínai tőzsdén. Felteszik a kérdést, hogy azokat az embereket miért kellene megmenteni a devizahitelek hatásától, akik eleve a devizák kamatkülönbségére spekuláltak, csak nem jött be nekik? Nagyon sok önkormányzat is ugyanezt csinálta mellesleg.

*************************************

Mindeközben a Bankszövetség ismertette a devizamentés részleteit a kormánnyal, a napi.hu cikke itt. Ez sem tett túl jót a forintnak.

**************************************

A szíriai helyzet miatt idegesek a befektetők, ami meg is látszik a részvények árfolyamán. Az ideggáz bevetése miatt várható katonai akciót soha nem szokták szeretni a világ tőzsdéin. A benzinár is várhatóan emelkedni fog.

************************************

A spanyol gazdaság talpraállása még várat magára, a legfrissebb GDP adatok is újabb csökkenést diagnosztizáltak. Lesz még miért aggódni az ősszel. (A befektetők aggódva figyelik a spanyol eseményeket, az aggódásuk gyorsan utolérheti a forintot is.)

************************************

A görögöknél továbbra is nemzeti sport az adócsalás, a turisztikai központokban 60-100%-os az adócsalás. A napi cikke itt. Ez azért is kínos, mert egyre nehezebb lenyomni a német adófizetők torkán, hogy bár a görögök adócsalók és még mindig túl nagyvonalú a szociális ellátórendszerük, de ettől még mentsük meg megint a görögöket a németek pénzén.

***********************************

10% közelébe süllyedt a munkanélküliség, kár, hogy főleg a közmunkások miatt (őket nem tekintve 14% lenne az arány), illetve az ilyenkor szokásos szezonális mezőgazdasági és turisztikai állások miatt. A munkanélküliek több, mint fele már legalább egy éve keres munkát. A Világgazdaság cikke itt.

Share

17 hozzászólás

 • N.
  A török részvényeket is a szír helyzet ütötte volna ki a közvetlen határ miatt? Más országokban laza 2% körüli esés volt ma, a törökök meg lassan -7%-nál járnak.
 • Most jövünk Görögországból. Azt, hogy csalnak-e adót, nem láttuk. De azt, hogy nincs közvilágítás, igen. Bementünk a romhoz, és teljesen egyedül voltunk, egyetlen turistaként. Nem csak egy helyen, hanem szinte mindenütt. A múzeumban a teremőr elmesélte, hogy ő volt a régész, de leállították az ásatást, így most teremőr. Az autópályán 50-nel mentek a görögök (olvasták a blogodat???), mert úgy fogyaszt legkevesebbet a kocsi. A szállodák üresek voltak. Az egyik helyen a tulajdonos elmesélte, hogy informatikus volt már 10 éve egy menő cégnél, ahol létszám-leépítették őt. Tiszta szerencse, mert a családi vállalkozás szállodából mindenkit ki kellett rúgni, mert nincsenek turisták. Így most az informatikus tulaj egy személyben takarítónő, szakács, recepciós…

  Felmerült bennem a kérdés, hogy abból, amit a sajtóban olvasok, mennyi a propaganda. Szerinted?

 • Kiszamolo
  Túl volt lihegve az elmúlt években (magasról lehet nagyot esni) plusz bajban van a török líra (is).
 • csdobos
  Ez a Görög sztori már nagyon szánalmas pláne annak fényében, hogy Görögországnak 2. legnagyobb fegyverbeszállítója (évtizedek óta) Németország.

  Szerintem elköltöttek már náluk annyit, hogy most egy kicsit segítsenek rajtuk.

 • KZoltán
  Nem az a fő gond, hogy a közmunka csökkent(get)i a munkanélküliséget (nem mellesleg jobb, ha munkáért adják a segélyt), hanem hogy tömegek egyszerűen sehol sincsenek nyilvántartva, így tűnik ilyen alacsonynak. A foglalkoztatást kell nézni, amely tragikusan alacsony, 50.6% 2012 KSH http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/mpal9807_02_11a.html?754 . Ha csak a cseh ráta lenne nálunk, az + 750000, de ha a dán, vagy a svájci az +1400000 lenne, és ha hozzáadjuk, hogy 100000-rel kevesebben vagyunk, máris megvan a rendszerváltozással eltűnt 1.5 millió munkahely. És innen érthető, hogy Mo-n nem az a baj, hogy az állam túlkölt, hanem a neoliberális ámokfutással 1988 óta eltűnt 1.5 millió munkahely a közterheivel, ezért nincs az államnak elég bevétele, ahogy azt pl. Pogi is mindig mondja.
 • Kiszamolo
  Az hát. Ki is van minden német bukva az 58 éves görög nyugdíjasokra, akik a fizetésük 80%-át kapják minden hónapban.
 • Kiszamolo
  Te, nekünk beszélni kellene, már napok óta készüllek hívni a tanfolyam miatt. 🙂
 • Igen, ezúttal én tűntem el. Személyesen sem ártana összefutnunk egyszer. Hívj.
 • kp
  Ami itt 1988 óta történt annak pont a liberalizmushoz van a legeslegkevesebb köze. Azt is tudni illene, h. a liberalizmus nem az, amit a “félművelt magyar politikai elit” annak nevez. Kb ugyanolyan ETATISTA szemléletű rendszer van azóta is mint előtte, csak a leglátványosabb díszletek mentek.
  A munkahelyek azért tűntek el, mert szabadabbá és olcsóbbá vált a világkereskedelem: a sok képzelten munkást foglalkoztató állás java átkerült a távolkeletre ahol jellemzően havi 250-300 óra KEMÉNY munkáért kapnak kevesebbet mint nálunk a minimálbér. Meg ugye van technikai feljlődés –> gyártásautomatizálás is 😉 NEM KELLENEK a funkcionális analfabéták, legfelejebb a minimálbér 1/3-ért.
  Az állam meg olyan mint a választók többsége. Ez a költekezési szintben IS tetten érhető: ahogyan a devizahitelesek jó része túlvállalta magát, az állam is pont azt teszi.
  Pogi meg kb Kuszaszem színvonalán(?) van.
 • kp
  Ami kb 35 éve itt megy, lefordítom egy személyre:
  – nekem egy havi x összegbe kerülő életszínvonal JÁR, csak ehhez nincsen elég bevételem (akármiért) DE én akkor is annyit költök, legfeljebb hitelből;
  – Anélkül, hogy komolyan vehető reményem lenne a bevételek növekedésére -> érdemi törlesztésre
  – Ha véletlenül terven felüli pénz áll a házhoz, azt is gyorsan elköltöm, hiszen igény van bőven.

  És mivel ez működni látszik, nem is változtatok. Legfeljebb néha toporzékolok, h. nekem több bevétel jár/kell, És erőszakosan lejmolok mindenkitől akit látok.

  Ha ezt Kovács Józsika csinálja, azt mondom rá, h. elmebeteg. Ha a magyar állam csinálja? Pogi meg ezt idelogizálja…

  Nyilvánvaló, hogy a bevételek 103-104%-a helyett a kb 95%-t költhetnénk. ÉRTÉKválasztás kérdése MIRE NE legyen pénz (ezért nem vitatkoznék róla, bár személyes preferencia van) de a plafont a matek kijelölné.

 • Rissa
  A munkanélküliségi statisztikákon én is mindig felkapom a vizet! És igen, a foglalkoztatottság a lényeg. Saját, primitív számításaim szerint (10mio lakos – 3 mio nyugdíjas – 3,9 mio foglalkoztatott – 15 év alatti gyerekek (1,1-1,3 mio) – 500ezer külföldön dolgozó) szerintem is kb. 1,2-1,5 mio ember nem dolgozik, ill. egy része nincs bejelentve. Arról nem is beszélve, hogy van, aki nyugdíj mellett dolgozik, tehát két helyen “jelenik meg” a rendszerben, ami megint csak torzítja a már amúgy is elferdített képet. 🙁
 • gabor
  Nyitom az LTP-t. Így már a 3% sem annyira nevetségesen alacsony. Plusz az állami támogatás.
  Létezik ennél biztonságos(nak tűnő)abb megtakarítás ilyen hozam mellett?
 • Agent
  gabor!

  Az LTP miért is befektetési forma?A pénzt meghatározott célra tudod csak felhasználni, újból befektetni stb nem. Ha ezen célok egyike a tiéddel is egyezik akkor persze nincs vita, jó választás.

 • gabor
  Megtakarítást írtam, nem befektetést! Természetesen célom az ingatlanvásárlás, de véleményem szerint ingatlan értéknövelő beruházásnak sem utolsó. (Persze ha van aki fizet érte)
  Pusztán arra próbáltam utalni, hogy a manapság is alacsony bankbetétek további zsugorodása várható. Akinek lakáscélú tervei vannak és nem probléma a likviditás az jobban jár ha MOST nyit LTP-t 2009-hez képest. Persze a jegybanki alapkamatot senki sem garantálja 4% alatt 4 éven keresztül.
 • szocske
  ha valakinek családi háza van, nem egy lakása, akkor szinte kizárt, hogy 4 évente nem tud rá elkölteni bő 1M Ftot, ami a 20 ezres 4 éves LTP hitel nélküli eredménye.
  Arról nem beszélve, hogy mi van, ha valaki olyan trükköt csinál, hogy nyit egy 4 éves LTP-t a minimum összegre, majd az utolsó évben a max. 20 ezret fizeti be. Így az utolsó évre 30% feletti hozamot érhet el, a 3x12x5000 + 12×20000 Ft-ot és állami támogatását + kamatait meg akár egy konyha vagy fürdőszoba felújítására is el lehet költeni, szóval még családi ház sem feltétel.
  Ok, ha valaki albérletben lakik és nem is szeretne saját ingatlant, annak felejtős, de ez magyarországon viszonylag szűk kört jelent.
 • earlyprime
  Igen, KP-nál a pont (és ebből még baj lesz pár év múlva):

  a képzetlen, középfokú végzettségű, nagyjából semmihez sem értő tömeg NEM KELL. Még pár év, és nem kell többet MÁV jegypénztáros, kasszás a Tescoban, bolti eladó, és rengeteg adminisztratív munkát végző ember, mert helyüket átveszi a technika.

  A gond az, hogy nincs az a politikus, aki meg meri mondani az emberekenek, hogy feleslegesek.

 • earlyprime
  (Meg ugye azt sem nagyon merik megmondani, hogy egy minimálbérre meg két befejezetlen szakközépre ne tessék már szaporodni…)