MCC kód

Egy hónapja írtam róla, hogy néhány bank hitelkártyájánál a Revolut feltöltés hirtelen készpénz-felvételnek minősült, minden előzetes tájékoztatás nélkül.

Revolut feltöltés készpénz-felvétel

Sokan a bankokat hibáztatták, azonban gyorsan kiderült, hogy a Revolutnál változott meg az MCC kód (valószínűleg nem önszántából tette), ezért lett hirtelen pénzfelvétel a Revolut kártya feltöltése.

De mi is az a négyszámjegyű MCC vagy Merchant Category Codes?

Biztos találkoztál már azzal főleg hitelkártyáknál, hogy egy-egy negyedévben más valamire adtak kiemelt visszatérítést: hol a drogériákra, hol az utazásra, hol ruhavásárlásra. Esetleg ki volt kötve, hogy üzemanyagra maximum havi 20 ezer forintig jár visszatérítés.

De honnan tudja a bank, hogy én mit vettem a kártyával? Nos, erre való az MCC kód, elárulja a kártyát elfogadó kereskedő fő profilját, hogy ő állatorvos, kerékpár-szaküzlet, hotel, autókölcsönző vagy éppen benzinkút. Rákeresve a neten, sok listát találsz, itt van például egy.

Az MCC kódnak vannak még egyéb funkciói az elszámolásban (kockázatosabb profilú kereskedők nagyobb kártyaelfogadási díjat fizetnek, adózásnál is lehet szerepe, kiderül, hogy szolgáltatást vagy terméket vásároltak, stb.), így előfordul, hogy a kártyatársaság sorolja át a kártyaelfogadót az ő akarata ellenére.

Valószínűleg ez történt a Revoluttal is, az éppen pech, hogy az új MCC kód több helyen pénzfelvételnek minősül, ami a hitelkártyáknál azonnali kamatozást jelent az elszámolásban.

Share

50 hozzászólás

 • Adamo
  “az éppen pech, hogy az új MCC kód több helyen pénzfelvételnek minősül” – Miért nem mindenhol, ha ilyen egyértelműek ezek a kódok?
 • Kiszamolo
  4829 lett az új kód, MONEY ORDERS WIRE TRANSFER. Ez az Ersténél készpénz-felvétel.

  Eddig FINANCIAL INSTITUTIONS – MERCHANDISE & SERVICES volt a besorolás. Ez vásárlás volt.

  Azt az Erste dönti el, milyen kódra milyen díjat számol fel, vagy számol-e fel bármilyen díjat.

 • Családfő
  visszatérítés összegének egy részét beváltottam volna. Megkérdeztem az Erste ügyfélszolgálatot, hogy adott konkrét weboldal a kért kategóriába esik-e. Válasz: Igen. Megvettem a terméket, de nem írták jóvá. Kérdezem, mi történt? Válasz: Más lett az MCC kód… Előtte megerősítették, utána széttárták a kezüket, hogy ezt bebuktam. Vicc.
 • Sokadik Dani
  Betéti kártyáknál is előfordulhat ilyesmi hogy KP felvételi díjért töltöm a Revolut kártyát? Hol tudom megnézni hogy a Rafi vagy a K&H mit számít fel? A bankok online dijjegyzekeiben általában csak készpénzfelvétel szerepel…
 • Miki
  Az OTP januárban módosította a hitelkártya szerződéseket. A visszatérítésnél külön kiemeli, hogy mostantól az olyan termékek, amik kp-re válthatók vagy helyettesítenek nem lesz visszatérítés, példának írják az államkincstári vásárlásokat, NAV befizetéseket, megreklamált termék visszatérítését. Ha minden bank követi, véget ér egy egy szép időszak, amikor a hitelkeretből vett diszkont kincstárjegyek maxolják ki a visszatérítéseket. Változnak az idők:(
 • wizzair kártyás transferwire-ozó
  Előfordulhat, hogy készpénzfelvételnek minősül. Ez attól függ, hogy a bank hogyan rendelkezik. El kell olvasnod a hirdetményeket, ami különféle helyeken lehet. Az Erste a hitelkártyára vonatkozó szabályokat az ÁSzF mellé, a “Lakossági Hitelkártya Általános Szerződési feltételei” dokumentumba tette bele (ez nem betéti kártya, tudom, csak egy példa, hogy nem a Hirdetmények link alatt található). Nem egyszerű és magától értetődő, hogy hogyan találod meg az infót. Ráadásul meg is változtathatják, és a legtöbb embernek nincs ideje minden vásárlás előtt lellenőrizni, szóval ez egy rizikó szerintem.

  Amit még tehetsz, hogy megkérdezed őket, hogy hol találod a definícióját a készpénz felvételnek. Viszont ha nem említik külön, hogy 4829-es MCC-jű tranzakciók, vag webMoney vagy eMoney, akkor alapozhatsz arra, hogy ingyenes. Ha mégsem, akkor panasz, majd Pénzügyi Békéltető Testület.

 • nyman
  A kérdés, hogy honnan kell, hogy tudjam? Főleg akkor ha a kp felvételi limit a kártyámon 1 Ft, akkor pl, miért nem utasít el egy ilyen tranzakciót a bank azonnal?

  Még pár éve a postai kártyás fizetés kp,. felvétnet számított, illetve azt hiszem az államkincstári befizetés is. De ez ki is volt írva a pultnál. A Revolut pl. egy mezei figyelmeztetést betehetett volna a szoftverbe. Heti szinten frissítik.

  A bankok jelentős része pedig miért nem jeleniti meg a rendszerében az MCC kódot? A legrégibb elektronikus számlakivonatom a CIB-nél 2005-ös, másfél évtizeddel ezelőtti. Az ő rendszere már akkor meg tudta ezt jeleníteni. Pár évvel később az online felületen megmarad, a számlakivontból eltünt. Az utóbbit annak tudom be, hogy valaki rájött, hogy rövidebb a számlakivonat és kevesebb a papír, ha elhagyják.

 • naa
  Eddig túl szép volt, hogy igaz legyen 🙂
  Azért van még bank, ahol nem készpénzfelvételnek veszik a hitelkártyás feltöltést.
  Az teljesen jogos, hogy nem jár visszatérítés utána, de azt hinném, a banknak mindegy, mit veszel a kártyatranzakcióból… Sőt, azt hinné az ember, még jó is lehet a banknak, ha az ember újabb hitelkártya hitelből finanszírozza mondjuk egyéb hitelkártyájának visszafizetését, hiszen előbb-utóbb betelik a keret és ha a könnyelmű delikvens likviditási problémával szembesül és nem tudja határidőre visszafizetni a hitelkártyatartozásokat, vagy nem teljesen, akkor a bank kaszálhatja a kamatot.
 • blc79
  Nem a kártyatársaság a bűnös, igenis a Revolut kezdeményezte a változást, mivel a korábbi MCC-kód alapján ők fizették a tranzakciók díját, és ezt egyre kevésbé bírta el az üzleti modell. Ld. még:
  fintechzone.hu/mar-nem-ingyenes-a-revolut-feltoltes-uj-korszak-kovetkezik/
 • Venom
  A Rafinál vásárlásnak minősül.
 • KLaca
  Nem kell attól tartani, hogy a revolut egy nap fogja a pénzt és becsukja magát?
  Nincs egy irodájuk, nem egy fiztikailag létező jellegű pénzintézet.
  Hova lehet(ne) ilyen esetben fordulni?
 • jani129
  Egy márkaszervizben átveszem az autót javítás után, fizetném a díjat, otthon megemeltem a vásárlási limitet, mégis elutasította a bank a tranzakciót. Pánikoltam, kértem a szervizeseket, wifikódot adjanak, megemeltem az összes limitet a kártyán, másodikra sikerült. Miért nem vásárlás a szerviz? Otp bank, van virtuális vásárlás meg kp felvétel limit, azokat emeltem meg a szervizben. Aztán a visszaigazoló sms ben kártyás vásárlás van. Nem értem.
 • naa
  portfolio.hu/bank/20200224/figyelmeztetest-adott-ki-az-mnb-a-revolutra-a-transferwise-ra-es-a-paypalre-416861

  Én úgy gondolom, hogy aki egy ingyenes fintech szolgáltatásait használja és élvezi, nem kéne, hogy az MNB-hez rohangáljon panaszkodni, hogy nincs élőhangos meg személyes ügyintézés – ezt azért lehetett tudni előre.
  A számlazárolások meg a pénzmosás elleni átvilágítás miatt vannak, ez kellemetlen lehet, de a Revoltnak is meg kell felelni pont azoknak az előírásoknak, ami miatt aggódnak sokan. Lehet, hogy nem megy minden zökkenőmentesen, de nekem az ingyenes szolgáltatásba belefér.
  Akinek meg nem, hát szerintem szüntesse meg, de ne a felügyeletnek panaszkodjon, hacsak nem kár érte valóban. A csetbot az nem ok rá. Én úgy tudom, átvilágítás alatt is lehet költeni, csak újra feltölteni nem.

 • Manvi
  Hello!

  Fractional-share trading-ről egy cikk esetleg?

 • Bölájz
  Erste Debit kártyával töltöttem Revolutra 02.13-án, kártyahasználat volt. Ha jól értem ez csak a hitelkártyásokat érinti, ami mellesleg szerintem jogos is, mivel egy afféle arbitrázs volt, csak nem ártott volna ezt kommunikálni ha már módosították…

  MCC kódot meglehet nézni valahol a tranzakción? Én nem találtam.

 • Reho
  @Bölájz

  Nekem ez nem fér a fejembe, hogy hitelkártyával KP felvét debit kártyával meg kártyás vásárlás. Itt valami marhára nincs rendben a definíciókkal. Ugyanúgy virtuális pénzt mozgatunk, KP-t soha nem látunk ebből.

  @Családfő

  Én mindig a tankolást választom a visszatérítésre, az fixen megvan minden hónapban így még nem buktam. De bennem is felmerült ez a kérdés, hogy mi van ha az előző hónapban sem volt és a következőben sem lesz olyan vásárlásom amikor visszaigénylek (Erste max) Valahogy ennek a szabályozását is nagyon ködösnek érzem.

 • blc79
  Szerintem egyszerű: ezt a kódot a bankok többsége eddig nem használta, és egyelőre (az Erstét kivéve) rosszul van beparaméterezve a rendszereikben, így nem számolnak fel (még) utána költséget. Mivel amíg rosszul van beállítva, nekik kell fizetni az ügyfél helyett a kártyatársasági tranzakció költségét, csak idő kérdése, hogy minden banknál javítsák a hibát.
 • Családfő
  Reho, igazad van, a tankolás biztonságos választás. Én “cifráztam”, meg is jártam. 🙂
 • hapcibeno
  Ezt de jó, hogy írtad, elkerülte a figyelmemet. (S hát az OTP-nél csak évi egyszer van jussosztás…) Akkor immár máshogy kell a havi 250 ezret elkölteni.
 • rmm
  Nem szoktam éjjel nappal ászf-eket meg kondíciós listákat bújni, de azért elolvasom, miért mennyit fizetek egy banknál. Életemben nem láttam ezekben a doksikban MCC kód alapú bontást, igazából még a kódról sem igen hallottam. A doksiban kp felvétel szerepel, meg kártyás vásárlás, csupa hétköznapi kifejezés. Na most ha nekem egy bank díjat kezd el felszámolni egy állítólag ingyenes kártyás vásárlásomra, akkor marha ideges lennék, és szarrá perelném a bagázst, még ha 100 forintom is bánta a tranzakció során. Ha ők nem tartják fontosnak az MCC kód alapú elszámolásról való tájékoztatást, akkor nekem honnan a francból kellene róla egyáltalán tudnom? Rohadtul kíváncsi lennék arra egy akármilyen ügyvéd hogyan magyarázza ki a nyilvánvaló kártyás vásárlásomat és bizonyítja készpénz felvételnek.
 • rmm
  Megjegyzem, jobb helyeken a közértben történő kártyás vásárlásnál is kérhetek a fizetendő áruk értékén felül készpénzt a kasszából. Ennyi erővel a világ összes tranzakciója lehetne kp felvétel.
 • Hintalow
  Azért szívás a hitelkártyásoknak, mert a wire transfer egyfajta bankkártyával indított számlás utalásnak felel meg. Ami debit kártyával normál számláról jellemzően díjmentes, hitelkártya számláról (több helyen lehet arról közvetlenül is utalni pl. netbankban, és ott is azonnal kamatozni kezd á’lá KP felvét) pedig fizetős.
  Más kérdés, hogy ezt a wire transferes kártya tranzakciót a legtöbb bank nem árazza be, mert elenyésző a kártyatranzakciók egészéhez, de azt erste így döntött, elképzelhető, hogy azért mert az átlagnál hangsúlyosabb a hitelkártya portfóliójuk (és lehet, hogy ez az mcc már a revolut döntése előtt is fizetős volt náluk hitelkártyával)
 • Kiszamolo
  rmm, azért pénz áttöltése egy másik bankkártyára elég nehezen hívható vásárlásnak bármilyen szempontból is….

  Az volt a csoda, hogy eddig annak minősült.

 • Szabolcs
  “Kiszamolo
  2020-02-25 at 13:43
  rmm, azért pénz áttöltése egy másik bankkártyára elég nehezen hívható vásárlásnak bármilyen szempontból is….
  Az volt a csoda, hogy eddig annak minősült.”

  Ha jogi oldalról nézed, akkor ez a fogyasztóvédelem irányából is megközelítheted, és szerintem úgy is lenne helyes hozzáállni.
  Ha azt mondja az ászf, hogy kp és vásárlás, te pedig nem látsz kp-t, akkor hiheted, hogy vásárlás. Csak azért, mert egy harmadik kategóriát nem határoztak meg, még nem vagy köteles tudni. Mint ahogy a pulton az van, hogy 1kg narancs 20 ft, akkor az márpedig annyi, akármi is van a pénztárgép memóriájában, és igenis azt kell kifizetned. Ez hasonló, még ha nem is azonos helyzet, de a fogyasztó infohátrányát azzal szokás kompenzálni jogilag, hogy ami nem egyértelmű, és nem ésszerű, ott bizony a szolgáltató bukik.
  Akár írja le pontosan, hogy a mikróban nem szárítunk macskát, igen…

 • Kiszamolo
  Szabolcs, de az megvan, hogy a Revolut váltott kódot, azért mert eddig ő fizetett a hitelkártyás feltöltések után és nem akart többet fizetni?

  Ezzel a hitelkártya kibocsátó nem sokat tud tenni és nem is kell semmit tennie.

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2020-02-25 at 14:03

  Persze, hogy megvan.:)
  A kérdés, ki felel a 3 fél teljesítéséért. Ritkán felel a fogyasztó. Játszák le egymás közt a cégek. Nem a Toyota Nippon zrt.-t keresem meg Hokkaidó alsón a garanciával, hanem a Toyota Mo. Zrt-t, vagy még inkább akitől vettem kereskedőt, aki meg lehet, hogy amúgy a Japánautókereskedő Zrt.
  Akkor lenne jogos az ERSTE védekezése, ha ő szólt volna előre, hogy ezen a kódon kapott forgalmazás ingyé van, amazon meg fizetsz. Ráadásul ez olyan tipusú forgalom, ami nem is vásárlás és nem is kp felvét, lehetne akár 500USD/alkalom a díja? A Te logikáddal az is jogos lenne. 🙂
  Még mielőtt: nem vagyok érintett, csak az elv zavar.

 • jurta
  OFF, a linkelt vásárlástípuskód-listán a kódok tetemes része
  – konkrét légitársaság (A hondurasi nemzeti légitársaságnak is van külön kódja)
  – konkrét autókölcsönző
  – konkrét szállodalánc.
  Az ilyen, hogy barkácsáruház, benzinkút, ügyvéd általánosan, amiről a cikk szól, a sokkal kisebb része.
  🙂
 • Danhadnagy
  Felhívtam a KH Bankot még októberben, Revolut feltöltésre jár visszatérítés? Mondták igen. Azóta is kapom rá az 5%-ot. Rákérdeztem, azt modták oké, nehogy már nekem legyen lelkifurdalásom, hogy nem telik szalámira a bankároknak.

  Erste abban volt különösen mocsok, hogy már jó idő óta suttyomban a revolutos “vásárlással” a visszatérítés keretét is csökkentették.

  Cashback nem tudom, miért nem opció nálunk, pénztárosank kevesebbet kell számolni nap végén (pennyben volt gyenge próbálkozás)

 • indulagorogaludni
  Annyit megjegyeznek, hogy az erste ezen tetelek eseteben vasarlast ir a visszaigazolo sms-eiben (azt amit apple pay-jel fizetsz), majd napokkal kesobb ezt kp-kent konyveli. Ez igy azert nem korrekt tajekoztatas MCC kod ide v oda. Na itt az erste a ludas es itt is latszik h serul a fogyaszto. Az nem lehet h vasarlast ir, majd 5-10 nap mulva nezegesse a fogyaszto a kivonatot v szamlatortenetet h melyik vasarlasa hogyan konyvelodik le. Ha vaslast ir, akkor ne kp felvetnek minositse a konyveleskor. Ezen szerintem nincs mit magyarazni.
 • indulagorogaludni
  Annyit megjegyeznek, hogy az erste ezen tetelek eseteben vasarlast ir a visszaigazolo sms-eiben (azt is amit apple pay-jel fizetsz), majd napokkal kesobb ezt kp-kent konyveli. Ez igy azert nem korrekt tajekoztatas MCC kod ide v oda. Na itt az erste a ludas es itt is latszik h serul a fogyaszto. Az nem lehet h vasarlast ir, majd 5-10 nap mulva nezegesse a fogyaszto a kivonatot v szamlatortenetet h melyik vasarlasa hogyan konyvelodik le. Ha vaslast ir, akkor ne kp felvetnek minositse a konyveleskor. Ezen szerintem nincs mit magyarazni.
 • Moltiszanti
  A revolut bankosodik.

  index.hu/gazdasag/2020/02/25/500_millio_dollaros_befektetest_kapott_a_legertekesebb_fintech_vallalat_lett_a_revolut/

 • Sokadik Dani
  Most teszteltem a Revolut feltöltést Rafi betéti kártyával, vásárlás volt azaz díjmentes…
  Amúgy a Revolut eddig nekem nagyon bevált: Metal előfizető vagyok, a mai banki díjak világában ingyenes minden banki átutalás, KP felvétel külföldön euróban ingyen (!) egy elég magas határig, pénzváltás középárfolyamon, utasbiztosítás, jutalék mentes részvény vásárlás a Revolut Trade-en keresztül (az értékpapírok állítólag az USA rendszerében OBA-hoz hasonlóan biztosítva vannak).
  Egy a bajom hogy ez picit túl szép hogy igaz legyen, sieleshez kötöttem azért inkább egy mezei Allianz biztosítást otthon… Nehogy az utasbiztosítás akkor ne működjön amikor kell. Meg azért a vállalkozói számlát se biznam rájuk… A Revolut Trade-re se tettem sok pénzt.
  Nem értem hogy lesznek (lehetnek) nyereségesek valaha.
 • Tamás #2
  furdall a kíváncsiság, hogy miért vagy Metalon Prémium helyet? A cashback vézna, a concierge pedig jobbára használhatatlan. Bőven nem éri meg a 6 EUR felárat.
 • Kiszamolo
  Hát igen, ha kifizetem a Revolut fizetős havidíjait, kérdés, miért éri meg? Mennyit nyerek a váltási költségen, mennyiért kell devizában vásárolnom, hogy behozza a havi díjat?
 • Sokadik Dani
  Haaat ez jó kérdés hogy megéri-e a fizetős Revolut…
  Premiumra azért váltottam mert tetszett a limit nélküli devizavaltas funkció és a magasabb a havi ingyenes készpénzfelvételi limit (150.000Ft). Ennyi KP azért már bőven elég. (Sokat vagyok külföldön, Németországban, itt még sajnos nem árt ha van nálad készpénz és az EUR felvétele ATMbol horror…). Ezért cserébe 25.000Ft az éves díj egy összegben fizetve.
  Metalra csak azért váltottam mert ki akartam próbálni a korlátozás nélküli Revolut Trade-et. A számla teljes éves díja 42.000ft. (Csomagvaltaskor visszautaltak 16.000Ft időarányos díjat a Premiumbol). Itt még bejön egy Cashback funkció a kártyás vásárlásokra, itt eddig 1.000,-Ft-ot sikerült két hónap alatt összehozni.
  Szóval eddig úgy tűnik h valóban a Prémium jobban megéri…De akár az ingyenes csomag is elég lehet ha a (külföldi) KP felvétel nem fontos.
 • kompressziokulcs
  Milyen üzletben adnak vissza kp-t? És mennyit? Akár kérhetsz 50-100 ezret is? Ezzel lehetne a kp felvételi limitet kitolni 150 ezer fölé…
 • OFFliner
  Sokadik Dani
  2020-02-28 at 00:50

  Nyiss egy német bankszámlát, sokkal olcsóbban megúszod.

 • naa
  “tetszett a limit nélküli devizavaltas funkció és a magasabb a havi ingyenes készpénzfelvételi limit (150.000Ft)”

  Ezt amit írsz, egy ingyenes Revolut + egy ingyenes Curve is tudja… A 150e ingyen kápénál (szintén akármilyen devizában) még kicsit többet is, a devizaváltás ugyan marad limites, de a Curve-öt a kártyás tranzakciókra használva a kettő együtt már elég jó.

  Amúgy a Curve milyen MCC kódot küld vásárlásra/kápéfelvételre? Erste hitelkártyával gondolom azt se érdemes nagyon használni…

 • Balfek
  Offliner,
  hogyan lehet Magyarországi lakcímmel német bankszámlát nyitni, kell-e személyes megjelenés fiókban (nyaraláskor?), hogyan zajlik az ügyfél-azonosítás?
  Melyik bankot (vagy internetes bankot) ajánlanád?

  Köszönöm a segítséget.

 • naa
  Ne bonyolítsd túl szerintem. Bankot 2 dolog miatt használnál: 1) folyószámla, tranzakciók 2) befektetések. (Hiteltől most tekintsünk el.) Ha jól értem, külföldön (is) szeretnél szolgáltatókat ezekre az igényekre.
  Szerintem az egyszerű megoldás, hogy 1)-re használd a Revolutot, 2)-re pedig nyiss egy rendes brókerszámlát valami nagyobb szolgáltatónál, pl. akár az IB-nél (Interactive Brokers) – egyik nyitásához se kell személyes megjelenés.
  A Revoluton nem kell megtakarítást tartani, működik, hogy csak a folyó dolgok mennek át rajta.
  És tarts persze egy olcsó magyar bankszámlát is (akár pl. egy 2 évig ingyenes CIB számla), ahonnan kártyával töltöd a Revolutot pl., és akár forint tranzakciókra is jó.
  Befektetésekre szerintem a német bankok drágábbak lennének, mint akár az IB.
  Ha változnak a kondíciók, akkor majd változtatsz, jelenleg ez egy költség-hatékony megoldás.
 • OFFliner

  2020-03-01 at 15:26

  Comdirect-et ajánlom, ez kipróbált (internetes bank).

  Neten el tudod indítani a számlanyitást, de ki kell menned egyszer. Elég elmenned az első postáig, hogy beazonosítsanak. Elvileg az útlevél a tuti, de egy közeli ismerősöm (magyar) személyivel is meg tudta nyitni (az új fajtával). Kellett még egy közüzemi számla is, ami a nevedre szól és a címed is látható rajta.

  A weboldalon egyébként minden le van írva a megnyitás folyamatáról, lépésről-lépésre. Azt nem tudom, hogy angolul is tudod e intézni, mi mindketten tudunk németül.

 • Balfek
  Naa, Offliner, koszonom szepen a tanacsokat.
 • Sokadik Dani
  Köszönöm én is! Lehet megpróbálom a comdirectet én is.
 • tréder
  Hogy a Curve tranzakciókat hogyan és miként könyveli az erste, arra itt egy videó:
  youtube.com/watch?v=BPsWJ8Y1mjI
 • naa
  köszi. Te vagy a videón? 🙂
  Tehát a Curve vásárlás még ersténél is vásárlás, közben már használtam erre én is, szóval bevállaltam a kockázatot.

  Az viszont érdekes, hogy a Revolut feltöltés kápének számít, az ATM meg nem… :))

 • birzol
  Egyéb fórumos információk szerint a Revolut MCC je vissza állt az eredetire kb. február kozepen, így az Erstések ismét tölthetnek. Többen is vissza igazolták akik látják az mcc-t. (K&h, cib) Úgyhogy a fenti videó már nem állja meg a helyét.
  Nem tudom erről miért nem cikkeznek.
 • naa
  Birzol, köszi az infót, nekem hasznos, ha nem kell vigyázni már. 🙂
  Csak azt nem értem, ha költség-takarékosság volt valóban, mert állítólag Revolut fizetett az MCC miatt, akkor most mi van, megint fizetnek, hogy ne háborogjon a nép? Vagy megegyeztek, hogy nem kell fizetni? Erről van infó?

  Ha fizetnek minden egyes kártyalehúzásom után (meg gondolom valamit az átutalásaim után is), az nem tűnik túl fenntartható modellnek, nem vagyok egy aggódós típus ilyenekben, de jobb lenne látni, hogy miből akarnak megélni hosszabb távon…

  Kéne nekik egy Elon Musk és nemsokára a legnagyobb kapitalizációjú bank lennének 🙂

 • sb
  Sziasztok!

  Frissen igényelt Erste Max hitelkártya kapcsán próbáltam hazai üzletek MCC kódjait megkeresni de semmit nem találtam. Az Ersténél sem látom felsorolva egyik doksiban sem mit is fogadnak el kód szinten pontosan – ez mintha benne lett volna korábban – de ezt majd megkérdezem tőlük. A bolti kódok viszont problémásabbak, szerintem adott üzlet sincs tisztában vele sokszor.
  Köszönöm!

 • birzol
  A revolut mcc -je ismét változott: 6540 az új kód. Elvileg ez is vásárlás, de visszatérítés a legtöbb helyen nem jár rá.