Államcsőd a küszöbön?

2022-07-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mivel sokan kérdezitek, hogy akkor most féljetek-e az államcsődtől, ami a jelek szerint mindjárt itt lesz, inkább itt válaszolok ezekre a kérdésekre.

Igen, nagy a baj, beomlott a forint árfolyama, a kormány kapkod össze-vissza, három napon belül kinyírja a mikrovállalkozók egyetlen adózási lehetőségét, de még a Szent Rezsicsökkentést is.

Igen, régen látott magasságba szaladt a forint alapkamata, hajszál választja el a kétszámjegyű összegtől, ilyen magas utoljára a 2008-as válság mélypontján volt, akkor is a tűzoltás miatt emelték ilyen magasra. S úgy tűnik, a mostani alapkamat is túl kevés.

Igen, a valódi infláció közelebb van a 30%-hoz, mint a 20%-hoz, a rendszerváltás óta nem volt ilyen magas.

Az államháztartási hiány fél év alatt hajszál híján elérte a 3 ezer milliárd forintot, ami rengeteg.

Az elmúlt évek összes elhibázott gazdasági és monetáris döntése most ömlik a nyakunkba és hol van még az igazi válság, mint amilyen például a 2008-as volt.

Valóban aggasztóak a körülmények. Amit lehetett, mindent elszúrt a kormány. Akkor nyomta a gázt tövig, amikor fékezni kellett volna, most, hogy gyorsulni kellene, kénytelen tövig taposni a féket. Akkor szórta a pénzt, amikor lett volna lehetősége megtakarítani, most hogy támogatni kellene a gazdaságot, most kénytelen bevezetni a megszorításokat. (Vagy tudományosabban: anticiklikus politika helyett prociklikus politikát folytat: az emelkedésre dolgozott rá, teljesen feleslegesen, hogy aztán az esést még súlyosabbá tegye. Akkor kell adót emelnie, amikor a gazdaságnak adócsökkentésre lenne szüksége, akkor szorít meg, amikor a már szétszórt támogatást kellene kiosztania.)

Mennyire háborús ez az infláció?

De most jön a de.

A kormány végre felismerte, hogy politikai haszon ide vagy oda, a rezsicsökkentés tönkreteszi az országot. Ezért egyébként dicséretes módon le merte vágni ezt a politikai szent tehenet, ráadásul villámgyorsan.

A kormány ezermilliárdokat szórt el idén is a választópolgárok megvásárlására, de az elmúlt években is a mi pénzünkből, teljesen feleslegesen. Azonban megvan a szándék a költségvetés helyreállítására adóemelésekkel, megszorításokkal. (Akkor is, ha ennek az ellenkezőjét hazudj kommunikálják.)

Tehát éppen most akarunk megállni a lejtőn, most fordulunk a jó irányba. (Még akkor is, ha fájdalmas lesz. Minél tovább tartott a mulatozás, annál nagyobb lesz a fejfájás másnap.)

Ha eddig nem aggódtál, amig robogtunk lefelé a lejtőn, ne akkor kezdj el aggódni, amikor éppen fékezni kezdünk, hogy megállhassunk.

Az állampapírok aukciói sikeresek, a meghirdetett mennyiségnél lényegesen többet akarnak megvenni a befektetők. 9,75%-os alapkamat mellett nem kell csodálkozni az ahhoz közeli hozamokon. (Bár a diszkontkincstárjegy még ettől is távol van.)

A magyar államadósság a legmagasabb a hozzánk hasonló országok között (A GDP 77%-a felett), de azért sehol nincs több nyugati országhoz képest.

Államcsőd akkor van, ha az államnak járnak le az adósságai, amit meg kellene újítania a frissen kibocsátott új állampapírokból, de senki nem akarja megvenni azokat huzamosabb ideig.

Ez történt 2008-ban, azért kellett behívni az IMF-et, hogy segítsen ő. (Persze akkor világválság volt, a mostani helyzet semmi ahhoz képest. Legalábbis egyelőre.)

Az államnak vannak tartalékai, az állampapírok folyamatosan járnak le, nem egyszerre az összes, az állam, ha akar adót emel (mint most), ha akar, kiadást csökkent (mint most), de a legvégén akár pénzt is tud nyomtatni. Ha egyik sem lenne elég, még mindig ott az IMF hitel.

Hogy megnyugtassalak, nem most lett tragikus az ország helyzete, csak most lett nyilvánvaló ez az átlagember számára. A közgazdászok már évek óta mondják, hogy rossz felé megyünk és ez lesz a vége. De még egyszer: igaz, hogy a kormány okozta a bajt, de szemmel látható módon igyekszik is megoldani. S most ez a lényeg.

Én akkor aggódnék a helyedben, ha például tovább maradna a rezsicsökkentés vagy nem merne adót emelni a kormány.

Jelenleg nem fenyeget államcsőd, s ahogy kinéz, a következő fél évben sem várható ilyen. Rossz idők jönnek, a hét bő évnek vége, készülj fel arra, hogy sokkal rosszabb lesz a következő néhány év, de államcsődtől nem kell egyelőre tartanod.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram