Mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad?

Egy ideális életútban az ember folyamatosan emelkedik fel anyagilag: alulfizetett pályakezdőből megbecsült csoportvezető majd középvezető lesz, esetleg egy szerény profitot termelő mikrocégből felépít egy sikeres vállalkozást.

Azonban a valóság gyakran olyan, hogy  történik valami, ami ezt az ideális életutat kettétöri: megbetegedsz, elválsz, tönkremegy a céged, nem leszel többet felső vezető és így tovább.

A kérdés, hogy mit tegyél ilyenkor, hogyan alkalmazkodj az új helyzethez és nem is annyira anyagilag, mint inkább mentálisan. (Ami természetesen befolyásolni fogja az anyagi életedet is.)

Nagyon sok olyan emberrel találkozni, aki nem tudta feldolgozni, hogy visszaesett az élete az anyagiak területén.

Adósságokat halmoz fel csak azért, hogy a régi életszínvonalának az illuzióját fenntarthassa, még mindig azzal a luxusautóval jár, amit tíz éve vett, amikor még jól ment a szekér, csak azóta a vagyonából is kizabálja az autó szervizköltsége, a böszme nagy ház, amit a sikere csúcsán vett, lassan kezd szétesni, de felújítani már nincs pénze, a medencében már nem volt víz tíz éve, mert sokba kerülne és így tovább.

Az minden embernek ismerős, hogyan működik az életszínvonalad inflációja: egyre többet keresel, így egyre többet engedsz meg magadnak.

Tömegközlekedés helyett veszel egy használt autót, aztán egy újat, aztán egy még drágább újat. Tíz éve még a havi egyszeri pizzázás a haverokkal kétezer forintért volt a kicsapongás non plus ultrája, ma már természetes, hogy legalább egyszer egy héten elmentek egy drágább étterembe. Tíz éve még természetes volt, hogy te mosol és takarítasz, ma már el se tudnád képzelni, hogy ne legyen bejárónőd.

Azért növeled az életszínvonaladat folyamatosan, mert minden egyes emelés csak napokig-hetekig ad hozzá az életedhez, utána már egy újabb impulzus kell, hogy jól érezd magad. Ami tegnap még extra volt, az mára alapelvárás lesz és kell egy újabb, nagyobb dózis, hogy jól érezd magad. Így a ma extrája lesz a holnap alapelvárása.

S mindegy, hogy mekkora ez az ugrás az életszínvonaladban, heteken belül az lesz az új norma. Klasszikus példája ennek a lottónyertesek: jellemzően nincstelen emberek hirtelen a legfelső egy vagy fél százalékban találják magukat a nyereménynek köszönhetően.

De még egy ilyen hatalmas vagyoni ugrás sem menti meg őket attól, hogy onnan is tovább akarjanak lépni, mert nekik is az új életszínvonal lesz az alap hamarosan és ebből származik az, hogy a legtöbb lottónyertes néhány éven belül teljesen elszegényedik, mert az egyszeri nyeremény már nem tud lépést tartani az újabb és újabb életszínvonal-emeléssel.

A jó hír azonban az, hogy ugyanez az életérzés lefelé is ugyanígy működik. Ha a megváltozott lehetőségeidhez szabod az igényeidet, akkor hamarosan az új szinten is ugyanolyan elégedett leszel, mint az azt megelőző, sokkal magasabb szinten.

Ahogy a lottónyertesek felfelé ugrása is csak azt eredményezi, hogy egy addig elképzelhetetlen magas szintről akarnak továbblépni, egy hasonló lefelé zuhanás esetén is gyorsan stabilizálódik a helyzeted.

S kiderül, ahogy meg tudtál élni mai értéken havi nettó háromszázezerből 15 éve, úgy most is meg tudsz belőle élni és a havi egy pizzázás megint lesz akkora élmény, mint a heti éttermezés volt eddig. Rájössz, hogy bár tényleg kényelmes, ha más takarít és mos helyetted, de nem is akkora dolog, hogy ne tudd újra te megcsinálni.

Csak az a fontos, hogy engedd el azt, ami már nem a tiéd, mert csak akkor tudsz boldog lenni ott, ahol vagy.

Igen, te voltál valaha a menő vállalkozó vagy te vezetted a multi magyar vállalatát, esetleg te voltál egy gazdag ember házastársa. De már nem vagy az anyagilag, aki voltál.

Ahogy a sebtapaszt is gyorsan kell letépni a sebről, mert úgy fáj a legkevésbé és legkevesebb ideig, az ilyen változást is ugyanúgy kell feldolgozni. Találd meg a boldogságot és a szépséget azon a szinten, ahová kerültél és rájössz, hogy pont ugyanolyan elégedett ember tudsz lenni az új szinten is, mint a régin voltál.

Mert nem az vagy, amid van vagy amid nincs.

Ahogy a mondás tartja, a boldogság egyenlő a realitás mínusz az elvárások.

Minél hamarabb leszállítod az elvárásaidat az új lehetőségeid szintjére, annál hamarabb fogod tudni újra élvezni az életet és fogod tudni abbahagyni az önsajnálatot. Ha valaha boldog voltál egy panelben, újra tudsz boldog lenni akkor is, ha az elmúlt 15 évben egy budai villában éltél. Mert a boldogság nem a vagyonból származik, hanem a szívedből.

Ha átéltél már hasonlót, oszd meg velünk a hozzászólásokban, hogyan és mennyi idő alatt sikerült, honnan hová kerültél és hogyan dolgoztad fel.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

220 hozzászólás

 • Zabalint

  A tudomány manapság nemzetközi, a tudományos publikációk, konferenciák, szakirodalom nyelve pedig az angol. Ezért.
 • tedzse

  Azért nem.
  Most pl egy Morgan Stanley,Google, Epam, GE.
  Meg lehet nézni milyen fizuk mennek.

  Én még KKV-ban nem láttam azokat a pénzeket IT-ban pl,mint multinál.

  Ott konkrétan le is cum…nak kb.
  Jah meg pl egy magasabb poziban, céges kocsi, részvényopciók, ilyen olyan juttatások.

  KKV-nál pl karrierlehetőség se nagyon van,a fizuk a ,,futottak még kategória amikor junior voltam kb.” 🙂

  Egyszer egyik szakmabeli bemondta a bérigényét KKV-nál, mint már szoftvertervező(architect), szájhuzogatás meg alkudozás ment, ugye sajnos nem jó angolból a Morganhez mehetett volna nem írom le mennyiért, mert kapnék.

  De amúgy igen egyéni vállalkozónak érdemes lenni, én kombinálom főállással.

  Én multiknak köszönhetek mindent, hogy sose ment az alku alku hanem megadták a pénzt általában, vannak lehetőségek, képzések, karrierlehetőség.

 • Random okos
  Tedzse

  Engem megpróbált levadászni a morgan, de nem fizettek eleget.
  Ennyit erről.

 • Petyu

  18 évet húztam le az általad említett cégeknél végén vezetői pozícióban (ha dolgoztál volna ilyen helyen akkor tudnád, hogy kb. 1 sor vagy egy excel táblában kb. ennyire vagy fontos).
  Az a baj, hogy minden multi cégnél van egy plafon aminél többen nem fizetnek.
  Az elmúlt 3 évben elkezdtem saját ügyfélkört kiépíteni. Jelenleg 3-4 cégnek dolgozom párhuzamosan, így a fizetésem többszöröse a vezetői fizetésemnek, ráadásul nem egy cégtől függök. (ha valamelyik problémás keresek helyette másikat)
 • V
  en meg valtottam anno multibol 8 emberes KKV-hez alkalmazottnak, fizetesem kb 2x annyi volt mint a multis plafon. Mindezt azert mert benne voltunk kozbeszerzesekben, illetve a fele zsebbe ment. Tehat ilyen “bizalmi pozicio” volt, pici csaladias hangulattal. Na igy lehet KKV-nal tobbet keresni mint a multinal. Vannak ilyen cegek amik kozel vannak a tuzhoz, de persze bejutni sem egyszeru es valasztasi ciklustol ciklusig biztos a “hatszel”, mindig van ra esely hogy a ceg kiesik a kedvezmenyezetti korbol
 • Zabalint

  Én dolgoztam ezen cégek egyikénél, mikor elkezdtem, jónak számított a fizetés, viszont végül elsősorban épp a túl alacsony fizetés miatt léptem le, mivel ahogy mentek fel a piaci bérek, már nem számított jónak, illetve ha már ott dolgoztam, nem emeltek, függetlenül attól, hogy elégedett volt-e velem a főnököm (állítása szerint igen), ilyen volt a rendszer. Jelenleg kis cégnél dolgozok, ahol kb. átlag multis bért kapok. Mikor váltottam, az állásinterjúk tapasztalatai alapján valóban vannak olyan KKV-k, amelyek jobban fizetnek a multiknál, és ezekhez én is kevés voltam szakmai tudásban. A tapasztalatom az, hogy a multiknál szakmailag tényleg nem kell pengének lenni, kommunikáció fontosabb, a legtöbb KKV-nál sem, csak utóbbiaknál egyrészt több kreativitást hagynak, másrészt kell is a több kreativitás, hiszen nincsenek kész megoldások egy csomó dologra, magamnak kell kitalálnom.
 • jurta
  “Mindegy
  2021-06-29 at 08:32

  van ahol elég kell, hogy legyen egy közepes nyelvtudás és van, ahol kb. semmi sem kell. Csak, hogy példát is írjak az utóbbira: diplomás ápoló, óvónő, általános iskolai kémia tanár.”

  Inkább az a kérdés, mi az, hogy “kell”?

  Saját tapasztalatomból: meglepődnél, milyen lehetőségek nyílnak egy tanár előtt (akár általános iskolai kémia), ha tud nyelvet, akár többet is. A tevékenységében is (két diákom készített egy szép napórát, most megyünk vele többnyelvű regionális konferenciára), de abban is, hogy milyen tanári állásokat kaphat meg.

  Igen, e szakmában is az angol videónézés a legközvetlenebb előny 🙂 , de pl. ha nem magyar nyelvterületen van az iskola, akkor magától értetődő mellé az ország nyelve (nem feltétlenül Mo-ról Ny-Európába kivándorlóra gondolok, lehet pl. határon túli magyar tanár is).

 • jurta
  Amikor nem tudok bevásárolni ünnepnap előtt, akkor jövök rá, mennyi ennivaló van itthon, amit nem vettem észre, vagy mennyiféle takarítószer vagy szerszám helyettesíthető mással. 🙂

  Amikor COVID miatt 3-6 hónapra bezár a fodrász, a cipész, a néptánccsoport, nem utazhatok a szülővárosomba, akkor jövök rá, mennyi minden nélkül meg tudok lenni, vagy tudom megcsinálni magam.

  Így tekintek előre bizakodva az esetleges életszínvonal-esésre is.

  Nekem nem is a “nélkülözés” fájna (szerintem olyan a mai Magyarországnak mondjuk a nyugati felén nincsen, ha a hozzáállásod megfelelő), hanem a jövőkép: fizetésem/vagyonom felét elvesztettem, ez már csakis ugyanígy folytatódhat, egy éven belül bizonyára veszítem a maradéknak is a felét, így nincs is értelme másnak, mint a Facebookot bambulni és feleslegesen takarítani, rendet rakni egész nap… mentálisan hagyom magam legyőzni.

 • Mindegy

  “Mondom, még jobb mérce lenne, ha eleve angolul lenne a felsőoktatás, vagy legalább a tárgyak jelentős része, illetve angolul kellene szakdolgozatot írni.”

  Ez messzire vezet. Megkockáztatom, hogy erre az egyetemi tanáraink döntő többsége nem lenne képes. Nagy részüknek eleve a szakmai tudása olyan elavult/hiányos (sosem volt…), hogy magyarul sem tudja hasznos tartalommal kitölteni a szemesztert, nemhogy még angolul is kelljen előadni.

  Már nem tudom ki írta itt korábban, de nagyon is igaza van, abban, hogy sok egyetemnek a marketingje erősen felülmúlja a valós értékét.

  Alapjaiban kellene megreformálni a felsőoktatást. Az arra érdemeseket felkarolni (tanár és hallgató oldalon is), az érdemteleneknek lapát. Nem baj az sem, ha a főiskolák/egyetemek, vagy a szakok nagy része elvérez. Tömegek szereznek diplomát használható tudás, ismeretanyag nélkül. 🙁

 • Józsi
  Én most javarész otthon vagyok „home office” címén egy olyan munkakörben ahol nem, hogy otthoni munkavégzés hanem a szabvány szerint még ablaka sem lehet a munkavégzés helyének, teljes fizetésért havonta pár napot tudunk bent dolgozni úgy, hogy minimálisra csökkenjen a fertőzés átadásának lehetősége. Nem lehet szélnek ereszteni a csapatot, 14 ember írországi IT versenyképes munkabéréről van szó ez nem a magyar nettó 400. Egy KKV-t mutassatok ahol ezt meg tudják finanszírozni és van olyan akarat, hogy meg is teszik. Mi sima technikusok vagyunk és én vagyok a legképzetlenebb a csapatban nekem csak kettő BSc diplomám van. Ha ne adj isten a végén úgy döntenek, hogy nincs már ránk szükség akkor a törvény által előírt végkielégítés mellé még tesznek időtől függően 50-100 ezer eurót. Biztos van jó magyar KKV de egy átlag multi ha nem magyar lerakatnál dolgozol akkor nem olyan rossz.
 • emberes
  @random-okos @v Engem érdekelne konkrétan is, hogy milyen számok állnak az itteni eszmecserétek mögött. 🙂 Pontosan milyen pozíció, esetleg mennyi túlóra, stb.

  “Ezekhez én is kevés voltam szakmai tudásban” Hatalmas respect, hogy ezt így bevallod magadnak.

 • xavv
  “Mondom, még jobb mérce lenne, ha eleve angolul lenne a felsőoktatás, vagy legalább a tárgyak jelentős része, illetve angolul kellene szakdolgozatot írni”
  Utána jöhetne, hogy az ügyintézés nyelve is legyen az angol a hivatalokban,meg minden is legyen az, mert mégiscsak az a világnyelv nem a magyar, és fogja szépen fel mindenki hogy globalizmus van, ezért otthon szűk családi körben titokban nyugodtan beszélhet magyarul aki akar,de az utcára kilépve tudja hol a helye..(Épp elég tragédia, hogy magyarok millióinak korlátozva van az anyanyelv használati lehetősége)
  Az ilyen gondolatoknak amit hirdetsz sosem szokott vége lenni, a kisujj után mindig a kar következik.Ahol legalizálták a füvet, ott már megy a tüntetés, hogy a heroin miért nem legális.Az államnyelven zajlik az oktatás, akinek ez nem tetszik,az üljön fel a repülőre és menjen ki nyelvet tanulni, ahogy ezt teszik is sokan.
 • tedzse

  Az az ismerősöm akit felvettek volna az Morganhez, annak ajánlottak 1.8M Ft bruttót nem nem KATA-sként hanem sima alkalmazottként, plusz kafetéria, képzések, és nem vezetői pozi sima fejlesztő(senior).
  Ezért mondom melyik JóskaésTársa Bété adná ezt meg kafival minden tikem tökömmel, aztán feljebb ez csak több pénz lesz.
  Van még más is ő villamosmérnök meg gazdasági diploma, már 26 évesen vezető volt, BMW,lakások(mind full), tartalmas élet.
  Erre mondom szídják a multikat pedig ott az aranyélet, egy KKV az életbe nem fog neked 1.8M ft-ot adni max 3 hónapra azt is lealkudva meg kifogásokkal illetve.

 • Zabalint

  Csúszós lejtő érvelési hiba.
 • Petyu

  Az IT-ban egy tehetséges fejlesztő fiatalon viszonylag gyorsan el tudja érni a fizetési plafont. (Kb. az ismerősöd fizetése) Innen nagyon nehéz feljebb lépni reál értékben.
  Egy “sima senior fejlesztő” sokszor többet keres, mint az őt irányító manager mivel értékesebb a tudása a cégnek. (Manager pozícióra jelentkeznek 50-en, senior fejlesztőre páran, de ők sem alkalmasak)
  Amit összekevertek az az, hogy összehasonlítotok egy nemzetközi befektetési bankot egy magyar kkv-val.
  Mikor én azt mondom kis cégnek jobban megérheti dolgozni akkor én egy nyugat-európai kkv-re gondolok. Tegyük fel, hogy van egy 30 fős startup cég, ahol van pár fejlesztő. Ha itt bedolgozod magad sokkal nagyobb probléma a cégnek ha elmész, mint egy nagy projekten, ahol rögtön van ember, aki átveszi a helyedet. Mivel Nyugat-Euróban is home office-ra álltak át, így viszonylag egyszerű ilyen projektet találni.
 • V
  2010-es szamok, nettoban multi 300 volt alapber, kb havi netto 400-420e ki tudtam hozni a rengeteg tulora, hetvegi melok miatt. Innen mentem kkv-hoz netto 600e alapberert, 300 br bejelentve tobbit kp-ban netto 600-ra kiegeszitve, ezen felul cegauto, havi 15k cafeteria, tobbnapos tengeri yachtozas csapatepitokent stb… Hivatalos megnevezese a pozicionak rendszermernok de hw csere, presales, teljesitmeny tuning, migracios projektek, minden volt benne, lehetett sokat tanulni is. Havi 1x telefonos ugyelet, fizetve de kb soha nem volt semmi. Ugyfeleink magyar bankok es energiaszektor, kozbeszerzesben is reszt vettunk rendszeresen. Tobbet lehet jobb ha nem irok.

  Aztan kaptam ajanlatot a Google-tol ami ugyan nem jott ossze de “kinyitotta az ajtot”, a korabbi multi melobol is hianyzott mar az idegen nyelv. Azota uton Ny-EU-ban. Na igy paran tuti ram ismernek de mindegy is :

 • Zabalint

  Pont a befektetési bankoknál jellemző, hogy a fő karrier irány a programozóknak, ha menedzserek lesznek, úgy jóval nagyobb tér a béremelkedésre, mint ha “csak” fejlesztő marad. Vagy a menedzsert csak MD szintre érted? Mert ED szinten rengeteg az olyan, aki fejlesztőként kezdte.
 • Tamás
  “Aztan kaptam ajanlatot a Google-tol ami ugyan nem jott ossze de “kinyitotta az ajtot”, a korabbi multi melobol is hianyzott mar az idegen nyelv. Azota uton Ny-EU-ban. Na igy paran tuti ram ismernek de mindegy is :”

  most őszintén: ki a brékó ismerne így rád a x 100-ból, aki kiment?

 • Knorrbert
  OFF:
  Sajnos nem tudtam az “Aranybörtön” bejegyzés alá már kommentelni. Viszont többször előjött már, hogy többen freelancerként dolgoztok egy-egy fejlesztési projekten. Ki milyen oldalt/fórumot ajánlana, ahol ilyen freelancer munkákat találhat az ember?
  Köszi előre is.
 • V
  “ki a brékó ismerne így rád a x 100-ból, aki kiment?”
  nyilvan nem olyanok akik elotte sem ismertek. De mondjuk korabbi fonokom, kollegaim, barataim, raadasul sokan kozuluk aktivan kovetik ezt a blogot. Nyiltan kezelem a penzugyeim, az osszegekrol meg projektekrol igy ki tudjak kovetkeztetni. Par eve ennel keplekenyebb kommentem miatt ismert ram itt egy baratom. Mindegy talan nem irtam terhelo dolgot a korabbi munkaltatomra nezve, nem volt szandekom