Új prémium állampapír 2031/I csökkenő kamatprémiummal

Június elsejétől új állampapírt vezet be az ÁKK a mostani prémium állampapír-sorozat helyett. Egyetlen változás, hogy csökkentik a kamatprémiumot, méghozzá jelentősen, a 1,5%-os kamatfelár 1%-ra csökken, a 0,75%-os kamatfelár pedig 0,25%-ra.

Az indoklás vicces, a jegybanki kamatcsökkentés miatt érzik úgy, hogy csökkenteni kell a felárat. Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz, azt nehéz lenne megmondani, hiszen amikor 0,6% volt az alapkamat, akkor is ennyi volt a felár, nem növelték 10%-ra, csak mert a jegybank emelt 18%-ra.

Mindegy, a népnek jó lesz ez az indoklás, de ennyi erővel azt is mondhatták volna, hogy várhatóan meleg nyarunk lesz, ezért fizetnek kevesebb felárat. Vagy mondhatnák akár az igazat is, kevesebb kamatfelárral is el fogják tudni adni, akkor meg minek fizessenek olyan sokat az adófizetők pénzéből.

Köszönjük Timinek a hírt.

Share

80 hozzászólás

 • Nanee
  1 évvel később is jár le, az is változott.
 • Kiszamolo
  Hát, ha már 2031-nek hívják szerencsétlent, azért ez nem meglepő. 🙂
 • beetle
  Fogy a pénz na. Valamiből tankolni kell szegényeknek a G Mercit.
 • Kojack
  Így kell az 5 éves PMÁP-ból mostanra 8 éves csinálni, a 3 évesből meg 5 év és 2 hónaposat.
  Idióták.
  Ki fogja ezt így megvenni?
  +0,25% prémium 5 évre és 2 hónapra?
  +1% prémium 8 évre?
  Maaaaargit, noooormális????
 • B.Csaba
  És vajon mikor szűnik meg a korábbi visszaváltás lehetősége? A holdblog már meglebegtette, vagy ötletet ad vagy szondáz vagy puhít, azaz bedobja már előre hogy “jogos”. Pontosabban vissza lehet váltani csak brutál kamattal. És aki benne ül, az lázadni fog. De megnyugszik 2031-re, a tüntetők is majd hazamennek. A pénzed megvan, csak nálunk. Fixáltad a kamatot, de ha közben “összeomlik” a világ, akkor nulla lesz a pénzed.

  Reméljük (-hetjük?) hogy ennél komolyabb a magyar gazdaságpolitika.

 • Marcos
  Miért hosszabbodnak már megint a futamidők? Ezek régebben 5 évesek voltak, most már 8 évnél járunk.
 • Városi sün
  Nyilván azért csökkentenek, mert így is elegendő forrás folyik be PMÁP eladásból.
  Majd ha nem veszik az emberek, akkor emelnek.
 • gaborr
  Szerintem így is venni fogják mint a(z árfixált) cukrot, ha nincs rajta prémium akkor is. Ameddig ilyen infláció van.
 • Kojack
  Azért, mert a fityeszszocialisták ki akarják tolni a finanszírozási időt úgy, hogy nehogy azoknak legyen jó, akiktől a pénzt kapják.
  Komolyan nem értem, hogy ki fogja ezeket venni ezekkel a feltételekkel.
  Remélhetőleg nem Békekölcsön 2 lesz belőle.
 • SzabiXC
  Sziasztok, OTP Hitelkártyával vennék a webkincstárban PMÁP-t. Még mindig vásárlásnak minősül? Rámver majd az OTP bármi költséget szerintetek? Köszi szépen előre is!
 • promontor
  Ja, ettől az indoklástól nekem kinyílt a bicska a zsebemben. Miközben nyilván azért lépik ezt meg, mert így is viszik ezeket a papírokat, mint a cukrot, úgy érzik, belefér. Amiben tulajdonképp nincs semmi kivetnivaló (klasszikus kereslet-kínálat eset), csak ezeket a képmutató, pofátlan hazug szövegeket kéne mellőzni. Inkább ne indokoljanak.
 • Joe
  Van annak barmi akadalya, hogy masodlagos piacokon forogjanak a magyar allampapirok, ha a kincstar es egyeb forgalmazok elfogadhatatlan arfolyamokat jegyeznenek a jovoben?
 • Dani21
  A holdblogos cikket én is olvastam, szerintetek reális hogy hirtelen megdrágítják / kizárják a PMAP idő elotti visszaváltást?

  Elég sokan kiábrándulnának az állampapírból szerintem, még akkor is ha meg lehet csinálni, most meg úgy tűnik pont az a cél h minél több állampapír legyen a lakosságnál.

 • KL
  Nem azt mondták, hogy amiatt csökken, ezt már csak ti képzelitek bele.
  blablablabla a prémium csökken, “figyelembe véve a május 23-án bejelentett jegybanki kamatcsökkentést is.”
  Figyelembe vették. Meg figyelembe vették azt is, hogy ennyiért is viszik majd.

  Máskor meg az a baj, hogy azt a sok kamatprémiumot az adónkból fizetik. Örüljünk neki, hogy most kevesebb megy ennek a kamatára és több Andi és Lölö nyaralására.

  Ez egy pénzügyi termék, marketingelik. Például van olyan, hogy nyugdíjbiztosítás, oszt nem biztosít neked érdemi nyugdíjat, max. az ügynöknek.

  Egyébként az emberek az induló kamatot nézik, abban meg most piszkosul nem látszik meg az a fél % mínusz. Kamatprémium? Az meg mi? 15,5%, az már igen.

 • kisbutus
  akkor tehát ez azt is jelenti, hogy a meglévő prémium állampapírjaim után kapott, soron következő kamatfizetésből ha prémium állampapírt szeretnék venni, már csak ezen rosszabb feltételek mellett tudom újra befektetni, ugye? megköszönném ha valaki azért megerősítené ezt nekem!
 • Nyelvtanoff
  Bárcsak az élet minden területén így állnának hozzá a feladatukhoz, hogy: fiúk! itt még lehet 1% költséget spórolni az adófizetőknek, picit korrigáljunk!
  Tudom, bilibe lóg a kezem…, ez egy másik párhuzamos univerzum…
 • Nemdanika
  Ha jót akartok, csak 2027-est vesztek, azt még ki lehet ülni valahogy ha valamelyik okoskatörp seggéből belerepül a kaki a ventilátorba.
 • dewdew
  OTP hitelkártyával a webkincstárban a vásárlás továbbra költségmentes.
  Csak aztán nehogy elfelejtsd időben visszafizetni…
 • nightrunner
  Már megint megy a nyavalygás. Nem kötelező ám állampapírt venni…
 • _KBandi_

  Nem értem, tényleg, hogy miért vagy felháborodva. Ez így működik. Te se kérnél valakitől kölcsön 5 évre azzal, hogy ok, de ő bármikor visszakérheti 1% bukóval. Egy átlag kötvény így működik. Aztán ha van másodpiac akkor ki tudsz szállni ha nincs akkor meg nem.

  De ha durvát akarsz akkor ott a Babakötvény. Ott 18 évig garantáltan nem léphetsz ki belőle!

 • _KBandi_

  Nem a prémium számít, hanem, hogy milyen más befektetési alternatívák vannak. A legközelebbi versenytársak az egyéb inflációkövető termékek (nincs másik), esetleg egyéb állampapírok.
  Aki inflációkövető terméket keres az jobb híján így is meg fogja venni.

 • .....
  Nem értem. Az igazság még jól is hangzik. Ezek már reflexből hazudnak. 😀
 • Penge
  Indokolni muszáj, mert olyan emberek tartják fenn a képviseleti demokráciának hívott rendszert, akik igénylik az egyszerű magyarázatokat, legyen az politikai magyarázat, valami Life Channeles ismeretterjesztő akármi vagy a Blikk Tudomány rovata.

  Önállóan gondolkodni képes, önfejlesztésre alkalmas emberek már rég off-grid módon önszerveződtek volna a tudomány és technológia eszközeinek köszönhetően akár globálisan a világok politikusainak pedig annyi hatalma lenne, mint egy hisztis hülyegyereknek, aki ha sokat ugrál és vergődik, akkor valamelyik keményvonalas egykori testőre lekever neki 1-2 sallert és kokit, hogy kapjon a fejéhez és vegye ki a részét a társadalmat előremozdító, produktív munkák valamelyikéből, különben mehet a puhafalú szobába vergődni.

  De ez utópia marad, mivel az emberek többsége sajnos nem ilyen és visszakanyarodtunk az ilyen indoklások okához.

 • ggg
  Hát ez így már nem buli.
 • Belavoltam
  Szerencsere meg tavaly felszamoltam az osszes HUF allampapiromat, es annak idejen toltam at mindent PEMAP-ba. De tobbet mar abbol sem veszek.
 • Meepwn
  Tulajdonképpen csökkenő infláció esetén ez jobb mint a 2030/J, mert tovább fizeti az előző év alapján a kamatot?
 • Speki
  Megveszik így is, sokan nem tudnak gondolkodni itt előre.
  Mondjuk ezeknek évekre pénzt kölcsönadni, ahhoz nem kis bátorság kel…
  Még a ruletten is kevesebb a kockázat mint az Orbán-családot évekre hitelezni….
 • gaborr
  nem hiszem hogy megszűnne a visszaváltás lehetősége valaha, ez inkább pánikkeltés, a HOLD-nak meg az az érdeke, hogy ezt kommunikálja a drága, gyengén teljesítő termékeivel. “nehogy állampapírt vegyél, vegyél HOLD alapot, azt mindig vissza lehet majd váltani!”, aha, persze.

  ami megszűnhet az az 1%-os visszaváltás, és helyette lesz piaci áras visszaváltás a kincstárnál, ahogy minden más állampapírnál is. mivel változó kamatú, és inflációhoz kötött papírról van szó, még az is előfordulhat, hogy a piaci ár magasabb lenne, mint a mostani -1%, főleg csökkenő kamatprémiumnál. A probléma, hogy mivel csak magánszemélyek vásárolhatják, korlátozott a vásárlók köre.

 • Okoska törp

  Ki fogja ezt így megvenni?

  Például én…
  Húha 16%-ról lement a kamat 15,5-re (persze nem a meglévőre, az maradt). Hát tényleg sírva alszom el emiatt…

 • LAcika
  B.Csaba
  Sztem nem logikus, miért ne akarná visszaváltani, amikor 16% kamatot fizet rá, és már csak alacsonyabb kamaton bocsát ki papírt? Miért fizetne továbbra is 16%-ot, ha visszaváltás után alacsonyabb kamaton bocsát ki kötvényt, és így olcsóbban fiinanszírozza magát? Sztem a Holdblog mellé lőtt most.
 • Franci
  Van még olyan idióta, aki állampapírba teszi a pénzét?
  L.O.L.
 • Vélemény
  Hello.

  Nem teljesen értem azokat, akik szerint majd nem fogják venni. Miért ne vennék?
  Kapsz rá 15-16% a következő 1 évben (vagy 10 hónapban), majd jövőre sanszosan kapsz rá 17-18%-ot is, egy éven keresztül szépen épül be az árfolyamra (majd kifizetik).

  Ezt hol kapják meg máshol? Milyen termékben? Hasonló kockázati profillal.

  A visszaváltásos téma meg jól hangzik, majd azért lássuk meg ez konkrétan mit jelentene egyáltalán, vagy van-e bármilyen értelmbe belenyúlni. Addig ugyanis korlátozni semmi értelme nincsen a visszaváltást, ameddig elegendő forrás folyik be máshonnan. Ha már évek múlváról beszélünk nyugodtan számoljunk az EU-s pénzekkel is. Miért is korlátoznák akkor?

  (Ami amúgy fontos viszont de a cikkből kimaradt, hogy a mennyiség 250M-ről 100M-re csökkent, na ebben elképzelhető h bizonyos limitációk lesznek majd a jövőben is. A visszaváltás i dont think so.

 • _KBandi_

  Ez így nagyon leegyszerüsítés, hogy “nem hiszem hogy megszűnne a visszaváltás lehetősége” ezért pánikkeltés, hogy HOLD alapot vegyél.

  Senki nem gondolja jelenleg, hogy ez lenne a valószínű forgatókönyv. Nem az fog HOLD alapot venni aki amúgy állampapírt vett volna.

  Viszont badarság nem számolni ennek a lehetőségével. Ha úgy gondolod, hogy na majd 2 év múlva veszek lakást addig beteszem 8 éves állampapírba akkor tudnod kell, hogy milyen kockázatot vállalsz. Legjobb tudomásom szerint nincs a lakossági állampapíroknak másodpiaca. (Lehet, hogy tévedek). De ha valami miatt az államkincstár nem fogja akarni visszavenni akkor abban biztos lehetsz, hogy más sem fogja akarni megvenni. Annak ugyanis oka lesz, ha így dönt az államkincstár, nem csak olyan véletlenszerűen jön majd.

 • _KBandi_
  Gyakran visszatérő érv, hogy hát olyan úgysem lesz, hogy nem lehet visszaváltani, mert akkor oda a befektetői bizalom.

  Azt kell megérteni, hogy ha ilyen lesz akkor az pont fordítva fog történni. Azért fog a kincstár arra kényszerülni, hogy ne vegye vissza a tartozását, mert meggyengült a befektetői bizalom, nem akarnak az emberek/intézmények több állampapírt venni. És nem lesz más választása. Új hitelt nem kap, a kötelességeit ki kell fizetni akkor nem lesz olyan gáláns, hogy ezen felül pluszban is szórja a pénzt.

  És természetesen ne bízzunk az esetleges másodpiacban. Mert ha közvetlen az államtól nem akarnak majd a befektetők állampapírt venni akkor tőled sem.

  És nem azt mondom, hogy ez lesz, vagy ez valószínű. Csak fontos látni az ok-okozati összefüggéseket és nem ringatni magunkat hamis illúziókba.

 • danielp

  A vicc az, hogy az igazan nagy penzt nem a kamatpremium csokkentesevel lehet fogni, hanem azzal, hogyha a KSH addig gyurja a szamokat, amig az inflacion elsumakolnak 2-3%-ot es maris egy csomo penzt nem kell kifizetni se itt, se pedig sehol mashol az inflacio altal indexalt koltsegsorokon. Es ne legyenek ketsegeink, miszerint ebben a kezi vezerlesu kormanyzatban, ha odaszolnak, hogy nyesni kene a szamokon, akkor ott nyesnek is.

  Magyarul az van, hogy kb. akkor tudsz realertekben penzt csinalni, ha 1-2 even belul lejon az inflacio es most veszel fixen tizenx szazalekon levo legalabb 5 eves lejaratu papirokat.

  pontosan, ujrabefektetni mindig az epp aktualis felteteleknek (meglevo kinalat) alapjan tudsz. Ha csokken a kamat, akkor csak alacsonyabb kamaton es forditva.

 • Vladislav
  Érdekességképp néhány évvel ezelőttről a 2024/J (szintén 5 éves állampapír):
  Kibocsátás kezdőnapja: 2019. június 4.
  Lejárat napja: 2024. szeptember 25.
  A kamatprémium mértéke 1,7%.

  S bár kis országunk kockázati besorolása jobb semmiképp nem lett, a kamatot természetesen lehet csökkenteni, mert úgyis megveszik az emberek. Meg amúgy is, úgysincs jobb, szóval bármit megtehetünk. Ha meg lenne jobb, akkor rendeleti úton megtiltjuk.
  Kicsit az az érzésem, hogy itt hülyének vagyok nézve.
  Ezek után engem nem érne meglepetésként, ha hamarosan nem lehetne 1%-ért visszaváltani az állampapírt.

 • Dean
  Ez az az öt éves inflációkövető, ami nyolc éves. És az öt éves három éves.
 • Ivan Olsen
  Így van, ahogy mondod.
 • Pampalini
  3 éve elképzelhetetlennek tünt 25% infláció. Ma ugyanúgy elképzelhetetlennek tünhet 1-2 éven belül 0% infláció.

  Pedig a “sikeres” válságkezelés valószinü forgatókönyve a földbe álló gazdaság, munkanélküliség, és ezek a papirok 2026 körül simán lehet, hogy csak 1-2%-ot fizetnek majd.

  (A másik a török út…)

 • Csóka
  Csökkenő inflációs környezetben kifejezetten megéri 99%ért visszaváltani az államnak, szóval maximum száguldva emelkedő inflációnál törlik el, vagy szüneteltetik.
 • bobo (az igazi)
  Nem tudjuk, 2030-ban milyen állampapírok lesznek elérhetők, de ha nagyon lemegy az infláció (kac-kac), akkor még akár rosszul is járhatsz, ha nem tudsz kilépni ebből.
  Pl. 3% infláció+1% prémium=4%, ha lesz egy 5%-os papír mellette, már bukóban vagy
 • gaborr
  @_kbandi_ az állam saját pénznemében nem mehet csődbe. tehát teljesen értelmetlen felfüggeszteni a visszaváltás lehetőségét szerintem. az, hogy mennyit fog érni a visszaváltott pénz, majd az idő eldönti. persze kockázattal mindenfélével kell számolni..

  mivel változó kamatú papírról van szó szerintem teljesen mindegy, hogy esik vagy nő az infláció, mivel a fedezetet biztosítja az állam bevétele, ami infláció esetén nő, defláció esetén csökken, igaz kis elcsúszással, de a papír kamata is csúszással követi az inflációt.

 • Joy
  Segíts nekünk kérlek, milyen más ~15%-ot hozó biztos befektetést ismersz jelenleg?
 • cabala
  Elvben a kamatprémium a plusz pénz, ami a tőkéd hozama. Ha ez nullára csökken, tehát csak az inflációt hozza, akkor gyakorlatilag nem keresel semmit – érdemesebb inkább másba fektetni esetleg kockáztatni.
  FIRE-eseknek ez elég rossz hír.
 • Holland Lovas
  Azt nagyon könnyű ide beböfögni, hogy “hú ez így már tök sz*r, ki fogja ezt megvenni”. Talán érdemes lenne hozzátenni a szakértőknek, hogy mégis mit fognak helyette venni (rövid távon).
 • józsi
  Mivel a régieket kivonják a forgalomból, nem nagyon lesz más választás, mint az újat venni:
  “Tájékoztatjuk Önt, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. döntése értelmében a 2027/K és a 2030/J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír (a továbbiakban: PMÁP) forgalmazása 2023. május 31. napján lezárul. Az állampapír vásárlására legkésőbb 2023. május 31. napján 16:00 óráig, míg a Magyar Posta Zrt. postahelyein 2023. május 31. napján 15:00 óráig van lehetőség a 2023. június 1. napján érvényes bruttó eladási árfolyammal.”
 • Nagyi
  Lehet naív kérdés, de sehol nem látok elemzést az állampapírok kockázatosságáról. Ok, hogy ez a legbiztonságosabb befektetés, de látva a gazdaság és az államháztartás katasztrofális helyzetetét, ez még mindig igaz itthon?
 • Franci

  Biztos befektetés? Biztos veszteség! Az ott tárolt pénzeden esélyed sincs reálhozamot elérni.
  Ráadásul egy olyan kormánynak adsz kölcsön, amelyiknek bevett szokása máról-holnapra megváltoztatni BÁRMILYEN törvényt.
  Ha te ettől alszol nyugodtan, akkor legyen….
 • Bélus
  Némileg off: Azt tudja valaki, hogy társasház milyen állampapírokat vehet? Van valami megkötés? Vagy amit árul a bankja, azt veheti?
 • 404? 440.
  “ nem látok elemzést az állampapírok kockázatosságáról”
  Jelenleg a cds 180 pont körül van azt hiszem, volt az hatszáz felett is.
  “ A Moody’s-leminősítés hírére eddigi csúcsa közelébe emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni piacon. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision elemzőinek kimutatása szerint a magyar államkötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 603,8 bázispontos előző záróról 628 bázispont környékére emelkedett a pénteki londoni kereskedésben. (Tízmillió euró magyar államadósság biztosítása évente 628 ezer euróba kerül.)
  A magyar CDS-árazás 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el legutóbbi csúcsát”

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.