Mennyi bankjegy van forgalomban

2016-02-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Felröppent a hír, miszerint kivonják az 500 eurós bankjegyet a forgalomból, (sőt, vannak akik a százdollárost is kivonnák) mert szinte csak a feketegazdaságban használják, átlagember nem is szokta és nem is tudja használni, mert a legtöbb üzlet amúgy sincs felkészülve az elfogadására.

Utánanéztem, mennyi bankjegy lehet forgalomban a különböző címletekből.

Az eurós bankjegyek forgalma az alábbiak szerint alakul:

darabszám

euroérték

Amint látszik a diagramokból, a nagy címletek teszik ki a forgalomban lévő érték 52%-át, ezen belül is 28% a gyakorlatilag soha nem használt 500 eurós bankjegyek szerepe. Ennek nagy részét az Unión kívül használják, ennek legkézenfekvőbb oka az alábbi ábrán is látható (A legnagyobb címlet az angol fontnál 50 font):

_47840845_euro_sterling_weight_466in

Az amerikai dollárnál sem más helyzet:

dollar

Az elmúlt 20 évben a kisebb címletek mennyisége alig növekedett, ellenben a 100 dolláros címlet értéke közel az ötszörösére nőtt, ez teszi ki a forgalomban lévő készpénz 78%-át.

Természetesen a helyzet nálunk sincs másként, sőt. Értékben a 10 és 20 ezresek teszik ki a készpénz-mennyiség 92,9%-át(!!!), de darabszám szerint is 60,7%-a nagy címlet, a 20 ezresek mennyiségének aránya darab szerint 28,7%.

forintcímlet

Talán nem véletlen, hogy a régi húszezreseket egy év alatt kell beváltani, vagyis minden otthon tartott vagyont egy év alatt át kell mozgatni.

Previous Post
Az 500 eurós vége

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram