Megjelent az árfigyelő rendszerről szóló rendelet

Megjelent a Magyar Közlönyben az árfigyelő szolgáltatásról szóló kormányrendelet, “az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt és a társadalom felemelkedése érdekében.”

A szabály szokás szerint csak a gonosz külföldi multikra vonatkozik, évi 100 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek az érintettek.

Az árakat boltonként és naponta kell felvinni és elméletileg nyilvános lesz az adatbázis. Hogy mely termékek árát kell majd feltölteni, az sajnos még nem derült ki, azt június közepéig fogják kidolgozni.

Bár az inflációt ez sem fogja letörni, ahogy a kötelező akciózás sem lesz jó semmire, de ennek legalább van értelme, a tudatos vásárlók megnézhetik, hol mi mennyibe kerül. Az is ki fog derülni, hogy az egyik Auchanban/Tescoban/Sparban sokkal drágább minden, mint a másikban, mert ott nincs a közelben konkurencia.

Reméljük, értelmesen kereshetőek lesznek az adatok, beleértve az archív adatokat is, akkor sok mindent ki lehet majd bányászni a közzétett információkból.

Lehet, hogy visszafelé fog ez is elsülni. Bár a kormánynak kedves bolthálózatoknak nem kell adatot szolgáltatni, (valamiért ebből is kimaradtak, ahogy a különadókból is mindig), azért az emberek még megnézhetik, hogy mennyibe kerül az a termék a multiknál, ami a helyi Coopban/CBA-ban ennyiért van kirakva.

Szóval egyelőre még sokat nem tudunk a működéséről, de reméljük, hogy egy használható rendszer lesz, ahol lehet majd keresni helyre, boltokra és termékekre szűrve is. (Bár kíváncsi leszek, mi lesz kész belőle határidőre, ha egy hónapja találták ki és még mindig nem tudjuk, milyen adatok lesznek feltöltve. S eddig is léteztek ár-összehasonlító oldalak, ha azokat sem használták az emberek, az állami oldalt miért használnák?)

Share

60 hozzászólás

 • Copywriter
  Már csak húst vásárolunk Magyarországon, bár a Lidl-ben a szeletelt tarja kilója talán 3800 Ft volt? Azon azért lesokkolódtam. De sok minden még olyan 2500-3000 Ft körül van, ha meg az ember vesz nagy cupák combot, az talán 2000? Ausztriában ezek a dolgok olyan 4000 Ft környékén kezdődnek kilónként, a darálthús néha kissé olcsóbb. Az nem vigasztal, hogy itt minden osztrák hús.

  De az utóbbi 2-3 alkalommal már úgy jártam, hogy nem tudtam húst venni, mert nem volt. A Tesco mindig is egy pusztulat volt tőkehúsból, egyedül a Lidl vehető komolyan, meg néha a Penny. De hiánytermék a mellfilé, karaj és a tarja is. Köröm meg ilyen baromságok sok van. De még az 1000 Ft-os leveshúscsontot is elviszik az emberek. Így, ha éppen nem mennénk arra kirándulni, benzinben is olcsóbb lenne már Ausztria azzal a pár kg hússal. Az időkiesést nem is számolva.

  Ezt tegyék ki táblára a boltban.

 • Nacionalista
  Kiszámoló te sem gondolod komolyan, hogy az állami informatikai szféra képes lenne bármilyen értelmes dolgot pár hónap alatt összedobni úgy, hogy valószínű még a jogszabályok is össze vissza fognak változni.
 • Kiszamolo
  Reménykedni azért még szabad, nem? 🙂

  Esetleg majd valaki megoldja, hogy az elérhető adatokat értelmes és használható formába önti.

 • komm
  “Esetleg majd valaki megoldja, hogy az elérhető adatokat értelmes és használható formába önti.” – Rég nevettem ilyen felszabadultan!
 • Nacionalista
  Valamennyire ontopic amúgy, azt tudja valaki, hogy hol/kik fejlesztik az állami rendszereket, mint pld. ügyfélkapu, EESZT, stb.? Közalkalmazottak, vagy külsős cégek? És az üzemeltetés?
 • Sven
  Nem értem ebben mi az új, ha penny és aldi árak érdekelnek akkor a roksh-on elérhető, a többiek közül a spar, tesco, auchan online webshopjából is lehet tájékozódni, kb a lidl lehet a kivétel, talán nekik nincsenek online elérhető áraik.
 • S.E.
  “reméljük, hogy egy használható rendszer lesz”
  Itt egy négyzetméterre két négyzetméternyi kincstári optimizmus jutott.
  Szerintem szkennelt pdf-ek lesznek kirakva, egyesével letölthetően.
  De persze reménykedni szabad, sőt kell is. Én is azt teszem.
 • szvoboda
  Nemzeti Cashmap?
  Nincsenek illúzióim, az sem lepne meg, ha elforgatva beszkennelt pdf-eket töltögetnének fel.
 • gaborr
  szerintem már senkit sem érdekel a cba/coop és társai, _senki_ sem vásárol ott.

  ez inkább arra kellhet, hogy amikor jön a következő árfixálás, akkor legyen hova visszanyúlni, könnyű legyen ellenőrizni. főleg amikor a nav-hoz a pénztárgép nem csak azt jelenti majd hogy mennyi a blokk végösszege, hanem konkrét termék/ár/stb is megy be a központba. aztán jöhet az automata bünti.

 • Dexter
  Nézd, apjuk, a miskolci Tescóban 3 forinttal olcsóbb a parizel, menjünk oda 2 óra alatt… Idióta egy intézkedés
 • LoremIpsum
  Én szoktam használni a cashmap oldalt. Nem arra, hogy A vagy B boltba menjek, hanem hogyha valami akciós a kifli.hu-n (aminek az ára nincs fent sajnos a cashmap oldalon), érdemese-e onnan venni. Vagy ha kb ugyanannyi, mint máshol.

  Meglepő, de több márkás termék annyiba kerül online kiszállítás mellett, mintha a sparban venném.

 • ennyi hülyeséget
  Kormányközeli ember megvette a Cashmap-et? 😀
 • xavv
  Igen, én például tudom.
 • just_an_IT_guy
  : alapvetően külsős cégek (NER közeli, baráti cégek, szerintem mindenki tudja miről van szó). Első kézből tudom, mivel jó pár éve sikerült egy ilyen helyre betévednem. Pár nap után magamtól álltam fel a botrányos IT fejlesztési folyamatok és forráskód láttán.
 • KGyörgy
  “Lehet, hogy visszafelé fog ez is elsülni. Bár a kormánynak kedves bolthálózatoknak nem kell adatot szolgáltatni”

  Az emberek megnézik a neten, és a multiba mennek majd, ahol olcsó. Ha a többi nem közli az adatot, akkor arról kevesebben fognak tudni, és még több forgalmat fog hajtani a multikhoz.

 • NGergő
  “Bár a kormánynak kedves bolthálózatoknak nem kell adatot szolgáltatni, (valamiért ebből is kimaradtak, ahogy a különadókból is mindig), azért az emberek még megnézhetik, hogy mennyibe kerül az a termék a multiknál, ami a helyi Coopban/CBA-ban ennyiért van kirakva.”

  ismétlem magam, a te olvasóid eddig is megnézték, akinek meg tényleg segíthetne spórolni, az nem fog használni egy ilyen rendszert, hanem megy a megszokott helyre

  de ne legyen igazam, legyen ez az (egyik) első hasznos húzása a magyar kormánynak

 • Pécsi
  Ez izgalmasan hangzik, ha lesz nyilvános API összedobok hozzá valami elemző scriptet. 🙂
 • axt
  Ezzel a sok hülyeséggel csak maguk alatt vágják a fát. A tanárokkal is amit művelnek, az elfogadhatatlan. Pedig voltak azért olyan intézkedéseik, amikkel egyet tudtam érteni (nem sorolom, nem akarok vitát) de az utóbbi időkben csak a hülyeséget látom.

  Más téma: néha meglep, hogy ezen a blogon is néhány embernek mennyire borzasztó a helyesírása. Ráadásul már minden böngésző aláhúzza a hibás szavakat. Parizer L-lel a végén? Jájj.

 • Csabi
  Külsős cégek, legalábbis azt a pár rendszert, amiről én tudok. Vannak köztük kisebbek, de ott vannak a kormányközeli nagy cégek is.
  Amikor felmerül egy-egy banális hiba, leállás, akármi, a jellemző válaszom (még ha közük sincs éppen ahhoz a rendszerhez): “Mit vártál? A 4ig fejleszti.”
 • AAA
  Elvtársak! Én nem értem minek ezeket a dolgokat ennyire megbonyolítani amikor már elődeink mindent jól kitaláltak. Kell egy hivatal – lehetne a neve mondjuk Árhivatal – ami megmondja hogy mi mennyibe kerüljön – öt évre előre. És kész.:)
 • .....
  Miért? A magyar fejlesztők körében népi sport az állami adatbázisok és szolgáltatások értelmes formára hozása. (Az állami szerveknél pedig állami sport ezen szolgáltatások ellehetetlenítése az API-k random és indokolatlan változtatásával. Ahelyett, hogy felkarolnák őket és örülnének, hogy nem kell a UI-val szöszmötölni.)
 • kutya
  Fogadjunk, hogy faxon fogjak “feltolteni” 🙂
 • XXY

  Az egyik adatbázis fejlesztő cég az IdomSoft, állami tulajdonban. Nagyon nehézkesen működnek de a végeredmény jól szokott sikerülni. Ők csinálták az oltási igazolvány rendszerét, büntetőpont lekérdezést, az E-szmeélyi mögötti adatbázisokat illetve az új ingatlan nyilvántartó keretrendszert is.
 • Györgyi
  Futólag olvastam csak a cikket, de ahogy nézem, csak adott termékeket fog érinteni, nem mindent.
 • Nacionalista
  Köszi mindenkinek az infót. neked különösen.

  @XXY: ez nagyon érdekes. Az volt az elméletem, hogy állami tulajdonú cég teljesen lehetetlen, hogy értelmes szoftverterméket hozzon létre. Mondjuk amiket írtál abból csak az oltási igazolványost használtam, és azért az sem volt túl pro, de egy állami tulajdonú cégtől rosszabbra számítottam volna. Úgy tűnik vannak még csodák.

 • tomi
  lazán kapcsolódik, de olyat melyik hatóságnál lehet jelenteni ( bár lehet értelme semmi ), hogy az egyik bolthálózat ( Spar) azzal a trükkel él, hogy kiírt ár rendkívül gyakran nem egyezik , más áruházakhoz képest , a rendszerben, a kasszánál megjelenő árhoz képest. persze ez bárhol előfordulhat és elő is szokott, kb 2 évente egyszer, de a sparnál már 10 éves időtávon azt tapasztalom, hogy 10 vásárlásból 2-3 alkalommal előfordul. amúgy ha kivárod akkor visszadják a pénzt, kb. 10-15 percet kell rá várni és pár tíz vagy max pár száz forintot jelent általában, szóval gondolom arra játszanak, hogy nem tűnik fel illetve kellemetlen, nem éri meg. köszönöm!
 • Csupakosz
  10 dkg magyar vaj a CBA-ban 985 Ft, 20 dkg ír vaj egy nem multi, de nem is “nemzethy” boltban 999 Ft.

  Itt valami nagyon nem stimmel az ún. versenyképességünkkel.

  Nem valószínű, hogy a nagyobb csomagolás miatt lenne ennyivel kedvezőbb az ír vaj ára.
  És nem is arról van szó, hogy a magyar jobb minőségű, vagy a zsírtartalma nagyobb.

 • V
  ezt nem hatosagnal kell jelenteni hanem a helyszinen a penztarnal, es jogosult vagy az alacsonyabb arat fizetni
 • mutyilufi

  tigra.hu/referencia-partnerek/
  Tobb ceg is van ok az egyik nagyobb

 • mutyilufi
  : en ezert tettem tiltolistara ugy 10 eve a Spart. Kb minden 2. vasarlasnal volt legalabb egy ilyen tetel, es kurvalkodni kellett hogy visszadjak a penzt, meg persze az ido is ment vele. Tavaly adtam nekik egy ujabb eselyt sok-sok ev szunet utan, es a 3. vasarlasnal ismet belefutottam. Ugy tunik naluk ez tudatos lehet, sokan biztosan nem nezegetik a blokkot meg 20-30 tetel eseten fel se tunik az a plusz parszaz vagy ezer Forint. Szoval tovabbra is kerulom a Spart.
 • Számok tükrében
  OFF: A Magyar Közlöny 68.számában-megjelenés dátuma 2023.05.09- jelent meg a 44/2023.(V.9.) Miniszterelnöki határozat. Nem túl hosszú, sommásan összefoglalva: a korábbi USA-Magyarország közötti kettős adóztatást elkerő megállapodás újra tárgyalás előkészítését tartalmazza.

  ON: május 0j6-án szombaton Németországban vettem Senseo kávét, egy csomag 1,99 Eur volt. Itthon 1189 Ft egy csomag. De volt már 1200 valamennyi is.

 • raverguy
  Kiváncsi vagyok lesznek-e olyan korrektek, hogy jsonban, csvben elérhetővé teszik a begyűjtött adatokat, hogy külsősök is írhassanak rá programokat.
 • Pistu
  vevoszolgalat@spar.hu, lefotózod a blokkot és 5 szóban leírod melyik termék ára nem stimmelt. Ne várakozz! Tipp: Mindig az önkiszolgáló kasszát válaszd, ha nem stimmel lehúzáskor az ár, hagyd csak ott a terméket, esetleg szólj az ott álló alkalmazottnak (bár abból megint csak várakozás lesz).
 • Igazságos izom tibor
  Mielőtt hozzászólsz szegény tomi hozzászólásához legalább olvasd el rendesen.
 • Klasszikus padlizsánkrém
  Értelmesen kereshető?

  Mint COVID alatt a koronavirus.gov? 😀

 • komm
  @….. – Csak azon nevettem, hogy a tapasztalataink alapján már egyből ez a megoldás jutott eszünkbe. (Lásd sok másik komment.) Már-már otthon-érzést okoz ezt felismerni.
 • Dani

  Koszi az OFF-ot, argus szemekkel figyelem,h mi lesz a kettos adoztatassal.
 • komm
  Itt a rendelet: njt.hu/jogszabaly/2023-162-20-22
  Érdekesség:
  5. §: nem az általában szokásos “X Ft-tól Y Ft-ig terjedő bírságot szab ki” megoldást használja, hanem simán “Y forint bírságot szab ki”. 500 ezer, 1, 2 és 3 milliósak a bírságok, termékhiány esetében termékkategóriánként. 10% alatti termékhiány (azaz elvileg bármekkora kicsi, 1 db hiánya esetén is?) -> 500 ezer Ft. (Bázis a 2022-es év, ld. 3. §).
  2. § (5) bekezdés: “Nem köteles a kereskedő az árcsökkentés alkalmazására azon akcióköteles termékkategória vonatkozásában, amely tekintetében e rendelet kihirdetésének napján nem forgalmaz legalább 5 különböző, az adott akcióköteles termékkategóriába tartozó terméket.” – azaz “kihirdetésének napján”, nem pedig “hatályba lépésének napján”. (Nem mintha sokat nyertek volna azzal a plusz egy nappal…)
 • komm
  (De minek is kezdtem el ennek egyáltalán utánanézni, csak felhúzom magam. Pl. kormany.hu/hirek/julius-1-en-indul-az-online-arfigyelo-rendszer – itt miért nincs a cikkhez sehol egy dátum? Nemcsak ehhez, máshoz sincs.)
 • Atticus Maximus
  ne legyenek illúzióid, tapasztalatom szerint ez az utolsó szempont nekik.

  Több mindent integráltam be publikus adatok alapján ahol jó lett volna a standard json adat, de a BKK Futár/BudapestGo-n kívűl jellemzően egyiknél sem volt erre lehetőség vagy az API nem publikus halandó számára (pl. az autópálya-matrica lekérdezése).

 • ExTescos
  “Az is ki fog derülni, hogy az egyik Auchanban/Tescoban/Sparban sokkal drágább minden, mint a másikban, mert ott nincs a közelben konkurencia.”

  Többiekről nem tudok nyilatkozni, de bő 5 év Tesco központi iroda után bátran merem állítani, hogy a Tesco ezt nem csinálja. Régen csinált régiós árazást, de 2015-16 óta biztosan nem. Ott minden ugyan annyi, bármelyik áruházat nézed.

  – szintén kereskedelmi (irodás) tapasztalatból mondom, hogy ezt elhiheted, nem a központ szeretné. Nagyon sokra büntethető (éves forgalmuk 4%-a a max, számold ki 🙂 ) ha nem stimmel a kirakott ár. Mert – ami szomorú -, hogy legtöbbször nem ér oda az alkalmazott, hogy polccímkét cseréljen. Tehát egyszerű emberi mulasztásról van szó, nem áll érdekében így megtéveszteni a vásárlót a cégeknek.

 • Prakt
  @tomi
  Győrben is ugyanezt tapasztaltam a Sparral. Ráadásul amikor lefotóztam az árat, és úgy mentem reklamálni, akkor még ők csesztek le, hogy mit képzelek magamról, mert tilos fényképezni a boltban. Na eddig tartott a türelmem, és kértem a boltvezetőt, meg a panaszkönyvet. Elmondtam, hogy rohadt csaló banda, és minden egyes vásárláskor ez van.
  Ez már évekkel ezelőtt történt. Természetesen semmi nem történt.
  Azóta csak végső esetben intézek vásárlást a Sparban.
 • Thistimeitsdifferent
  “Bár a kormánynak kedves bolthálózatoknak nem kell adatot szolgáltatni, (valamiért ebből is kimaradtak, ahogy a különadókból is mindig),”

  Aztán azóta sem tudják ledolgozni a hátrányukat. Rá kéne már jönni, hogy érteni is kéne hozzá.

 • Asd
  Amig 10% felett van az alapkamat addig marad a kamatstopp…
  Vagyis iden nem varhato a kivezetese. “Ideiglenes” kulonadok is maradnak jovore is.
 • Ezt most inkább álnéven írom
  @nacionalista:

  Had keserítselek el esetleg még jobban: Nem feltétlenül kell mindennek rossznak lennie azért, mert állami.
  Azt sem feltétlenül kell készpénznek venni, hogy annyiért, amit az állam fizet (volt egy idő a közelmúltban, amikor nem volt versenyképtelen, az utóbbi pár évben sajnos ez nem javult (hú de finom vagyok)), csak kutyaütők dolgoznak ott. Ha a szükséges fizetés megvan, és az ember együtt tud élni az állami cég bizonyos folyamati sajátosságaival (had ne kelljen bővebben kifejteni) akkor bizony vannak olyan szempontok, amik vonzóvá tudják tenni a helyet a piaci, multis környezethez képest.
  Amúgy ezek az állami cégek sok szempontból “átmenetek” a közalkalmazotti és a piaci cég között, ergo sima munkaszerződéses munkavállalók dolgoznak, piaci közeli fizetésért.

  Fontos, állami és nem Fidesz közeli cégekről írtam. Tudni kell különbséget tenni. (Remélem sikerül “odafent” is.)

 • Adócsaló Vállalkozó
  OFF

  Nálunk pl. “parizel”. És hogy egy nagy nyelvészünket (talán Grétsy-t?) idézzek: az a szóhasználat, amit két ember használ és megért, az helyes.

  De mondok még neked ilyen borzalmakat:
  kávé
  kakaó
  slusszkulcs
  vedér, vider
  stb…
  Csak ezek már régebbiek.

 • SpongyaBob
  szerintem ez a franchise boltokban lehet így. Nekik van némi szabad kezük

  Boltszambol meg lehet mondani. A hetjegyu számosok a franchise-ok

  Pl 6911500
  spar.hu/uzletek/spar-partner-budapest-1055-szent-istvan-koerut-17-

  De ez csak tipp

 • Érdeklődő
  Vajon arra mit lépne a kormány, ha a tesco/lidl/stb átszervezné magát olyan méretű (leány)vállalatokra, hogy a cba/coop-pal azonos kategóriába kerülne?!
 • Penge
  Félig off, de Redditen most nagyon megy a téma, hogy a Revolut migrálja az EEA térségbe tartozó ügyfelek trading fiókját és innentől 500 000 USD helyett csak valami 22000 euróra lesz biztosítva amit valami homályos litván cég “garantál” és mennek át az emberek IBKR-re tömegesen.
 • Suto Eniko, pek
  Tudtok ajanlani egy oldalt, ahol tudok inflaciot szamolni relativ friss adatokkal? Amiket talaltam, az csak tavaly ev vegeig kalkulal, ami legkevesbe sem lenne aktualis manapsag.

  Koszonom