Külföldi csomag: mennyi a vámmentesség határa?

2021-04-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Üzleti célú (nem magánembertől kapott) csomagoknál 22 euróig nem kell vámeljárást folytatni és az áfát vagy az áfát és a vámot megfizetni. Vagyis ha csomagot kapunk külföldről, ez az az összeg, ami alatt fizetés nélkül bejöhet a küldemény.

Ez az összeghatár felett nemcsak az áfát (esetleg még a vámot is) kell kifizetni, hanem a vámkezelés díját, amit a postánál jelenleg 3.500 Ft, máshol még többe kerül. (Ez igazán fájó tud lenni egy 12-14 ezer forintos küldeménynél, több az ügyintézési díj, mint az áfa.)

Eddig az egyik jogszabály.

De van egy másik is. A 166. § szerint a 10 eurót el nem érő fizetnivalót nem kell befizetni. A magyar világelső áfával ez azt jelenti, hogy 37 euró (jelenleg kb. 44,5 amerikai dollár) értékig sem kell vámot (pontosabban áfát) fizetni.

Kaptam egy csomagot az iherbtől, 41 dollár értékben, a posta ki is küldte a szokásos vámáru-nyilatkozatot. Beleírtam a megjegyzés rovatba, hogy az áfa összege nem éri el a 10 eurót, ezért kérem a vámeljárás mellőzését.

S csodák csodája, valóban nem kellett semmit fizetnem, kihozták fizetésmentesen, egy "Határozat" volt csak csatolva, miszerint a kérelemmel összhangban fizetési kötelezettség nélküli vámeljárást folytattak le. Majdnem hétezer forintot spóroltam meg így egy 12 ezer forintos csomag után.

Július elsejéig akkor sem kell fizetned 37 euró alatt, ha felszólítást kapsz a vámeljárásra. Ekkor a megjegyzés rovatba írd be, hogy 10 euró alatti áfaösszeg miatt kéred az eljárás mellőzését.

A rossz hír, hogy július elsejétől minden unión kívüli csomagot vámeljárás alá vonnak összegtől függetlenül, így attól tartok, ezt a "tíz euró alatt nem kell semmit fizetni" szabályt is ki fogják vonni a forgalomból. (Bár ki tudja...)

Ha szeretnél még mindenféle egydolláros dolgokat rendelni Kínából, ideje megrendelned, mert nemsokára nagyon sokba fognak kerülni ezek a csecsebecsék. Még nem árulta el a posta, mennyi lesz a vámügyintézés díja egy egydolláros terméknél (Az áfa cirka 60 forint lesz), de hogy sokba fog kerülni a termék értékéhez képest, az szinte biztos.

(S ha már szóba került, gondolom sokan mások is rendelnek az iherb.com-ról. Mi is innen veszünk elég sok mindent a gyerekvitaminoktól a mindenféle krémekig. Gyakran olcsóbb innen, mint a gyártók saját honlapjáról, a magyar árakról meg sok esetben beszélni is kár ugye. Persze nem itt a legolcsóbb minden és azért itt is jelentős különbség van az 5 dolláros és az 50 dolláros vitamin között. Szóval nézd meg, mit rendelsz és mennyiért. Ha valami olcsóbb itt, mint máshol, akkor viszont egy megbízható webshop.

Az iherbtől július egyig így érdemes rendelni: 40 dollár felett ingyenes a szállítás, 43-44 dollár alatt itthon sem kell vámügyintézést és áfát fizetni, szóval érdemes úgy összeállítani a csomagot vagy csomagokat, hogy a 40-42 dolláros árszinten legyenek. Így se vám, se postaköltség.

Tipp: vannak trial (próba) termékek is, 1-2 dolláros áron, az eredeti ár töredékéért, az oldal közepén, felül. Ha az kell a 40 dollár eléréséhez, érdemes venni belőlük. Vagy postaköltséget fizetek 6 dollárt a 39 dolláros rendelésre, vagy veszek egy C vitamint reklámáron 1,5 dollárért és akkor ingyenes a szállítás. (Tele a szekrény ilyen fokhagyma-tablettákkal, halolaj-kapszulákkal, vitaminokkal. 🙂 )

Ha többet rendelsz, akkor pedig kinti vámügyintézést kell kérni ("Duties & Taxes included"), 150 dollárig kb. 8-10% az összes fizetnivaló, százszor jobb, mint a magyar 27% áfa plusz a vámügyintézési díj.

Két gond lehet vele: az egyik, hogy súlyhatár is van, nem csak összeghatár, a másik, hogy vannak termékek, amiket nem hajlandóak így szállítani. Egy tök ugyanolyan másikat meg igen, logikát ne keress benne. Ha azt írja, hogy ez a szállítási mód nem kérhető, kezdd el kipakolni a kosarat, hogy rájöjj, melyik termékkel van baja. (Már ha egyébként az összeghatár és a maximális tömeg stimmel.)

Próbáltuk többször, tényleg jól működik és remélem július után is működni fog. További előnye, hogy nem dekkol a csomag a magyar vámon három-négy hetet.

Value60 kuponkóddal pedig nyersz 10%-ot hatvan dollár felett, így kvázi ingyen van a vámolás. (5%-ot kapsz a WOW123 kódra 40 dollár felett.) Érdemes megnézni, szoktak aktuális kódok is lenni (például Valentin napon volt 14%), ezek általában a honlapon is megtalálhatóak. Új megrendelők gyakran kapnak 15-25%-ot is, annak a kuponkódja WELCOME15 vagy WELCOME25, most éppen a 15% van érvényben. Természetesen egyszerre csak egy kódot használhatsz.

De ezt csak így zárójelben, hátha más is szeret innen rendelni vagy még nem próbálta, de megtetszik neki.

Nem, nem fizetett reklám, még mielőtt valamelyik nagyon okos nagyon okosan kijelenti egy hozzászólásban, mert ő tényleg annyira okos, hogy okosan mindig átlát a szitán. Erről is és másról is azért írok, mert nekem tetszik és úgy gondolom, másnak is tetszene. Eddig is írtam ilyen dolgokról és ezután is fogok, okosok ide vagy oda. Az oldalon még egyszer sem jelent meg fizetett PR cikk és nem is fog.

A gyengébbek kedvéért így nézne ki egy affiliate link. Ez tényleg reklám lenne. Ha nem ilyen linket látsz, akkor az nem reklám. Csak azért írok erről, mert legalább egy mindentudó mindig megjelenik, bármiről is írok, miközben fogalma sincs, hogy néz ki egy reklámlink vagy egy reklámcikk. Ja és egyből előveszi a csodafegyvert és vagy arrogánsak kiált ki vagy demagógnak. Egyik se vagyok, csak unom már a felesleges okoskodásokat és a feleslegesen okoskodókat, főleg azokat, akik még csak nem is értenek hozzá, még ennyire sem.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram