Megjelent a 3 milliós ajándék-felújításról szóló rendelet

Megjelent a rendelet az 50%-os felújítási támogatásról, amit mindenki igényelhet, akinek legalább egy 25 év alatti gyereke van.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szegényeket megint kizárták belőle, mert például közmunkások nem kérhetik, kell az egyéves TB jogviszony, illetve utólagos elszámolású, vagyis vagy zsebben kell lennie 6 milliónak vagy hitelképesnek kell lenni legalább hárommillió forint értékben.

Az igénylőnek legalább 50% vagy annál nagyobb tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban, ahol a gyereknek is legalább egy éve ott kell laknia és nem lehet köztartozása az igénylőnek. (Egyéves kor alatti gyereknél megengedik, hogy ne lakjon ott egy éve. 🙂 ) Kivéve, ha újonnan vetted a lakást, akkor nem él az egy év: “ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.”

(Szerintem az egész nyakatekert dolognak egy lényege lehet: ne jelentsék át a gyereket gyorsan a másik lakásba.)

A támogatás a felújítási költség fele, de maximum 3 millió forint, aminek a fele lehet munkadíj és a fele anyagköltség. (Vagyis kénytelen vagy mesterembert megbízni legalább másfél millió értékben, akkor is, ha te is meg tudnád csinálni.) A törvény szerint lehetséges 4,5 millió anyagköltség és 1,5 millió munkadíj a teljes munkára vetítve, mert ezt írja: “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

Olyan számla nem fogadható el, ami 5%-os áfás vagy már elszámolták egyéb CSOK-os művelethez, például bővítésnél.

Csak 2021 január elseje után megkötött vállalkozási szerződéssel kapcsolatos számla számolható el, amit csatolni is kell! Szóval írass ilyen szerződést.

A számlák leadási határideje 2022 december 31, de legkésőbb a számlák kifizetése utáni 60 nap. (Vagyis csak a választás utánig fog élni a lehetőség, hasonlóan mondjuk a falusi CSOK-hoz. Viszont akkor a következő két évben alig fogsz szakit találni, ha mégis, borítékolhatóan aranyáron.)

Fél éven belül elvileg jogosult a Kincstár ellenőrizni a felújítás megtörténtét.

Mire lehet felhasználni? Egyszerűen szinte bármire, még beépített konyhai gépek cseréjére, klíma beépítésére, garázsépítésre és napelemre is. Ennél egzaktabb felsorolás a fenti linken.

Elvált szülők gyerekével kapcsolatos és a lebonyolításról szóló részletek a rendeletben.

Sikerült megint olyanra megírni a jogszabályt, hogy mindenki azon vitatkozik, hogyan kell értelmezni az 50-50% szabályt az anyagköltség-szakmunka arányra. Itt egy értelmezés az államkincstártól, köszönjük Skylinernek a találatot.

Javítva a korábbi beírást, tehát akkor a legkisebb rész 50%-a a maximum. Ha nulla forint a szerelés, akkor nulla forint a támogatás is. Ha 5 millió az anyag és 500 ezer a szerelés, akkor 250-250 ezer a támogatás.

Share

138 hozzászólás

 • T_Tibor
  Miklós, a napelemes szaldós elszámolás megszűnését ezen támogatás keretében végzett telepítés folyományaként még csak itt olvastam.

  Egy korábbi napelemes támogatás (talán 30% volt nagyságrendileg) kapcsán a pályázati feltételek közt le is volt írva, viszont most a Magyar Közlönyben az 50%-os támogatással kapcsolatban megjelent információkban nem találtam ilyesmit, bár ott a napelem csak egy tétel, nem mentek bele részletesebben.

  Van erről bővebb információ valahol?

 • Nimfas Corporation
  Miklós:

  Egy házban laktunk, van utca, házszám. Viszont külterület és nem építési telek. A ház apám nevén van. Gyerek is van. Ilyen esetben mi a szitu?

  Át kellene íratni a nevemre a házat vagy ajándékozni? Ettől persze még itt élek én 20 éve….

  Napelemes rendszerre vonatkozó szaldó elszámolás támogatás esetén való kizárásáról van jogszabály már? Mert én még csak olvastam több helyről, de konkrét jogszabályt nem írt senki.

  Előre is köszönöm a választ.

 • Petiminiszterúr
  Helikopter leszállót szeretnék a kertbe. A leszállófény is elszámolható?
 • Én is akarok kommentelni...
  @sberecz
  Nem. Gyűjtöd a számlákat, és amikor úgy gondolod, hogy végeztetek, na akkor beadod a kérelmet.
  Ekkor számít a 60 nap az én olvasatomban, tehát:
  2021. március: kerítés, május: térkő, szeptember: belső festés 2022 március: belső burkolás, és 2022 áprilisában pedig beadom a támogatási kérelmet.
  Ha kicsúsznál a 60 napból valami miatt, akkor irány az OBI, veszel egy darab olyan csempét ami a konyhában van, és újraindul a 60 nap 🙂
  Sok értelme nem volt azt a korlátot belerakni.
 • Zsuzsa
  a legutolsó kiállított számlát követő 60. nap a határidő a kérelem benyújtására
 • Kálmánka
  A sok kérdezőtől kérdem, miért nem olvassátok el a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet? Minden le van írva részletesen.
  Mostanában bejelentesz mindenkit a felújítandó ingatlanba, a lakóhely számít. A tartózkodási hely lehet más. Utána elkezded a felújítást, gyűjtöd a számlákat az anyagról és a munkadíjról. Majd 2022 végén egyszerre beadod a számlákat, legkésőbb 60 nappal az utolsó számla után. De vehetsz valami kis dolgot is is, ha kicsúsztál a 60 napból, és akkor újra ketyeg a 60 nap. Bármekkora értékben adhatsz be számlát munkadíjról és anyagról, de max 1.5 – 1.5 millió forintot fognak kifizetni.
 • Kálmánka
  meregzsakk:
  Google-lel keresd meg a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet, szerepel benne, hogy akadálymentesítésre felhasználható. Ha a lift 5 millió, és a beépítés költsége 1 millió, akkor visszakapsz 1.5 milliót a lift árából és 500 ezret a beépítés költségéből.

  erintett:
  az igénylés dátuma számít az 1 évnél, addig szépen gyűjtögeted a számlákat, és egyszerre adod be őket

  Géza:
  több mindenre is igényelhető, lásd rendelet

  Lacsi,
  úgy gondolom, társasháznál is felhasználható lehet akár. A rendelet alapján az igénylőknek legalább 50% tulajdonrésszel kell rendelkezniük. Ha van annyi gyerekes család, hogy kijöjjön az 50%, és mindenki lakóhelye az a ház, akkor sztem igényelhető

  jozenbazsen: igényelni egyszer lehet, de 2 évig összegyűjtheted a számlákat, és akkor adod be együtt az összeset, amikor jónak látod

 • Attila9
  Antikatyi
  Elírás volt a havi 2 milliós ingatlan díj bevétel.
  Módosították is, tehát éves 2 millió az ingatlanokból származó bevétele.
 • Kiszamolo
  T.Tibor, emlékeim szerint jövő év közepén lesz a jogszabály, de nemrég írtam róla, ott be van linkelve a miniszter úr üzenete.
 • Zsolt
  Ha csak 1.5M lehet a visszaterites anyagkoltsegre akkor jol ertem, hogy mukodik az, hogy megveszek a konyhabutort en magam felszerelem es megkapom az arat 1.5Mig?
 • Migri

  33 evig Magyarorszagon eltem, ebbol 15-ot adoztam is. Mindezt ugy, hogy semmilyen tamogatast nem vettem igenybe soha, meg az egeszsegugyet is joreszt maganban hasznaltam, de a magannyugdijamat legalabb lenyultak 2010-ben.
  Ez ido alatt szerintem annyit adtam a kozosbe, mint harom minimalberes egy elet alatt.
  De egyebkent a mai napig elkoltok/hazakuldok nagyjabol 8-10 millio Ft-ot evente, ami also hangon 1.6m, ha csak az AFA tartalmat nezem.
  Eleg lesz szerinted ehhez a 3 milla ingyen penzhez, vagy esetleg erezzem nagyon szarul magam?
  Lorinc hazahoz mikor mesz tuntetni?
  Ha mar a 3 milla ennyire zavar a fotelbol, akkor a 150.000-szereseert amit eddig a nevere irtak az adodbol meg az EU-s penzekbol esetleg meg is mozdulhatnal.
 • zsoltvnek

  Mérnökként, csoportvezetőként nekem is megvan a nettó 1M fölött, de idén én is elkezdtem a villanyszerelő OKJ-t.
  A tanárok elbeszélései alapján bőven többet lehet keresni vele már most is. A csapat fele egyébként bocsánat, de segg hülye hozzá, és az ügyfelek már azt értékelik, ha a megbeszélt időpontban ott vagy. Mondjuk a csoport nagy része azért kezdte el a tanfolyamot, mert a villanyszerelőtől kapott árajánlat ötödébe kerül.
 • Hoppá
  A rendelet jelenlegi szovege szerint pl. 3 millio anyagkoltseg es 200 ezer munkadij eseten a tamogatas 400 ezer forint. Nulla munkadijnal meg 0 forint az ossztamogatas. Ez a tamogatas megint nem szol semmi masrol, minthogy tomjuk a gyalazatos minosegben, lassan es dragan dolgozo “epitesi vallalkozok” zsebet. Illetve ami a rendelet preambulumaban van, az epitoipar feheritese.
 • doktorviktor

  “Helikopter leszállót szeretnék a kertbe. A leszállófény is elszámolható?”

  Persze, Petikém. Arra figyeljetek csak, hogy világító térburkolatként szerepeljen a számlán, és mindenképp te igényeld a támogatást, akkor is, ha az önrészt amúgy édesapádék állják.

 • Georgo
  @zsoltv Jó ötlet. Én is gondolkodom ezen. Ráadásul a mai viszonyok között még azt is mondhatod, hogy panel vésést nem vállalsz, mert úgy is rogyásig lesztek munkával.

  Egyéb munkák:
  Burkolás 10.000 huf / m2
  Kőműves: 50.000 huf / nap
  Ajtó csere: 6 ajtó 3.5 óra munka / 90.000 huf

  Gondolom minden mást is jól megfizetnek, de én ezeket tudom biztosra.

 • Brado
  1. Én úgy értem, hogy az anyag / szolgáltatás számla külön fut, csak maximumok vannak megadva. (Adhatsz be 3m anyag ès/vagy 3m szolgàltàszàmlàt külök lesznek kezelve)
  2. KATAs ev szamla beküldhetô? Az AFAmentes alapbetôen.
  3. Elfogadjàk a külföldi tb-t? De milyen igazolàs kell ròla? Ès vègig elèg, azaz nem kell magyar tb?
 • Grand
  Hoppá,
  szokás szerint nem egyértelmű megfogalmazás.
  Majd egy újság rákérdez, és akkor jön a magyarázó közlemény.
  Valószínűleg arról van inkább szó, hogy 50-50% (1,5m Ft+1,5m Ft), és nem arról, hogy 1,5m Ft anyag+0,2m Ft munkadíj, akkor 0,2m Ft+0,2m Ft a támogatás.
 • 1szerű
  Meddig lehet (érdemes) ezt még fokozni?
  Hirdessük ki hogy aki szül egy gyereket az kap egy lakást, egy autót. A férje meg egy szeretőt. 😀
  A gyerek 18. szülinapjára kap egy lakást meg egy autót.
  Minek az aprópénzzel dobálódzni? 😀
 • Pam
  Egyébként felhasználható egyszerre az LTP meg a támogatás? Nem látok kizáró okot a rendeletben, azzal viszont nyilván lehet probléma, hogy egyszerre két helyre kellene beküldeni az eredeti számlát…
 • nnk
  Ezt az 50-50%-ot nagyon nem értem, a vicc, hogy a “példa” eset sem életszerű, illetve nagyon nem ad választ a kérdésre.

  Itt van előttem az árajánlat bejárati ajtó cserére: ajtó 400, beépítés 60, összesen 460 (bruttó). Ha ezt a számlát beküldöm, akkor
  a) 400/2 + 60/2 = 230 ezret kaphatok vissza
  b) 2×30 = 60 ezret kaphatok vissza (az anyag után 200 járna, de mivel 50-50% kell legyen a támogatásban, ezért a kevesebbet kell figyelembe venni)
  c) 2×60 = 120 ezret ezret kaphatok vissza

 • nnk
  Másik: mi van ezzel a “ha kaptál rá támogatást, akkor ugrott a szaldós elszámolás” dologgal? Ez nagyon új nekem.

  Már most is kétféleképpen szerződnek az áramszolgáltatók, attól függően, hogy kaptál-e támogatást vagy nem?

 • Hoppá
  Grand,

  Reméljük, valóban a megengedőbb értelmezés lesz az, amit majd végül megerősítenek.

  Nem hiába van az, hogy a jogalkotás is egy szakma. Jogalkotásról szóló törvény: “A jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.”

  Ilyenkor derül ki, hogy a szakértelem mégsem egy olcsó bolsevista trükk. 🙂

 • Hoppá
  nnk,

  a b) esetet mindenképpen kizárhatjuk. A rendelet szerint a teljes költség (anyag és munkadíj összevontan) 50%-a a maximum. Olyan szabály nincs a rendeletben, amely kimondaná, hogy ezen túl még külön-külön is meg kellene felezni a két költségkategórián belül felmerült összeget. Tehát a 400 ezres anyag és 60 ezres munkadíj esetén nem kell a 60 ezer 50%-át venni.

 • naa
  Terveztem jövőre egy nagyobb felújítást.
  Nem örülök ennek, mert
  1) egy csomó macera gondolom
  2) szerintem 3 millióval pont meg fog emelkedni a költség amiatt, hogy a vállalkozók többet fognak majd kérni, tehát semmivel nem járok majd jobban
  3) Már ma is szekember és kivitelező hiány van, emiatt még nehezebb, szinte lehetetlen lesz majd embert találni a munkára, még az emelt díjakkal is
  4) Az állam elszór megint egy csomó pénzt, ami fájni fog mindenkinek, és végső soron ez is az inflációt emeli

  Összességében egy nagy negatív ez a dolog nekem is, pedig igénybe vehetem és amúgy is terveztem felújítást. Mit szóljon, aki nem veheti igénybe, és még a látszólagos, nominális előnyben se részesül?

  De majd jön mindenki, hogy ezt is a fidesz adta, és szavazatvásárlásra jó lesz.

  Mikor hagyják abba ezt az ámokfutást?

 • Dadan
  Sziasztok,

  Mi a meglévő házat szeretnénk egy szobával bővíteni.
  Azt értem, hogy garázst, kocsibeállót, télikertet építhetek, de a normál bővítést miért zárták ki ?
  Van rá valami “trükk/okosság”, hogy ezt kijátsszuk ?

 • Péter
  Munkadíjnak elszámolható szerintetek a Katás alanyi adómentes (0 áfás) számla?
 • Kiszamolo
  Péter, két dolgot zár ki: nem lehet rokon és nem lehet 5%-os a számla (újépítésű ingatlan)
 • skylaner88
  Olvassátok el a MÁK tájékoztatását.
  Abban van 3 példa is hogyan kell alkalmazni az 50-50% szabályt.

  allamkincstar.gov.hu/files/Lakoss%C3%A1gi%20%C3%BCgyfelek/Otthonfel%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1si%20t%C3%A1mogat%C3%A1s/Otthonfelujitas_tajekoztato.docx

  2.)
  Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
  Munkadíj: 1.000.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft

  A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

 • Nimfas Corporation
  Kiszámoló:
  Egy házban laktunk, van utca, házszám. Viszont külterület és nem építési telek. A ház apám nevén van. Gyerek is van. Ilyen esetben mi a szitu?

  Át kellene íratni a nevemre a házat vagy ajándékozni? Ettől persze még itt élek én 20 éve….

 • vendég
  Két dolog cseszi fel az agyamat az egész ügy kapcsán:
  – Megint olyan dolgokra szórjuk a pénzt, amikre semmi szükség (milliomosok új légkondijára meg medencéjére). Olyanok a feltételek, hogy gyakorlatilag majdnem mindenki részt vehet a közös rablásban, kivéve aki rászorulna.
  – Szó szerint kiáraznak mindenkit KÉT ÉVRE mindennemű felújítási munkálatból, aki valamiért nem felel meg a feltételeknek. Látom a lelki szemeim előtt, ahogy a szakik napidíjai szép lassan felkúsznak a mostani ár kétszeresére… Magyarul simán lehet, hogy még az sem nyer rajta semmit, aki egyébként kihasználja a támogatást.

  A vége nálam is az lesz, hogy kivágom a kukába a 2 diplomámat és a jól fizető irodai állásomat és elvégzek egy OKJ-s villanyszerelőt (vagy bármi mást), aztán peregne havonta a KATA-s egy mihály, akármilyen gány munkát végzek.

 • Molni82
  Én úgy értelmeztem, ha a max támogatást akarod igényelni akkor a munkadíj és az anyag kts. egyik sem lehet kevesebb mint 1.5M .

  Példa1: munkadíj 2M, anyag 4M akkor jár a 3 M támogatás.
  Példa 2: munkadíj 1M, anyag 5M akkor 2M támogatás jár.
  Példa 3 : munkadíj 0.5 M anyag 5.5M akkor 1M támogatás jár.
  Példa 4 : munkadíj 0, anyag 6M akkor nem jár semmi.
  Szerintetek jól gondolom?

  Illetve az unokatestvér az közeli rokonnak számít vajon? Katás szobafestő, vajon ő adhat számlát nekem?

 • FSN
  Tisztelt Kiszámoló!

  A rendelet az alábbi szöveget tartalmazza, amit igazolni szükséged:
  “ az igénylőnek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve fennálló lakóhelyének, valamint a gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élésének igazolására a lakcímet igazoló hatósági igazolványok”

  Kérdésem, mivel számomra nem egyértelmű, hogy a lakcímkártyákon feltüntetett dátumtól eltelt 1év pontosan mire kell vonatkozzon:

  a.) rendelet megjelenési kelte,
  b.) az első számla dátuma,
  c.) az első szerződés kelte,
  d.) az utolsó számla kelte,
  e.) támogatási kérelem beadás dátuma,
  f.) esetleg egyéb?

  Illetve még egy kérdés:
  Az alábbi hiteli génybevétele kizáró ok lehet-e?
  “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” Azonosító jel: a GINOP-8.4.1/A-17“

  Válaszukat előre is köszönöm

 • Apollo
  Írjátok többen is hogy villanyszerelők milyen jól keresnek, meg mindenki villanyász szeretne lenni a mérnőktöl a cukrászig mindenki. Villanyszerelőként érthetetlenül állok a jelenség előtt mert itt hajdú biharban nagyon nem igy van. Ez a szakma az építőipar mostoha gyereke. Töredéke annak amit egy burkoló keres például.
 • Puffogok
  Tehát akinek van pénze, vagy stiklizni akar az igénybe veszi majd. Akinek tényleg felújítási munka van, azzal megint kib… szúrtak, hisz az eddig is magas szaki díjakat tovább fogja tolni ez a rendelkezés.
  Ezek annyira dilettánsok, hogy hihetetlen.
 • aztköszi
  Sziasztok!
  A törvény tudóit kérdezném: Saját jogú nyugdíjas igényelhet-e támogatást felújításra?
  Háttér: Húgom 20 éves, édesapám 68 éves, nyugdíjas (késői gyerek, más sztori…). Bejelentett jogviszonya/munkája apukámnak nincs, csak a nyugdíj. Édesanyám munkanélküli (papíron). Nem nagyon láttam olyan pontot a Magyar Köz(l)önyben, ami kitért volna erre a jogállásra. Valakinek van ezzel kapcsolatban bármi információja vagy tudása?
  Ugyanitt: Lehet kezességet vállalni szerintetek, lévén, hogy én + bátyám multizunk pár éve…? Hátha az számíthat valamennyit.
  Köszönöm!
 • Érintett
  nem fogja megterhelni az államkasszát semennyivel. Ha a 6M-t kimaxolod, akkor 1,2M egyből ugrott ÁFA-ra. A maradékból a kivitelező adózik (már amennyit, ugye), a szakbolt Tao-t fizet, hipat fizet. Az extra bevételéből a szaki extrán költ erre-arra, megint áfa, jövedéki adó, stb, és meg is vagyunk.

  Úgy ad az állam 50%-ot vissza, hogy nem kerül neki semmibe, ez a zseniális benne. Az érintettek (családok, szakemberek, szaküzletek) örülnek, a gazdaság fehéredik, a körön kívüliek meg hoppon jártak, megint.

 • TT
  A magyarokat nem kell félteni, minden fillérért lehajolnak, úgyhogy a 3 millát is ki fogják maxolni.
  Most láttam a Vodafone Facebook oldalán, hogy valaki panaszkodott, mert az 1 hónap ingyenes net igénylését nem tudta beküldeni, pedig ahogy írta: “próbálkoztam IPad-en és több gépen is”. Szegény hátrányos helyzetű rászoruló, összeszorul a torkom, ha rá gondolok. Remélem, azóta sikerült megoldani a problémáját.
 • Névtelen
  Az allamkincstari tajekoztaro alapjan sajnos a kedvezotlenebb ertelmezes lesz iranyado. Ha nincs munkadij, nem jar egy forint tamogatas sem az 50-50%-os szabaly alapjan. Tehat az anyagkoltseg es a munkadij kozul a kisebb osszeg duplajat lehet megkapni, maximum osszesen 3 milliot.
 • Brado
  Elolvastam a MAK tájékoztatót, amit SkyLiner belinkelt
  Innen: allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato
  Példák:
  1. Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
  Munkadíj: 1.500.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
  Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.
  2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
  Munkadíj: 1.000.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
  A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2m.
  Én nem igy értelmeztem…
 • Petya

  Az én értelmezésem szerint a példában nem így jön ki a kétmillió forint, hanem 50% mindkettőből (anyag, munka), de maximum 1,5 millió forint.

  Azaz
  Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
  Munkadíj: 1.000.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft

  Mert anyagból 1,5 milliót kapsz (50%, de max 1,5 m), munkából pedig 0,5 milliót (50%).

  Persze lehetne egyértelműbb kicsit a közlöny szövege.

 • Buksi
  Megint egy szuper rendelet.
  Pontosan 1 éve vettünk egy felújítandó házat. Se víz, se villany nincs a házban (telken már van). 1 éve azon dolgozunk, hogy egyszer végre ott tudjunk aludni. De a felújításra nem kapunk támogatást, mert nem lakunk ott egy éve…
 • Brado
  No az indexen elöbb meg azt írták az összefoglalójukban, hogy lehet csak anyagszàmla utân is visszaigényelni. Homlokegyenes az ellenkezôje mint amit a MAK mond.
  nekem ez jobban tetszene…mert sokmindent meg tudok csinâlni én is, sajât tempoban, meg aztan vagy lesz szaki vagy nem….
  Meglatjuk mi lesz…

  170mrd van erre…elég lesz? nem szâmoltam még utâna…

 • Hoppá
  A MÁK tájékoztatója alapján ez a szabály:

  venni kell az anyagköltség és a munkadíj közül a kisebbet és azt meg kell szorozni kettővel. Ez a támogatás összege. És ez (sajnos) összhangban van a rendelet szövegével.

 • Grand
  Hoppá,
  én kérek elnézést, hogy ennyire kiherélték ezt az amúgy is nagy lózungot.
  Nagy büszkén a rendeletben is megemlítik a konyhai gépet, de ha jól belegondolunk, legyen 150e Ft egy jobb főzőlap, aminek kb. 10e Ft a bekötési díja. Tehát a támogatás 2×5.000 Ft. Fantasztikus!
  Mindenkinek kívánom, hogy előre tájékozódjon, nehogy beleöljön valamibe több millió forintot, aztán kiderül, hogy 0 Ft a támogatás, mert nincs számla a munkadíjról.
 • Hoppá
  Buksi,

  De kaptok. Kezdjétek el küldeni a számlát 2021. januártól. És amikor meglesz az 1 éves bentlakás, be lehet adni a kérelmet. Hacsak nem arra gondolsz, hogy már minden munkát megcsináltatok 2021. január 1. előtt.

 • Tamás
  Sziasztok,

  Elolvastam a rendeletet, de nem vagyok okosabb: szüleimhez jelentkeztem be tavaly állandó lakcímre (másik város), és megtartottam a tényleges címemet, mint tartózkodási hely.
  Szerintetek így a családom jogosult lenne a teljes támogatásra vagy sem?
  (a családtagok az ingatlanban állandóra vannak bejelentkezve, csak én vagyok ott egy ideje tartózkodásin (előtte állandón én is))

  Köszönöm

 • Hoppá
  Rendelet “10.§ (2) A támogatásra való jogosultságot és annak mértékét
  a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kell megállapítani.”

  Tehát az 1 éves bentlakást, a biztosítotti jogviszonyt a kérelem benyújtása időpontjában kell teljesíteni.

  Közeli hozzátartozó (Ptk. fogalmát kell alkalmazni), akitől nem jöhet a számla:

  “közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;”

 • Grand
  Jav.: a támogatás 2×10.000 Ft. Mindjárt sokkal jobb!
 • Hoppá
  Idézet az Index cikkből:

  “7. Mekkora támogatás jár, ha magam végzem a felújítást?

  Ha úgy döntünk, hogy saját kezűleg mi magunk újítjuk fel a házat, akkor legfeljebb csak 1,5 millió forint támogatással számolhatunk.”

  Ezt azért senki ne vegye készpénznek, mert ellentmond a MÁK tájékoztatónak és a kormányrendelet szövegének is. Az Index cikkben nem írják, hogy megkérdezték volna az államkincstárt vagy a minisztériumot. Egyszerűen csak maguktól elkezdték értelmezgetni a jogszabályt.