MCC kód

2020-02-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy hónapja írtam róla, hogy néhány bank hitelkártyájánál a Revolut feltöltés hirtelen készpénz-felvételnek minősült, minden előzetes tájékoztatás nélkül.

Revolut feltöltés készpénz-felvétel

Sokan a bankokat hibáztatták, azonban gyorsan kiderült, hogy a Revolutnál változott meg az MCC kód (valószínűleg nem önszántából tette), ezért lett hirtelen pénzfelvétel a Revolut kártya feltöltése.

De mi is az a négyszámjegyű MCC vagy Merchant Category Codes?

Biztos találkoztál már azzal főleg hitelkártyáknál, hogy egy-egy negyedévben más valamire adtak kiemelt visszatérítést: hol a drogériákra, hol az utazásra, hol ruhavásárlásra. Esetleg ki volt kötve, hogy üzemanyagra maximum havi 20 ezer forintig jár visszatérítés.

De honnan tudja a bank, hogy én mit vettem a kártyával? Nos, erre való az MCC kód, elárulja a kártyát elfogadó kereskedő fő profilját, hogy ő állatorvos, kerékpár-szaküzlet, hotel, autókölcsönző vagy éppen benzinkút. Rákeresve a neten, sok listát találsz, itt van például egy.

Az MCC kódnak vannak még egyéb funkciói az elszámolásban (kockázatosabb profilú kereskedők nagyobb kártyaelfogadási díjat fizetnek, adózásnál is lehet szerepe, kiderül, hogy szolgáltatást vagy terméket vásároltak, stb.), így előfordul, hogy a kártyatársaság sorolja át a kártyaelfogadót az ő akarata ellenére.

Valószínűleg ez történt a Revoluttal is, az éppen pech, hogy az új MCC kód több helyen pénzfelvételnek minősül, ami a hitelkártyáknál azonnali kamatozást jelent az elszámolásban.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram