Államcsőd a küszöbön?

Mivel sokan kérdezitek, hogy akkor most féljetek-e az államcsődtől, ami a jelek szerint mindjárt itt lesz, inkább itt válaszolok ezekre a kérdésekre.

Igen, nagy a baj, beomlott a forint árfolyama, a kormány kapkod össze-vissza, három napon belül kinyírja a mikrovállalkozók egyetlen adózási lehetőségét, de még a Szent Rezsicsökkentést is.

Igen, régen látott magasságba szaladt a forint alapkamata, hajszál választja el a kétszámjegyű összegtől, ilyen magas utoljára a 2008-as válság mélypontján volt, akkor is a tűzoltás miatt emelték ilyen magasra. S úgy tűnik, a mostani alapkamat is túl kevés.

Igen, a valódi infláció közelebb van a 30%-hoz, mint a 20%-hoz, a rendszerváltás óta nem volt ilyen magas.

Az államháztartási hiány fél év alatt hajszál híján elérte a 3 ezer milliárd forintot, ami rengeteg.

Az elmúlt évek összes elhibázott gazdasági és monetáris döntése most ömlik a nyakunkba és hol van még az igazi válság, mint amilyen például a 2008-as volt.

Valóban aggasztóak a körülmények. Amit lehetett, mindent elszúrt a kormány. Akkor nyomta a gázt tövig, amikor fékezni kellett volna, most, hogy gyorsulni kellene, kénytelen tövig taposni a féket. Akkor szórta a pénzt, amikor lett volna lehetősége megtakarítani, most hogy támogatni kellene a gazdaságot, most kénytelen bevezetni a megszorításokat. (Vagy tudományosabban: anticiklikus politika helyett prociklikus politikát folytat: az emelkedésre dolgozott rá, teljesen feleslegesen, hogy aztán az esést még súlyosabbá tegye. Akkor kell adót emelnie, amikor a gazdaságnak adócsökkentésre lenne szüksége, akkor szorít meg, amikor a már szétszórt támogatást kellene kiosztania.)

Mennyire háborús ez az infláció?

De most jön a de.

A kormány végre felismerte, hogy politikai haszon ide vagy oda, a rezsicsökkentés tönkreteszi az országot. Ezért egyébként dicséretes módon le merte vágni ezt a politikai szent tehenet, ráadásul villámgyorsan.

A kormány ezermilliárdokat szórt el idén is a választópolgárok megvásárlására, de az elmúlt években is a mi pénzünkből, teljesen feleslegesen. Azonban megvan a szándék a költségvetés helyreállítására adóemelésekkel, megszorításokkal. (Akkor is, ha ennek az ellenkezőjét hazudj kommunikálják.)

Tehát éppen most akarunk megállni a lejtőn, most fordulunk a jó irányba. (Még akkor is, ha fájdalmas lesz. Minél tovább tartott a mulatozás, annál nagyobb lesz a fejfájás másnap.)

Ha eddig nem aggódtál, amig robogtunk lefelé a lejtőn, ne akkor kezdj el aggódni, amikor éppen fékezni kezdünk, hogy megállhassunk.

Az állampapírok aukciói sikeresek, a meghirdetett mennyiségnél lényegesen többet akarnak megvenni a befektetők. 9,75%-os alapkamat mellett nem kell csodálkozni az ahhoz közeli hozamokon. (Bár a diszkontkincstárjegy még ettől is távol van.)

A magyar államadósság a legmagasabb a hozzánk hasonló országok között (A GDP 77%-a felett), de azért sehol nincs több nyugati országhoz képest.

Államcsőd akkor van, ha az államnak járnak le az adósságai, amit meg kellene újítania a frissen kibocsátott új állampapírokból, de senki nem akarja megvenni azokat huzamosabb ideig.

Ez történt 2008-ban, azért kellett behívni az IMF-et, hogy segítsen ő. (Persze akkor világválság volt, a mostani helyzet semmi ahhoz képest. Legalábbis egyelőre.)

Az államnak vannak tartalékai, az állampapírok folyamatosan járnak le, nem egyszerre az összes, az állam, ha akar adót emel (mint most), ha akar, kiadást csökkent (mint most), de a legvégén akár pénzt is tud nyomtatni. Ha egyik sem lenne elég, még mindig ott az IMF hitel.

Hogy megnyugtassalak, nem most lett tragikus az ország helyzete, csak most lett nyilvánvaló ez az átlagember számára. A közgazdászok már évek óta mondják, hogy rossz felé megyünk és ez lesz a vége. De még egyszer: igaz, hogy a kormány okozta a bajt, de szemmel látható módon igyekszik is megoldani. S most ez a lényeg.

Én akkor aggódnék a helyedben, ha például tovább maradna a rezsicsökkentés vagy nem merne adót emelni a kormány.

Jelenleg nem fenyeget államcsőd, s ahogy kinéz, a következő fél évben sem várható ilyen. Rossz idők jönnek, a hét bő évnek vége, készülj fel arra, hogy sokkal rosszabb lesz a következő néhány év, de államcsődtől nem kell egyelőre tartanod.

Share

249 hozzászólás

 • Főherceg
  Kérdés, hogy egy lenyúlásra felépített túlburjánzott bürokratikus rendszer, aminek minden eresztékén ömlik ki a pénz, képes-e valós megszorításokra? Az egy dolog, hogy milyen megszorításokat foganatosítanak, de meg tudják-e oldani, hogy másutt ne folyjon el a pénz? Képesek-e visszatenni a pórázt a kutyára?
 • kustela
  Köszönöm, megnyugtató bejegyzés volt az elmúlt napok után. Még akkor is, ha “szívni fogunk” 🙂
 • Gordon Gecco
  Miklós?! Ha ennyien veszik az állampapírt miért nem tud erősödni a forint?

  Akkor erősödne csak, ha eurót váltanának forintra, hogy állampapírt vegyenek. De nem tudom, mennyi ezekből a külföldi befektető.

 • infláció
  A rezsicsökkentés csökkentése vajon megjelenik majd a hivatalos inflációban? Vagy itt simán az átlagfogyasztást veszik alapul? Az állampapír hozamok miatt nem mindegy.
 • Ezek k hülyék
  Közgazdaságilag mennyire ésszerű egy válság küszöbén (mivel év végéig ennek sokszorosa lesz a szar világszinten), mégis miért jó, hogy konkréteaan kinyírják a KKV szektor jelentős részét?
  Nem az a jó a gazdaságnak, hogy ezek az emberek továbbra is vállalkozzanak, dolgozzanak, termeljenek?
  Erre azt mondják, hogy bocs, holnaptól ÖT-HATSZOROSA az adóterhed, nem beszélve a plusz felesleges dolgoktól, könyvelő, könyvvizsgáló, katás bété végelszámoláshoz ügyvéd, nomeg innentől utalsz egy helyett havonta 4-5 helyre (utalási díj, tranzakciós adó, érted, azért is fizetsz az államnak, hogy fizethess).
  Na most ez mi[]??!!!
  Ez kinek jó őszintén? Mert az a fix, hogy az eddig katázók jelentős része az vagy feketézni fog most (ergo annyit se adózik, mint eddig), vagy abbahagyja a fenébe, esetleg lelép külföldre.
  Mitől lenne ettől több a költésgvetés bevétele?!??!!
 • átlagpolgár
  “készülj fel arra, hogy sokkal rosszabb lesz a következő néhány év,” – erről lehetne egy cikk, hogy az átlag kispolgár mit tud tenni, hogyan készüljön fel, mire figyeljen, min változtasson?

  Már megint? 🙂

 • szintetikus
  A kormány is kb. az utolsó pillanat után ismerte fel, de előtte még szétdobált egy halom pénzt, hogy az is hiányozzon a gazdaságból. Nem mondom, hogy hülyék, hanem helyette a simlis alakok, politikai bűnözők szót tudnám használni.
  Még mindig kíváncsi vagyok, hogy fogják egyesek kifizetni azokat a számlákat, amelyekre a háztartási büdzsék nincsenek felkészülve.
 • Főherceg

  kb erről szól amúgy ez a blog

 • Zoli
  Én a biztonság kedvéért azért felszámolom minden forint érdekeltségemet. Van egy nem jelentős összeg forintban állampapírban. Olyan 20 milla környékén MÁP+. Továbbá van még hasonló mértékben némi önkéntes nyugdíjpénztár is. Mindkettőt beszántom. Úgysem élünk már Magyarországon és az áprilisi választás után a helyzetet megítélve valószínűleg már nem is fogunk egyhamar. Elég sok türelem kellene ennyi agyhalott zombival egy országban élni. Még ha közvetlen államcsőd nem is várható, jobb kiszállni amíg ki lehet szállni. Lesz ott még móka. Az eheti bejelentések még csak a kezdet. Következnek a CSOK és hasonló marhaságok.
 • Hát-ez-van
  Szerintem hamarosan rájönnek az emberek, hogy ez lesz az utolsó 4 éve ennek a kormánynak és sokan megbánták azt az áprilisi X-et, hogy oda tették, ahová…de nem akarok senkit (meg)bántani, történt, ami történt. Nekem inkább az az alapvető problémám, hogy ez a kormány semmit nem tud jól csinálni, még ezt a rezsicsökkentés kivezetést sem, a kata átalakításról nem is beszélve. A lakosság 3/4-ét nem is fogja érinteni, a maradék 1/4 fogja megfizetni az árát. Sajnálom, hogy így tönkretették az országot, és tényleg csak reménykedem, hogy végre egyszer sikerül nekik jó döntéseket hozni és megállni a lejtőn. Bár ennek jelenleg nem sok jelét látom, csak a keserves próbálkozásokat. Remélem egy bocsánatkérés valahol el fog hangozni a nyílvánosság előtt a kormány részéről. Majd egyszer, valamikor…
 • Egyszerűtudatospista
  Lám lám, most lesz pofonfa azoknak, akik medencét, télikertet meg kerítést csináltattak a felújítási támogatásból. Ahelyett, hogy szigorúan az energiahatékonyságra koncentráltak volna. Mások vettek tölthető autót, mert nem lesz üzemanyag, közben meg már a piaci árú árammal drágább lesz tölteni otthon, mintha vettek volna egy takaros dízelt.

  Az embernek tanulnia kell a saját hibáiból, a gond csak az, hogy ezt másokkal akarják megfizettetni (akik pl. nem voltak jogosultak semmilyen állami támogatásra az elmúlt években).

  Kívánok mindenkinek erőt is kitartást, na meg megfelelő nagyságú megtakarítást az átvészeléshez.

 • lakásárcsökkenés2022
  Ahogy elmésen megjegyezte valaki egy másik fórumon, az ukrán hrivnya azért tudott erősödni a forinttal szemben, mert az ő szomszédjukban nincs háború…
 • skylaner88
  Miklós, Egy valamit magyaráz el kérlek mert tényleg nem értem.

  Most ugye elég üres az állami kassza, az MNB is veszteséges lesz, egyre csak jönnek a megszorítások és az adóemelések.
  Ilyen helyzetben mégis honnan van pénze az ÁKK-nak arra, hogy lassan 10%-os kamatot fizet az állampapírokra?
  Honnan van és lesz erre további forrás, anélkül hogy pénzt nyomtatnának a valós ~20-30%-os infla mellett?
  Valsz a 10%-os kamat még csak nem is a teteje lesz.

  Miből lehet ezt kigazdálkodni amikor kb már minden forint számít a nem bejövő EU pénzek miatt?

  Onnan, ahonnan eddig: az államkasszából. Addig kellett volna csökkenteni az államadósságot, amig lehetett volna, de inkább évi kétezer milliárdokat kidobtunk az ablakon helyette.

  Most már látszik, mekkora hülyeség volt, 10%-os államadósság-kamat mellett. Igaz, akkor is látszott, csak nem akarták látni.

 • Egyszerű honpolgár
  Köszi a posztot!
  Ajánlanám kirakni minden, valamit is számító hírportálunkra.
  Más @kiszamolo:
  Kérdés: Ismerve a mostani felfordulást, kapkodást, helyzetváltozást, ki számolja más hanyadik vész!helyzetet, növekszik az oldal olvasottsága?

  Szerintem nem. Tanácsadást többen kérnek, amivel csak az a baj, hogy nyár van, ősszel jobban örülnék neki. 🙂

 • Csinolina
  a forintot szerintem is mindenképp a minimumra kell csökkenteni, én itt élôlént is ezt teszem, az EUR állampapír játszik még esetleg.. de usd/chf váltogatás is megy, az EUR sem néz ki a legjobban ezekhez képest, de a forint az kifejezetten nagy rizikó..
 • Ügyvéd
  Van egy dolog, amiről nemigen beszélnek, jelesül, hogy az új törvény generálisan kivágta a KATA-ból az összes ügyvédet, akkor is, ha csak magánszemélyeknek számlázna. A közvélemény persze abból indul ki, hogy az ügyvédség az olyan, mint az amerikai filmekben, hogy a milliódolláros kártérítési ügyekből szedik a százalékot, és dőzsölő burzsujok, a valóságban az itthoni ügyvédség túlnyomó része kimondottan rosszul keres. Az ügyvédek fele jó, ha évi 5-6-7 milliót keresett, ebből kellett neki irodahelyiséget bérelnie, eszközöket venni, meg magát fenntartani. De persze az “ügyvéd” az eleve nem szimpatikus, ellenben a szerethető fodrásszal, pedig nem mindegy, hogy milyen munkával keresi meg azt a havi pár százezret?!
  Ezzel kinyírják a kis ügyvédi irodákat, amik kiszolgálhatták a kisemberek ügyeit, maradnak a nagyok, akik 500e nem állnak szóba senkivel. Gratulálok.
 • Főherceg
  “Remélem egy bocsánatkérés valahol el fog hangozni a nyílvánosság előtt a kormány részéről. ”

  Gondolom te eddig nem ebben az országban éltél.

 • hNp88
  @Hát-ez-van,

  Amíg Orbán Viktor és Pintér Sándor életben vannak, addig itt Fidesz kormányzat lesz, a leváltásuktól nem kell “tartani”.

  “Remélem egy bocsánatkérés valahol el fog hangozni a nyílvánosság előtt a kormány részéről. Majd egyszer, valamikor…” — nem fog. Vagy hallottál ilyet a netadó, a vasárnapi boltzár, a bánat-tudja-még-mi kapcsán? 🙂

 • Katáznék
  A szűklátókörű irigy, “dögöljön meg a szomszéd tehene is” logika alapján gondolkodók azt látták, hogy voltak egyesek, akik mondjuk a 12M határáig fel tudtak menni, és 50e Ft-al letudták az adót. Nos, az ilyenek leginkább kidolgozták a belüket, és a 12M nem a profit, hanem a bevétel, ácsi. Most havi 50e Ft helyett adózhatunk mintegy 300ezret az általányadózással. Ez hatszoros emelés, b+!!
  Nem beszélve arról, hogy az egész csakis így érte meg, katázva, alanyi áfamentesen, azaz toporoghattál 12M alatt, mert ha átcsúsztál, akkor belekerülték az ÁFA poklába, azaz legközelebb kb. 18M-nál tartottál ott, ahol előtte. Azaz én is, és sokan mások, akkor inkább at mondták, hogy akkor inkább nem bővítem a vállalkozásomat, nem dolgozok, nem számlázok, mert akkorát kellett volna utána ugrani, és annyival egyből többet dolgozni, hogy konkrétan nem érte meg.
 • KGyörgy
  Nem helyes, hogy a címben kérdőjelesen írod, mintha ez valós eshetőség lehetne.

  Értem, hogy így inkább kattintanak, de felelősségteljesebb lenne a címbe egyértelműen beírni, hogy nem közeledünk az államcsődhöz, hogy aki csak a címet olvassa el, az se pánikoljon, és terjessze esetleg a hülyeséget másoknak.

  Na ne már. Ha valaki annyit olvas el, hogy államcsőd, aztán már szalad is pánikolni, az meg is érdemli.

 • Pe
  Ezek k hülyék
  Szerintem nem rossz az hogy megszuntetik a Katat. Egyaltalan nem fair a tisztesseges vallalkozokkal szemben a kata. Milyen dolog az hogy futarcegek meg egyre tobb ceg ahelyett hogy fizette volna a rendes jarulekokat a gyakorlatilag alkalmazottai utan, helyette egy ilyen modellbe kenyszeritette aminek pusztan a jarulek elsunnyogasa volt a celja. Emiatt a dolgozo is meg az allam is meg volt lopva, egyedul a tulaj nyert. A katat reg el kellett volna torolni vagy valami ertelmes konstrukciova alakitani. Az meg h feketeznek helyette nem kene h kifogas legyen igenis szalljon ki a nav. Itt a szomszedba is van egy millliardos forgalmu femipari ceg akinek 1 bejelntett alkalmazottja van meg 100 katas alvallalkozoja. Hagyjuk mar. Adoelkerules az egesz. A valoban kisvallalkozo tud egyeni vallalkozo lenni, vagy altalanyadozni. Teny hogy nem igy kellett volna eltorolni, de el kellett…
 • Andor
  Köszi az összegzést, Miklós, néha jó olvasni egy nyugodtabb hangvételű elemzést a jelenről 🙂

  Közben készítettem egy rezsiköltség kalkulátort, amivel nagyjából ki lehet számolni, hogy a megváltozott rezsicsökkentés következtében hogyan várható az áram- és gázdíjak emelkedése.

  Még friss, ropogós, a hálózati alapdíjjal és hasonlókkal konkrétumok ismerete nélkül nem tudom, hogy kéne számolni, de majd utánaigazítom, ha kiderül. Addig is a nagyságrendek kiszámítására jó.

  Itt érhető el: allampapirkalkulator.hu/rezsikalkulator

 • Vállalkozó
  Én a Fideszre szavaztam most is, meg az elmúlt időszakban is, ennek ellenére mélyen fel vagyok háborodva az elmúlt napokban bejelentett intézkedések dilettantizmusán. Viszont politikailag teljesen kontraproduktív most ezt a orbánstadionozással, nerezéssel támadni, ezeket az intézkedéseket kell támadni, mint a netadót, még csak szervát sem dobva, hogy a kormánypárti sajtó egy legyurcsányozással letudja a tüntetéseket.
  Úgyhogy igenis tiltakozzunk, de csakis ezekre a dolgokra koncentrálva.
  Megjegyzem, az ellenzék sem épp barátja a felső-középosztálynak, sőt a “fizessenek a gazdagok” (és havi 300e felett már “gazdag” vagy) elvén valszeg ők is nekimentek volna annak a rétegnek, amelyik az elmúlt években, részben a KATA-nak köszönhetően szépen gyarapodhatott.
  Szóval ez most nem fideszes-nemfideszes kérdés, ez nemzeti összügy, amivel konkrétan mindenki szaru jár.
 • Blicc
  “Van egy nem jelentős összeg forintban állampapírban. Olyan 20 milla környékén MÁP+” -> közel 30 éves fejjel, viszonylag jó fizetéssel irigykedve olvasom, hogy másoknál mi egy “nem jelentős” összeg 🙂 de persze értem, manapság tényleg nem az, ebből egy fél panel se jön ki.
 • Némán fortyogó
  Most őszintén, de tényleg őszintén! Hányan gondolták volna néhány évvel ezelőtt, amikor elkezdett gyorsulni az átlagbérnövekedés, vagy hónapról-hónapra hüledeztünk az újabb és újabb rekordot döntő négyzetméterárakon, a balatoni/velencei-tavi nyaralóknál pedig egymásra licitáltak a vevők, hogy 2022 nyarán azon kell majd izgulni, hogy csődbe megy-e az ország (és hol van még a nehéz tél?!)? Még én is majdnem bekajáltam, hogy annyira jól megy itt minden, hogy hülye az, aki nem vesz/épít lakást/házat/nyaralót most, amikor még “csak” 0,6-1,2 MFt a négyzetméterár, hiszen pár év múlva itt nyugat-európai árszintek lesznek. Nem irigylem azokat, akik besétáltak a csapdába és emiatt 15-30 évre eladósodtak, emellett pedig fáj a felismerés, hogy Magyarország hosszútávú tagságit váltott az európai országok harmadosztályába.
 • Gábor
  Nem tudom miért de nekem az OTP azt írja, h csak 4.75% körüli kamatot ad, ha rajta keresztül veszem az allampapirt, pont most kedden vettem 1 éveset 😮
 • A K életbe
  Kib*szottul dühös vagyok, csak az elmúlt 3 napban bejelentett UNDORÍTÓ intézkedéseknek köszönhetően havi kb. 350e Ft-al leszek szegényebb, mint eddig. És ebből a maradékból kéne másfélszeres áron bevásárolni, mint eddig.
  Minden körülmény adott egy “forró” őszre, csakhát az elmúlt 1-2 napban látott hipster rasztás ceus pesti fiúklányok nem fognak mást csinálni, mint az aszfaltra színes szivecskéket rajzolni. Ezúttal nincs keménymag, mint 2006-ban. Legalább tudjuk, hogy miért kellett bevarrni Budaházyt.
  Miért nem jelenti ki a nép, hogy nem vagyunk hajlandóak rosszabul élni, egy jottányit sem!
  Követelni kell az EU-tól, hogy azonnal oldajanak fel minden szankciót, mert szegény ukránok ide vagy oda, nem bírjuk ki ezt az nyomort, amit ez okoz.
  A katások közül vajon hányan fogják felakasztani magukat, mint 1929-ben a New York-i brókerek?!
  Parragh jelenleg az ország leggyűlöltebb embere.
 • Frutty
  ugyanez. Nekem is van pár milla máp+ ban, de féltem őket, hogy őszinte legyek. Csak nem tudom hogy hozzam át UK-be.. meg itt mibe tegyem.
 • Petike
  @neman-fortyogo: annyit azért megsúgok, hogy néhány ballib kivételével, akik szerint már 2010 óta minden héten csődbemegy az ország, más nem gondolta ezt.

  Igen, a tömeg nem szokott gondolkodni, ezt tudtuk eddig is. A tömeg maximum felismeri a bajt, de azt is gyakran csak utólag.

  Most már a tömeg is kezdi kapisgálni, hogy nagy a baj.

 • Hogyan
  Miklos, azt mondod, hogy a mostani meg semmi a 2008-as valsaghoz kepest. Milyen volt az a valsag, es hogyan veszeltek at az emberek? En relative fiatal voltam, nem fogtam meg fel esszel, hogy mi tortenik, tehat oszinten kerdezem, hogy milyen volt az, es most mire lehet szamitani “hosszabb” tavon, ha meg csak most kezd kibontakozni a valsag.

  Akkor bankválság volt, befagytak a pénzpiacok, földbe állt a gazdaság, a munkanélküliség 14% lett.

  Most az egész világon (még) teljes a foglalkoztatottság, működik a gazdaság, pörögnek a hitelek.

  Gyűlnek a viharfelhők, de ez még nem a vihar.

 • Andor
  Sokféle állampapír létezik, az OTP pedig inkább “viszonteladó”, ritkán éri meg bankban vásárolni állampapírt a Magyar Államkincstár helyett, ahol nincs pl. számlavezetési- vagy állománydíj sem. Ajánlom az allampapirkalkulator.hu-t, ott mindent ki tudsz számolni, és írtam is az egyes állampapírokról, valamint a vásárlás lehetséges módjairól. Amiről Miklós írt most a cikkben, az a Magyar Államkötvény nevű “állampapír”, de említette a Diszkont Kincstárjegyet, ami a maga 8,4%-os hozamával úgyszintén szóbajöhet manapság.
 • Pistu
  Kinek jó ez és mi lesz ha kevesebb a magyar kisvállalkozó? A nagyvállalkozóknak jó természetesen. Nyugodtan mehetsz gipszkartonozni németbe, napi 10ezer ukrán lépi át a határt, majd megcsinálják helyetted negyedannyiért. A munkásszállón a rezsicsökkentés miatt sem sírnak.
 • Belavoltam
  “Remélem egy bocsánatkérés valahol el fog hangozni a nyílvánosság előtt a kormány részéről”

  Na addig azert ne allj fel labon. Az orban tulzottan arrogans, tulzottan pokhendi, hogy valaha is beismerje, hogy hibazott. Hogy nezne ki az a fideszvallas kovetoi elott, hogy a pocakos pontifex maximus tevedett valamiben? Mert akkor mi van, ha tobb mindenben tevedett? Nem, a hibak beismerese lehetetlen szamukra.

 • Roli
  Állampapírt vesztek?
  Jó hülyék vagytok már bocs.
  3 éve csak dollárra váltom az összes forintomat!!! ☝️
 • Ebredjunk fel

  De hogy tamadnank csak ezt amikor mindenki tudja hogy ezeket az intezkedeseket is azert kellett ilyen drasztikus es kapkodo formaban hozni, mert stadionoztak amikor sporolni kellett volna, es nereztek meg talicskaval hordtak ki a penzt amikor nem kene lopni, meg a korrupcios gepezetet ami felzabalja az allam vagyonat meg az egeszseges piaci versenyt is, meg kene szuntetni. Igenis valakinek felelosseget kene vallalnia azert hogy folyamatosan rossz intezkedeseket hoztak vagy azert mert nem ertenek hozza (akkor is felelosek) vagy azert mert letojtak, csak az szamitott hogy hatalmon maradjanak es tobbet lopjanak, mikozben a nepet atvertek(hazaarulok). Attol hogy gyurcsany bortont erdemelne, attol ezek meg lampavasat.

 • flashgordon
  K életbe: “Követelni kell az EU-tól, hogy azonnal oldajanak fel minden szankciót, mert szegény ukránok ide vagy oda, nem bírjuk ki ezt az nyomort, amit ez okoz.”

  Ez most vmi vicc?

 • Kamiy
  Nagy szerencséje van a kormánynak. Ha mist leváltották volna, az új kormány belebukik a megszorításokba. Így most a sajat nyakukba ömlik a szar, de ha szerencsénk van, akkor pár év alatt helyre állunk és a választás évére megint jöhet a pénzsszórás a szövegelés, hogy megmentettek minket, a sok hülye meg be is szopja és jön újra 2/3-ad.
 • Csesződjenek meg
  Ugye eddig létezett a mellékállású katázás, ami többek között arra is volt jó, hogy a köztudottan alulfizetett állami szakmákban dolgozók fusizással kiegészíthessék a gyatra jövedelmüket. Ez tehát egy szelep volt a rendszerben. Az ápolónők a munka után átjártak idősek otthonába, a tanárok a főállás után magántanítványokat fogadtak, a rendőrök munka mellett szekuritiztek, diszkóban kidobók voltak hétvégénte, stb. Elég szomorú, hogy nem lehetett megélniük a főállásukból, de ők önszorgalomból még többet dolgoztak. Namost ennek vége, ezt konkrétan nem szabad, ha van főállásod, nem katázhatsz, sem 25-ért, de 50-ért sem.
  Gratulálok. Ez arra többek közt jó lesz, hogy ezen szakmákban bekövetkezzen a régóta esedékes robbanás, és tömegek álljanak fel, és így összeomlik a rendszer.
 • Belavoltam
  Nincs igazad. Te konzisztensen orbanra szavaztal, min haborodsz fel? Az ellenzek mar regen megmondta mi lesz. Te ennek ellenere megis orbanra huztad az x-et, igy neked nincs alapod meltatlankodni. Siras helyett nyeld le a bekat csendben.
 • Okoska törp
  “három napon belül kinyírja a mikrovállalkozók egyetlen adózási lehetőségét”

  Én 3 napja bújom az átalányadózást. Azt látom, hogy kb 25%-os adót kell fizetni. E tényleg annyira rettenetes? Szerintem egy teljesen normális adókulcs és még rendes nyugdíj jogosultság is jár mellé.
  Ami rossz benne, hogy sokkal több a papírmunka, holott minden adat ott van a NAVnál, de te azért küld be újra. Meg csábít a feketézésre, de a mértéke elég korrekt szerintem.

  “Igen, a valódi infláció közelebb van a 30%-hoz”
  Ársapkákkal ez le van nyomva. Ez nem azt jelenti, hogy mégiscsak szükséges volt belenyúlni a piaci folyamatokba? Vagy jobb lenne ha tényleg megélnénk a 30%-os inflációt?

  Ezt most komolyan kérdezem. Értem én, hogy az ársapka rossz, de nem lehet, hogy még így is ez a kisebbik rossz?
  Pont a lakossági benzint nem támogatnám, tele van autóval a Bp.

 • Ezek k hülyék

  Arra nem gondoltál, hogy az, hogy a munkaviszonyt terhelő adók, járulékok irreálisan magasak, és nem a KATA alacsony? Eleve milyen baromság, hogy egyazon tranzkción 5-6 féle címen sarcol az állam. Nem lehetne egy konkrét kulcs, és szevasz? Továbbá az egy tipikusan “dögöljön meg a szomszéd tehene” is mentalitás. Az anomáliákat esetleg nem úgy kéne felszámolni, hogy még nagyobb szart kreálunk.
  Továbbá vedd figyelembe, hogy nem reális a KKV szektort 30-40-50 százalékkal sarcolni, pont az a lényege, hogy az állam támogatólag álljon ehhez a réteghez. Végre kezdett kialakulni egy szépen gyarapodó réteg, amely európai viszonylatban kb. középosztály-közeli szintűnek mondhatta magát. Na most ezeket szépen visszalökik a kelet-európai kilátástalanságba.
  A kamu-vállalkozókat eddig is kiszűrhette volna a NAV, de nincs rá szándék, se kapacitás, ha tömeges feketézés lesz, arra se lesz.
 • Bezárt Benzinkutas
  Az eddigi blogbejegyzések is jók voltak, de az elmúlt pár napban igazán ütőseket tettél fel! Csak így tovább és köszi!
 • (o)(o)
  Miklós ’13-ban írtad: “A magyar államnál forintos hitelnél ez az érzékeny határ 9-10% körül van jelenleg, ha ennyiért kap kölcsönt az állam, csak idő kérdése, hogy mikor rokkan bele.”

  Most hány %-ra teszed ezt az értéket? Ha bevallanak 20% inflációt, az a PMÁP-ban jövőre realizálódik. Köszi!

 • Némán fortyogó
  Nem kell sugdolóznod, elvégre ti vagytok többen állítólag 2/3-val. És gondolom, hogy meg vagy győződve arról, hogy az elmúlt 2 hét során történt pálfordulás a jogállamiságra vonatkozó brüsszeli kritikák vonatkozásában, a KATA beszántása egyeztetés nélkül, a helyesírási hibákkal teletűzdelt és 1 nap alatt átvert törvényjavaslattal, valamint a “minden áron megvédjük a rezsicsökkentést” és “nem lesznek megszorítások” vezérelvek arconköpése csak a libernyákok hergelését célozzák, mert egyébként az államkassza úgy tele van, hogy már az új stadionok gyepszőnyegére kell a pénzt hordatni a túlfizetett közmunkásokkal és a jövő fényesebb mint Lölő homloka az újságírói kérdések kereszttüzében. 🙂
 • V.A.Laki
  @pistu : Valoszinuleg mesterseges recessziot akar csinalni a kormany, hogy megfekezze az inflaciot. Kb. resetelni akarjak a gazdasagot, be akarjak rantani a feket, igy legalabb a jelenlegi tulhevules pusztito hatasa elmulik. Aztan ki tudja, lehet, hogy a megzuhano emberek elni akarnak majd, szorgalmasan ki is nyomjak a kocsit a katyubol.

  Az egy masik dolog, hogy a NER-ben okos emberek ulnek. Ugyanugy fogtok jarni, mint a trafikosok, a magannyugdij penztarak, a soros egyetem, a covid alatt a szalloda es etteremtulajdonosok, a benzinkutasok (a sor vegtelensegig folytathato): elo fog ugrani egy NER eros ember, aki majd lecsatolja az orat a karotokrol, mikozben probaltok felallni a padlorol. Igy aldozatotok nem lesz hiabavalo, erosodni fog a rendszer, a nemzet es a haza az europai libernyak kozmopolitanizmus elleneben. Azt lesz, amire szavaztatok aprilisban.

 • Péter
  Nem biztos, hogy népszerű leszek a véleményemmel. Úgy gondolom minél rosszabb annál jobb. Legyen csak 500 az euró, legyen 2000 a benzin, 1500 a kenyér.Egy centet se adjon nekünk az EU. Miért? Mert ha mindig kihúznak minket a slamaszitkából akkor sosem szabadulunk meg a köpcöstől. Mint amikor az luljáróban fetrengő hajléktalannak azzal segítenénk, hogy adunk neki még 2l kannásbort. Jöjjön csak a tisztítótűz. Akkor is ha ingem, gatyám rámegy. Amíg a zemberek fel nem rá nem eszmélnek, hogy át vannak verve és el nem zavarjuk a köpcöséket sosem fogunk felemelkedni.

  Egy (ex)katás.

 • jami
  Spec pont az gondolom évek óta, honnan van még erre az embereknek pénze, a hitelekhez bátorsága, miért gondolják, hogy a hegynek csak emelkedő oldala van. Fiatal felnőtt a rendszerváltás után lettem, bokros után pályakezdő, a gyerekek a válság előtt születtek – szóval jó pár szívást láttam családi/társadalmi szinten is. És nem értettem, hogy lett a társadalom jelentős része amnéziás, mikor az elmúlt 20 év alatt az ismerőseim jelentős része elment, gyerekestől, akiknek a rokonai még itt vannak és TUDJÁK, miért.

  Most sem értem, a kormány zsenialitását éltetőket (de eddig sem).

 • törzsmókus
  évtizedes közhely, hogy ha egy cím végén kérdőjel van, akkor a válasz NEM
 • John Smith
  Az itteni hozzászólások lassan viccesebbek, mint a Gyakori kérdéseken! 😀

  “Én a Fideszre szavaztam most is, meg az elmúlt időszakban is, ennek ellenére mélyen fel vagyok háborodva az elmúlt napokban bejelentett intézkedések dilettantizmusán.”

  Eddig nem tűnt fel, hogy dilettánsok? Vagy csak nem voltál érintve? 😀

  “Követelni kell az EU-tól, hogy azonnal oldajanak fel minden szankciót”

  Mert ha nem teszik, mi lesz? Szíjjártó bekéreti őket? 😀

  Oké, én mára kiszórakoztam magam. Folytassátok kérlek, majd holnap visszanézek.

 • random

  1.A gond az, szerintem, bár én nem katáztam soha, nem is vállalkoztam, hogy:
  A visszaélésekre, a burkolt vállalkozásra, fiktív szerződésekre, fiktív számlákra van egy hatóság, ami ezt hivatott felderíteni: NAV. Az évek alatt ellenőrizhettek volna bőven, még sem tették.
  2. A fémipari cég dolgozói akár munkaerőközvetítőt is igénybe vehet… nem feltétlenül katázik mindenki.
  3. Tök egyértelmű, hogy azért nem dolgozták át a KATA-t, ill. az adót nem növelték, hogy a köztévében mehessen a propaganda agymosás tovább. Egy adóemelést szerintem többen lenyeltek volna a társadalomban, mint egy teljes konstrukció kinyírását, amit még egyeztetés sem előzött meg. De hát 12 éve nincs egyeztetés semmiben…. Én nem lepődtem meg.