Mikor fog nőni a munkanélküliség?

Magyarországon már háromnegyed éve recesszió van, mégis 4% a munkanélküliség aránya. Ha hosszabb időtávot vizsgálunk, 2019 első negyedéve óta csak évi másfél százalékot nőtt a gazdaság, még sincs komoly munkanélküliség.

(Munkanélkülinek az számít a statisztikákban, aki egyáltalán nem dolgozik, heti egy órát sem dolgozott, aktívan keresi a munkát és legkésőbb két héten belül kezdeni is tudna, ha talál munkát. Ha valaki (már vagy éppen most) nem aktívan keres munkát, vagy van egy heti kétórás alkalmi lehetősége, esetleg valami miatt nem azonnal tudna kezdeni, nem számít bele a statisztikákba. Szintén csak ide a zárójelbe: amikor egyszerre magas az infláció és recesszió is van, azt hívják stagflációnak a stagnálás és az infláció szavakból összevonva.)

Ennek egyik örvendetes oka, hogy magas a foglalkoztatottság aránya, vagyis egyre többen dolgoznak, de van egy másik tényező, amiről ritkán esik szó, pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb a munkanélküli. Ez pedig a szomorú demográfiai helyzet.

Az úgynevezett korfán középen lehet leolvasni az életéveket és jobbra és balra az látszik, hogy hány nő, illetve férfi van abban a korban az országban.

Jól látszik az ábrán, hogy az elmúlt öt évben közel 655 ezer ember érte el a 65 éves kort, vagyis a nyugdíjas korhatárt, míg ezzel szemben csak 501 ezer ember töltötte be a 18. életévét, vagyis lépett ki a munkaerőpiacra. (Nem mindenki ment nyugdíjba 65 évesen, ahogy nem is kezdett el mindenki dolgozni 18 évesen.)

Ez a bő 150 ezer fős különbség a 3,18%-a a jelenleg aktívnak számító és alkalmazásban álló 4,7 millió embernek. Ennyivel csökkent idehaza a munkaerő-kínálat az elmúlt öt évben, nem számolva a ki és a bevándorlás további hatásaival. Ez a szám majdnem összevethető a 4%-os munkanélküliségi aránnyal.

A következő öt év egy kicsivel lesz jobb, “csak” 100 ezer emberrel fog több kilépni a munkaerőpiacról, mint belépni, az igazán nagy csökkenés akkor lesz, ha a hetvenes években született bő másfél millió ember nyugdíjas lesz 15-20 év múlva és helyettük csak 900 ezer ember fog belépni a munkaerőpiacra. Ez a közel hatszázezerrel kevesebb munkavállaló a mostani 4,7 millió munkavállalónak a közel 13%-át jelenti.

Share

112 hozzászólás

 • Csupakosz
  zsiday.hu/blog/kinek-emelj%C3%BCnk-ad%C3%B3t

  Ha ez bekövetkezik, kíváncsi leszek, mivel fogják megbélyegezni az átlag felett keresőket a terrorsajtóban.

  Fizessenek a gazdagok?
  Nyerészkedtek az egykulcsos adóval?
  Sorosbérenc spekulánsok?

 • Kit.
  Közigazgatás, központi hivatal, május 15-el 10% leépítés, hivatalosan az álláshelyek megszüntetése titkos kormányrendelet alapján. Nem érintett terület: informatika.
  Gyakorlatban a problémások elküldése, olyanok akikkel az elmúlt leépítés óta nem tudtak mit kezdeni.
 • Dris

  Miközben olvastam a kommented, párom a másik szobában épp távolról interjúztat fejlesztőket, mert folyamatosan vesznek fel, valamint én is pont kaptam egy újabb levelet linkedinen recuritertől, hogy fejlesztőt keresnek.
  Úgy érzem, hogy nem az IT szakma az ahol igazán nagy leállás lenne, de nem csodálom ha máshol igen. (Nekem is van ismerősöm, akinek majd fél évbe telt mire talált munkát, pedig a 30-as évei elején jár, releváns project manageri tapasztalattal rendelkezik.)
 • beetle
  Már várom, hogy jól kereső IT-sként mikor bélyegeznek kuláknak.

  Viccet félretéve, mi van, ha külföldön vállalok munkát, de itthonról dolgozom? Ki tudnának vetni bármiféle sarcot ilyen esetben? Olyankor az adót is oda fizetem, amit amúgy szívesebben teszek többkulcsossága ellenére egy olyan országban, ahol kapok is belőle vissza valamit. Fidesz alatt nem szeretnék több (leginkább semennyi) adót fizetni.

 • Fájnaavalósághaérdekelnemi?
  …Összeszerelő ország vagyunk…

  Még mindig ezzel hülyítitek egymást? Amikor legutóbb néztem a GDP 69.7%-a volt szolgáltatásokhoz köthető tevékenység…

  Mondjuk meglepődnék ha a(z évek alatt radikalizálódótt) Kiszámoló kiengedné ezt a kommentet…

  Csak a síkhülyéket és a trollokat szoktam moderálni, nem azokat, akik másképp gondolják.

  Nem, nem én radikalizálódtam, hanem a kormány vezette szakadékba az országot. Évről-évre azt gondolta az ember, hogy ennyire hülyék azért még ők sem lehetnek és évről évre kiderült, hogy még annál is jobban.

  Ha neked nem fáj a 25% feletti infláció, immár lassan fél éve, a 17%-os alapkamat, a brutális államháztartási hiány, a háromnegyed éve tartó és még nem véget ért recesszió, hogy Románia megelőzött minket, hogy nálunk az egyik legkevesebb a mediánbér vásárlóértéken, hogy a nagyon magas adódból baromságokra ezermilliárdok mennek el, értelmes dologra meg szinte semmi, akkor veled van valami baj.

  Arról már nem is beszélek, hogy már leköpni sem köpik a magyarokat, úgy megvetnek minket külföldön, hála a vezérünknek, hogy a közbeszerzéses építkezéseknek külön minisztere van, az olyan púp a hátra dolgokat, mint oktatás meg egészségügy, odavágják egy volt rendőrnek, aki annyit sem ért hozzá, mint ló a hátúszáshoz, ezzel mindent elárulnak, hogy mi a véleményük ezekről a dolgokról, a nemzet gázszerelőjének a 650 milliárdos vagyona, a nemzet vejének a néhány százmilliárdja, a jegybank elnök kisfiának meg haverjainak a százmilliárdjai, hogy egy másik csókosnak most dobta össze a jegybank meg a kormány a pénzt, hogy kapjon ajiba két távközlési céget, mert ezek már csak hab a tortán.

  Aki ezeken nem háborodik fel, az nem bárány, hanem egy birka.

 • gaborr
  lehet Zsiday jó közgazdász, de nem politikus.

  Valszeg nem érti a fidesz politikáját. Nem lesz kétkulcsos adó, a kormány nem emel adót, a kormány csökkenti az adót. A kormány gazdaságpolitikája, hogy az adót nem az emberektől szedi be (igaz?). Extraprofit-adót a gonosz cégek fizetik, reptéri illetéket a repülőtársaságok fizetik, a tranzakciós adót a bankok fizetik, a kiskereskedelmi adót a nagy multik fizetik, és még lehetne sorolni…

 • Én is akarok kommentelni...

  Az a baj, teljesen megalapozott a felvetése.
  Tegyük fel, hogy végre a 10 éves bejelentésüket megvalósítják, és bejön végre mindenkinek az egyszámjegyű, 9%-os SZJA.
  Tehát marad továbbra is egykulcsos az SZJA, mert megígérték.
  És mondjuk a minimálbér duplája, 464 ezer felett pedig bejön egy szolidaritási adó, ami mondjuk a bruttó bér 16%-a.
  Maradt is az egykulcsos SZJA, de progresszív is lett. Átlagbért keresők +30 ezer nettó, de bruttó 800 ezernél már -26 ezer nettó.
  A szavazótábor megint jól jár, és az ellenzéki szavazók nagy része pedig finanszírozza a saját tábor “béremelését”, plusz az államkassza is jól jár.
  Én meg végre jól keresek, szívhatnám a fogam ismét, hogy eltarthatom a sok alacsony keresetűt ahelyett, hogy kevesebb stadion épülne. Amilyen szerencsém van, simán be is vezetik jövőre, mondván az átlagembereknek ezzel milyen jó lesz.
 • Janos82
  Csupakosz:

  Engem ez meglepne. Én arra számítok, hogy a nem NER birtokolta cégek kapnak majd egy új sarcot. Azt sokkal könnyebb kommunikálni, mint az egykulcsos eltörlését.

 • 2023
  Közben parragh is kinyitotta a pofaját:
  “Nem szeretném kipróbálni, hogy lehet 300 ezerből megélni.”

  hogy [szerkesztve] meg az is.

 • dsadsa
  Nagyon egyszerű, ha itthonról dolgozol, akkor itt vagy adórezidens. Ha van kettős adóztatást elkerülő egyezmény az adott országgal, ahová dolgozol, akkor csak itthon kell adóznod. Pont, mintha itthoni cégnek dolgoznál.

  Tehát semmit sem számít, hogy hol van a cég, akinek dolgozol, egyedül az a lényeg, hogy te honnan végzed a tevékenységet.

 • Dallamvonal
  Nem a mindenkori aktuális kormányok lesznek érdekeltek az egészségügy színvonalának alacsonyan tartásában, hanem az egyre csökkenő létszámú aktív korban lévő szavazóik, akiket a politikusok csak kiszolgálnak. Ugyanígy ami nyereség egy külföldre távozó egyénnek, az ugyanakkora veszteség az itt maradó közösségnek (szüleinek, testvéreinek, rokonainak, barátainak). Ebből normál esetben nincsen baj, mert nem lényeges tényező, de demográfiailag már régen nincs normál eset. És ha nagy baj lesz, azt úgy hívják polgárháború, amikor a határon egy állampolgártársad géppuskával a kezében fogja megkérdezni, hogy hová igyekszel. És nem azért, mert ideológiai vitátok van, hanem mert ő valamiért maradni akar és ha működtetni akarja az országot, akkor nem engedhet el egyetlen munkás kezet sem.
 • Nyomd a gazt!
  idősgondozásban meg pont hogy boven lehet hatekonysagot novelni. Pl nem 2 embernek kellene emelgetnie az embert ahhoz hogy felultessek vagy berakjak tolokocsiba esetleg elvigyek furdetni, mert ezekre leteznek gepek amire egyedul fel lehet ultetni az embert, majd a plafonon elvezetett sineken oda viszik ahova kell, es nem kell hozza 2 ember es nem kell megszakadni benne. De a minoseget is lehet novelni pl olyan okoseszkozokkel amik pulzust, vernyomast, veroxigenszintet, ekg-t nez (ez mar egy okosoraban is megvan). Kamerakkal is sokat lehet dobni a minoseg, pl nem amint elesik valaki jelez es fel percen belul ott van egy apolo. Persze mosdatashoz, kotozeshez, eteteshez stb fog kelleni az ember, de sokkal hatekonyabban lehetne mar most is dolgozni es sokkal minosegibben es lenyegesen kevesbe leterhelten. Szoval ez meg egy kivaloan fejlesztheto terulet.
 • ggg
  Hejj! Kiszámoló az Önkényes Mérvadóban 😀
 • Pistu
  Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy 18 éves a nyugdíjjal foglalkozik meg a csípőprotézis várólistával? A pénz beszél és amíg a külföldi munkaerő áramlik be az országba nem fognak emelkedni a hazai bérek.
 • Fox (IT)

  Nemetoszagi munkavallalashoz helyi lakcim, adoszam es biztositas kell.

  Egyedul az egeszsegugyi biztositas a maceras magyaroszagrol. Nemet biztosito nem szivesen fizeti a magyaroszagi szamlakat ki (tapasztalatbol tudom) es magyar doki nem tud kiirni tappenze. Nemetoszagban elso 6 hetre 100%os tappenz jar.

 • SharkRider
  Kis Multi, backoffice, kolléga most kapott 55% emelést, céges szabályzat meg 15% maximum. HR miszégyen.
 • Makk
  Mivel több hozzászólásban előkerült Ausztria, utánanéztem, hogy náluk mennyien dolgoznak hazánkhoz képest. Meglepve tapasztalom, hogy arányaiban kevesebben mint itthon. És állítólag az ő 3,9 milliós alkalmazotti létszámukból 900 ezer külföldi. A migration gv adatai alapján 1,6 millió külföldi él az országban. Ha ezekre az adatokra alapozok, akkor a 7,4 millió osztrák állampolgárból 3 millióan dolgoznak. Nálunk 9,7 millióból majdnem a fele dolgozik. Esetleg valami nem alkalmazotti jogviszonyt jelentő formában foglalkoztatnak ott sok embert (pl mint a KATA volt Mo-n)?

  migration.gv.at/en/living-and-working-in-austria/austria-at-a-glance/geography-and-population
  (short overview:)
  eures.ec.europa.eu/living-and-working/labour-market-information/labour-market-information-hungary_en
  eures.ec.europa.eu/living-and-working/labour-market-information/labour-market-information-austria_en

 • usespanner
  Speki,

  Köszi az okoskodást, mintha eddig nem tudtuk volna, hogy Ausztriában több pénzt lehet keresni.

  Igazából elcseréli az ember a barátait, szüleit, a hazáját több pénzre. Ha neked ez belefér, hajrá, nincs ezzel gond, de pont nem ide való a kommented.

  A munkanélküliség volt a téma, ami egész Európában a nulla felé konvergál.
  Oroszországban is. Nem Putin hazudik, hanem 1 millióval csökkent 2021-ben a népesség, 1 millió kivándorolt, a többit felszívta a hadiipar. A mediterrán régióban csak a covid-hullám miatt nem tetőzött a foglalkoztatottság, amúgy már egy kósza munkanélküli sem lenne. Görögországban sem.

  Európa 3 országában van csak munkanélküliség, amik az össznépesség kevesebb,mint 1%-át teszik ki (Montenegro, Koszovó, és Bosznia).

  tradingeconomics.com/country-list/unemployment-rate?continent=europe

 • Daniel
  Az ukránokokat kb a Palantir miatt nem mosták (még) le az oroszok Ukrajnában 🙂

  (Reméljük nem is fogják, bár az “élő erő” számok sajnos nem mellettük szólnak)

 • François Pignon
  beetle:
  Ott adózol, ahol laksz. (Eme képlet szerint már ott tartunk, hogy nyugatról is jobban megéri bedolgozni Mo-ra.)

  Z:
  Londonban kismillió belsőépítész cég van, és nagyon jól megélnek, ahogy az egész építőipar. Nem azt mondom, hogy már csomagoljanak is az ismerőseid, mert horribilis költségekkel jár a londoni élet (és a dél-angliai), csak jelzés Fityeszisztánnak.

  A cikkhez: miből gondolják, hogy a bevándorlók vagy a gyerekeik ugyanúgy nem állnak tovább nyugatra? Zsákutcapolitika zsákutcaországban.

  Persze, hogy jó a m.nélk. stat., mikor ürül kifelé Kelet-Európa. Csak Angliában mennyi magyar, román, lengyel van. Bolgárok szintén. Erdélyi magyarok tömkelege is. Magyar orvosok sokan rezidensként ingáznak Ny-Európa és Erdély/Mo. között.

  Kongatnám a vészharangot, de valaki ellopta a nyelvét.

  4%, aha. Senkit se hagytak az út szélén! Berugdosták őket az árokba…

 • Wolfram Wellmann
  Te nem erted a rendszer logikajat. Ellenseg barkibol lehet, nem feltetlenul kell hogy az illeto csoport tagjai tudjanak is errol. Mint ahogy Zsiday is ramutat, a jobban keresok koreben amugy sem igazan nepszeru a fidesz, az also harmad koreben meg nem hiszem hogy nagyon nepszerutlen lenne ez a fizessenek a gazdagok hozzaallas.
 • Nils Holgersson
  Nem szorosan kapcsolódik, de úgy emlékszem láttam itt valamikor egy grafikont arról hogy a 2009-es események csak 1-2 évvel később érződtek igazán, akkor volt a mélypont. A mostani helyzet nyilván bonyolultabb plusz ugye szépen leírja a cikk hogy Magyarországon alapvető munkaerő hiány van…de kérdésem én miért látom, hogy körülöttem vagy semmi nem változott vagy akár még többet is költenek? Tudom ez szubjektív, viszont egy horvát nyilatkozatot is láttam arról hogy már megdőltek a tavalyi statisztikák és egy amerikai podcast is arról számolt be hogy idén több utazást terveznek az emberek.
  Mióta elmúlt az energia árak miatt pánik és állandósult a háború (már mindenki hozzászokott, szinte nem is hír) én úgy látom sokan úgy élnek mintha nem lenne holnap. Pedig lehet, hogy a komolyabb következmények még hátra vannak? Benne vagyunk a bizonyos “szűkös hét esztendőben” csak nem látjuk?
 • tumpara
  Oh gyerekek, rövidesen meglesz ez a “Fizessenek a gazdagok!” szlogen, ezek bármit képesek beadni a népnek. “Megvédjük a családokat!” 25% az infla, csak nálunk. “A globális minimumadó tönkreteszi a magyar kkv-kat.” Csak 750 millió eurós árbevétel fölött van glob. minimumadó… “Azért gyengült durván a forint, mert erősödött a dollár.” De hát most épp gyengült! “Akkor azért.” “Ha az EU ad pénzt, akkor lesz béremelés a tanároknak.” Hogy mi? Az elmúlt 10 év szerintük példátlan siker volt, és akkor saját államunk önnön jogán képtelen erre? Nem kell logika, ezek már síkhülyék ahhoz, hogy bármit felfogjanak a világból. “Vesszenek az IT”-sok, ez lesz a jelszó. Most komolyan, egy átlagember mikor találkozik IT-ssal? Na ugye.
 • Belavoltam
  “És ha nagy baj lesz, azt úgy hívják polgárháború, amikor a határon egy állampolgártársad géppuskával a kezében fogja megkérdezni, hogy hová igyekszel. És nem azért, mert ideológiai vitátok van, hanem mert ő valamiért maradni akar”

  Induljunk ki abbol, hogy csak ertelmes ember kaphat geppuskat a kezebe. Ebben az esetben o sem fog akarni maradni. De mar eleve a polgarhaboru gondolata blodseg. Nincs annyi geppuska, ami eleg lenne a roman hatar lefedesere 🙂 Masreszt szogesdrot az EU-ban? Ne rohogtess.

 • Kristóf

  “Nincs itt gond, ennyivel kell növelni a munka hatékonyságát.”

  Igen, sajnos Magyarországon ez nem fog megvalósulni. Miért? Ehhez tőke kellene, és senki nem fog ide komoly tőkét hozni, mert attól kell félnie, hogy mikor veszi el a NER. Egyszerű összefüggés a jogállam hiánya és a szegénység között. De a NER sajnos csak a tünet nem az ok. A magyar társadalom olyan hogy, inkább éhen halok én is de a szomszédnak ne legyen Porsche-ja. Attól függetlenül hogy nekem van 8 általánosom, a szomszéd meg végigtanult 20 évet. Valamiért a tekintélyelv ennek ellenére működik. Rajongunk saját haszontalan kizsákmányolóinkért, akik állami gépeken repkednek egyedül, és nagy okosságokat mondanak a TV-ben.

 • Belavoltam
  Valoban kivaloan fejlesztheto terulet, de a ri**nckepu valamiert nem az egeszsegugybol akar lopni a bamba feju stromanjan keresztul. Pedig biztos meg lehetne valahogy oldani, ld. a a semmire nem jo lelegeztetogepek bundajat. Meg el tudod az kepzelni, hogy az idoseknek majd apple watch-ot finansziroz a TB, hogy megnovelje az elettartamukat?
 • untermensch4
  “Meg el tudod az kepzelni, hogy az idoseknek majd apple watch-ot finansziroz a TB.. ”
  El tudok képzelni szlovák fantomcégen keresztül közbeszerzett kínai okosórákat.
 • Copywriter
  Nekem múltkor azt mondta egy régebben kiköltözött magyar, hogy Ausztriában kevesen dolgoznak teljes munkaidőben, inkább a gyárakban, boltokban jellemző ez. Románoknál és araboknál látom, hogy apuka dolgozik munkásként, anyuka meg otthon van a 10 gyerekkel. Sőt, most szigorítanak, mert a románok azt csinálják, hogy 1 román kap letelepedésit, és az egész falut kihozza rokonságra hivatkozva.

  Osztrák nők közül tényleg sokan vannak otthon vagy csak részmunkaidőben dolgoznak. Mi vállalkozóként 2 darab TB-t fizetünk, a vállalkozóknak az SVS pénztár rendezi. Most néztem, hogy a havi befizetésem 63,75%-a megy nyugdíjbiztosításra, 23,4%-a egészségügyre, és 5,25%-a önkéntes nyugdíjbiztosításra.

  A munkaadóknál nem tudom, hogy néznek ki ezek a mennyiségek, én önfoglalkoztató vállalkozó vagyok.

 • usespanner
  “a románok azt csinálják, hogy 1 román kap letelepedésit, és az egész falut kihozza rokonságra hivatkozva”

  Sok moldovai román csinálja ezt, de tul.képpen ebből a globalizációból él Bécs kb 200 éve.

  Mivel az átlagos gyerekszám Bécsben az osztrák “őslakosság” körében 1,05, ez azt jelenti, hogy (migráció nélkül) szabályosan feleződne Bécs lakossága.

  Ezért hibás a Fidesz hozzáállása, a vendégmunkásokat nem elűzni, hanem letelepíteni kell.

 • Szegedi lány
  volt, lesz v csak szeretnéd? Mmint kiszámolót az önkényes mérvadóban. Ha a, akk légyszi dobj linket!
 • Adócsaló Vállalkozó

  “Aztán a mesterséges intelligencia rárúgta az ajtót az emberiségre, néhány év alatt komplett iparágakat megszüntetve, tömeges munkanélküliséghez, zavargásokhoz, forradalmakhoz, háborúkhoz vezetve.”

  Ezt a dumát már hallhattuk párszor az elmúlt évszázadok alatt. Nem a fejlődés okozza a munkanélküliséget, a zavargásokat, a forradalmakat és a háborúkat, hanem a fejletlenség…

 • nemokos
  Nem leszek népszerű, de diplomás bérrabszolgaként én már régóta ezt az időt várom, a mi fajtánknak ez a kedvező időszak.
  Amikor orrán-száján dől ki a pénz a laza fiskális és monetáris politika által, cseszhetem a diplomáimat, a betonos segédmunkás magasabb órabéren jön el a házamhoz, mint amit én keresek.
  Sajnos az újdonság annyi, hogy ebben a válságban a reáleszközök sajnos nem esnek eléggé, így az elmúlt 10 év lemaradását még messze nem sikerült behozni.
 • Italo Balbo
  Én arra leszek kíváncsi, hogyha nyer Erdogan Törökországban, annak mi lesz a tanulsága a NER számára. Nagyon úgy néz ki, hogy az embereket igazából se itthon, se Törökországban nem zavarja annyira a nagy infláció. Tehát adott lesz a következtetés, hogy lehet pörgetni ezerrel, csak a gazdaság menjen.
 • Belavoltam
  Linket kerunk! 🙂
 • Kis információ, hátha felébredsz
  S ez tényleg komoly? Idelinkelsz egy pont-ru végű orosz propaganda oldalt, aminek az egyetlen funkciója az orosz hazugság terjesztése, mint “bizonyítékot”, hogy az ukránok a gonoszok?

  Bocs, hogy megkérdem, de egyáltalán hogy vagy képes ilyen szemét oldalakat akár csak elolvasni is, nemhogy még el is hinni?!

  Ha sokat olvasod az ordas hazugságokat, azok attól még nem lesznek igazak. Inkább moslék helyett olvass értelmes oldalakat. Vagy semmit, az is százszor jobb.

 • Husz János Puszita
  Az egész fejlett világban feszített a munkaerőpiac. Bizonyosan nagy szerepet játszik benne a korfa, de én azt gondolom, hogy a 10+ év alatt kiöntött ingyen pénz még mindig ott van a rendszerben, pörgeti a fogyasztást és azon keresztül a munkaerőkeresletet. A lakáshitelezés nagyot csökkent, az alsó szegmensekben viszont felpörgött a fogyasztási hitelezés olyannyira hogy az MNB-nek szigorítania kellett a hitelfelvétel feltételeit. Az emberek kölcsönből próbálják fenntartani az eddigi életszínvonalukat.
 • Szegedi lány
  Miklós, teljesen off topic: lenne-e kedved egy felturbózott, mai árakkal számoló cikket írni Tücsök és hangya úr kalandjairól 2023-ban? Budapesti egyszemélyes /családi albérlet vs vásárlás, csok-kal korrigálva (vagy nem), autó fenntartással, v anélkül. Hitelugyintezos Gábor gondolatait is szívesen olvasnám. ☺️ Olyan jó lenne most egy részletes matek, h melyik évnél nyer, az aki vásárol, mondjuk egy 15-20 éves hitelnél. Egyáltalán, van erre most lehetősége egy családnak, aki pl örökség nélkül futna neki a dolognak..? Előre is köszi! (nem is kell kiengedni a kommentelt, ha gondolod.)
 • Blend Ahmed
  @adócsaló vállalkozó “Ezt a dumát már hallhattuk párszor az elmúlt évszázadok alatt. Nem a fejlődés okozza a munkanélküliséget, a zavargásokat, a forradalmakat és a háborúkat, hanem a fejletlenség…”

  De nemcsak maga a változás ténye számít, hanem annak a sebessége is. Mennyi idő kellett a mezőgazdasági forradalomhoz (nomád életmódról áttérni a növénytermesztésre és állattenyésztésre): pár ezer év? Mennyi idő kellett az ipari forradalomhoz (hogy írástudatlan mezőgazdasági munkásokból írástudatlan, betanított gyári munkás legyen): 50-100 év?

  Mennyi idő kell majd az AI forradalomhoz? 5 másodperc? Persze, nem ennyi, de lehet, hogy a változásokra is van valamiféle Moore-törvény?
  A fő kérdés az, hogy van-e olyan sebességű változás, amihez az is alkalmazkodni tud, akinek nem adrenalin folyik az ereiben?

 • Janos82
  @nemokos:

  Szerintem a realeszkozoknel is lesz korrekció, csak ki kell várni. Az ingatlanpiac pár hónapja befagyott, és valószínűleg a többség meg kívár az eladással. Én személy szerint október-novemberre várom az áresést, ha nem javul a környezet. Azért akkorra, mert a kormány 1 számjegyű inflációt ígér, és ha nem jön össze, akkor belatjak majd az emberek, hogy itt a csökkenés ideje.

 • ggg
  Mármint nem személyesen volt vendég, hanem az egyik írás volt témaindító
  m.youtube.com/watch?v=_UITl83ZkSY&t=4302s
 • ta0066
  Többször elhangzott a tanárhiány.
  Ez nem mostani probléma. Tisztán emlékszem 2008-ra, amikor földrajz szakon végeztem az egyetemen. Akkori miniszterelnökünk – Gyurcsány Ferenc – kijelentette, hogy nem kell annyi bölcsész és tanár, az országnak mérnökökre van szüksége. (Azt is kijelentette, hogy a magyar gazdaságnak az a baja, hogy a magyar fiatalok nem elég mobilak, nem mennek ki külföldre dolgozni.)
  Így például én sem végeztem el a tanár szakot, pedig nem lett volna nagy teher, de a 90+ fős évfolyamból más sem. Most simán elmennék általános iskolába tanárnak, 2 kisgyerek mellett nem lenne rosszabb munka, mint bármi más.

  Ami miatt menekülnek a pályáról a tanárok, főleg középiskolában, az a mi hibánk, szülőké. A sznob, arrogáns, bunkó, lekezelő, viselkedészavaros gyerekek szüleié. Na őket nem tanítja senki, ennyi pénzért pláne nem.

 • A
  Egy év alatt megszerezheted a tanár végzettséget mellé. Aztán mehetsz minimálbérért heti 50-60 munkaóraterheléssel dolgozni a két kisgyerek mellett elavult/pocsék tankönyvvekkel és munkamódszerekkel, rengeteg adminisztrációval és valószínűleg sok utazással az iskolák között, mert egy szak földrajz nem valószínű, hogy kitölti a teljes óraszámot. Aztán majd várjuk a beszámolót, hogy tényleg a hülye gyerekek szülei a fő gond.
 • V.A.Laki
  : “Nyilván akkor meg lesznek adóztatva a munkásokat AI-ra cserélő cégek, illetve nem forradalom várható, hanem balosabb kormányok várhatók, amik a gazdagok adóit fogják növelni.”

  Ezt az ervelest sose ertettem. Ma a vilagot munkasok uzemeltetik, ha mindenki eldobna a kalapacsot es gazdagok ellen fordulna, elpusztulnanak ennek a vilagnak az urai. Korbenezel, mit latsz? A munkasokat utik-vagjak, ha nem eleg lelkesek, attelepitik a gyarat Pakisztanba vagy Indiaba, ahol orakent ket dollarert barmit megcsinalnak. Folyamatosan hulyitik oket a mediabol, hogy nulla osztalyontudatuk legyen, olik ki a szolidaritast, forszoljak ezt a hegylako-szeru versenyt, ahol a vegen csak egy maradhat, aki mindent visz.

  De majd amikor az AI forradalom vegen nulla szukseg resz rad es barmit de barmit megtehetnek veled kovetkezmenyek nelkul, hirtelen majd elkezdenek simogatni teged es gondoskodni rolad.

 • Slumbery
  Ahmed

  Bocs, de ez egy “becsípődésem”, hogy rendszeresen tévesen használják a nomád kifejezést (olyannal is találkoztam, aki a barlanglakókat nomádozta, akkor is, ha egész életükben egy barlangban éltek).

  “Mennyi idő kellett a mezőgazdasági forradalomhoz (nomád életmódról áttérni a növénytermesztésre és állattenyésztésre)”

  A nomád életmód nem ellentéte a mezőgazdaságnak. Vándorló, állandó szálláshely nélküli életmódot jelent. Éppenséggel a tipikus nomádok állattenyésztők, és csak viszonylag későn jelentek meg, időben közelebb hozzánk, mint a mezőgazdasági forradalomhoz. És ami még rosszabbá teszi a mezőgazdaság előtti emberek nomádozását, hogy nagy többségük állandó szállásokon élt. Nyilván nagyobb hatósugaruk volt, mint a klasszikus földművesnek, és könnyebben álltak odább, ha a szükség úgy hozta, de jellemzően nem folytattak folyamatosan vándorló (nomadizáló) életmódot.

 • Betonozó

  “cseszhetem a diplomáimat, a betonos segédmunkás magasabb órabéren jön el a házamhoz, mint amit én keresek”

  Ne haragudj, de nem lehet hogy a következők legalább egyike áll fenn?

  -A diplomáiddal van gond.
  -A munkáddal van gond, váltanod kellene.
  -Sokkal rosszabb munka a betonozás, tönkretesz 40 éves korodra és ennek megvan a felára.
  -A betonozó melósnak egy csomó olyan költsége van, amit nem látsz és közel sem teszi el az egészet amit tőled kap.
  -Nettót kapsz, (szuper)bruttót fizetsz (hatalmas különbség).

  Egyébként nem gondolkodtál még rajta, hogy kőműves leszel? Én már elgondolkoztam pár szakmán, de mindig az jött ki hogy nem éri meg.

 • ta0066
  Kedves A!

  Akinek nem inge, nem veszi magára. 🙂

  Nemrég voltam iskolás, digitális tábla volt minden teremben, naprakész tananyaggal. A földrajz alapjai amúgy sem igen tudnak avulni. A többségnek az is gondot okoz, hogy megmondja miért van kis hazánkban négy évszak, pedig ennek az oka nem változik.

 • A
  Félreérted. Nem dolgozom tanárként. Igaz végzettségem van hozzá, mert én a “tanár képes szakomhoz” felvettem a tanárit is. Van négy gyerekem, ismerek néhány tanárt. Az elavultságot inkább a struktúrára értettem. A 2020-as Nat módosítás még rosszabb irányba vitte a dolgokat, ahogy az érettségi módosítása is. Majd meglátod, ahogy nőnek a gyerekek. Jó eséllyel nemsokára szakképesítés nélkül is lehet majd tanítani, szóval még könnyebb lesz kipróbálni. Amúgy mostanában gyakran megkérdőjeleződik bennem, hogy tényleg négy évszak van-e 🙂
 • Számok tükrében
  Ahmed 05.29 at 08:22
  “mennyi idő kell majd az AI forradalomhoz? 5 másodperc? Persze, nem ennyi, de lehet, hogy a változásokra is van valamiféle Moore-törvény?
  A fő kérdés az, hogy van-e olyan sebességű változás, amihez az is alkalmazkodni tud, akinek nem adrenalin folyik az ereiben?”

  Ez utóbbi mondathoz a személyes tapasztalatom.

  Multinacionális cégnél dolgozom, heti egy újítás(rendszer, tréning, procedúra, folyamat, riport) szinte mindig van. Egyre inkább nő a selfservice-javítsd meg magadnak, keresd ki az ilyen olyan sharepointon magadnak, stb.
  Kezdek belefáradni. Most pl. szabi után kb 300+ olvasatlan levél, másnapi határidős feladat mellett még kettő másik ilyen feladat. Melyik ujjamat harapjam? Én tényleg rugalmas vagyok, de szerintem kezdek a zsonglőrködésből kifogyni. Meddig lehet tonnányi információt egy emberre zúdítani?

 • pkrt
  Nem tudom a “mai fiatalok” kapcsán kire gondoltál de én 35 évesen magamra vettem. Úgy gondolom egy nagyon fontos tényezőt kifelejtettél a képletből amikor a mai fiatalokat jóval alacsonyabb termelékenységűnek írtad le.
  Ha rendszerváltás előtt álltál munkába akkor neked nem kellett már magáért a munkáért, megélhetésért is küzdeni. Vagy kmk voltál vagy dolgoztál. Lehet, hogy sz@r munkád volt, alacsony fizetésért de az mindig betonbiztosan megvolt. Most a sz@r fizetésért is küzdeni kell sokszor értelmiségiként. Nálad az elnyomó rendszer kiszámítható volt; mindegy mi volt de a leosztás ugyanaz maradt évtizedekig. Jelenleg egy biztos, a változás. Sokszor két nap alatt szántják be emberek életét (pl. katások). Neked volt olcsó OTP-s lakás. Most…? Elfusigzattál, elmaszekoltál munka után/mellett/helyett. Most sok pozícióban lereszelik az agyad napi 8-10 órában és utána már csak pislogsz.
 • pkrt
  Folyt. Őszintén szólva szerintem senkin nem lehet számon kérni, hogy nem akar beleszakadni egy olyan munkába ami máról holnapra megszűnhet, átalakulhat vagy kiéghet benne. Nincsenek emlékeim az előző rendszerből de sokszor látatlanban is elcserélném bizonyos elemeit. Pl. a pofára esést amikor friss diplomásként kiderült, hogy a kutyának nincs rád szüksége. Vagy az elmúlt évek kézi irányítását amikor naponta változtak a mindennapi életet érintő lényeges dolgok.
  Azt gondoljátok ti “öregek”, hogy nekünk mennyire jó és most aztán kánaán van. Tudod mi van? Ugyanaz a sz@r. Csak Lada helyett Suzuki, panel helyett meg okádék minőségű “lakópark” a díszlet. És ez is nagyrészt egy v@lag hitelből. Nektek az volt a legnagyobb gond, hogy öt évre jött meg a Lada meg lesz-e szot beutaló. Nekünk meg az, hogy vállaljunk-e egyáltalán gyereket ilyen világban és mit fogunk csinálni öt vagy két év múlva.