A bevásárlás 15 aranyszabálya

2016-03-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Összeszedtem néhány pontot, hogyan érdemes nekivágnod a mindennapi bevásárlásnak.

1, Csinálj listát arról, mit akarsz venni és az alapján haladj végig a boltban. Persze az üzletek megpróbálnak kicselezni és eldugják azt, amit biztos venni fogsz a bolt leghátsó részébe, csak azért, hogy végigmenj rengeteg egyéb polc között, ahol hatalmas akciók kelletik magukat. (Amik legtöbbször olyan kamu akciók, mint ez itt.) De te légy tudatos és haladj előre kitervelten a céljaid felé.

2, Indulás előtt csinálj listát arról, mid van most otthon és minek mikor jár le a szavatossága. Ne csak a hűtőben nézz szét, de a fürdőszoba-szekrényben is, hány flakon tusfürdő várja másfél éve, hogy sorra kerüljön.

3, Menj egyedül vásárolni. Egy felmérés szerint minél többen mennek vásárolni, annál több a nem tervezett tétel a bevásárlókocsiban. Az amerikai átlagember egyedül "csak" a bevásárlókocsija tartalmának 57%-át veszi hirtelen jött felindulásból, de ez a szám még magasabb, ha többen dobálják a dolgokat a kocsiba.

A gyerekek otthonhagyását már nem is kell említeni egy szülőnek se, a legtöbben már tudják, hogy gyakran a bébiszitter is olcsóbb két órára, mint amennyi a két-három gyerekkel való vásárlás többletköltsége.

4, Egyél vásárlás előtt, soha ne vásárolj éhesen, mert rengeteg dolgot megveszel csak azért, mert az éhséged miatt megkívánod. Ha édesszájú vagy, tömj be egy tábla csokit is, hogy rá se tudj nézni az édességekre a boltban.

5, Egy héten egyszer menj bevásárolni. Minél többször mész, annál több felesleges dolgot fogsz venni. Pékárut a mélyhűtőbe ugye, a tej pedig eláll három hétig, a többi termékből pedig bőven tudsz venni előre 2-3 hétre is.

6, Olvasd el mindig, mikor jár le az áruházban az előre kirakott romlandó termék a polcon. Ne vidd haza a sonkát, sajtot, tejfölt ha két nap múlva le fog járni a szavatossága. Inkább nyúlj be hátra és onnan vedd ki a még két-három hétig jó terméket. Erről már itt írtam: Vedd ki leghátulról.

7, Keresd az alsó és a felső polcon. Az áruházak a sokat reklámozott, drága és nagy haszonkulccsal rendelkező termékeket teszik szemmagasságba. Te hajolj le, vagy nyújtózkodj egy kicsit és vedd meg a hasonlóan jó terméket olcsóbban a polcok eldugott részeiről.

8, Ne dőlj be az akcióknak. Nem csak azért, mert rengetegszer kamuakcióról van szó, mint írtam is az első pontban, de gondold végig, hogy meg akarsz-e venni egy 100%-os, egy literes almalevet 299 forintért csak azért, mert egyébként 385 Ft? Eszed ágában nem lenne megvenni 299 forintért se egyébként, csak elbódulsz azon, hogy most mennyit spórolsz. Legtöbbet akkor spórolsz, ha egy darabot se veszel. Se 299 forintért, se 385 forintért.

Arról nem is beszélve, hogy gyakran az akció nevetséges 2-3%, de az emberek nem is nézik, csak azt látják, hogy akció, meg piros az árcímke és már pakolják is a kocsiba.

9, A fentiek ellenére azért olvasd el az akciós újságokat és ha valóban jó akciókat látsz, akkor azokat a termékeket vedd meg ott, ahol éppen akciósak. Akkor is, ha csak mondjuk 3 hét múlva vennél egyébként vécépapírt.

Mivel az akciók egy elég könnyen megismerhető rend alapján következnek újra és újra, elég hamar rájössz, hogy körülbelül mikor lesz megint akciós az a termék, amit venni szoktál. Ilyenkor vegyél belőle nagyobb mennyiségben, ha nem romlandó és otthon van hová tenni addig is, amíg felhasználod.

10, Legyél rugalmas. Ha másik márkájú fogkrém akciós éppen, amikor venned kell, vagy a másik sonka olcsóbb most, nyugodtan vedd meg a hasonló terméket olcsóbban.

11, Pontosan olvasd el, mit is veszel. Olcsóbb-e a 260 forintos sonka, aminek csak fele hús, a többi víz mint a 350 forintos, aminek a 98%-a csirkehús? Mit jelent az, hogy 48 darabos fa vasúti készlet pontosan? Hány százalék gyümölcs van a gyümölcsjoghurtban és a gyümölcsteában? Erről bővebben már itt írtam.

12, Keresd az egyéb kuponos lehetőségeket. A legtöbb bevásárlóközpontnak és áruháznak van havonta kedvezményes, akciós napja (Allée-kedd, Árkád-szombat, Müller-szombat és a többi), amikor 15-20% kedvezményt is adnak pluszban. Tesco akciós szelvény, ezer forint visszajár 10 ezer forint felett és sok hasonlóval találkozhatsz, ha nyitott szemmel jársz. A Sparnak gyakran van 20%-os kedvezményprogramja, ahol akár 50 ezer forintért is vehetsz kártyát, ami egy évig felhasználható. (Most volt egy a múlt héten)

Sőt, gyakran még a normál bankkártyádhoz is kaphatsz 1-3-5% kedvezményt a kijelölt boltokban, csak sokan nem tudnak róla. (Egy példa)

Úgyhogy járj nyitott szemmel, figyeld a reklámújságokat és az áruházak weboldalát.

Sőt egy kamu facebook profillal fel is iratkozhatsz a facebook oldalaikra, ott gyakran van máshol meg nem hirdetett akció.

13, A saját érzékszerveidnek higgy, ne a marketingrizsának. Ha a 299 forintos tej nem jobb, mint a 179 forintos, csak a doboza szebb, vedd az olcsóbbat. Ha a 4.000 forintos bor nem jobb, mint a 1.000 forintos bor, vedd az olcsóbbat. Erről itt írtam bővebben.

14, Használd a borítékos módszert. Ha bankkártyával vásárolsz, nem érzed a pénzed fogyását. Ezért hónap elején vedd ki a pénzed készpénzben, amit a bevásárlásra szánsz és tedd bele egy borítékba és abból menjél mindig bevásárolni. Így vizuálisan is látod, milyen ütemben fogy a pénz a borítékból.

15, Tedd el a blokkot és nézd át, mi minden vettél és mennyivel költöttél többet, mint eredetileg tervezted. Látni fogod, mit vettél pluszban és ezek közül mit nem kellett volna megvenni.

További 23 tipp a spórolásra itt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram