Napi 08.27.

2013-08-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újabb kamatvágást kockáztatott meg a jegybank, bár csak 0,2%-ot a szokásos 0,25% helyett. Ennek hatására a forint 301,5 forintra gyengült az euróval szemben. (Minél kisebb a forinton elérhető plusz hozam, annál kevésbé vonzó a külföldi befektetőknek. Ezért általában egyenes következménye a kamatcsökkentésnek a forint gyengülése, kivéve, ha egyéb hatások ezt nem módosítják.)

Így most 3,8% a kamat, ami újabb rekord. A betéti kamatok csökkenése várhatóan követni fogja a jegybanki alapkamat csökkentését.

Egyébként a piaci innen már emelkedést áraz, igaz, csak egy szerény 0,2-0,3%-ot jövő év közepére.

**************************************

A privátbankár egy összefoglalót készített a devizahitelek körüli anomáliákról, a cikk jól kiegészíti azt, amiről én is írtam pár napja. Itt tudjátok elolvasni (több oldal.). Csak egy kiragadott példa a cikkből: rengetegen vettek fel japán jenes kölcsönt a házukra, hogy azt unit linked biztosításban megforgassák a kínai tőzsdén. Felteszik a kérdést, hogy azokat az embereket miért kellene megmenteni a devizahitelek hatásától, akik eleve a devizák kamatkülönbségére spekuláltak, csak nem jött be nekik? Nagyon sok önkormányzat is ugyanezt csinálta mellesleg.

*************************************

Mindeközben a Bankszövetség ismertette a devizamentés részleteit a kormánnyal, a napi.hu cikke itt. Ez sem tett túl jót a forintnak.

**************************************

A szíriai helyzet miatt idegesek a befektetők, ami meg is látszik a részvények árfolyamán. Az ideggáz bevetése miatt várható katonai akciót soha nem szokták szeretni a világ tőzsdéin. A benzinár is várhatóan emelkedni fog.

************************************

A spanyol gazdaság talpraállása még várat magára, a legfrissebb GDP adatok is újabb csökkenést diagnosztizáltak. Lesz még miért aggódni az ősszel. (A befektetők aggódva figyelik a spanyol eseményeket, az aggódásuk gyorsan utolérheti a forintot is.)

************************************

A görögöknél továbbra is nemzeti sport az adócsalás, a turisztikai központokban 60-100%-os az adócsalás. A napi cikke itt. Ez azért is kínos, mert egyre nehezebb lenyomni a német adófizetők torkán, hogy bár a görögök adócsalók és még mindig túl nagyvonalú a szociális ellátórendszerük, de ettől még mentsük meg megint a görögöket a németek pénzén.

***********************************

10% közelébe süllyedt a munkanélküliség, kár, hogy főleg a közmunkások miatt (őket nem tekintve 14% lenne az arány), illetve az ilyenkor szokásos szezonális mezőgazdasági és turisztikai állások miatt. A munkanélküliek több, mint fele már legalább egy éve keres munkát. A Világgazdaság cikke itt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram