Mától új kamatozással a prémium állampapír 2025/I és 2023/K

Mától új kamatozása van a prémium állampapírnak, 2025/I és 2023/K jelzéssel, február 20-tól a kamat 4,8% és 4,4% évente. Az állampapír a régi, csak kamatforduló történt most, a magasabb infláció miatt nőtt a kamat.

Mivel a kamatfordulókor az infláció vizsgálatánál augusztusi adatot vesznek figyelembe, ezért ilyen hurka az új kamat is, hiszen múlt hónapban 4,7% volt az infláció, így ha januárt néznék, akkor 6,1%-nak kellene lennie a kamatnak.

Mindegy, ez van.

S a kalkulátorunk is frissült, ha dönteni szeretnél, melyik állampapírral járnál jobban:

 

Share

86 hozzászólás

 • Tamás
  Miki, akkor a 2024I 5,1%?
  (az is febr 21-el fordul, infla +1,7, ha jól írtam fel)
  köszönöm
 • Bal
  Bocs, de nem augusztusi adatokat néznek, hanem augusztustól augusztusig terjedő ÉVES inflációt. A januári kiugró érték csak 1/12 súllyal fog beleszámítani a következő évibe.

  Egyébként a MÁP+ évenkénti garantált visszaválthatósága nekem bőven megér +1-2-sok százalék mínuszt a PMÁP-hoz képest. Mert mi van, ha pánik van, és bejelentik, hogy 50%-ra változtatják a felvásárlói árat … ? A PMÁP-nál szállították már le 99-ről 98-ra egy nap alatt. A MÁP+-nál az évi egy garantált visszaváltás viszont benne van a szerződésben.

 • NAR
  A következő kamatfordulónál már a magasabb inflációt fogják figyelembevenni, nem?
 • Pampalini
  A napokban az jutott eszembe, hogy ha a “mocskos IMF”-től vennének fel hitelt, akkor ők legalább megnézik, mire költik, és feltételeket szabnak, amik a fenntarthatóság irányába hatnak. Az állampolgár viszont nem támaszt feltételeket, csak dörzsöli a markát a “kamatfelár” láttán.
  Nincs ebben rendszerszintű kockázat? Magas kamatra egyre hosszabb kötvényeket eladni a lakosságnak, azt utánam az özönvíz?

  Amúgy mi lehet az a “zöld államkötvény”, és épül-e belőle kormányközeli naperőmű?

 • Gábor
  Tamás: allampapir.hu/kamatok
  Várd ki a 21-ét és utána nézd meg. De nyilván hivatalos infláció + kamatprémium lesz, tehát annyi.
 • Gábor
  Bal, élethelyzet függő, ha belátható időn belül kell az összes papírban levő összeg akkor más a leányzó fekvése, mint ha maximum bevételkiesés esetére kellene (ha legalább 5 éve vásárolsz belőlük akkor úgyis lesz évente olyan ami épp lejár magától)
  Amúgy érdekes ez a jelenlegi kamatkörnyezet, oké hogy csak infláció fölött egy sovány százalékot kap az ember az állampapírjára, de a hitelének a kamatát meg teljesen megeszi az infláció… Saját példa: 3,6%-os kamatozású 10 évig fix hitel, és azzal egyenértékű 4,5-5,5%-on kamatozó PMÁK… eszem ágában nincs előtörleszteni.
 • mgpx
  A 2025/I nyilvános ajánlattétele alapján a kamatbázis mindig az előző évi átlagos fogyasztói árindex változás százalékos mértéke. Kivéve az első, 2020. febr. 20-ig tartó periódust, ahol a kamatbázist az augusztust megelőző 12 hónap inflációjából számolták.

  A 4.8% úgy jött ki, hogy a 2019. évi átlagos infláció 3.4% volt, erre jött még rá 1.4% kamatprémium.

 • mgpx
  Az éves átlagos inflációt úgy számolják ki, hogy minden hónapban meghatározzák az elmúlt 12 hónap százalékos áremelkedését, majd ezt a 12 értéket kiátlagolják. Mivel a 2019. évi átlagos infláció elmaradt a januártól januárig számolt éves inflációtól, emiatt áthúzódó hatásként még a 2020. évi átlagos inflációt is felfelé fogja nyomni, ami majd 2021-től épül be a PMÁK kamatbázisába.

  Példa: ha július 1-én egylépésben 5%-ot emelkednek az árak, és előtte is, utána is stabil az árszínvonal, akkor az első 6 hónapban az éves áremelkedés 0%, a másodikban hatban pedig 5%. Így az átlagos éves infláció 2.5%. Ha a következő évben egyáltalán nem emelkednek az árak, akkor azon év első 6 hónapjában még mindig 5% éves inflációt fognak mérni. Így még a következő évre is 2.5% lesz az éves infláció átlagos mértéke, az előző évi áremelkedés áthúzódó hatásaként.

 • lecso
  /OFF
  Belföldi devizaszámlán lévő CHF-et szeretnék HUF-ra váltani. Első ötlet természetesen a transferwise, de azt tapasztalom, hogy a befizetés részét mindenképp a svájci transferwise számlára erőlteti, amivel az a baj, hogy az odautalás költsége is 9% 100CHF-nél, bankkártyás fizetésnél pedig 2,7% 100CHF-nél, illetve 1,7% 1000CHF-nél. Ez így már nem éri meg.

  Akkor már jobb kp kivenni (0,6% költség) a CHF-et, majd pénzváltónál egyezkedni, hogy adott összegnél hogyan váltanak.

  Revolut/curve szintén kp-s fizetésnek számít. A váltás jobb ott, mint a pénzváltó, viszont onnan kéne elkölteni és tárolni a pénzt, amit nagyobb összegnél nem szeretnék.

  Köszönöm a jó ötleteket előre is!
  /ON

 • L70

  Igen.

  Holnap szemmel is látható kamatot kapok a 2024/I-re, ami tbsz-en van nekem. Mivel 2024. végéig az a tbsz egyébként sem bontható fel, ezért ráteszem erre az 5 évesre.

  Egyszerű algoritmusom van. Ha a tbsz 2022-ig lejár, akkor MÁP+ lesz a kamatból. Ha 2023 a lejárat, akkor 3 éves PMÁP, ha 2024-ben jár le, akkor 5 éves PMÁP. Új pénz MÁP+-ba megy.

 • Dani a sokadik
  Legutóbb milyen feltételeket szabott az IMF? Biztos jó az nekünk?
 • Richie Rich

  A GDP éves növekedése:
  2017: 4,3 %
  2018: 5,1 %
  2019: 4,9 %
  Azaz 15%-kal több értéket hozunk létre, mint 3 évvel ezelőtt.

  Nincs gond a magas kamatokkal, van miből finanszírozni. A megszorító IMF meg elmehet a rákba.

 • BB
  OFF
  Az aktuális ELMŰ, ÉMÁSZ vételi jog kapcsán meg tudja valaki mondani, hogy mi értelme van (azt leszámítva, hogy gyorsan kell a pénz) a jelenlegi ajánlati szakaszban elfogadni a vételi ajánlatot (KBC esetében ez pl. fajtánként 10ezer forintos értékpapír transzferrel jár), vagy jelenlegi áron eladni a részvényeket (ami pedig brókerdíjjal)?
  Jól tudom, hogy a kiszorítási procedúra végén a 31.701/34.585 forinton fogják “visszavenni” a megszűnő ELMŰ/ÉMÁSZ részvényeket, amit ráadásul semilyen levonás, díj nem terhel?
 • Pampalini
  15%-kal több értéket hozunk létre, mint 3 évvel ezelőtt.

  Mekkora volt eközben az infláció? Mekkora a túlárazott, fenntarthatatlan, értéket nem teremtő presztízsberuházások hatása? Mekkora a valódi, piaci alapú, piacképes értéknövekmény? Hogyan alakultak ezek a paraméterek a környező országokban?

 • Unemployed
  Azért az állam inflációs várakozásait jól mutatja, hogy a PMÁP 2025/I-t eldugták az app-ban, csak egyéb értékpapírként lehet megtalálni, ha nagyon keresi valaki. A 2023-at és a PMÁP-ot dobja fel alapból. Az öt évesért meg kell dolgozni…

  Off: hétfő óta eljöttem dolgozni, kifejezetten a korábbi sztereotípiáimra rácáfoló helyre. Nem pályáztam, megkerestek, gondoltam, ezt most kipróbálom. Ha megengeditek, nem változtatok nick nevet, az életforma és a hozzáállás úgysem változik meg.

 • gaborr
  milyet, te tudod? végülis jó volt nekünk, nem? vagy miért nem?
 • Én is akarok kommentelni...

  Kb. vért izzadtam, mire találtam normális számokat, de csak meglettek (nem a megítélt összegek kellettek, hanem a tényleges kifizetések).
  2017-2019-ben EU-s támogatási kifizetés 2600+1900+1160=5660 mrd forint volt.
  2019 év végén 42660 mrd volt a magyar GDP. Nem tűpontos számok, a számolás is elnagyolt, de ez alapján 13,26% volt a három évben az EU-tól kapott pénz. Én ezt ha kivonom a te 15%-odból, akkor pici kerekítéssel egy kemény +0,6% / év jön ki.

  Ez már maga a gyorsnaszád! Ez a három év alatt még a KSH szerint is volt 8,8%-os infláció, évente kijön egy 2,9% és megengedő voltam.
  2100-ban el tudjuk végre csípni Ausztriát?
  Nekem úgy tűnik, hogy gyakorlatilag semmivel nem hozunk létre több értéket, mint korábban, csak a Szűz Máriát is letérköveztük, és van csillió stadionunk, amik szépen megtolták a GDP-t.
  Az megvan amúgy, hogy a túlárazás és a korrupció is emeli a GPD-t?

 • tp
  L70: lehet futo papirod tbszen lejaratkor, siman atvezetik.
 • kridli
  Nem az augusztusit nézik hanem az előző naptári évi átlagos inflációt. Az augusztusi csak a megelőző első kamatperiódusra vonatkozott.
 • Alfa
  : devizaszamlahoz bankkártya.
  Azonos devizában revolut számla nyit.
  Topup (ami NEM számít kp felvételnek, legutóbb 2 hete teszteltem EUR / Erste vonalon) . Revolut-on Átvált.
  HUF hazautal.
  Működik. Havi €5000-ig középárfolyam közeli szinten, felette is olcsóbb mint a TW.
  Hazautalni pár tucat Ft a díj, vagy ingyenes.
 • Szorgoshangya
  Az új pénzt miért jobb MÁP+ ba tenni? Az infla fölötti 1% olyan rossz? Nem tűnik olyannak a helyzet, hogy nagyon 4-5% alá mehetne az elkövetkező 3 évben az infla… Alapkamat emelés nem lesz, a kormánynak meg nagyon is jó a gyenge forint..
 • dmry
  kell a pénz lóvéra, vagy az egyéni nyugdíjszámláinkat akarják tőkésíteni?:)

  egyébként pedig, az infláció minél nagyobb, annál jobb, és/sőt bárminél IS sikeresebbé tesz egy gazdaságot, pláne, ha az mindeközben a világ, de min. az eu motorja a maga ~1%-os, ekként általa elkövetett döbbenetes hozzájárulásával;)

 • nnk
  Én eladtam prompt áron a francba. Persze, nekem csak egy pár darab volt, gyors számolgatás alapján nem érte meg kínlódni, meg papírozni vele. Jó, akinek sok van, az nézze meg jól.
  Én különben megharagudtam erre az egészre. Ennyit a buy-and-hold-ról. Jön valaki, oszt elveszi a részvényedet. Szemétség.

  Off: van EU-n belül elérhető USD-s S&P500 ETF? Mármint, ami USD-ben kell megvenni. Én csak EUR-osokat találtam.

 • dmry

  ilyen egyszerű az élet, ha ekként éled
  valahol (őszintén) irigyellek is téged.
 • Karl
  GDP növekedés forintban.
  Ha figyelembe veszed a HUF/EUR árfolyamot mellé, kissé más a kép…
 • Karl
  Hát, MÁP+ nekem jobbnak néz ki még mindig. Főleg, ha vissza kell váltani, nem 2% a bünti.
 • panasonic
  Azt konkretan milyen szerzodesben olvastad, hogy evente egyszer kamatmentesen visszaváltható? Tudom, az újságok ezzel vannak, voltak tele, es jelenleg ez a gyakorlat, de hol van ez jogi szempontból számonkérhető módon leírva? Köszi!
 • Gergő
  Úgy látom, hogy az állampapír kalkulátor frissítve lett: https://kiszamolo.hu/allampapir-kalkulator-frissitve/
 • Noname
  PMAP-hoz kapcsolódó TBSZ-es kérdésem lenne:
  Ha van már egy futó régebbi TBSZ amin PMAP van, akkor van-e lehetőség az évente képződő kamatokból az eredeti PMAP-t venni, ami együtt jár le az eredetivel?
  ha erre nincsen lehetőség – és aktuális 5 éves PMAP lesz vásárolva, aminek a lejárata túllog a TBSZ-en akkor annak mi lesz a sorsa TBSZ lejartakor? Pénzzel együtt visszakértül az alapszámlára, es kizárólag a hátralevő kamatperiodusok után kell fizetni kamatadót?
 • Zoltán

  MÁP+ ismertetője az erste oldaláról:
  1. “A tőkevédelem kizárólag a Magyar Állampapír Plusz lejáratig való tartása esetén érvényes.” Ebből nekem az jön le, hogy kiveheted évente, de ki tudja meddig lesz ez így.
  2. “Másodlagos piac: Az Erste Befektetési Zrt. napi vételi árfolyamot jegyez a Magyar Állampapír Plusz sorozatra, így a Magyar Állampapír Plusz a futamideje alatt is eladható. A kamatjuttatás napját követő 5 munkanapos időszakban ez nettó 100%-os vételi árfolyamot jelent, egyéb esetben az árfolyam ettől eltérhet.” Ez az amit írsz mint éves kivételi lehetőség csak nyakatekerten megfogalmazva.
  3. “Kockázati tényezők : Másodlagos piac likviditásának hiánya: ami azt eredményezi, hogy egy esetleges lejárat előtti eladás esetén veszteség érheti Ügyfelet. ” Ezzel simán ellehetetleníthető az éves visszaváltás.
  Emiatt maradok az évesnél, azzal max 1 évre zárom ki magam a pénzemből.
 • Dobi
  Pampalini,
  IMF-től évtizedekig vettünk fel hiteleket. Jó volt az nekünk? Nem. Csak nekik volt jó.
 • Gábor
  Akkor én is OFF: OTP gépkocsinyeremény-betéttel kapcsolatban egy érdekes dolgot olvastam. Az alacsony kamatszint miatt sokan döntöttek ezen betétek mellett. 90 Mrd Ft-ra duzzadt az állománya. Ezt figyelembe véve elég érdekes dolog, hogy továbbra is havonta csak 5 db autót sorsolnak ki, negyedévente 6-ot. Ha csak 2%-os kamattal számolunk, akkor is a csak a havi hozam 150 millió Ft, na ehhez képest ez az 5-6 nyereményautó igen karcsú. Jó persze tudjuk, hogy OTP, pláne nem jótékonysági intézmény.
 • headset

  MÁP+ “… evente egyszer kamatmentesen visszaváltható…hol van ez jogi szempontból számonkérhető módon leírva?”

  Például a MÁP Plusz Ismertetőben:

  “Minden kamatjuttatás értéknapját („E” nap) követő 5 (öt) munkanapos időszakban („Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak”) megkötésre és elszámolásra kerülő ügylet tekintetében a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat) jegyeznek vételi árat a Magyar Állampapír Plusz sorozatokra.”

  http://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP/

 • Bankos

  2%??? Totál el vagy tévedve a kamattal kapcsolatban, a honlapjukon fenn van a hirdetmény, 0,15% körüli kamattal érdemes számolni inkább… Betét sehol nem hoz jelenleg 2%-ot, álom kategória…
 • Szabolcs
  “nnk
  2020-02-20 at 23:28
  Én különben megharagudtam erre az egészre. Ennyit a buy-and-hold-ról. Jön valaki, oszt elveszi a részvényedet. Szemétség.”

  A MOL is ezt játszotta, és ott végképp jól is időzítették, mármint a saját szemszögükből a TVK-t (ha jól rémlik). Szerintem ez tényleg konkrétan szemétség, még ha nem is vagyok érintett…

 • Danhadnagy
  infláció kapcsán: szerintem mindenkinek egy személyreszabott inflációt kéne számolni. pl. az Aldiban megvett trapistasajt mennyivel drágább vagy a mozijegy vagy a menza. nekem kicsit fura, hogy most mindenki a szivéhez markol, hogy hú milyen magas az infláció, pedig az áremelkedés már jó pár éve megindult (legalábbis amiket én vettem és most nem a lakbérre gondolok). a kormány pedig elinflálja az állampapír hozamot. az itteni olvasók nagyrésze amúgy is állampapírba vagy ingatlanba fektetne. vagy rosszul látom?
 • Bal
  valóban élethelyzet függő. Mi most raktunk bele egyben százmilliót, és nem túl valószínű, hogy a következő években is mindig fogunk ennyit.

  Ha tud valaki olyan szabad felhasználású, tíz évre fix ingatlanfedezetes hitelről, aminél az állampapír jobban hoz, az szóljon és rohanok zaciba vágni a tehermentes házunkat, mert az arbitrázs. Sajnos a keresők nekem legalább 5,5% THM-et hoznak ki.

  minden MÁP+ nyilvános ajánlattételében szerepel a kitétel. A papírt ennek tudatában vetted meg, ha nem tartják be, szerződésszegés. A PMÁP-hoz nincs ilyen passzus.

  Hogy az ERSTE oldala miért ír hülyeséget nem tudom, talán csak egyfajta formba tud írogatni Mancika. Általában tényleg igaz, hogy állampapírok tőkéjét csak lejáratkor kapod vissza. A másodpiacon akkor bukhatsz, ha nem az 5 napban váltod vissza – arra az árra tényleg nincs garancia. A PMÁP-nál viszont ez 5 év, nem 1.

 • mgpx

  Ugyanazon PMÁP-ot csak akkor tudsz venni, ha a kamatfizetés napján még forgalmazzák azt a sorozatot, egyébként csak más, akkor éppen forgalmazott állampapír sorozatot. Ritka kivételektől eltekintve tehát nemleges a válasz.

  Ha a TBSZ számlát a lejáratkor nem hosszabbítod meg, a számlán nyilvántartott kötvényeket átvezetik a normál értékpapír számládra, és onnantól a kamatadó általános szabályai szerint adóznak. A 2019. június 1. után kibocsátott magyar államkötvények kamatadója jelenleg 0%, így TBSZ-en kívül sem kell utánuk adót fizetni.

  (Az adózási szabályokat bármikor megváltoztathatja a parlament, így a 0%-ot is megemelhetik addigra)

 • blur7
  Sok sikert!
 • L70

  Igen, így van, de jelenleg 5 tbsz-en és a normál számlán van legalább 15 istrumentumom, hála a MÁK zsenik összevissza kamatfizetési és lejárati időpontjainak (lehetett volna évente egy PMÁP-ot dec 31. lejárattal indítani, de ehelyett óriási katyvasz van, még szerencse, hogy lehet 30 nappal korábban rendelkezni, ezért ma egy füst alatt újra befektettem a február 21-et és a március 22-t is). Nem szeretném ezt a szétszóródást a végtelenségig növelni (a PMÁP kamatának éves kamata már nem egy értelmezhető összeg), ezért előbb-utóbb az apróbb összegeket majd összevárom, vagy kiviszem a kincstárból.

 • Lala
  bármelyik hitelközvetítő tud neked 4% körülit ajánlani. Nekem a kamatszint arbitrázsra 3,55%, a thm 3,7% körül lehet, mivel a közjegyzőt nagy részben én fizettem de lusta vagyok kiszámolni pontosan.
  Azt mondjuk nem néztem, hogy most az emelt bubor miatt lehet, hogy már 4% alatt nem fogsz találni.
 • Richie Rich

  Az uniós pénzekkel kapcsolatban azt felejtitek el rendszeresen, ti (bal)liberálisok, hogy azt nem puszira kapjuk. Nem valamiféle pátoszos, nemzetek közötti romantikus szolidaritáson alapul, hogy ők ideutalnak csak úgy egy rakás pénzt, hanem a Nyugat ezen az áron működteti a profitszivattyúit az EU feltörekvő zónáiban. És természetesen a mérleg a ő javukra billen, vagyis többet szivattyúznak ki a cégeken keresztül, mint amennyit adnak az EU-n keresztül – hülyék is lennének, ha nem így csinálnák. A britek már rájöttek erre, a többiek még illúziókat kergetnek.

 • Miki
  @Bal: az oldalon javasolt hitelközvetítő is tud jobbat. Nekem végül mas intézte, de 3,1%-os kamatot ajánlottak meg egyedi elbírálásban. 10 év fix, 20 év futamidővel.
  Ha van gyereked és babakötvénybe rakod, már jó vagy.
  Csak az arbitázs miatt nem érdemes, de ha valami értelmeset kezdesz vele, lehet értelme.
 • nobody
  OFF:
  #kiszamolo
  Bocs, hogy ide írom, de nem találok kapcsolat fült. A fireflies nevű utazásos cégről tudnál hasonló jellegű írást írni, mint a többi cégről. Nagyon hasznosak ezek a cégelemzések amiket csinálsz.
 • panasonic
  @headset Köszönöm szépen!

  Egy kis ellentmondást vélek felfedezni a gondolatmenetben. Ha a netto befizeto allamok valojában jobban járnak az adakozassal, akkor a briteknek pont nem kellett volna kilepni, hisz ők voltak az egyik legnagyobb befizetők. Másrészt pl Kína nem fizet nekunk semmit, mégis úgy letarolja a piacunkat, hogy csak na. Tényleg egyszerűbb az EU-s szövetségeseinket szemét kizsákmányolónak látni, mint win win dealt felkínáló partnereknek?

 • Levente
  Jól tudom, hogy az új állampapírok kamatára már nem kell adót fizetni kifizetéskor?
  Tehát ha novemberben vásároltam 2025/I jelzésűt akkor az már ilyen?

  Megéri egyébként visszaforgatni ugyanolyanba?

 • Kepe
  Szerintem aPMáP egy nagyon jó alacsony kockázatú befektetés.. Nagyon örülök, hogy a jelenlegi kormány bevezette a webkincstárat ahol költsèg nélkül lehet vásárolni. Nem húznak le a bankok.
 • Ekvilbrium
  BB
  2020-02-20 at 16:18
  OFF
  Az aktuális ELMŰ, ÉMÁSZ vételi jog kapcsán meg tudja valaki mondani, hogy mi értelme van (azt leszámítva, hogy gyorsan kell a pénz) a jelenlegi ajánlati szakaszban elfogadni a vételi ajánlatot (KBC esetében ez pl. fajtánként 10ezer forintos értékpapír transzferrel jár), vagy jelenlegi áron eladni a részvényeket (ami pedig brókerdíjjal)?
  Jól tudom, hogy a kiszorítási procedúra végén a 31.701/34.585 forinton fogják “visszavenni” a megszűnő ELMŰ/ÉMÁSZ részvényeket, amit ráadásul semilyen levonás, díj nem terhel?

  ——–

  Hogy minél előbb munkába állítsd újra a tőkédet. A héten voltam Equilor-nál. Március 3.-ra ígérték, hogy kifizetik az ELMŰ részvényeimet. Az ajánlat elfogadása nélkül április lett volna belőle. Az ErsteInvestment 5ezer forint transzferdíjat számolt fel. Más díj vagy levonás nincs, kivéve az adóelőleget, hogyha normál számláról van szó.

 • Nem biztos hogy jót tesz neked ha kiszolgálják az ízlésedet
  Tud nekem segíteni valaki abban, hogy érdemes-e a prémium euró állampapírt tbsz-re venni sima számla helyett, hogy elkerüld a deviza àrfolyamnyereség adót? Úgy tudom lehet hátulütője is, mert ha megszünteted az 5 év letelte előtt a szàmlát, ha nem is adod el a papirt, árfolyamnyereség adót kell fizetni, mert forintban kell értékelni a bezárás napján.
  Egyèbként euro forintra vàltásànál is mindig le kellene adózni az àrfolyamnyeresèget?
 • Meepwn
  Már a csapból is tesla folyik. Lesz újabb bejegyzés?