Mennyi bankjegy van forgalomban

Felröppent a hír, miszerint kivonják az 500 eurós bankjegyet a forgalomból, (sőt, vannak akik a százdollárost is kivonnák) mert szinte csak a feketegazdaságban használják, átlagember nem is szokta és nem is tudja használni, mert a legtöbb üzlet amúgy sincs felkészülve az elfogadására.

Utánanéztem, mennyi bankjegy lehet forgalomban a különböző címletekből.

Az eurós bankjegyek forgalma az alábbiak szerint alakul:

darabszám

euroérték

Amint látszik a diagramokból, a nagy címletek teszik ki a forgalomban lévő érték 52%-át, ezen belül is 28% a gyakorlatilag soha nem használt 500 eurós bankjegyek szerepe. Ennek nagy részét az Unión kívül használják, ennek legkézenfekvőbb oka az alábbi ábrán is látható (A legnagyobb címlet az angol fontnál 50 font):

_47840845_euro_sterling_weight_466in

Az amerikai dollárnál sem más helyzet:

dollar

Az elmúlt 20 évben a kisebb címletek mennyisége alig növekedett, ellenben a 100 dolláros címlet értéke közel az ötszörösére nőtt, ez teszi ki a forgalomban lévő készpénz 78%-át.

Természetesen a helyzet nálunk sincs másként, sőt. Értékben a 10 és 20 ezresek teszik ki a készpénz-mennyiség 92,9%-át(!!!), de darabszám szerint is 60,7%-a nagy címlet, a 20 ezresek mennyiségének aránya darab szerint 28,7%.

forintcímlet

Talán nem véletlen, hogy a régi húszezreseket egy év alatt kell beváltani, vagyis minden otthon tartott vagyont egy év alatt át kell mozgatni.

Share

50 hozzászólás

 • Robert
  És mindennek ellenére szinte mindig meglepődnek a boltban, ha 20ezressel akarok fizetni 4-5 ezres tételekért…
 • Imre
  “Talán nem véletlen, hogy a régi húszezreseket egy év alatt kell beváltani, vagyis minden otthon tartott vagyont egy év alatt át kell mozgatni.”
  Ez azért így, ebben a formában nem igaz. Az MNB a forgalomból kivont bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 20 évig köteles beváltani. Így pl. jelenleg is beváltható a lila 500-as, a zöld 1000-es, a barna ötezres, a hologramfólia nélküli kék 1000-es és a zöld 200-as, és ugyanígy még legalább 2036-ig beváltható lesz a régi húszezres is.

  mnb.hu/bankjegy-es-erme/penztari-szolgaltatasok-lakossag-reszere/bevont-de-meg-atvalthato-fizetoeszkozok

 • Kiszamolo
  Imre, igen, beváltják. Személyesen be kell menni beváltani. Aki otthon tart 50 milliót 20 ezresekben, az ezt nagyon nem szeretné.

  Furcsa mód a 10 ezresek elfogadásához nincs időkorlát, a két évvel később kibocsátott 20 ezreseknél egy év a határidő, amíg forgalomban marad a régi.

 • Dani
  A húszezrest szerintem nyugodtan be lehetne vonni, nem hiányozna senkinek.
  De ugyanígy meg lehetne szüntetni akár a papír ötszázast vagy ezrest is, ha kicserélnék érmére. Ezek a címletek hamar elhasználódnak, a jegybank sokat tudna spórolni a cserével. Nem is kell nagyra, nehézre vagy értékesre csinálni ezeket az érméket, úgysem a benne lévő fém adja az értéküket, hanem a szám, amit ráírnak. Hamisítani se érné meg.
 • jinjang
  Szerintem az 5 Ft-ös érmét kellene már elfelejteni, meg ezt a fel-le kerekítést.
  Egyébként én visszasírom a Kádár-kori papírpénzeket, az ‘Ady’ (500-as) kivételével. Azt azért utáltam, mert méretben különbözött a többitől és bizonyos pénztárcákból kilógott.
  Szerettem azokat a bankjegyeket, mert hiába volt egyforma nagy az 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, annyira különböztek egymástól a színeik, hogy nem lehetett összetéveszteni őket akkor sem, ha csak egy futó pillantást vetett rájuk az ember.
 • Zsoca
  Esetleg meg lehetne szüntetni a tranzakciós illetéket és az elektronikus fizetés felé terelni a társadalmat. 😉
 • Terez Atya

  Jartal te mar sztriptizbarban? Hogy is mondjam, az 1 es 2 euros ermet eleg, khm, korulmenyes kezelni.
 • Zenith
  Itthon az a furcsa, hogy 500 -asból relatív kevés van forgalomban, holott igény az lenne rá, meg is lehet nézni, szinte mind rongyos.
  Amúgy két hete még automatából kaptam régi tízezrest…
 • Varázspálca
  Az MNB-nek volt egy cikksorozata a készpénzmentes társadalomról. Dániában például, állítólag idén már egyes kisker egységek nem is kötelesek készpénzt elfogadni egyáltalán. Svédországban néhány bank is beszüntette a készpénzkiadást, sőt Stockholmban állítólag a hajléktalanokat is bankkártya leolvasóval látták el a helyi hajléktalan újság árulása céljából. És mindent visz, hogy néhány templomban is csak bankkártyával lehet adakozni. 🙂

  mnb.hu/letoltes/kajdi-laszlo-varga-lorant-keszpenzmentes-tarsadalom-1-cikk.pdf
  mnb.hu/letoltes/kajdi-laszlo-varga-lorant-keszpenzmentes-tarsadalom-2-resz.pdf

 • Gyula
  Meg az is sokat segitene a helyzeten, ha a Magyar bankautomataknal is lehetne cimleteket valasztani a penzfelvetelkor.
  Nekem mindig vagy 9000-re vegzodo osszeget kell kivennem ha nem akarok CSAK 20 ezreseket kapni, amivel aztan minden vboltban csak pingvineznek, hogy “nincs kisebb?”
  Ha esetleg elfogy a 20 ezres, akkor meg 10 ezresekben adnak ki penzt.
  Erdekes, hogy itt, Nemetorszagban az az alap, hogy a 50 EUR-t MINDIG 10-20 EUR-osokban ad ki a gep, de lehet konkret cimletleosztast is kerni (pl. 200 EUR-t csak 5-osokben, vagy az egeszet csak 50 -esekben)
  Mondjuk 100 EUR-t nem is ad ki semelyik gep sem. Nem is nagyon lattam olyat az elmult 3 evben. (Nem, mintha nagy szuksegem lenne ra…)
  Ellenben itt ingyenes a szamlavezetes (havi 1500 EUR fizetes felett, alatta 5,90 EUR/ho)
  Ingyenes a kp. felvetel, de mint mondtam arra nem igazan van szukseg.
 • halaszviktor
  Úgy gondolom, hogy a készpénzmentes társadalom magától is be fog következni, mindenféle különösebb ösztönző nélkül. Ehhez csak annyi kell, hogy kihaljon a mostani nyugdíjas generáció, amely már semmi újat nem tud/akar megtanulni. A fiatalok nagy része véleményem szerint már most is inkább paypasst használ ha teheti, szimplán mert egyszerűbb.

  Ettől függetlenül a készpénzmentesítés kétség kívül kifehérítené a gazdaságot, ezért a mielőbbi bevezetése is indokolt lenne. Azt nem értem viszont, hogy miért úgy próbálják ezt megoldani, hogy tiltják a bizonyos összeg feletti tranzakciókat, amit egyébként igen nehéz ellenőrizni. Szerintem annyit kéne csak tenni, hogy kivonják a forgalomból a papírpénzt (itthon mondjuk ezresig fémpénz lenne). A fémpénz megmaradna kisebb vásárlásokhoz, a feketegazdaságban azonban nyilvánvalóan használhatatlan lenne. És ehhez semmiféle törvény és ellenőrzés nem kéne.

 • halaszviktor
  Mert azért lássuk be, ma már csak ott nem lehet kártyával fizetni, ahol az üzlet nem akarja. A társadalom minden tagja – a fogyasztók és a vállalkozók is – a készpénzmentesítésben lennének így érdekeltek. A feketegazdaság pedig egyszerűen ellehetetlenülne. Ugyanakkor a kis értékű, csip-csup vásárlásokat továbbra is meg lehetne oldani kártya nélkül, így az átmenet sem lenne drasztikus. Valaki esetleg tudja a választ, miért nem ezt a módszert választják? Továbbá az is érdekelne, hogy szerintetek milyen hatással lenne egy ilyen döntés az adott valuta árfolyamára.
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/a-vilag-keszpenz-nelkul/
 • halaszviktor
  Kiszámoló a cikk, amit linkeltél, arról szól, hogy miért nem érett meg még a társadalom a készpénzmentességre. Én nem erre a kérdésre kerestem a választ.

  Alapvetően én is úgy gondolom, hogy a társadalom még nem ennyire érett (ennek legfőbb okát az idősebb generációban látom), azonban az általam javasolt megoldás pont azért lenne jó, mert nem drasztikus, nem tűnne el teljesen a készpénz. Csak onnan, ahonnan el akarjuk tüntetni (feketegazdaság). Ma már sokkal kevésbé jellemző egyébként is, hogy 20.000.- Ft felett készpénzzel fizessünk. De ez most mindegy is.

  Az igazi kérdésem az, hogy azok a társadalmak (Dánia, Izrael, stb.), amelyek deklaráltan is készpénzmentessé akarnak válni, miért nem a fenti módszert választják inkább a tiltás helyett? Milyen negatív hatásai lennének ennek? Itt már teljesen felesleges vitatkozni azon, hogy mire érett a társadalom.

 • Kiszamolo
  Az, hogy mindent tudna rólad a kormány, még a legapróbb dolgot is.

  Annak meg semmi értelme, ha egy-egy valutát megszüntetünk. Izraelben majd dollárban fog menni a feketekereskedelem, nem sékelben és kész.

 • Cseee
  Így van, egy olyan társadalomban, ahol ilyen nagy arányú a fekete gazdaság (na jó, minimum szürke), ott nagyon sokan nem szeretnének bankkártyával fizetni, mert az nyomon követhető. És meglátásom szerint nem a rugalmatlan kisnyugdíjasok seftelnek számla nélkül.
 • porlaszto
  Amig tömegek kapják zsebbe a fizetésük nagy részét ez hiú ábránd.
 • halaszviktor
  Most komolyan nem lehet érteni, amit kérdezek? Tehát: a társadalom MÁR ELDÖNTÖTTE, hogy kivezetik a készpénzt. Ilyen ország Dánia és Izrael. A parlament hozta a döntést, amit a társadalom választott. Nem kérek tehát érveket amellett, hogy miért akar a társadalom készpénzt, mert NEM AKAR. Most erről a két országról van csak szó.

  Nos, a parlament alapvetően úgy akarja visszaszorítani a készpénz forgalmat, hogy tiltja bizonyos összeg felett. Szerintem ez rossz ötlet. Az én ötletem, hogy be kell tiltani a papírpénzt. NEM A KÉSZPÉNZT, hanem csak a papírpénzt. A fémpénz ugyanis nem alkalmas arra, hogy zsebbe kapd a fizetésed, vagy milliós összegek cseréljenek így gazdát. Ugyanakkor a kis ügyletekhez megmarad a készpénz, amíg a társadalom végleg le nem szokik róla.

  A fenti ötlet ellen szeretnék ellenérveket hallani. Miért jobb alternatíva a tiltás? Remélem így már érthető.

 • halaszviktor
  Az nem érv, hogy majd dollárban fog menni a feketekereskedelem. Ha zsebbe kapod a fizetésedet dollárban, azt ugyanúgy nem tudod elkölteni, csak ha átváltod fémpénzre, vagy befizeted a bankszámládra. Magyarországon talán kényelmesen tudnál élni, ha csak dollárt használhatnál mindenhol?

  Persze tudom, hogy a feketekereskedelem nem csak a fizetést öleli fel, de még egyszer megismétlem, a kérdés nem arról szól, hogy a társadalom egyes tagjai majd hogyan játsszák ki a szabályozást. A kérdés az, hogy a már meghozott kormányzati döntés elérésére melyik a leghatékonyabb módszer.

 • Gabor33
  Izraelben be is lehet tiltani a küföldi valuta behozatalát, vagy birtoklását bizonyos mennyiség felett, és már meg is oldották a dolláros feketekereskedelmet. A kormány már most is tud mindent rólad ha akar, a bankod meg végképp.
 • Zabalint

  Ha egy országban megszűnik a készpénz, akkor valöban egy másik ország pénzével menne a fekete kereskedelem, de ez sokkal korlátozottabban tudna működni, mint előtte a saját valutával. Ugyanis minden dollárban keletkezett feketepiaci bevételt külföldön kell tisztára mosni, anélkül még a sarki boltban sem elkölthető. Ráadásul a dolog mindkét oldalon megvan, mert ha a belföldi melós fűhöz akar jutni, akkor neki kell dollárt váltania, ami egyszer-egyszer nem gyanús, decrendszeresen az. Az adócsaló vállalkozó pedig először szintén dollárra kell váltson, mindezt elektronikus pénzből, tehát jól lekövethetően, a belföldi alkalmazottainak meg vissza, ami szintén megjelenik, mint kérdőjeles pénz.
 • Gyula

  Ebben a dollaros temaban tegyunk mar rendet:
  – Izraelben a nep nem kapja zsebbe a fizetest (illetve feltetelezzunk egy nagyon alacsony aranyt), tehat ott csak az alvilagi felhasznalas marad. Ugye az alvilag nem arrol hires, hogy betartja a torvenyeket. Igy ok nyugodtan fogjak hasznalni az alternativ fizetoeszkozt, legyen az Krugeland erme, USD, vagy mongol Tugrik.
  – Magyarorszagon, ahol az alkalmazottak mondjuk 30%-a zsebbe kap valamekkora reszt a fizetesebol, igenis mukodni fog az alternativ fizetesi mod. Mar ma is siman vannak helyek, ahol tudsz EUR-ral fizetni, amikor csak jol esik (McDonalds, Tesco, stb. Sot, en egyszer egy kocsmaban is 2 EUR-ert vettem italt magamnak)
  – Ha pedig a vilag OSSZES orszaga betiltja a kp-t, akkor is meg fogja talalni az alvilag a fizetes modjat. Akkor maradnak neki a fent emlitett Krugeland ermek, vagy az aranyrudak, vagy mittudomen.
 • Gyula
  Folyt.
  Hiszen az alvilagi tranzakciokra eppen az a jellemzo, hogy nem kistetelben zajlanak.
  (Nem egy doboz cigit veszenek meg, hanem millio EUR-os ertekeket) Akkor pedig tok mindegy, hogy egy sporttaskanyi 500 EUR-ossal fizet, vagy 10 kg kokainnal, vagy 3 aranyruddal, vagy 150 000 Apple elsobbsegi reszvennyel)
  Ezt soha nem lesz kepes semmilyen kormany megoldani, mert ilyen az emberi termeszet.
  (Mondjuk egy kivetelt latok, a kozvetlen agyba ultetett viselkedesiranyito chipet, de az akkor mar nem ember, akinek ilyene van)
 • okoska
  erste-s automatákban be lehet állítani hogy milyen címleteket szeretnél
 • Janos82
  :

  azert nagyon sokmindent nem tud rolad a kormany, es a bankod se. Ha en peldaul nem kerek szamlat a festotol, akkor nem tudjak, hogy az a penzem mire ment el ( az is lehet, hogy a peknel vasaroltam, de a blokkot kidobtam), mig a festorol se tudjak, hogy lett penze valahonnan, mert nem vallotta be, es egy bizonyos osszegig kenyelmes otthon gyujteni a penzt (kb havi 200e ftot siman el lehet ugy ertelmesen kolteni, hogy ne legyen nyoma)

  Megfigyelni meg nem lehet mindenkit.

  :

  Ha csak fempenz lenne, akkor a nagyobb osszegek masik valutaban mozognanak, es amikor el akarod kolteni, akkor vennel erte fempenzt a penzvaltonal.
  Mondjuk a tiltast en se ertem, mert ha feketen festetem ki a hazamat, akkor nem erdekel a maximalis kp-s tiltas.

 • Gyula

  Az jo, hogy mar van, ahol meg lehet tenni. Nekem itt HvB szamlam van (Unicredit) igy Magyarorszagon csak Unicredit bankbol tudok plusz koltseg nelkul penzt kivenni…
 • Gyula

  …Ma már sokkal kevésbé jellemző egyébként is, hogy 20.000.- Ft felett készpénzzel fizessünk…
  Ööööö, probaltal te mostanaban (tobbek kozott) lakassal, autoval kapcsolatban barmit is kifizetni?
  (Most ne arra az igen vekonyka retegre gondolj, aki markaszervizbe, vagy fuggetlen szakszervizbe hordja az autojat javitani, hanem atlag Pistikere, aki elviszi a sarki Jozsihoz az autot javitani. Ott siman kp-ben fog szamla nelkul feketen fizetni akar 200 000 HUF-t)
  Mert, legyunk oszintek, maganemberkent ezek azok a szakmak, ahol nem igazan jellemzo a szamlaval dolgozas, de siman lehet millios osszegeket is akar napi szinten mozgatni.
 • tip
  a linkelt poszt szerint a készpénz abban az esetben nyújtana valamiféle menedéket, ha egy ámokfutó kerülne hatalomra.
 • Zabalint

  Teljesen más kategória, mikor az alvilág egymás közötti fizetési eszközt használ, mint amikor az ország törvényes fizetőeszközét használja. Előbbi esetben jóval nehezebb a pénz tisztára mosása. Nem szűntetné meg az alvilágot, ha nem lenne kp, de sokkal nehezebbé tenné a működését. Valahol mindenképpen be kellene kapcsolódniuk az elektronikus pénzforgalomba, éa ott ellenőrízhetőkké válnak. Onnantól már csak kormányzati akarat, és IT infrastruktúra kérdése.
 • halaszviktor
  Látom neked sem sikerült értelmezned, mit kérdeztem. Ilyen erővel töröljük el a Btk.-t is, semmi értelme, úgyis vannak, akik megszegik a törvényeket.

  Szerinted reális a gyakorlatban, hogy valaki több millió sékelért (direkt nem forintot írok, mert megint megmagyarázzák, hogy Magyarország miért nem érett még meg a készpénzmentesítésre, holott az elméleti példámnak nem a konkrét helyszín a lényege) elad valamit legálisan, de inkább dollárt kér érte, hogy aztán naponta beváltogasson belőle annyit, amennyire éppen szüksége van? Vagy egyszerre nagyobb összeget, és 20 kiló fémpénzzel távozzon (mindkettő gyanús)? Csak azért, hogy megtakarítsa az adót? Tehát még egyszer: az átlagemberek, legális tranzakcióit akarjuk most készpénzmentesíteni, nem a maffiózókkal foglalkozunk, akik a társadalom 0,1 %-át teszik ki, droggal és kurvákkal kereskednek, és úgyis megszegik a törvényeket.

 • Janos82
  :

  Ez annak erdekes, aki legalis szolgaltatast ( autoszereles, lakasfelujitas) vesz igenybe, de nem szeretne adot fizetni. Ezeknek a szolgaltatasoknak az ara igy nezne ki:

  X dollar vagy ezzel egyenerteku Sekel + y% ado. Es akkor fizethetsz atutalassal.

  Raadasul ha te legalasian keresed a penzed, de kellene neked 5000 dollar valamire, ami 20%al olcsobb ha kp-val fizetsz, akkor bemesz a bankba, es veszel fel dollart, mert jogod az van hozza, es innen mar nem tudjak, hogy illegalisan kifestetted a lakasod, vagy csak a parnaban tartod, esetleg ongyujtoval elegetted, mert tetszik a langja. Vagyis a fempenzek csak minimalisan noveltek az az adocsalok koltsegeit.

 • Panasonic
  Halaszviktornak: Szerintem a papirpenz (ertsd a nagy cimletek) megszuntetese komoly sokkot okozna a tarsadalomnak. Egyreszt mert rendkivul maceras a kezelese, masreszt mert inflaciot okozna, harmadreszt alternativ penzrendszert hozna letre. Maceras: probaltal mar akar csak par ezer forintot fempenzben magaddal hordani, fizeteskor attekinteni? Infla: pikk pakk ellehetetlenulne az 5 es 10 forintos, a vegen minden ar 50 es 100 forintra vegzodne… Alternativ penzrendszer: valutat es kpt ma sem csak a feketegazdasag hasznal es birtokol. Ha egy orszag penzeben a lakossag bizalma meginog, egymas kozott is ebben megy a cserekereskedelem, a kapott valutat senki nem siet atvaltani. A dollar bankjegyek tobb mint fele ilyen orszagokban forog.
 • gaborr
  abban tévedsz, hogy nem lehet mindenkit megfigyelni, meg lehet, az hogy jelenleg milyen szinten végzi ezt az állam vagy más (facebook, google), azt meg sosem fogjuk megtudni.
  Valóban bármennyi pénzt el lehet szórni, kérdés, hogy ezt lehet-e csinálni egy olyan országban, ahol nincs kp, sőt be is van tiltva a kp, és kp helyettesítő eszközök használata.
 • halaszviktor
  Akkor felteszem harmadjára is ugyanazt a kérdést, hátha valaki felfogja, bár kezdem feladni a reményt.

  A kormányok (a dán és az izraeli) szerint miért jobb módszer a készpénz fokozatos kivezetésére bizonyos összeghatárok bevezetése, mint a papírpénz kivonása a forgalomból (ami idővel ugyanerre az eredményre vezet majd, azonban praktikussági okokból).

  Valaki említette, hogy a fémpénz nagyobb összegeknél nem praktikus. Gratulálok, igen, pont ez a lényeg. Nem fogsz 200.000 Ft-ot fémpénzben kifizetni az autósnál, hanem majd utalsz. Vagy fizetsz dollárban, azt viszont előbb-utóbb neki is be kell fizetnie számlára, hacsak nem a piacon vásárol mindig. Ráadásul a pénzváltók ellenőrzése talán könnyebb (személyi ig. bizonyos összegnél), mint minden magánszemély közötti tranzakcióé.

  NEM érdekel az alvilág, meg hogy miért nem időszerű. Csak az érdekel, hogy miért nem jobb alternatíva a tiltásnál.

 • halaszviktor
  3 érvet hoztál fel:

  Macerás: Igen, ez pont a lényeg. De van nagyon jól működő alternatíva (kártyás fizetés), amit az emberek használhatnak. Aki nem hajlandó, az meg majd macerál.
  Infláció: Nem értem az összefüggést, a kártyás fizetés elterjedése inflációt okozott talán bárhol is?
  Alternatív pénzrendszer: Miért inogna meg a bizalom a pénznemben? Ugyanúgy elfogadják, csak a formája változik.

 • Ákos
  szerintem a kettö majdnem ugyanaz. A papirpén kivonása szerintem viszont rosszabb. Képzeld el hogy holnaptól nem lehet fizetni 20ezressel. Az azt jelenti h 200ezer kifizetése más problémás dolog az átlagembernek de a megszállottak egymilliót is ki fognak fizetni tizezresekkel. De ha azt mondod hogy félmillió felett nincs kp akkor a megszállott is rákényszerül a bankkártya használatára és a 200ezret is kényelmesen ki lehet fizetni. Ez egy átmeneti idöszak lesz és ha a példában felhozott félmilliós összeghatár mindig csökkentik akkor (mondjuk az 50ezres határt elérve) akkor ugyanazt az eredmény érjük el mind2 módszerrel. A különbség hogy igy van egy átmeneti idöszak amikor mindenkinek van ideje megtanulni az új rendszert és emellet még a kényszer is jelen van.
  És ne becsüld alá azt mennyire nem ismerik az emberek az elektronikus pénzt.
 • Hudi
  @halaszviktor:

  Komolyan nem akarod elfogadni, hogy az emberek nagy többsége szerint a papírpénzek egy csapásra való kivezetése pánikot, elégedetlenséget és alternatívák keresését okozná, ezért egy óvatosabb kormány nem lépi meg ? Lehet, hogy egy csapásra 30%-al csökkenne sok mindennek az ára, ráadásul kevesebb lenne a papirmunka. Miért kellene hivatalos pénzváltóhoz járni, ha az emberek többsége elfogadja a valutát ?

  Kártyás fizetés: szerinted 100% os-an helyettesíthető ma Európában a készpénz kártyával ?

 • Andreana
  én értem, mit akarsz mondani, de nem gyakorlatias a megvalósítás.
  Annak ellenére, hogy minimális kp-t használok (kb havi 3-400 ft, néha parkolásra), nem őrülnék a sok aprónak, egyszerűen nem praktikus. Nálam emiatt az okok miatt
  – a legnagyobb gondom a tárolás, nehéz, sok van belőle, pénztárcába nem fér, ami benne van, tönkreteszi, kiszakad
  – az apró nálam a “csak úgy van ” kategória, havi nyilvántartást vezetek a költségeimről, amibe az aprót nem veszem bele. Ezen a szokásomon váltiztatni kellene, de ehhez lusta vagyok 🙂
  – a boltok sincsenek erre felkészülve. Szoktam oszkározni, általában aprót adnak az utasok. Egyszer összejött vagy 15e ft, gondoltam megszabadulok tőle. Benzinkút, kérdeztem nem baj, ha aprót adok, de elég sokat? Nem hát, úgyis mindenki húszezrest akar adni volt a válasz. Elővettem kb 15e ft-ot egy zacskóban, 50 és 100 ft-os érmékben. Folyt.köv.
 • Andreana
  Ekkor az arcára fagyott a mosoly. Kb harmadjára sikerült leszámolni az összeget, ő egyre idegesebb lett, én egyre türelmetlenebb. Kb 15 percig tartott. Akkor megfogadtam, hogy soha többet. Szóval nálam ez nem működne. Mivel a kérdés a kis értékű tranzakciókra vonatkozott, így sem. (Amúgy 100 ft-t is kártyával fizetek, ha lehet, szóval nálam ez duplán bukó)
 • Gyula

  1., Az hogy a Dan es Izraeli _KORMANY_ eldontotte, hogy keszpenzmentesse teszik az orszagot, az szerintem nem jelenti azt, hogy az EMBREK is igy gondoljak. Az ilyenfajta “apro” kulonbsegekre a kormanyok es a nep gondolkodasa kozott igen jo peldakat lehet atni Magyarorszagon is. Nem is keveset.
  2., A keszpenzmentes tarsadalom gatja NEM CSAK a rugalmatlan oregemberek lehetnek…
  – a magas feketegazdasag – Ennek elsodleges oka a tul magas adok (legalabbis Magyarorszagon)
  – az elegtelen banki infrastruktura, mert hiaba akarsz MINDENHOL kartyaval fizetni, ha nem tudsz.
  Folyt.
 • Gyula
  Folyt.
  – A magas banki koltsegek, ugyanis a kp. kezeles magas koltsegeit az egyszeru ember nem latja, mert az allamszinten jelentkezik, viszont az 1500 HUF-os havi szamlavezetesi dijat, a penzfelveteli dijat, az “at nem haritott” bankadot, meg az ilyen-olyan, a bankok altal kreativan elnevezett mindenfele plusz dijakat viszont igen.

  Azert ezek elegge nehezkesen, de legfokeppen hosszu ido alatt athidalhato akadalyok.
  Az otletedet illetoen a fempenzekrol:
  Szerintem ez az otlet egyedul arra jo, hogy bosszantsa az embereket.
  Mivel a nagyobb cimletekre is szukseg van, majd lenne 5…1000HUF, meg 5-50EUR-os bankjegy.
  Plusz az 1000HUF-os ermenek az az uzenete, hogy *zar a penzed…
  Ha van keszpenz, akkor kell paprpenz is. Vagy megszunteted teljesen a penzt, ami a fenti okok miatt ma, Magyarorszagon a rozsaszin illuziok kategoriajaba tartozik, vagy megtartod a papirpenzt is.

 • Kiss jozsef
  9 éve nem használok készpénzt.Igaz 5 euronyi centekben van a parkolás miatt a kocsimban.Magyarországon se okoz gondot a ” pénztelenség “,mondjuk városokban .
 • Hudi
  :

  A készpénz mentesség Mgagyaroszágon gondot nem legfeljebb “kényelmetlenséget” okozhat. A szerelőtől legfeljebb nem azt kérdezed előbb hogy mikorrra tudni jönni, hanem hogy “kártyát elfogad ?” (S kb. 10x annyit kell telefonálni). A számítástechnikai boltoknál is kiesik az üzletek jó része.

  “Jobb” helyeken (pl. Németország) amúgy is a az a helyzet, hogy “Persze kártyával is fizethet. Ja MasterCarddal (vagy Visaval), azzal nem.” (tippre boltok harmada). vagy “MasterCard? Persze elfogadjuk. plusz 4.99 EUR”.

 • halaszviktor
  Sokan még mindig azzal példálóztok, hogy mennyire nem lenne ez praktikus, meg mennyi sok fémpénzt kellene magunknál tartani, stb. Nem értitek, hogy pont ez a lényeg? Az emberek azért fognak átszokni a kártyás fizetésre, mert a készpénz már nem lesz praktikus. Sokan nem azért nem tanulják meg a kártyás fizetést, mert buták hozzá (erre még egy majom is képes), hanem lusták. Nincsenek motiválva, mert ott a papírpénz, az is elég kényelmes, és legalább már ismerik. Azt elfogadom, hogy a kártyás fizetés 100%-osan még nem lehetséges, de mondjuk 90%-osan már igen. Arra a 10%-ra ott lesz a fémpénz.

  Vagy mondjatok olyan példát, ahol csak és kizárólag készpénzzel lehet ma fizetni nagy értékben (ergo a fémpénz nem jó), és az utalás vagy a kártya egyáltalán nem megoldható. Ne olyan példát hozzatok, ahol egyszerűen csak nincs, mert a kereskedőnek elég a készpénz is (pont emiatt kell motiválni).

 • halaszviktor
  A másik pedig: Sokan azzal jöttök, hogy a feketekereskedelem majd ezután valutában fog történni. És akkor mi van? Az államnak miért lesz ettől rosszabb, hogy ha ezek után az ügyletek után egyébként sem fizettek volna soha adót (hiszen ezért fekete)? Leegyszerűsítve a séma:

  Papírpénzben megy a feketekereskedelem: az államnak rossz (nincs adó), a feketekereskedőknek meg minden kurva kényelmes (a pénzt könnyen elkölthetik).

  Ellentétben a kivezetés után:

  Vagy fémpénzben megy a feketekereskedelem: az államnak pont ugyanannyira rossz, de legalább a feketekereskedők is szopnak (nehézkes a kezelés)
  Vagy valutában megy: az államnak megintcsak pont ugyanannyira rossz, de legalább a feketekereskedők megint szopnak (nehézkes a beváltás).

  Nyilván aki eddig csak kicsiben csinálta (és nyilván a legtöbben csak kicsiben csinálják, maszekok nem maffiózók), azok nagyobb eséllyel fognak “kifehéredni”.

 • halaszviktor
  Az előző hozzászólásomhoz pedig kiegészítés: amikor azt írom, hogy a kártyás fizetés 90%-ban lehetséges, nem úgy értem, hogy ma már a helyek 90%-án lehet kártyával fizetni, hanem úgy, hogy simán lehetne. Csak kereskedői akarat kérdése, amit az államnak kell motiválnia. De mondjatok ellenpéldát nyugodtan, ahol nagy összegek cserélnek gazdát, és elméletben sem megoldható az elektronikus fizetés.
 • Janos82
  :

  de, ki lehetne vezetni, mert igazabol mindenfele fizetes megoldhato lenne elektronikusan ( kartya + mobiltelefon, mobilterminal, biztos megoldhato ), de nem fogjak, mert a kormanyok nem szeretik a nagyon nepszerutlen intezkedeseket.

  Mondjuk amit en nem ertek, az az, hogy miert nem adoztatjak a kp felvetelt. Az egy win-win lenne. Az allamnak bevetel, amibol lehet (f)osztogatni, raadasul csokkentene a kp mennyiseget.
  Nalunk ez jol lett eredetileg kitalalva ( 0.6% kp felvetre …), csak nem kellett volna bevezetni melle az ingyenes kpfelvetelt, valamint a tranzakcios ado tobbi reszet.

 • Kiss jozsef
  Hudi.Németországon én is csodálkozom sokszor,mintha vissza felé mennének az időben. Angliábol Hongkong, szoktam na meg Hollandiából rendelni neten dolgokat főleg műszaki cikkeket magamnak .Múltkor Német receptmentes gyógyszert akartam rendelni és lemerevedtem nem lehet más országba nem viszik.Magyarországon szoktam megkérni rokonomat mivel ez Berlinben készül és itt ismeretlen .Benzinkútnál is csak néztem ki a fejemből ,amikor nem fogadta el a holland kártyámat !!!Automatából kellett pénzt kivenni.
 • G
  Az én életemben biztosan hiányozna a készpénz.

  1. Tegnap sörözni voltam barátokkal, és mennyivel egyszerűbb volt vkinek kifizetni a számlát, utána meg mindenki bedobta a maga részét készpénzben.
  2. Édesanyám bevásárolni volt, és vett akciósan bébipapit is a saját dolgai mellett. Egyszerűbb volt odaadni neki 2000 Ft-ot, minthogy átutaljam neki majd ha gépnél leszek.
  3. Amíg ilyen lassú az átutalás és a kártyás fizetés banki könyvelése, nehezebb követni a napi excel táblámban a kiadásaimat, ezért kis összegben mindig kp-val fizetek.
  4. Sokat vásárolok piacon…
  5. Szüleim nyugdíjasok, és nem akarnak két bankszámlát tartani évi 2x 14.000 Ft-ért, amiért semmilyen nekik fontos szolgáltatást nem kapnak. Így ők mindent készpénzeznek.
  6. Éveken át nekem sem volt számlám, mert (bejelentet) munkából kp-t is kaphattam. Minek dobjak ki évi 20 ezret a kártyadíjra, kp felvételre, tranz. adóra?

 • Ricsi
  jozsef
  A német/holland kártyahasználatba én is sokszor belefutottam és sem Mastercardot sem Visa-t nem fogadtak el arrafelé (csak hotelekben, de boltban semmiképp), hanem valami helyi bank által kibocsátott kártyát (pl. EC karte).
  Nem tudom hogy igazam van-e ez csak egy tipp, hogy arrafelé már egy régebben is modern piacon a kártyatársaságok egy nagyobb illetékkel voltak jelen és mivel ez túl drága volt a boltoknak ezért kialakult egy ilyen helyi EC kártyás fizetési rendszer ami kisebb jutalékkal működik. Nálunk viszont a magyar piacon megjelentek ezek a kártyatársaságok a 90-es években alapból nagyon alacsony jutalékkal és ezért most mindenhol elfogadják a visa-t mastercard-ot. Én úgy érzem hogy ez történelmileg így fejlődhetett valahogy ki, de tényleg mondom hogy ez csak egy tipp, lehet hogy semmi köze nincs a valósághoz, de szívesen tudnám a választ én is 🙂
  Ricsi