Külföldi csomag: mennyi a vámmentesség határa?

Üzleti célú (nem magánembertől kapott) csomagoknál 22 euróig nem kell vámeljárást folytatni és az áfát vagy az áfát és a vámot megfizetni. Vagyis ha csomagot kapunk külföldről, ez az az összeg, ami alatt fizetés nélkül bejöhet a küldemény.

Ez az összeghatár felett nemcsak az áfát (esetleg még a vámot is) kell kifizetni, hanem a vámkezelés díját, amit a postánál jelenleg 3.500 Ft, máshol még többe kerül. (Ez igazán fájó tud lenni egy 12-14 ezer forintos küldeménynél, több az ügyintézési díj, mint az áfa.)

Eddig az egyik jogszabály.

De van egy másik is. A 166. § szerint a 10 eurót el nem érő fizetnivalót nem kell befizetni. A magyar világelső áfával ez azt jelenti, hogy 37 euró (jelenleg kb. 44,5 amerikai dollár) értékig sem kell vámot (pontosabban áfát) fizetni.

Kaptam egy csomagot az iherbtől, 41 dollár értékben, a posta ki is küldte a szokásos vámáru-nyilatkozatot. Beleírtam a megjegyzés rovatba, hogy az áfa összege nem éri el a 10 eurót, ezért kérem a vámeljárás mellőzését.

S csodák csodája, valóban nem kellett semmit fizetnem, kihozták fizetésmentesen, egy “Határozat” volt csak csatolva, miszerint a kérelemmel összhangban fizetési kötelezettség nélküli vámeljárást folytattak le. Majdnem hétezer forintot spóroltam meg így egy 12 ezer forintos csomag után.

Július elsejéig akkor sem kell fizetned 37 euró alatt, ha felszólítást kapsz a vámeljárásra. Ekkor a megjegyzés rovatba írd be, hogy 10 euró alatti áfaösszeg miatt kéred az eljárás mellőzését.

A rossz hír, hogy július elsejétől minden unión kívüli csomagot vámeljárás alá vonnak összegtől függetlenül, így attól tartok, ezt a “tíz euró alatt nem kell semmit fizetni” szabályt is ki fogják vonni a forgalomból. (Bár ki tudja…)

Ha szeretnél még mindenféle egydolláros dolgokat rendelni Kínából, ideje megrendelned, mert nemsokára nagyon sokba fognak kerülni ezek a csecsebecsék. Még nem árulta el a posta, mennyi lesz a vámügyintézés díja egy egydolláros terméknél (Az áfa cirka 60 forint lesz), de hogy sokba fog kerülni a termék értékéhez képest, az szinte biztos.

(S ha már szóba került, gondolom sokan mások is rendelnek az iherb.com-ról. Mi is innen veszünk elég sok mindent a gyerekvitaminoktól a mindenféle krémekig. Gyakran olcsóbb innen, mint a gyártók saját honlapjáról, a magyar árakról meg sok esetben beszélni is kár ugye. Persze nem itt a legolcsóbb minden és azért itt is jelentős különbség van az 5 dolláros és az 50 dolláros vitamin között. Szóval nézd meg, mit rendelsz és mennyiért. Ha valami olcsóbb itt, mint máshol, akkor viszont egy megbízható webshop.

Az iherbtől július egyig így érdemes rendelni: 40 dollár felett ingyenes a szállítás, 43-44 dollár alatt itthon sem kell vámügyintézést és áfát fizetni, szóval érdemes úgy összeállítani a csomagot vagy csomagokat, hogy a 40-42 dolláros árszinten legyenek. Így se vám, se postaköltség.

Tipp: vannak trial (próba) termékek is, 1-2 dolláros áron, az eredeti ár töredékéért, az oldal közepén, felül. Ha az kell a 40 dollár eléréséhez, érdemes venni belőlük. Vagy postaköltséget fizetek 6 dollárt a 39 dolláros rendelésre, vagy veszek egy C vitamint reklámáron 1,5 dollárért és akkor ingyenes a szállítás. (Tele a szekrény ilyen fokhagyma-tablettákkal, halolaj-kapszulákkal, vitaminokkal. 🙂 )

Ha többet rendelsz, akkor pedig kinti vámügyintézést kell kérni (“Duties & Taxes included”), 150 dollárig kb. 8-10% az összes fizetnivaló, százszor jobb, mint a magyar 27% áfa plusz a vámügyintézési díj.

Két gond lehet vele: az egyik, hogy súlyhatár is van, nem csak összeghatár, a másik, hogy vannak termékek, amiket nem hajlandóak így szállítani. Egy tök ugyanolyan másikat meg igen, logikát ne keress benne. Ha azt írja, hogy ez a szállítási mód nem kérhető, kezdd el kipakolni a kosarat, hogy rájöjj, melyik termékkel van baja. (Már ha egyébként az összeghatár és a maximális tömeg stimmel.)

Próbáltuk többször, tényleg jól működik és remélem július után is működni fog. További előnye, hogy nem dekkol a csomag a magyar vámon három-négy hetet.

Value60 kuponkóddal pedig nyersz 10%-ot hatvan dollár felett, így kvázi ingyen van a vámolás. (5%-ot kapsz a WOW123 kódra 40 dollár felett.) Érdemes megnézni, szoktak aktuális kódok is lenni (például Valentin napon volt 14%), ezek általában a honlapon is megtalálhatóak. Új megrendelők gyakran kapnak 15-25%-ot is, annak a kuponkódja WELCOME15 vagy WELCOME25, most éppen a 15% van érvényben. Természetesen egyszerre csak egy kódot használhatsz.

De ezt csak így zárójelben, hátha más is szeret innen rendelni vagy még nem próbálta, de megtetszik neki.

Nem, nem fizetett reklám, még mielőtt valamelyik nagyon okos nagyon okosan kijelenti egy hozzászólásban, mert ő tényleg annyira okos, hogy okosan mindig átlát a szitán. Erről is és másról is azért írok, mert nekem tetszik és úgy gondolom, másnak is tetszene. Eddig is írtam ilyen dolgokról és ezután is fogok, okosok ide vagy oda. Az oldalon még egyszer sem jelent meg fizetett PR cikk és nem is fog.

A gyengébbek kedvéért így nézne ki egy affiliate link. Ez tényleg reklám lenne. Ha nem ilyen linket látsz, akkor az nem reklám. Csak azért írok erről, mert legalább egy mindentudó mindig megjelenik, bármiről is írok, miközben fogalma sincs, hogy néz ki egy reklámlink vagy egy reklámcikk. Ja és egyből előveszi a csodafegyvert és vagy arrogánsak kiált ki vagy demagógnak. Egyik se vagyok, csak unom már a felesleges okoskodásokat és a feleslegesen okoskodókat, főleg azokat, akik még csak nem is értenek hozzá, még ennyire sem.)

Share

83 hozzászólás

 • Iherbfan
  évek óta az iherbről rendelünk minden vitamint, szuper minőség szuper áron 🙂 (ajánlom mindenkinek a kedvenc multinkat: two per day)
 • Háp
  Kimaradt a “KISZAMOLO25” kupon kód a felsorolásból, pedig azzal mindenki jól járna. :DD

  Sajnos olyan nincs, akkora hal azért nem vagyok, hogy az iherb ilyen kupont adjon nekem. Igaz, meg sem próbáltam. 🙂

  Gyakran van új vásárlóknak 25%, meg kell várni, hogy újra annyi legyen.

 • Tamás
  Miklós, a példa affiliate link az a te affiliate linked vagy csak egy random példa? Vagy nem vagy regisztrálva affiliateként? Mert én a te linkeden keresztül szívesen vásárolnék, ha van (valószínűleg fogok is innen).
 • Kiszamolo
  Tamás. éppen az enyém, de nem tudom, kapnék-e érte valamit, mert nyilván az új vásárlók 15%-át fogod választani, nem az én 5%-omat.

  Próbáld ki, fogalmam sincs működik-e, vagy mit csinál.

  Ha rákattintasz és nem ajánlja fel a 15%-ot az új vásárlóknak, akkor másik böngészőből vásárolj.

  Kíváncsi vagyok, mit csinál, írd meg a hozzászólásokban.

  Update: kipróbáltam, felajánlja a 15%-ot (WELCOME15). Azt nem tudom, ha élsz ezzel a kuponnal, akkor nekem ad-e valamit, de nem is fontos. Ha megtudom, akkor én írok róla hozzászólást. 🙂

 • Pufók
  healthmonthly.co.uk/ -ról rendeltem sokáig, amíg valami féregjáratot kihasználva az angol Ekvádori telephelyükről mindennél olcsóbban szállítottak. Brexit óta ez is kuka. Meg is halt az egész üzleti modeljük és a weboldaluk is. MOndjuk rohadt lassú volt, 2 hét MO-ra és angliába is 2 hét a szállítási idő, de olcsóbb volt mindennél.

  Manapság már madnem minden kapható az itthon webshopokban, ami pár éve még egzotikumnak számított vitamin témában…

 • Tamás
  Sikerült hozzáadni a 15% kedvezményt. A kinti vámügyintézést hogy tudom kérni?

  Beleraktam a cikkbe a képet, mit kell választani.

 • Agent
  A július 1 a feladás dátumára vagy a megérkezés dátumára értendő?

  Szerintem július egytől ez lesz az Unióban az alkalmazott áfa összeghatár, senkit nem fog érdekelni, mikor adták fel a csomagot. Ami utána ér ide, azt így vámolják. De ez csak az én tippem.

 • Zoltan
  A döntési fáradtságom okán megosztanátok, hogy mit érdemes elsősorban innen rendelni, melyik márka, vagy termék a best-buy?
 • L70
  Ugye ez a poszt egy szándékos fricska a döntési fáradtság után?

  Az. 🙂

  Egyébként nem, éppen most jártam így, ma hozta ki a posta a csomagot, gondoltam írok róla, amíg hasznos az infó. Ha nem tudtam volna erről a másik jogszabályról, simán lehúztak volna hétezer forinttal.

  Az iherbről meg már régóta akartam írni, mert én szeretem, hátha másnak is bejön. Remek alkalom volt a két témát egyszerre megírni.

  De ne fáradj, engedd oda az asszonyt, majd ő összekattingatja a kosarat, ne félj. 🙂

 • Attila
  Ezért van ilyen állapotban a Föld, mert értelmetlen, felesleges dolgokat rendelnek az emberek a világ másik feléről, mert olcsó. Ezeket ráadásul repülővel szállítják, ami a legnagyobb károsanyag kibocsátók között van.
 • DontPanic
  Koszi a tippet.

  Biztos van, amit megeri innen (es kesobb meginkabb, ha minden hazai webshop frissiti az arait a jo forintunk miatt), de 2-3 dologra rakeresve nem olcsobb sajnos, mint a legjobb hazai webshopok.

 • Dreamer
  Ismét kiváló cikk! Köszönjük. Jó tudni, hogyan lehet kikerülni a magyar posta általi és az egyéb lehúzásokat. A magyar áfa meg tényleg egy vicc kategória…
 • ZX71
  (Orvos vagyok) Soha, de soha nem vennék meg semmit étrend-kiegészítőként (ÉK) ami gyógyszerként is kapható. Az ÉK összetételét senki nem garantálja neked. Amerikai vizsgálat szerint pl porcépítő ÉK termékeknél 33-ból 28-ban nem volt hatóanyag (vagy nagyon kevés) (megjegyzés: Amerikában pedig szigorúbb a szabályozás és a bünti, mint nálunk). És az csak a jobbik eset, ha drága pénzért semmit se kapsz, a rosszabb, ha még más is van benne, szennyezőanyag pl.

  Gyógyszerek esetén a 3000+ oldalas törzskönyvi dokumentáció garantálja a hatóanyag tartalmát és a szennyezőanyag mentességet. És nem drágábbak általában, mert az áfa csak 5%, és egészségpénztárra elszámolható (ÉK: 27% és nem).

  Külföldi webshopból rendelt ÉK-t meg akkor se ennék meg, gyerekkel meg végképp nem etetném meg, ha fizetnének érte. Akkor már inkább az orosz rulett, az gyorsabb. 😉

 • Totya17
  Kevesen fogták még fel, de a filléres kacatok kategóriája lesz az, aminek a megszüntetése a legeslegfájdalmasabb dolog ebben az új szabályozásban. Az Aliról rengeteg apróságot lehetett 1 centért megrendelni, olyan dolgokat amikért itthon sok ezer forintot kellett fizetni.

  Többségük nem is jön fel az 1 centes ajánlatok között, ezeket úgy kellett kibogarászni, ha tudtad mit szeretnél. De álljon itt példának a 10 db FFP2 maszk 1 centért: tinyurl.com/28b6cbv3.

  A trükk lényege: új regisztráció, (inkognitó módban természetesen) + más-más bankkártya. (bankkártyához az egyik nemmondommeg applikációeldobható rózsaszín viruális kártyája tökéletes).
  Ha sietsz, július 1-ig még rengeteg jó dolgot vehetsz tényleg fillérekért.

  Őszintén sajnálom, hogy vége a bulinak,nekem a postán saját dobozom volt már épp az ilyen rendelések miatt.

 • Totya17
  Még annyi kiegészítést az olcsó kínai trükkhöz, hogy a 3 dolláros new user kupon is korlátlanul használható (volt), ha a fent leírt módon dobtad rá egy termékre. Természetesen legjobb üzlet a 4-5 dolláros sávban mozgó ingyen postás termékek leárazása volt, mert ezeket lehetett 1 dollár körüli áron behozni.
 • Cs.aba
  Az étrendkiegészítők tipikusan az amit nem vennék külföldről. Ezt az oldalt nem ismerem, de az Aliexpress is tele van illegális és gagyi dolgokkal.
  Érdemes szétnézni jobban a magyar piacon, a Jutavitnek szerintem verhetetlen árai vannak, mivel saját maga gyárt. És legalább Magyarországot is támogatod, jó minőséget kapsz ami OGYÉI és mindenféle engedéllyel rendelkezik, és várni sem kell rá.
  Pl.: 60 napi B -complexük 1000 Ft
  100 napra elegendő multivitamin egy csomó vitaminnal, ásványi anyaggal 2500 Ft
  gyerekeknek Multi, C, D gumivitamin 1800 Ft a 60 db.
  Csak átfutottam az oldalt, és igen van ezeknél minimálisan olcsóbb az oldalon, de nem értem akinek megéri kockáztatni, hogy a B-complexet 1000 helyett 850-ért vegye meg, és még várni is rá meg rosszabb esetbe levelezni a vámolás miatt

  ugye az megvan, hogy a legtöbb “magyar” termék Kínában készül, bejön hordókban és itthon csak csomagolják és márkanevet adnak neki. Szinte az összes vitamin és táplálékkiegészítő.

  Az iherben a legnagyobb nemzetközi márkákat kapod meg, butaság egy aliexpresshez hasonlítani.

 • Yukonsql
  +1
  Csatlakozom, kipróbálom szívesen ha valaki úgy is összeállíani egy áltagos 40 dolláros csomagot. Köszi!!!
  Szerintem egyre többen ott veszünk el az egészséges életmódban hogy nem is tudjuk mit érdemes szedni/venni (jó persze a mozgáshiány után 😉
 • szenyora
  Fokhagymát, halat, savanyú káposztát, céklát vámmentesen veszek a piacon
 • Sanyi
  Sziasztok, valaki írjon már nekem legalább egy best buy terméket, mert amiket én eddig láttam, azok mind nagyságrendekkel drágábbak (dupla), mint itthon (kollagén, nagy dózisú multivitamin, MSM, fehérje, zsírégető komplexek, de pl. néztem 1-2 deot is, amiket én nem használok de itthon is kaphatóak)
 • ZX71
  “jó minőséget kapsz ami OGYÉI és mindenféle engedéllyel rendelkezik”
  Magyarországon (és a legtöbb országban) az étrend-kiegészítőket nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni, ezt sokan rosszul tudják.

  Ha összeszedem a tyúksz*rt az udvaron és lekapszulázom, azt körülbelül a jövő héttől tudom neked árulni “természetes eredetű kalcium” néven. Az OÉTI (ami közben beolvadt az OGYÉIbe) fele ugyanis csak a termékcímkét kell lejelentened, azt, hogy mit írtál rá, azaz szerinted mit tartalmaz. Legyen ez 500 mg kalcium. Az OÉTI/OGYÉI pedig csak azt nézi meg, hogy amit te ráírtál a dobozra (500 mg kalcium), az emberi fogyasztásra alkalmas-e (igen), tartalmazza-e az adott összetevő napi ajánlott bevitelének minimum 30%-át (igen) és nem haladja meg a (ha jól emlékszem) 2-3 napi értéket (nem haladja).

  Máris kapott OGYÉI “pecsétet” a termék, azaz tudomásul veszi a forgalmazását. Ez kb 2 nap

 • Zabalint
  “ugye az megvan, hogy a legtöbb “magyar” termék Kínában készül, bejön hordókban és itthon csak csomagolják és márkanevet adnak neki. Szinte az összes vitamin és táplálékkiegészítő.”

  Feleségem egy hazai gyógyszer- és étrendkiegészítő cégnél dolgozik (a gyógyszereik nagyobb része is vitamin készítmény) gyógyszerengedélyeztetési területen, náluk ez semmiképpen sem igaz, az étrendkiegészítőikre sem. Viszont étrendkiegészítőnél nem sokat jelent az OGYÉI engedély, mivel azt csak bejelenteniük kell, nem engedélyeztetni, mint a gyógyszereket, ugyanakkor náluk a legtöbb esetben ugyanazok a hatóanyagok vannak az étrendkiegészítőben is, mint a hasonló összetételű gyógyszerben.

  Gondolom valami Teva szintű cég lehet, az gyárt magának ilyen dolgokat, a kicsik csak csomagolnak.

 • krisz
  Valószínű nem fogja senki tudni a választ, de megkérdezem:
  – Használt dolgokra is lesz / (lenne) áfa?
  Szoktam órákat venni Amerikából / Angliából, eddig nem állított meg a Posta soha, de ha ezután mindent megfog akkor fent fognak akadni.
  Ha az eladó a csomagra 5$ ír, de 200$-ért vettem és már nem kapható kereskedelmi forgalomban az óra (tehát nem lehet az értékét meghatározni egyértelműen, van hogy csak az az egy volt eladó az ebay-en) akkor az 5$ után fizetem az áfá-t, vagy kérnek valami paypal kivonatot? Persze gondolom oda is photoshoppolhatok akármit nem fogja a Posta a paypal-tól kikérni az én kivonatomat, hogy leellenőrizzék a valós összeget. Bár ez már az adócsalás kategória…
 • Copywriter
  Nem néztem meg az iherb.com oldalt, egyáltalán nem veszek külföldről vitamint. Pedig 3 főre a Centrum, a D-vitamin és az alkalmankénti C-vitamin már 10000 Ft-ra rúg. De ez magyar gyógyszertárban vagy drogériában vett szer, ahol látom a tulajdonosokat. Interneten mindenki azt mond, amit akar. Tudom, hogy szerintetek megbízható, meg másik 50000 vásárló szerint is az, de nekem csak az tudja garantálni a megbízhatóságot, hogy megfogható, magyar tulajdonosa van. Az egészségemmel nem játszok. A gyerekével meg főleg nem.
 • Luddita
  Csatlakozom az előttem szólókhoz, soha, de soha nem vennék külföldről és interneten árult vitaminokat, étrend kiegészítőket stb. Az egyszerűen hazugság, hogy minden Kínában készül, rengeteg bevizsgált magyar termék is kapható itthon.

  Akkor még egyszer: ez nem egy garázscég és nem bóvlikat árul. Egyébként vitaminokról, fokhagyma tablettákról meg arckrémekről van szó, a szigorúbb amerikai feltételek szerint bevizsgálva.

  Mivel megbízhatóbb egy magyar garázscég és egy vicc kategória magyar “bevizsgálás”?

  Mintha szívgyógyszerről vagy antidepresszánsról lenne szó, úgy ki van mindenki akadva. Ugyanezeket a termékeket veszed meg az áruházak polcain.

 • Rosen
  A Posta csak akkor vámkezel, ha erre megbízást adsz neki. Te is benyújthatod a vámkezelést, a lehúzás ott van, hogy ehhez szükség van a tétel úgynevezett nyilvántartási adatára, amit a szállítmányozók (Fedex, UPS) csak pénzért adnak ki. Meg nyilván macerásabb az egész.

  Alinál az lenne a megoldás, ha ugyanúgy lehetne a kínai oldalon vámkezelést kérni+10%-ért, mint az iherbnél. Ez még mindig megérné. De talán még 10%-se lenne, mert a vámérték megállapításához szükség van számlára, aminek hamisításában Kína utolérhetetlen.

 • Szabolcs
  A cikkben hivatkozott paragrafus-szám helyesen: 162.
 • ZX71
  :
  “Egyébként vitaminokról meg arckrémekről van szó, a szigorúbb amerikai feltételek szerint bevizsgálva.
  Mivel megbízhatóbb egy magyar garázscég és egy vicc kategória magyar “bevizsgálás”?”

  Semmivel. Ezért ne vegyél se külföldről, se itthonról, étrend-kiegészítőt.

  Különösen, ha ugyanaz a hatóanyag gyógyszerként is kapható. A vitaminok például tipikusan ilyenek. Vedd meg gyógyszerként, mert az tényleg be van vizsgálva, abban tényleg benne van a hatóanyag, és nincs benne szennyeződés.

  Emellett, ahogy írtam, az 5% áfa és az egészségpénztári elszámolás (-20% mínusz a költségek) miatt nagy valószínűséggel olcsóbban megkapod, mint akár külföldi, akár itthoni vásárlásból az étrend-kiegeket (amik ugye 27% áfásak és nem számolhatóak el).

  Az étrend kieg rettentő jó biznisz (mármint a gyártónak), különösen úgy, hogy a drága hatóanyagot bele se kell tenni. Hányan teszik bele így?

  Persze hogy hatalmas üzlet és én is veszek inkább halat meg szőlőt, mint halolajat meg szőlőmagot vegyek aranyáron. S inkább veszek halolajat, mint ugyanazt kikapszulázva.

  Nem is mondtam soha, hogy érdemes ezeket így venni.

  De ne csináljunk már úgy, mintha egy amerikai legnagyobb gyártójától származó, bevizsgált vitamin maga lenne az ördög.

  Egyébként meg sokkal olcsóbb, mint itthon a gyógyszertárban ugyanaz. (Még az Auchanban is sokkal olcsóbb a gyerekvitamin, mint ugyanaz a gyógyszergyárban. Nagyságrendekkel. Az iherbről meg annak a majdnem fele.

 • bicskanyitogato
  Akkor hozzaszolok okosan, mert okos vagyok.
  Nekem csak annyi a kerdesem, hogy mi tortenik olyankor, ha egy erkezo filleres csomagra kikuldik a vamkezelesi papirt, meg a szamlajat, de “okos” merlegeles utan ugy dontok, hogy akkor ezt en nem kerem/nem fizetem be. Kifizettetik mindenkeppen a cimzettel? Es ha azt nyilatkozom, hogy en ilyen csomagot nem kertem?
  Ha eleg sok ilyen csomag lesz, akkor a posta mit fog kezdeni ezekkel?
  Koszi az olvasnivalokat mindenkinek!

  Visszaküldik 20 nap vagy mennyi után.

 • mollie
  Évek óta rendelek iherb-ről, sok étrendkiegészítő márka az oldalon az évek során Magyarországon is elérhető lett (pl Now foods). A kávéikat különösen ajánlom 🙂
  Sose értettem, hogy jön ki, hogy ebben a hónapban most 40 dollár, a másikban 44 dollár a vámhatár, akkor ezek szerint az euró árfolyamától függ?
 • ZX71
  Szia Miklós, nagyra értékelem a pénzügyi tudásod, és mindazt, amit mindannyiunk fejlesztésébe beleöltél.
  Viszont a gyógyszer/étrendkieg téma az nekem az egyik vesszőparipám, orvos vagyok és gyógyszeriparban dolgozom 20+ éve. Erre nagy az én rálátásom.
  Hogy mennyire megbízhatóak az amerikai étrendkieg gyártók, nézd meg ezt a cikket, hányan spórolják ki a hatóanyagot:
  researchgate.net/publication/228559816_Analysis_of_glucosamine_and_chondroitin_sulfate_content_in_marketed_products_and_the_Caco-2_permeability_of_chondroitin_sulfate_raw_materials
  (a Figure 3 mellbevágó)

  Én pont a vitaminon nem spórolnék. Vagyis de, de észszerűen. D vitamin pl receptre írva (3000 NE/nap) ~500 Ft alatt marad a havi költsége. És gyógyszer.
  Az olcsó ÉK meg az esetek többségében azért olcsó, mert hiányzik belőle a drága hatóanyag.

 • Rosen
  Na akkor nézzünk egy konkrét példát a magyar és külföldi termékre: halolaj (omega3) kapszula.

  Teva nevű magyar gyógyszergyár étrendkiegészítőként forgalmazott halolaja: a szennyezőanyag profilról (PCB, higany, dioxin) semmi info a címkén, leírásban, Teva honlapján. Egyszer rákérdeztem náluk e-mailen, nulla válasz.

  Health First halolaj: a kanadai gyártó honlapján található információ szerint egy független labor tanúsítja nekik a minőséget (Quality verified by the IFOS (International Fish Oil Standards). Visit nutrasource.ca/ifos for more information and testing results). Amúgy az olajuk desztillált, ez az egyetlen eljárás, amivel tisztítani lehet a szennyezőktől. Teva halolajról semmi tisztítási info, emiatt biztos vagyok benne, hogy nem tisztított.

  Ki lehet találni, melyikben bízok meg inkább (Health First).

 • Rosen
  Kiszámoló: “én is veszek inkább halat, mint halolajat”

  Mondjuk pont ennél a terméknél nem jó stratégia a hal, mert nem tudhatod milyen szennyezést tartalmaz (PCB, higany, dioxin), míg a halolajok között van tisztított. A halat sajnos nem lehet megtisztítani ezektől a szennyezésektől.

  Ettől függetlenül szeretem a halat (bár omega3-at viszonylag kevés faj tartalmaz), de ha az omega3-ra mész rá, akkor jobb a tisztított étrendkiegészítő. Esetleg a dió.

 • Luddita
  Miért vagy biztos benne, hogy az amerikai jobb, mint a magyar garázscég? Csak mert amerikai?
  Egyébként én nem veszek semmi ilyesmit áruházak polcairól, és nem is szedünk semmilyen étrendkiegészítőt meg kutyafülét, leszámítva amit az orvos javasol.
  + A kedvedért kerestem egy példát, amit használunk:
  Eurovit D vitamin, 20 ml, itthon kb. 1000 forint. Iherb.com-on feleakkora kiszerelés 1500 forint.
 • bicskanyitogato
  Ha a vamkezeletlen csomagokat x nap utan visszakuldik (gondolom a feladonak), akkor azt a koltseget ki fizeti? Ha a posta, akkor mondjuk kelloen nagy szamu ilyen csomaggal lehet mondjuk flood-olni, tehat tulterhelni a rendszeruket, mind munka, mind koltseg szinten? Ezt mokas lenne kiprobalni, hatha csokkentenek mondjuk a kiserteku cuccok vamkezelesi dijat…
 • Rosen
  ZX71: ha ez igaz (lenne) amit írsz, akkor a gyógyszergyáradnak nagyon egyszerű dolga van: csak be kell méretni egy független laborral a konkurens termék hatóanyagtartalmát és úgy visszavonatni ez alapján az OGYÉI engedélyt, mint a huzat. A gyártói felelősség azt jelenti, hogy nem írhat hamis adatot a címkére, ha megteszi, azért büntetőjogilag felelősségre vonható, perelhető is.
  Neves gyártók (nem Aliexpressz) ezzel biztos nem játszanak. A nagy mennyiségben fogyasztott táplálékkiegészítő hatóanyag amúgy is olcsó tömegtermék (pl. 1kg aszkorbinsav 3000Ft, tonnás mennyiségben még ennek is nyilván a töredéke).
 • GabenHUN

  2021-04-20 at 22:47
  A magyar boltokban megvásárolt termékek nagyon-nagy része is “körbeutazza” a Földet. Még egy “qrva” zokni is…
 • xK_Hungary
  Én szívesen olvasnék erről egy tapasztalt szakembertől, hogy miket és hogyan érdemes beszerezni, mint pl az általa írt D vitamin.
 • Polgár Jenő
  Vicces néhány szakember hozzászólása főleg Dr Bíró Szabolcs és Szendi Gábor munkái után főleg B D és multivitamin kapcsán.

  youtu.be/cLInUuzQ7lU

  Én rendelten naivan az Aliról az itthoni ár feléért márkás headsetet, amit meg is fogott a vám, majd két nap után nálam volt. Vééletlen kisebb összeg került a csomagra, így megúsztam a vámot és minden extra költséget.

  Engem is az érdekelne a jul 1-i határidőnél, hogy a vámra érkezés ideje számít, vagy a vásárlási határidő?

 • Dzsumbi
  Az előzőkhöz hozzátenném, hogy sok gyerek- vagy tisztasági/élelmiszer-közeli termékkel is hasonló óvatossággal kellene eljárni. Ali-ról, ebay-ről fehérnemű, pelenka, cumisüveg, szilikon rágóka és sütiforma nagy nagy NO-NO. Igen, valószínűleg ugyanott készül ahol a DM-es cumisüveg/rágóka/stb és nem is az a baj, hogy Kínában, hanem az, hogy itthoni forgalmazó híján nem vesz részt a hivatalos ellátási láncban, visszakövethetetlen, és egy esetleges probléma esetén nincs hova fordulni és eszkalálni. Ezek a termékek a hatóság számára láthatatlanok, ezért nem is vizsgálják be őket, és értelemszerűen visszahívni sem tudnák probléma esetén. A kínai gyártó pedig olyan certifikátot ad mellé amit bárki tud Photoshop-ban szerkeszteni – egyik noname kinti hatóság tanúsítja a másik noname cég termékének megfelelőségét…
 • Dzsumbi
  folyt. – Egyszerűbben és szemléletesebben: nem azt mondom, hogy a Auchan/DM-es ugyanilyen termékkel ne lehetne ugyanúgy gond (pl mérgező játékok, stb.), csak az ki is derül, és van aki a nevét adja mögé, visszahívja és felelősséget vállaljon. Előbbi esetben lesz hatóság aki pl. kipereli a gyártóból, hogy mivel szennyeződött a termék, utóbbinál pedig megszűnik a noname gyártó és te egyedül maradsz az esetleges jövőbeni random nyavajáddal, amiről nem tudod, hogy micsoda és mitől alakult ki. /Disclaimer: 1-nem vagyok kínai kütyü ellenes, csak ésszel kell csinálni, 2-a cikkben leírt termékek és gyártók esetén ez talán nem releváns, de a téma igen, ezért ide kívánkozott/

  Dzsumbi, az evidens, hogy semmit nem veszünk az Aliexpressről (sem), amit szájba kell venni, gyereknek kell adni vagy konnektorba kell dugni. Én se kapnék be vagy kennék magamra semmit, ami onnan jön.

 • ZX71
  : Linkeltem pár hozzászólással feljebb egy cikket étrend-kiegekről, hogy lásd, hogy neves gyártók is hogyan játszanak az összetételekkel.

  De van pár fogalmi dolog, amit keversz. Fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítő az jogilag nem gyógyszer, hanem élelmiszer. Az OGYÉI/OÉTI nem engedélyt ad a forgalmazásra, csak tudomásul veszi azt. Elvileg az ÁNTSZ (amit közben szintén beolvasztottak az OGYÉIbe) kell vizsgálja az esetleges visszaéléseket, de ő is csak akkor tesz ilyet hivatalból, ha egy készítménnyel gondok vannak. Rutinból nem csinál ilyet, erre se ideje, se pénze.

  Ráadásul a magyar elég kreatív nemzet. Korábban volt egy olyan kategória, hogy speciális gyógyászati célra szánt tápszer. Ez a kategória nemrég megszűnt (pár karakterben nem tudom hosszan kifejteni). Ez eredetileg az volt, ami a neve (tápszer, azaz tápanyag pótlása pl felszívódási zavar esetén). (folyt)

 • ZX71
  (folyt) Nálunk egy időben mindent tápszerként hoztak a kedvezőbb áfa és az egészségpénztár miatt. Aztán EU szinten megváltoztatták a rendszert és ez a kategória megszűnt. Ekkor – tehát még a megszűnés előtt – Magyarországon több speciális, gyógyászati célra szánt tápszer volt forgalomban, mint rajtunk kívül az egész EU területén (!).

  Szóval a gyógyszercégeket se kell félteni vagy sajnálni, de azért azt érdemes mindig szem előtt tartani, hogy egyedül a gyógyszer kategória az, amiben garantáltan benne van a feltüntetett hatóanyag, minden más esetben meg vagy úgy van, vagy nincs.

 • maveryck
  ZX71 IGAZAD VAN! Az étrendkiegészítőknél nagy laza az engedélyeztetés, ezért is van rengeteg étrendkiegészítő.
  Nem véletlenül nem adnak a kórházakban a krónikus betegeknek étrendkiegészitőként bejegyzett vitaminokat, csak gyógyszerként bejegyzett vitaminokat.
  Azt viszont elhiszem, hogy egy nagy gyógyszergyártó cég azért gyárt étrendkiegészitőként bejegyzett vitaminokat is, mert így árban fel tudja venni a versenyt a többi étrendkiegészítővel. Pl. a TEVA vitaminjai.
 • Viktor
  > Health First halolaj: a kanadai gyártó honlapján található információ szerint egy független labor tanúsítja nekik a minőséget
  ..haha.. ha megnézed a “független labor” oldalát, azt *írják*, hogy szennyeződésre vizsgálják, azt viszont *nem*, hogy arra is, hogy az ígérteket tartalmazza-e.

  > Health First halolaj: a kanadai gyártó honlapján található információ szerint egy független labor tanúsítja nekik a minőséget.
  Következő LOL a “független labor”. Vegyésztechnikusként írom, hogy a laborosoknak átlagban semmivel nincs több kedvük dolgozni, mint mondjuk az építőipari dolgozóknak. Vádaskodás nem jellemző, viszont fals negatív simán, és a reproducibilitással is akadnak gondok.

  > D vitamin pl receptre írva (3000 NE/nap) ~500 Ft alatt marad a havi költsége. És gyógyszer.
  Ez az objektív valóság.

 • romi
  Épp most kezdtem el szedni és nem a 10-20 ft/db kategóriájú étrendkiegészítő ezért kérdezem a Hylal-Joint kapszulát sem érdemes szedni? Igaz gyógyszertárban IS árulják, de nem csak ott és ez is csak étrendkiegészítő, én sem nagyom bízom benne pedig ortopédus szakorvos javasolta..
 • szigetlako
  +1

  Az ilyen 10 centes cuccok az Alin a vasarlonak talan olcsok, orulhet is, hogy mennyit sporolt, de valaki mas megfizette annak az arat… altalaban a kornyezet, de akar az ujgur kenyszermunkas vagy a 9 eves kinai gyerek a gyarban, valahol ez lecsapodik. Szerintem annyira nem nagy baj, ha kicsit a koltsegek visszafogjak az ilyen tipusu dolgok forgalmat.

  Persze tudom, hogy semmi sem tokeletes, sok minden kornyezetszennyezo es nehany draga termek is sweat shopban keszul stb stb, de azert lassuk be az ilyen extrem olcso aruknal ez nem is kerdes. Tudjuk pontosan, hogy igy van, de megvesszuk mert olcso.

 • Áron
  Egy kicsit hasonló téma, de mégis más: ha harmadik országból (nem-EU) lépek be Magyarországra közúti átkelőhelyen, mi az értékhatár például műszaki cikkeknél?

  Úgy tudom, hogy 175 euró érték felett áfa köteles, 300 euró érték felett vám-és áfa köteles is. Valaki megerősítene?

 • Dani21
  Magyarországon is elérhetőek jó minőségű vitaminok, de persze mindenki olyat vesz, amiről elhiszi, hogy jó.
  Én a vitaminnagykeren szoktam venni Jutavites cuccokat, mert ott a legolcsóbb, és gyakran vannak akciók. A múlt héten volt egy Jutavit leárazás, és egy ráadás 20%-os kupon, úgyhogy 1700 Ft-ért tudtam venni 100-as C (+D +cink) vitamint és 1500-ért 100-as D vitamint (4000 NE). Van itthon bőven, de feltankoltam, mert a családot én szoktam ellátni vitaminnal 🙂
 • Zabalint
  “Gondolom valami Teva szintű cég lehet, az gyárt magának ilyen dolgokat, a kicsik csak csomagolnak.”

  Nem, jóval kisebb cégről van szó, igaz hazai piacon van amiben piacvezetők, vagy közel azok. A hatóanyagot nem gyártják, csak magát a készítményt, de az messze nem csak csomagolás. A hatóanyagok (csak gyógyszernél hívják így, de maradjunk ennél a szónál) meg változatos helyekről érkeznek, van ami Kínából, de jóval több Európából. Van egy kevés termékük, amit gyártatnak, de a termékfejlesztés ott is az övék, és egyébként azokat is hazai gyárak gyártják. Lehet hogy van olyan, amelyik csak csomagolja, de az ismertebb piaci szereplőkről úgy tudom maguk gyártják itthon, vagy eleve multik és kintről hozzák.

 • Zabalint

  Ott kezdődik, hogy gyógyszerbe kötelező GMP hatóanyaggyárból származó hatóanyagot tenni, étrendkiegészítőbe nem kötelező. Ez a legtöbb esetben nem annyira fontos, de előbbinél ez minimálisra csökkenti a szennyeződések esélyét, utóbbinál meg azonosak az esélyek egy élelmiszerhez. Aztán a gyógyszereket sarzsonként ellenőrzik, pl. hogy benne van-e a hatóanyag, homogenitás vizsgálatot is végeznek rajtuk, ugyanez nem kötelező étrendkiegészítőnél. Szóval ami az egyik adagban benne van, nem 100%, hogy a másikban is. Aztán nem mindegy, hogy mi a hatóanyag, mert nem egyféle vegyület lehet az, amit pl. kalciumként feltüntetnek, nem mindegy a vivőanyag sem, és ha ezek nem azonosak, a felszívódás sem lesz azonos. Ha csak azt nézed, hogy mennyi van benne valamiből, az semmit nem jelent.

  Nem azt mondom, hogy nincs értelme külföldről rendelni, de random helyről nem rendelnék.