Mi lett az áramárral?

Tegnap írtam cikket a rezsicsökkentés csökkentéséről, és ott írtam, hogy a villanyszámla nem csak magából a villamosenergia költségéből áll, hanem elosztási és egyéb díjakból is. Tehát ha fel is megy maga az áram díja a hétszeresére, az nem hétszeres díjat jelent, ha a többi költség nem változik.

Be is linkeltem az aktuális számlázást:

Eszerint az áram (lásd még villamosenergia) díja a végszámlában nettó 6,13 forint.

De nem ennyire emlékeztem, valami 13 forintra. Úgyhogy megnéztem a tavalyi árát a villamosenergiának:

S láss csodát. Július elsejétől olcsóbb lett az áram (kevesebb, mint a fele) és drágább az elosztási díj az egyébként nem változó villanyszámlában.

Ezzel ügyesen kitoltak mindenkivel, akinek napeleme van, mert mostantól ennyiért adja majd el az áramot és teljes áron veszi majd. Így a mostani árak alapján sokkal lassabb lesz a megtérülés, ha már nem lesz nullszaldó. (Persze az “eddigi árak” már tegnap megdőltek, az újakat még nem tudjuk. De tartok tőle, hogy az első X kWh visszatermelésnél a rezsicsökkentett áramárral fognak számolni.)

Eddig értem.

De ezen kívül miért kavarnak ezzel, miért tologatják az áramdíj-elosztási díj között a csúszkát?

Készültek a rezsidémon győzelmére? Tudták előre, hogy elengedik a lakossági áram árát, így emelték a hálózatüzemeltetés bevételét?

Ha valaki tudja, árulja el nekünk a hozzászólásokban.

Share

118 hozzászólás

 • Isván
  ezt hívják bennfentes kereskedésnek.
 • Whoamiohmy
  Nem csak a napelemesekkel lett kitolva. Paks evente olyan 17 twh aramot ad el az MVM-nek, eddig 10 forintos arert. Olyan 10-12% koruli adozas elotti nyereseguk szok lenni. Na, ezzek Paks veszteseges. Ja, a nuklearis futoelemek dekomissziojara elkulonitett 200 mrd-os tartalakukat mar 2012ben einstandolta a kormany.

  Ugye nem kell elmondani, milyen rizikot jelent, ha egy atomeromuben veszteseg van es elkezdenek “sporolni”. Ja es Paks olyan 40%a az eves aramigenyunknek.

  Miert strukturaljak at igy az arakat? Mert az MVM-nel landolo “transzfer” dij valojaban javareszt ado. Olyan 5 forint lehet kwh-nkent a tenyleges halozati koltseg, de az MVM allami ceg, tehat ami ott landol bevetel, 100%ban allami sap.

  Meg egy kifizető hely is, ugye….

 • Senki
  Szerintem eddig sem “kereskedtek” a napelemesek, hanem a saját (éves) fogyasztásukat próbálták lefedni. Ott pedig mindegy az ár mert a kw/h-számít. Szóval amíg marad az éves szaldó addig jó a napelem.

  Szaldóban, ha túltermelsz, megveszik tőled az áramot. Eddig 13,6 forintot kaptál érte, mostantól a felét sem.

  Amikor már nem lesz szaldó, amit megtermelsz, elfogyaszthatod, de utána 6 forintért fogod napközben eladni a maradékot és 37 forintért veszed vissza este és télen.

  Sokaknak fog ráfagyni a mosoly az arcára, nem csak átvitt értelemben, akik elektromos fűtés mellé napelemet rakattak fel. Majd nyáron termelik a rengeteg felesleget, amit gombokért tudnak eladni, majd aranyáron veszik vissza télen.

 • MrJones
  Sziasztok!
  Éa aki napelemes és szaldóban van azzal mi lesz?

  Egyelőre semmi. 2024 január elseje után megtudjuk. Gondolom szokás szerint előtte való nap éjjel 23 órakor fogják berakni a Magyar Közlönybe.

 • Gunnerwatter
  Ezek egyáltalán nem hülyék. Pontosan tudják, hogy mit, mikor és miért csinálnak.
  Látnak olyan folyamatokat, adatokat amit mi nem.
  Illetve a saját tervüket hajtják végre, könyörtelenül és hideg fejjel.
  Évek óta ismétlem, Dél-Amerika-i társadalmi rendszer van kialakulóban.
  Kb. 50 család fog birtokolni MINDENT az országban. Nehéz és fájó ezt elfogadni, de sajnos ez a valóság.
  Persze az egybites szavazó örömmel lesz rabszolga, ahogy eddig.
  Technikailag pedig sziget üzemű rendszereket kell kiépíteni, azzal nem tudnak mit kezdeni, de félnek is tőle, nehogy elterjedjenek, mert akkor nem lehet függésben tartani a népet.
 • Whoamiohmy
  Nagyon érződik a “fiúkon” hogy fullban megy a kapkodás. Szerintem hónapokra lehetünk egy államcsődközeli helyzettől. Jelenleg a magyar alapkamat 10% körül van, az államadósság meg a GDP 90%-a, de év végére könnyen megüthetjük a 100%ot is, főleg, hogy lesz vagy 7-8000 mrd a hiány év végére (a második félév végén jártunk 3000 mrd-nál). Gondoljunk csak bele, mi van, ha a GDP 100%-a után fizetsz mondjuk 15% kamatot. Hosszabb távon 7500 mrd csak kamatszolgálat a költségvetés kiadási oldalán? Elég brutális kilátások.

  Miért is van ez? Mert ugye a korona alatti lezárások során mindenki arra számított, hogy 2 év lockdown után mindenki nyit, a jegybankok nyomtatnak mint az állat, hatalmas likviditásbőség, óriási konjunktúranövekedés, gazdasági szárnyalás. Pont az ellenkezője lett. Márpedig az ukrán háború óta az EKB se ad nekünk pénzt.

 • TT
  Már eddig is többletet termeltem a saját pénzemen telepített napelemekkel, most meg ráadásul kiköltözünk Ausztriába, ezért szerintem jobb is, ha lekapcsolom a napelemeket, miután megtermeltem az éves fogyasztásunkat, nehogy már ingyen termeljek ezeknek. Az energiaválságukat oldják meg nélkülem.

  Jót tesz az a napelemeknek? Szerintem nem. Inkább dobj át a szomszédnak egy kellően vastag hosszabbítót, hadd használja el ő.

 • Áramszolgáltató1891
  Az elosztási és átviteli díjak emelésének nem a mostani bejelentéshez van köze, egyszerűen az átviteli társaságok, akik nem egyenlőek az energiát adó egyetemes szolgáltatóval, képtelenek voltak a hálózatot fenntartani az eredeti összegből. Ráadásul a megújulóra való átállás további költséget jelentett a számukra, a költségek elismerése nélkül a szükséges fejlesztések veszélybe kerültek.

  Az elosztási és átviteli díjak rendezése egyébként több éve napirenden volt és a mostani bejelentéstől olyannyira független volt, hogy szerintem nem is tudta a jobb kéz, hogy mit csinál a bal.

 • Ordas
  Az a baj, hogy a szaldó elszámolás napelemnél EU törvényekbe ütközik. E miatt kell kivezetni. Műszaki oka, hogy szaldóval a hálózatot ingyen akkumulátorként használod. És ma semmi sincs ingyen.

  Még nem. Az EU annyit mond csak, hogy új szerződést nem lehet szaldóra kötni 2024-től.

 • Egyik Tamás
  Az a 25 év sem volt soha 25 év… mert alternatív költséggel általában senki nem számol. Ha minden költséget beleszámolunk, akkor soha nem térül meg a napelem a mai áron. Nagyjából 500 ezer forintba kellene kerülnie ma egy full napelem rendszernek (munkadíjjal, mindennel együtt!) ahhoz, hogy valaha megtérüljön. Csak az éves letakarítása 60 ezer Ft, bár az elviszi a nagy részét bármilyen hozamnak. 2 milliós napelemen meg havi 11 ezer Ft az alternatív költség (6,6% állampapír kamat, de jövőre bőven 10% fölött lesz a kamat).

  Most tényleg engem oktatsz ki, hogy kell kiszámolni? Én tanítottam meg az ország felének. 🙂

  2011: https://kiszamolo.hu/megeri-e-a-napkollektor-megterul-e-valaha/
  https://kiszamolo.hu/legjobb-befektetes-a-napelem/

  Tehát én kiszámoltam magamnak, inflációkövető állampapír mellett tavaly 12 év volt a napelem megtérülése szaldó mellett és 25 év szaldó nélkül, ha nem vettél igénybe állami támogatást.

 • Sygma
  Gunnerwatter: Számold már ki egy szigetüzemű rendszer költségét. Egy nyugdíjas házaspár esetén (1800 kWh/év) ez sacc/kb. 300 millió!!! Ha optimalizálsz, ami azt jelenti, hogy 10x annyi napelem (20kWp), és 10 napra elegendő akkupakk, akkor potom 30 misiből meg is van, feltéve, hogy ingyen van a telked és a több 10 m2-es fűtött/hűtött gépészeti helyiség. Aztán cserélgeted 5-10 évente az akkukat 10-20 misiért, no meg izgulsz, mikor gyújtja rád az egész éjszaka a házat.. A bolondnak is megéri.

  Itt jön be az, hogy mi a baj az atomellenességgel: Paks jelenleg 11,5 HUF/kWh áron termel éjjel-nappal, télen-nyáron, a napelemek kiegyenlítése ellenben 170HUF/kWh.. És a napelem az ideje 90%-át átszunyókálja, akkor aztán be kell röffenteni a gázturbinákat.

 • Ector
  Az elosztási díjból él a monopolhelyzetű állami elosztócég, a mavir, mely általában százmilliós nyereséggel működött, de az utóbbi években a rezsicsökkentés miatt a napi működéshez idénre már százmilliárdos nagyságrendű, állítólag orosz hitel kell görgetnie maga előtt és év végére csődbe mentek volna. Ezért.
 • Whoamiohmy
  Áramszolgáltató1891:

  Tessék mondani, ha a transzferdíjak az eredeti szinten veszteséget realizáltak, akkor miért landolt az MVM-nél rendre brutális mértékű nyereség az elmúlt években????

  mfor.hu/cikkek/makro/gigantikus-nyereseg-az-mvm-nel–irany-a-tozsde.html

 • KawaBazsy
  Megnéztem pár hónapra vissza, nekem nem változott az egységár..

  Azért, mert július elsején változott, még nem kaptál új számlát.

 • Ádám
  Azt jól értem, hogy a napelemesek megszívták, de az átlag fölött fogyasztóknak így kevésbé nő meg az áramszámla? Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy utóbbi jóval nagyobb tétel, mint amit a napelemeseken nyernek.
 • TT

  Nem hiszem, hogy árt a napelemnek, ha le van kapcsolva. Telepítés után is kb. 2 hónapig le volt kapcsolva, mivel nem volt még felszerelve az oda-vissza mérő óra, a sima óra meg a termelt áramot is fogyasztásnak mérte.
  Mondjuk lehet, hogy megérné elektromos autó töltőállomást csinálnom, mert akinek nincs napeleme, annak mostantól nem éri meg otthon tölteni.
 • Szabalykoveto
  Én úgy számolom akinek az átlagnál bőven magasabb az áram fogyasztása (mert pl 6 gyereket nevel egy nem energiahatekony házban), sokkal gyorsabban megterul a napelem beruhazas a drasztikusan megemelkedett – versenypiaci – ár miatt.
 • Átvernek a reklámmal
  Érdekes ez a 6 meg 13 forint. Jelenleg a tőzsdén 400 euró 1 MWh, a decemberi határidős meg 1000 euró.
 • KawaBazsy

  Így igaz, az utsó szla 5.23-6-27 ig szól.. Akkor majd köv hónapban kiderül. Meglepődnék azért, ha a szolgáltató minden előzetes, vagy akár utólagos bejelentés nélkül így váltogathatná az árat..
 • Egyszerű honpolgár
  mondja jól.
  Miután pártunk és kormányunk a legutolsó-utáni pillanatban (megelőző nap éjszaka, pár órával a kezdés előtt) vetette el a szaldó-elszámolás bevezetését…
  Így továbbra sem volt megoldva az a “kompenzáció”, ami abból fakad, hogy egy napelemes nem fizetett a betáplálás után rendszerhasználati díjat, csak a vételezésért.
  Azonban a hálózatot úgymond oda-vissza használja (szemben a csak vételezőkkel) és mióta boldog, boldogtalan ilyen rendszert akar telepíteni és telepített is (mer’ a szomszédnak is van, nekem is köll),
  a társaságok nem tudják ezt lekezelni, fejleszteni kellene a hálózatot (nem tették – aminek meg kellene a fedezet).
  Attól, hogy szumma nyereséges egy anyacég (akár külföldi, akár magyar tul.), az nem jelenti, hogy az egyes társaságoknál több pénz marad, ugye.
  A bevezetésnek nincs köze a mostani fuldokló kapkodáshoz (korábban lett eldöntve)
 • Napelemes
  Napelemet nagyobb méretben éri meg telepíteni, úgy térül meg. Mi pl kiköttettük a gázt, átálltunk elektromos fűtésre, és egy nagyobb napelemes rendszert tettünk mellé. így kiváltottuk a havi gáz és villanyszámlát. A rendszer szeptemberben lesz 2 éves, kerekítve 5m volt, és jelenleg 1,27m Ft-nyi villanyszámlát váltott ki, szóval kb 7 év alatt meg is térül a szaldó elszámolással, HA szeretett kormányunk nem tesz mégjobban keresztbe újra és újra….
 • Manager
  Az átviteli díj emelése mögött többek között a szabályozási kapacitás költségek és szabályozási energia árak drasztikus emelkedése áll, ami a szűkös hazai szabályozható erőművi és tároló kapacitással és a megújulók hektikus, így nehezen menetrendezhető rendelkezésre állásából fakad. Szabályozási szolgáltatást jellemzően gázturbinás erőművek nyújtanak. A szabályozás a termelés és a fogyasztás egyensúlyának fenntartásàt jelenti a villamosenergia rendszer stabilitása érdekében.
 • Prakt
  Én szaldós elszámolásban vagyok, és az E.on azt mondta nekem még tavaly tavasszal, hogy addig maradok szaldós elszámolásba, amíg nem kell új engedélyeztetést csinálnom. Technikailag inverter cseréig.
  Nem fognak a szerződéshez nyúlni, majd lassan kikopnak.

  Az új szerződéseket már úgy kötik, hogy kötelezően át kell majd állniuk bruttósra.

 • Nimfas Corporation
  Átlag fogyasztásom legyen 12-15eFt, 10kW-os napelemet tervezek telepítetni a tetőre, jelenleg benzines autóval járok de ha elengedik a hatósági árat akkor az elektromos autó otthon töltve alternatíva lehet ha lesz 800-900 Ft 1 liter benzin.

  Jól számolok vajon?

 • Akos
  A napelemes termelést miért nem világpiaci áron veszik át? Ha a fogyasztast is az alapján kell fizetni?
 • Szabolcs
  Nyilván arra akarják motiválni a napelemeseket, hogy inkább fogyasszák le maguk, amit termeltek.
  Annyiban lehet is értelme, hogy egyre több a napelemmel eltelített olyan lakónegyed, ahol a hálózati túlfesz miatt lekapcsolnak az inverterek (és így nem zermelnek időlegesen) – túl sokan termelnek vissza egyszerre, és egyszerűbb így arra motiválni, hogy az utcáig ne érjen ki a megtermelt elektron, mint bővíteni az adott szomszédság hálózati elemeit.
 • Right
  Én most kaptam meg az első számlát (igaz, gázszámla), 7700 Ft. Azt írják hogy rezsicsökkentés nélkül 10300 lenne. Ez azért nem olyan brutális emelés, mint amiről egyesek írnak. Vagy én értem ezt félre?
 • Kobak
  Sztem arról van szó, hogy a rezsicsöki az MVM-nél termelt akkora veszteséget, hogy tavaly már tőkeemeléssel kellett a céget megmenteni a csődtől, és ezt a veszteséget csökkentették az árszerkezet átstrukturálásával.

  Mert ugye árat emelni annak a kurmánynak, aki állandóan a “nem lesz gázáremelés”-t emlegeti – főleg választások előtt – nem lett volna egészséges. De amikor nem a képzelt rezsidémon jön szembe, hanem a valóság egy nagy szívlapáttal, akkor a vezénylő tábornok Gyurcsány kottájából játszik.

 • Ne higgyetek el minden butaságot
  Szóval az előző írásokban jöttek az ilyen “nagycsaládos vagyok kétszintes házban és annyira okos vagyok, hogy csak 20-30 kWh a havi fogyasztásunk” emberek.

  Ha kérdezed, ez hogyan lehetséges: sehogy, ne aggódj, nem benned van a hiba!

  Most leszámítva azt, hogy esetleg sunyiban napelemes visszatáplálás van, amiről hallgatnak az ilyen “okos” hozzászólók, a realitás kb. ez:

  – Ha szuper energiatakarékos hűtőd és mosógéped van, akkor nagyon-nagyon spórolva (mondjuk heti 2 mosás csak, eco fokozaton, abból is akkor egy program 3-4 óra mire lemegy hideg vízzel) – csak ezek havi 20-25 kWh-t megesznek, és cserébe millió felett költöttél készülékcserére
  – Elektromos sütő és főzőlap: nyilván ezek is árammal mennek
  – Porszívózni se árt, ha nem akarsz mocsokban élni
  – Világítani, merthát nem vagyok ősemberek
  – És akkor még nem volt modern elektronikád, de még TV-d se…

  Szóval nyugi, ne dőljetek be

 • Egyik Tamás
  Ha 25 évet számoltál megtérülésnek, akkor sok dolgot nem vettél figyelembe. Csak néhány: 1. évente 1%-al csökken a napelemek hatékonysága, 25 év múlva már 25%-al kevesebbet fog termelni. 2. Ha a szomszédodban mindenki termeli az áramot, akkor hiába van többlet termelésed, nem tudod “feltölteni” a rendszerbe. 3. 25 év múlva TOTÁL más technológia lesz már, sokkal hatékonyabb és olcsóbb lesz. (Már most tesztelik azt a technológiát, ami ÉJSZAKA is termeli az áramot, meg egyéb olyan technológiákat amik többszörös áramot termelnek, olcsóbban.) Gondoljunk az első mobiltelefonra ami mai értéken 2 millió forintért lehetett kapni és még sms-t sem küldött. 4. 25 év múlva már bőven annyi napelem lesz, hogy többlet termelés lesz mindenhol, ezért maga az áram ingyen lesz. (Igen, nem csak az áramért fizetünk, de akkor is tényező.) A reakciód pedig arrogáns, még akkor is ha nincs igazam.

  Arrogáns?

  Tényleg?

  Továbbra is kioktatsz, pedig fogalmad sincs, mit hogyan számoltam. Hidd el, értek hozzá, ez a szakmám. Pénzügy, sőt vállalati pénzügy. Sőt mesterszakon. Az egyetlen, amit igazán kell tudni, az a megtérülés-számítás. Szinte csak ezért tartják a vállalati pénzügyeseket.

  De te biztos vagy benne, hogy én mivel nem számoltam. Így, látatlanban.

  Mert én vagyok az arrogáns. Ez valami kedvenc varázsszava a feleslegesen okoskodóknak, amikor leállítják őket. Az arrogáns nem azt jelenti, hogy “miért mutattál rá arra, hogy mekkora hülyeséget beszélek.”

  Aztán tovább okoskodsz, hogy mi lesz 25 év múlva. Áruld már el, az én megtérülésemet mennyiben befolyásolja az, ha holnaptól lesz ingyenes a napelem mindenkinek? Vagy ha olyan napelemek lesznek, amik még éjfélkor is üzemelnek?

  Arra nem gondoltál, hogy ha már túl sok lesz a napelem, egyszerűen nem engedik bekötni a hálózatba? Pl Hawaii-n már így van legalább öt éve. Rakhatsz fel napelemet, de csak szigetüzemmódban.

  Nem lesz olyan, hogy túl sok a napelem rendszerszinten, maximum lokálisan, de az is tervezési hiba. Mondhatják azt, hogy a XIX kerületben még lehet felrakni, a harmadikban már nem.

  Nem haragszol, ha ezt az értelmetlen vitát itt abbahagyjuk?

 • Béla
  A szerző nem Érden lakik? Akkor rá nem a Démász (dél-magyarországi) árszabása érvényes.
 • Györgyi
  Mindenhol azt olvasom, hogy a teljes díjat hétszerezik, csak te írod, hogy kizárólag az áram árát, a többi összetevőt nem. A próféta szóljon belőled.
 • bm0613

  Szerintem pont hogy még jobban nő. Ha a villanyszámlában jelenleg 13 Ft-os tételt dobják föl (mindegy a konkrét szám, mondjuk) 90-re, akkor 77-tel nő az ár, ha a 6 Ft-ot, akkor 84-gyel.
 • ZoltánH
  “Paks jelenleg 11,5 HUF/kWh áron termel éjjel-nappal, télen-nyáron”

  Valóban ekörül van, ha csak az üzemeltetési költséggel számolunk. Az, hogy mennyibe került felhúzni az atomerőművet nem számít.
  Ennyi erővel a napelem meg ingyen termel, mert csak beruházási költsége volt és nincs üzemeltetési költség.

  Bónusz: Nincs beleszámítva a hulladéktárolás költsége az erőmű bezárását követően. Ez is kicsit magasabb, mint a leszerelt napelemek semlegesítésének költsége. Ráadásul utóbbival ellentétben nem egyszeri költség, hanem még generációk fogják viselni a költségeit.

 • RDLDR
  Forras index.hu:

  Ha ma matekozunk egy kicsit, most az jön ki, hogy piaci alapon 912,8 forintba kerülne minden további köbméter gáz, a kilowattóra pedig 242 forintra jön ki. Innentől már mindenki összenézheti ezeket a számokat a saját számláival, az átlag feletti fogyasztását ezekkel a számokkal beszorozva.

 • kritizator
  “Nagyjából 500 ezer forintba kellene kerülnie ma egy full napelem rendszernek (”

  MEKKORÁNAK??????

 • AAA

  Hogy csinálsz egy háznál úgy szigetüzemet hogy nyáron el tudd tárolni a télre való energiát? Kíváncsi vagyok a részletes megoldási tervedre.
 • Akos

  Ez a szöveg még az eredeti rezsicsökkentésre vonatkozik, mikor 30%al csökkent a gáz és a villany ára. Akkor hatósági ár volt, most piaci jön sokkal magasabb áron.

 • LSV
  Jó lenne a matek, ha 3-5 évvel ezelőtt csináltattad volna (fele ennyi beruházási költséggel járt). De ebben a bizonytalan környezetben én meggondolom hogy valamibe is fektessek itthon (pedig a kis faházunkra is tennék napelemet de nem ér annyit az egész herce.hurca)..
 • KawaBazsy
  Tényleg változott..

  mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=791

 • Mitszeretnétekmilegyen?
  Amúgy, mennyi lesz az annyi, az a bizonyos “fantom” piaci ár, amit mindenki kerget?

  A támogatott lakossági áramár ÉMÁSZ területen 2022. július 1-től A1 kategóriában kedvezményes részt tekintve (mvmnext.hu/aram/servlet/download?type=file&id=15527) pedig 35,992 Ft / kWh, mit Märchensteuer, ahogy a német mondaná.

  A piaci (nem támogatott) ár MVM-éknél a hirdetményeik alapján ugyanitt és ugyanekkor (mvmnext.hu/aram/servlet/download?type=file&id=15528) 89,6153 Ft / kWh, szintén cakkumpúder.

  Ez azért nem 250 Ft, ahogy akár a gazdasági szaklap (vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/07/igy-valtozik-a-rezsi-ha-piaci-arat-kell-fizetni) is írja.

  Vagy eltévedtem volna? :-/

  Javítsatok ki!

  Rossz hír. Amit te nézel, az kizárólag az egyetemes szolgáltatás alá bejelentkezett cégek kedvezményes díja. Az először úgy volt, hogy csak az év végéig marad. Ezek után nyilván addig se.

  A nem egyetemes szolgáltatás árát nézd. Jelenleg cirka 0,3 euró egy kWh. Csodálatos forintunkkal ez erős 120-130 forint.

  Nettóban, nagykeráron.

  27% Áfa az plusz 40 forint.

  Hálózati díj további 23 forint plusz áfa

  Nagykerár-kisker ár különbség nem tudom mennyi.

  Nem annyira irreális a 250 forint.

 • Manager
  A nagyságrendek érzékeltetése végett: a rendszerirányító által igénybe vett szabályozási szolgáltatások összköltsége tavaly átlagosan havi 17Mrd forint volt, idén ez eddig havi 29,7Mrd ft. A 2020 májusi költség kb. 7 Mrd forint volt, idén májusban közel 35 Mrd ft és egyelőre nincs jele, hogy ez a trend megfordulna. Az erőművek költségei és így a beadott ajánlatai értelemszerűen korrelálnak a nyersanyag (gáz) árak emelkedésével.
  A szabályozás kihívásairól több jó cikk is jelent meg mostanában, kis google kereséssel könnyen megtalálhatók (keyword: villamosenergia-rendszer egyensúlya, a rettegett áramszünet ellensége, szabályozási szolgáltatások, stb…)
 • Csigaboly
  Játék a számokkal. Az elosztói díj marad ilyen magas. Gondolom legtöbben csak az egységárat látják, az meg kicsi szám. Most már csak azt kell feljebb emelni.
  Napelem kb addig jó, ameddig a vállalkozó felszereli. Az az érzésem senkit nem érdekel, hogy azzal mit takarítasz meg.
  Az az olcsó energia az, amit nem fogyasztasz el. Most majd megint indul a kommunista – ne csavard fel 20°C fölé – spórolás.
  Egy konvektoros lakásban kevés jó alternatíva van. Gázkazán sokszor kivitelezhetetlen, nincs hova vezetni a füstgázt. Legtöbb társasháznak nincs pénze szigetelni. Sok minden most jött egyenesbe az életünkben és nem örülök, hogy ez a szarakodás van.
 • Tóth M.
  Nálunk nincs bevezetve a gáz. ott a ház előtt a csonk, de feleslegesnek éreztem 3 évvel ezelőtt.
  Helyette villanyról megy minden. Modern, hőszivattyús klímákkal fűtünk, és villanybojler szolgáltatja a meleg vizet. 3 villanyóránk van: normál, vezérelt (éjszakai), és H-tarifás.
  Jól gondolom, hogy annak elenére, hogy egy gramm gázt nem használunk soha, mégis most irtózatosan beszoptuk…?
  Idén június és tavaly június között kb 7000 kWh volt a fogyasztásunk. Ebből 1300 a villanybojler, kb 2100 a normál, és 3600 a H-tarifa. Jól látszik, hogy ha lenne gáz, és azt használnánk a meleg vízre és fűtésre, akkor bőven benne lennénk a kedvezményes sávban.
  Most csak remélni tudom, hogy valaki gondolkodik egy kicsit a jogszabály megírása közben, és nem szopatja le évi sok százezer forint plusz költséggel azokat, akik csak áramot használnak…
 • D

  Az irreálisan kis fogyasztások furák, de amúgy használattól függ. Egy TV, laptop, világítás, porszívó, egyszerűbb szórakoztató elektronika kulturált használat mellett igaziból nem fogyaszt sok áramot (nyilván ha 300 órát megy a porszívó, a teljes díszkivilágítás, vagy épp a projektor, az drága).

  Ami potenciálisan sokat fogyaszt:
  – elektromos hűtés/fűtés (lakás területétől, szigeltségétől, az időjárástól függően)
  – villanybojler (fogyasztástól, űrmérettől, hőmérséklettől függően)
  – régi háztartási berendezések (hűtő, mosógép, stb). Egy sokgyerekes családnál (vagy ha valaki irreálisan gyakran mos) persze egy modern mosógép is észrevehetően fogyaszt.
  – használattól függően szárítógép
  – bitcoinbányászat 🙂
  – bármilyen kis fogyasztású eszköz, ha ész nélkül használod.

  A sütő/főzőlap érdekes. Nagy a fogyasztása, de az idő kis százalékában kihasznált

 • KLaca
  Ha figyeltél: nemrégenn az MVM ráült az E-On és az ELMŰ szolgáltatására.
  Azaz a pénz az MVM-nél, a munka meg a régi szolgáltatóknál maradt.
  Ezt támogatta ez a költség átszervezés is ezek szerint.
 • DontPanic
  Amennyiben a fogyasztást nem éves, hanem havi limitben, itt anarchia lesz. Jó lenne, ha ezt konkrétan tisztáznák.
  Az éves limitbe még csak-csak beleférhet a többség, de gondolom nem lep meg senkit, hogy a lakossági gázfogyasztás télen sokszorosa a nyárinak. Megspékelve az általános és élelmiszerár inflációval nagyjából 20-25 évvel fog az életszinvonal visszaugrani az időben. Ha nem többel.
 • Másik áramszolgáltató
  Miklós kérdésére: A lakossági áramszámla alapvetően két tételből áll össze. 1. Energiadíj, ami az egyetemes szolgáltatóé 2. Rendszerhasználati díj, ami a hálózatot üzemeltető társaságé. Ez két külön cég. Azért, hogy a hálózatot üzemeltető ne menjen csődbe, a rendszerhasználati díjakat növelni kell. Viszont a rezsicsökkentés miatt a végfelhasználói ár nem változhat, ezért az energiadíjat ezzel párhuzamosan csökkenetni kell. Ez így ment évek óta. Legalábbis eddig…
 • RDLDR
  Igen. Ezt be. Ha jol szamolom, havi 98ezerre fog felmenni a havidijatok. El kell adni es tavfuteses lakast kell gyorsan keresni. Ok usszak meg egyedul. Mi gazbol 21rol havi 65-re… A legtobb atlagos embernek minimum ilyen 40-el noni fog. De aki arammal fut, es nagyobb lakasa van az iszonyatosan sziv. 🙁
 • mad823
  A spóroláson (vagyis a fogyasztás racionalizálásán kívül) két lehetőséget látok azok számára, akik sok gázt fogyasztanak, így jelentősen túllógnak az “átlagon”, ellenben a villanyfogyasztásukban van még tartalék:
  – klíma felszerelése és használata rásegítő-kiegészítő fűtésként
  – ha sokat főz, akkor gáztűzhely cseréje elektromosra

  @kiszamolo: kiszámolod? 😀

  https://kiszamolo.hu/futes-klimaval-velemeny/